izvinjavam se ja moram da napravim jedan best off ovdje:
post zvani "sta bi bilo kad bi bilo":
SaraFina wrote:
Kako nisu bitne godine ako ti ušezdesetoj imaš podivljalog tinejdžera a muči te i prostata, kolesterol i šećer?
Jašta su nego bitne. Svašta.
Ili ti to muči partnerku recimo, (osim prostate) ti 5 - 6 godine si stariji i ona je samohrana majka.
(A ti napustio ovaj svjet. ) Mislim. ..kao što rekoh rizično i samovoljno dovodjenje u tešku situaciju.
Ali i dalje naravno ostavljam pravo svima da sprovode svoje planove i planiraju porodicu kako žele.
sreca pa ostavi ovo pravo svima, jer sta da nije! zapitajte se.
SaraFina wrote:
"Ja samo tvrdim da se djeca radjaju kao male bebe i da je dug put do njihove samostalnosti...
wow! mislim da mozes napraviti strucni rad na ovu temu. jer, iako je jasno da je iskustvo u tebi jako, jos je jace u narednom postu:
SaraFina wrote:
Djetetu pored pažnje i ljubavi treba i autoritet. Osobito u pubertetskom razdoblju i ranom mladalaštvu. Ne kažem da treba izigravati "raju" s onim kojeg sam rodila, tu granica mora biti. No i pretjerano opušten odgoj takodjer neće polučiti rezultate.
Isto tako ni policijski pristup.
Sve s nekom mjerom. Gdje treba popustiti osjetiš, a gdje treba zategnuti tu ne treba oklijevati.
jer ovo uopste ne lici na pricu "nisam hebo, al' sam gled'o - a jest merak!". na svu srecu - opet svima ostavljas na volju da rade sta zele. jer ako vec nemas iskustva onda barem dokazujes da si realna vec iducim postom:
SaraFina wrote:
Ja sam svima ostavila na volju da planiraju porodice i u šezdesetoj, ako žele.
Samo sam iznijela realno što znači roditeljstvo u kasnijim fazama a kad je čovjek pomalo istrošen životom i svakodnevnicom.
Nažalost to je realnost. A sve drugo gledanje kroz ružičaste naočare.
no, eto, u zadnjem postu je fovoljno biti i 70% realan, pa se moze i vjerovati:
SaraFina wrote:
Ja vjerujem da je divan osjećaj imati nekog ko je produkt ljubavi i biti mu majka/otac. Bez obzira na godine, @superiska.
Samo hoću reći da opcija roditeljstvo "po svaku cijenu" ima dvije strane medalje.
Djeca se ne radjaju u dobi od 7-8 godina. To ti znaš bolje od mene jer si majka. Nego kao bebice. I dok dodju do tog školskog uzrasta osoba u četrdesetim već bi bila blizu pedesetih.
Znači i briga za dobrobit tog rodjenog djeteta je važna. A onda školske obaveze, divljanje hormona u pubertetu, buntovništvo i mladalaštvo. Dug je to put.
A stariji roditelj i pored svog uzhićenja i ljubavi pomalo umoran i potrošen od života. Možda bolestan on ili partnerka itd.
Ako sagledaš realno situaciju u 70 % slučajeva starije osobe će imati zdravstvene (fizičke i psihičke probleme) nego mladje. Kreni dakle od dojenja ili hranjenja, ustajanja i grčeva i dobićeš kompletnu sliku.
I opet svakom na volju i po želji. Ali definitivno bi odvagala razloge za i protiv kod takvih koraka. A i udomljavanje mi ne bi bilo strano i neprihvatljivo.
Ja do 23 godine sam bila nezrelo derle.
Buntovno i bezobrazno.
A do 25 živjela s roditeljima i studirala.
Dakle dug i neizvjestan proces je odrastanje i odgoj (školovanje).
jer sada pored tog realnog da se djeca ne radjaju sa 7-8 godina vec znamo da dok stare djeca stare im i roditelji. a pored toga nam je sasvim jasno ono sto do sada niko nije znao - briga za dobrobit svog djeteta je vazna!
ali, vratimo se malo i na sta-bi-bilo-kad-bi-bilo... recimo da je jedan ili oba roditelja potrosen od zivota u 40-im ili barem da jedno (ako ne vec oboje) imaju zdravstvenih i/ili psihickih problema.
jer vam (vjerovatno je opet iskustvo u pitanju, malo je tesko procijeniti) dojenje, ustajanje (!) i grcevi (!) daju kompletnu sliku starijih osoba (od 40 godina).
no, sada, kada ti je 29 ocjenjujes samu sebe kao "nezrelo derle" od samo prije 6 godina. kako li ces sebe ocijeniti nakon narednih 10? ostaje nam da cekamo izgleda. zasada si, sa 29 realna (nekada samo 70%, ali nema veze), jer je dobro dok drugi imaju tvoje dopustenje da rade sta hoce. ja se samo nadam da ce realnost porasti i biti uvijek na 100% (sa iskustvom ili ne, jer to svakako nije bitno) i da tvog dopustenja nece manjkati ni ubuduce.
P.S. moras zapoceti post sa tim da sam se pronasao u nekom od tvojih i da to nije do tebe. ako ne u svim, onda barem u 70%.
P.P.S. iskoci jos koji post u medjuvremenu, pa ovo gdje govorim zadnji post mozda ispadne predzadnji ili sta vec...