1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1401 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by pici »

VIVA LA KATALUNJ !!!
Tito_i_Partija

#1402 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tito_i_Partija »

Niemand wrote:Svijet je definitvno poludio. Usa i sjeverna koreja, katalonci, teroristicki napadi, brexit.. strah me gdje ovo sve vodi. I jedan nas obicni seljacic je birvaktile prelio casu pa krenu svjetski rat. Previse stvari se odjednom desava da vise nista nije stvar samo jedne zemlje.
Odmori malo od vijesti, isprepadale su te ocigledno. Nadji dobre meze, pusti sebi kake dobre muzike, i opusti se. :-D
Niemand

#1403 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Niemand »

Tito_i_Partija wrote:
Odmori malo od vijesti, isprepadale su te ocigledno. Nadji dobre meze, pusti sebi kake dobre muzike, i opusti se. :-D
Toliko se brzo sve desava da ako redovno ne pratim ne kontam sta se odjednom dogadja, pogotovo otkad je tramp tu :D Mada nije da nisi u pravu, al to sto cu ja ignorisati svijet ne znaci da ce se on zaustaviti il promijeniti na bolje, a zadnjih godinu dana sve gore i gore.
seln

#1404 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by seln »

Grean wrote: kao sto ni mi ni Hrvati
Sve jasno... iracionalno ponasanje objasnjeno.
NajdraziVodjaa

#1405 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

BHCluster wrote:
NajdraziVodjaa wrote: Ne trebaju ti srbi, hrvati i bosnjaci za rat, dovoljno je naoruzana vojska i opasne igre kao sto je referendum i otcijepljenje i potreban je samo mali okidac za veselje.

Jer sta preostaje Spancima drugo nego da posalju vojsku u slucaju da ovi proglase nezavisnu Kataloniju? U svakom drugom slucaju su picke i slabici, doduse ako neko ne pogura katalonce sa oruzjem mislim da se ovo moze zavrsiti bez zrtava, vojska to odradi za cas posla kad ima volje isto ko sto je JNA jos na Sloveniji mogla zaustaviti raspad drzave da je bio cilj ocuvanje Jugoslavije a ne neke nove verzije.
Ne govorim o srbima/hrvatima ili bosnjacima nego veliko srbima/hrvatima razlika darasticna zato smo i imali agresiju na BiH.
Ja i kakve veze oni imaju sa temom? Par ljudi na ovom forumu ce svaki sukob na ovoj planeti da poistovjeti sa nasim, poenta je sliejdeca, nisu samo nasi narodi spremni za rat, spremni su i ovi napredni samo sto ovi napredni su dosad uglavnom ratovali izvan svojih granica a sad bi im u dvoristu mogao da bude jedan.
Tito_i_Partija

#1406 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tito_i_Partija »

Niemand wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Toliko se brzo sve desava da ako redovno ne pratim ne kontam sta se odjednom dogadja, pogotovo otkad je tramp tu :D Mada nije da nisi u pravu, al to sto cu ja ignorisati svijet ne znaci da ce se on zaustaviti il promijeniti na bolje, a zadnjih godinu dana sve gore i gore.
Naravno da svijet nece stat', al' sa druge strane ne mozes nista promijenit'. A vijesti danas (barem ovdje gdje ja zivim) su napravljene tako da vise dizu paniku i zastrasuju svijet, nego da informisu. Takodjer imaju strasno puno subjektivnosti, selektivnih cinjenica, senzacionalizacije, itd. sto covjeka cine jos napetijim i nemirnijim.

Posveti se sebi i svojoj blizoj okolini, i bice ti puno lakse. Ne kazem da se covjek ne treba informisat' o tome sta se desava u svijetu, al' sve u umjerenim dozama sa lezernijim pogledom. :)
BHCluster

#1407 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by BHCluster »

NajdraziVodjaa wrote: Ja i kakve veze oni imaju sa temom? Par ljudi na ovom forumu ce svaki sukob na ovoj planeti da poistovjeti sa nasim, poenta je sliejdeca, nisu samo nasi narodi spremni za rat, spremni su i ovi napredni samo sto ovi napredni su dosad uglavnom ratovali izvan svojih granica a sad bi im u dvoristu mogao da bude jedan.
Kako neJma pa da su im velikosrbi sugradjani sad bi vec bio rat. :wink:
Sanjarko

#1408 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Sanjarko »

BHCluster wrote:
Hakiz wrote:
BHCluster wrote:
Bili!
Teško da se mentalitet naroda, nacije, mase može puno promijeniti u manje od 100 godina.
Sa svim svojim sranjima oni su postali clanica EU znaci dobar iskorak su napravili postali progresivni itd..., za razliku od nas i naseg regiona koji naravno i dan danas pliva u fasistickim govnima...
Pa ne znam bas. Kaze neko i dalje Franka slave itd. Zla su samo tako svijetu i ljudima nanijeli za svo svoje postojanje. Ali ne krivim ja narod to je stoka koja samo pastira slijedi. Samo da se to zna. Na mocnike, elite se odnosi ovo. One titulare od dr, mr, pr pa nadalje do kraljeva itd.
Last edited by Sanjarko on 04/10/2017 17:06, edited 2 times in total.
sinuhe

#1409 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sinuhe »

Nema podrske Kataloniji ni u EU parlamentu osim nekolicine euroskeptika sto je valjda suprotno zeljama separatista koji su kao pro EU.
"Duznost svake drzave je da brani pravnu drzavu a upotreba sile je ponekad neophodna" Frans Timmermans iz EU komisije.
Ovo je zestoko.

http://www.politico.eu/article/brussels ... catalonia/
Last edited by sinuhe on 04/10/2017 17:07, edited 1 time in total.
insomnia78

#1410 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by insomnia78 »

BHCluster wrote:
NajdraziVodjaa wrote: Ja i kakve veze oni imaju sa temom? Par ljudi na ovom forumu ce svaki sukob na ovoj planeti da poistovjeti sa nasim, poenta je sliejdeca, nisu samo nasi narodi spremni za rat, spremni su i ovi napredni samo sto ovi napredni su dosad uglavnom ratovali izvan svojih granica a sad bi im u dvoristu mogao da bude jedan.
Vec bi ih bilo i po sekundarnim
Niemand

#1411 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Niemand »

Tito_i_Partija wrote:
Naravno da svijet nece stat', al' sa druge strane ne mozes nista promijenit'. A vijesti danas (barem ovdje gdje ja zivim) su napravljene tako da vise dizu paniku i zastrasuju svijet, nego da informisu. Takodjer imaju strasno puno subjektivnosti, selektivnih cinjenica, senzacionalizacije, itd. sto covjeka cine jos napetijim i nemirnijim.

Posveti se sebi i svojoj blizoj okolini, i bice ti puno lakse. Ne kazem da se covjek ne treba informisat' o tome sta se desava u svijetu, al' sve u umjerenim dozama sa lezernijim pogledom. :)
Ne znam, vjerovatno si u pravu. :thumbup:
NajdraziVodjaa

#1412 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

BHCluster wrote:
Sad cemo da vidimo kakvi su velikospanci :wink:
155_mm

#1413 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by 155_mm »

zbog ucestalih izjednacavanja katalonije i manjeg bh. entiteta htio bih citirati glavnog tumaca dejtonskog mirovnog sporazuma.
"Dodik je rekao kao da ima neki san, ali ja ne bih htio komentarisati njegove snove. Međutim RS po Dejtonskom sporazumu nema pravo da se odcjepi", kazao je Incko.

Na pitanje da iz Srbije i RS kažu da međunarodna zajednica ima dvostruke aršine po pitanju Katalonije, Kosova odnosno RS, Incko je rekao da je RS sama odustala od samostalnosti u Dejtonu.

"Milošević je potpisao Dejtonski sporazum i po tome je RS dio BiH. Taj ugovor treba da se poštuje i ništa više ne mogu da vam kažem, a za Kataloniju pitajte druge sagovornike, pogotovo u Briselu", rekao je Incko.
http://www.rtvbn.com/3880855/mozda-je-b ... adio-svoje

vijesti na klixu 04.10.2417.

"iz manjeg bh. entiteta se protive pristupanjt drzave BiH intergalaktickoj transportnoj zajednici jer manji entitet nije naveden imenom i prezimenom u tom ugovoru. predstavnici marsa i venere ce uskoro posjetiti BiH kako bi razgovarali na tu temu.
a sto se tice akciza na raketno gorivo tu se jos nismo pomakli jos od vremena kad smo se vozili po zemlji"
:lol:
sinuhe

#1414 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sinuhe »

pasha078 wrote:
sinuhe wrote:Nema podrske Kataloniji ni u EU parlamentu osim nekolicine euroskeptika sto je valjda suprotno zeljama separatista koji su kao pro EU.
"Duznost svake drzave je da brani pravnu drzavu a upotreba sile je ponekad neophodna" Frans Timmermans iz EU komisije.
Ovo je zestoko.

http://www.politico.eu/article/brussels ... catalonia/

Tako je bilo i za SFRIJ, ako si stariji sjecas se. Zato ako katalonci zele drzavu morace da malo propate. Ako padnu zrtve, granate po barceloni, taj zid koji EU sad predstavlja ce da pukne. Tako je bilo i u SFRJ. Vec sada Katalonci imaju par drzava koje ih gledaju sa simpatijama.

BTW, koliko citam na netu (nek me neko popravi ako grijesim) samo 15 od 28 drzava je za izjavu koja je danas usvojena.
Spanija vazi za uredjenu demokratsku drzavu koja je uostalom povelika i vazna EU clanica.
Sada je do Katalonaca da objave nezavisnost medjutim postaje jasno da je toj ekipi i licna sloboda ugrozena. Protiv celnika katalonske policije se vodi istraga i pozvani su na razgovor zbog podstrekavanja na nasilje protiv drzavne policije.
Ja se slazem da bi Katalonija pored toliko slucajnih drzava u Evropi trebala biti nezavisna ali nece moci.
cyprus

#1415 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

NajdraziVodjaa wrote:
cyprus wrote:Supranacionalne strukture su budućnost planete :thumbup: naravno ukoliko se ista bude kretala u pozitivnom smjeru... Integracijski procesi nose puno više razvojnog potencijala od dezintegracijskih...

Jačanje supranacionalnog nivoa sa jedne strane, a lokalnog sa druge, proces je koji u potpunosti ima svoje utemeljenje i opravdanje... To međutim ne znači da se postojeće države trebaju ukidati, komadati ili da im se trebaju mijenjati granice... Opstanak postojećih država u postojećim granicama sa jačanjem drugih nivoa (viših i nižih od nacionalnog) je optimalan kompromis za budućnost, kojim se u dovoljnoj mjeri mogu zadovoljiti svačiji interesi...
Supranacionalne strukture su crna buducnost i podrzacu svaku opciju koja radi na unistenju tih bolesnih struktura!
Dobro je :thumbup: Da si ti reko da se slažeš, ja bih se zabrinuo i pitao u čemu li griješim :-D
zenit dozic

#1416 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by zenit dozic »

Jebo ti fudbal bez el clasica :zzzz:
Tako da sam snazno protiv nezavisnosti, a i onako imaju autonomnu pokrajnu i sve privilegije tako da im nije neka razlika :mrgreen:
Edit. A i nece biti rata
cyprus

#1417 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

Hakiz wrote:
p206 wrote:
cyprus wrote:Supranacionalne strukture su budućnost planete :thumbup: naravno ukoliko se ista bude kretala u pozitivnom smjeru... Integracijski procesi nose puno više razvojnog potencijala od dezintegracijskih...

Jačanje supranacionalnog nivoa sa jedne strane, a lokalnog sa druge, proces je koji u potpunosti ima svoje utemeljenje i opravdanje... To međutim ne znači da se postojeće države trebaju ukidati, komadati ili da im se trebaju mijenjati granice... Opstanak postojećih država u postojećim granicama sa jačanjem drugih nivoa (viših i nižih od nacionalnog) je optimalan kompromis za budućnost, kojim se u dovoljnoj mjeri mogu zadovoljiti svačiji interesi...
Baš tako... Kako bi se samo svi ljudi ujedinili kad bi nam neka vanzemaljska vrsta zaprijetila, ne bi bilo ni država ni nacija...Kad bi prigustilo svi bi bili ko jedno. Nacije su se počele definisati prije nekih 250 godina i taj proces još traje ali paralelno sa ovim koji si spomenuo... Realno evropske države bi bez EU bile puno lakše tržište za plasman roba iz azijskih i američkih država, tj. Banana države ko i mi, ovako imaju još jedan krov iznad glave
Da li to znači da bi pristali da eventualno nestanu sve granice svih država, da cijelom planetom upravlja samo jedna vlada, cijela planeta jedna "država"?
Pa nemoguće je da postoji samo jedna vlada koja upravlja cijelim svijetom... Sve i kad ne bi postojao otpor, kako bi to fizički bilo moguće? Ali mislim da bi jedan supranacionalni organ sa stvarim ovlaštenjima trebao postojati... Ne moramo izmišljati ništa novo, nego samo UN-u dati i neku stvarnu moć... Činjenica je da postoje pitanja koja nadilaze državni nivo, i koja se moraju rješavati u puno širem kontekstu... Od globalnog zagrijavanja i drugih ekoloških pitanja, preko izbjegličkih kriza, nejedakosti u razvoju, do poštivanja ljudskih prava... Po konceptu potpune suverenitosti država, niko se valjda ne bi trebao petljati ako npr. neka državna vlada sprovodi genocid na svojoj teritoriji... To je valjda ''unutrašnje pitanje" :roll: Era državne suverenosti (vlasti iznad koje nema druge vlasti) je svakako već stvar prošlosti... Pitanje je samo da li ćemo nastaviti sa divljim pristupom u pitanjima koja nadilaze domen suverenosti, u kojem vlada zakon jačeg, ili ćemo pokušati da pitanja dovesti u red, odnosno institucionalizirati ih...

Nisam naravno za ukidanje država, niti se to ovim podrazumijeva... Ali smatram da se državi daje veći značaj nego što je potrebno... Zbog toga kažem - ne treba ukidati državu, ali treba jačati supranacionalni i lokalni (regionalni) nivo... Usprkos mnogim romantičarskim pogledima iz nacionalističkog spektra, praksa je pokazala da sticanje nezavisnosti obično donosi vrlo malo, do nimalo praktične koristi za stanovništvo tih područja... Promijene se samo zastave, simboli i narativi, ali kada je riječ o stvarnim životnim pitanjima, standard ostaje isti ili se u nekim slučajevima čak i pogorša... A mislim da je zaista i logično da dezintegracija teško može dovesti do društvenog progresa kao integracija...

Možda ovo djeluje nerealno i previše futuristički... Zasad vjerovatno i jeste tako... Međutim, ko je mogao zamisliti ujedinjenu Evropu prije 80 godina... Mislim da u konačnici ovo nije nemoguće, naravno pod uslovom da se društveni napredak čovječanstva nastavi... Ako ostanemo mazge koje se mlate zbog međe - onda ništa svakako...
Last edited by cyprus on 04/10/2017 20:31, edited 2 times in total.
512MB

#1418 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by 512MB »

Jebo el clasico, interesantniji je derbi :)
Challenger__

#1419 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

BTW, tri istočnoevropske članice EU snažno podupiru ideju ulaska Srbije i ostalih zemalja jugoistočne Evrope u EU:
Summit u Varni - Grčka, Bugarska i Rumunjska snažno podupiru što brži ulazak Srbije u EU: "Integracija zapadnog Balkana je garancija za mir i stabilnost"

Premijeri Bugarske, Grčke i Rumunjske izrazili su za vrijeme jučerašnjeg sastanka svoju potporu za ulazak Srbije u Europsku uniju ističući kako je integracija zapadnog Balkana garancija za mir i stabilnost u cijeloj regiji.
madner

#1420 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by madner »

Praksa je pokazala da je nacionalizam puno bitniji faktor nego sto bi racionalni umovi zeljeli. Od Britanaca do EU, svi se nadaju da ce ljudi spoznati prednosti superstrukture.
I onda se to ne desi.
Sanjarko

#1421 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Sanjarko »

madner wrote:Praksa je pokazala da je nacionalizam puno bitniji faktor nego sto bi racionalni umovi zeljeli. Od Britanaca do EU, svi se nadaju da ce ljudi spoznati prednosti superstrukture.
I onda se to ne desi.
Ne znam mislim da su Britanske elite ekonomski razmisljale, zato su i izasle iz Eu. Britaniji treba da raste populacija na skoro 80 miliona dok ce Eu da spadne na 400 i kusur. Ima veze i Anglo trziste. Amerika treba da raste na 450 miliona populacijski. Britanci su to.
155_mm

#1422 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by 155_mm »

Challenger__ wrote:BTW, tri istočnoevropske članice EU snažno podupiru ideju ulaska Srbije i ostalih zemalja jugoistočne Evrope u EU:
Summit u Varni - Grčka, Bugarska i Rumunjska snažno podupiru što brži ulazak Srbije u EU: "Integracija zapadnog Balkana je garancija za mir i stabilnost"

Premijeri Bugarske, Grčke i Rumunjske izrazili su za vrijeme jučerašnjeg sastanka svoju potporu za ulazak Srbije u Europsku uniju ističući kako je integracija zapadnog Balkana garancija za mir i stabilnost u cijeloj regiji.
i to bas ono snazno. e to je vec nesto. inace kljucne clanice EU. a EU gleda da ih se metodom razlicitih brzina djelomicno otarase.
Hrvatska i Rumunjska protive se Europi više brzina, a u uspostavi jedinstvene Europske unije i smanjivanju razlika između 'stare' i 'nove' Europe mogla bi znatno doprinijeti i Inicijativa triju mora, ocijenili su Grabar-Kitarović i njezin kolega Iohannis.
kad srbija i ovaj ostali jad ude u EU za desetak godina vjerovatno ce se naci u rikvercu jer ce ostale brzine biti zauzete od strane tih sto nas snazno pomazu. ali hajd bolje ista nego nista.
tandmand

#1423 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by tandmand »

Antoni Matamoros, 35-godišnji restaurator iz Barcelone, čvrsto je odlučio glasovati za nezavisnost.
“Zašto da mi financiramo kralja i njegovu dokolicu? Čemu on služi? Istovremeno se grade ceste oko Madrida, a ne ulaže se u našu infrastrukturu”, ističe i maše glasačkim listićem...
:thumbup:

Živio bratski narod Katalonije!
Challenger__

#1424 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

155_mm wrote:
Hrvatska i Rumunjska protive se Europi više brzina, a u uspostavi jedinstvene Europske unije i smanjivanju razlika između 'stare' i 'nove' Europe mogla bi znatno doprinijeti i Inicijativa triju mora, ocijenili su Grabar-Kitarović i njezin kolega Iohannis.
kad srbija i ovaj ostali jad ude u EU za desetak godina vjerovatno ce se naci u rikvercu jer ce ostale brzine biti zauzete od strane tih sto nas snazno pomazu. ali hajd bolje ista nego nista.
Debeloguza plastična papanka je glupa k'o *urac, ona ne gura evropsku već neke druge agende od kojih, BTW, nema ništa. Irelevatna, irelevatno.
155_mm

#1425 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by 155_mm »

pasha078 wrote:Da se vratimo temi, jako dobar govor Puigdemonta veceras. Ispravan ton, cak djelomicno i na spanskom jeziku. Pozvao je na pregovore i arbitrazu. Najbolji dio je kad je spustio kralju, sa "nece tako moci".
Mislim da sto se tice PR i poteza koje vuku, Katalonci uglavnom rade ispravno. Najgore sto bi mogli uciniti je da sami isprovociraju spance i da u ocima javnosti budu krivci. Trenutno katalonci vode u borbi za javno mjenje, iako zvanicna EU gleda na drugu stranu. Ako posegne za silu, Spanija ce izgledati kao Srbija 90tih.
Najvise me je ipak iznenadio kralj. Kao neizabrani politicki subjekt, jedina uloga koju ja mogu skontat za jedan takav arhaican i bespotreban ured je da bude "otac nacije" i krajnji medijator u slucaju internih razmirica,a u toj ulozi je juce zestoko pao. Puidgemont mu je bas spustio :-)

No sve na stranu, ako stvarno zele drzavu doci ce moment kad ce morati pokazati imaju li muda. A taj momenat brzo dolazi.
mogu muda biti ko u mamuta ali:
Papa Franja pozvao je danas Evropljane da se ne plaše jedinstva i da ostave po strani „nacionalističke i druge lične interese“.
https://rs-lat.sputniknews.com/evropa/2 ... taloncima/

a i prije 3 godine im je fino govorio
Novosti  Svijet
 13.06.2014. | 23:22
Papa upozorio Škotsku i Kataloniju na oprez glede neovisnosti
http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti ... eovisnosti

stvarno se pitam sta ovo kataloncima treba. bas sad kad je citav europski kontinet u govnima do usiju. kad se moze lako dogoditi da se svi u europi politicki vratimo u 1914. ili 1933. godinu.
:?
Post Reply