BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jeza u ledja

#1401 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote:
detroit-mercy wrote: Imam dosta raje sa posla koja je radila u Japanu, kazu dobro je za bit par godina ali ostati tamo zauvijek :-) totalno su fucked up. Rade do 9-10 navece onda odu karaoke bar i otkinu se ko letve, pa na sapavanje u one spajzove hotele :mrgreen:

Meni je dobar jaran bio u Japanu 2 mjeseca, firma ga poslala da se usavrsi u necemu a u isto vrijeme da i on njih nesto nauci.....

Sjebo se covjek, kaze hrana je ocajna, u sustini ako zelis da jedes nesto mimo njigove hrane onda je strasno skupo.
On kaze da mu je McDonalds bio spas a ovdje ga nemoze ocima vidjet.
Sto se tice posla, kaze dodjemo ujutro i mi cekamo da vidimo gdje idemo a oni se postrojili ko u vojsci i onda ide kompanijska firma, pa sastanak ( kritikovanje gdje se grijesi ) a onda na posao.
Oni imaju taj Kaizan ( ili kako se vec pise sistem) sto je u neku ruku dobar ali opet...kaze nadju gresku ali nece da prijave jer ako to urade onda time omalovazavaju sefa i kompaniju?! .
On je bio tamo ko inspektor i kaze ja dosao da pogledam nesto na avionu, nevalja, popravljaj...kako to nemas pravo, imam ja necu da izgubim svoju licencu radi vaseg straha, sutra tresne avion doci ce da gledaju ko je stavio inspektorski pecat u dokumente nece vas ganjat...uvrijedili se..
Drugo rade ludacki od mraka do mraka, on tako radio prvu sedmicu kasnije odjebi , doslo 5 sati on se spakuje...oni ga pitaju gdje ces...odoh napolje, cuj gdje...pa sefovi su ovdje mi neizlazimo dok oni neodu kuci...good for you...
Sutradan dosao na posao i ono postrojavanje i njemu dosao sef neki mali japanac i poceo da sere kako nema pravo da izlazi, on se samo okrenuo i napolje krenuo...gdje ces...ja nisam dosao ovdje da istresate svoje frustracije na meni , vi ste mene trazili nisam ja vas......pa gdje ces..odoh uzet voz pa u Tokijo, da obidjem grad....aaaaaa
Prosla ta sedmica njemu dosao VP proizvodnje u ponedjeljak da se izvine.. :-) , poslije toga su bili mirni slusali sve sto je govorio.
Sto se tice naroda, on nije bio u Tokiju nego negdje drugo neka luka zaboravio sam ime, i problem je bio sa jezikom, imali su prevodioca non stop ali preko vikenda su bili sami.
Ako nekog pitas nesto na engleskom nece da odgovore, prave se da neznaju, jedino ako nadjes sluzbenika ili drota onda oni odgovore.
Jedino sto mu se svidjelo pored prirode su naravno zene...kaze da nemozes vjerovat kako se oblace, to je nesto nevjerovatno.
Njega su gledali ko neki egzoticnu biljku jer je skoro 2 metra visok :)
Zanimljivo da sjeverni dio Japana je naseljen sa dosta visokim stanovnistvom za razliku od juznog gdje su mali

On je obio ponudu da ide opet, kaze da idem turisticki ok, vrijedi pogledat ali za radit...zajebi, u njegovoj karijeri on kaze da mu je samo u Bahreinu bilo gore, djaba sto placaju 4 puta vise, gledaju te ko stoku, sta god treba da se popravi nema popravke daj novo ali atmosfera je bila ukurac
Ja sam radio s jednim likom koji je 7 godina zivio tamo kad je bio mladji. Bio je neki program da ti poducavas njih engleski i djaba tamo zivis tako nesto. Valjda i da naucis japanski i to.
Helem, kod njih ima sema da zene u godinama poducavaju strance japanski. Mislim, valjda sredovjecne zene, sta li. Uglavnom, valjda kod njih imas razlicit jezik/dijalekt za zene i muskarce :shock: Kako shvatih, to nije vise tako, ali starije zene i dalje pricaju na odredjeni nacin koji je bas za zene. Vjerovatno ima tu i neka klasna fora, sta ja znam. Uglavnom, sve te tete sto su poducavale strance pricaju tim dijalektom. I tako je valjda fora da mnogi Amerikanci koji su naucili tamo japanski pricaju kao - sredovjecne zene. :lol:
Pored te fore imaju i neku da imaju 3 vrste pisma, ne znam sad kako se zovu, ali jedna je valjda originalna koja lici kineskom, druga je japanska verzija istog, valjda pojednostavljena, a treca je kako shvatih kao neka verzija kao kod nas pisano vs stampano. I sad sta je interesantno jedan Kinez (odakle je potekao i jezik i pismo) moze razumjeti znak koji predstavlja odredjeni pojam u jeziku, ali ne moze zglave shvatiti nijednu rijec. Znaci razumijes donekle sta pise, ali ne razumijes sta se kaze. :-) Ne sto brzo govore ili tako vec jednostavno skroz drugi jezik danas.
Sega pravo. :)
jeza u ledja

#1402 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

doboj71 wrote:WTF??? :-)
Vidim da si zalutao ovdje. Lemme bring you up to speed. :oops:

:D
doboj71

#1403 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by doboj71 »

Ma nisam ,bolan .Ono se odnosilo na post iznad o soljama. :D
jeza u ledja

#1404 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Ma zezam se. :P
muha_sa

#1405 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by muha_sa »

dokle ste :?
jeza u ledja

#1406 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

evo jos malo pa cemo do australije :)
muha_sa

#1407 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by muha_sa »

hocel ko ostat sa mnom u ovoj BiH--ja ne mislim nidje

osim ako se zapuca :lol: tad cu u ŠveCku---ako mi aVto izdrži do tamo :lol:
JanuaryJones

#1408 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by JanuaryJones »

muha_sa wrote:hocel ko ostat sa mnom u ovoj BiH--ja ne mislim nidje

osim ako se zapuca :lol: tad cu u ŠveCku---ako mi aVto izdrži do tamo :lol:
Pa kona u tebe :) kafenišemo na mostu do prvih barikada a onda kud koji mili moji :D
Karabaja

#1409 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

Joj šta uradiste s teme... :D
Fudo387

#1410 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Fudo387 »

Karabaja wrote:Joj šta uradiste s teme... :D
Red bi bio da moderator preimenuje naziv u, Japan all about vol.1
Sta ima veze sto smo ga svi samo na televizoru vidjeli. :D
Karabaja

#1411 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

Neko o Evropi nešto dobro, neko loše. Isto tako o USA. Ali o Japanu se svi slažu - ništa dobro. :D
exliberal-ex

#1412 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by exliberal-ex »

Karabaja wrote:Neko o Evropi nešto dobro, neko loše. Isto tako o USA. Ali o Japanu se svi slažu - ništa dobro. :D

Ma navikao bi se covjek da te sila natjera, ja nisam mogao kinesku hranu ni primirisat...sad se davim, mozda tako bude I sa indijskom.... :D
Connaisseur Karlin

#1413 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Connaisseur Karlin »

Karabaja wrote:Neko o Evropi nešto dobro, neko loše. Isto tako o USA. Ali o Japanu se svi slažu - ništa dobro. :D
tako je :-D nisu sve drzave preporucljive za nenormlan zivot ,osim turisticke posjete :-D
animals

#1414 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by animals »

exliberal-ex wrote:

Ma navikao bi se covjek da te sila natjera, ja nisam mogao kinesku hranu ni primirisat...sad se davim, mozda tako bude I sa indijskom.... :D
Sushi je fenomenalan...
Bodkin

#1415 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Bodkin »

Sushi i zene :izet:
exliberal-ex

#1416 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by exliberal-ex »

animals wrote:
exliberal-ex wrote:

Sushi je fenomenalan...

Ja ga nemogu ni blizu mene, prijatelj (tuzlak) se davi sa sushijem, miso supom...I tamo ko zna cim...ja ko svetac sjedim pored njega I postim... :mrgreen:
meteorit135531

#1417 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by meteorit135531 »

:zzzz: Manipulira se podacima ovdje. Zapravo , mi u BIH još uvijek živimo u svojevrsnom getu. Svi ti podaci koje se iznose o hiljadama mladih ljudi koji u kolonama i grupama napuštaju BiH nisu točne. Stvara se atmosfera općeg nezadovoljstva i klime koja je posve depresivna. Tocno je da mnogi ljudi ne žele živjeti ovdje jer je situacija jako kritična , beznadezna i jadna. Ne može gore biti. Ali velika većina , barem 80% ljudi koji su se ispalili iz BIH su BH Hrvati sa domovnicama, ili uopće osobe sa Hr papirima. Znam konkretno za Minhen dvije Srpkinje iz Siska koje su sa Hr papirima otišle za Njemačku iz Vojvodine
I u velikoj mjeri imate BH Hrvate koji se odriču BH državljanstva jer je ne doživljavaju svojom. Pa u Livnu su čitava sela prazna jer ljudi odose
Ostali stanovnici BIH bi rado za njima , ali nije to toliko lahko. Kako mnogi misle.To mnogi i znaju. Razlozi su jer u Bosni niko ne radi ono što bi trebao. Biro za zapošljavanje nema svoju svrhu , doktori te više ne gledaju kao pacijenta već samo kao izvor zarade. Policajac te ne gleda kao građanina, nego samo kao izvor zarade ili liječenja frustracija. Posla svakako nema. Nesigurnost , kradje, loše zdravstvo, školstvo, očajan javni prijevoz , loša cestovna povezanost, loši kulturni i sportski sadržaji , ogromna nezaposlenost, korupcija na svakom cosku i na svakom mjestu , očajna i komplikovana administracija, očajna i besperspektivna ekonomija , politika koja nema svoju viziju ni cilj..
Su dovoljni razlozi da se razmišlja o odlasku odavde

Kako i na koji način , svako zna za sebe.
Connaisseur Karlin

#1418 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Connaisseur Karlin »

BiH je blokirala paose za naerdnih 6 mejseci, sa izgovorm da nemaju novac za stampanje novih pasosa :D eto BiH radi na smanjenju odlaska stanovnistva , napravili ban protive emigracije , i niko ne konta ili se narod pravi da ne kuzi :D
animals

#1419 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by animals »

meteorit135531 wrote::zzzz: Manipulira se podacima ovdje. Zapravo , mi u BIH još uvijek živimo u svojevrsnom getu. Svi ti podaci koje se iznose o hiljadama mladih ljudi koji u kolonama i grupama napuštaju BiH nisu točne. Stvara se atmosfera općeg nezadovoljstva i klime koja je posve depresivna. Tocno je da mnogi ljudi ne žele živjeti ovdje jer je situacija jako kritična , beznadezna i jadna. Ne može gore biti. Ali velika većina , barem 80% ljudi koji su se ispalili iz BIH su BH Hrvati sa domovnicama, ili uopće osobe sa Hr papirima. Znam konkretno za Minhen dvije Srpkinje iz Siska koje su sa Hr papirima otišle za Njemačku iz Vojvodine
I u velikoj mjeri imate BH Hrvate koji se odriču BH državljanstva jer je ne doživljavaju svojom. Pa u Livnu su čitava sela prazna jer ljudi odose
Ostali stanovnici BIH bi rado za njima , ali nije to toliko lahko. Kako mnogi misle.To mnogi i znaju. Razlozi su jer u Bosni niko ne radi ono što bi trebao. Biro za zapošljavanje nema svoju svrhu , doktori te više ne gledaju kao pacijenta već samo kao izvor zarade. Policajac te ne gleda kao građanina, nego samo kao izvor zarade ili liječenja frustracija. Posla svakako nema. Nesigurnost , kradje, loše zdravstvo, školstvo, očajan javni prijevoz , loša cestovna povezanost, loši kulturni i sportski sadržaji , ogromna nezaposlenost, korupcija na svakom cosku i na svakom mjestu , očajna i komplikovana administracija, očajna i besperspektivna ekonomija , politika koja nema svoju viziju ni cilj..
Su dovoljni razlozi da se razmišlja o odlasku odavde

Kako i na koji način , svako zna za sebe.
Ne mora niko vise otici, ali ostaje cinjenica,
da je skoro pola od danasnji 3,5miliona rodjeni u BIH, vec izvan BIH..
animals

#1420 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by animals »

Gdje su nestali Ameri :shock:
sigurno u kamionu, krstare prostranstvima Amerike.. :D
prog321

#1421 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by prog321 »

pucaju rute od istocne do zapadne obale.
ovi ostali su na skeli :-D
Jack Be Nimble

#1422 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Jack Be Nimble »

Gledamo Augsburg v Leverkuzen i radimo :D
MyTao

#1423 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

Jack Be Nimble wrote:Gledamo Augsburg v Leverkuzen i radimo :D
Sve to u kamionu :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju