Ja sam radio s jednim likom koji je 7 godina zivio tamo kad je bio mladji. Bio je neki program da ti poducavas njih engleski i djaba tamo zivis tako nesto. Valjda i da naucis japanski i to.exliberal-ex wrote:detroit-mercy wrote: Imam dosta raje sa posla koja je radila u Japanu, kazu dobro je za bit par godina ali ostati tamo zauvijektotalno su fucked up. Rade do 9-10 navece onda odu karaoke bar i otkinu se ko letve, pa na sapavanje u one spajzove hotele
Meni je dobar jaran bio u Japanu 2 mjeseca, firma ga poslala da se usavrsi u necemu a u isto vrijeme da i on njih nesto nauci.....
Sjebo se covjek, kaze hrana je ocajna, u sustini ako zelis da jedes nesto mimo njigove hrane onda je strasno skupo.
On kaze da mu je McDonalds bio spas a ovdje ga nemoze ocima vidjet.
Sto se tice posla, kaze dodjemo ujutro i mi cekamo da vidimo gdje idemo a oni se postrojili ko u vojsci i onda ide kompanijska firma, pa sastanak ( kritikovanje gdje se grijesi ) a onda na posao.
Oni imaju taj Kaizan ( ili kako se vec pise sistem) sto je u neku ruku dobar ali opet...kaze nadju gresku ali nece da prijave jer ako to urade onda time omalovazavaju sefa i kompaniju?! .
On je bio tamo ko inspektor i kaze ja dosao da pogledam nesto na avionu, nevalja, popravljaj...kako to nemas pravo, imam ja necu da izgubim svoju licencu radi vaseg straha, sutra tresne avion doci ce da gledaju ko je stavio inspektorski pecat u dokumente nece vas ganjat...uvrijedili se..
Drugo rade ludacki od mraka do mraka, on tako radio prvu sedmicu kasnije odjebi , doslo 5 sati on se spakuje...oni ga pitaju gdje ces...odoh napolje, cuj gdje...pa sefovi su ovdje mi neizlazimo dok oni neodu kuci...good for you...
Sutradan dosao na posao i ono postrojavanje i njemu dosao sef neki mali japanac i poceo da sere kako nema pravo da izlazi, on se samo okrenuo i napolje krenuo...gdje ces...ja nisam dosao ovdje da istresate svoje frustracije na meni , vi ste mene trazili nisam ja vas......pa gdje ces..odoh uzet voz pa u Tokijo, da obidjem grad....aaaaaa
Prosla ta sedmica njemu dosao VP proizvodnje u ponedjeljak da se izvine.., poslije toga su bili mirni slusali sve sto je govorio.
Sto se tice naroda, on nije bio u Tokiju nego negdje drugo neka luka zaboravio sam ime, i problem je bio sa jezikom, imali su prevodioca non stop ali preko vikenda su bili sami.
Ako nekog pitas nesto na engleskom nece da odgovore, prave se da neznaju, jedino ako nadjes sluzbenika ili drota onda oni odgovore.
Jedino sto mu se svidjelo pored prirode su naravno zene...kaze da nemozes vjerovat kako se oblace, to je nesto nevjerovatno.
Njega su gledali ko neki egzoticnu biljku jer je skoro 2 metra visok
Zanimljivo da sjeverni dio Japana je naseljen sa dosta visokim stanovnistvom za razliku od juznog gdje su mali
On je obio ponudu da ide opet, kaze da idem turisticki ok, vrijedi pogledat ali za radit...zajebi, u njegovoj karijeri on kaze da mu je samo u Bahreinu bilo gore, djaba sto placaju 4 puta vise, gledaju te ko stoku, sta god treba da se popravi nema popravke daj novo ali atmosfera je bila ukurac
Helem, kod njih ima sema da zene u godinama poducavaju strance japanski. Mislim, valjda sredovjecne zene, sta li. Uglavnom, valjda kod njih imas razlicit jezik/dijalekt za zene i muskarce
Pored te fore imaju i neku da imaju 3 vrste pisma, ne znam sad kako se zovu, ali jedna je valjda originalna koja lici kineskom, druga je japanska verzija istog, valjda pojednostavljena, a treca je kako shvatih kao neka verzija kao kod nas pisano vs stampano. I sad sta je interesantno jedan Kinez (odakle je potekao i jezik i pismo) moze razumjeti znak koji predstavlja odredjeni pojam u jeziku, ali ne moze zglave shvatiti nijednu rijec. Znaci razumijes donekle sta pise, ali ne razumijes sta se kaze.
Sega pravo.