"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kolacodjagoda

#1401 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

asurbanipal wrote:
inamilsumusinejis wrote:
sunceKOtepsija wrote:@sijenisumuslimani ti se bas nameracio na halidije :lol:
Bio sam član te sekte skoro pa dvocivren broj godina. Od samog početka kod pivare pa sada u Kasindolskoj i hvala Bogu otvorio sam oči. Hoću da se zna da to njihovo "vjerovanje" nema nikakave veze sa islamom. Tek kad sam došao dali su mi sliku šejha i rekli mi da ga zamišljam da je uvijek samnom i da on sve vidi i sve zna šta ja radim. Ima tu puno širka kao što je pomenuta rabita, zikrovi u kojima se pokriva glava i sl... Neću se smiriti dok ih ne zatvorim. Radikalni su jako, većinom ljudi sa ulice koji nisu imali nikakvog doticaja sa islamom i lahko se manipuliše sa njima. Bolje da su ustali na ulici, opijali se i bludničili nego da ih ovi "spašavaju" i da čine širk koji je neoprostiv.

Je li to ovaj šejh ? :mrgreen:

Da taj je.

Za one koji ga zovu sultanu-l-evlija par riječi budući da mi je tema zaključana.

Šta zapravo znači evlija? Evlije ili Allahovi štićenici su ljudi koje Allah s.w.t. voli, zato što čine puno dobrih djela, a malo griješe. Ali oni ne mogu poznavati budućnost, jer niko nije bolji od Poslanika s.a.w.s., koji nije znao gajb, osim onoga o čemu ga je obavijestio Allah s.w.t.: “Ja vam ne kažem, u mene su Allahove riznice, niti meni je poznata budućnost, niti ja sam melek.”( “Hud”, 31)
Rekla je Aiša r.a.: “Ko tvrdi da Muhamed zna ono šta će biti sutra slagao je na Allaha”. (Muslim) Znači, ljude ne cijenimo po čudima, već na osnovu njihovog pridržavanja Allahove s.w.t. vjere. Istinske evlije su oni koji obožavaju Allaha onako kako je On to propisao. Ako djela čovjeka budu u skladu s Allahovom vjerom, onda tu osobu možemo smatrati dobrom. Od stvari koje je Allah s.w.t. naredio je i zikr. Zikr je spominjanje Allaha s.w.t., činjenje dobrih djela u Njegovo ime, i sve ono o čemu su nas obavijestili Allah i Njegov Poslanik s.a.w.s. Imamo dove koje se uče pri buđenju i prije spavanja, pri ulasku i izlasku u toalet, zikr poslije namaza i mnogo drugih zikrova potvrđenih Kur’anom i Sunnetom. Zikr je da kažemo “bismillah” kada jedemo, uzimamo abdest ili koljemo kurban, “estagfirullah” kada zgriješimo, ali nije zikr Allahu da se skupi gomila ljudi, pa da mašu glavama izgovarajući nerazumljive riječi, kao što to čine novotarske skupine. Praktikuju ples, upotrebu muzičkih instrumenata, skakanje, plač i
smijeh u isto vrijeme, nakon čega slijedi kolektivno padanje u trans. Zar je ovo zikr Allahu sačuvaj nas Bože? Kaže Allah s.w.t. u Kur’anu: “Molitva njihova pored hrama svodi se samo na zviždanje i pljeskanje rukama, zato kaznu iskusite jer ne vjerujete!” (“Al-Anfal”, 35)
I kaže: "Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene." (Al – Anfal, 2)
"Molite se ponizno i u sebi Gospodaru svome, ne voli On one koji se previše glasno mole." (Al – Araf, 55) Sljedbenici tarikata uče zikrove koje su izmislili njihovi šejhovi, i s kojima Islam nema ništa zajedničko. Prizivaju Allaha imenima koja On sebi nije dao niti Ga je njima prizivao Njegov
Poslanik s.a.w.s. Od zikra oni često izgovaraju samo “hu”! Kaže jedan od naših alima:
“Čuli ste kako derviši, kad zikre viču “hu”! Polazimo od toga
da svako ima dobar nijjet, i u to nećemo ulaziti. Međutim, svako ko želi
dobro, ne znači da ga i postiže. “Hu” na arapskom jeziku znači on, a
to nikad i nigdje nije zabilježeno da je od Allahovih imena. “On” nije
ime nego zamjenica, i to može da se odnosi na bilo koga. Ovaj način
zikra nije ispravan niti dozvoljen, već je to najobičnija novotarija.
Musliman spominje svoga Gospodara ispravnim i razumljivim
govorom, kao što su riječi subhanAllah (neka je slavljen Allah),
elhamdulillah (hvala Allahu), Allahu Ekber (Allah je Najveći) i sl.”
( iz predavanja “Dova-srž ibadeta”)

Kaže Allah s.w.t.: “Allah ima najljepša imena, i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Njegova imena, kako budu radili, onako će biti kažnjeni!” (Al-A’raf, 180) Nabrojana djela koja sekte predstavljaju kao dio imana su poznata kao bida’ti (novotarije). To su stvari koje su ljudi izmislili i pridodali vjeri, a šejtanu su draže od nepokornosti, jer protivrječe vjeri i prenose se sa koljena na koljeno. Bida’t sadrži priznavanje onoga što su Allah s.w.t. i njegov Poslanik s.a.w.s. zabranili, a odbacivanje onoga što su oni prihvatili. Sekte su ubacile novotarije u svaki segment svoga
vjerovanja (u akidi, fikhu, ibadetu…). Poznate su tvrdnje sufija kako se “Allah se nalazi svuda oko nas”, zatim da “ne treba gledati u djela već u srca”, džamije i džema’t su zamijenili osamljivanjem u tekijama (poput kršćana koji odlaze u manastire)… Šiije su izmislili svoj hadždž
(Kerbela), i izmijenili tekst ezana… Kaže Uzvišeni:
“Sada sam vam vjeru vašu usavršio, i blagodat svoju prema vama upotpunio, i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera!” (“El-Maide”, 3)

Pa ako je Milostivi usavršio ovu vjeru, zar je potrebno da neko dodaje još nešto? Prenosi se od Aiše r.a. da je rekao Allahov Poslanik
s.a.w.s: “Ko uvede u našu vjeru ono što nije od nje, odbačeno je!”
(Buharija i Muslim)
Islam odbacuje novotarije i svako sujevjerje. Najveći broj ljudi je to prihvatio iz neznanja, ali se tu ne smije stati. Rekao je Alija r.a.:
“Upoznajte istinu, pa ćete upoznati njene sljedbenike!” Musliman mora učiti svoju vjeru, tražiti istinu i argumente, i mora ih prihvatiti kad dođe do njih. I kao što je voda najčistija na izvoru, tako je i ispravna vjera u praksi Allahovog Poslanika s.a.w.s.
Last edited by kolacodjagoda on 27/02/2016 16:58, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#1402 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

inamilsumusinejis wrote:
Fudo Bosna wrote: Brate otišao sam u muslimane.
Fakultetski sam obrazovan, radim u uspješnoj firmi i držim se sunneta 99% jer ne nosim bradu ;). Ako sam ovakav vehabija, neka sam, ponosim se time onda.
Ima alima i to daleko večih i mimo daijja tipa : Pezo, Kuduzović, Ljakić, ali mlad si, ako ništa duhovno/nezreo, možda se nekada i sam uvjeriš , inšaAllah :wink:

Super je što nosiš bradu, sunnet je , mašaAllah, ali trebaš znati da ih ima 3 vrste: brada znanja, brada zvanja i brada sranja, (ovu treću nose , između ostalih) i " karatkopantolaši" , ako misle da je samo brada bitna a ne i duhovni aspekt islama, a mnogi od njih tako misle, nažalost... :-)

P.S.
Prijateljski muslimanski savjet : mjenjaj nickname jer su po Ammanskoj deklaraciji , idžmau uleme, i večina šijja muslimani, ne nasjedaj na priče daijja:

"The recognition of eight legal schools of Islamic law/Islamic jurisprudence (madhāhib) and the varying strains of Islamic theology viz.
Sunni Hanafi
Sunni Maliki
Sunni Shafi'i
Sunni Hanbali
Sunni Zahiri
Shia Jaʿfari (inc. Mustaali-Taiyabi Ismaili)
Shia Zaydi
Ibadi"

:thumbup:
kolacodjagoda

#1404 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

Fudo Bosna wrote:
inamilsumusinejis wrote:
Fudo Bosna wrote: Brate otišao sam u muslimane.
Fakultetski sam obrazovan, radim u uspješnoj firmi i držim se sunneta 99% jer ne nosim bradu ;). Ako sam ovakav vehabija, neka sam, ponosim se time onda.
Ima alima i to daleko večih i mimo daijja tipa : Pezo, Kuduzović, Ljakić, ali mlad si, ako ništa duhovno/nezreo, možda se nekada i sam uvjeriš , inšaAllah :wink:

Super je što nosiš bradu, sunnet je , mašaAllah, ali trebaš znati da ih ima 3 vrste: brada znanja, brada zvanja i brada sranja, (ovu treću nose , između ostalih) i " karatkopantolaši" , ako misle da je samo brada bitna a ne i duhovni aspekt islama, a mnogi od njih tako misle, nažalost... :-)

P.S.
Prijateljski muslimanski savjet : mjenjaj nickname jer su po Ammanskoj deklaraciji , idžmau uleme, i večina šijja muslimani, ne nasjedaj na priče daijja:

"The recognition of eight legal schools of Islamic law/Islamic jurisprudence (madhāhib) and the varying strains of Islamic theology viz.
Sunni Hanafi
Sunni Maliki
Sunni Shafi'i
Sunni Hanbali
Sunni Zahiri
Shia Jaʿfari (inc. Mustaali-Taiyabi Ismaili)
Shia Zaydi
Ibadi"

:thumbup:
Haj recimo da si u pravu al kako reći da je neko musliman koji ne priznaje podebljano:

Amentu billahi, we melaiketihi, we kutubihi (Kur'an ima 32 Džuza), we rusulihi(Dva džuza spuštena hz. Aliju i samim tim on je posljednji poslanik), we'l jewmil ahiri, we bil kaderi hajrihi we šerrihi minAllahi teala.

Kako? Ima li ijedna fetva od silnih ajatolaha koja se ograđuje od ovoga? Neki će reći to su rafidije. Pa što onda nisu odbačeni već naprotiv velika većina šija su upravo oni?

"Muhammed b. Sadik es-Sadr u svom djelu Tarihu ma badez-zuhur, str. 637, prenosi od Ebu Abdullaha (nepogrješivog imama) da je rekao: “Kao da gledam u njega (tj. Mehdija) kako mu ljudi daju prisegu između Rukna i Mekamu Ibrahima na novu knjigu koja će biti tegobna za Arape.”
U djelu Jevmul-halas, str. 373, od Kamila b. Sulejmana stoji da je Džafer es-Sadik rekao: “Kada se pojavi (Mehdi) alejhis-selam, doći će s Mushafom koji je napisao Alija, alejhis-selam.”
Veliki šiitski autoritet Niametullahi el-Džezairi u kapitalnom djelu El-Envarun-nuamanijje, 2/360, kaže: “Prenosi se da su naši (nepogrješivi) imami naredili našoj skupini (tj. šiitima) da uče ovaj dio Kur’ana koji je pri nama, u namazu i drugim prilikama i da rade shodno propisima koji se nalaze u njemu, sve dok se ne pojavi naš zaštitnik (tj. Mehdi) kada će ovaj Kur’an biti uzdignut na nebo, a on će doći sa Kur’anom koji je napisao Alija, alejhis-selam, koji će čitati i raditi po njegovim propisima.”

Ovdje se nužno nameće sljedeće pitanje: Ako se Alijin Mushaf ne razlikuje od našeg, postojećeg i općepoznatog Mushafa, kakav je smisao i korist da Mehdi dolazi s Alijinim Mushafom?!! Neka nam šiitski učenjaci odgovore na ovo pitanje, ali po mogućnosti bez standardnog umotavanja, upakivanja i obmanjivanja.
Allahu dragi, Tebe uzimamo za svjedoka da je Tvoja Knjiga potpuna, onakva kakvu si objavio Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i da u njoj nije promijenjeno ni jedno jedino slovo i da se odričemo svakoga ko Kur’ani-kerimu pripisuje i najmanju manjkavost. Tako mi Uzvišenog Allaha, kada bi čovjek proveo na sedždi vrijeme od dana kada ga majka rodila do pozne starosti, bez ijednog grijeha, ili došao na Sudnji dan sa djelima kao djela svih poslanika i vjerovjesnika, a smatrao da je u Kur’anu bilo šta izmijenjeno, bio bi prisni prijatelj faraona, Karuna i Ebu Džehla u Džehennemu i njegova “pokornost” bila bi pretvorena u razasutu prašinu."
Last edited by kolacodjagoda on 27/02/2016 17:13, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#1405 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

inamilsumusinejis wrote:
Fudo Bosna wrote:
Haj recimo da si u pravu al kako reći da je neko musliman koji ne priznaje podebljano:

Amentu billahi, we melaiketihi, we kutubihi (Kur'an ima 32 Džuza), we rusulihi(Dva džuza spuštena hz. Aliju i samim tim on je posljednji poslanik), we'l jewmil ahiri, we bil kaderi hajrihi we šerrihi minAllahi teala.

Kako? Ima li ijedna fetva od silnih ajatolaha koja se ograđuje od ovoga? Neki će reći to su rafidije. Pa što onda nisu odbačeni već naprotiv velika većina šija su upravo oni?

Nisam alim , pitaj alime iz desetaka država potpisnike Deklaracije, i neke "selefije" /tzv wehabije ponekad rade užasne stvari , pa su obuhvaćeni Deklaracijom ???
kolacodjagoda

#1406 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

Fudo Bosna wrote:
inamilsumusinejis wrote:
Fudo Bosna wrote:

Nisam alim , pitaj alime iz desetaka država potpisnike Deklaracije, i neke "selefije" /tzv wehabije ponekad rade užasne stvari , pa su obuhvaćeni Deklaracijom ???
2 imanska šarta poništena i da su muslimani. Ne ide ni naopako.
Evo malo o tome:
Da razlike između sunijskog i šiitskog učenja islama uopće nisu periferne, jasno je svakome ko iole poznaje učenje jednih i drugih. Na tu priču još uvijek mogu nasjesti samo beskrajno naivni suniti koji dovoljno ne poznaju osnove šiitskog učenja. Samo jedna u nizu ogromnih razlika između nas, ehli sunneta, i njih, šija (rafidija) jeste pitanje Kur’ana kojeg sve sunije svijeta bespogovorno smatraju apsolutno autentičnim i sačuvanim, baš onakvim kakvim ga je objavio Uzvišeni Allah, dok šije ne dijele to mišljenje već smatraju da Kur’an (tj. Mushaf) kojeg mi učimo i pamtimo napamet, nije cjelovit, već krnjav i nepotpun. Iako su na našim prostorima godinama skrivali to ubjeđenje, odnedavno su polahko počeli javno afirmirati tu zabludu. Fondacija Mulla Sadra, koja već godinama nesmetano djeluje u BiH, na svojoj internet stranici objavila je članak koji (in)direktno poručuje Bošnjacima da je Kur’an kojeg imaju u svojim domovima nepotpun. Tekst je objavljen pod naslovom ”Sakupljanje i objedinjavanje Kur’ana”. Kao odgovor na ovu zabludu, nanovo objavljujemo tekst dr. Safeta Kuduzovića koji se dotiče ovog pitanja.
Uzvišenog Allaha molimo da nas zaštiti ovakvih smutljivaca i njihovih zabluda!
Piše: mr. Safet Kuduzović
Uzvišeni Allah objavio je Kur’an da bude uputa čovječanstvu. Jedno od elementarnih ubjeđenja muslimanskog ummeta jeste potpunost Allahove vjere i njena aktuelnost do Kijametskog dana. Uzvišeni Allah prepustio je ljudima čuvanje prethodnih knjiga koje je objavio. Budući da su pronevjerili ovaj veliki emanet, Svemogući Stvoritelj obavezao se na čuvanje posljednje objave, časnog Kur’ana. Svemilosni Allah kaže: “Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo ga Mi čuvati.” (El-Hidžr, 9) Uprkos tome, šiitski učenjaci su ubijeđeni da Kur’an nije originalan te da je bio izložen izmjenama, iskrivljivanjima, dodavanjima u njega i izbacivanjima iz njega. Šiitska kapitalna djela prepuna su predanja koja potvrđuju ovu činjenicu.

Šiiti smatraju da je Kur’an iskrivljen i nepotpun

Muhammed en-Nuaman, poznat kao El-Mufid, u svom djelu Evailul-mekalat, str. 54, kaže: “Navode se brojne predaje od nepogrješivih imama iz porodice Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, o raznolikosti Kur’ana i to da su neki zulumćari (tj. ashabi) dodavali u Kur’an i izbacivali iz njega.”
El-Fejd el-Kašani u svojoj knjizi Tefsirus-safi, 1/44, kaže: “...iz ovih i drugih predanja koja se navode od ehlul-bejta zaključuje se da Kur’an koji se danas nalazi kod ljudi nije potpun i onakav kakav je objavljen Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem. U njemu ima suprotnih stvari u odnosu na ono što je Allah objavio, ima promjena i iskrivljivanja. Mnoge stvari su izbačene iz Kur’ana, kao Alijino ime koje se spominje na brojnim mjestima.”
Ali b. Ibrahim el-Kumi u svom Tefsiru, 1/36-37, kaže: “Ono što je suprotno onome što je Allah objavio...”, potom je spomenuo kao primjer nekoliko ajeta koji su iskrivljeni, kao: En-Nisa’, 166, 168, El-Maide, 67, Eš-Šu‘ara, 227, i El-En‘am, 97.
Veliki šiitski imam, Allahov dokaz na Zemlji, Niametullahi el-Džezairi u kapitalnom djelu bez premca, El-Envarun-nuamanijje, 2/357, kaže: “Mutevatir predanja, oko čije ispravnosti su složni naši (tj. šiitski) učenjaci, jasno ukazuju da je Kur’an iskrivljen.”
Dok velikan šiitske vjere El-Medžlisi u Mir’atul-ukul, 12/525-526, prenosi od Ebu Abdullaha (nepogrješivog imama) da je rekao: “Kur'an koji je Džibril dostavljao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, ima 17.000 ajeta.” Nakon što je spomenuo ovo predanje, El-Medžlisi kaže: “Ovo i brojna druga vjerodostojna predanja jasno ukazuje da u Kur’anu nedostaju određeni ajeti, kao što su neki drugi promijenjeni. Predanja koja govore o ovoj stvari, po mom mišljenju, su mutevatir.” Mutevatir predanje je predanje koje prenosi velika skupina u svakoj generaciji, pa je krajnje nelogično sumnjati u njegovu autentičnost. Također, onaj ko porekne mutevatir predanje, može lahko izaći iz okvira islama.
Imam Ebu Mensur et-Tabersi u djelu El-Ihtidžadž, 1/337-338, kaže: “Kada bih pojašnjavao sve što je izbačeno, iskrivljeno i promijenjeno u Kur’anu, oduljio bih s pojašnjavanjem.”
El-Hadždž Sultan el-Dženabezi u knjizi Bejanus-seadeh, str. 19-20, kaže: “Znaj, prenesene su brojne predaje od čestitih imama da se u njemu (tj. Kur’anu) desilo iskrivljivanje, dodavanje i oduzimanje.”
Ebul-Hasan el-Amili u Miratul-envar, str. 36 (štampa: El-Eftab, 1374. H., Teheran), kaže: “Puka istina koja se gradi na mutevatir predanjima jeste da je Kur’an koji imamo ispred sebe doživio, nakon Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, promjene i izbacivanja mnogih ajeta i riječi od strane onih koji su ga sakupljali.”
Veliki šiitski učenjak i Allahov dokaz na Zemlji, El-Bahrani u djelu Mešarikuš-šumus, str. 126, govoreći o iskrivljivanju Kur’ana, rekao je: “O tome se navode predaje koje je jako teško pobrojati, prelaze granicu mutevatir predanja.”

10. Imam Jusuf el-Bahrani u djelu Ed-Durerul-nedžefijje, str. 298 (štampa Muesesetu Alil-bejt), kaže: “Kada bismo imali pravo prigovoriti ovim predajama (o iskrivljenju Kur’ana), tada bismo mogli prigovoriti svim predajama u šerijatu.”
11. Veliki šiitski valorizator El-Hui u svom komentaru na Nehdžul-belaga, koji se zove Minhadžul-beraah, str. 214-220, nakon što je spominjao dokaze o iskrivljivanju Kur’ana, rekao je: “Imam Alija nije mogao popraviti Kur’an u vrijeme svoje vladavine, već je koristio tukiju, i da bude dokazom na Sudnjem danu protiv onih koji su ga iskrivili i izmijenili.”
12. Poznati šiitski učenjak En-Nuri et-Tabersi napisao je djelo koje je nazvao Faslul-hitab fi isbati tahrifi Kitabi Rabbil-erbab – Presudan govor u dokazivanju iskrivljenosti Knjige Gospodara svih gospodara. Cijela knjiga posvećena je dokazivanju iskrivljenosti i neoriginalnosti Allahove knjige Kur’ani-kerima. Između ostalog, na str. 211 kaže: “Stilistika Kur’ana na nekim je mjestima neuporediva, dostiže stepen mudžize (nadnaravnosti), dok na nekim mjestima dolazi do izražaja njegova (kur’anska) besmislenost i ništavnost.”
Pored toga, niko od šiitskih učenjaka nije osudio ovo djelo niti autora. U protivnom, voljeli bismo čuti njihove glasove i mišljenja u pogledu ovog famoznog djela i još famoznijeg autora. Ako se i ispostavi da neko osudi ovakva predanja i izjave, to je samo zamazivanje i bacanje prašine u oči sunnijama, budući da su najveći šiitski učenjaci složni da o iskrivljenju Kur’ana postoje mutevatir predanja. Pretpostavimo da veliki hadiski eksperti ehli-sunneta, kao imam Ahmed, Ibnul-Medini, Ebu Hatim, Ibn Mein, Buhari, Muslim, Tirmizi, Darekutni, Bejheki i drugi, tvrde da po određenom pitanju postoje mutevatir predaje. Nakon toga se pojavi jadnik iz redova ehli-sunneta i kaže: “Izmišljotina, to je potvora na ehli-sunnet, to nije stav naših učenjaka?!” Upravo ovako djeluju izjave pojedinih šiitskih šejhova u ovom vremenu koji žele tukijom (lažima i obmanjivanjima) negirati temeljna ubjeđenja šiitskih imama kroz generacije. Nije pouka u onome što će kazati anonimusi i amateri šiitske vjere, već u onome što su govorili njihovi imami i velikani koji kod njih slove kao najveći učenjaci i eksperti bez premca.
Kada bismo htjeli, mogli bismo navesti još mnogo i mnogo izjava šiitskih velikana koji jednoglasno zastupaju stav o iskrivljenju Kur’ana. Zamolit ćemo šiitske učenjake da nam svojim “nadahnutim tefsirom” protumače ajet: “Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo ga Mi čuvati.” (El-Hidžr, 9) Jeste, Gospodaru naš, Ti ga čuvaš, ali je volja ashaba pisara, ipak, bila jača od Tvoje, pa su ga mijenjali kako su željeli. Ti si Gospodar, činiš šta želiš osim ako neko drugi odluči suprotno tome!!!

Šiitski Mehdi (dvanaesti nepogrješivi imam) doći će s potpunim Kur’anom
Šiiti vjeruju u pojavu Mehdija koji se zove Muhammed b. El-Hasan. On je sin Hasana b. Alija el-Askerija (za koga se zna pouzdano da nije imao potomstvo). Dakle, šiitski Mehdi uopće nije ni rođen. Budući da je vjerovanje i kontinuitet imamâ temelj šiitske akide, to bi značilo gubitak vjere, što je najveća nedaća. Stoga su bili prinuđeni izmisliti imama koji je, navodno, nestao u trećem hidžretskom stoljeću i koji još negdje živi. Kada se pojavi, doći će s novim – potpunim Kur’anom.

Poslušajmo šta o tome kažu šiitski autoriteti:

Muhammed b. Sadik es-Sadr u svom djelu Tarihu ma badez-zuhur, str. 637, prenosi od Ebu Abdullaha (nepogrješivog imama) da je rekao: “Kao da gledam u njega (tj. Mehdija) kako mu ljudi daju prisegu između Rukna i Mekamu Ibrahima na novu knjigu koja će biti tegobna za Arape.”
U djelu Jevmul-halas, str. 373, od Kamila b. Sulejmana stoji da je Džafer es-Sadik rekao: “Kada se pojavi (Mehdi) alejhis-selam, doći će s Mushafom koji je napisao Alija, alejhis-selam.”
Veliki šiitski autoritet Niametullahi el-Džezairi u kapitalnom djelu El-Envarun-nuamanijje, 2/360, kaže: “Prenosi se da su naši (nepogrješivi) imami naredili našoj skupini (tj. šiitima) da uče ovaj dio Kur’ana koji je pri nama, u namazu i drugim prilikama i da rade shodno propisima koji se nalaze u njemu, sve dok se ne pojavi naš zaštitnik (tj. Mehdi) kada će ovaj Kur’an biti uzdignut na nebo, a on će doći sa Kur’anom koji je napisao Alija, alejhis-selam, koji će čitati i raditi po njegovim propisima.”

Ovdje se nužno nameće sljedeće pitanje: Ako se Alijin Mushaf ne razlikuje od našeg, postojećeg i općepoznatog Mushafa, kakav je smisao i korist da Mehdi dolazi s Alijinim Mushafom?!! Neka nam šiitski učenjaci odgovore na ovo pitanje, ali po mogućnosti bez standardnog umotavanja, upakivanja i obmanjivanja.
Allahu dragi, Tebe uzimamo za svjedoka da je Tvoja Knjiga potpuna, onakva kakvu si objavio Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i da u njoj nije promijenjeno ni jedno jedino slovo i da se odričemo svakoga ko Kur’ani-kerimu pripisuje i najmanju manjkavost. Tako mi Uzvišenog Allaha, kada bi čovjek proveo na sedždi vrijeme od dana kada ga majka rodila do pozne starosti, bez ijednog grijeha, ili došao na Sudnji dan sa djelima kao djela svih poslanika i vjerovjesnika, a smatrao da je u Kur’anu bilo šta izmijenjeno, bio bi prisni prijatelj faraona, Karuna i Ebu Džehla u Džehennemu i njegova “pokornost” bila bi pretvorena u razasutu prašinu.
salik79

#1407 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Objašnjenje članka "Sakupljanje i objedinjavanje Kur'ana" objavljenog na portalu mullasadra.ba

Januar 23, 2014 veličina slova smanji velićinu slova povećaj slova Printaj E-pošta
Objašnjenje članka "Sakupljanje i objedinjavanje Kur'ana" objavljenog na portalu mullasadra.ba
U ime Allaha, Milosnika Svemilosnog!

Upućujemo iskren selam svim poštovanim sestrama i braći i ujedno se koristimo ovom prilikom da vam čestitamo blagoslovljeni rođendan Pečata poslanika Muhammeda, s.a.v.a.

Imajući u vidu nesporazume do kojih je došlo u vezi s člankom objavljenim na web-stranici Fondacije “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini pod nazivom Sakupljanje i objedinjavanje Kur'ana, smatrali smo da je potrebno da vam se obratimo u nekoliko rečenica, a kako bismo otklonili eventualne nejasnoće.

Kao prvo, svaki razuman i pošten čovjek, kada pročita cijeli članak, vidjet će da se tamo apsolutno ne govori o iskrivljivanju Kur'ana. Ipak, draga braća su opet ukazala na "naše skrivene namjere i ciljeve", a s obzirom na to da se namjere ne mogu dokazati, najbolje je sud o našim i njihovim namjerama prepustiti Allahu.

Drugo, budući da postoje jasne Božije riječi o čuvanju Kur'ana Časnog od svake vrste izmjene i iskrivljenja, skoro svi sunijski i šiijski učenjaci smatraju da je Kur'an potpun i sačuvan od svake vrste izmjene i iskrivljenja. Naravno, bilježenje ili nebilježenje povoda objave nekog ajeta ili pak redoslijeda sura u različitim mushafima (knjigama u kojima je zapisan kur'anski tekst) nešto je drugo i mi se nadamo da će uvaženi čitaoci obratiti pažnju na ovu činjenicu.

Treće, u svakom slučaju, rasprava o iskrivljivanju Kur'ana jedna je od laži i sumnji koje su kroz povijest islama uvijek bile aktualne. U tu laž su, nažalost, vjerovali i neki šiijski i neki sunijski učenjaci te bi se i za jedne i druge mogli navesti primjeri. S druge strane, srećom, i brojni šiijski i sunijski učenjaci kroz povijest islama napisali su mnogobrojne knjige i poslanice u kojima odbacuju to pogrešno vjerovanje. Naprimjer, allame Tabatabai u tefsiru El-Mizan i ajetullah Hui u El-Bejanu, knjizi koju je objavila Fondacija “Mulla Sadra”, čvrstim kur'anskim, hadiskim i racionalnim dokazima odgovaraju na razne sumnje koje se prenose u pogledu iskrivljenosti Kur'ana i odlučno ih opovrgavaju. Poglavlje iz knjige ajetullaha Huija,koje govori upravo o ovoj temi, možete pročitati ovdje. Na web-stranici Fondacije davno je objavljen još jedan članak sa sličnim sadržajem, u kojem se odbacuje iskrivljenje Kur'ana i da su naši prijatelji, umjesto traženja izgovora, samo malo tragali za odgovorom i istinom, mogli su ga naći i ovdje: Odbacivanje sumnje o izmjeni Kur'ana.

Isto tako, ukoliko to dragi čitaoci budu smatrali potrebnim, Fondacija “Mulla Sadra” je spremna organizirati javni seminar na temu “Sumnja u očuvanost Kur'ana, njen početak, njeni pobornici i dokazi koji je pobijaju” te pozvati profesore i učenjake iz raznih krajeva islamskog svijeta.

Na kraju, nije naodmet kazati da kada bi se muslimani i oni koji sebe smatraju sljedbenicima Poslanika koji je milost svjetovima bavili neprijateljima islama i muslimana makar onoliko koliko se bave drugim muslimanima, islamski svijet danas se ne bi nalazio u svim ovim nesrećama i međumuslimanskim sukobima, korisnim jedino njihovim zajedničkim neprijateljima.

Molimo Boga Milostivog da svim muslimanima podari uspjeha u djelovanju prema sunnetu Poslanika islama, hazreti Muhammeda, s.a.v.a.

23. 1. 2014.

Ured za odnose s javnošću Fondacije “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovin
http://mullasadra.ba/aktivnosti/item/19 ... lasadra-ba

Let me guess - TUKJAAAAAAAAAAAAAAAA :mrgreen:
Diwan

#1408 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Diwan »

Brate otišao sam u muslimane.
Interesantno mi kako ti iz jedne linije 'neznanja' i napuštanja sekte halidija, krenu sa dersovima i znanjem i to baš po šijama ... ili si izgleda naograisao na drugu sektu nakon što si napustio halidije, jer ovo što sada pričaš i sva ovo priča o tkz halidijama i sada oko šija više mi miriše na isilovsku-vehabijsku kuhinju,pa da ti je Bog na pomoći....
salik79

#1409 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

inamilsumusinejis wrote:Da li postoji iko da opravdava širk zvani "rabita"? Ima li iko da nađe ajet koji potvrđuje "rabitu"? Zašto sufije halidije govore da čovjek mora uvijek biti u rabiti i zamišljati uvijek da ga šejh vidi i gleda gdje god da se nalazi? Jesu li to radili ashabi? Jesu li oni zamišljali Poslanika s.a.w.s da je uvijek tu i da ig gleda? Slažete li se da osobe koje su evlije, za njih zna samo Allah s.v.t. i one same i ako to javno otkriju, gube evlijaluk? Jel istina da je halidijski šejh dobio titulu Gawsa-sultana evlija? Kako neko ko ima tu titulu javno to govori ako znamo da ukoliko se to javno kaže da se gubi taj stepen (na kraju prisege kad šejh govori: "Za svog Muršida kabulim GAWSI sanija šejh Abdulbakija"-sam sebe spominje u svojstwu gawsa)?

Ima li bilo šta što sam naveo, kod prve tri generacije muslimana? Ima li ijedan ajet ili hadis koji ovo potvrđuje?

Molim odgovor ajetima i hadisima a ne bajkama, legendama i pričama.

Zašto su samo Selefije na meti a radikalne sufije niko ne spominje? Ovo napisano nema veze sa islamom i opet niko ih ne zatvara. Volio bih da neko pokuša ovo opravdati hadisima i ajetima mada sumnjam da će uspijeti jer ne postoji ništa što gore navedeno može da opravda osim sufijski legendi, priča i bajki koje nemaju niakavog uporišta.

Selam alejkum.
Nista ti to - prvo cemo o knjizi koju si spominjao na zakljucanoj temi...Rekao si da nesto procitamo - bujrum, obrazlozi koja stranica i sta je sporno!?
salik79

#1410 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

inamilsumusinejis wrote:
sunceKOtepsija wrote:@sijenisumuslimani ti se bas nameracio na halidije :lol:
Bio sam član te sekte skoro pa dvocivren broj godina. Od samog početka kod pivare pa sada u Kasindolskoj i hvala Bogu otvorio sam oči. Hoću da se zna da to njihovo "vjerovanje" nema nikakave veze sa islamom. Tek kad sam došao dali su mi sliku šejha i rekli mi da ga zamišljam da je uvijek samnom i da on sve vidi i sve zna šta ja radim. Ima tu puno širka kao što je pomenuta rabita, zikrovi u kojima se pokriva glava i sl... Neću se smiriti dok ih ne zatvorim. Radikalni su jako, većinom ljudi sa ulice koji nisu imali nikakvog doticaja sa islamom i lahko se manipuliše sa njima. Bolje da su ustali na ulici, opijali se i bludničili nego da ih ovi "spašavaju" i da čine širk koji je neoprostiv.
:roll:
salik79

#1411 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Vis á vis sija i Kur'ana :
salik79 wrote:Posto je @Smrcak15 izrazito "osjetljiv" po pitanju hafiza, da li je upoznat sa cinjenicom da je Mohsen Haji Hassani Kargar r.a., iz Irana, pobjednik proslogodisnjeg 57. Internacionalnog natjecanja ucaca Kur’ana u Maleziji?!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=galK9RnDsvQ [/youtube]

U svojoj 27. godini je dostigao stepen sehadeta, na Hadzdzu (iste godine kada je proglasen najboljim ucacem Kur´ana). Doslovno su ga ubili Saudi, zajedno sa ostalim hadzijama, na prvi dan Bajrama.
http://islamska-zajednica.hr/naslovnica ... blike-iran

Evo i njegove r.a. posljednje snimke sa proslogodisnjeg Hadzdza (koliko mi je poznato snimio ga je jedan hadzija iz Egipta, kojeg je privuklo njegovo prelijepo ucenje Kur´ana):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m6njVX-yVck [/youtube]

Koliko nam je uopce bila poznata ova vijest, o izgubljenom zivotu ovog, u svakom pogledu, lijepog insana i najboljeg ucaca Kur´ana?! I @Smrcak15, ako moze jedan iskren odgovor, kako ti se ovaj sehid uklapa u sliku o mrskim sijama?!
kolacodjagoda

#1412 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

salik79 wrote:
inamilsumusinejis wrote:Da li postoji iko da opravdava širk zvani "rabita"? Ima li iko da nađe ajet koji potvrđuje "rabitu"? Zašto sufije halidije govore da čovjek mora uvijek biti u rabiti i zamišljati uvijek da ga šejh vidi i gleda gdje god da se nalazi? Jesu li to radili ashabi? Jesu li oni zamišljali Poslanika s.a.w.s da je uvijek tu i da ig gleda? Slažete li se da osobe koje su evlije, za njih zna samo Allah s.v.t. i one same i ako to javno otkriju, gube evlijaluk? Jel istina da je halidijski šejh dobio titulu Gawsa-sultana evlija? Kako neko ko ima tu titulu javno to govori ako znamo da ukoliko se to javno kaže da se gubi taj stepen (na kraju prisege kad šejh govori: "Za svog Muršida kabulim GAWSI sanija šejh Abdulbakija"-sam sebe spominje u svojstwu gawsa)?

Ima li bilo šta što sam naveo, kod prve tri generacije muslimana? Ima li ijedan ajet ili hadis koji ovo potvrđuje?

Molim odgovor ajetima i hadisima a ne bajkama, legendama i pričama.

Zašto su samo Selefije na meti a radikalne sufije niko ne spominje? Ovo napisano nema veze sa islamom i opet niko ih ne zatvara. Volio bih da neko pokuša ovo opravdati hadisima i ajetima mada sumnjam da će uspijeti jer ne postoji ništa što gore navedeno može da opravda osim sufijski legendi, priča i bajki koje nemaju niakavog uporišta.

Selam alejkum.
Nista ti to - prvo cemo o knjizi koju si spominjao na zakljucanoj temi...Rekao si da nesto procitamo - bujrum, obrazlozi koja stranica i sta je sporno!?
Nađi dio o rabiti i pročitaj nam, tj. napiši pa onda uporedi sa mojim pisanjem. "Murid mora biti u stalnoj rabiti sa svojim Muršidom". Dakle. Muršid "sve vidi i sve zna i uvijek je sa muridom" ;). Idemo dalje...

Stranice: 19. 54 i 63 čisti pozivi u širk. "Nevidljive podrške šejhova", "nadnaravne moći šejhova", "Džezbe" i padanje u trans. Nađi mi ehli sunntesku potvrdu pomenutih stranica knjige.
sahara1428

#1413 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

@inamilsumusinejis

da li ste šta ovako upražnjavali?

:run:
Smrcak15

#1414 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

sahara1428 wrote:@inamilsumusinejis

kakva sprdnja sa vjerom :-)
asurbanipal

#1415 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:

Isto k'o i tvoja na drugoj temi... :zzzz:
kolacodjagoda

#1416 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

sahara1428 wrote:@inamilsumusinejis

Ne, ovo si rifaije ali i oni su sufije kao i halidije. Rifaije su prošitski orijentisane dok su halidije prosunijski orijentisani. Kod halidija ti je džezba ovakva: Neko kaže Gaws glasno i odmah nekolicina počnu derati se Allah Allah i udarati šakama od stol ili pod, zavisno gdje se nalaze. To kao dođe im iz ljubavi a ustvari je gluma. Ja sam često to iz zezancije radio i govorio glasno "Gaws" čisto da vidim ko je sve "puko" :D.Sve je ovo dokazivo što pričam. Svako može otići na jedan namaz u njihovu tekiju subotom i sve vidjeti.

Poslušajte to "stenjanje" u pozadini ovog predavanja kojeg drži njihov šejh. NEKA MI NEKO OD HALIDiJSKIH POBORNIKA NAVEDE IJEDAN DOKAZ DA SE OVAKO STENJALO I ZAVIJALO U POSLANIKOVOM S.A.W.S PRISUSTVU.
https://www.youtube.com/watch?v=OWIE1r8w6xk

Poslušati od 50. sekunde pa nadalje.

ili ovo od 35. sekunde pa nadalje:

https://www.youtube.com/watch?v=WhmS1qV0lUs
Smrcak15

#1417 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

daj primjer sta je to sprdnja sa vjerom kod mene, kad si to mene vidio da organizujem disko ples takmicenje u dzamiji???
fatamorgana

#1418 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

daj primjer sta je to sprdnja sa vjerom kod mene, kad si to mene vidio da organizujem disko ples takmicenje u dzamiji???
Ma jok, vi organizujete disko ples sa kalašnjikovom, u Siriji trenutno! ;-)
Smrcak15

#1419 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote: Ma jok, vi organizujete disko ples sa kalašnjikovom, u Siriji trenutno! ;-)
ti mislis onda na haridzije to je sorta za sebe, nemoj njih sa vehabija da brkas.
fatamorgana

#1420 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote: Ma jok, vi organizujete disko ples sa kalašnjikovom, u Siriji trenutno! ;-)
ti mislis onda na haridzije to je sorta za sebe, nemoj njih sa vehabija da brkas.
Pa što odma' ne reĆe! :sax:
kolacodjagoda

#1421 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

Haridžije su isti kao i gore pomeniti i ovi iz mog nicka. Nikakve veze sa islamom.
sarajevoxxxx

#1422 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sarajevoxxxx »

dr.gog wrote:
Islamska zajednica u BiH obavezala je glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima, kako se navodi, „paradžemata”, te ih posavjetuju da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH

- Obavezuju se glavni imami da do kraja januara 2016. godine obave razgovore sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području medžlisa. Istima je neophodno ukazati na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja februara 2016. godine, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti naših džemata“, navodi se u uputstvu koje je glavnim imamima poslato iz tuzlanskog muftijstva.

Kako se navodi, uputstvo imamima izdato je na osnovu dopisa reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića, te na temelju zaključka usvojenog na sastanku muftija od 14. decembra 2015. godine.

http://www.avaz.ba/
:D ...

Nova kovanica "paradžemat" bi trebala da znači nešto opasno po muslimansku zajednicu, sudeći po tonu Naredbe.

Pažljivom čitaču doduše neće promaći da Kavazović poštuje islamska pravila pristojnosti i strpljenja, sa riječima "ukazati na.." "zatražiti odmah" i "pozvati da se uključe", no logiku dobrih živaca krši zadati rok :oops:

Nesvjesna svoje vlastite unutrašnje slabosti pred novim teološkim izazovima, IZ BiH se pretvorila u Ministarstvo Vjere u Bošnjaka.

Da li IZ ima ikakvo pravo da bilo kome brani okupljanje vjernika koji svjesno i dobrovoljno imaju svoje sastanke, i na njima raspravljaju i uče o svojoj religiji?

Mislim da nema, i sve ovo naliči na rezultat medijske hajke i pritisak bezbjednosnih službi kojima su okupljanja vjernika u privatnim prostorima uzrok paranoje i traženja "unutrašnjih neprijatelja" u borbi protiv "indoktrinacije ekstremizmom".

Neosporna je atmosfera straha koja se širi stvaranjem slike o slobodnim okupljanjima kao o vrbovanju za terorizam, "pranju mozga", "odvajanju od zajednice" itd.

S druge strane, u Bosnu i među muslimane Bosne jeste došlo dosta razdora između tradicionalnog prakticiranja vjere (džamije i škole kao jedina mjesta okupljanja i vjeronauka)- i shvatanja da svako ima pravo pravo pozvati prijatelje ili "braću po vjeri" na druženje i privatnu razmjenu mišljenja o svojoj vjeri.

Selefije u svom okupljanju vide vjersku slobodu i napredak islama,a birokratska tradicionalna zajednica imama koji "zvanično" predstavljaju muslimane u tome vide opasnost.

Selefije imaju, u svom radu, i mnogo unutrašnjih problema, a najveći je fanatizam i militantnost, te netolerancija nekih istaknutih daijja (propovjednika) naspram drugih vjera i svjetonazora. U toj netrpeljivosti, naspram sekularizma, krišćanstva, te posebno izražen antisemitizam i patološka mržnja prema Izraelu i SAD, javnost prepoznaje negativne znake djelovanja tih "grupa". Velika većina selefija veoma jasno izražava svoje faktičko "odvajanje" od stava većine tradicionalnih vjernika, u brojnim pitanjima. Oni to shvataju kao reformu propalog i naturenog sistema i zajednice,a Islamska zajednica kao opasnost za svoj status u društvu i brojne privilegije.

Oni najekstremniji odlaze u rat, po facebooku lijepe stotine parola i polemika, ili javno deklamuju protiv cijelog društvenog sistema i sekularnih građanskih zakona( naročito ravnopravnosti žena, homoseksualaca, i prava drugih da javno ispoljavaju svoje svjetonazore).Pozivaju i druge na nasilje i revoluciju, shvatajući sebe kao neku vrstu "probijanja leda" u širenju "pravog islama".Ali njih je , kako vele dosadašnje špijunsko-policijske hajke, uhvaćeno jako malo. S obzirom na broj obavještajnih, policijskih i sigurnosnih službenika BiH i svih onih špijuna stranih ambasada koji haraju Sarajevom, Zenicom i Tuzlom, u mreži je završilo tek šaka fanatika,a u zemlju je pokopano tek par zaluđenika poginulih u Siriji.

Almir Džuvo, bivši šef OSA-e, jedan od najokorjelijih policijskih foteljaša u bijednoj istoriji postratne BiH, nekoć je tvrdio da Bosnom šeta 3000 potencijalno opasnih ljudi, sa jasnim aluzijama na "vehabije", tj selefije. Tim proglasom, loše sačinjenim i besmislenim policijskim pamfletom, ovaj drugorazredni špijunski pisar je na metu postavio sve one koji su "pustili bradu i skratili pantalone", čineći ih tako društveno nepoželjnima. Orwellovski idiotizam par-exellance...

Postavlja se pitanje, gdje vodi paranoična hajka na ljude koji veze nemaju sa ekstremizmom,a ne žele da vjeru prakticiraju po ustaljenim zakonima institucije IZ BiH?

Također, kako se odrediti prema onima koji svojim ekstremizmom zaista prijete smrću i nasiljem? Ko treba da očisti svoje redove i na koji način?

Sloboda okupljanja je neupitna, proglas IZ - po meni besmislen i iznuđen, a sljepilo i teološka netrpeljivost selefija neprihvatljiva.
Dr. Gog mogu samo kazati svaka čast. Još jednom pun pugodak.

Nedaj se zbuniti ovim našim starim forumašima koje isto tako cjenim i poštujem ali tako jednostavne i očite stvari ili ne žele ili neće da vide.

Šta IZ pokazuje ovim proglasom? Pa isto ono šta radi i Isil. Ili će biti kako mi kažemo ili represija, zatvaranje, i bespoštedna borba protiv svih onih koji ne misle kao ja.

Problem nas građana BiH, Bošnjaka, nije nepoštivanje autoriteta kao sto to ovi likovi koji pišu saopštenja IZ-a a koji se ne smiju ni potpisati. Baš suprotno. Problem i jeste što IZ narod 20 godina ubjeđuje poslije nas i SDA potop. Što se svim silama trudi da objasni narodu šta je za njih dobro. Pa tako godinama se pred izbore organizuju otvorenja džamija na kojima se pojavljuju SDA likovi. Sa hutbi se narodu govori za koga da glasa. Ili pak u saboru je ekipa SDA. Dolaskom Kavazovića to koketiranje vjere i politike je postalo toliko bezobrazno i odvratno da nemam riječi.

Kakve crne vehabije ili borba novog reisa protiv "novih nuslimana". To je smješno. Problem ne samo Bošnjaka već i drugih građana ove nam države je kriminal i ne postojanje svijesti o tome da je nama država na prvom mjestu. Problem je mentalitet naroda kojem je mito doktoru, policajcu, sudiji najnormalnija stvar. Problem je korupcija odsustvo morala, nema principa, nema reda, nema stida.

Isil, vehabije, su vrh ledenog brijega. Problem muslimana i naših u BiH pa i u ostatku muslimanskog svijeta je brkanje prioriteta, ili pak to što je muslimanima teško razmišljati, što se uporno od ljudi, građana, jedinki, traži da razmišljaju na način kako to žele njihovi autoriteti. Nema svijesti, nema to da čovjek kada vidi nešto loše kaže vela havle, tobe jarabi, to nevalja. Već prvo vidi šta mu muftija govori, pa ako on kaže da je klanje ljudi ok, da je ubijati barel-bombom civile borba protiv terorizma ok, gotovo. Nema to lični odgoj, ono unutra da te pokrene, da ti sam skontaš šta nije uredu.

Muslimani su masa koja ne razmišlja. Za sve i najmanje detalje traži se stav nekakvih autoriteta. Ako čoban kaže za mnom oni svi idu. Jedan nivo razmišljanja kojeg se zapad kutarisao prije 500 godina.

IZ nas zadnjom tzv. borbom protiv paradžemata vraća u srednji vijek. Isil je nastao iz jednog mentaliteta kojeg IZ se ne pokušava riješiti već ga podebljava. Prihvata jednu igru autoriteta, radi isto ono što radi i Isil jer im to olakšava manipuliranje masama. Njih zanima vlast, novac, moć. Jer islam to sam ja. Isti obrazac razmišljanja kao i kod Isila. Razlika je samo u autoritetima princip je isti.

Zašto jedino muslimani trebaju imati tutora iznad glave da im bude autoritet. Zar nije i Zapad ostvario progres i krenuo naprijed onog momenta kada su odbacili dogme, kada se izbrisala razlika između sveštenstva i običnog čovjeka. Nas danas u 21. vijeku ljudi tjeraju kako da vjerujemo, kojeg autoriteta da slušamo, u koji džemat se smije ići a u koji ne. To nije srednji vijek, to je kameno doba.
Last edited by sarajevoxxxx on 27/02/2016 23:30, edited 3 times in total.
nasa

#1423 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by nasa »

zagortenej wrote: Jes' to plavuša, Allaha ti? :mrgreen: :kiss:
To ono "plavusa" :lol:
a jesam :D
Fudo Bosna

#1424 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

inamilsumusinejis wrote:
Fudo Bosna wrote:
Slušao si puno daijje :-) ?

Ti od sufije ode u wehabije, sa mercedesa , "spao" na yugu? Žalosno :D !!!
salik79

#1425 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

O kakvoj indoktrinaciji daija, i daijinih daija, je u ovom slucaju rijec, govori i ovaj - par postova iznad - pokusaj kolosalne podvale o nepriznavanju Kur´ana od strane siita, na sta su daije citave traktate pravili. Naveo sam i demanti sa stranice mullasadra, na kojoj se mogu naci jako korisni linkovi po tom pitanju. Ovaj sto nam tvrdi da sije nisu muslimani, a on kao nije haridzija, zaboravlja da mi nismo tabula rasa, kao sto je on bio kada su ga davitelji uzeli pod svoje. Bas njega briga sto je upravo sija, hafiz Kur´ana, prosle godine pobijedio na 57. Svjetskom takmicenju ucaca Kur´ana, on ce i dalje tvrditi kako oni ne priznaju Kur´an. Jer to je ta matrica, to je ta mantra. Pa veli sejh Ahmed Didat r.a., za jos jednog hafiza Kur´ana, Insana sa moga avatara, bas po tom pitanju slijedece:

Ali dzaba, dzaba je i Husein ef Djozo r.a., u Preporodu augusta 1979., u svom tekstu pod naslovom "Homeini", napisao sljedece (kao odgovor za fenomen Islamske revolucije u Iranu): "...To je riječ Imama Homeinija, koja je jača od cara -careva, šahin-šaha, i najmoćnijeg oružja koje je posjedovao...Božija riječ kada izlazi iz iskrena srca i dopire do otvorene duše koja vapi za njom, u stanju je da čini čuda"...

Al´dzaba i Djozi, kada on nije znao ono sto danasnje "daije" znaju, nije on znao da Imam Homeini k.s. "nije priznavao Kur´an", koji je napamet znao.

Dzaba Homeiniju sto u djelu "Al-qalimat al-qisar", "Kratke misli", na 42, 43 i 44 o Kur´anu kaze sljedece:

- Da Kur´an nije postojao, ostale bi zauvijek zatvorene kapije spoznaja.
- Kur´an je Knjiga za izgradnju covjeka, islamska uputa koja je namijenjena izgradnji covjeka u svim aspektima.
- Zaista, Casni Kur´an je taj, koji ce nas uputiti do uzvisenih ciljeva koje nase duse po naravi traze, a mi toga nismo ni svjesni.
- Muslimani ne trebaju zanemariti svoj duhovni uzitak - Kur´an - ovu Boziju Objavu i Knjigu upute, i sve sto muslimani imaju i ono sto ce imati, samo je dio od blagoslovljene blagodati ove casne Knjige.
- Ucinite da ucenje Kur´ana - u svim njegovim varijantama - bude vasa osnova i cilj kojem tezite.
- Kada bi vi primjenjivali dio Kur´ana, bili bi cuvani pod sjenom njegove bogate milosti, jer milost Kur´ana se razlikuje od ostalih milosti, a milost Kur´ana je raditi po njegovoj uputi.
- Nemojte nikada mijesati Casni Kur´an i zakon spasonosne vjere Islama sa iskrivljenim i grjesnim ideologijama koje je stvarao ljudski um.
- Ne postoje upute uzvisenije od Kur´ana.
- Vazno je da musliman radi po uputama Islama i Kur´ana, jer islam sadrzi sve odgovore na pitanja koja su vezana za zivot ljudi na ovome svijetu, a i na buducem, i obuhvaca sve sto povezuje usavrsavanje covjeka, njegovo odgoj i vrijednost.
- Kur´an treba biti prisutan u svim periodima naseg zivota.
- Kur´an je bogati jelovnik, a u njemu istok i zapad uziva, i to od prvog dana njegove Objave, sve do Sudnjeg dana, jer on je Knjiga koja hrani obicnog covjeka, znanstvenika, filozofa, ucenjaka i fakiha, na bilo kojem nivou.
- Kur´an je Knjiga za izgradnju covjeka, Knjiga aktivnog covjeka, Knjiga istinskog covjeka i Knjiga koja vodi covjeka kroz razne stupnjeve zivota, od pocetka do kraja ovog svijeta.
- Casni Kur´an ima pravo nad nama i nad svim ljudima, zbog toga zasluzuje da se zrtvujemo za njega.
- Veliki problem muslimana predstavlja napustanje Kur´ana i skupljanje pod drugom zastavom.
- Casni Kur´an je zastitnik svih nas.

Ali dzaba, kada "daije" znaju bolje da ga on r.a. nije priznavao i da je, ustvari, sve ovo sto je rekao/napisao TUKJA! :oops:

Isto kao sto znaju koliko je on r.a. "mrzio sunije". Dzaba mu, sto u istoj knjizi, na stranici od 98. do 102. govori o potrebi "bratsva i jedinstva" (citirat cu samo dijelove, da ne bude predugacak upis):

- Casni Kur´an ukazuje da su svi vijernici na svijetu braca i jednaki u bratstvu.
- Islamsko bratstvo je izvor svih dobara i dobrota.
- Nekoliko puta je spominjano da nema razlike u rasi, jeziku, nacionalnosti i porijeklu u Islamu, jer su svi muslimani braca, bili oni Suniti ili Si´iti, i jednaki u duznostima i Islamskim pravima.
- U islamu nema Sunnit i Si´it, Kurd ili Perzijanac, svi su braca.
- Dok smo jedno tijelo, niko nas nece moci pobijediti.
- Svi smo svjesni pozitivnih rezultata zbog jedinstva naroda, isto koliko smo svjesni tezine tragedije koja je pratila muslimane kroz citavu povijest, a sve zbog njihove nesloge i svadje.
- Da su muslimani bili ujedinjeni, ne bi ih mogla pobijediti ni jedna "sila".
- Islam je upucen da ujedinjuje sve narode svijeta, od Arapa, nearapa, Turaka i Perzijanaca, i da uspostavi na ovome svijetu cestit narod, a to je islamski narod.
- Duznost nasa - si´ita i sunita - je da uspostavimo bratstvo medju nama, i da prekinemo moc grabezljivih koji otimaju ono sto posjedujemo.
- Jedinstvo je duznost svih muslimana.
- Da su islamski narodi - koji broje oko milijardu muslimana - ujedinjeni i pobratimljeni, onemogucili bi neprijatelju da im uzrokuje bilo kakvu stetu.
- Ja pruzam svoju ruku - s puno skromnosti - prema svim zajednicama koje se angaziraju u sluzbi Islama, molim ih da se trude u ostvarenju medjusobnog saveznistva na svim poljima, radi uspostavljanja islamske pravde, koja je jedini nacin za ostvarenje srece naroda.
- Nemojte se puno rijecima pozivati na jedinstvo. Pretvorite rijeci svoje u djela vasa. U djelima se ujedinite, jer vi ste braca.
- Budimo braca - jer nesloga je svojstvo stanovnika Dzehennema.
- Svi muslimani su jednaki, oni su braca. Nema razlike izmedju njih i svi se moraju ujediniti pod islamskom jedinstvenom zastavom.
- Neslaganje izmedju sunita i si´ita, te prosirenje lazi, je losa propaganda, da bi se stvorio metez i neprijateljstvo medju muslimanima. To je opasnije od stvaranja nacionalizama.
- Medju najvecim grijesima je stvaranje razdora i licemjerja medju nama.
..........................

Dzaba sve ovo i jos toga, kada su "daije" o´stampale more pamfleta i traktata koji "dokazuju" njegov r.a. "dalalet i kufr", te "mrznju prema svemu sto je sunitsko"...Naravno, niko se nece sjetiti pa potraziti ta djela i provjeriti vjerodostojnost istih... Nema potrebe, jer nema razloga ne vjerovati "iskrenim daijama". :oops: :roll: :skoljka:
Post Reply