Da taj je.asurbanipal wrote:inamilsumusinejis wrote:Bio sam član te sekte skoro pa dvocivren broj godina. Od samog početka kod pivare pa sada u Kasindolskoj i hvala Bogu otvorio sam oči. Hoću da se zna da to njihovo "vjerovanje" nema nikakave veze sa islamom. Tek kad sam došao dali su mi sliku šejha i rekli mi da ga zamišljam da je uvijek samnom i da on sve vidi i sve zna šta ja radim. Ima tu puno širka kao što je pomenuta rabita, zikrovi u kojima se pokriva glava i sl... Neću se smiriti dok ih ne zatvorim. Radikalni su jako, većinom ljudi sa ulice koji nisu imali nikakvog doticaja sa islamom i lahko se manipuliše sa njima. Bolje da su ustali na ulici, opijali se i bludničili nego da ih ovi "spašavaju" i da čine širk koji je neoprostiv.sunceKOtepsija wrote:@sijenisumuslimani ti se bas nameracio na halidije
Je li to ovaj šejh ?![]()
Za one koji ga zovu sultanu-l-evlija par riječi budući da mi je tema zaključana.
Šta zapravo znači evlija? Evlije ili Allahovi štićenici su ljudi koje Allah s.w.t. voli, zato što čine puno dobrih djela, a malo griješe. Ali oni ne mogu poznavati budućnost, jer niko nije bolji od Poslanika s.a.w.s., koji nije znao gajb, osim onoga o čemu ga je obavijestio Allah s.w.t.: “Ja vam ne kažem, u mene su Allahove riznice, niti meni je poznata budućnost, niti ja sam melek.”( “Hud”, 31)
Rekla je Aiša r.a.: “Ko tvrdi da Muhamed zna ono šta će biti sutra slagao je na Allaha”. (Muslim) Znači, ljude ne cijenimo po čudima, već na osnovu njihovog pridržavanja Allahove s.w.t. vjere. Istinske evlije su oni koji obožavaju Allaha onako kako je On to propisao. Ako djela čovjeka budu u skladu s Allahovom vjerom, onda tu osobu možemo smatrati dobrom. Od stvari koje je Allah s.w.t. naredio je i zikr. Zikr je spominjanje Allaha s.w.t., činjenje dobrih djela u Njegovo ime, i sve ono o čemu su nas obavijestili Allah i Njegov Poslanik s.a.w.s. Imamo dove koje se uče pri buđenju i prije spavanja, pri ulasku i izlasku u toalet, zikr poslije namaza i mnogo drugih zikrova potvrđenih Kur’anom i Sunnetom. Zikr je da kažemo “bismillah” kada jedemo, uzimamo abdest ili koljemo kurban, “estagfirullah” kada zgriješimo, ali nije zikr Allahu da se skupi gomila ljudi, pa da mašu glavama izgovarajući nerazumljive riječi, kao što to čine novotarske skupine. Praktikuju ples, upotrebu muzičkih instrumenata, skakanje, plač i
smijeh u isto vrijeme, nakon čega slijedi kolektivno padanje u trans. Zar je ovo zikr Allahu sačuvaj nas Bože? Kaže Allah s.w.t. u Kur’anu: “Molitva njihova pored hrama svodi se samo na zviždanje i pljeskanje rukama, zato kaznu iskusite jer ne vjerujete!” (“Al-Anfal”, 35)
I kaže: "Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene." (Al – Anfal, 2)
"Molite se ponizno i u sebi Gospodaru svome, ne voli On one koji se previše glasno mole." (Al – Araf, 55) Sljedbenici tarikata uče zikrove koje su izmislili njihovi šejhovi, i s kojima Islam nema ništa zajedničko. Prizivaju Allaha imenima koja On sebi nije dao niti Ga je njima prizivao Njegov
Poslanik s.a.w.s. Od zikra oni često izgovaraju samo “hu”! Kaže jedan od naših alima:
“Čuli ste kako derviši, kad zikre viču “hu”! Polazimo od toga
da svako ima dobar nijjet, i u to nećemo ulaziti. Međutim, svako ko želi
dobro, ne znači da ga i postiže. “Hu” na arapskom jeziku znači on, a
to nikad i nigdje nije zabilježeno da je od Allahovih imena. “On” nije
ime nego zamjenica, i to može da se odnosi na bilo koga. Ovaj način
zikra nije ispravan niti dozvoljen, već je to najobičnija novotarija.
Musliman spominje svoga Gospodara ispravnim i razumljivim
govorom, kao što su riječi subhanAllah (neka je slavljen Allah),
elhamdulillah (hvala Allahu), Allahu Ekber (Allah je Najveći) i sl.”
( iz predavanja “Dova-srž ibadeta”)
Kaže Allah s.w.t.: “Allah ima najljepša imena, i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Njegova imena, kako budu radili, onako će biti kažnjeni!” (Al-A’raf, 180) Nabrojana djela koja sekte predstavljaju kao dio imana su poznata kao bida’ti (novotarije). To su stvari koje su ljudi izmislili i pridodali vjeri, a šejtanu su draže od nepokornosti, jer protivrječe vjeri i prenose se sa koljena na koljeno. Bida’t sadrži priznavanje onoga što su Allah s.w.t. i njegov Poslanik s.a.w.s. zabranili, a odbacivanje onoga što su oni prihvatili. Sekte su ubacile novotarije u svaki segment svoga
vjerovanja (u akidi, fikhu, ibadetu…). Poznate su tvrdnje sufija kako se “Allah se nalazi svuda oko nas”, zatim da “ne treba gledati u djela već u srca”, džamije i džema’t su zamijenili osamljivanjem u tekijama (poput kršćana koji odlaze u manastire)… Šiije su izmislili svoj hadždž
(Kerbela), i izmijenili tekst ezana… Kaže Uzvišeni:
“Sada sam vam vjeru vašu usavršio, i blagodat svoju prema vama upotpunio, i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera!” (“El-Maide”, 3)
Pa ako je Milostivi usavršio ovu vjeru, zar je potrebno da neko dodaje još nešto? Prenosi se od Aiše r.a. da je rekao Allahov Poslanik
s.a.w.s: “Ko uvede u našu vjeru ono što nije od nje, odbačeno je!”
(Buharija i Muslim)
Islam odbacuje novotarije i svako sujevjerje. Najveći broj ljudi je to prihvatio iz neznanja, ali se tu ne smije stati. Rekao je Alija r.a.:
“Upoznajte istinu, pa ćete upoznati njene sljedbenike!” Musliman mora učiti svoju vjeru, tražiti istinu i argumente, i mora ih prihvatiti kad dođe do njih. I kao što je voda najčistija na izvoru, tako je i ispravna vjera u praksi Allahovog Poslanika s.a.w.s.