Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
medvjed23

#1401 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

piupiu wrote:
medvjed23 wrote:http://www.oslobodjenje.ba/kun/kultura/ ... iju/172821
da imam para, kupio bih, pa selektivno citirao knjigu, te tako pobio argumente nekih koje ne bih imenovao
Ooooo, autore! Pa, ima, valjda, i kakva biblioteka koja će je kupiti. Ili da skupljamo donacije? :D :lol: :kiss:

Volim Lešića čitati, uvijek puno naučim. Čovjek tako lagano piše.

Nego, da razbijemo malo ovu elitističku monotoniju u duhu ljetnih festivala i igara:

Image

Molim medu da napiše zašto je Luka ... umjetnik! :srce:

:mrgreen:
ovo me podsjetilo na mog nastavnika bosanskog koji nas je "tjerao" da pišemo radove na temu: zašto mi se sviđa ta i ta knjiga..
moja rekacija na takve zadatke obično je glasila: ko kaže da mi se sviđa :D

ako su kreativnost i ljepota elementi umjetnosti, onda bez sumnje i među fudbalerima ima umjetnika.. ne zato što su lijepi :D nego zato što lijepo kotrljaju i šutaju loptu :D no, to je tema za teoretičare umjetnosti, kojih ovdje ne fali, a ne za praktičare poput mene :D

p.s.
Image
šalji dalje :lol:
asurbanipal

#1402 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by asurbanipal »

In memoriam R. Dodig

U petak 17. lipnja 2016. u 63. godini života preminuo je naš cijenjeni kolega Radoslav Dodig. Rođen je 06. travnja 1954. u mjestu Prolog, općina Ljubuški, gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Splitu, a 1977. diplomirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Skopju. U razdoblju od 1986. do 1988. pohađao je posijediplomski studij “Kulturna povijest istočne obale Jadrana” na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku. Krajem osamdesetih akademik Alojz Benac ponudio mu je radno mjesto u Centru za balkanološka istraživanja pri ANUBIH u Sarajevu, koji tada nije mogao prihvatiti zbog nerješenog stambenog pitanja. Znanstveni magisterij “Ljubuški kraj u antičko doba” obranio je na Odjelu za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod mentorstvom akademika Nenada Cambi-ja. Zbog dugotrajne i teške bolesti nije uspio obraniti završenu doktorsku disertaciju “Uspon i pad Ardijejaca” na Sveučilištu u Zadru pod mentorstvom prof. Slobodana Čače.

Autor je brojnih znanstvenih, preglednih i stručnih radova, koji su objavljivani u znanstvenoj periodici (VAHD, izdanja HAD-a, Hercegovina) kao i u zbornicima domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova. Posebno zanimanje pokazivao je za provincijalnu arheologiju, baveći se epigrafskom raščlambom, arheološkom topografijom, zaštitom i prezentacijom kulturno-povijesne baštine. Vrijedno je istaknuti članstvo u nekadašnjem Savezu društava za antičke studije SFRJ, kasnije Hrvatskoga društva klasičnih filologa, od 1993. Hrvatskoga arheološkoga društva i Hrvatskoga filološkoga društva, te Međunarodne asocijacije za grčku i latinsku epigrafiju (AIEGL) i Udruge Friends of Troy. Pored grčkog i latinskog, aktivno se služio engleskim, talijanskim i francuskim jezikom. Od sredine osamdesetih sudjelovao je na brojim terenskim istraživanjima, surađujući s istaknutim arheolozima kao što su: Đ. Basler, I. Bojanovski, V. Paškvalin, V. Atanacković-Salčić, T. Anđelić i mnogi drugi.

Posebnu popularnost u široj javnosti stekao je sredinom osamdesetih višestrukim pobjedama u superfinalima kviza Kviskoteka, kada se natjecao s legendarnim Mirkom Miočićem i izvrsnim Robertom Pauletićem. U Mostaru je od 1998. do 2003. bio urednik u biblioteci “Stećak” nakladničke kuće ZIRAL, a od 2002. urednik i član uredništva časopisa Status, Mostar. Kao dopisnik Večernjeg lista i Slobodne Dalmacije, napisao je par tisuća priloga pretežno o temama iz kulture, lingivstike i kulturno-povijesne baštine. U razdoblju od 2013. do 2016. napisao je 41 prilog za arheološki portal Arheohercegovina.

Mnoge kolegice i kolege pamtiti će ga po iznimnoj susretljivosti, pošto nam je nesebično izlazio u susret dajući nam teško dobavljive naslove iz bogatog fundusa njegove privatne biblioteke. Težak zadatak je sažeti Dodigovu biografiju i bibliografiju u obliku manjeg priloga, stoga ćemo u stručnoj literaturi objaviti opširniji prikaz njegovog života i djela. Opsežna bibliografija R. Dodiga nezaobilazna je u budućim znanstvenim i stručnim radovima, stoga mu zahvaljujemo na iznimnom doprinosu boljeg poznavanja prošlosti naših krajeva.

Image

https://arheohercegovina.com/2016/06/18 ... m-r-dodig/
dale cooper

#1403 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by dale cooper »

Ovo definitivno pripada ovdje:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/preminuo ... /160617111

Profesor Čestmir Mirko Dušek je bio Tuzlanska legenda. Kao klinac, u toku rata, sam bio prisutan jednoj od proba
njegovog big benda. Bio je to jedan od mojih prvih susreta sa jazz muzikom. Po onome čemu sam tada prisustvovao
sam zaključio da je bio strašno energičan i pozitivan čovjek sa dobrim smislom za humor. Muzičari ali i učenici sa
kojima je radio su ga obožavali. Počivaj u miru, profesore.
piupiu

#1405 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Je l' se ovo meni samo čini ili prvi Einaudijevi akordi podsjećaju na Oliverovu Magdalenu? :razz:

Italian composer Einaudi gives historic Arctic iceberg performance

http://www.abc.net.au/news/2016-06-21/a ... ce/7529974

piupiu

#1406 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:
p.s.
Image
šalji dalje :lol:
Primaš li bitcoin? :D :kiss:
John Cleese

#1407 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Cini ti se :D
Sto nije razlog da ne zapjevamo...

piupiu

#1408 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

0:00-0:08 Oliver
0:00-0:11 Einaudi

1:1 :D

... jer duja nije ocjena loša ... :D :lol:
John Cleese

#1409 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

piupiu wrote:... jer duja nije ocjena loša ... :D :lol:
Linčino :| :D :lol:
medvjed23

#1410 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

piupiu wrote:
Primaš li bitcoin? :D :kiss:
http://www.coindesk.com/calculator/
1 bitcoin = 1000 maraka :shock:
dakle, primam :D

i meni se čini da ti se to za olivera čini :D inače, tih podudarnosti ima koliko hoćeš, što zbog krađe, što zbog slučaja..
a poetska nepravda se ogleda u tome što ponekad veći dio slave pokupi onaj koji je na zanimljivu ideju kasnije nadošao :D

:music2:
¤ jelena ¤

#1411 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

E, danas je Svjetski dan muzike pa je red da i KUD ''HMOKMUS'' taj dan prigodno obilježi :D

:music2:

...
medvjed23

#1412 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

čestitam dan muzike svima koji ga obilježavaju uz želju da ga provedu u krugu dragih ljudi i ugodnoj atmosferi i svemu
¤ jelena ¤

#1413 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

fala. :D
da imam para, kupio bih, pa selektivno citirao knjigu, te tako pobio argumente nekih koje ne bih imenovao
Medo, medo...a kako to misliš da bi selektivno citirao pa pobio argumente tamo nekih... jel vako:

Zdenko Lešić kaže ''... kroz historiju se pokazalo, ustvari, da autor nije baš uvijek imao svoj tekst u vlastitom posjedu”,

što je, moooramo to priznati, :D potpuno suprotno mišljenju nekih umjetnika danas i ovdje, pjesnika pogotovo, :D koji čvrsto vjeruju da je njihov tekst, njihova poezija tj. njihova umjetnost - njihovo vlasništvo.

''Ako je išta vlasništvo čovjeka, onda je to njegova umjetnost.'' - reći će, jednom prilikom, jedan od njih...

Image :D :srce:
piupiu

#1414 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Uraaaaa za Muzički tobogan! :-D

Kuga i kolera
This is a klix small collection of some of the vast number of disturbingly beautiful illustrations produced by artists for medical practitioners during the late 1700s to the early 1900s—and they are quite fantastic.

http://dangerousminds.net/comments/bloo ... tions_from_
Image
Lepra
Image
Kuga
Image
Sifilis
¤ jelena ¤

#1415 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

aaaamazing... :cry:

Image

estetika ružnog u punom sjaju... :run:

:D
Banksy

#1416 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

medvjed23 wrote:čestitam dan muzike svima koji ga obilježavaju uz želju da ga provedu u krugu dragih ljudi i ugodnoj atmosferi i svemu
:thumbup:
medvjed23

#1417 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

uh.. glede slika, a posebno te zadnje, mogu reći da su mnogi velikani gadno skončali..
¤ jelena ¤ wrote:fala. :D
Medo, medo...a kako to misliš da bi selektivno citirao pa pobio argumente tamo nekih... jel vako:

Zdenko Lešić kaže ''... kroz historiju se pokazalo, ustvari, da autor nije baš uvijek imao svoj tekst u vlastitom posjedu”,

što je, moooramo to priznati, :D potpuno suprotno mišljenju nekih umjetnika danas i ovdje, pjesnika pogotovo, :D koji čvrsto vjeruju da je njihov tekst, njihova poezija tj. njihova umjetnost - njihovo vlasništvo.

''Ako je išta vlasništvo čovjeka, onda je to njegova umjetnost.'' - reći će, jednom prilikom, jedan od njih...
eee.. zato sam i rekao "selektivno" :D

ako bih ostvario željeni priliv bitkoina i kupio knjigu, valjda bih u njoj našao bar dvije rečenice pogodne za citiranje sa svrhom obaranja tvoje argumentacije.. naravno, problem bi nastao ako bi i ti, oslonivši se na urođenu žemsku prepredenost, našla način da se ogrebeš od mecenu iz roda kanarinaca.. u tom slučaju i ti bi se dokopala knjige i zasula bi me kontracitatima, a meni bi preostalo samo da glumim da sam se zaposlio i da nemam vremena za forum :(
Image :D :srce:
joj, ovo je vako, 100%.. moj stih je samo moj i ne dam ga nikome, a srećom niko ga ni neće :D jedino kad nekome posvetim pjesmu, ostavljam mogućnost prenosa malog procenta vlasništva :D ko biva: eto ti je, napiso sam ti je, tvoja je, al je ipak u većoj mjeri moja :D

jedno pitanje za svakoga kome nije mrsko odgovoriti: je li vam ikad posvećena pjesma i, ako jeste, je li bila čemu? :D
u mom slučaju, oba odgovora su afirmativna Image
medvjed23

#1418 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

Banksy wrote:
medvjed23 wrote:čestitam dan muzike svima koji ga obilježavaju uz želju da ga provedu u krugu dragih ljudi i ugodnoj atmosferi i svemu
meni su posebno zanimljivi stihovi gdje se vremešni ljudi osvrću na doživljaje iz mladosti.. ta ja nam.. nose neku specifičnu težinu.. bude neku slatku melanholiju.. takorekavši..

Danas mi ponovo pada na pamet,
posle četrdeset godina,
usred popodneva.
Gde li je zalutala
ona pohabana knjiga
koju mi je onda dala?
Patos rečenica,
koje je njena nemirna ruka
podvukla crveno?
Rani radovi-
niko živ nije znao za to
onda, u Nemačkoj.
Siva je bila prašina
pedesetih godina.
Letnje pege
usred zime,
dirljivo nestrpljenje.
Pre mnogo godina
neko mi reče,
ne znam ko, pre mnogo godina,
telefonom, usput,
da se ubila.
Ništa ne podseća na nju
ove tople srede
u maju, danas, čak ni
raščitana knjiga.
Challenger__

#1419 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Challenger__ »

John Cleese wrote:
:shock:

*ucking unbelievable!

U to ime:

John Cleese

#1420 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Challenger__ wrote:
U to ime:

(Bila... Ali zasluzuje bis :D )
¤ jelena ¤

#1421 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

medvjed23 wrote:
eee.. zato sam i rekao "selektivno" :D

ako bih ostvario željeni priliv bitkoina i kupio knjigu, valjda bih u njoj našao bar dvije rečenice pogodne za citiranje sa svrhom obaranja tvoje argumentacije.. naravno, problem bi nastao ako bi i ti, oslonivši se na urođenu žemsku prepredenost, našla način da se ogrebeš od mecenu iz roda kanarinaca.. u tom slučaju i ti bi se dokopala knjige i zasula bi me kontracitatima, a meni bi preostalo samo da glumim da sam se zaposlio i da nemam vremena za forum :(
Odmah i u startu te upozoravam...ako ikad budem u mogućnosti da nabavim tu knjigu - nabaviću je, a do tad vrebaću je na svakom koraku i kad je ugledam neću birati sredstva da se tog blaga dočepam. Inače, Zdenko Lešić je za mene autoritet u rangu Škaljić, Skok, Focht - a to znači: neupitan, nepobitan i jedino sam sebi konkurencija, tako da...unaprijed se radujem toj ''borbi titana'' :D

i fino, prijateljski te savjetujem da...da se što prije zaposliš, na neodređeno, jer to te jedino može spasiti. :saveta:

A, kad smo već kod Lešića, ako imaš viška slobodnog vremena... žrakni malo u njegovu ''Teoriju književnosti''
samo da vidiš šta te sve čeka i u šta se upuštaš. :nindzastajl:

medvjed23 wrote:joj, ovo je vako, 100%.. moj stih je samo moj i ne dam ga nikome, a srećom niko ga ni neće :D jedino kad nekome posvetim pjesmu, ostavljam mogućnost prenosa malog procenta vlasništva :D ko biva: eto ti je, napiso sam ti je, tvoja je, al je ipak u većoj mjeri moja :D

jedno pitanje za svakoga kome nije mrsko odgovoriti: je li vam ikad posvećena pjesma i, ako jeste, je li bila čemu? :D
u mom slučaju, oba odgovora su afirmativna Image
Srećom, je li... :twisted: e, pa, koliko me sjećanje služi...ti nisi te sreće, JER... @piupiu i @mojamalenkost izričito smo zahtijevali da podijeliš s nama barem jednu tvoju pjesmu - tojest žemski suptilno vršili pritisak da se domognemo tog ''komadića tvoje duše'' - na dobrovoljnoj bazi, naravno :D

a onda si ti nešto zamuljao, nevješto izmislijo nake birokratije: bla, bla, truć... i vješto izbjegao podijeliti s nama svoje stihove. :( :twisted:

Eto, samo da se zna, pando... Image
NeenaSa

#1422 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by NeenaSa »

Jelo, za pomen Lesica :-D :thumbup:
medvjed23

#1423 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

zafaljujem na linku :thumbup: s nadom da ipak neće biti potrebe za stalnim zaposlenjem.. a na ovom posliću, koji radim na privremenoj osnovi, imam kolegu koji je dobar čovjek i savjestan radnik i nemam mu u tom pogledu ništa prigovoriti, al ne mogu da ne primijetim da u izvještajima piše: naplatiJo, kupiJo i sl..

čitajući njega na poslu i tebe na forumu, razvodnjava mi se i ovo malo znanja o pravilnom i pogrešnom pisanju Image

Srećom, je li... :twisted: e, pa, koliko me sjećanje služi...ti nisi te sreće, JER... @piupiu i @mojamalenkost izričito smo zahtijevali da podijeliš s nama barem jednu tvoju pjesmu - tojest žemski suptilno vršili pritisak da se domognemo tog ''komadića tvoje duše'' - na dobrovoljnoj bazi, naravno :D

a onda si ti nešto zamuljao, nevješto izmislijo nake birokratije: bla, bla, truć... i vješto izbjegao podijeliti s nama svoje stihove. :( :twisted:

Eto, samo da se zna, pando... Image
barem ti si se načitala i napjevala mojih stihotvorina :D a k tome, zanemarila si načelo reciprociteta :D kao što već rekoh, ima ovdje, pored mene, još pjesnika različitih i živopisnih životnih priča.. neki od njih dane provode krijući se od mica-mace, neki dunjalukom hode noseći u obrazima i nadlakticama med, a neki su bili glavata i buckasta djeca, što sa sobom nosi jednu specifičnu poetiku.. elem, nije red da se tek jedan od brojnih, sam samcat, nađe na vjetrometini forumske kritike :D
¤ jelena ¤

#1424 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

@Neeno, vrlo rado bih ja sad pokupila sve zasluge za spomen Zdenka Lešića na ovoj temi, ali, ipak...moram priznati... :twisted:

da se njega prvi sjetio medo. :thumbup:
medvjed23 wrote:zafaljujem na linku :thumbup: s nadom da ipak neće biti potrebe za stalnim zaposlenjem.. a na ovom posliću, koji radim na privremenoj osnovi, imam kolegu koji je dobar čovjek i savjestan radnik i nemam mu u tom pogledu ništa prigovoriti, al ne mogu da ne primijetim da u izvještajima piše: naplatiJo, kupiJo i sl..

čitajući njega na poslu i tebe na forumu, razvodnjava mi se i ovo malo znanja o pravilnom i pogrešnom pisanju Image
cc...pa valjda znaš da ah, nitko, nitko ništa ne zna i... krhko je znanje! :D

medvjed23 wrote:barem ti si se načitala i napjevala mojih stihotvorina :D a k tome, zanemarila si načelo reciprociteta :D kao što već rekoh, ima ovdje, pored mene, još pjesnika različitih i živopisnih životnih priča.. neki od njih dane provode krijući se od mica-mace, neki dunjalukom hode noseći u obrazima i nadlakticama med, a neki su bili glavata i buckasta djeca, što sa sobom nosi jednu specifičnu poetiku.. elem, nije red da se tek jedan od brojnih, sam samcat, nađe na vjetrometini forumske kritike :D
Jesam, što jest-jest i lijepa su to vremena bila, al ti tvoji stihovi što se pjevaju se ne računa, jer... to je estrada. :D

Za načelo reciprociteta neću ni da čujem....i samo ću te podsjetiti da je zahvaljujući tom načelu nastalo i ono: ''oko za oko, zub za zub'' :ups:

a ja u tome, kao i ničemu sličnom, ne želim da učestvujem - nikada. :D

I ništa te slatke, medene, bebaste rječitosti.... ništa to...

pravi pjesnici se ne boje ni propuha strašnog, a kamoli nake prazne priče smiješnih kritičara!

Za pravog pjesnika to je obična hava... svjež zrak... povjetarac takorekuć, a za one najbolje - snažni vjetar u leđa, jedra i to. :D
medvjed23

#1425 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

objaviću pojeziju ako kažeš jesi li, kad si bila beban, mogla rukama obuhvatiti glavu
Post Reply