Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?
- Sanjarko
#1401 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Šta je se sve Izrodilo pogotovo na Internetu. 
-
sizifinho
#1402 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
jedno je reći nekom da je čvaknut, lud, budala
a drugo porediti ga sa zločincem
svaka čast, ne trebaš ništa više reći, aposlutno si diskreditovan.
Vozdra.
a drugo porediti ga sa zločincem
svaka čast, ne trebaš ništa više reći, aposlutno si diskreditovan.
Vozdra.
- Ajatolah_
#1403 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Sunce je bijelo. Evo jedna NASA-ina slika Sunca iz svemira:

Žuta/narandžasta boja, koju ponekad percipiramo, nastaje zbog upadnog ugla svjetlosnih zrâka u pojedinim dijelovima dana, i to se sigurno nije moglo promijeniti u zadnjih 10 godina.
Da bi došlo do ozbiljne promjene u boji (što neko implicira gore, da je uzrok globalnog zagrijavanja dodatno loženje Sunca), moralo bi doći i do ozbiljne promjene količine emitovane energije. Drugim riječima, da su vanzemaljci fakat toliko "dogrijali" Sunce da mu se promijeni boja iz žute u bijelu, prosječna temperatura na Zemlji bi narasla za nekoliko desetina Celzijusa.

Žuta/narandžasta boja, koju ponekad percipiramo, nastaje zbog upadnog ugla svjetlosnih zrâka u pojedinim dijelovima dana, i to se sigurno nije moglo promijeniti u zadnjih 10 godina.
Da bi došlo do ozbiljne promjene u boji (što neko implicira gore, da je uzrok globalnog zagrijavanja dodatno loženje Sunca), moralo bi doći i do ozbiljne promjene količine emitovane energije. Drugim riječima, da su vanzemaljci fakat toliko "dogrijali" Sunce da mu se promijeni boja iz žute u bijelu, prosječna temperatura na Zemlji bi narasla za nekoliko desetina Celzijusa.
- Sanjarko
#1404 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Pa vidim bolan svaki dan da je Bijelo.Ajatolah_ wrote:Sunce je bijelo. Evo jedna NASA-ina slika Sunca iz svemira:
Žuta/narandžasta boja, koju ponekad percipiramo, nastaje zbog upadnog ugla svjetlosnih zrakâ u pojedinim dijelovima dana, i to se sigurno nije moglo promijeniti u zadnjih 10 godina.
Evo baš danas gledao na Plastičnoj boci duže vremena i na Nebu samo manje od sekunde
i odmah morao skrenuti pogled.
Nisam Daltonista ili Slijep.
Zdravlje me Solidno služi još, i Hvala Bogu na tome.
- maraccana
#1405 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Danas usliko, može li nauka objasniti kako ovo....???
Vizionar prekuco temu sa bijelim suncem i Karadžićem...
Na čemu li je, to samo on zna.
- Sanjarko
#1406 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Kriv sam.maraccana wrote:
Danas usliko, može li nauka objasniti kako ovo....???![]()
Vizionar prekuco temu sa bijelim suncem i Karadžićem...
Na čemu li je, to samo on zna.
- Sanjarko
#1407 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Šta ču tema skrenula.
Nije samo Moja krivica.
Nije samo Moja krivica.
- MyTao
#1408 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Jbg... na netu je toliko informacija i stvari da je ponekad stvarno tesko znati sta uzeti za istinu a sta ne. Ako je se sunce uistinu promjenilo mislim da niko nema razloga da to krije... zasto bi? Ja ipak mislim da nije, jer jedna tako nagla promjena kao boja jedne zvjezde (sto ustvari znaci da se energija unutar sunca promjenila) bi donijela puno vise drugih promjena koje se nebi mogle ignorisati ili sakriti.
Mi znamo da zvijezde koje su bijele imaju PUNO vise energije od onih koje su zute... tako da ako i dodje do promjene u boju, logicno je da jedna zvjezda izgubi energiju prije nego sto je dobije... tako da bi od zutog sunca trebali dobiti crveno ako pratimo prvi zakon termodinamike, nikako bjelo. Zamisli da zapalis komad jednog drveta od kojeg vatra kako vise gori postaje sve veca i veca... nema smisla zar ne, tako ni ta ideja da se sunce promjenilo iz zutog u bjelo...
Ono sto moze biti istina je da sunce sada nama izgleda drugacije, zbog vece koncetracije green house gasova u nasoj atmosferi. Ako je tako, onda znamo da je to zbog toga sto mi te gasove pustili u atmosferu a ne zbog neke teorije o vanzemaljcima.
Mi znamo da zvijezde koje su bijele imaju PUNO vise energije od onih koje su zute... tako da ako i dodje do promjene u boju, logicno je da jedna zvjezda izgubi energiju prije nego sto je dobije... tako da bi od zutog sunca trebali dobiti crveno ako pratimo prvi zakon termodinamike, nikako bjelo. Zamisli da zapalis komad jednog drveta od kojeg vatra kako vise gori postaje sve veca i veca... nema smisla zar ne, tako ni ta ideja da se sunce promjenilo iz zutog u bjelo...
Ono sto moze biti istina je da sunce sada nama izgleda drugacije, zbog vece koncetracije green house gasova u nasoj atmosferi. Ako je tako, onda znamo da je to zbog toga sto mi te gasove pustili u atmosferu a ne zbog neke teorije o vanzemaljcima.
-
sizifinho
#1409 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
pa to je sve rečeno i ranije
no šta ćeš - naučnoobrazovani kriminalci, eto šta smo ispali.
no šta ćeš - naučnoobrazovani kriminalci, eto šta smo ispali.
-
sizifinho
#1410 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
ko kaže da nasa ne radi za vanzemaljce?Ajatolah_ wrote:Sunce je bijelo. Evo jedna NASA-ina slika Sunca iz svemira:
Ko kaže da nas nasa ne laže?
ko kaže da nasa nisu vanzemaljci?
ko može uopšte reći da je žuta boja žuta?
Možda je samo mi tako percipiramo, možda je cuki siva... što bi naše bilo ispravno, možda je pseće. Žuto je zapravo sivo
- Dozer
#1411 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Ne mogu kopirati redom, pa cu ovako...
@Sizife
Ne, nisi dobro procitao. Izvini, ali, po obicaju, izvrnuo si ono sta sam ja napisao.
Vrlo sam precizno napisao da su klimatske promjene sigurno uzrokovane i staklenickim plinovima. A nisam TVRDIO da je temp. na Zemlji povecana radi promjena na Suncu, nego sam postavio pitanje - sta ako ima i toga, ali nam se ne govori?
Logicno sljedece pitanje bi bilo - zasto nam se ne govori? Tacnije, govori se, samo sto mi na to ne obracamo paznju, a te info koje se daju o promjenama na Suncu svode se na sve cesce solarne baklje, sve jace zracenje i sl. Ali, niko eksplicitno ne govori da li se promijenila temperatura Sunca i kako to utice na nas.
Ono sto 100% znamo jeste da se u zadnjih 10 g. UV zracenje skoro utrostrucilo. Znamo i da je svjetlost Sunca jacala tokom istog perioda. Da li je nelogicno pitati se - a sta je s temperaturom Sunca s obzirom na ova 2 faktora?
Crpljenje energije s klipa.... Zasto odmah sve postavljas na nacin da je to, eto, samo za nase Sunce? Kao, neko dolazi bas na njega da se puni energijom. Zasto je nemoguce da se pune gdje stignu, ali im mozda odgovara potentnost i temperatura zvijezda koje su kao nase Sunce? Mozda im je usput, za ko zna gdje... ? Mislim, malo je bezze odmah stvari postavljati na nacin da je to nesto usmjereno protiv nas.
Meni kad nestane goriva u autu, stanem na prvu pristojnu pumpu, a pri tome ne zelim unistiti nista oko pumpe.... Zasto je nemoguce da to rade i oni, a da im je nase Sunce ta pristojna pumpa?
@saimidin
Meni je savrseno dobro, vjeruj mi na rijec. Ali, vrijeme ce sve pokazati, zar ne? Famozna NASA-ina 2025, ali i drugih pojedinacnih insidera, vrlo je blizu.
Pa, eto... Valjda cemo saznati kome treba mijenjati cijevi
@Ajatolah
Daj sliku u boji ba, a ne BW
Evo jedna NASA-ina, sa SOHO-a, izvorna,. Ijos u boji. Bijelo k'o mlijeko....

Sunce, zapravo, izgleda ovako. Ali, radi jacine svjetlosti koju isijava, nase oci budu zaslijepljene i vidimo bijelo.
Medjutim, ono sto Vizionar govori je tacno. Mozete se smijati, sprdati i sl., a u stvari samo lupetate jer ne znate kako je bilo prije 10-ak godina, kako vec rekoh. Tada ako se pogledalo u Sunce u podne golim okom, nije se vidjelo zasljepljujuce bijelo, nego zaista prvo zuto. Logicno, nakon par sekundi se pretvori u bijelo jer ne mozemo podnijetu toliko jaku svjetlost. Ako se gledalo kroz kvalitetne suncene cvikere, moglo se bas lijepo uzivati, a bilo je i te kako zuto Danas, cak i kroz polarizirane Ray Ban-ke s pravim staklima i UV zastitom 400 (papreno kostaju), ono je bijelo od prve sekunde gledanja. A cak ni kroz njih ne moze se gledati duze od 1-2 sec
Sta se promijenilo, naucnici?
-------------
Po obicaju, umjesto realne diskusije, imamo standardne pljuc hrak, haha, hehe, vid' mu gkave i sl. nebuloze...
Ima li iko ideju zasto se planeta okrenula na nacin kako se okrenula, i to, cini mi se, rekose da se to desilo za manje od dvije godine....?
@Sizife
Ne, nisi dobro procitao. Izvini, ali, po obicaju, izvrnuo si ono sta sam ja napisao.
Vrlo sam precizno napisao da su klimatske promjene sigurno uzrokovane i staklenickim plinovima. A nisam TVRDIO da je temp. na Zemlji povecana radi promjena na Suncu, nego sam postavio pitanje - sta ako ima i toga, ali nam se ne govori?
Logicno sljedece pitanje bi bilo - zasto nam se ne govori? Tacnije, govori se, samo sto mi na to ne obracamo paznju, a te info koje se daju o promjenama na Suncu svode se na sve cesce solarne baklje, sve jace zracenje i sl. Ali, niko eksplicitno ne govori da li se promijenila temperatura Sunca i kako to utice na nas.
Ono sto 100% znamo jeste da se u zadnjih 10 g. UV zracenje skoro utrostrucilo. Znamo i da je svjetlost Sunca jacala tokom istog perioda. Da li je nelogicno pitati se - a sta je s temperaturom Sunca s obzirom na ova 2 faktora?
Crpljenje energije s klipa.... Zasto odmah sve postavljas na nacin da je to, eto, samo za nase Sunce? Kao, neko dolazi bas na njega da se puni energijom. Zasto je nemoguce da se pune gdje stignu, ali im mozda odgovara potentnost i temperatura zvijezda koje su kao nase Sunce? Mozda im je usput, za ko zna gdje... ? Mislim, malo je bezze odmah stvari postavljati na nacin da je to nesto usmjereno protiv nas.
Meni kad nestane goriva u autu, stanem na prvu pristojnu pumpu, a pri tome ne zelim unistiti nista oko pumpe.... Zasto je nemoguce da to rade i oni, a da im je nase Sunce ta pristojna pumpa?
@saimidin
Meni je savrseno dobro, vjeruj mi na rijec. Ali, vrijeme ce sve pokazati, zar ne? Famozna NASA-ina 2025, ali i drugih pojedinacnih insidera, vrlo je blizu.
Pa, eto... Valjda cemo saznati kome treba mijenjati cijevi
@Ajatolah
Daj sliku u boji ba, a ne BW
Evo jedna NASA-ina, sa SOHO-a, izvorna,. Ijos u boji. Bijelo k'o mlijeko....

Sunce, zapravo, izgleda ovako. Ali, radi jacine svjetlosti koju isijava, nase oci budu zaslijepljene i vidimo bijelo.
Medjutim, ono sto Vizionar govori je tacno. Mozete se smijati, sprdati i sl., a u stvari samo lupetate jer ne znate kako je bilo prije 10-ak godina, kako vec rekoh. Tada ako se pogledalo u Sunce u podne golim okom, nije se vidjelo zasljepljujuce bijelo, nego zaista prvo zuto. Logicno, nakon par sekundi se pretvori u bijelo jer ne mozemo podnijetu toliko jaku svjetlost. Ako se gledalo kroz kvalitetne suncene cvikere, moglo se bas lijepo uzivati, a bilo je i te kako zuto Danas, cak i kroz polarizirane Ray Ban-ke s pravim staklima i UV zastitom 400 (papreno kostaju), ono je bijelo od prve sekunde gledanja. A cak ni kroz njih ne moze se gledati duze od 1-2 sec
Sta se promijenilo, naucnici?
-------------
Po obicaju, umjesto realne diskusije, imamo standardne pljuc hrak, haha, hehe, vid' mu gkave i sl. nebuloze...
Ima li iko ideju zasto se planeta okrenula na nacin kako se okrenula, i to, cini mi se, rekose da se to desilo za manje od dvije godine....?
Last edited by Dozer on 10/02/2016 10:32, edited 1 time in total.
-
sizifinho
#1412 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Ti, zaista vjerujes da je to prava fotografija sunca?
evo, da se - zivi bili - ne brukate vise:
http://solar-center.stanford.edu/SID/ac ... enSun.html
evo, da se - zivi bili - ne brukate vise:
http://solar-center.stanford.edu/SID/ac ... enSun.html
is white!It is hard for many people, even scientists, to admit that the Sun they are so used to living with is actually white. So sometimes they even color pictures of the Sun taken in visible or "white" light to look more like something we would expect. Below is a picture of the Sun taken in visible white light, but which the scientists have processed to make it appear orange, for our benefit!
Image courtesy ESA/NASA/SOHO
Sometimes the display color of the Sun is culturally determined. If a kindergartener in the USA colors a picture of the Sun, they will usually make it yellow. However, a kindergartener in Japan would normally color it red!
In spite of these "artistic licenses", the Sun really
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1413 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Banned user for reason “Uvrede na racun drugih forumasa.” -14 dana-
» Vizionar 1985
Odrzite bar malo nivo komunikacije, taman se uopste ne slagali.
- Saian
#1414 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Chaschenje ovdje stalno a
fino bi bilo napisati skriptu da pokupi ove postove moderatora u kojima banuju nekoga i korelirati broj banova s pojedinim rijecima u naslovu teme, tipa evolucija, Bosna i Hercegovina i onda isplotati mozda heat map koje su to najzhustrije teme na forumu mjerivshi brojem banova na istim

- Saian
- maraccana
#1416 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Pa tema je poprilično besmislena, kada je nauka dokazala da samo nastali evolucijom, koja i dalje neprestano traje.
Što znači, nije upitan način nastanka čovjeka te ostalih vrsta, odavno je odgonetnut, već bi se pitanje jedino moglo postaviti u vezi nastanka života, što je sasvim druga stvar i često se brka sa nastankom čovjeka, znači pitanje nastanka života za koje još uvijek nemamo konkretan dokaz i teoriju. U biti postoje samo hipoteze, neke manje neke više potkovane, ali i tu su čak poprilično nadrealne tvrdnje o vanzemaljcima, bogu i bilo kakvom obliku "nad-inteligentne sile koja je umješala prste". Biće da je u pitanju, kao i kod evolucije, sklop procesa, okoline, momenta bez potrebe za faktorom ikakve "više sile".
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
#1417 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Bozija volja .....
- KB9
#1418 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
sta onaj veli, dokaz da je sunce bijelo, izvolite cb slika

-
sizifinho
#1419 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
ljudi moji, nemojte biti glupi, imate sve gore objasnjeno
slika koju je covjek postavio je crno bijela jer je sunce bijelo a svemir crn. To je ispravna fotografija, i takva je i u ceno bijeloj kompoziciji i u coloru.
Narandzasta boja sunca je i na nasinim fotografijama dodata, naknadno, kako bi lakse pojmili zvijezdu.
Moj Boze.

slika koju je covjek postavio je crno bijela jer je sunce bijelo a svemir crn. To je ispravna fotografija, i takva je i u ceno bijeloj kompoziciji i u coloru.
Narandzasta boja sunca je i na nasinim fotografijama dodata, naknadno, kako bi lakse pojmili zvijezdu.
Moj Boze.
- Dozer
#1420 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Sunce je u nasim ocima bijelo radi jacine svjetlosti koju isijava.....pobogu...
Uzmite najobicniju sijalicu i pogledajte joj boju namotaja. SIva, skoro zrna. A kada se uzari, postane bijela, i isijava svjetlost.
Ista je stvar i sa Suncem. Ovako izgleda na normalnoj fotogradiji:

A ovako kada se na aparatu/kameri primijene filteri ili digitalna obrada koji ublaze jacinu isijavanja:

Tacno se vide mjesta najvecih toplotnih izboja, a to su ove bijele povrsine. I nije to nikakva "dodata boja", nego je samo digitalno ili filterski ublazena jacina svjetlosti kako bi se moglo vidjeti ono iza nje. A to je ovo gore.
Uzmite najobicniju sijalicu i pogledajte joj boju namotaja. SIva, skoro zrna. A kada se uzari, postane bijela, i isijava svjetlost.
sizifinho wrote:Narandzasta boja sunca je i na nasinim fotografijama dodata, naknadno, kako bi lakse pojmili zvijezdu.
Ista je stvar i sa Suncem. Ovako izgleda na normalnoj fotogradiji:

A ovako kada se na aparatu/kameri primijene filteri ili digitalna obrada koji ublaze jacinu isijavanja:

Tacno se vide mjesta najvecih toplotnih izboja, a to su ove bijele povrsine. I nije to nikakva "dodata boja", nego je samo digitalno ili filterski ublazena jacina svjetlosti kako bi se moglo vidjeti ono iza nje. A to je ovo gore.
- sinuhe
#1421 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
Ljudskom oku je u svemiru sunce bijelo ali astrofizicarima zuckastozelenkasto. 
- House
-
sizifinho
#1423 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
http://solar-center.stanford.edu/SID/ac ... enSun.htmlIt is hard for many people, even scientists, to admit that the Sun they are so used to living with is actually white. So sometimes they even color pictures of the Sun taken in visible or "white" light to look more like something we would expect. Below is a picture of the Sun taken in visible white light, but which the scientists have processed to make it appear orange, for our benefit!
Image courtesy ESA/NASA/SOHO
Sometimes the display color of the Sun is culturally determined. If a kindergartener in the USA colors a picture of the Sun, they will usually make it yellow. However, a kindergartener in Japan would normally color it red!
In spite of these "artistic licenses", the Sun really
is white!
-
sumirprimus
#1424 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
ima brate optika/grana fizike da rijesi sve dileme...
-
sizifinho
#1425 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?
na koju sam se ja pozvao prije dvije tri stranicesumirprimus wrote:ima brate optika/grana fizike da rijesi sve dileme...
- sunce je bijelo.
sva dalja rasprava je preseravanje