Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#1401 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

mirsek wrote:
Tomahawk11 wrote:
Dozer wrote: Vala, ja rodjen 50m od Vijecnice, odrastao pored Vjecne vatre, a danas ni mrtav ne bih tu stanovao.
Ko ti je kriv što nisi kompleksaš :mrgreen:
Ma ne, mislim da u realnom svijetu neopterećeni ljudi malo drugačije razmišljaju. Kombinuješ mogućnosti sa željama, komoditetom, potrebama, gledaš gdje je šta, kako ti odgovara i onda kažeš - tu ću.
Eto lijepo si opisao osobu koja renta stan i ne zeli da bude opterecena kreditom narednih 20-30 godina ako nije u mogucnosti relativno sigurno da to isprati. :D
Meni je to sa rentanjem - nesigurnost. Prelazno riješenje. Dok si student, dok si na početku, tek počeo raditi, pa dok se neko vrijeme malo ne snađeš.
Naravno da i onaj ko renta stan gleda sve pobrojano, ali zašto ne i onaj ko kupuje stan?
Nema ništa sigurno. Danas hodaš s djevojkom, sutra ona s drugim. Ti ovako :shock: i hajde dalje.
Projiciraj to na bilo šta drugo u životu.
Vidi, ako ti kredit smatraš opterećenjem, rentaj, nije problem. Šta će biti poslije....biće svega. Bake svakako obećao plate od 1450 KM.
mirsek

#1402 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Dozer wrote:Upravo o tome i pricam.
A o ovome pricah ranije, o loakcijama i tom mentalnom sklopu. Svi bi da su blize centru, a razlozi manje-vise totalno iracionalni. Ja bih danas prije otisao na Dobrinju, ili oko Ilidze, i kupio 80-90 kvadrata za iste pare koliko kosta 60-70 negdje na Grbavici ili u Hrasnom.
Isti klinac, autom je to 5-10 min. razlike.
Jest, samo sto je lokalna infrastruktura u hrasnom/grbavici 10 puta bolja od dobrinje, i ne treba ti auto.
Jbg, najbolje je onda kupiti kucu u Hrasnici i biti gospodin. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1403 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Pa ne mogu svi živjeti u 3 kvadratna kilometra, manite tu malograđansku priču.
Ili diskutujemo s djecom, u tom slučaju oprošteno.
Dozer

#1404 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

mirsek wrote: Fali sijaset stvari.
Prvo nije isto kad dajes 500 KM plate kad je ona 1300 KM i kad je ona 3000 KM jer osnovne potrepstine mora uzeti i neko sa 800 KM i neko sa 5000 KM plate a skontaj kome ce teze pasti ta nabavka.I onda da mu plata i zivot prolazi za stan koji ce biti otplacen za 20 godina.
1. Kako si mislio prodati stan koji je jos pod kreditom, cime si osigurao kredit kod banke pogotovo ako radis u privatnom sektoru, tim stanom ili necim drugim ? Da bi pravio takav plan moras znati kako ce se kretati cijene stanova u nekom buducem periodu.
2.Ako ga rentas ko ti garantuje da ce stalno biti rentan ili da cijene rentanja nece pasti. I da ga rentas i kupis drugi stan onda placas 2 kredita, jedan za prvi stan i jedan za novi veci stan a sa rentanjem ne mozes pokriti citavu ratu ni za prvi stan.
I uporedi kamatu za 20 godina kredita i kamatu za 30 godina kredita pa ces da vidis razlike u ukupnoj kamati.
Kredit je najbolji kad je sto kraci, uvijek bilo i ostalo.
Ne fali nista.
Da je 3.000, ja bih na njegovom mjestu hladno platio 1.500 mjesecno i na kraci period.
500 je samo projekcija u slucaju plate 1.300, i da mu ostane 800, sto je njemu samom sasvim dovoljno za norlanog zivota.

1. Postavljas neke pretpostavke koje nemaju veze s ovim. Osnovni paramtar je visina primanja, ostalo je nebitno - gdje radis, itd.. Prodaja stana, ako si procitao sve, je samo jedna opcija. Ti stan pod kreditom mozes uvijek prodati nekome ko ce nastaviti otplacivati taj kredit, ili ces ga prodati za ukupnu cifru i izmiriti kredit, a zadrzati razliku. Identicno kao i s autom na lizing, recimo.
Kako ce se kretati cijene nekretnina - to ne moze znati niko. Ali, moze se pretpostavljati na osnovu trendova. Po trendovima, te cijene ce u narednih 10-20 godina ici gore, a nikako dole.

2. Ne garantuje niko da ce biti stalno rentan, a da ce cijene rentanja pasti - tesko.
Ako ga renta, a kupuje drugi stan na kredit zajedno s mladom, onda ce od rentanja pokrivati dio rate za taj prvi stan, a novi stan ce pokrivati zajedno s mladom. Logicno, sve ovo zavisi opet od osnovnog parametra - ukupnih primanja.
Kamate za 20 i 30 godina su razlicite, logicno. Ali, nista od ovoga se ne moze tacnije definisati ako se ne znaju ukupna primanja, tako da samo nabadamo bezze.
Last edited by Dozer on 10/07/2018 12:03, edited 1 time in total.
Dozer

#1405 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

mirsek wrote:
Dozer wrote:Upravo o tome i pricam.
A o ovome pricah ranije, o loakcijama i tom mentalnom sklopu. Svi bi da su blize centru, a razlozi manje-vise totalno iracionalni. Ja bih danas prije otisao na Dobrinju, ili oko Ilidze, i kupio 80-90 kvadrata za iste pare koliko kosta 60-70 negdje na Grbavici ili u Hrasnom.
Isti klinac, autom je to 5-10 min. razlike.
Jest, samo sto je lokalna infrastruktura u hrasnom/grbavici 10 puta bolja od dobrinje, i ne treba ti auto.
Jbg, najbolje je onda kupiti kucu u Hrasnici i biti gospodin. :D
:shock:
Po cemu je to bolja, ziv bio...?
Dobrinja ima sve, kao mali zasebni gradic. I skolu, i vrtice, i supermarkete, i razne druge prodavnice, i kafice, i restorane, i javni prijevoz, i svu ostalu infrastrukturu. I jos ako radis negdje izvan centra, onda si jos i na dobitku jer se nikad neces zaglaviti u saobracaju i do posla ili s posla putovati 1h.
Po cemu su Grbavica ili Hrasno bolji (a ja sam u Hrasnom)?
Last edited by Dozer on 10/07/2018 12:05, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1406 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Ako se ti negdje osjećaš udobno i imaš sve ono što ti treba, valjda je to bolje nego što ti neko tupi u mozak kako treba tu živjeti i kako je samo to ispravno, sve drugo je ''meh''.
Dozer

#1407 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Tomahawk11 wrote:Ako se ti negdje osjećaš udobno i imaš sve ono što ti treba, valjda je to bolje nego što ti neko tupi u mozak kako treba tu živjeti i kako je samo to ispravno, sve drugo je ''meh''.
Mah, znas koliko me zanima to tupljenje, pogotovo kad su razlozi preferenci trivijalni :D
Meni je bilo bitno da imam blizu vrtic, osnovnu skolu, da nisam previsoko i da imam dovoljno kvadrata za normalno funkcionisanje. I to nasao, platio, i vozdra. SIra lokacija mi bila maltene totalno nebitna.
Nisrin

#1408 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

DOBAR ZIVOT je relativan pojam, jer nemamo svi ista mjerila u zivotu!

Za mene je NORMALAN zivot za 2 osobe trosenje 1400-1500KM mjesecno, BEZ kredita i djece, ostalo stavljas u stek, jer uvijek iskrsne neki veci trosak- putovanje, doktori, pokvari se nesto od tehnike, svidi ti se neki komad odjece, obuce, rodjendani, babine, praznici, popravka auta, registraija auta itd...a tih 1400-1500KM- gorivo, rezije, hrana /nista luksuzno, podmira glavna i onda dokupljivanje osnovnih namirnica, voca, povrca/, poneki izlazak(ne u skupe restorane i na skupa mjesta/.

Sa djecom pojma nemam koliko mjesecno "kosta dijete", a i svaka cast ljudima koji imaju primanja napr 1000, od toga palcaju ratu kredita 300, uklope sve drugo i imaju normalno za sve dr aktivnosti :D (ja vjerujem da ih neko debelo "gura", jer nema sanse uklopiti sve)

Svaka cast i onima sto rade za 700-1000KM, a imaju auta od 10 000-15 000KM, ljetuju u Turskoj i tako to

Negdje sam citala savjete eksperata kako da se ustedi- platis rezije, napunis gorivo do vrha, odes u podmiru osnovnu, a onda rasporedis 50 ili 100KM (koliko ko ima) na sedmicnoj osnovi u 4 koverte...sve sto ne potrosis stavljas u posebnu kasu, a ako ti u toj sedmici nesto zafali strpis se do sljedece...
Ja sam pokusala i nije bas uspjesno, jer mi UVIJEK nesto iskrsne :D

A u Bosni za DOBAR ZIVOT najvaznije je imati stabilan i siguran posao, po mogucnosti u drzavnoj sluzbi zene, zbog niza benefita!
statixx

#1409 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by statixx »

Nisrin wrote: Negdje sam citala savjete eksperata kako da se ustedi- platis rezije, napunis gorivo do vrha, odes u podmiru osnovnu, a onda rasporedis 50 ili 100KM (koliko ko ima) na sedmicnoj osnovi u 4 koverte...sve sto ne potrosis stavljas u posebnu kasu, a ako ti u toj sedmici nesto zafali strpis se do sljedece...
Ja sam pokusala i nije bas uspjesno, jer mi UVIJEK nesto iskrsne :D
Ja radim tako, samo bez kase... :D
Uspjeces kada budes imala jos gladnih usta... :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1410 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by un1ted »

Preskočio sam sve ove rasprave kada sam pročitao da neko preferira (opravdava) dugoročnu rentu umjesto kredita.

Evo primjera druga. Deet godina zivi u Sarajevu i imao je niske kirije, uz platu u prosjeku od 1.500KM. Za tih 9 godina za kriju je dao 37.800KM. Pištanje uz vjetar. Sa svojom platom je mogao dignuti kredit i plaćati 400KM ratu, vec bi pola kredita otplatio.
Dozer

#1411 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

A nije upravo jer je razmisljao na vec spomenuti nacin - jeftinije je rentati.
I ovo je ono sto ljudi ne kontaju - jeste jeftinije, ali samo kratkorocno. Dugorocno je i te kako skuplje. I besmislenije. Pogotovo ako postoje mogucnosti za kupovinu.
Te pare potrosene na rentanje se nikada i ni na koji nacin ne mogu ni djelimicno povratiti. Drugim rijecima, nisu isplative nikako.
Last edited by Dozer on 10/07/2018 12:17, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#1412 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

S obzirom da je prosjecna plata kod nas 862 km, mnogo ljudi krpa kraj sa krajem, vjerovatno ogromna vecina. Sreca pa smo snalazljiv narod, valjda.

Taj prosjek dizu zna se ko, uglavnom locirani po glavnom gradu, samim tim je plata u nekim sektorima i u provinciji manja.

Sto se tice Dobrinje, ja vec dugo kontam prodati stan u centru i preseliti dole, nemam nista protiv ni istocne Dobrinje, nize su cijene. Svidja mi se Dobrinja, grad u gradu, ravnica, noviji stanovi ako govorimo o novogradnji. Dosta njih kazu joj ne bi ja dole, seljaci ovo ono, eto tu su mi u centru sve fina gradska raja, mozes misliti.

Potez Grbavica-Alipasino ne bi nikada, ne znam zasto.
Dozer

#1413 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

dječak sa šibicama wrote:S obzirom da je prosjecna plata kod nas 862 km, mnogo ljudi krpa kraj sa krajem, vjerovatno ogromna vecina. Sreca pa smo snalazljiv narod, valjda.

Taj prosjek dizu zna se ko, uglavnom locirani po glavnom gradu, samim tim je plata u nekim sektorima i u provinciji manja.

Sto se tice Dobrinje, ja vec dugo kontam prodati stan u centru i preseliti dole, nemam nista protiv ni istocne Dobrinje, nize su cijene. Svidja mi se Dobrinja, grad u gradu, ravnica, noviji stanovi ako govorimo o novogradnji. Dosta njih kazu joj ne bi ja dole, seljaci ovo ono, eto tu su mi u centru sve fina gradska raja, mozes misliti.

Potez Grbavica-Alipasino ne bi nikada, ne znam zasto.
Pola Carsije i Centra se pred rat i nakon rata preselilo na Dobrinju. Toliko o tome.
Ni ja ne bih Alipasino. Ali Grbavica, Hrasno, C.Vila, Otoka, Dobrinja, Otes, Osijek, Pejton - hladno. Naravno, nikad u zgradu koja ima vise od 6-7 spratova. Licna preferenca, nista vise.
Last edited by Dozer on 10/07/2018 12:20, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#1414 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

un1ted wrote:Preskočio sam sve ove rasprave kada sam pročitao da neko preferira (opravdava) dugoročnu rentu umjesto kredita.

Evo primjera druga. Deet godina zivi u Sarajevu i imao je niske kirije, uz platu u prosjeku od 1.500KM. Za tih 9 godina za kriju je dao 37.800KM. Pištanje uz vjetar. Sa svojom platom je mogao dignuti kredit i plaćati 400KM ratu, vec bi pola kredita otplatio.
Da je vremenski stroj, svi bi tako.

Kad kupis stan, obvezes se kreditom obicno, malo ko moze kesirati a ko moze taj i kesira. To je sve rizik.

Rentanje je rizik mjesec za mjesec, ili najduze godinu dana ako vlasnik stana trazi novac unaprijed. I to je ta razlika.

Koliko je kod nas sigurno radno mjesto, za vecinu ljudi, svi znamo. Izgubis posao i sta onda. Uostalom i u bolje uredjenim drzavama mnogi su naebali zbog kredita i zavaljivanja.
dječak sa šibicama

#1415 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Dozer wrote: Pola Carsije i Centra se pred rat i nakon rata preselilo na Dobrinju. Toliko o tome.
Ni ja ne bih Alipasino. Ali Grbavica, Hrasno, C.Vila, Otoka, Dobrinja, Otes, Osijek, Pejton - hladno. Naravno, nikad u zgradu koja ima vise od 6-7 spratova. Licna preferenca, nista vise.
Valjda mi se ne svidja onaj socijalisticki "radnicka spavaonica" sistem i stil gradnje koji preovladava u tim naseljima, tu je Alipasino najgore.

Ali sve je to individualno, ja sam rodjen i imam kucu u starom gradu, 5 minuta pjeske nizbrdo do carsije, ne bi nikada vise zivio u toj kuci. Iako je to ono sto se kaze rodni kraj, jednostavno strmo, nepristupacno posebno zimi. Svaki manji snijeg, osudjen si na tabananje u grad, automobili postaju neupotrebljivi. Takodje i taj stil zivljenja, kuce nakrcane jedna na drugu, svakakvih karaktera, stalno neke svadje sa komsijama, svega tu ima. Lijepi stan.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1416 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:
Tomahawk11 wrote:Ako se ti negdje osjećaš udobno i imaš sve ono što ti treba, valjda je to bolje nego što ti neko tupi u mozak kako treba tu živjeti i kako je samo to ispravno, sve drugo je ''meh''.
Mah, znas koliko me zanima to tupljenje, pogotovo kad su razlozi preferenci trivijalni :D
Meni je bilo bitno da imam blizu vrtic, osnovnu skolu, da nisam previsoko i da imam dovoljno kvadrata za normalno funkcionisanje. I to nasao, platio, i vozdra. SIra lokacija mi bila maltene totalno nebitna.
:thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1417 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

dječak sa šibicama wrote:
un1ted wrote:Preskočio sam sve ove rasprave kada sam pročitao da neko preferira (opravdava) dugoročnu rentu umjesto kredita.

Kad kupis stan, obvezes se kreditom obicno, malo ko moze kesirati a ko moze taj i kesira. To je sve rizik.

Rentanje je rizik mjesec za mjesec, ili najduze godinu dana ako vlasnik stana trazi novac unaprijed. I to je ta razlika.

Koliko je kod nas sigurno radno mjesto, za vecinu ljudi, svi znamo. Izgubis posao i sta onda. Uostalom i u bolje uredjenim drzavama mnogi su naebali zbog kredita i zavaljivanja.
Meni je to ko da si sjeo u onaj čamac na napuhavanje i krenuo niz nabujalu rijeku - pa dokle i kako.
Najbolje dan za dan, šta znaš, sutra umrijeti, a platio rentu, belaj.
Još bolje je pod mostom, nema opasnosti da ćeš najebati od gubitka posla.
VladaFBiH

#1418 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote:@VladaFBiH
Grijesis, vjeruj mi. Bitan je samo ZK. Ako je na njemu nesto tvoje 1/1 i uknjizeno prije sklapanja braka, otplata toga u braku nema nikakve veze s bilo cim i ta imovina ne ulazi u diobu u slucaju razvoda.
Isto tako, ako je nesto cak i u braku kupljeno, ali uknjizeno kao 1/1 na jednog supruznika, u slucaju smrti drugog ta imovina ne potpada pod diobu s nasljednicima umrloga. Znam 100%, imao takav slucaj u familiji. Ide u diobu samo u slucaju razvoda, i ako je kupljeno nakon sklapanja braka. Tada je nebitno da li je uknjizeno kao 1/1.
Tomahawk11 wrote:Zato što ljudi pričaju u teoriji, nemaju dodira sa stvarnošću.
To je više neka forumska ilitiga virtuelna varijanta.
Ima malo veze i sa kompleksom, daj da se živi u Starom Gradu, Centru.
Vala, ja rodjen 50m od Vijecnice, odrastao pored Vjecne vatre, a danas ni mrtav ne bih tu stanovao.
možda griješim ali znam čovjeka koji se vuče na sudu zbog toga - kupio je stan prije braka i otplatio cca 1/3 i sada ga bivša ganja za naknadu od 1/2 za ove 2/3 koje su zajednički plaćali (stan će njemu ostati ali će najvjerovatnije njoj dati taj novac - barem mi je tako rekao zadnji put kad smo se vidjeli)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1419 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by un1ted »

Ne kontam ovo sa rizikom? U čemu je fol? Jesmo li toliko privrženi nekom sigurnom životu, pa makar podrazumijevao plaćanje kirije cijeli život, samo da se ne rizikuje?

Kod nas se ne shvata da čim si jutros ustao, neki rizik je nastao. Ako razmišljamo tako, onda neću kupiti ni automobil, šta ako mi pukne guma?

Kredit za stan nije loša stvar ukoliko osoba koja diže kredit može mentalno podnijeti taj "teret". Nismo svi mentalno jaki, pa zato i onda pronalazimo razna opravdanja.

Napravi se plan, umjesto na 5 spratu, ako je moguće uzmeš na 7 i ostavi se 5.000KM u šteku, ako se desi nešto baš nepredviđeno. Imaš 5k za otplatu kredita skoro pa godinu dana. Ako u toj godini dana ne pronađeš posao, ili rješiš problem, onda druge drastičnije opcije.

Kod nas je problem jer svi hoće u nekom centru, pa tako traži stan iznad mogućnosti. Umjesto da uzme stan u Vogošći ili Dobrinji za 80.000 cifra izadje i preko 100k, pa onda kada nastane i problem, teže naći rješenje.
superiska

#1420 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by superiska »

A ništa, prodaš ga, zatvoriš kredit i ćao ili u najgorem slučaju pustiti da banka aktivira hipoteku. Kad bi čovjek tako gledao (koliko je šta sigurno) ne bi se usuđivao ništa uraditi.
Kao i @Dozer, rođena i odrasla u blizini Vijećnice, u kući. Sada živim u stanu i ne bih mijenjala ni za kakvu kuću, ni grad, ni čaršije ni sokake po Starom gradu :D
dječak sa šibicama

#1421 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Cinjenica je da zivimo u totalno nesigurnoj drzavi, ni sama drzava ne zna kakva ce izgledati za godinu dvije.

Stalno neke prijetnje ratom, o uzasnoj ekonomiji da ne govorim.

Raja se zavaljuje u kredite jer mora, ali zavaliti u stambeni je vec opasan rizik. Mnogi i rizikuju, neki nece pa rentaju.

To je slicno ko pusenje, kaze u proteklih 20 godina si popusio bubam 30.000 maraka. Mogao si kupiti novo auto. Ja ne pusim pa pitam, gdje mi je to novo auto od 30.000 :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1422 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Vjerovatno ste primjetili pojačanu ekspanziju novogradnje u Sarajevu. Samo reon zvani Nova Otoka i okolina je koncentrisano veliki broj stambenih objekata. Prodato je sve. Možda po neki slobodan stan da se može naći. Stanovi, poslovni prostori, dobro, garaže možda malo manje, ali i to veliki broj.
Nisu valjda sve to budale, zavale, rizici bez pokrića?
Kako bi sutra digli par miliona poslovnog kredita :mrgreen:
dječak sa šibicama

#1423 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Kupuje dijaspora najvise, imam poznanicu u Benisu na stupu, i njen stan je kupio punac iz Svedske ali zive ona i suprug u njemu.

Vise od pola stanova u sva tri bloka prazno tokom godine.

Punac inace nije iz Sarajeva, kao ni ona uostalom :D

cuj mene punac, svekar
Tomahawk11
Globalni moderator

#1424 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

To na Stupu možda, Nova Otoka vrvi, isto mravi, sve puno. Šta će tek biti kad se sve okolo završi i useli :-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1425 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

kako ću da tušim antidepresive po toj Otoci za dvije-tri godine :mrgreen:
Post Reply