Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
missko

#1401 Re: Danasnji "feminizam"

Post by missko »

Ona jedna napisa da je alfa muzjak onaj koji stoji ita svoje jake zenke. Oboje ne mogu biti alfa nikako

Gesendet von meinem SM-G935F mit Tapatalk
KIseljak12

#1402 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KIseljak12 »

Ta alfa/beta terminologija je uzeta iz zoologije, tacnije vucijih copora.
Osnovu svakog copora formiraju alfa muzjak i zenka. Oni su zaduzeni primarno za reproduktivne funkcije copora.
Njima se svojevoljno pridruzuju drugi vukovi, najcesce njihovo potomstvo. Alfa muzjak se rijetko upusta u nadmetanje s drugim, ne-alfa muzjacima, odnosno nikada to ne inicira ali odgovori na eventualni izazov.
Takodjer je primjeceno da u situacijama kada ne postoji oskudica hrane, alfa zenka je dominantna nad alfa muzjakom, te se on podcinjava njenoj volji.

Ceste zablude u vezi alfa muzjaka:
- Guzi zenke koje hoce: Ovo nije tacno nego ima odnose s alfa zenkom. One se tjeraju krajem decembra i tada se formira veza alfa muzjak-zenka koja traje iducu godinu dana (osim ako neki drugi vuk ne izazove alfu)

- Namece svoju dominaciju silom: Takodjer nije tacno, clanovi copora se dobrovoljno prikljucuju coporu gdje se od njih ocekuje da doprinose lovom. S vremenom, neki od mladjih vukova izaziva alfu na dvoboj i to je jedino vrijeme kada se alfa eventualno suprotstavi nekom clanu copora.

- Radja se kao takav: Alfa muzjak se ne radja, on se postaje.

Ljudsko drustvo i dinamika ljudskog ponasanja se, pored nekih rijetkih slicnosti, drasticno razlikuju od vucijeg, pa nije bas prikladno koristiti istu terminologiju. Primjena termina alfa muzjak je popularizovana od strane tzv Pick-Up Artist scene koja je nastala u devedesetim na Zapadnoj Obali SAD. Njihova ideja je bila kako nauciti muskarce da izmanipulisu psihu i instinkte zena kako bi ih naveli da spavaju s njima.
prog321

#1403 Re: Danasnji "feminizam"

Post by prog321 »

animals wrote:
prog321 wrote:nema tu moje tvoje.
alpha karakteristike su za svakoga iste.

ja na primjer nisam alfa :-D
Ti si Beta :D
Nisam.

Nije svijet samo od alfe-bete stastavljan. Ima citav niz ljudi izmedju. Ja sam izmedju. :-D
Kiseljak je dobro pokusao ali ipak nedovoljno jasno objasnio. Alfa je kreator wolf pak a. Drugi vukovi su privrzeni njemu kroz karizmu i pronicljivost .Ne samo pukom snagom.
Onaj koji siri strah i tjera ljude da ga slusaju. To nije alfa, to je krkan :-D
KIseljak12

#1404 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KIseljak12 »

prog321 wrote:
animals wrote:
prog321 wrote:nema tu moje tvoje.
alpha karakteristike su za svakoga iste.

ja na primjer nisam alfa :-D
Ti si Beta :D
Nisam.

Nije svijet samo od alfe-bete stastavljan. Ima citav niz ljudi izmedju. Ja sam izmedju. :-D
Kiseljak je dobro pokusao ali ipak nedovoljno jasno objasnio. Alfa je kreator wolf pak a. Drugi vukovi su privrzeni njemu kroz karizmu i pronicljivost .Ne samo pukom snagom.
Onaj koji siri strah i tjera ljude da ga slusaju. To nije alfa, to je krkan :-D
Hvala na ljepsem pojasnjenju, nije mi to nikada bila jaca strana. Poenta jeste bila u karizmi naspram puke snage.

Takodjer, drugi bitan dio je ova razlika izmedju hijerarhije ljudskog drustva i hijerarhije copora. Kod ljudi nije alfa-beta, crno-bijelo, spektar je veoma sarolik.
Hakiz

#1405 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KIseljak12 wrote:Ta alfa/beta terminologija je uzeta iz zoologije, tacnije vucijih copora.
Osnovu svakog copora formiraju alfa muzjak i zenka. Oni su zaduzeni primarno za reproduktivne funkcije copora.
Njima se svojevoljno pridruzuju drugi vukovi, najcesce njihovo potomstvo. Alfa muzjak se rijetko upusta u nadmetanje s drugim, ne-alfa muzjacima, odnosno nikada to ne inicira ali odgovori na eventualni izazov.
Takodjer je primjeceno da u situacijama kada ne postoji oskudica hrane, alfa zenka je dominantna nad alfa muzjakom, te se on podcinjava njenoj volji.

Ceste zablude u vezi alfa muzjaka:
- Guzi zenke koje hoce: Ovo nije tacno nego ima odnose s alfa zenkom. One se tjeraju krajem decembra i tada se formira veza alfa muzjak-zenka koja traje iducu godinu dana (osim ako neki drugi vuk ne izazove alfu)

- Namece svoju dominaciju silom: Takodjer nije tacno, clanovi copora se dobrovoljno prikljucuju coporu gdje se od njih ocekuje da doprinose lovom. S vremenom, neki od mladjih vukova izaziva alfu na dvoboj i to je jedino vrijeme kada se alfa eventualno suprotstavi nekom clanu copora.

- Radja se kao takav: Alfa muzjak se ne radja, on se postaje.

Ljudsko drustvo i dinamika ljudskog ponasanja se, pored nekih rijetkih slicnosti, drasticno razlikuju od vucijeg, pa nije bas prikladno koristiti istu terminologiju. Primjena termina alfa muzjak je popularizovana od strane tzv Pick-Up Artist scene koja je nastala u devedesetim na Zapadnoj Obali SAD. Njihova ideja je bila kako nauciti muskarce da izmanipulisu psihu i instinkte zena kako bi ih naveli da spavaju s njima.
Alfa postoji kod svake životinje. Nekada su to mužjaci i tada su sve ženke koje on hoće njegove, nekada ženke, a nekada i jedni i drugi, alfa mužjak sa alfa ženkom. Ali ni tada alfa ženka ne može odabrati drugog mužjaka, alfa ženka je automatski sa alfa mužjakom, ne može odabrati podređenog mužjaka sve i da hoće. Ako ga i odabere, alfa mužjak će uništiti podređenog mužjaka. U suprotnom ne bi bio alfa.

Međutim, postoji jedna podvrsta životinja koja ima društvena pravila drugačije organizovana, ljudi, ne može se kod nas primijeniti direktno taj alfa-ostali odnos. Kod nas ne bira alfa mužjak ženku koju hoće (žena ga ne mora prihvatiti), niti obrnuto, niti se podrazumijeva da su alfa mužjak i alfa ženka automatski pripali jedno drugom.

Tako da mislim da je pogešno kod ljudi govoriti u tim terminima.
peepeep

#1406 Re: Danasnji "feminizam"

Post by peepeep »

Što volim kad na temu imam adekvatan odgovor.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

#feminism #yolo
Pandakonda

#1407 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

Alfa ili beta ? :D

wewa

#1408 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

:eh:
ho oponopono

#1409 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ho oponopono »

...alfići i alfice... :pisnula: i :pisnuo:
HAVANA

#1410 Re: Danasnji "feminizam"

Post by HAVANA »

Sto su ove zene gologuze?
wewa

#1411 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ja kontam da im je vruce.

nego, onaj bradonja gore veli da se zene dzaba obrazuju, Havana. de reci sceri dok nije kasno :D
HAVANA

#1412 Re: Danasnji "feminizam"

Post by HAVANA »

Iz iskustva kroz zivot ne slusam sta bradati ljudi pricaju,nisam ni klikno,niti cu. :D Cak ni vajtu ne slusam. :lol:
wewa

#1413 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

a Niko te nikad neeeceee
voljet' k'o ja :cry:
otherside

#1414 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

slusala sam bradonju dok nam nije zadao tri razloga sto postojimo :lol:
sta bi na kraju? da nije pricao kakav vic? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1415 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Truba »

jesu gadne ove gore
wewa

#1416 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

otherside wrote:slusala sam bradonju dok nam nije zadao tri razloga sto postojimo :lol:
sta bi na kraju? da nije pricao kakav vic? :D
ja dalje od 3:30 nisam slusala. ono kad je dosao red na 'make babies'. :cry:
Pandakonda

#1417 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

Dis gon be gud :D

'Day Without a Woman' Planned for March 8

http://www.nbcwashington.com/news/natio ... wt_DCBrand
wewa

#1418 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Pandakonda wrote:Dis gon be gud :D

oooo, kako dobra ideja!

uzeti slobodan dan na svim poslovima i ulogama :tooo:
annoy

#1419 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Pandakonda wrote:Dis gon be gud :D

netko ima stvarno puno vremena u životu
KB9

#1420 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KB9 »

al zamisli kolko moras bit glupo zensko da odes i skines se, ispises po sisama neke gluposti i eto te kao ravnopravna, boris se za svoja prava, lafo neke promjene u svijetu, otvaranje ociju, nesto a ovamo se skinula, isarala sise i mases papirima nekakve poruke i citate :lol:
annoy

#1421 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

A dobro neke od ovih gologuzih jos i imaju neku poantu (sviđa mi se ova "my name is democracy"), za razliku od ovih sto zahtjevaju nekakav specijalni tretman pored svih prava koja su im zagarantirana na zapadu, ove barem ukazuju na nekakve realne probleme koje zene dozivljavaju pod serijatom

Inace 3d wave feminizam koliko vidim uglavnom zabija glavu u pijesak kad se radi o zenama koje zive pod takvim rezimima. Cak je i jedna od govornica na onoj smijuriji od "zenskog marsa" bila Linda Sarsour, zena koja otvoreno zagovara serijat. Sta reci
insomnia78

#1422 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

:thumbup:
HAVANA wrote:Iz iskustva kroz zivot ne slusam sta bradati ljudi pricaju,nisam ni klikno,niti cu. :D Cak ni vajtu ne slusam. :lol:
:lol: :lol: :lol:
KB9

#1423 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KB9 »

annoy wrote:A dobro neke od ovih gologuzih jos i imaju neku poantu (sviđa mi se ova "my name is democracy"), za razliku od ovih sto zahtjevaju nekakav specijalni tretman pored svih prava koja su im zagarantirana na zapadu, ove barem ukazuju na nekakve realne probleme koje zene dozivljavaju pod serijatom

Inace 3d wave feminizam koliko vidim uglavnom zabija glavu u pijesak kad se radi o zenama koje zive pod takvim rezimima. Cak je i jedna od govornica na onoj smijuriji od "zenskog marsa" bila Linda Sarsour, zena koja otvoreno zagovara serijat. Sta reci
al po cemu je ona demokratija jer se skinula gola? kao krajnost kad oni mogu obuceni hodat mogu i ja gola? oni obuceni mene golu ugzozavaju pa cu i ja onda gola njih obucene? o cemu se radi, stvarno bi volio da pokusam shvatit ove klasicne debilkuse koje pokret zvani femnizam koriste da bi se eto skinule na javnom mjestu
annoy

#1424 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

KB9 wrote:
al po cemu je ona demokratija jer se skinula gola? kao krajnost kad oni mogu obuceni hodat mogu i ja gola? oni obuceni mene golu ugzozavaju pa cu i ja onda gola njih obucene? o cemu se radi, stvarno bi volio da pokusam shvatit ove klasicne debilkuse koje pokret zvani femnizam koriste da bi se eto skinule na javnom mjestu
Pa pretpostavljam da je cilj poslati poruku...u vezi ograničenja u oblačenju žena pod šerijatom...odlazeći u drugu krajnost
Još usput pokažeš sise
Očito savršena prilika za neke :D
KB9

#1425 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KB9 »

annoy wrote:
KB9 wrote:
Pa pretpostavljam da je cilj poslati poruku...u vezi ograničenja u oblačenju žena pod šerijatom...odlazeći u drugu krajnost
Još usput pokažeš sise
Očito savršena prilika za neke :D
ma to su obicne tuke i nista vise, kratko i jasno
Post Reply