Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
drug_profi

#1401 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drug_profi »

sejoo wrote:Već sam pisao ali hajde opet. Ne mogu da se odlučim koje bi gume za Nissan Qashqai 215/60/17?? Niti sam siguran koji bi brend obzirom da su cijene tu negdje (nekih 30KM razlike) a na kolima su M+S Minerva. Nisu ustrošene ali su "malo" stare. Šta uraditi pitanje je sada??
Čuj, svašta ima što ne znamo.
Jel 4x4, jel voziš van ceste, jel voziš zimi (da li ti se isplati npr. cjelogodisnja) jer vidim da na temi ljetnih guma pitaš za savjet čime da zamjeniš postojeće, a imaš vjerovatno zimske na autu.
sejoo

#1402 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by sejoo »

Pozdrav drug,
Hvala što mi pokušavaš pomoći. Auto mi je 4x4 i na autu imam zimske (M+S) ,a auto ne vozim često van ceste. Imam namjeru promjenuti prednje dvije ali se razbijam kojeg brenda i da li ljetne ili ove kao na njemu M+S (cjelugodišnje). Usput samo da napomenem u čemu je kvaka pa da su cijene brendova gotovo izjednačene?!
Hvala na pomoći.
amar1994

#1403 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by amar1994 »

sejoo wrote:Pozdrav drug,
Hvala što mi pokušavaš pomoći. Auto mi je 4x4 i na autu imam zimske (M+S) ,a auto ne vozim često van ceste. Imam namjeru promjenuti prednje dvije ali se razbijam kojeg brenda i da li ljetne ili ove kao na njemu M+S (cjelugodišnje). Usput samo da napomenem u čemu je kvaka pa da su cijene brendova gotovo izjednačene?!
Hvala na pomoći.
:shock:

Da ponovimo jos jednom :

M+S nisu nuzno cjelogodisnje !!!!!!!!!!!

M=mud ili na nasem jeziku blato

S=snow ili na nasem jeziku snijeg

ALLSEASON su cjelogodisnje
:wink:

od cjelogodisnjih mozes kupiti Michelin crossclimate , dobar su kompromis izmedju zimske i ljetne :)
drug_profi

#1404 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drug_profi »

Vidi za 4x4 se ne preporučuje imati različite gume. Dakle sve 4 promijenit bi bio savjet.
Brendovi se drže konkurencije. I kafu kad kupuješ sve su one u pola marke gore dole.
E sad M+S mogu biti cjelogodišnje kod nekih proizvođača, ali najčešće su to isključivo zimske gume, koje vožnjom u ljetnim uslovima uništavaš.
Minerva je kanadski proizvođač i imaju cjelogodišnju gumu u svom portfoliju, ali ne znam šta je kod tebe jer nisi naveo detalje, naziv modela i sl.

Imaš npr. solidnu ponudu u Unitrade za cjelogodišnji GY vector g2

Code: Select all

http://gume.unitrade.ba/home/detalji/6125?vrsta=Osobno%20(putni%C4%8Dko)&sirina=215&visina=60&promjer=17&sezona=Cjelogodi%C5%A1nja&opterecenje=&brzina=&cijena_od=-1&cijena_do=-1&proizvodjac=&prijanjanje=&potrosnja=&page=1
Dobiješ i starke pride. :mrgreen: Za oko 1050 maraka dobiješ sve četiri sa montažom + starke.

A ako ćeš ljetne sam onda proberi, ali savjetujem ti mijenjaj sve 4. Ne znam ti budžet, a moraćeš i zimske kupovat na jesen.
jefferson

#1405 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
sejoo wrote:Pozdrav drug,
Hvala na pomoći.
:shock:

Da ponovimo jos jednom :

M+S nisu nuzno cjelogodisnje !!!!!!!!!!!

M=mud ili na nasem jeziku blato

S=snow ili na nasem jeziku snijeg

ALLSEASON su cjelogodisnje
:wink:

od cjelogodisnjih mozes kupiti Michelin crossclimate , dobar su kompromis izmedju zimske i ljetne :)
Svaka all season ili cjelogodisnja guma ima M+S oznaku.
M+S nisu nuzno samo cjelogodinje jer tkz. all terrain gume imaju M+S oznaku.
Medjutim, najmena je ISTA bila guma all season ili all terrian, a to je koristenje tokom sva cetiri doba.
Probaj mi naci all season gumu bez M+S oznake?
drug_profi

#1406 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drug_profi »

amar1994 wrote:

Slažem se, ali koja je cijena za ovo ne znam. Kao ni dostupnost. Ja sam 195/55 R16 platio skoro 900 za 4 komada.
Guma je dobra, sasvim primjenjiva za normalne zimske uslove, gdje se podrazumjeva vožnja po očišćenoj cesti, ili cesti sa malo snijega.
Ako su cestari posuli makar malo frakcije. Ako nisu, džaba ti i najbolja čisto zimska, vidjeli smo prije 10 dana.
Better Man

#1407 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Better Man »

Gray wrote:
sivi911 wrote:Jel napokon vrijeme da se stavljaju, vidim dosta se raje zajebalo pa su malo driftali kad je ovaj snijeg pao nedavno.

Ja sam stavio danas, bio u Maja Gume, super odradili stvarno, jako brzo :thumbup:
Itekako je vrijeme, jer je baš otoplilo i nije za zimskih više.
Last edited by Better Man on 04/04/2018 15:18, edited 1 time in total.
jefferson

#1408 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

sejoo wrote:Već sam pisao ali hajde opet. Ne mogu da se odlučim koje bi gume za Nissan Qashqai 215/60/17?? Niti sam siguran koji bi brend obzirom da su cijene tu negdje (nekih 30KM razlike) a na kolima su M+S Minerva. Nisu ustrošene ali su "malo" stare. Šta uraditi pitanje je sada??
Ja bi isao sa ljetnim a onda zimi stavi zimske gume. Samo zato sto imas AWD ne znaci da ti ne trebaju zimske gume. Cjelogodisnje gume ce biti OK kada je u pitnju voznja naprijed, ali kada je u pitanju kocenje na snijegu i ledu te drzanje auta u zavojima, nista bez zimske gume na snijegu i ledu, imao ti AWD ili ne.
Dzontra_Volta

#1409 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Dzontra_Volta »

Better Man wrote:
Gray wrote:
sivi911 wrote:Jel napokon vrijeme da se stavljaju, vidim dosta se raje zajebalo pa su malo driftali kad je ovaj snijeg pao nedavno.

Ja sam stavio danas, bio u Maja Gume, super odradili stvarno, jako brzo :thumbup:
Aha
Danas temperature do 24 stepena, ali uskoro ponovo snijeg i pljuskovi

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/danas- ... i/1063436/
Gray

#1410 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Gray »

Dzontra_Volta wrote:
Better Man wrote:
Gray wrote:

Aha
Danas temperature do 24 stepena, ali uskoro ponovo snijeg i pljuskovi

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/danas- ... i/1063436/

Neću ići na planine :D

Prošle godine sam isto tako početkom aprila skinuo zimske gume, pa sam ih morao vraćati kada je 20 aprila pao snijeg a ja morao preko Romanije :D
Travnički Noćni Šetač

#1411 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

jefferson wrote: Svaka all season ili cjelogodisnja guma ima M+S oznaku.
Ali svaka M+S guma nije cjelogodišnja...
jefferson wrote:M+S nisu nuzno samo cjelogodinje
To je tačno...
jefferson wrote:Probaj mi naci all season gumu bez M+S oznake?
Nije to poenta... poenta je obrnuta... možeš naći M+S gumu koja nije cjelogodišnja...
...
Ili ukratko... Amar je u pravu... M+S oznaka ne znači da je guma cjelogodišnja...
sejoo

#1412 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by sejoo »

Minerva 215/60/17/ Ice-Plus S210.
amar1994

#1413 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by amar1994 »

To je zimska guma , znaci bio sam u pravu :-D
rovac13

#1414 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by rovac13 »

To se kod nas nikad nece iskorijenit.
Pricajuci s ljudima svaki dan srecem one koji misle i govore da je npr sava tigar m+s guma zima-ljeto.

Nema smisla ni sve redom ih uvjeravat(jer ih je previse) da je to zimska guma i nikako nije za ljeto.
amar1994

#1415 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol: :bih:
Warashii

#1416 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Warashii »

rovac13 wrote:To se kod nas nikad nece iskorijenit.
Pricajuci s ljudima svaki dan srecem one koji misle i govore da je npr sava tigar m+s guma zima-ljeto.

Nema smisla ni sve redom ih uvjeravat(jer ih je previse) da je to zimska guma i nikako nije za ljeto.
To je borba sa vjetrenjacama od koje sam ja relativno odustao.
Jedino ih znam pitati ako je Sava Eskimo s3 "ljeto - zima" guma, ona je sinonim za takve gume kod nas i broj je 1, koja je poveznica u nazivu Eskimo ( Eskim jel ) sa ljetom?
rovac13

#1417 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by rovac13 »

Imam jos ne rijesenih situacija :?

Ljudi voze cesto tigar sava sportiva kelly i obicno su zadovoljni gumama.
Vjerujem da ne traju dugo kao premium ali zadovoljni su voznjom.
Oznaka na gumama se krecu C - E i slicno.

Kad je rijec o premium gumama oznake se uglavnom krecu oko A - C ...........ali nevjerovatno koliko ljudi blate michelin energy saver +.......ta guma ima oznaku za mokro A.

Mene zanima ko lijepi te oznake.
Nesto ne stima.
Ili neko lupa oznake bezze,ili forumasi pricaju napamet .
Kako moze michelin bit toliko los a kineske gume ok.
sejoo

#1418 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by sejoo »

Hvala svima na savjetima. O borbi protiv vjetrenjaca neki drugi put.
amar1994

#1419 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by amar1994 »

Warashii wrote:
rovac13 wrote:To se kod nas nikad nece iskorijenit.

To je borba sa vjetrenjacama od koje sam ja relativno odustao.
Jedino ih znam pitati ako je Sava Eskimo s3 "ljeto - zima" guma, ona je sinonim za takve gume kod nas i broj je 1, koja je poveznica u nazivu Eskimo ( Eskim jel ) sa ljetom?
:thumbup:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1420 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by konektovan »

rovac13 wrote:Imam jos ne rijesenih situacija :?

Kad je rijec o premium gumama oznake se uglavnom krecu oko A - C ...........ali nevjerovatno koliko ljudi blate michelin energy saver +.......ta guma ima oznaku za mokro A.

Nesto ne stima.
Te oznake na gumama odredjuje proizvodjac koliko znam, nedavno sam o tome citao. Nema neko nezavisno tijelo koje ce odredjivati. Tako da ne mora biti da je sve tacno :mrgreen:
supercali

#1421 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

U tu se raspravu i ne upustam s ljudima jednostavno ostavis da misli da je m+s ljeto zima guma
condy

#1422 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by condy »

konektovan wrote:

Nesto ne stima.
Te oznake na gumama odredjuje proizvodjac koliko znam, nedavno sam o tome citao. Nema neko nezavisno tijelo koje ce odredjivati. Tako da ne mora biti da je sve tacno :mrgreen:
Jesi ti siguran to za oznake da odredjuje proizvodjac..... jer se ljepe na gumu na istom formularu za sve proizvodjace. Mislim da se odredjenoj gumi takve oznake dodjele ali nisam ni ja siguran
rovac13

#1423 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by rovac13 »

konektovan wrote: Te oznake na gumama odredjuje proizvodjac koliko znam, nedavno sam o tome citao. Nema neko nezavisno tijelo koje ce odredjivati. Tako da ne mora biti da je sve tacno :mrgreen:
Onda idu testovi guma.
Ni jedni testovi ne pokazu iste rezultate.
Opet (pretpostavljam) ko podmaze najjace on pobijedi :lol:
jefferson

#1424 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

konektovan wrote:

Nesto ne stima.
Da bi guma bila M+S prema udruzenju proizvodjaca guma, mora imati minimalno 25% povrsine gume "prazno." Tj. minimalno 25% povrsine gume mora biti slobodno za evakuisanje vode, snijega, bljuzge itd.
M+S oznaku guma ne moze dobiti makar imala pravu zimsku mjesavinu ako povrsina nije slobodna 25% ili vise.
jefferson

#1425 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

Travnički Noćni Šetač wrote:
jefferson wrote: Svaka all season ili cjelogodisnja guma ima M+S oznaku.
Ali svaka M+S guma nije cjelogodišnja...
jefferson wrote:M+S nisu nuzno samo cjelogodinje
To je tačno...
jefferson wrote:Probaj mi naci all season gumu bez M+S oznake?
Nije to poenta... poenta je obrnuta... možeš naći M+S gumu koja nije cjelogodišnja...
...
Ili ukratko... Amar je u pravu... M+S oznaka ne znači da je guma cjelogodišnja...
Pa rece ja da su all terrain gume M+S. Alis vaka cjelogodisnja guma ili all season guma je M+S.
Locked