Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Irsar

#1401 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Irsar »

handžar88 wrote:
Irsar wrote:
Idemedosumom wrote:Svaki taj idiot, samoubica, isilovac itd, nađe sebi "hadis" koji opravdava njegove postupke.
Mali broj hadisa je na koje se mogu pozvati za opravdanje nekih od svojih postupaka, a za većinu svojih postupaka nikakvo opravdanje nemaju.
Nedavno pročitah hadis, prenosi se od Ebu Hurejre, da je Poslanik s.a.v.a. htio poslati mladiće da skupe drva kako bi on lično zapalio kuće onima koji nisu došli u džamiju na zajednički namaz, ali se kao u zadnji tren predomislio.

Znači, navodno ozbiljno razmišljao o ličnom paljenju kuća onim muslimanima koji u datom trenutku nisu došli na namaz (našao i ko će predvoditi taj namaz umjesto njega dok on pali). Milost svjetovima?
Naglasak je na "htio" i "razmišljao", te "predomislio" se.
Nit je htio nit se predomislio.. rekao je "dodje mi da zapalim".. isto da ja kazem dodje mi da uletim s bombom u parlament i sve ih raznesem, a ne razmisljam o tome.. samo iskazujem na taj nacin sta osjecam prema onome sto rade ti ljudi.
Tako i ja mislim da je bio slučaj.

Ali nije važno niti da je onako kako se tvrdilo ovih par zadnjih postova, kao da ćemo sada ljude osuđivati što imaju želje i namjere, i kada od tih želja i namjera odustanu. Stvarno smiješno cjepidlačenje od strane nekih.
jahh

#1402 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by jahh »

kerima1 wrote:
Po tebi je tako. Akida ehli sunneta (ono u sta muslimani vjeruju) je da je najgori musliman bolji od najgoreg nemuslimana.
Pa da recimo lik ti ubije dijete,al odvuce se i u dzamiju da klanja,govno od covjeka (govorimo o najgorem muslimanu) i taj je bolji od nevjernika koji bi to tvoje dijete spasio da je mogao.
Koristite malo logiku nece vama Allah dragi nista ne brinite.
Jeste. Nacelno da covjek musliman (koji izvrsava islamske duznosti, posti, klanja, daje zekat) na tewhidu je i ispunjava njegove uslove, recimo i da se desi (cisto teoretisanje) ubije moje dijeta, smatram ga boljim od nevjernika koji bi spasio moje dijete da je mogao.

Drazi mi je juznoafrikanac, kinez, argentinac muslimani (koji Allahu na sedzdzdu padaju) od moga amidze, daidze, tetke, nane i dede koji su 'muslimani' (tako se nazivaju u nasem drustvu, a je ih smatram demokratama i komunistima).
kerima1

#1403 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by kerima1 »

jahh wrote:
kerima1 wrote:
Po tebi je tako. Akida ehli sunneta (ono u sta muslimani vjeruju) je da je najgori musliman bolji od najgoreg nemuslimana.
Pa da recimo lik ti ubije dijete,al odvuce se i u dzamiju da klanja,govno od covjeka (govorimo o najgorem muslimanu) i taj je bolji od nevjernika koji bi to tvoje dijete spasio da je mogao.
Koristite malo logiku nece vama Allah dragi nista ne brinite.
Jeste. Nacelno da covjek musliman (koji izvrsava islamske duznosti, posti, klanja, daje zekat) na tewhidu je i ispunjava njegove uslove, recimo i da se desi (cisto teoretisanje) ubije moje dijeta, smatram ga boljim od nevjernika koji bi spasio moje dijete da je mogao.

Drazi mi je juznoafrikanac, kinez, argentinac muslimani (koji Allahu na sedzdzdu padaju) od moga amidze, daidze, tetke, nane i dede koji su 'muslimani' (tako se nazivaju u nasem drustvu, a je ih smatram demokratama i komunistima).
Neka te Allah uputi na pravi put. :D
Irsar

#1404 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Irsar »

dadinjo33 wrote:Sunnet poslanika je da ne laue ni kad se sali. Ebu Hurejra je ili jednostavno slagao ili se salio. Ako se salio, onda nije slijedio sunnet poslanika, jer je u sali slagao, a neko ko ne slijedi sunnet poslanika ne moze biti pouzdan prenosilac hadisa. Time Ebu Hurejra otpada sa liste pouzdanih prenosilaca.
Koji si ti bukvalista :lol: Lik koji nam prosipa priču o "doslovnim prevodima" kao jedinim validnima nije u stanju da vidi da doslovnost nekada nije niti namjeravana, koje iznenađenje. :wink:

Usput, Ebu Hurejra nije slagao; sarkastičan odgovor nije nužno i laž. Svi su, osim tebe i društva ti bukvalista poput onog @salika, razumjeli šta je Ebu Hurejre htio da kaže, a to nije laž već ukazivanje na apsurdnost i suvišnost pitanja. Također, ti si daleko od relevantnog za uspostavu kriterija ko može biti pouzdan prenosilac hadisa, obzirom da sam obilato lažeš non-stop.

P.S. Laž nije apsolutno zabranjena, pa ni u šali. :wink:
dadinjo33

#1405 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by dadinjo33 »

Irsar wrote:
Koji si ti bukvalista :lol: Lik koji nam prosipa priču o "doslovnim prevodima" kao jedinim validnima nije u stanju da vidi da doslovnost nekada nije niti namjeravana, koje iznenađenje. :wink:

Usput, Ebu Hurejra nije slagao; sarkastičan odgovor nije nužno i laž. Svi su, osim tebe i društva ti bukvalista poput onog @salika, razumjeli šta je Ebu Hurejre htio da kaže, a to nije laž već ukazivanje na apsurdnost i suvišnost pitanja. Također, ti si daleko od relevantnog za uspostavu kriterija ko može biti pouzdan prenosilac hadisa, obzirom da sam obilato lažeš non-stop.

Smrl...Irsare, u pravu si, izvini, nece se ponoviti.
asurbanipal

#1406 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by asurbanipal »

Nurudin wrote:Pa kad bi ti sad pitao Srbe da li je bio genocid u Srebrenici, oni bi ti bili isto tako "istorijski izvor" i pozdani , kao što
su muslimanski izvori o zločinu nad plemenima benu Israela.
Ni jedan ozbiljan istraživač i istoričar, neće to uzeti kao objektivnu predstavu onoga što se zaista desilo.

Taberi iznosi škakljive podatke o tom zločinu iako se može svrstati u kategoriju "muslimanskih izvora".
insomnia78

#1407 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by insomnia78 »

Pa ako bi npr pitao šejha Imrana H. dobio bi isti takav odgovor
Irsar

#1408 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Irsar »

dadinjo33 wrote:
Irsar wrote:

Smrl...Irsare, u pravu si, izvini, nece se ponoviti.
I bolje ti je. :D

Kao da se sjećam par hadisa gdje se sam Muhammed a.s. šalio "lažući", ali kako ih ne mogu konkretno navesti, neka ostane ovaj moj post kao meni podsjetnik da se na njega referiram kad i ako ih pronađem. :wink:
kerima1

#1409 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by kerima1 »

asurbanipal wrote:
Nurudin wrote:Pa kad bi ti sad pitao Srbe da li je bio genocid u Srebrenici, oni bi ti bili isto tako "istorijski izvor" i pozdani , kao što
Ni jedan ozbiljan istraživač i istoričar, neće to uzeti kao objektivnu predstavu onoga što se zaista desilo.

Taberi iznosi škakljive podatke o tom zločinu iako se može svrstati u kategoriju "muslimanskih izvora".
Mozes li to ovdje postaviti o tim zlocinima.
jahh

#1410 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by jahh »

kerima1 wrote:Neka te Allah uputi na pravi put. :D
Amin, sviju nas. Ako kad budes za kahvu javni ;)
Idemedosumom

#1411 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

Irsar wrote:Ako je to tako, onda Muslimanima ne trebaju hadisi. Zapravo, ne trebaju im niti svi ajeti, dovoljno je jedan koji tvrdi nešto, čemu ponavljanja?
Ovo si ti rekao, nisam ja. Mora li uvijek biti neka krajnost, ili svi hadisi ili nijedan? Ili vehabija ili kuranija?

Stvarno ne razumijem, vama su izgleda važniji hadisi od ugleda samog Poslanika s.a.v.a.
kerima1

#1412 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by kerima1 »

jahh wrote:
Ih pa da me u robinje odvedes.Necem sa tobom na kafu. :lol:
Irsar

#1413 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Irsar »

Idemedosumom wrote:
Irsar wrote:Ako je to tako, onda Muslimanima ne trebaju hadisi. Zapravo, ne trebaju im niti svi ajeti, dovoljno je jedan koji tvrdi nešto, čemu ponavljanja?
Ovo si ti rekao, nisam ja. Mora li uvijek biti neka krajnost, ili svi hadisi ili nijedan? Ili vehabija ili kuranija?
Radi se o principu. Ako se u jednom Kur'anu moraju ponavljati jedne te iste stvari, a moraju, onda u principu ne bi trebalo imati problema sa istom tom stvari na nivou hadisa. Što se tiče "grubosti" Poslanika a.s., pa naravno da je bio i grub (odnosno, tačnije, znao je biti i grub). Bio je čovjek prvo, stoga je imao i osobine čovjeka.

Ja sam odbacujem neke hadise, ali nećemo ovdje sada odbacivati svaki hadis koji nam se ne sviđa. Među hadisima koje sam ne odacujem su i oni koji mi nisu po volji, pa ih opet prihvatam. Jedino hadise koji nemaju smisla odbacujem, jer, pa, nemaju smisla.
Stvarno ne razumijem, vama su izgleda važniji hadisi od ugleda samog Poslanika s.a.v.a.
Ne, već je važnija istina i od ugleda.

Odbacivanjem svakog iole "problematičnijeg" hadisa se pokušava stvoriti slika Muhammeda a.s. analogno onome što su Kršćani uradili sa Isaom a.s. Greška.
Irsar

#1414 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Irsar »

kerima1 wrote:
jahh wrote:
:lol: :D
jahh

#1415 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by jahh »

kerima1 wrote:
jahh wrote:
Mislio sam da si musko, nisam ni gledao u nick.
Smrcak15

#1416 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

Sporediti srbe 95 u srebrenici i muhammedovu situaciju je van svake pameti....

Ti uopste nisi realan covjece, ako hoces da sudis muhammedu, budi posten i pravedan sudi na osnovu islamski detaljnih opisa sto se dogadjalo a ne ti da iznosis svoja misljanja sta je bilo i da sudis na osnovu svojih misljenja a ne na osnovu zivotopisa poslanika muhammeda.

Jasno je bilo u ugovoru izmedju muhammeda i zidova da ce braniti zajedno grad medinu od onoga ko je napadne.

1.zidovi nisu branili
2. Prekrsili su ugovor sa muhammedom i udruzili se sa saveznicima, sreca da je jedan od vjernik a bivsi njihov saveznik odradio varku sa njima i sa musricima pa nisu krenuli u direktan napad sa ledja inace bi katastrofa bila za muslimane.

Zamisli se ti da se okrene jedan narod protiv tebe u takvoj situaciji i napravi belaj u gradu gdje su ti zene i djeca nemozes im priskociti u pomoc jer si na liniji branis grad od neprijatelja...kakva je to mucna situacija. A ti pricas o nekom imetku i zenama sto je van svake pameti. Da je muhammed toliko bio protiv zidova nebi sklapao ugovore sa njima.

Ako vec hoces da sudis sudi ma osnovu islamski detaljnih opisa a ne na osnovu necega sto ti tamo neko servira pa ti skrojis neko svoje misljenje...pa kad sporedim tvoje misljenje i ono sto citam o tim dogadjajima veze svezom nema.
kerima1

#1417 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by kerima1 »

To ne izlazis sa zenama na kafu? :D
Smrcak15

#1418 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

Irsar wrote:
Idemedosumom wrote:
Radi se o principu. Ako se u jednom Kur'anu moraju ponavljati jedne te iste stvari, a moraju, onda u principu ne bi trebalo imati problema sa istom tom stvari na nivou hadisa. Što se tiče "grubosti" Poslanika a.s., pa naravno da je bio i grub (odnosno, tačnije, znao je biti i grub). Bio je čovjek prvo, stoga je imao i osobine čovjeka.

Ja sam odbacujem neke hadise, ali nećemo ovdje sada odbacivati svaki hadis koji nam se ne sviđa. Među hadisima koje sam ne odacujem su i oni koji mi nisu po volji, pa ih opet prihvatam. Jedino hadise koji nemaju smisla odbacujem, jer, pa, nemaju smisla.

Odbacivanjem svakog iole "problematičnijeg" hadisa se pokušava stvoriti slika Muhammeda a.s. analogno onome što su Kršćani uradili sa Isaom a.s. Greška.
Grub ?? Kada?? U kojoj situaciji??
jahh

#1419 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by jahh »

kerima1 wrote:
Ne, nit' se druzim sa zenama, nit' ih imam na facebooku, niti se rukujem sa zenama (kojima nisam mahrem), trudim se da obaram pogled itd.

Ovdje je kraj za mene na ovoj temi, ne planiram vise pisati.
kerima1

#1420 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by kerima1 »

Smrle ono kad su poklali zidove benu Kurejza..tada je bio pregrub.
kerima1

#1421 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by kerima1 »

jahh wrote:
kerima1 wrote:
Ne, nit' se druzim sa zenama, nit' ih imam na facebooku, niti se rukujem sa zenama (kojima nisam mahrem), trudim se da obaram pogled itd.

Ovdje je kraj za mene na ovoj temi, ne planiram vise pisati.
Hoces na drugoj nekoj pisati, htjela te pitati nesto jos? :D
Smrcak15

#1422 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

jahh wrote:
Prije nego procitam ostalo (samo sam prvi pasos), da navedem da sam se ja pogresno izrazio (napisao).

Akida ehli sunneta je da je NAJGORI musliman BOLJI od NAJBOLJEG nemuslimana. (za ono gore sto sam napisao je jasno i ptici na grani).
Imas li hadis kakav za ovo??

Nevjerujem u to jer je nelogicno i kosi se sa drugim hadisom...kao na primjer onaj hadis gdje poslank kaze da ce Allah pomoci pravednog vladara nemuslimana a da ce kazniti nepravednog vladara vjernika...

Nemoze nikad neki isilovac koji kolje i siluje i pati neduzan narod biti bolji od reci nevjernika koji radi u nekoj humanitarnoj organiciji gdje pomaze siromasne po svijeta.
jahh

#1423 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by jahh »

Smrcak15 wrote:
jahh wrote:
Prije nego procitam ostalo (samo sam prvi pasos), da navedem da sam se ja pogresno izrazio (napisao).

Akida ehli sunneta je da je NAJGORI musliman BOLJI od NAJBOLJEG nemuslimana. (za ono gore sto sam napisao je jasno i ptici na grani).
Imas li hadis kakav za ovo??

Nevjerujem u to jer je nelogicno i kosi se sa drugim hadisom...kao na primjer onaj hadis gdje poslank kaze da ce Allah pomoci pravednog vladara nemuslimana a da ce kazniti nepravednog vladara vjernika...

Nemoze nikad neki isilovac koji kolje i siluje i pati neduzan narod biti bolji od reci nevjernika koji radi u nekoj humanitarnoj organiciji gdje pomaze siromasne po svijeta.
To je govor mnogih nasih dai'a. To je jasno za pomoc, medjutim to nema veze sa stanjem na ahiretu.

Sirk/kufr je najveci grijeh, musliman koji radi bilo koji drugi grijeh je bolji od musrika/kafira. To bi trebalo biti 1+1=2 za muslimane.

Je li ti treba hadis da je bolji (boljeg stanja na sudnjem danju) lopov musliman od musrika humanitarca?
zagortenej

#1424 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
Sporediti srbe 95 u srebrenici i muhammedovu situaciju je van svake pameti....

Ti uopste nisi realan covjece, ako hoces da sudis muhammedu, budi posten i pravedan sudi na osnovu islamski detaljnih opisa sto se dogadjalo a ne ti da iznosis svoja misljanja sta je bilo i da sudis na osnovu svojih misljenja a ne na osnovu zivotopisa poslanika muhammeda.

Jasno je bilo u ugovoru izmedju muhammeda i zidova da ce braniti zajedno grad medinu od onoga ko je napadne.

1.zidovi nisu branili
2. Prekrsili su ugovor sa muhammedom i udruzili se sa saveznicima, sreca da je jedan od vjernik a bivsi njihov saveznik odradio varku sa njima i sa musricima pa nisu krenuli u direktan napad sa ledja inace bi katastrofa bila za muslimane.

Zamisli se ti da se okrene jedan narod protiv tebe u takvoj situaciji i napravi belaj u gradu gdje su ti zene i djeca nemozes im priskociti u pomoc jer si na liniji branis grad od neprijatelja...kakva je to mucna situacija. A ti pricas o nekom imetku i zenama sto je van svake pameti. Da je muhammed toliko bio protiv zidova nebi sklapao ugovore sa njima.

Ako vec hoces da sudis sudi ma osnovu islamski detaljnih opisa a ne na osnovu necega sto ti tamo neko servira pa ti skrojis neko svoje misljenje...pa kad sporedim tvoje misljenje i ono sto citam o tim dogadjajima veze svezom nema.
imaš u Buhariji da je Muhamed naredio da se ubije Safijin muž (koju je on poslije oženio) samo zato jer nije predao sav imetak.
Idemedosumom

#1425 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

Irsar wrote:
Idemedosumom wrote:

A istina je ono što se pričalo s koljena na koljeno do dvjestatrideset i neke godine poslije Poslanikove s.a.v.a. smrti, pa onda Buhari zapisao? (zanemarimo silne pokolje među muslimanima zbog vlasti, štancanje hadisa po volji vladara itd.)

Ti si odbacio neke hadise? Zašto isto to ne mogu učiniti ja?

Ako je Muhamed s.a.v.a. poslat kao milost, ako ga je Allah očistio od riđsa, za mene takav nije mogao govoriti "ma ljudi malo mi je falilo da im odem spalit kuće" ili da je psovao i prokljinjao, ili da je pedofil bio.

Kome takvi atributi našeg uzora idu u prilog? Pa ljudima koji su pedofili, koji mnogo psuju i proklinju, koji vole nasilje itd.
Post Reply