Sarajevo u Ratu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
radiša

#1401 Re: Sarajevo u Ratu

Post by radiša »

Banksy wrote:
radiša wrote:Ne mora znacit da su stajali,mogli su pucat sa bilo koje nize zgrade koja se vidi kad se stane tu.Sa visine mi je nelogicno da prodje pravolinijski,bez obzira sto vec zakljucismo da je mozda u pitanju daljina
Ako znamo da su UNPROFOR transporteri, koje vidimo na snimku, raspoređeni na raskrsnicu kod Vrazove duboko u ratu, kad njihovih snajperista odavno nije bilo u gradu, ostaju nam samo neboderi na Grbavici.
Bilo je onih sto su pred kraj rata bjezali na onu stranu,tako da nije iskljuceno da su djelovali sa vremena na vrijeme po nama.
zateznistub

#1402 Re: Sarajevo u Ratu

Post by zateznistub »

Da ne idemo dalje u off dragunov pusku sam imao priliku drzati jos u jna i meni.ni pocemu ne lici na kalasnjikov, pogotovo sto mi na namjena ni blizu nije ista a ddragunov JESTE snajperska puska
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1403 Re: Sarajevo u Ratu

Post by mali_milojica »

zateznistub wrote:Da ne idemo dalje u off dragunov pusku sam imao priliku drzati jos u jna i meni.ni pocemu ne lici na kalasnjikov, pogotovo sto mi na namjena ni blizu nije ista a ddragunov JESTE snajperska puska
Ne lici Dragunov,nego Zastava M76 ili ti PASP.
zateznistub

#1404 Re: Sarajevo u Ratu

Post by zateznistub »

mali_milojica wrote:
zateznistub wrote:Da ne idemo dalje u off dragunov pusku sam imao priliku drzati jos u jna i meni.ni pocemu ne lici na kalasnjikov, pogotovo sto mi na namjena ni blizu nije ista a ddragunov JESTE snajperska puska
Ne lici Dragunov,nego Zastava M76 ili ti PASP.
Greska u kucanju znas dobro sta sam htio napisati...
Seawolf

#1405 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Seawolf »

zateznistub wrote:Za neupucene...

Image
@mali_milojica je u pravu. PASP M76 je puška čiji je mehanizam rada 100% preuzet od AK47. SVD (Dragunova) ima mehanizam pozajmice gasova sa kratkim trzajem klipa (poput PAP M59/66, ili npr. M16), a PASP M76 ima mehanizam pozajmice barutnih gasova sa dugim trzajem klipa, poput AK47.
mzungu

#1406 Re: Sarajevo u Ratu

Post by mzungu »

mali_milojica wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:kroz prednju u zadnju,koja sreca pa ne ubi covjeka....
Ne mogu da uhvatim,odakle je ondje mogao doletiti metak? :roll:
Ovo je kod Vrazove ako se ne varam?
S nebodera na Grbavici. Mene je pogodio tu na izlasku iz Vrazove desno, prema dzamiji. Bio je sijac s nebodera, ja onako krvav I zbunjen izadjem iz auta I ne znam gdje da bjezim...svi se deru, al nike ne govori gdje da bjezim:) U to ovaj iz UN transportera zapuca prema neboderu, ruke mu se pozlatile:) To me vjerovatno I spasilo da me lola ne dokrajci. Tad sam uletio u tu kafanu na prvo previjanje:) dalje vojna tim istim transporterom. Dva metka su pogodila auto, bilo nas je 4, ja lakse, ostali nista srecom.

Najgori I najlbolji dio, il da kazem najsmjesniji: pogodjen pored oka, ali ne znam ja tacno gdje, krv na sve strane...ubacuju me u transporter I odjednom me boli glava strasno, pipnem rukom glavu pozadi, krvava ruka, a u pm kontam sto sam ziv jos?! Pitam ja one Un vojnike, ali ne pricaju engleski, dolazim u vojnu, tamo na prijemu lik, rekoh sto ja ne umirem bolan, u glavu sam pogodjen! Ma jok covjece, okrznuo te metak pored oka! Eh, tad sam se rodio ponovo:) Zivio ti meni pasa gdje god da si, ako se sjecas :-D
btw juni/95.
mali_milojica

#1407 Re: Sarajevo u Ratu

Post by mali_milojica »

mzungu wrote:
mali_milojica wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:kroz prednju u zadnju,koja sreca pa ne ubi covjeka....
Ne mogu da uhvatim,odakle je ondje mogao doletiti metak? :roll:
Ovo je kod Vrazove ako se ne varam?
S nebodera na Grbavici. Mene je pogodio tu na izlasku iz Vrazove desno, prema dzamiji. Bio je sijac s nebodera, ja onako krvav I zbunjen izadjem iz auta I ne znam gdje da bjezim...svi se deru, al nike ne govori gdje da bjezim:) U to ovaj iz UN transportera zapuca prema neboderu, ruke mu se pozlatile:) To me vjerovatno I spasilo da me lola ne dokrajci. Tad sam uletio u tu kafanu na prvo previjanje:) dalje vojna tim istim transporterom. Dva metka su pogodila auto, bilo nas je 4, ja lakse, ostali nista srecom.

Najgori I najlbolji dio, il da kazem najsmjesniji: pogodjen pored oka, ali ne znam ja tacno gdje, krv na sve strane...ubacuju me u transporter I odjednom me boli glava strasno, pipnem rukom glavu pozadi, krvava ruka, a u pm kontam sto sam ziv jos?! Pitam ja one Un vojnike, ali ne pricaju engleski, dolazim u vojnu, tamo na prijemu lik, rekoh sto ja ne umirem bolan, u glavu sam pogodjen! Ma jok covjece, okrznuo te metak pored oka! Eh, tad sam se rodio ponovo:) Zivio ti meni pasa gdje god da si, ako se sjecas :-D
btw juni/95.
:thumbup:
Ne moze dok ne iscuri ;-)
Banksy

#1408 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Banksy »

mzungu wrote:

btw juni/95.
Nek si ti živ i zdrav :thumbup:

Naravno da je s nebodera, svi znaju, pa zato su i postavili UN transporter na tu raskrsnicu Vrazove, cijeli rat je ''prevodio'' ljude naprijed-nazad preko ulice štiteći ih od pucanja s nebodera, ali neka si se javio, za ove koji ''ne znaju''...

0:45...
kakavdanakneiskustvu

#1409 Re: Sarajevo u Ratu

Post by kakavdanakneiskustvu »

za nekog ko nije iz sarajeva,mozete li objasniti koji sve dijelovi grada su bili okupirani?
mzungu

#1410 Re: Sarajevo u Ratu

Post by mzungu »

Banksy wrote:
mzungu wrote:

btw juni/95.
Nek si ti živ i zdrav :thumbup:

Naravno da je s nebodera, svi znaju, pa zato su i postavili UN transporter na tu raskrsnicu Vrazove, cijeli rat je ''prevodio'' ljude naprijed-nazad preko ulice štiteći ih od pucanja s nebodera, ali neka si se javio, za ove koji ''ne znaju''...

0:45...
Da, 0:45, gdje lada pa par metara gore stali I bum. Kako nisu tu stavili one kontejnere ili krpe kao pored knjizare, kontam puno ljudi tu zaglavilo, kao I u Brodskoj pored stanice. Nagledao sam se krvi u Brodskoj samo tako jer smo se vrtili tu tokom rata. Citava je ta ulica bila otkrivena, a frekventna. Sjecam se od od stanice do Velesica na motorinu se vozimo, Tomos trica, nece I nece do tunela, a sve cekas kad ce nas pogurat :-)
Valjda I on konta, vidi budala:)
Al, mamicu mu svakako :-D
branimir stulic

#1411 Re: Sarajevo u Ratu

Post by branimir stulic »

gdje god nema sume tu je bila Armija BiH... salim se.
Ovi hojrati su u gradu drzali prostor Grbavice od Mosta Suade i Olge do Zeljinog stadiona, Vraca, Ilidzu, Vogoscu, dio Nedjarica i Dobrinje, te sela Lukavica, Vojkovici, Nahorevo, Mrkovici...Azici, Reljevo, Rajlovac... dakle ono sto su na trehu uzeli zahvaljujuci tzv JNA... Ostalo su brda i planine.
mali_milojica

#1412 Re: Sarajevo u Ratu

Post by mali_milojica »

branimir stulic wrote:gdje god nema sume tu je bila Armija BiH... salim se.
Ovi hojrati su u gradu drzali prostor Grbavice od Mosta Suade i Olge do Zeljinog stadiona, Vraca, Ilidzu, Vogoscu, dio Nedjarica i Dobrinje, te sela Lukavica, Vojkovici, Nahorevo, Mrkovici...Azici, Reljevo, Rajlovac... dakle ono sto su na trehu uzeli zahvaljujuci tzv JNA... Ostalo su brda i planine.
Lakse je objasniti sta smo mi drzali :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#1413 Re: Sarajevo u Ratu

trg heroja,je li i to dio grbavice koji je bio okupiran?
splinter

#1414 Re: Sarajevo u Ratu

Post by splinter »

kakavdanakneiskustvu wrote:

trg heroja,je li i to dio grbavice koji je bio okupiran?
Trg Heroja nije bio okupiran, zato je i toliko granatiran, linija je bila zgrada Lorisa mi, preko ceste oni, ne znam sad koliko poznaješ taj kraj al tako nekako je išla linija.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1415 Re: Sarajevo u Ratu

Post by bitanga_sa_otesa »

trg heroja nije grbavica,to je hrasno....
kakavdanakneiskustvu

#1416 Re: Sarajevo u Ratu

hvala na infu
Banksy

#1417 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Banksy »

Sramota je da ne postoji neka bolja, zvanična karta opsade.
Mada, kako danas vlast drže uglavnom oni koji su rat proveli u Minhenu, nije čudo da se kolektivno sjećanje sistematski zatire.

Ne znam koliko ti ovo može pomoći. Vjerovatno slabo, ako ne poznaješ grad od ranije...

Image

Image
Seawolf

#1418 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Seawolf »

Banksy wrote:Sramota je da ne postoji neka bolja, zvanična karta opsade.
Mada, kako danas vlast drže uglavnom oni koji su rat proveli u Minhenu, nije čudo da se kolektivno sjećanje sistematski zatire.

Ne znam koliko ti ovo može pomoći. Vjerovatno slabo, ako ne poznaješ grad od ranije...

Image

Image
Ova druga nije tačna, jer u rejonu Nedžarića i Dobrinje I i IV, pogrešno prikazuje da su neki dijelovi koje je držala VRS, bili pod kontrolom Armije RBiH.
Banksy

#1419 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Banksy »

Eto, vidiš, nema dobre i precizne karte, kamoli da se poštuju žrtve i čuva sjećanje...
Seawolf

#1420 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Seawolf »

Banksy wrote:Eto, vidiš, nema dobre i precizne karte, kamoli da se poštuju žrtve i čuva sjećanje...
Najtužnije je što je mnogo naših sugrađana ubijeno ili ranjeno projektilima minobacača, snajperima i mitraljezima, koji su dejstvovali sa teritorija koji su na posljednjoj karti prikazani kao da su bili pod kontrolom Armije RBiH.
Dadulino

#1421 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Dadulino »

Evo i ovoga sa kecom za dlaku ne ubiše na toj istoj lokaciji
dječak sa šibicama

#1422 Re: Sarajevo u Ratu

Post by dječak sa šibicama »

Seawolf wrote: Image
Ova druga nije tačna, jer u rejonu Nedžarića i Dobrinje I i IV, pogrešno prikazuje da su neki dijelovi koje je držala VRS, bili pod kontrolom Armije RBiH.
Aerodromsko naselje, stadion Grbavica, pola Stupskog brda, sve drzali oni.

Na Dobrinji 1 i 4 ni danas ovoliko nije u Federaciji, a kamoli u ratu. Bar 300 metara ako ne i vise, fulana linija razgranicenja.
Last edited by dječak sa šibicama on 22/11/2016 17:15, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#1423 Re: Sarajevo u Ratu

Post by dječak sa šibicama »

Ovo su vecinom karte s pocetka rata i nerijetko i one pogresno ucrtane.

I pravci presijecanja grada su pocesto cisto nagadjanje, ono sto je najvjerovatnije je da su imali plan iz Pofalica spojiti se sa Grbavicom za sta im je Marsalka bila kao narucena.

Nagadjalo se o pravcu sa Poljina preko K.Brda dole do Vrbanja mosta, na kraju ne znam jesu li i pokusali nesto tako. Onda ovaj pravac sa Nahoreva preko Koseva, tesko moguc.

Zanimljivo je kako se malo prica o necemu sto je Karadzic i javno izjavio, da "Srbima pripada lijeva obala Miljacke" i to od Bembase pa na nize prema Grbavici. Koliko su samo puta `92 preko Srne lagali kako "srpska vojska silazi na Tranzit sa Trebevica", i pokusavali su ali nije im bas islo. Tih dana je memli strana prakticno bila iseljena, 90% ljudi pobjeglo posebno sa Bostarica, Bogusevca, Komatina, Brajkovca, odozgo je sve zdimilo u hotel Evropu. Mislim na civile. Ocekivao se napad odnosno silazak srpske vojske niz padinske ulice. Sreca pa tu tenk ne vrijedi, oni su prage gore po Zlatistu vozali, i one BOV sa trocjevcima. Mislim da su do kraja jeseni vec odustali od nekakvog osvajanja, tad je nekad otprilike smanjen intezitet granatiranja. Do tada, granata na granatu, a jos interesantnije kako su oni znali gdje je stab Armije. Recimo na Sirokaci, komanda odreda u Domu, razvale dom granatama, stab predje 50 metara nize u skolu, isti dan razvale skolu. Na kraju stab sisao u vrtic, i tu su razvalili sve, eno ga i danas rusevina. To je sve prvih mjeseci rata, ali tada su se desavale bizarne stvari, dodje djed sa dvogledom odnekud i sa hambine carine posmatra grad. Uhvate ga na kraju, ko si sta si, kaze civil sa Kovacica, dosao `nako malo.
Maljutkama su sibali sa Osmica, toliko su precizne informacije o smjestaju staba imali, znalo se desiti da je lola los nisandzija ili tek ne zna, pa pogodi kucu 100 metara od skole. Jedan mladji lik je poginuo od jedne takve, i to cak na zaobilaznici, maljutka je bila jer je shishtala, tako kazu ocevici.
kakavdanakneiskustvu

#1424 Re: Sarajevo u Ratu

Banksy wrote:Sramota je da ne postoji neka bolja, zvanična karta opsade.

Image

Image

hvala,vidi se ovdje dovoljno
Banksy

#1425 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Banksy »

Nema na čemu. Ove karte iznad su još bolje i detaljnije, ali teško ćeš sve to razumjeti i povezati ako nisi odavde...
Post Reply