Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uglavnomja

#1401 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

pakica_ wrote:Ima l' gdje da se izglasa i eutanazija ubica, pedofila, silovatelja i sl.
Mene je njih strah.. Jako :run: meni oni zagadjuju okolinu i ogranicavaju slobodu kretanja
ubice ubijaju poznate ljude (osim saobracajnih nesreca), najvise mrtvih su kriminalci. ako se nalazis u tom miljeu, pa te strah, onda ok :D

pedofili ... dijete nisi da te bude strah, ali se slazem u potpunosti da se uvede nehumana eutanazija za pedofile.
i za silovatelje nesto drasticno.

ali ti pises i pises kako tebe tvoja cukice brane od drugih pasa, valjda te mogu odbraniti i od nekog lika koji je dovoljno lud da napadne zensku koja voda copor sa sobom :-)
Arsene Wenger

#1402 Re: Problem pasa lutalica

Post by Arsene Wenger »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/dogs-tru ... /140916086

Treba ovu Dog-Trust bagru imenovati i krenuti u akciju sterilizacije... :evil:
pakica_

#1403 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

neimenovan.x wrote:
Naslovnica wrote: Zašto u RS ne prosipaju svoju šuplju?!
Zamisli Dodikovu facu dok mu neki gej aktivista priča o tužnim okicama :lol:
To bi baš volio vidjeti :D
Da, bas.. Inace su svi oni koji vole kerove ili lezbace ili pederi ili staropicke koje niko nece i koje nemaju nikog na svijetu.. Nema medju nama ljudi koji stignu otici na posao, poslije toga nahraniti cuke, pa se kuci istusirati i onda se naci sa momkom/djevojkom, popiti kaficu i ispricati se pa se svojski poseksati, i sutra opet sve isto.. nema onih koji su ozenjeni/udate, koji imaju svoju djecu koju uce normalnom ponasanju prema psima ili bilo cemu drugom zivom.. Jok! Svi smo mi pederi i lezbejke, poganceri koji se valjaju po psecim brlozima, sugavi, puni buha i svi smo stranim drzavljanima na.sisi da.imamo za.tikvenice da ne budemo gladni :lol: kakvi ste vi.. Da ne kazem sta, niste.vrijedni bana ;)
Arsene Wenger

#1404 Re: Problem pasa lutalica

Post by Arsene Wenger »

pakica_ wrote:
neimenovan.x wrote:
Naslovnica wrote: Zašto u RS ne prosipaju svoju šuplju?!
Zamisli Dodikovu facu dok mu neki gej aktivista priča o tužnim okicama :lol:
To bi baš volio vidjeti :D
Da, bas.. Inace su svi oni koji vole kerove ili lezbace ili pederi ili staropicke koje niko nece i koje nemaju nikog na svijetu.. Nema medju nama ljudi koji stignu otici na posao, poslije toga nahraniti cuke, pa se kuci istusirati i onda se naci sa momkom/djevojkom, popiti kaficu i ispricati se pa se svojski poseksati, i sutra opet sve isto.. nema onih koji su ozenjeni/udate, koji imaju svoju djecu koju uce normalnom ponasanju prema psima ili bilo cemu drugom zivom.. Jok! Svi smo mi pederi i lezbejke, poganceri koji se valjaju po psecim brlozima, sugavi, puni buha i svi smo stranim drzavljanima na.sisi da.imamo za.tikvenice da ne budemo gladni :lol: kakvi ste vi.. Da ne kazem sta, niste.vrijedni bana ;)
Priznaj, priznaj... :mrgreen:
pakica_

#1405 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

uglavnomja wrote:
pakica_ wrote:Ima l' gdje da se izglasa i eutanazija ubica, pedofila, silovatelja i sl.
Mene je njih strah.. Jako :run: meni oni zagadjuju okolinu i ogranicavaju slobodu kretanja
ubice ubijaju poznate ljude (osim saobracajnih nesreca), najvise mrtvih su kriminalci. ako se nalazis u tom miljeu, pa te strah, onda ok :D

pedofili ... dijete nisi da te bude strah, ali se slazem u potpunosti da se uvede nehumana eutanazija za pedofile.
i za silovatelje nesto drasticno.

ali ti pises i pises kako tebe tvoja cukice brane od drugih pasa, valjda te mogu odbraniti i od nekog lika koji je dovoljno lud da napadne zensku koja voda copor sa sobom :-)
Hebes mu mater, znam nekad i sama hodat ulicom, imam ja pored cuka i raju s.kojom se zarakijam, pa valja lelujat' do kuce.u gluha.doba.jer.ne vozim kad pijem :) a onda oni vire.iz grmova :lol:
drug_profi

#1406 Re: Problem pasa lutalica

Post by drug_profi »

Ko su oni vise? Koja je to sila? Jebo vise nas kad smo prefini pa sve u rukavicama. I kome ba vise da se dodvoravamo. Pa sve nam je u qurcu i sad me jos jebiraju....

----------------------------------
...debelim prstima s male tastature...
Alfons Kauders

#1407 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

Arsene Wenger wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/dogs-tru ... /140916086

Treba ovu Dog-Trust bagru imenovati i krenuti u akciju sterilizacije... :evil:
Ovi su totalno pukli.
Rasprava i zaključci upućuju na to da su lokalne vlasti odlučnije da riješe problem pasa lutalica, te da razmatraju i traže rješenja koja su u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, što je naravno jedino i logično, moguće i prihvatljivo. Također, izražena je i veća podrška za model koji Dogs Trust zagovara, a to je centralizirano rješenje kroz uspostavu jedinstvenog kantonalnog preduzeća za upravljanje populacijom pasa u KS", ističu iz fondacije Dogs Trust.
Uspostava JOS JEDNOG javnog preduzeca.

Upravljanje "populacijom pasa" u kantonu?

Cime?

Hoce li upravljati vlasnickim psima? Nece. Dakle rijec je o "populaciji" pasa bez vlasnika. Ne radi se u upravljanu populacijom medjeda po Romaniji, vec pasa lutalica u gradu! Grad NIJE PRIRODNO STANISTE pasa lutalica i s njima se nema sta koji kurac "upravljati" vec se imaju skloniti s ulica.

Neka ih udome ako mogu, neka naprave azile ako mogu, a ako ne mogu nek odjebu u skokovima. Ulice grada nisu rezervat za jebene copore bolesnih pasa lutalica, isto kao sto to nisu ni za glodare, golubove i ostale zivotinje. Kada ih se previse nakoti, populacijom se ne "upravlja" vec se ista smanjuje, tj. kontrolise ili eliminira.

Sta je sljedece? Hoce li psihopate skontati da su zgrade prirodna stanista pacova, pa da ni njih ne diramo, da i njima osnujemo preduzece?!
LieToMe

#1408 Re: Problem pasa lutalica

Post by LieToMe »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
cuj populacija pasa :mrgreen:
uglavnomja

#1409 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

pakica_ wrote: Hebes mu mater, znam nekad i sama hodat ulicom, imam ja pored cuka i raju s.kojom se zarakijam, pa valja lelujat' do kuce.u gluha.doba.jer.ne vozim kad pijem :) a onda oni vire.iz grmova :lol:

u zadnjih 7 dana izujedane 3 zene, napada bez posjete hitnoj nepoznat broj, u toku ove godien do sad registrovano 700 napada ...

daj podatke o tim sto vire iz grmova :zzzz:

inace dog trust vode neka komunikologinja i biznis administrator, americki studenti i gradjani, sanja i anel
Naslovnica

#1410 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Podrška udruženja Link, Feniks i Riska iz Beograda kolegama iz Bosne i Hercegovine :roll: :roll: :roll:

Udruženja građana Link Plus, Feniks i Riska iz Beograda daju podršku kolegama iz Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi za humano, etičko i pre svega efikasno rešavanje problema napuštenih životinja. Poslednja Odluka Vlade Kantona Sarajevo je nezakonita i zasnovana na jednom opasnom mehanizmu – zameni teza – koji se sastoji u tome da se kreira neprijatelj u kome će se projektovati sve nezadovoljstvo, strahovi i problemi koji vladaju u društvu. Kao neprijatelj se etiketira onaj ko je najnezaštićeniji i najranjiviji, a to su u ovom slučaju napušteni psi. Zamenom teza oni postaju krivci za sve probleme u društvu, pa čak i lične probleme građana.

Ukoliko Vlada KS u protekle četiri godine nije ispunjavala svoje zakonske obaveze i iskoristila mogućnost da započne rešavanje problema napuštenih životinja, mora da preuzme punu odgovornost za to, umesto što za svoj neuspeh pokušava da okrivi žrtvu, a to su napušteni psi. Stvaranje masovne histerije u kojoj se ono što je iracionalno proglašava za racionalno takođe je veoma opasno – zavaravanje građana da će ubijanje napuštenih pasa dati rezultate je neodgovorno i licemerno – ubijanje nikada i nigde nije dalo rezultate, niti doprinelo rešenju problema napuštenih životinja.

Preduslov rešavanja problema napuštenih životinja je odgovorno vlasništvo i sankcionisanje napuštanja, a tek sa kontrolom razmnožavanja vlasničkih pasa, kao i kontrolom odgajivačnica možemo da govorimo o rešavanju problema napuštenih životinja.

Odluku Vlade KS moramo posmatrati i u širem kontekstu. Region koji iza sebe ima ratnu istoriju, put ka civilizacijskom razvoju i miru mora ostvarivati doslednom primenom zakona koja će omogućiti efikasno rešavanje problema. Problemi se ne mogu rešavati nezakonitim metodama zasnovanim na nasilju, jer „nasilje rađa nasilje“, a gde ne vlada zakon prava, vlada zakon linča.

Ovim putem dajemo punu podršku kolegama i aktivistima u Bosni i Hercegovini, apelujući da je jedini efikasan i human način rešavanja ovoga problema edukacija građana, sterilizacija napuštenih životinja i sprovođenje politike odgovornog vlasništva, a ne legalizacija brutalanog, necivilizacijskog i apsurdnog pogroma.
cpu_fan

#1411 Re: Problem pasa lutalica

Post by cpu_fan »

Ako se ne rješimo ovih ubleha iz Dog Trust-a i sl. ja očekujem za godinu - dvije emisiju na discovery-u o opstanku ljudi u dog city-u i to u HD-u :-D
Naslovnica

#1412 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

PODNESENA KAZNENA PRIJAVA PROTIV VD PREMIJERA I MINISTARA U VLADI KANTONA SARAJEVO ZBOG FORMIRANJA ILEGALNOG ŠINTORSKOG SERVISA

Autor tacno.net
16.9.2014. u 10:52

Piše: Dalida Kozlić dipl. iur.

Dana 15. 09. 2014. godine glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo je podnesena kaznena prijava protiv VD premijera i ministara u Vladi Kantona Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili: kazneno djelo iz člana 383 Kaznenog zakona FBiH (Zloupotreba položaja ili ovlaštenja).

Dana 11. 09. 2014. god., Vlada Kantona Sarajevo je održala 78. redovnu sjednicu na kojoj je osim redovnih točaka raspravljala o problemu “pasa lutalica” kojom prilikom je Vlada Kantona Sarajevo zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS da aktivira raniju službu za kafilerijske poslove Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ d.o.o Sarajevo radi uklanjanja “bijesnih, opasnih i bolesnih pasa lutalica” na području Kantona Sarajevo.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH je stupio na snagu u aprilu 2009. godine i ne definiše termine: pas lutalica, agresivan pas, bijesan pas. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH definiše termin napušteni pas. Također, bijesni psi ne postoje, jer je bijesnilo kao bolest eradirano već decenijama i nije zabilježeno kod pasa kako vlasničkih, tako i napuštenih.

Dana 18. 05. 2009. godine, Veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo je donijela rješenje broj 07 – 06 – 24 – ČS – 295 kojim se nalaže KJKP “Rad” d. o. o. da svoj rad usklade sa propisima Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH (Sl. glasnik BiH 25/09). U navedenom rješenju se konstatuje da KJKP “Rad” nema dozvolu za rad higijenskog servisa izdatu od nadležnog kantonalnog organa.

Od donošenja navedenog rješenja kafilerijska služba (šinteraj) KJKP “Rad” d. o. o. Sarajevo nije se registrovala za djelatnost higijenskog servisa niti je za istu dobila dozvolu za rad. Također, sukladno odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i Zakona o veterinarstvu BiH, jedino ovlašteni službeni veterinar može izdavati nalog za hvatanje i opservaciju određenog napuštenog psa, zbog sumnje da ima problem sa asocijalnim ponašanjem. Niti jedna druga pravna ili fizička osoba ne može i ne smije da hvata, promatra ili eutanazira napuštenog psa bez zakonom provedene procedure i naloga ovlaštenog službenog veterinara.

Kako kafilerijska služba KJKP “Rad” d. o. o. nema dozvolu za rad i, kako ne ispunjava uvjete predviđene Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i Pravilnika o formiranju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi BiH i, kako joj je rješenjem Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo zabranjen rad, evidentno je da Vlada Kantona Sarajevo odlukom o aktiviranju tzv. kafilerijske službe u sklopu KJKP “Rad” d. o. o. želi da prekrši državni zakon i preusmjeri budžetska sredstva za financiranje fiktivne djelatnosti KJKP “Rad” d. o. o. Sarajevo.

Donoseći odluku koja je protivna odredbama državnog zakona, premijer i ministri u Vladi Kantona Sarajevo (koja je u tehničkom mandatu) su izvršili grubi napad na ustavni poredak, jer su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i donijeli odluku koja ima za cilj da dovede do masovnog pokolja napuštenih pasa čime bi došlo do izvršenja kaznenog djela iz člana 318 Kaznenog zakona FBiH (mučenje i ubijanje životinja), ali su i ovom neustavnom i nezakonitom odlukom zloupotrijebili položaj i ovlaštenja na način da pogoduju KJKP “Rad” d. o. o. koje bi za izvršnje navedenog kaznenog djela dobilo velika finansijska sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo i na taj način bi steklo značajnu protivpravnu finansijsku korist. Naime, kada bi se realizirala navedena odluka Vlade Kantona Sarajevo, KJKP “Rad” d. o. o. dobijalo novac iz budžeta za djelatnost za koju ne samo da nije registrovano i za koju nema zakonom propisane dozvole, nego za koju je i dobilo zabranu rada, a za koju Vlada Kantona Sarajevo nalaže da se aktivira i da KJKP “Rad” d. o. o. postupa protivno pozitivnim zakonskim propisima.

Postavlja je se pitanje kako Vlada Kantona Sarajevo želi da realizuje prenos sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo prema KJKP “Rad” d. o. o. za djelatnost kojom ne može i ne smije da se bavi i koja rezultira direktnim kršenjem odredbi Kaznenog zakona FBiH. Evidentno je da Vlada Kantona Sarajevo donoseći nezakonitu odluku za aktiviranjem nelegalne službe direktno pogoduje KJKP “Rad” d. o. o. da dobije velika finansijska sredstva koja se zakonski ne mogu opravdati.

Ukoliko se ova nezakonita odluka realizuje, KJKP “Rad” d. o. o. će formirati fiktivni dio javnog preduzeća, čiji će uposlenici činiti kaznena djela, a za što će se nezakonito izdvajati financijska sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo.

Do zabrane rada kafilerijske službe (pravog naziva šinteraj) iz budžeta Kantona Sarajevo je za potrebe pokolja napuštenih pasa koje je vršila šintorska – kafilerijska služba izdvajano oko 700 000 KM godišnje.
Alfons Kauders

#1413 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

LieToMe wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
cuj populacija pasa :mrgreen:
Taman kad covjek pomisli da ne mogu biti ludji...

"Preduzece za upravljanje populacijom pasa" = "preduzece za upravljanje necim sto ne bi trebalo da postoji" ... eto dakle rjesenja - otvorite preduzece i uljebite ljude da se bave necim sto uopste ne bi trebalo postojati

Jebo mater jos samo nam fali neki Rats Trust, Pigeon Trust ili Cockroach Trust. Fakat nevjerovatno :lol:
Arsene Wenger

#1414 Re: Problem pasa lutalica

Post by Arsene Wenger »

Ma treba osnovati penzioni i zdravstveni fond za džukele, tako da mogu na miru dočekati starost. Djecu treba samljeti i kontervirati kao hranu za pse. :run:
Naslovnica

#1415 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Oxytocin Salvolium

Like · 10 · September 12 at 9:32pm
Dakle kako tvrdite da se šinteraj nikako ne može dogoditi jer se kosi sa Zakonom kad se već događa i taj isti Zakon se ne poštuje???? Ko mi može garantovati bezbjednost "mojih" pasa lutalica koji su sterilisani i nikada nikome nisu zlo nanijeli? Šta će bit ako oni nestanu sa ulica? Jesu li oni kolateralna šteta? Ko će meni i meni sličnim nadomjetiti duševnu bol (fizička prodje) ako nam nestane pasa o kojima se godinama brinemo i za koje smo se vezali? Uzgred za ove koji će odmah osuti kako psi ujedaju, da i mene je ujeo pas, poderao mi nogu,ali nikad nju nisam krivila. Ona je samo branila leglo, kriv je dječak koji ju je "napuckao" na mene.

:cry:
cpu_fan

#1416 Re: Problem pasa lutalica

Post by cpu_fan »

uglavnomja wrote:
pakica_ wrote: Hebes mu mater, znam nekad i sama hodat ulicom, imam ja pored cuka i raju s.kojom se zarakijam, pa valja lelujat' do kuce.u gluha.doba.jer.ne vozim kad pijem :) a onda oni vire.iz grmova :lol:

u zadnjih 7 dana izujedane 3 zene, napada bez posjete hitnoj nepoznat broj, u toku ove godien do sad registrovano 700 napada ...

daj podatke o tim sto vire iz grmova :zzzz:

inace dog trust vode neka komunikologinja i biznis administrator, americki studenti i gradjani, sanja i anel
NIgdje se u člancima ne spominju imenom i prezimenom nego samo piše predstavnici. Ako ste toliko čisti i vjerujete da radite ispravnu stvar stanite imenom i prezimenom iza toga.
Oligarh

#1417 Re: Problem pasa lutalica

Post by Oligarh »

Naslovnica wrote:PODNESENA KAZNENA PRIJAVA PROTIV VD PREMIJERA I MINISTARA U VLADI KANTONA SARAJEVO ZBOG FORMIRANJA ILEGALNOG ŠINTORSKOG SERVISA

Ko bi rekao da dipl.iur. sa travničkom diplomom nauce da podnesu i prijavu?! Impresioniran sam ovo mladom i nadahnutom Brezankom.
Samo ne znam kakve ona veze ima sa situacijom sa psima u Sarajevu, kada je Breza u Ze-DO kantonu?!
madridist

#1418 Re: Problem pasa lutalica

Post by madridist »

Bilo ko ko brani zvijeri koje slobodno lutaju gradom i napadaju gradjane za mene nije sav svoj.
Psima nije mjesto na ulici bez nadzora i brnjice i ovo sto se desava sirom BiH ne samo u Sarajevu je sramotni experiment nekih fanatika koji su zabranivsi uklanjanje luatalica doveli do toga da nije sigurno setati a kamoli voziti bicikl,nema tog prava zivotinja i bilo kog opravdanja da se dopusta zvijerima da napadaju ljude ,skloniti sa ulice na ovaj ili onaj nacin i dopustiti ljudima da uz sve probleme kojima se svi bakcemo svakodnevno glede opstanka barem ne misle na to hoce li im se clanovi porodice vratiti napadnuti iz skole ili s posla.
Ovdje nije bitka izmedju ljubitelja zivotinj i onih koji mrze zivotinje ovo je bitka za normalno funkionisanje gradova i zivot ljudi u njima.Kako glupavo zvuce najave o skrivanju pasa,danas cu sakriti copor pasa da ih ne odvedu da bi sutra ili eventualno prekosutra isti copor mogao napasti komsijino dijete..
Last edited by madridist on 16/09/2014 14:37, edited 1 time in total.
hladan.preminger

#1419 Re: Problem pasa lutalica

Post by hladan.preminger »

Koje smo mi pičke od ljudi?!
Sačica debila jebe citav grad od cca. 350.000 stanovnika sa svojim maloumnim zahtjevima koji nisu ispunjeni ni u zemljama iz kojih kradu pare na ime pasa.

Ima li koji ministar da kaze: "Boli me kurac sta misli veleposlanik a.s. iz UK, Dog Trust Money i ostali idioti." Lijepo se donese kantonalni propis kao provedbeni propis koje ce urediti rokove koliko psi mogu biti u azliu i zdra'o. Dok se eventualno ospori takav propis problem je već riješen.
haos1

#1420 Re: Problem pasa lutalica

Post by haos1 »

Naslovnica wrote: Ovim putem dajemo punu podršku kolegama i aktivistima u Bosni i Hercegovini, apelujući da je jedini efikasan i human način rešavanja ovoga problema edukacija građana, sterilizacija napuštenih životinja i sprovođenje politike odgovornog vlasništva, a ne legalizacija brutalanog, necivilizacijskog i apsurdnog pogroma.
a dobro jel jeftnije ukloniti dzukele koje grizu ili ih cuvati u azilima? sta trebamo? dopustiti da nas ujedaju? onog ko je podnio prijavu u zatvor, jer nijedna tačka ove prijave ne stoji.. mislim ko su oni da mi budemo van svijeta? gdje je to u civilizovanoj državi drugdje dopušteno masovno ujedanje i prljanje javnih površina građana?
Steph

#1421 Re: Problem pasa lutalica

Post by Steph »

Naslovnica wrote:Oxytocin Salvolium

Like · 10 · September 12 at 9:32pm
Dakle kako tvrdite da se šinteraj nikako ne može dogoditi jer se kosi sa Zakonom kad se već događa i taj isti Zakon se ne poštuje???? Ko mi može garantovati bezbjednost "mojih" pasa lutalica koji su sterilisani i nikada nikome nisu zlo nanijeli? Šta će bit ako oni nestanu sa ulica? Jesu li oni kolateralna šteta? Ko će meni i meni sličnim nadomjetiti duševnu bol (fizička prodje) ako nam nestane pasa o kojima se godinama brinemo i za koje smo se vezali? Uzgred za ove koji će odmah osuti kako psi ujedaju, da i mene je ujeo pas, poderao mi nogu,ali nikad nju nisam krivila. Ona je samo branila leglo, kriv je dječak koji ju je "napuckao" na mene.

:cry:
Kako smo samo okruženi bolesnim ljudima, ovo nije normalno jebote. :roll: :( I ovakvi poput ove nas drže kao taoce sa svojim ljubimcima od lutalica.

Država za kera..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1422 Re: Problem pasa lutalica

Post by pici »

Image

Image

uhhhhh koji izljevak mozaka ovijeh dogmoneyeovaca... :shock: samo barni u paypal...de imal da se pokrene tužba za primanje neoporezovanih transakcija preko net-a...
uglavnomja

#1423 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

moze neko da objasni ovo sranje od tzv. procedure za eutanaziranje agresivnih pasa :?

u praksi to izgleda ovako:

agresivno pasce napadne dijete i izujeda ga ... pripritet je odvesti dijete u hitnu.
a u medjuvremenu se neko ppocne baviti psetom, telefonski, naravno, jer je pasce vec u drugoj opstini. prvo se zove policija koja kaze mi ne mozemo nista, veterinarska inspekcija bla bla ... pa ljudi zovu vet. fakultet, pa vet. stanice ... dok ne dobiju broj inspekcije. pa kad dobiju broj, proslo radno vrijeme, a i petak je. u ponedeljak ce doci inspektori na teren da provjere je li pasce agresivno. ako oni ustanove (ne znak kako :roll: ) da je za eutanaziju, eee onda zovu sintore ... do tad je cuko vec u svedskoj :izet:

zar se ne moze zakon tumaciti obrnutim redoslijedom, dodju sinteri, uhvate pseto, drze ga zivog i zdravog dok inspektori budu imali vremena da ga pogledaju i procijene.

uostalom, koliko ima tih inspektora? treba ih bar 1000
Alfons Kauders

#1424 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

Naslovnica wrote:PODNESENA KAZNENA PRIJAVA PROTIV VD PREMIJERA I MINISTARA U VLADI KANTONA SARAJEVO ZBOG FORMIRANJA ILEGALNOG ŠINTORSKOG SERVISA

Autor tacno.net
16.9.2014. u 10:52

Dana 15. 09. 2014. godine glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo je podnesena kaznena prijava protiv VD premijera i ministara u Vladi Kantona Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili: kazneno djelo iz člana 383 Kaznenog zakona FBiH (Zloupotreba položaja ili ovlaštenja).

Dana 11. 09. 2014. god., Vlada Kantona Sarajevo je održala 78. redovnu sjednicu na kojoj je osim redovnih točaka raspravljala o problemu “pasa lutalica” kojom prilikom je Vlada Kantona Sarajevo zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS da aktivira raniju službu za kafilerijske poslove Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ d.o.o Sarajevo radi uklanjanja “bijesnih, opasnih i bolesnih pasa lutalica” na području Kantona Sarajevo.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH je stupio na snagu u aprilu 2009. godine i ne definiše termine: pas lutalica, agresivan pas, bijesan pas. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH definiše termin napušteni pas. Također, bijesni psi ne postoje, jer je bijesnilo kao bolest eradirano već decenijama i nije zabilježeno kod pasa kako vlasničkih, tako i napuštenih.

Dana 18. 05. 2009. godine, Veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo je donijela rješenje broj 07 – 06 – 24 – ČS – 295 kojim se nalaže KJKP “Rad” d. o. o. da svoj rad usklade sa propisima Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH (Sl. glasnik BiH 25/09). U navedenom rješenju se konstatuje da KJKP “Rad” nema dozvolu za rad higijenskog servisa izdatu od nadležnog kantonalnog organa.

Od donošenja navedenog rješenja kafilerijska služba (šinteraj) KJKP “Rad” d. o. o. Sarajevo nije se registrovala za djelatnost higijenskog servisa niti je za istu dobila dozvolu za rad. Također, sukladno odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i Zakona o veterinarstvu BiH, jedino ovlašteni službeni veterinar može izdavati nalog za hvatanje i opservaciju određenog napuštenog psa, zbog sumnje da ima problem sa asocijalnim ponašanjem. Niti jedna druga pravna ili fizička osoba ne može i ne smije da hvata, promatra ili eutanazira napuštenog psa bez zakonom provedene procedure i naloga ovlaštenog službenog veterinara.

Kako kafilerijska služba KJKP “Rad” d. o. o. nema dozvolu za rad i, kako ne ispunjava uvjete predviđene Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i Pravilnika o formiranju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi BiH i, kako joj je rješenjem Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo zabranjen rad, evidentno je da Vlada Kantona Sarajevo odlukom o aktiviranju tzv. kafilerijske službe u sklopu KJKP “Rad” d. o. o. želi da prekrši državni zakon i preusmjeri budžetska sredstva za financiranje fiktivne djelatnosti KJKP “Rad” d. o. o. Sarajevo.

Donoseći odluku koja je protivna odredbama državnog zakona, premijer i ministri u Vladi Kantona Sarajevo (koja je u tehničkom mandatu) su izvršili grubi napad na ustavni poredak, jer su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i donijeli odluku koja ima za cilj da dovede do masovnog pokolja napuštenih pasa čime bi došlo do izvršenja kaznenog djela iz člana 318 Kaznenog zakona FBiH (mučenje i ubijanje životinja), ali su i ovom neustavnom i nezakonitom odlukom zloupotrijebili položaj i ovlaštenja na način da pogoduju KJKP “Rad” d. o. o. koje bi za izvršnje navedenog kaznenog djela dobilo velika finansijska sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo i na taj način bi steklo značajnu protivpravnu finansijsku korist. Naime, kada bi se realizirala navedena odluka Vlade Kantona Sarajevo, KJKP “Rad” d. o. o. dobijalo novac iz budžeta za djelatnost za koju ne samo da nije registrovano i za koju nema zakonom propisane dozvole, nego za koju je i dobilo zabranu rada, a za koju Vlada Kantona Sarajevo nalaže da se aktivira i da KJKP “Rad” d. o. o. postupa protivno pozitivnim zakonskim propisima.

Postavlja je se pitanje kako Vlada Kantona Sarajevo želi da realizuje prenos sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo prema KJKP “Rad” d. o. o. za djelatnost kojom ne može i ne smije da se bavi i koja rezultira direktnim kršenjem odredbi Kaznenog zakona FBiH. Evidentno je da Vlada Kantona Sarajevo donoseći nezakonitu odluku za aktiviranjem nelegalne službe direktno pogoduje KJKP “Rad” d. o. o. da dobije velika finansijska sredstva koja se zakonski ne mogu opravdati.

Ukoliko se ova nezakonita odluka realizuje, KJKP “Rad” d. o. o. će formirati fiktivni dio javnog preduzeća, čiji će uposlenici činiti kaznena djela, a za što će se nezakonito izdvajati financijska sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo.

Do zabrane rada kafilerijske službe (pravog naziva šinteraj) iz budžeta Kantona Sarajevo je za potrebe pokolja napuštenih pasa koje je vršila šintorska – kafilerijska služba izdvajano oko 700 000 KM godišnje.
Dobre ove kiseljacke diplome, pravo dobre.

Sama je sebi odgovorila kako je to moguce. Zakon se odnosi na napustene pse. Njih treba uhvatiti i vratiti vlasnicima, nista sporno.

No, problem je u tumacenju. Ona tumaci zakon na taj nacin da se te odredbe primjenjuju na sve pse (mada sama eksplicitno navodi da se ne odnose na neke)

Dakle nema nikakvog problema. Kantonalni zakonodavac samo donosi uredbu koja pokriva pse koji nisu napusteni, tretira problematiku koja nije obradjena u zakonu na koji se poziva, ne krseci isti.

Drugim rijecima zakon na koji se uporno pozivaju ce se samo primjenjivati za napustene pse, dakle one koji su pobjegli vlasnicima ili su ih vlasnici istresli iz auta, cipovane, registrovane. Na sve druge ce se odnositi neke druge odredbe, koje nece biti u koliziji s krovnim, drzavnim zakonom jer se on odnosi iskljucivo na napustene pse.

Nakon toga, tim izlobiranim zakonom fino mozete obrisati guzicu.

:D
forest gump

#1425 Re: Problem pasa lutalica

Post by forest gump »

Izgleda da smo ipak prepušteni sami sebi.

Stoga jedino rješenje, uzeti pravdu u svoje ruke.
Locked