Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sigh

#1401 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Sjecam se tacno momenta kad je kod mene doslo do te realizacije. Godine filovanja mozga od porodice, prijatelja, drustva, filmova, muzike da takvo bice postoji ostavi na covjeka trag u smislu da stvarno osjetis i mislis da takvo nesto postoji. Dok sam slusao ustvari sta tvrde ateisti, ali mislim ono stvarno slusao bez predrasuda, dosao sam do zakljucka da takvo bice stvarno ne moze ni postojati. Bilo je stvarno bolno, fkt bolno u smislu da sam se osjecao slaganim, prevarenim, iskoristenim, zabludjenim na nacin na koji je meni usadjena ta ideja u glavu. Zbog same cinjenice da sam u tom trenutku realizacije morao osjecati nelagodu, bio sam ljut na sve. Ali znas sta mi se zaista dopalo na ateizmu. Niko nije nista trazio od mene. Niko nije ocekivao nista od mene, niko mi nije nista obecavao, samo sam trebao razmisljati za sebe i sta cu ja uraditi od toga zavisilo je samo od mene i moje misli. Meni je to otvorilo oci, ne u fazonu da sam se osjecao lagodno i bolje jer je to je tek kasnije doslo, nego je vise bilo da tek sad gledam na stvari onakve kakve jesu. Sva ta pitanja koja sam sebi oduvijek postovljao, dobijala su polako oblik odgovora jer su izasle iz sfere indoktrinacije. Moja misljenja i moja ubjedjenja su prosli toliki proces promjene. Nisam bio vise ignorantan prema ljudima a naucimo sam i ziviti sa ignorancijom oko sebe. Postao sam bolja osoba. Ne primam nista na prvu, sve ispitivam, rijetko kad se razocaram, pa i kada to uradim ne nadam se da ce se nesto desiti samo od sebe da se promjeni vec da ja moram poraditi na tome ako zelim ocekivani rezultat. I postao sam dosta realistican, svjestan svojih ogranicenja kao covjek te odgovoran jer znam da je ovo samo jedan zivot koji imam. Ne radim vise glupe i nepromisljene stvari i kao banalan primjer, svaki put stavim sigurnosni pojas. :wink:
sizifinho

#1402 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

belfy wrote:ama kad ce vise prestati ovo o dokazivanju negativne tvrdnje. naravno da postoji i ja svaki put postavim istu:

- ne postoji najveci prirodni broj

ovo je tvrdnja koja se matematicki vrlo lako dokaze

dakle - ovo je negativna tvrdnja koja se dokazuje!

ovo nije primjer na koji se zelite pozvati. ovaj primjer je dokaz da se svaka tvrdnja treba potkrijepiti sa dokazom. znaci - ako neko kaze ne postoji cestica manja od fotona - to treba da dokaze. bez obzira sto je tvrdnja negativna; ili ne postoji talas kraci od 0,000001 nm. sve to zahtijeva dokaz, bas kao i ajnstajnova da nema brzine vece od svjetlosti. daj nek neko od vjernika upamti ovaj post (makar Chagalj) pa nek ga ljepi kada treba. ja ga vise necu ponavljati. blah.
ne postoji kraj planete
ne postoji kraj univerzuma
belfy

#1403 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

poenta tvog odgovora je?
sizifinho

#1404 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

belfy wrote:poenta tvog odgovora je?
Svako pravilo ima izuzetak, pa tako i ta tvrdnja sa brojem. Negativne tvrdnje se ne dokazuju, u vecem broju slucajeva
belfy

#1405 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

sizifinho wrote:
Svako pravilo ima izuzetak, pa tako i ta tvrdnja sa brojem. Negativne tvrdnje se ne dokazuju, u vecem broju slucajeva
za svaku planetu je lako reci kada ce zavrsiti. onda kada zavrsi zvijezda oko koje rotira. za nase Sunce se to otprilike zna. sto se tice univerzuma, naravno da je dozvoljena greska velika, jer se isti istrazuje u granicama koje su nam jako udaljene. no, cak i za univerzum su rekli da se siri bezgranicno. tako da ne stoji ni ta tvrdnja.

tako bih ja ponovo da pitam: sta je poenta tvog posta? neznanje i nepoznavanje samog onoga sto si pomenuo, ili nesto drugo?

na stranu sto vrijeme zivota planete ili univerezuma uopste nisu negativne tvrdnje...
sizifinho

#1406 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

belfy wrote:
sizifinho wrote:
za svaku planetu je lako reci kada ce zavrsiti. onda kada zavrsi zvijezda oko koje rotira. za nase Sunce se to otprilike zna. sto se tice univerzuma, naravno da je dozvoljena greska velika, jer se isti istrazuje u granicama koje su nam jako udaljene. no, cak i za univerzum su rekli da se siri bezgranicno. tako da ne stoji ni ta tvrdnja.

tako bih ja ponovo da pitam: sta je poenta tvog posta? neznanje i nepoznavanje samog onoga sto si pomenuo, ili nesto drugo?

na stranu to vrijeme zivota planete ili univerezuma uopste nisu negativne tvrdnje...
umm mislio sam na kraj, kao obim xD i na svemir, kao tacku u kojoj zavrsava.
Nego da se ne izgubimo, nije poenta neznanje, vec sam iznio negativnu tvrdnju, bzvz. Sto se tice izjave "dokazi da ne postoji" ja se drzim svog tereta dokaza, jer dokaz mora dati onaj koji tvrdi a ne onaj koji negira
Nevin dok se ne dokaze suprotno.
Last edited by sizifinho on 02/09/2014 01:22, edited 1 time in total.
Bujrum majstore

#1407 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

šatirana_ljubičica wrote: Interesuje me da mi neko od vas ateista ispriča tu priču sa nekim svojim peceptivnim detaljima, itd.Nisi prvi koga sam pitala, ali niko nije odgovorio, svi nešto uopšteno, uopšteno... Što bježite od toga?Pričajmo jedni drugima priče.Ali bez nekih argumenata tipa Chagalj :D Hajmo malo opušteno, fakat, neka svoja iskustva pričati, nemojmo se opterećavati, razgovarajmo kao na kafi...Ipak nas veže jedna zajednička stvar: ljudi smo, zar ne :)
Kako bona, ja ti odgovorio, ima hefta il dvije. :-D
belfy

#1408 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

sizifinho wrote:
belfy wrote:
sizifinho wrote: Svako pravilo ima izuzetak, pa tako i ta tvrdnja sa brojem. Negativne tvrdnje se ne dokazuju, u vecem broju slucajeva

na stranu to vrijeme zivota planete ili univerezuma uopste nisu negativne tvrdnje...
ne znam sta mislis pod tim kraj, kao ni obim. a za svemir sam rekao da po sadasnjim otkricima ne ide ni u jednu "tacku", niti tamo zavrsava, nego ce se beskonacno siriti. pa zar nisi pratio vjerske kolege koje daju onaj ajet gdje imas "...i mi ga sirimo..."? nemoj sada ispasti i los vjernik.
Bujrum majstore

#1409 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote: Image
Jebem ti krv. :lol:
belfy

#1410 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote: Image
Jebem ti krv. :lol:
covjek jednostavno nije cuo za fenomen albino. da, rijetko je i cudno je kad se desi.
Bujrum majstore

#1411 Re: Zašto je potrebna religija?

Towelie wrote: Pitanja u domenu "sta ako" su poprilicno nezahvalna za odgovaranje, jer teisti veruju da se gorepomenuti ishodi nece nikada desiti. Ali ako se vec bavimo ovakvim stvarima, kako se moze nepobitno dokazati da ljudi nisu Bozije delo?
Nikako, isto kao sto se ne moze dokazati da jesu.
U sustini, ni ateisti nisu bogom dati, oni su odgovor na teizam jer realnost je takva
da je vjernicima oduvjek bilo na slobodu da pricaju o vjeri javno, cak imate i infrastrukturu.
ako ateista to proba, bude dosta drugacije.
Tj. da nema teizma ne bi bilo ni ateizma.
sizifinho

#1412 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

belfy wrote:
sizifinho wrote:
belfy wrote: za svaku planetu je lako reci kada ce zavrsiti. onda kada zavrsi zvijezda oko koje rotira. za nase Sunce se to otprilike zna. sto se tice univerzuma, naravno da je dozvoljena greska velika, jer se isti istrazuje u granicama koje su nam jako udaljene. no, cak i za univerzum su rekli da se siri bezgranicno. tako da ne stoji ni ta tvrdnja.

ne znam sta mislis pod tim kraj, kao ni obim. a za svemir sam rekao da po sadasnjim otkricima ne ide ni u jednu "tacku", niti tamo zavrsava, nego ce se beskonacno siriti. pa zar nisi pratio vjerske kolege koje daju onaj ajet gdje imas "...i mi ga sirimo..."? nemoj sada ispasti i los vjernik.

ma hajd nebitno, necu ti sad crtat. Odakle ti da sam vjernik :-o
p.s sva sranja o svemiru su samo pretpostavke, ljudi ne znaju o moru kako treba a palamude o svemiru, nastanku, sirenju itd.
Lopov-eliminator

#1413 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

nasa wrote:@lopov
Ako ga ti odgojis kao ateistu onda to pretpostavljam nije problem i ne potpada pod sve to sto navodis, to je, jel, ispravan nacin upijanja ispravnih ideja....
I kako to bi mi trebali reci moguce da je vise religija ispravno , i to bi bilo "pa hajde", a vi kad kazete Boga nema to je idealno...sto ti svoje ne poducis o razlicitim mogucnostima glede izbora religija te i mogucnosti da Bog postoji...
Ko kaže da bih ga odgojio kao ateistu? Odgojio bih ga kao ljudsko biće a (ne)vjerske predznake mu ne bih pokušavao nametnuti, to neka sam bira kad poraste. Jel to dijete apsolutno mora imati neki vjerski predznak čim se rodi? Mislim, stvarno...

Dalje, ko kaže da je idealno ako neko kaže da nema Boga? I ateisti bi trebali učiti djecu isto kao što bi trebali i vjernici,da svaka religija (ili ateističko viđenje), ima poprilično iste šanse da bude tačna jer se time stvari dovode u fer ravan, a ne od početka insistirati na ekskluzivnosti ''Naša vjera je jedina prava, nema drugog Boga osim našega.''

I treće, ko kaže da ja neću podučiti svoje dijete o različitim mogućnostima izbora religija te i mogućnosti da Bog postoji? Apsolutno hoću.

Napravila si tri pretpostavke i sve tri pogrešne na osnovu predrasuda o ateistima.

Skontaj da nije isto odgajati nekog "ateistički" i odgajati nekoga bez nametanja predznaka po tom pitanju.
victom

#1414 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by victom »

religija je potrebna zbog toga da zivot ima logike, i zbog smaka svijete koji će doći i zbog sjeverne koreje u kojoj nema religije i koja je kriva za sva zla.

Lopov-eliminator

#1415 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

šatirana_ljubičica wrote: Interesuje me da mi neko od vas ateista ispriča tu priču sa nekim svojim peceptivnim detaljima, itd.Nisi prvi koga sam pitala, ali niko nije odgovorio, svi nešto uopšteno, uopšteno... Što bježite od toga?Pričajmo jedni drugima priče.Ali bez nekih argumenata tipa Chagalj :D Hajmo malo opušteno, fakat, neka svoja iskustva pričati, nemojmo se opterećavati, razgovarajmo kao na kafi...Ipak nas veže jedna zajednička stvar: ljudi smo, zar ne :)
Od čega bježati, koje pitanje je bilo?
Bujrum majstore

#1416 Re: Zašto je potrebna religija?

Problem je definicija "Boga", tu ne samo da religije to razlicito tumace nego bih dao glavu da
svaki vjernik ima svoju licnu percepciju. Neki ce reci da je to ok, da to tako treba,
ja bih rekao da je to glavni problem jer ako se trebamo voditi necim sto svako na svoj nacin
dozivljava (a kako bi drugacije, nema slike, nema tona, nema komunikacije) onda nastaje haos,
i izmedju religija a i izmedju vjernika, zadnji problem je izmedju vjernika i nevjernika a to mozete iz istorije vidjeti,
nove religije nikad nisu imale problem sa nevjernicima (nije ih ni bilo) nego samo sa pripadnicima
drugih tj. starijih religija.

Dijete mi jucer rece, kaze najvise mi oni Egipcani imali "logike", ljudi se klanjali suncu i to je to.
Btw, proguglajte Sun Gazing al bez religijske forme, jebo to da prostite na izrazu. :D
Last edited by Bujrum majstore on 02/09/2014 01:49, edited 2 times in total.
belfy

#1417 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

sizifinho wrote:
p.s sva sranja o svemiru su samo pretpostavke, ljudi ne znaju o moru kako treba a palamude o svemiru, nastanku, sirenju itd.
uopste nisam rekao da si vjernik, nego da si ispao kao los vjernik. i "sva ta sranja" zajedno sa ovim kako "ljudi ne znaju o moru" stavi u lonac i upravo ces ispasti ono sto sam rekao na pocetku - samo los vjernik. to sto je neko neurohirurg ne znaci da je naucio promijeniti osigurac i ti mu onda kazes da on uopste nije covjek? to tako ide jel?
sizifinho

#1418 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

belfy wrote:
sizifinho wrote:
uopste nisam rekao da si vjernik, nego da si ispao kao los vjernik. i "sva ta sranja" zajedno sa ovim kako "ljudi ne znaju o moru" stavi u lonac i upravo ces ispasti ono sto sam rekao na pocetku - samo los vjernik. to sto je neko neurohirurg ne znaci da je naucio promijeniti osigurac i ti mu onda kazes da on uopste nije covjek? to tako ide jel?
haha dzaba ne kontam te fkt. Valjda je do ure
Cerebrum

#1419 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Image
sizifinho

#1420 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

Moze meni neko od ovih big bang-lija objasnit ukratko...gdje je poceo svemir? Tacka beskonacne gustoce je bila u nicem? Imaju li objasnjenje? Teoriju?
Cerebrum

#1421 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

sizifinho wrote:Moze meni neko od ovih big bang-lija objasnit ukratko...gdje je poceo svemir? Tacka beskonacne gustoce je bila u nicem? Imaju li objasnjenje? Teoriju?
Big banglija ? Mislio sam da i ti vjerujes u Big Bang ili mozda ne ? Whoa onda kazes da ne vjerujes u ocite dokaze svete knjige ?
sizifinho

#1422 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

Cerebrum wrote:
sizifinho wrote:Moze meni neko od ovih big bang-lija objasnit ukratko...gdje je poceo svemir? Tacka beskonacne gustoce je bila u nicem? Imaju li objasnjenje? Teoriju?
Big banglija ? Mislio sam da i ti vjerujes u Big Bang ili mozda ne ? Whoa onda kazes da ne vjerujes u ocite dokaze svete knjige ?
nah, kazem big banglija i mislim na one dobro potkrepljene informacijama koji znaju objasniti. U sta ja vjerujem je moja licna stvar, koju do sad nisam iznio u "javnost". Zasto sarkasticno komentarises?
Cerebrum

#1423 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

sizifinho wrote:
Cerebrum wrote:
nah, kazem big banglija i mislim na one dobro potkrepljene informacijama koji znaju objasniti. U sta ja vjerujem je moja licna stvar, koju do sad nisam iznio u "javnost". Zasto sarkasticno komentarises?
Samo se radujem nastavku price koja je pravo zanimljiva. Inace obaranje teorija fizike na internet forumu je apsolutni pogodak. Oops i did it again...
sizifinho

#1424 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

Cerebrum wrote:
sizifinho wrote:
Cerebrum wrote: Big banglija ? Mislio sam da i ti vjerujes u Big Bang ili mozda ne ? Whoa onda kazes da ne vjerujes u ocite dokaze svete knjige ?
Samo se radujem nastavku price koja je pravo zanimljiva. Inace obaranje teorija fizike na internet forumu je apsolutni pogodak. Oops i did it again...
haha, kakva arogancija, majko mila. Postavljam pitanje iz zelje za znanjem i saznanjem, ne iz potrebe da nesto pobijem. Postojimo i mi koji ne znamo sve, nismo poput vas sveznalica. Vi cak vidite skrivene motive gdje ih sama osoba ne vidi. Blago vama na tom talentu. :-)
_____
U cemu se nalazila singularnost? Kako to definisu?
Cerebrum

#1425 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

haha, kakva arogancija, majko mila. Postavljam pitanje iz zelje za znanjem i saznanjem, ne iz potrebe da nesto pobijem. Postojimo i mi koji ne znamo sve, nismo poput vas sveznalica. Vi cak vidite skrivene motive gdje ih sama osoba ne vidi. Blago vama na tom talentu. :-)
U cemu se nalazila singularnost? Kako to definisu?

Kako da ti odgovorim kad ne znam ni ja. Upravu si nisam sveznalica. Eto napredak u necemu smo se slozili. Vjeruj da znam kako je mo na forumu pisao. I nokad nisam rekao da sam sveznalica. Prije neznalica kao i svi ljudi.
Locked