Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_mufljuz_

#1401 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

sparky wrote:kako se ovo vrijeme popravilo u zadnjih par dana vidio sa tri lijepa stara auta, ali obicno kasno da bi slikao. volvo, mercedes i nesto sto nisam identifikovao, ali je najvise licilo na e type

trebo si ti ovo povuci, eto ti je i tasnu sa dokumentima baba ostavila :D :thumbup:
bizi jebote ne znas ti je l u autu neki GPS tracker pa ga namjerno ovako ostavio pa da mi dodje GIGN na tavraš sa vazelinom :izet: :mrgreen: :lol:
mefistofilis

#1402 Re: Automobilizam - All about

Post by mefistofilis »

ne znam gdje vidjeh,
neko stavio sliku chevella ili devilla, ne sjecam se i dole pise: zasto ne mozemo praviti sa ovakvim dizajnom a danasnjom tehnologijom... to bi bilo nesto
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1403 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

zLatk0 wrote:
Bakir1 wrote:Imaju zlatko duzi ventili kod svakog vulkanizera ako ti to pomaze
To sam svakako planirao kad budem stavljao ljetne gume, ali da sad imam za svaki slučaj nastavak, može uvijek zatrebati.
Hvala svakako.
otidji kod nekog vulkanizera koji radio kamionske gume,svaki kamion s duplim tockovima nazad ima mesingani nastavak da se moze pumpati guma.
imas vulkanizera u rajlovcu ,pored one betonare,on ti to ima sigurno.
Gray

#1404 Re: Automobilizam - All about

Post by Gray »

Imam jedno pitanje, da prekine ovu svađu :D

Za Dubrovnik, isplati li se ići preko Bijače ili je bolje još uvijek ići preko Metkovića? :)
Ned071

#1405 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

Preko trebinja ko dingospo
SSemir

#1406 Re: Automobilizam - All about

Post by SSemir »

Ned071 wrote:Preko trebinja ko dingospo
najdosadniji dio puta koji sam vozio u zivotu je onaj kroz popovo polje prema trebinju. definitivno
goran16v

#1407 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

Gray wrote:Imam jedno pitanje, da prekine ovu svađu :D

Za Dubrovnik, isplati li se ići preko Bijače ili je bolje još uvijek ići preko Metkovića? :)
Ni jedno ni drugo, Bijaca te vodi na drugu stranu prema Splitu, a preko Metkovica dzaba ides naokolo.
Sarajevo - Mostar - Buna (sretanje lijevo)- Maslina (skretanje lijevo)- Stolac (skretanje desno)- Ljubinje - Popovo polje - Trebinje (na kruznom toku pratiti Du) - Ivanjica - Brgat - Dubrovnik. Ovo ti je najbrza i najudobnija vrijanta za DU.
citroen xm

#1408 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Grijesis za limariju, bas kao i vecina ostalih, sa izuzetkom Volva, ukljucujuci cak BMW i Mercedes, Ford je bio jako podlozan koroziji koja se ne moze mjeriti sa korozijom na modelima do 98. Pogledaj malo teme o restauraciji Fordova na OT forumima pa ces da vidis.
Iz prve ruke cu ti reci da su ti skupi materijali na koje mislis samo iluzija kvalitete. Dacu ti 2 primjera, 1. u Sarajevu skupi niklovani branik ce za 10 god progledati od korozije, a plasticni nece nikad, 2. debela tapacirana tabla sa spuzvom ce ispuicati od sunca poslije 6-7 godina nova plasticna nece nikad. Za 10 god s jedne strane imas auto sa hrdjavim branicima i ispucalom tablom, s druge strabe imas 0plasticni auto kojem nije nista. Saberi sta je tu napredak, a sta nazadak.
Kao što rekoh, slažem se da ima velikog napretka, to je i logično. Međutim za Fordov period loše limarije me ne može niko ubjediti. Ne sporim da je plastika trajnija od metala, ne sporim da sadašnje table manje pucaju, ali recimo pliš na sjedištima je dugotrajniji X puta od većine materijala koji sada trpaju na sjedišta, a o ljepoti i udobnosti da ne pričamo.

Uglavnom bez obzira na napredak, ja se u hromu, plišu.... lijepo osjećam, ima to nešto što nikakva kvalitetna plastika ne može zamjeniti. Ne sporim i ne protivim se onima koji vole samo novije i i ja sam sličnog stava da je puno lakše voziti auta koja idu u korak sa vremenom. Zato većina onih koji imaju oldtajmere vozi svakodnevno nešto novije, mada znam dosta ljudi koji imaju za novije, ali voze samo oldtajmere.
_mufljuz_

#1409 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

goran16v

#1410 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

citroen xm wrote: Uglavnom bez obzira na napredak, ja se u hromu, plišu.... lijepo osjećam, ima to nešto što nikakva kvalitetna plastika ne može zamjeniti. Ne sporim i ne protivim se onima koji vole samo novije i i ja sam sličnog stava da je puno lakše voziti auta koja idu u korak sa vremenom. Zato većina onih koji imaju oldtajmere vozi svakodnevno nešto novije, mada znam dosta ljudi koji imaju za novije, ali voze samo oldtajmere.
To je vec subjektivno i romanticarsko-nostalgicno vidjenje kojem sam i sam podlozan, ali koje nema bas puno argumenata u realnosti u prakticnoj upotrebi, pa cak i prividna udobnost feder sica sa slamom i plisom se ne moze mjeriti sa drzanjem modernog spuzvenog sjedala. Jedini objektivni argument je osjecaj za volanom ali samo onih koji to znaju da cijene, za ostale je to borba sa mehanickim volanom bez el. pomagala, klime itd.
Gray

#1411 Re: Automobilizam - All about

Post by Gray »

goran16v wrote:

Ni jedno ni drugo, Bijaca te vodi na drugu stranu prema Splitu, a preko Metkovica dzaba ides naokolo.
Sarajevo - Mostar - Buna (sretanje lijevo)- Maslina (skretanje lijevo)- Stolac (skretanje desno)- Ljubinje - Popovo polje - Trebinje (na kruznom toku pratiti Du) - Ivanjica - Brgat - Dubrovnik. Ovo ti je najbrza i najudobnija vrijanta za DU.

Znam za taj put, tuda redovno idem kada idem u CG (Herceg Novi), ali naredne sedmice idem u Dubrovnik i radije ne bih tim putem radi vremenskuh uslova (ako bude kiša, snijeg, ne znam kako je tamo), zato sam mislio ovim najsigurnijim putem, samo nisam znao da li da idem na Bijaču ili ne.
citroen xm

#1412 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Idi preko Mostara do Trebinja i od Trebinja do Dubrovnika. To ti je definitivno najbolja putanja po pitanju kvaliteta puta, snijega i ostalih neprilika. Jeste dosadno kroz Popovo polje, ali nije to previše dugačka dionica.
goran16v wrote:
To je vec subjektivno i romanticarsko-nostalgicno vidjenje kojem sam i sam podlozan, ali koje nema bas puno argumenata u realnosti u prakticnoj upotrebi, pa cak i prividna udobnost feder sica sa slamom i plisom se ne moze mjeriti sa drzanjem modernog spuzvenog sjedala. Jedini objektivni argument je osjecaj za volanom ali samo onih koji to znaju da cijene, za ostale je to borba sa mehanickim volanom bez el. pomagala, klime itd.
Može predstavljati problem ljudima koji su naučili da voze na novijim autima i samo njih su imali. Ja sam vozio svašta od kante do dobrog auta pa i sada imam auto koje od opreme nema ništa više od bilo kog oldtajmera. :D
goran16v

#1413 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

Gray wrote:
goran16v wrote:

Znam za taj put, tuda redovno idem kada idem u CG (Herceg Novi), ali naredne sedmice idem u Dubrovnik i radije ne bih tim putem radi vremenskuh uslova (ako bude kiša, snijeg, ne znam kako je tamo), zato sam mislio ovim najsigurnijim putem, samo nisam znao da li da idem na Bijaču ili ne.
Sto se tice vremenskih uslova sto te snadje na potezu Mostar-Capljina-Metkovic-Neum ili na Bijaci ce te snaci i ovamo,sve je to Hercegovina i nema nikakve planine, samo ces se satak duze voziti + su najavili neki sastanak ministara MUP-a clanica EU i da ce biti strozija kontrola na ulasku u HR i duza cekanja.
Bijaca ti je jos dalja, pogotovo ako ides na veliki GP i AP jer te vodi sjevernozapadno prema plocama, a do Bijace doci je ionako duze nego na Doljanje
goran16v

#1414 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

citroen xm wrote: Može predstavljati problem ljudima koji su naučili da voze na novijim autima i samo njih su imali. Ja sam vozio svašta od kante do dobrog auta pa i sada imam auto koje od opreme nema ništa više od bilo kog oldtajmera. :D
Ne treba gajiti iluzuje, bez obzira sta si imao i sta imas, voziti stari auto mozda jest merak, ali ne treba gajiti iluzije, voziti auto sa servom, novim motorom, abs-om, el. pomagalima, novim sjedalima, izolacijom je puno i lakse i udobnije.
Optimist

#1415 Re: Automobilizam - All about

Post by Optimist »

Gray wrote:
goran16v wrote:

Ides za Dubrovnik i brines za snijeg na putu? :D

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1416 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

goran16v wrote:
citroen xm wrote: Može predstavljati problem ljudima koji su naučili da voze na novijim autima i samo njih su imali. Ja sam vozio svašta od kante do dobrog auta pa i sada imam auto koje od opreme nema ništa više od bilo kog oldtajmera. :D
Ne treba gajiti iluzuje, bez obzira sta si imao i sta imas, voziti stari auto mozda jest merak, ali ne treba gajiti iluzije, voziti auto sa servom, novim motorom, abs-om, el. pomagalima, novim sjedalima, izolacijom je puno i lakse i udobnije.
meni nije nikakav uzitak voziti nova,plasticna i bezlicna auta... :sad:
golfiista

#1417 Re: Automobilizam - All about

Post by golfiista »

Najgore od svega jeste onaj glupi vjestacki servo volan , onaj osjecaj kad vrtis u prazno, nikakve povratne informacija sa podloge, to je bas onako FUJ.
_mufljuz_

#1418 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

golfiista wrote:Najgore od svega jeste onaj glupi vjestacki servo volan , onaj osjecaj kad vrtis u prazno, nikakve povratne informacija sa podloge, to je bas onako FUJ.
jeste zato ga je VAG izbjegavo stavljat serijski sve do neke polovine 90ih jerbo je l njegove musterije vole muzevno auta da voze :lol: :run:
Bakir1

#1419 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

Image
Image
madner

#1420 Re: Automobilizam - All about

Post by madner »

No zato kada inc celika, mozda i malo hrdjavog, naleti na plastiku, nastane samo takav dernek.
_mufljuz_

#1421 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

ipak bih ja nesto ovako sto se tice starih MB S-klass 8) 8-)

Image

Image
_mufljuz_

#1422 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

nadjoh slucajno na mobilu i ovu mrakacu :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Image
johntra

#1423 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

Leteći Golf

Image
johntra

#1424 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

evo ga, za dvije godine prešao 150 milja...što ti je Golf, isto pravi...

http://www.pik.ba/artikal/15617409/golf ... tehnologi/
Ned071

#1425 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

Najskuplji auto koji je u prošloj godini kupljen u Bosni i Hercegovini vredio je 228.636 KM (114.318 evra), što je iznos od 278 prosječnih plata u toj zemlji, piše danas sarajevsko "Oslobođenje".

Ne navodeći ime kupca, list ističe da je riječ o modelu "Mercedes Benz 350 S" koji, prema priči prodavca jedne od autokuća koja distribuira Mercedesova vozila u BiH, "mora da bude 'slika' karaktera vlasnika, od boje do ostalih performansi, baš kao i odjelo koje neka osoba nosi".

"To je automobil premium segmenta, odnosno najluksuznija varijanta s aspekta onoga što je dostupno i što se proizvodi, a što se trenutno nalazi u ponudi", kazao je sagovornik, dodavši kako je to zapravo "najluksuzniji model" pomenutog proizvođača.

Na listi najskupljih automobila koji su kupljeni u BiH tokom prošle godine drugo mjesto zauzima auto istog proizvođača i modela, ali je zbog manjih zahtjeva kupca njegova cijena iznosila "samo" 227.276 KM, ili oko četiri prosječne plate manje.

Treće mjesto pripalo je Land Roveru vrijednom 197.974 KM, a na četvrtom je opet Mercedes Benz S 350, ali sa cijenom od 189.647 KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih deset najskupljih automobila smjenjuju se "mercedesi" i "land roveri", pri čemu su u to društvo nekako upali i "maserati Ghibli 3.0", vrijedan 168.831 KM, koji je zauzeo šestu poziciju i "audi RS 6 AVANT" od 168.474 KM, koji je zasjeo na sedmoj poziciji.

Najjeftiniji auto u "Top 10" je Land Rover, čija je vrijednost bila 156.088 KM.

Ovakvi automobili iz grupe najskupljih, inače, ne mogu da se vide ni u jednom salonu automobila u BiH, jer se oni kupuju po narudžbi i ne predstavljaju se na malim tržištima, kakvo je bosanskohercegovačko.

U BiH skoro polovina stanovništva nema stalno zaposlenje, a oni koji rade mjesečno zarađuju u prosjeku 823 KM. Uprkos tome, prošle godine, samo u Kantonu Sarajevo, registrovano je 16.000 potpuno novih automobila.

U grupi od 67.444 putnička automobila koja su uvežena u Bosnu i Hercegovinu tokom prošle godine, na koje se ne plaća carina ukoliko su iz Evropske unije, dominiraju vozila starosti između pet i sedam godina, dok je prosjek starosti onih koje voze stanovnici BiH znatno viši.
Post Reply