Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kritichar

#1401 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

animals wrote: Nisam gledao snimak..
ali znam kakav je odnos muskarca i zene..
Bog je musko, zato sto su muskarci u religiji na prvom mjestu..
nema zena, one su nizasta u religiji..
ako je ovo bio sarkazam, onda znaj da vjernici ovo ne smiju pomisliti
animals

#1402 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by animals »

kritichar wrote:
ako je ovo bio sarkazam, onda znaj da vjernici ovo ne smiju pomisliti
a, stoooooooo.. :D
kritichar

#1403 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

animals wrote: a, stoooooooo.. :D
zato što nije tačnoooooooooooo
animals

#1404 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by animals »

kritichar wrote:
animals wrote: a, stoooooooo.. :D
zato što nije tačnoooooooooooo
Jel ti to ozbiljno, ili se salis..
kritichar

#1405 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

animals wrote: Jel ti to ozbiljno, ili se salis..
ne
ovo što si napisao, je kao prvo bogohulno, a što se tiče žena, to što se položaj žene u islamu razlikuje od zapadnog poimanja i shvatanja, ne znači da je nebitna, upravo suprotno, žena muslimanka je mnogo važnija za islam i muslimanski svijet, nego zapadna žena za svoje društvo
animals

#1406 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by animals »

kritichar wrote:
animals wrote: Jel ti to ozbiljno, ili se salis..
ne
ovo što si napisao, je kao prvo bogohulno, a što se tiče žena, to što se položaj žene u islamu razlikuje od zapadnog poimanja i shvatanja, ne znači da je nebitna, upravo suprotno, žena muslimanka je mnogo važnija za islam i muslimanski svijet, nego zapadna žena za svoje društvo
Opet se salis, jel da..
Kroksica

#1407 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

prenosnik wrote: omer-prvi kur'anija u istoriji :lol:

sta ces, knjiski co'ek...vazda je tako volio citati knjige...tevrat, kur'an, ovo-ono...
Tako nekako. :mrgreen:
Towelie

#1408 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Nisam gledao snimak..
Ja ti verujem da nisi odgledao snimak. Ko da se muci oko toga? Lakse je ubaciti neki uvrezeni stereotip o Islamu.
Dexx1

#1409 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

zagortenej wrote:Onima koji slijede Poslanika, Vjerovjesnika ummijja..... (Mlivo). mlivo je tu riječ mudro ostavio neprevedenu :)
Postoji misljenje da se ovo ummijj odnosi na Mekku.. Jer je Mekka nazvana "ummul kura"-majka svih gradova, iliti glavni grad. Tako da ovo vjerovjesnik ummijj je vjerovjesnik iz Mekke..
ali
:roll:
Gledaj
zagortenej

#1410 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

zagortenej wrote:Onima koji slijede Poslanika, Vjerovjesnika ummijja..... (Mlivo). mlivo je tu riječ mudro ostavio neprevedenu :)
Dexx1 wrote: Postoji misljenje da se ovo ummijj odnosi na Mekku.. Jer je Mekka nazvana "ummul kura"-majka svih gradova, iliti glavni grad. Tako da ovo vjerovjesnik ummijj je vjerovjesnik iz Mekke..
po tom mišljenju onda Poslanik a.s. nije bio nepismen?
Dexx1

#1411 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

zagortenej wrote: po tom mišljenju onda Poslanik a.s. nije bio nepismen?
Da. Resulullah nije znao ni citat ni pisat prije Objave. Medjutim, samim tim sto je Bozja rijec spustena na njegovo, alehi selam, srce stanje se promijenilo. Tako je po tom misljenju.
zagortenej

#1412 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Dexx1 wrote:
zagortenej wrote: po tom mišljenju onda Poslanik a.s. nije bio nepismen?
Da. Resulullah nije znao ni citat ni pisat prije Objave. Medjutim, samim tim sto je Bozja rijec spustena na njegovo, alehi selam, srce stanje se promijenilo. Tako je po tom misljenju.
stanje se promijenilo na način da je naučio čitati i pisati?
kritichar

#1413 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Normalno je da je naučio čitati i pisati, kao i svaki drugi čovjek, nije sigurno nekom mudžizom dobio znanje
ne funkcionira to tako

Prva objava mu je bila Uči, čitaj, sigurno ju je ispoštovao
Nako pobjede na Bedru, uslov za oslobođenje zarobljenika je bilo da nauče muslimane pisati, zašto bi on insistirao na opismenjavanju ashaba, a on ostao nepismen
zvizdan

#1414 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

kritichar wrote:Normalno je da je naučio čitati i pisati, kao i svaki drugi čovjek, nije sigurno nekom mudžizom dobio znanje
ne funkcionira to tako

Nako pobjede na Bedru, uslov za oslobođenje zarobljenika je bilo da nauče muslimane pisati, zašto bi on insistirao na opismenjavanju ashaba, a on ostao nepismen
Glupo je i pomisliti da Poslanik nije znao citati i pisati, stavise uvredljivo. Samo sto ga sigurno nije opismenjavao neki beduin :D Ako jeste, daj hadis u kojem se govori o opismenjavanju Poslanika, kako je to islo, koliko mu je trebalo da ovlada tom teskom materijom? Nemoj mi reci da nema takvih hadisa, a ima o svakakvim trivijalnostima. Nevjerovatno, onda, da niko o necemu tako zanimljivom ni rijeci ne kaze. Ili tebi nije?
kritichar

#1415 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

zvizdan wrote:
kritichar wrote:Normalno je da je naučio čitati i pisati, kao i svaki drugi čovjek, nije sigurno nekom mudžizom dobio znanje
ne funkcionira to tako

Glupo je i pomisliti da Poslanik nije znao citati i pisati, stavise uvredljivo. Samo sto ga sigurno nije opismenjavao neki beduin :D Ako jeste, daj hadis u kojem se govori o opismenjavanju Poslanika, kako je to islo, koliko mu je trebalo da ovlada tom teskom materijom? Nemoj mi reci da nema takvih hadisa, a ima o svakakvim trivijalnostima. Nevjerovatno, onda, da niko o necemu tako zanimljivom ni rijeci ne kaze. Ili tebi nije?
ja ne znam za hadis, možda i ima
ali ne vjerujem da je naučio čitati mudžizom a ne normalno učeći
dragonz

#1416 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dragonz »

Kroksica wrote: Sahih Muslim Book 013, Number 4016:
Ibn Abbas reported: When Allah's Messenger (may peace be upon him) was about to leave this world, there were persons (around him) in his house, 'Umar b. al-Kbattab being one of them. Allah's Apostle (may peace be upon him) said: Come, I may write for you a document; you would not go astray after that. Thereupon Umar said: Verily Allah's Messenger (may peace be upon him) is deeply afflicted with pain. You have the Qur'an with you. The Book of Allah is sufficient for us. Those who were present in the house differed. Some of them said: Bring him (the writing material) so that Allah's Messenger (may peace be upon him) may write a document for you and you would never go astray after him And some among them said what 'Umar had (already) said. When they indulged in nonsense and began to dispute in the presence of Allah's Messenger (may peace be upon him), he said: Get up (and go away) 'Ubaidullah said: Ibn Abbas used to say: There was a heavy loss, indeed a heavy loss, that, due to their dispute and noise. Allah's Messenger (may peace be upon him) could not write (or dictate) the document for them.

Poslanik vjerovatno nije bio skolovan, ali to ne znaci da nije znao citati i pisati.
Posljednji Božiji poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem nije znao ni čitati ni pisati jer je Allah tako htio i nije mu bilo potrebno(ako malo bolje razmisliš shvatiti ćeš sama) imao je pisare koji su bili pouzdani ljudi, ako meni ne vjeruješ u rečeno pročitaj siru o životu Muhammeda s.a.v.s.

Allahov Poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve selleme je rekao : "Ko na mene slaže namjerno neka sebi pripremi mjesto u vatri."
zvizdan

#1417 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

kritichar wrote:
zvizdan wrote:
ne funkcionira to tako

ja ne znam za hadis, možda i ima
ali ne vjerujem da je naučio čitati mudžizom a ne normalno učeći
Nema ama bas nikakvog hadisa. Da ima, ne bi se o tome raspravljalo toliko. A poslanicko znanje nije mudziza, to je poslanicko znanje. Mudziza je kad se Mjesec raspoluti. Ovo se pitanje ustvari vraca na dozivljaj statusa samog Poslanika Bozijeg. Nekima je (makar tvrdili drugacije) u sustini on obican prosjecni insan, doduse finog ahlaka, i eto zapalo, tako bilo zapisano, da bas njemu dodje Objava. On odradio svoje korektno i to je manje-vise to. Fala mu. A za druge je prvo sto je Gospodar stvorio nuri muhamediyye. Takvima je jasno o cemu se ovdje radi. Ali, da ne idemo predaleko, nema smisla.
Kroksica

#1418 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

dragonz wrote:
Kroksica wrote: Sahih Muslim Book 013, Number 4016:
Ibn Abbas reported: When Allah's Messenger (may peace be upon him) was about to leave this world, there were persons (around him) in his house, 'Umar b. al-Kbattab being one of them. Allah's Apostle (may peace be upon him) said: Come, I may write for you a document; you would not go astray after that. Thereupon Umar said: Verily Allah's Messenger (may peace be upon him) is deeply afflicted with pain. You have the Qur'an with you. The Book of Allah is sufficient for us. Those who were present in the house differed. Some of them said: Bring him (the writing material) so that Allah's Messenger (may peace be upon him) may write a document for you and you would never go astray after him And some among them said what 'Umar had (already) said. When they indulged in nonsense and began to dispute in the presence of Allah's Messenger (may peace be upon him), he said: Get up (and go away) 'Ubaidullah said: Ibn Abbas used to say: There was a heavy loss, indeed a heavy loss, that, due to their dispute and noise. Allah's Messenger (may peace be upon him) could not write (or dictate) the document for them.

Poslanik vjerovatno nije bio skolovan, ali to ne znaci da nije znao citati i pisati.
Posljednji Božiji poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem nije znao ni čitati ni pisati jer je Allah tako htio i nije mu bilo potrebno(ako malo bolje razmisliš shvatiti ćeš sama) imao je pisare koji su bili pouzdani ljudi, ako meni ne vjeruješ u rečeno pročitaj siru o životu Muhammeda s.a.v.s.

Allahov Poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve selleme je rekao : "Ko na mene slaže namjerno neka sebi pripremi mjesto u vatri."
Taj tvoj poslanik pravo lijen, sto se tice tih nekih elementarnih stvari. Vrhunski politicar i duhovni vodja, osnivac drzave i sta sve ne ali on ne zna da cita i pise? Golemo!
A ovo sto si quotao nisam pisala ja vego šjor Muslim.

Sad opet procitaj taj hadis sto si kao meni namjenio. :D
Last edited by Kroksica on 17/04/2015 20:07, edited 1 time in total.
zvizdan

#1419 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

Nemoj ni ti, Kroksice, tako, vidis da je covjek procito u KnjiGi. Ovaj mi je sindrom kod nas inace legendaran: Cito ja u knjizi!... Kao, sve sto se spakuje medju dvije korice je svetost, neosporivo, nepropitivo... Hajd kad je u meni ni nena rahmetli tako razmisljala, ali bolan 2015... Cito u knjizi, vidio u novinama (a sad ima i na internetu procito) - neupitna istina!
prenosnik

#1420 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Odgovor
Neka je hvala Allahu dž.š. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: ”Onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati ni da čita ni da piše, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli.” (El-Ea’raf, 157) Kurtubi, poznati mufessir, tumačeći ovaj ajet i riječ ummijj (koji ne zna čitati ni pisati) navodi slijedeće: ”Ibn-Abbas, r.a., je tumačeći riječ ummijj rekao: ´Vaš Poslanik, s.a.v.s., bio je ummijj, nije znao pisati, ni čitati, niti računati. Uzvišeni Allah kaže: ´Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao.´” (Al-Ankebut, 48)

Ovo, naravno, ako uzimas kur'anske ajete kao dokaz.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:47, edited 1 time in total.
Kroksica

#1421 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

zvizdan wrote:Nemoj ni ti, Kroksice, tako, vidis da je covjek procito u KnjiGi. Ovaj mi je sindrom kod nas inace legendaran: Cito ja u knjizi!... Kao, sve sto se spakuje medju dvije korice je svetost, neosporivo, nepropitivo... Hajd kad je u meni ni nena rahmetli tako razmisljala, ali bolan 2015... Cito u knjizi, vidio u novinama (a sad ima i na internetu procito) - neupitna istina!
Jasta, samo sto je ta njegova knjiga bazirana na knjiGi iz koje sam ja i postavila odlomak. :(
zvizdan

#1422 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

Kroksica wrote:
zvizdan wrote:Nemoj ni ti, Kroksice, tako, vidis da je covjek procito u KnjiGi. Ovaj mi je sindrom kod nas inace legendaran: Cito ja u knjizi!... Kao, sve sto se spakuje medju dvije korice je svetost, neosporivo, nepropitivo... Hajd kad je u meni ni nena rahmetli tako razmisljala, ali bolan 2015... Cito u knjizi, vidio u novinama (a sad ima i na internetu procito) - neupitna istina!
Jasta, samo sto je ta njegova knjiga bazirana na knjiGi iz koje sam ja i postavila odlomak. :(
Mozda je cito na preskoke :D A mozda tumaci tako da kad Poslanik kaze: "Da vam napisem", to znaci: "Da vam izdiktiram." Ili se covjeku taj hadis nije svidio, pa ga zaboravio. Hoce covjek inace potisnuti na dno memorije ono sto mu se ne svidja. :D A koja je to sira? Nije zar onaj Zapecaceni dzennetski napitak? Cudi me da su onaj hadis ostavili unutra, a davno sam tu knjigu nekom, s radoscu, poklonio. :D
Towelie

#1423 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

"A oni govore"On ga izmislja"

Mozda je argument vise da je Kur'an bozanske naravi i da nije od coveka delo i to sto je njegov navodni autor nepismen.
Kroksica

#1424 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

zvizdan wrote: Mozda je cito na preskoke :D A mozda tumaci tako da kad Poslanik kaze: "Da vam napisem", to znaci: "Da vam izdiktiram." Ili se covjeku taj hadis nije svidio, pa ga zaboravio. Hoce covjek inace potisnuti na dno memorije ono sto mu se ne svidja. :D A koja je to sira? Nije zar onaj Zapecaceni dzennetski napitak? Cudi me da su onaj hadis ostavili unutra, a davno sam tu knjigu nekom, s radoscu, poklonio. :D
Koja god da je sira mora se bazirati na hadisima, a ja sam citirala Muslima.
Dexx1

#1425 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

zagortenej wrote: stanje se promijenilo na način da je naučio čitati i pisati?
yeah.
Towelie wrote:"A oni govore"On ga izmislja"

Mozda je argument vise da je Kur'an bozanske naravi i da nije od coveka delo i to sto je njegov navodni autor nepismen.
Upravo, zato se kaze da prije njega Resul plemeniti nije knjigu citao niti je desnom rukom pisao. Inace bi lazljivci posumnjali
Last edited by Dexx1 on 17/04/2015 19:01, edited 1 time in total.
Post Reply