Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
prenosnik

#1401 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Trebali bi neki od nas na ovom forumu a pogotovo pojedine djevojke uzeti Knjigu pa procitati sta tamo pise o islanskom ahlaku kad je zenski rod u pitanju!
I mislim da je glupost prozivati raju nose li mahramu ili ne i kako se ponasaju...nismo mi kompetentni za to niti imamo kantar da izmjeri koliki jo musliman.
A tebi brate, insAllah da je nadjes mada mislim da si na pogresnom mjestu...opet sta znas cudni su Allahovi putevi sta znas insAllah :)
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:20, edited 1 time in total.
HadiRa

#1402 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Sirr kao srediste DZana ... Eto ti :p
prenosnik

#1403 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Evo ovako, dečko star 23 godine traži partnericu za moguću vezu, visok sam oko 195 cm i imam oko 80 kg,kratka crna kosa i tamno smeđe oči. Za sve ostale informacije se možemo čuti preko inboxa. Inače sam iz Osijeka, nezaposlen sam, biviši student ekonomije
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:21, edited 1 time in total.
asurbanipal

#1404 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

HadiRa wrote:Sirr kao srediste DZana ... Eto ti :p

Sirr je tajna...
Dexx1

#1405 Re: Sufizam

Post by Dexx1 »

Arapski naziv za dusu je nefs, a isti se naziv cesto vezuje za ono negativno u covjeku.

Kao sto se za "ja" kaze "ego", a taj naziv se cesto vezuje za neke ljudske negativnosti. Nije bas da hvalimo onoga kome kazemo da je egoista ili egocentrik.

Niti hvalimo onog kome kazemo da je nefsash, da mu je jak nefs i slicno.

Na nama je da kroz Ruh nadvladamo nase negativnosti, a to se cini ustrajno i zato mi, izmedju ostalog, i dovimo da nas Rabb svih alema, koji je u nas Ruh udahnuo, vodi tim putem istrajnosti - pravim putem.
prenosnik wrote: hahaha, dobro, onda nema, o ti duboki i metaforicni :D
Zezaj, zezaj :P Ne treba bit neki mudrac da se u jeziku prepozna figurativno izrazavanje.

Za mnogo se sta moze upotrebit bi nefsihi pa ne znaci da to ima nefs.

Nego ti ces izgleda vazda neki bukvalizam furat'.
prenosnik

#1406 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

svaka tebi cast ljudino sto si stavio temu,,al vidim vec kako se javljaju dobre hanume :) odma te osudzuju pa ako nije covjek upitao nece ni znati,,nemora znacit da nece naci hanumu na internetu,sve je moguce i neobaziri se na onakve rijeci da ti slome samopouzdanje,,lazu jer svi nevjeruju u takvu ljubv a svi se bare izmedzu se,mnogima je uspijela,samo nezele priznat..
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:21, edited 1 time in total.
Towelie

#1407 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Prenosnik vehabija ide i tekfiri sve redom. :-)
prenosnik

#1408 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Pozdrav,
evo mislim da je ovo zadnji oglas kojeg pišem jer ako do sad nije bilo koristi od njih, ne vjerujem da će sad biti :P ali nikad se ne zna.
Bilo poruka, ali nakon "čujemo se".. nismo se čuli, pa ajmo opet, možda tu negdje postoji cura koja neće nestat nakon prve poruke.

Dakle, dečko 28.g iz Varaždina, traži curu sličnih godina ili da ima barem 24. do 30g. Ali nije uvjet.

Ajmo redom, ne pušim, popijem pivu ili nešto slično ali rijetko...
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:22, edited 1 time in total.
Towelie

#1409 Re: Sufizam

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:Prenosnik vehabija ide i tekfiri sve redom. :-)
za 72 hurije se isplati biti vehabija :razz:
Pa i nevehabije dobijaju hurije. :-D
prenosnik

#1410 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Ma ima cura fini uvijek, samo sto ih je malo teze naci... Vidjecu ja da nema kakva fina u mom rodu ili krugu poznanika!

Lijepo je ovo!
0
"Dvije smetnje, uglavnom, ne dopuštaju čovjeku da dođe do saznanja: stid kojim se zasljepljuje duh i strah koji u svemu vidi opasnost i

obeshrabruje čovjeka u njegovoj djelatnosti. Ludost sjajno oslobađa svih tih teškoća. Mali broj ljudi zna koliko koristi i ugodnosti donosi

preimućstvo da te nikad ničega nije stid i da te nikad nije strah!" Erazmo Roterdamski
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:23, edited 1 time in total.
fatamorgana

#1411 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:
prenosnik wrote:
Towelie wrote:Prenosnik vehabija ide i tekfiri sve redom. :-)
za 72 hurije se isplati biti vehabija :razz:
Pa i nevehabije dobijaju hurije. :-D
A 'oćel ostat šta za forumaše, a i za forumašice ako bogda, što da ne i za njih?

Ko biva 'oćel bit' bujruma za sve? ;-)
Dexx1

#1412 Re: Sufizam

Post by Dexx1 »

prenosnik wrote: kao sto i sam znas, nista od tog nije odgovor na jednostavna pitanja koja sam ti postavio.
Napisah post, ko je reko da je to bio odgovor tebi? :? Egocentriku

Nego ne odgovori koju to "gej vjeru" pominje moja sveta knjiga, ne habi se.
prenosnik wrote:
pa vidi. ako bog sam za sebe u tvojoj svetoj knjizi kaze "moj nefs", niko nema pravo tvrditi da on nema nefs. ti mozes eventualno tumaciti kakav je to nefs i sta to znaci, ali negirati da ima nefs je stupidno i direktno je negiranje knjige u koju se navodno kunes i izvodi te iz vjere.
Neka si nam ti u vjeri :D

Ako neki lokal patriJota napise da njegov grad "ima dusu" znaci li to da njegov grad ima dusu ? Ono bas, da ima dusu.
Ili ako neki slikar kaze da neka slika "ima dusu" znaci li da ta slika ono bas bas ima dusu?

Ili ako za nekog kazemo da je bezdusan, da nema duse znaci li ta osoba bas nema duse?

Takodje ako kazemo da se, ne znam, kompjuterski mis sam od sebe (bi nefsihi) pokvario znaci li to da on ima dusu?

Vidis o kakvim banalnim stvarima ti pricas.

Allahu niko slican nije i njegov je primjer najuzviseniji, sta je sa vama sta pricate o Allahu bez znanja i napamet.
HadiRa

#1413 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
znaci, dzan je prostor koji ima dimenzije i tako i srediste, a sirr je lociran u tom prostoru. a pored toga sirr se dijeli na ruh i nefs, koji su, valjda u dzanu? ili ne? centar, koji je uvijek tacka, a tacka je nedjeljiva, se dijeli na ruh i nefs. a dzan se spominje...gdje i u kojem kontekstu i ima li tu i sirra? :P
Dzan nema dimenzije, niti je ogranicena.. nego je zastrta Sirrom..

:-)
HadiRa

#1414 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

asurbanipal wrote:

Sirr je tajna...
da, Sirr je Tajna Tajne Dzana ..

:kiss:
prenosnik

#1415 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

trenutno imam viška vremena i tako malo mi je dosadno, pa zašto ne stavit oglas
osnovno nešto.. imam 30godina, visok oko 187 težak 85 i tako normalnog izgleda..
po karakteru sam više smirena i racionalna osoba.. good guy.. malo nerd... malo socially awkward ali pametan navodno i smiješan.. isto navodno..
također vrlo jednostavan, iskren i bez neke drame, glumatanja i bullshita općenito..
trenutno radim kao programer i vanredno studiram
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:23, edited 1 time in total.
prenosnik

#1416 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Esselamu alejkum wr wb

Da vas sviju Allah s.wt nagradi za vas trud i lijepe zelje. Budo, brate hvala ti na podrsci a i sestrama hvala mnogo, da ne nabrajam sad, znaju one tko su :).

Tako mi Allaha s.w.t imam ciste namjere i postavio sam post iz cistih namjera i uzimam za Svjedoka Allah s.w.t da je tako.

Posto u Islamu nema "asikovanja, tjelesne ljubavi i dodira prije braka" apsolutno mi je bilo normalno staviti ovakav post na internet, a Allah s.w.t najbolje zna.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:24, edited 1 time in total.
HadiRa

#1417 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
i sastoji se od ruha i nefsa? :P

da, i sta ti je tu krivo :P

tvoj nefs ne bi da mijesas sa Ruhom, jel :))
Last edited by HadiRa on 20/11/2014 17:21, edited 1 time in total.
HadiRa

#1418 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

.
Towelie

#1419 Re: Sufizam

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Pa i nevehabije dobijaju hurije. :-D
e, nevehabijama je upitan iman, a time i prinadleznosti pri prileznim hurijama :oops:
Ko kaze da im je upitan iman? Ko donosi tu odluku kome je iman upitan, a kome nije?
Towelie

#1420 Re: Sufizam

Post by Towelie »

A 'oćel ostat šta za forumaše, a i za forumašice ako bogda, što da ne i za njih?

Ko biva 'oćel bit' bujruma za sve? ;-)
Imace, za muslimane. Za one druge, uzivanje na onom svetu, bice samo fatamorgana. :wink:
prenosnik

#1421 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Pošto su se frendice od kad je krenuo faks raspršile na sve strane, a i kronično mi fali ženskog društva barem približno sličnih interesa, tražim osobe ženskog spola i sličnih interesa za dopisivanje, druženje, kaj već (straight sam, ne tražim curu )

O meni:
-studentica
-slušam rock uglavnom
-ateist
-volim sf i fantasy (knjige, serije, filmove)
-volim kozmetiku (moram imat i neki tipično ženski interes )
-igram igrice na kompu kad imam vremena
-volim popiti pivu i pojesti kebab

I to bi bilo ukratko to. Ak se nekoj da raspravljati o tome koga će sve George R. R. Martin ubiti ili o tome koji su ruževi kvalitetni npr, samo nek se javim
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:24, edited 1 time in total.
prenosnik

#1422 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Ma kakvi koga uvrjedio!!!!????
Svaka tebi cast!!!
I da je insAllah nadjes!!!!
Sve najbolje!!! ;)
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:25, edited 1 time in total.
Towelie

#1423 Re: Sufizam

Post by Towelie »

samo vehabijski iman je siguran. svaki drugi, samim tim sto nije vehabijski, je upitan.
Tako vehabije misle. Ne i ostali.
prenosnik

#1424 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Selam sestro i hvala ti na lijepim zeljama. Da te Allah s.w.t nagradi za zeljenje dobra svome bratu Muslimanu, jer to je jedna dio Islama koji smo danas itekako zapostavili.

Esselamu alejki
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:25, edited 1 time in total.
Dexx1

#1425 Re: Sufizam

Post by Dexx1 »

prenosnik wrote: pa, allah je u svojoj knjizi napisao da ima nefs. ako to ne znaci da ima nefs, onda znaci da je slagao.
hahahahah :D bezi bukvo
prenosnik wrote: rekao sam ti vec, mozda jednom iz tog upitnika iznad tvoje glave padne kisa...
nemam nikakav upitnik iznad glave, ne lazi :P i kisa pada iz oblaka, ne iz upitnika :D
prenosnik wrote: pa i ostali isto misle da je njihov iman ispravan, a tudji upitan.
okle sad ovo
Locked