TRENT wrote:TheMule wrote:Jarane, rat nije logicna stvar, pa zasto logicno diskutujes o svemu tome? Srbija slaba, ovo - ono. To mene nista ne zavarava, jer smo mi jos slabiji. Nelogicne stvari se mogu desiti preko noci, a posto je citava zemlja bure baruta, sve se moze pokrenuti vrlo brzo. Mase ne razmisljaju glavom, i zato se ratovi i desavaju, tako da je moja filozofija uvjek: moguce je. Mi nismo vidjeli ni prvi ni zadnji rat, nikad ga netreba iskljuciti tu mogucnost.
Bure baruta - da .Ali opet kazem,nikome trenutno nije u cilju da zapocinje rat.I pitam se opet sta je vama dijasporcima pa stalno u zadnje vrijeme ste toliko uplaseni ratom ? Trebao bih ja biti vise jer ti si taj ko je u dijaspori na sigurnom.Ja sam ti naveo nekoliko primjera gdje si vidio da se ovakva sranja stalno desavaju,a vi u zadnje vrijeme se svezali moguceg rata -Zasto niste kukali prije nekoliko godina vec bas sad ?
Zato sto dijaspora nije jedna skupina ljudi, vec je to ime lijeno dato razlicitim ljudima, koji su otisli radi razlicitih razloga, od strane ljudi u BiH. Oni niti razmisljaju isto, niti rade isto, pa nemozes tako pricati o "Dijaspori" kao jednoj grupi koja je sva ista. Borac koji je izgubio nogu pa otiso na lijecenje ce razmisljati drugacije od nekolicine koji su otisli 91. Znam bruku ljudi u dijaspori, i to su uglavnom ljudi koji su dosli 2000tih ko i ja. Neki dijasporasi su protejerani tokom rata ili pobjegli ispred noza, pa kako ocekujes da razmisljaju? Imas dosta omladine koja jedva zna pricati nas jezik, niti ih Bosna interesuje, pa takve neces vidjeti na Klixu (ovaj nas Svedjanin je jedini primjer koji je drugaciji za koji ja znam). Ljudi koje vidis na forumu su u glavnom ljudi koji vole Bosnu, i naravno da se interesuju za politiku.
Ta "kuknjava" o kojoj pricas, iako je ja ne bih tako nazvo, je uvjek bila aktuelna, nije to nista novo, vec je uvjek bila prisutna. Veliki rast medija doprinosi do toga da se glas obicnih ljudi cuje dosta bolje, a i novinari su poceli koristiti senzacianalnost da bi zaradili vise, jer ta prica donosi vise para. Mozda je malo svoj toj kuknjavi doprinijela i cinjenica da se vec 20 godina nisu rijesila pitanja koja su morala biti rijesena, a cemu uglavnom doprinose politicari rs. Ljudi gube zivce s tim fasistima. Generalno gledajuci, mnogo vise je kuknjave u Sarajevu nego bilo gdje u inostranstvu, i naravno da tako i treba da bude kad se pogleda cjelokupna situacija, ali se dosta vise paznje pridaje ljudima koji su vani.
Da odgovorim za sebe, ja licno nisam na sigurnom jer bi se vratio zbog porodice u slucaju rata.
Vidim da si spomenuo i meni omrazenu EU. Zasto se nasi ljudi toliko oslanjaju na jednu impotentnu organizaciju? EU je prvo
ekonomska unija koja je troma, slaba, i razjedinjena po pitanju politickih i vojnih problema. Da se stvari u svijetu promjene i Amerika se zabavi o sebi, sve bi se preokrenulo na Balkanu, pogotovo posto je Hrvatska vec usla, a Srbija ce prije nas. I onda imas dva separatisticka naroda, i razoruzane Bosance koji nisu spremni za rat, i govore spasice nas Amerika/EU ko sto su spasili Siriju. Zvuci mi nesto poznato...
Izgleda da si prezivio rat, pa nikako mi ne ide u glavu taj nas Bosanski merhametluk i naivnost, nikako ne razumijem, niti se uklapam u taj mentalni sklop. Mozda ja nisam Slaven/Ilir

Jeli ta generalna slabost i oslanjaje na druge posljedica visestoljecne okupacija od strane velikih imperija u nasoj proslosti? Nikako ne kontam nas narod. Za mene je opcija rata uvjek na stolu, ne mogu drugacije...