Challenger__ wrote:SalihI wrote:Prije bih ovo usporedio sa 1109.
- To nije politički korektno, a oni su politički korektni. Papani, u nedostatku znanja i argumenata vole da - mimo ikakve etike - u raspravi o trećim zemljama posgenu za nevinu sarajevsku ili bosansku krv.
Riganje.
Ja nista nisam rekao u vezi politicke korektnosti, medjutim ti si nasao da je spominjes.
U svakom od ova tri slucaja , 9/11, Markale i ovaj napad u Damasku od juce, stajem na stranu logike da nece niko ubijati sam svoj narod. To je dakle prosta logika. Nije nemoguce da je odgovor i suprotan, ali najlogicniji odgovor je jasan. Dakle ja sam konzistentan (ili sto bi mescini Opetja rekao "konsekventan"

), a ti? Napad u Siriji i 9/11 su za tebe djelo zavjere, a napada na Markalama djelo....koga?
Rat u BiH se spominje kao prilika da se neki sukob objasni dogadjajima koji su nama dobro poznati (ili bi barem trebali biti), a ne da bi se pobudile niske strasti. Kada malo razmislis, ako zelis da razmisljas, onda bi uvidio kako je nehumano i nemoralno pricati negdje iz daleka o tome ko stoji iza rusenja necije kuce, ubijanja necije porodice, itd., davati dijabolicne odgovore na pitanja koja su vrlo laka i shvatljiva.
Ti kad rezonujes neki dogadjaj radis to iz ugla trazenja potvrde za neku svoju teoriju. Kada dogadjaj ne odgovara teoriji, teoriju ces izmjeniti, jer je teorija o zavjeri sama sebi svrha. Ja kada rezonujem neki dogadjaj pokusavam biti objektivan i bar imati trunku postovanja prema onom sto se dogadja i akterima, tj. zrtvama takvog sukoba. Kada se u Tunisu svrgava diktator, ja podrzavam, kada se u Libiji svrgava diktator podrzavam, isto vazi i za Irak, isto vazi i za Egipat (Mubarak), i isto vazi i za Siriju, te isto vazi i za Saudijsku Arabiju, a isto smatram i za saha u Iranu. Ne smatram da se sve mora postici ratom, odmah i po svaku cijenu, ali drzim se tih principa. Ti te principe nemas, jer ova rasprava za tebe ima jedino kao sto rekoh svrhu objasnjavanja tesko dokucivih teorija. Stoga, ti si zadnji koji imas pravo da drzis moralne pridike spominjuci rat u BiH. Ako nista, kao neko ko je prezivio taj rat trebao bi bar imati trunku postovanja prema zrtvama stradanja u Siriji, a ona se ne ogleda u posmatranju stradanja iskljucivo kao poteza na globalnoj sahovskoj tabli.
U tome se ne razlikujes nimalo od autora te fraze, jer na jedan morbidan nacin pricas o ljudima kao o figurama koje postoje da bi zadovoljile tvoju mastu. Neces ti to priznati, niti shvatiti, ali zasluzujes da ti se kaze.
I nije ovo nikakva prica o moralisanju, ja prvi nemam puno moralnih skrupula. No barem imam trunku postovanja da ne pravim budale od ljudi koji ratuju i ginu, a to je ono sto ti danonocno radis, jer nijednom rjecju i nikada nisi uvazio autohtonost i vjerodostojnost necije borbe protiv nekog diktatora.