hrvatska-more

Post Reply
karanana

#1401 Re: hrvatska-more

Post by karanana »

ovo je i za dvoje poprilicno povoljno gledajuci katalog sa ponudama za tursku tako da bih zaista volio vise detalja o ovom aranzmanu jer sam pravo zainteresovan.
MedenoSrce

#1402 Re: hrvatska-more

Post by MedenoSrce »

bude last minute ponuda jedino to ili je bio 2005g :mrgreen:
Rubbie

#1403 Re: hrvatska-more

Post by Rubbie »

insomnia99 wrote:
Rubbie wrote:
sve u svemu, eto ko udje u evropsku uniju, nek im je sretno :)
ma čuj ti njega...kao takvih prevaranata nema u drugim zemljama EU :-)

ubit će vas ta ljubomora i kompleksi prema hrvatskoj :) prema njenom turizmu,sportu i svemu ostalom..... možda je bolje da se više okrenete svojim problemima(nije da ih nema),a jadni hrvati će se valjda nekako snaći
ko je ba ljubomoran? ja pricam ono sto sam dozivio prije mjesec dana, ono sto se moze sutra desiti tebi ili nekom tvom, pa mozda malo pametnije odreaguje... nigdje nisam rekao da toga nema kod nas, ali obrati paznju na naslov teme. sad ja trebam reci da nije istina da je sarajevo puno prosjaka, na svakom semaforu samo sto pare ne otimaju, dzeparosa da i ne govorim, prevaranata... ali postoje teme o tome ako te bas interesuje prelistaj malo forum...

na sta da budem ljubomoran, idem 29 godina u hrvatsku, imam kucu dole, extra prijatelje, proveo sam na jadranu vjerovatno 10 puta vise od tebe tako da nemam nasta biti ljubomoran ;)
insomnia99

#1404 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Havatar wrote: boljima od sebe :-)
nego šta
vidim nešto ste se u zadnje vrijeme zabrinuli za jadnu hrvatsku....propast će u EU,propade im turizam ,ovo ono.....
Banksy

#1405 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

insomnia99 wrote:
a vidim da vam svaki racku smeta......bolje da malo više pričate o sebi...imali bi se tu šta reći....
nemojte previše pametovat boljima od sebe....

Zaista, svakakve budale svašta pišu, neko iz jala, neko jer ima interes da ocrni hrvatsku obalu,
ali i vi bi mogli malo spustiti durbin i ne bahatiti se toliko,
bog vam je dao najljepšu obalu, istina, ali s turizmom i s turističkim ponašanjem i radom se niste u putu sreli,
s takvim prirodnim ljepotama, tako prelijepom, šarenom zemljom ozbiljan narod načinio bi bar petomjesečnu turističku sezonu, a ne natezao ''špicu'' na taj jedan ubogi mjesec,
dobro je dok ima nas starijih koji pamtimo predratna ljetovanja, koji imamo kuće dolje, koji smo stekli navike odlaska u Dalmaciju i razvili više emotivne nego racionalne veze s tim podnebljem, ali kad stignu nove generacije koje prema Jadranu nemaju nikakav odnos, a koje će dobro mjeriti svoj dinar i donositi odluke o odredištu isključivo prema onome što im se bude nudilo za te novce, bojim se da će broj Bosanaca i Hercegovaca prepoloviti, a onda će biti zanimljivo posmatrati kome će to Dalmatinci uvaliti svoje polovne, ohrndane ''apartmane'', kojim gostima i kakav će biti njihov odnos prema tom, novom gostu ...
Zato, ohladite malo ...
Last edited by Banksy on 16/07/2013 16:28, edited 1 time in total.
Havatar

#1406 Re: hrvatska-more

Post by Havatar »

insomnia99 wrote:
Havatar wrote: boljima od sebe :-)
nego šta
vidim nešto ste se u zadnje vrijeme zabrinuli za jadnu hrvatsku....propast će u EU,propade im turizam ,ovo ono.....
Propada im turizam zbog toga sto i dalje ne shvataju da nije u soldima sve a i zbog neljubaznosti
Alfons Kauders

#1407 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
insomnia99 wrote:
a vidim da vam svaki racku smeta......bolje da malo više pričate o sebi...imali bi se tu šta reći....
nemojte previše pametovat boljima od sebe....

Zaista, svakakve budale svašta pišu, neko iz jala, neko jer ima interes da ocrni hrvatsku obalu,
ali i vi bi mogli malo spustiti durbin i ne bahatiti se toliko,
bog vam je dao najljepšu obalu, istina, ali s turizmom i s turističkim ponašanjem i radom se niste u putu sreli,
s takvim prirodnim ljepotama, tako prelijepom, šarenom zemljom ozbiljan narod načinio bi bar petomjesečnu turističku sezonu, a ne natezao ''špicu'' na taj jedan ubogi mjesec,
dobro je dok ima nas starijih koji pamtimo predratna ljetovanja, koji imamo kuće dolje, koji smo stekli navike odlaska u Dalmaciju i razvili više emotivne nego racionalne veze s tim podnebljem, ali kad stignu nove generacije koje prema Jadranu nemaju nikakav odnos, a koje će dobro mjeriti svoj dinar i donositi odluke o odredištu isključivo prema onome što im se bude nudilo za te novce, bojim se da će broj Bosanaca i Hercegovaca prepoloviti, a onda će biti zanimljivo posmatrati kome će to Dalmatinci uvaliti svoje polovne, ohrndane ''apartmane'', kojim gostima i kakav će biti njihov odnos prema tom, novom gostu ...
Zato, ohladite malo ...
nece se prepoloviti, ali ce pofino pasti... pogotovo na potezu od makarske do peljesca...

hrvatska jednostavno nece biti konkurentna i ko god bude "mjerio svoj dinar" zavrsit ce u albaniji, CG ili negdje drugo... problem za hrvatsku je sto su prije 10-15 godina odlucili usmjeriti na razvoj elitnog turizma koji jednostavno nema buducnost, osim u dubrovniku, opatiji i eventualno na otocima, sa malim boutique hotelima...

u medjuvremenu izgubili su konkurentnost kod prosjecnih gostiju, i onih ispod prosjeka (svih balkanaca osim slovenaca) - a u medjuvremenu tog "elitnog" turizma nigdje... kako ce i biti kada jednostavno nema potencijala, nema sadrzaja, nema strucnog osoblja itd itd... na kraju se "elitni" turizam sveo na dizanje cijena, koje nije pratio veci nivo usluga, sto je totalni promasaj

sto je najgore, elitni turizam i masovni turizam nisu medjusobno iskljucivi... mogu se gurati partijanerske destinacije kao zrce, jeftinoca kao makarska (mada vise ni oni nisu jeftini), divljina kao otoci... i pored toga ostaviti mjesta za razvoj elitnog turizma... ali sta je tu je - neki su kontali da od makarske i raznih pripizdina mogu praviti elitne destinacije, a ponuda je ostala na nivou osamdesetih...
karanana

#1408 Re: hrvatska-more

Post by karanana »

slazem se sa cinjenicom da hrvatska ne zna kud goni sa turizmom. milione su potrosili na nekakve strategije. te luksuz, te masovni, te vakav, te nakav, i u svim tim opcijama su se totalno pogubili, osim mozda u dubrovniku ali i tamo je tanko jer nema turizma od dvosatne posjete kruzera i prodaje espresa od 5-6 eura.

zato je nemoguce porediti ponudu/cijenu hrvatske sa ponudom/cijenom turske. turska strategija je 100% jasna.
insomnia99

#1409 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Rubbie wrote: ko je ba ljubomoran? ja pricam ono sto sam dozivio prije mjesec dana, ono sto se moze sutra desiti tebi ili nekom tvom, pa mozda malo pametnije odreaguje... nigdje nisam rekao da toga nema kod nas, ali obrati paznju na naslov teme. sad ja trebam reci da nije istina da je sarajevo puno prosjaka, na svakom semaforu samo sto pare ne otimaju, dzeparosa da i ne govorim, prevaranata... ali postoje teme o tome ako te bas interesuje prelistaj malo forum...
ma nije problem što si opisao svoje loše iskustvo...nisi jedini...svako može imat i još lošije iskustvo u bilo kojoj drugoj zemlji...
ja sam više skočio na onaj komentar "eto ko uđe u EU"...sad ćete tražit svaki kurac da možete napisat "eto tko uđe u EU"..
al ajde, ako vas to tješi....
na sta da budem ljubomoran, idem 29 godina u hrvatsku, imam kucu dole, extra prijatelje, proveo sam na jadranu vjerovatno 10 puta vise od tebe tako da nemam nasta biti ljubomoran ;)
ja živim na jadranu ,tako da.... ;-)
što se tiče hrvatskog turizma,može se tu puno bolje....ali jebiga, 45 godina komunizma,pa onaj nesretni rat...treba vremena(možda može nešto brže ,al eto)...imamo mi i dosta drugih problema

ali nije ni tako loše...posebno zadnjih godina.... mnogi ovdje pretjeruju,pišu neistine i nemaju pojma o čemu pišu...

da je tako loše ne bi zadnjih godina bilo sve više gostiju iz zapadnih i sve daljih zemalja....znamo da su nakon rata dolazil uglavnom česi,slovaci ,poljaci i susjedi....sada je posve normalno vidjet nekog nizozemca,skandinavca,engleza,australca itd......i vjerovali ili ne mnogi su i oduševljeni....ima i bogatih gostiju i mnogi se stalno vraćaju,kupuju kuće,žene se u hrvatskoj, iako im je cijeli svijet na dlanu....

znai ima hrvatska i neke prednosti...a drugo je sad šta osoba želi od odmora...kao da ja nisam čuo/pročitao da neki stranci seru po turskoj,španjolskoj itd...
Alfons Kauders

#1410 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:slazem se sa cinjenicom da hrvatska ne zna kud goni sa turizmom. milione su potrosili na nekakve strategije. te luksuz, te masovni, te vakav, te nakav, i u svim tim opcijama su se totalno pogubili, osim mozda u dubrovniku ali i tamo je tanko jer nema turizma od dvosatne posjete kruzera i prodaje espresa od 5-6 eura.

zato je nemoguce porediti ponudu/cijenu hrvatske sa ponudom/cijenom turske. turska strategija je 100% jasna.
ja se bojim da hrvatska uopste vise i nema strategiju, vec da se sve radi stihijski... jednostavno svako pokusava gurati svoje, na lokalnom ili zupanijskom nivou, i na kraju rezultati nikakvi... odnos ulozeno/dobiveno nikakav, ne postoji nista sto bi privuklo paradajz turiste, a ujedno ne postoji nista sto bi trebalo privuci elitne turiste... sve vise mi se cini da vise ni ministarstvo ne zna kud udara, a ove godine su dodatno osakatili ugostitelje novim kaznama i novom papirologijom...

s druge strane jedna losa sezona bi mozda dugorocno pomogla... jer bi mogla primorati zakonodavce, vladu i ugostitelje na akciju - cisto da vise ne bude sumnje da postojeci pristup vise ne pali
Banksy

#1411 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Tačno,
ne samo što im turizam ne fukcionira danas - pa sve to liči na mix papazjaniju kruzera, paradajz turista, pink turbo Zrća i Hvara, bijednih eko sela, istrijanskog separe visokog turizma, već ne vidim da postoji bilo kakva dugoročna strategija kategorizacije gradova, regiona i specifikacija šta će ko nuditi i na čemu će graditi svoj koncept i ponudu,
što se tiče Makarske, mala raja koja odrasta na Pinku prednost će, bez truna emocija na koje uostalom i nisu naučeni, uvijek dati krkanskoj Crnoj Gori (jesu krkani, nemojte da širimo) daleko jeftinijoj, bučnijoj i šarenijoj, oni malo dubljeg džepa biraće all inclusive Tunis i Tursku, mi stariji odlazićemo dolje po navici i emocijama, i najvažnije zbog blizine, vadiće ih jedino i uvijek to što mi, zaleđe, za par sati možemo sići dolje, okupati se i vratiti se nazad, sve u jednom danu, da ne govorim o svakom slobodnom produženom vikendu tokom ljetne sezone, taj faktor je nepromjenjiv i zbog toga, kakvi god da su, nikad neće propasti, a realno, trebali bi ...
MedenoSrce

#1412 Re: hrvatska-more

Post by MedenoSrce »

sta je u zadnje vrijeme zanimljivo a nije skupo, jeste sjeverni kipar

http://www.bhpassport.ba/content/upload ... atalog.pdf
Banksy

#1413 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

insomnia99 wrote:
ali jebiga, 45 godina komunizma...
... koji vam je izgradio Jadransku magistralu i mrežu lokalnih cesta, izgradio vodovode, doveo struju u zabiti u zaleđu, postavio infrastukturu, izgradio stotine luksuznih hotela i radničkih odmarališta, doveo milione turista, uspostavio vam sistem i sve prateće elemente turizma, organizirao sportski i kulturni život, dao posao i hljeb u ruke da radite dva mjeseca, a ostatak godine toćate noge,
zaista, nije vam bilo lako ...
insomnia99

#1414 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Alfons Kauders wrote:
ja se bojim da hrvatska uopste vise i nema strategiju, vec da se sve radi stihijski... jednostavno svako pokusava gurati svoje, na lokalnom ili zupanijskom nivou, i na kraju rezultati nikakvi... odnos ulozeno/dobiveno nikakav, ne postoji nista sto bi privuklo paradajz turiste, a ujedno ne postoji nista sto bi trebalo privuci elitne turiste... sve vise mi se cini da vise ni ministarstvo ne zna kud udara, a ove godine su dodatno osakatili ugostitelje novim kaznama i novom papirologijom...
kako nema ništa? ima u hrvatskoj i paradajz i eltinih turista...očito ih nešto privuče....naravno ne idu svi na ista mjesta
ali slažem se da može još puno bolje i ograniziranije
VjecitiStudent

#1415 Re: hrvatska-more

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote: ...
mi stariji odlazićemo dolje po navici i emocijama, i najvažnije zbog blizine, vadiće ih jedino i uvijek to što mi, zaleđe, za par sati možemo sići dolje, okupati se i vratiti se nazad, sve u jednom danu, da ne govorim o svakom slobodnom produženom vikendu tokom ljetne sezone, taj faktor je nepromjenjiv i zbog toga, kakvi god da su, nikad neće propasti, a realno, trebali bi ...
Jel' to opet o onih naših 220 000 posjeta godišnje?
insomnia99

#1416 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Banksy wrote:
insomnia99 wrote:
... koji vam je izgradio Jadransku magistralu i mrežu lokalnih cesta, izgradio vodovode, doveo struju u zabiti u zaleđu, postavio infrastukturu, izgradio stotine luksuznih hotela i radničkih odmarališta, doveo milione turista, uspostavio vam sistem i sve prateće elemente turizma, organizirao sportski i kulturni život, dao posao i hljeb u ruke da radite dva mjeseca, a ostatak godine toćate noge,
napravilo se nešto,ali ne dovoljno...i dalje smo zaostajali za španjolskom, grčkom itd....sad kad smo samostalni i kad smo izašli iz komunizma(uz 5 godina rata) moramo ganjati španjolsku,grčku i slične zemlje koje su već odavno samostalne i nisu u bile u komunizmu
Banksy

#1417 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

insomnia99 wrote:
Banksy wrote:
insomnia99 wrote:
napravilo se nešto,ali ne dovoljno...i dalje smo zaostajali za španjolskom, grčkom itd....sad kad smo samostalni i kad smo izašli iz komunizma(uz 5 godina rata) moramo ganjati španjolsku,grčku i slične zemlje koje su već odavno samostalne i nisu u bile u komunizmu
Bilo bi dobro razmisliti o tome gdje su Španjolska i Grčka bile tih godina, uoči dolaska našeg ''komunizma'' na vlast, a gdje ste bili vi, odnosno, šta je komunizam zatekao na terenu.
Pa onda razmisliti šta vam je komunizam na odlasku ostavio.

A onda se podsjetiti da ste samostalni već više od 20 godina - što je skoro pola vremena koje ste proveli u komunizmu, pa onda pogledati šta ste za to vrijeme napravili.
VjecitiStudent

#1418 Re: hrvatska-more

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
insomnia99 wrote: Bilo bi dobro razmisliti o tome gdje su Španjolska i Grčka bile tih godina, uoči dolaska našeg ''komunizma'' na vlast, a gdje ste bili vi, odnosno, šta je komunizam zatekao na terenu.

A onda se podsjetiti da ste samostalni već više od 20 godina - što je skoro pola vremena koje ste proveli u komunizmu, pa onda pogledati šta ste za to vrijeme napravili.
U odnosu na 1991., moj nekadašnji gazda u Trpnju je proširio biznis prodajom sladoleda na plaži.
insomnia99

#1419 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Banksy wrote:
Bilo bi dobro razmisliti o tome gdje su Španjolska i Grčka bile tih godina, uoči dolaska našeg ''komunizma'' na vlast, a gdje ste bili vi, odnosno, šta je komunizam zatekao na terenu.
ne znam gdje su tada bile španjolska,grčka i hrvatska....ajde objasni mi...
ne kažem ja da nam komunizam nije ništa ostavio....valjda je morao nešto ostavit nakon 45godina....ali hrvatska bi se sigurno bolje razvijala da je nakon 45e ostala van yuge(i komunizma) kao samostalna država.....sigurno bi danas bila puno bolja država...naravno to nije bilo moguće,ali nije tema...
..ipak je i taj rat bio "mali" udarac za ekonomiju,infrastrukturu,imidz zemlje i tako to....

mislim da je napredak sasvim solidan.....može još bolje i bit će bolje s vremenom
Last edited by insomnia99 on 16/07/2013 17:34, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#1420 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

insomnia99 wrote:
Alfons Kauders wrote:
kako nema ništa? ima u hrvatskoj i paradajz i eltinih turista...očito ih nešto privuče....naravno ne idu svi na ista mjesta
ali slažem se da može još puno bolje i ograniziranije
ima, samo cik pogodi kojih je vise?

masa zapadnjaka koje si maloprije pomenuo, koji su zamijenili cehe, bosance, hrvate i ostale "lose" goste su zapravo jednom nogom u grobu... to je sve izrazenije zadnjih desetak godina, pogotovo zadnjih pet godina... starci uplate hotel, nerijetko jeftini all inclusive, dodju van sezone kad je najjeftinije i u gradu potrose 0 kuna...

inace su na pravo dobrom glasu... pravo dobro reaguju u gradu kada vide njihove all inclusive trakice na rukama - jer znaju da im nece prodati ni kukuruz, a kamoli neku buzaru i par litara crnog... tako je bar u mom kraju, ne znam gdje si ti tacno...

pretvara se sve u staracki dom... mogu oni doci, ostaviti nesto love na hotel, ali lokalna zajednica nema neke koristi od toga... vlasnici hotela nisu lokalci, a takvi gosti imaju par kuna vanpansionske potrosnje dnevno, ako i toliko... espresso, kukuruz ili mineralna su vrhunac

uostalom statistika ne laze... broj nocenja je slican zadnjih nekoliko godina, sve je vise gostiju iz z. evrope, a prihodi ostaju isti... sto ce reci da i ti zapadnjaci nisu bas mnogo kvalitetniji gosti od ceha, madjara ili bosanaca...
Last edited by Alfons Kauders on 16/07/2013 17:35, edited 1 time in total.
MedenoSrce

#1421 Re: hrvatska-more

Post by MedenoSrce »

insomnia99 wrote:ali hrvatska bi se sigurno bolje razvijala da je nakon 45e ostala van yuge(i komunizma) kao samostalna država....naravno to nije bilo moguće,ali nije tema...
:lol: :lol: :lol:

izvinite sto kvarim ovu revijalnu temu ali ostanem zapanjena nedostatkom svijesti
Alfons Kauders

#1422 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

insomnia99 wrote:
Banksy wrote:
ne kažem ja da nam komunizam nije ništa ostavio....valjda je morao nešto ostavit nakon 45godina....ali hrvatska bi se sigurno bolje razvijala da je nakon 45e ostala van yuge(i komunizma) kao samostalna država.....sigurno bi danas bila puno bolja država...naravno to nije bilo moguće,ali nije tema...
..ipak je i taj rat bio "mali" udarac za ekonomiju,infrastrukturu,imidz zemlje i tako to....

mislim da je napredak sasvim solidan.....može još bolje i bit će bolje s vremenom
ja nisam neki veliki fan komunizma, ali bojim se da skoro nista od navedenog ne stoji...

skoro sva infrastruktura na obali je izgradjena za vrijeme mrskog komunizma, a usput je masa firmi i gradjana iz ostatka juge gradila kuce i odmaralista na hrvatskoj obali... pitam se kako bi dijelovi obale izgledali bez tih ulaganja
insomnia99

#1423 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Alfons Kauders wrote:
ima, samo cik pogodi kojih je vise?

masa zapadnjaka koje si maloprije pomenuo, koji su zamijenili cehe, bosance, hrvate i ostale "lose" goste su zapravo jednom nogom u grobu... to je sve izrazenije zadnjih desetak godina, pogotovo zadnjih pet godina... starci uplate hotel, nerijetko jeftini all inclusive, dodju van sezone kad je najjeftinije i u gradu potrose 0 kuna...

inace su na pravo dobrom glasu... pravo dobro reaguju u gradu kada vide njihove all inclusive trakice na rukama - jer znaju da im nece prodati ni kukuruz, a kamoli neku buzaru i par litara crnog... tako je bar u mom kraju, ne znam gdje si ti tacno...

ima toga,ali ja ipak mislim da ima više mladih turista....ili obitelji sa djecom
ja ipak mislim da malo bolje od tebe pratim sve to, jer živim od turizma i ipak se radi o mojoj zemlji...

uostalom statistika ne laze... broj nocenja je slican zadnjih nekoliko godina, sve je vise gostiju iz z. evrope, a prihodi ostaju isti... sto ce reci da i ti zapadnjaci nisu bas mnogo kvalitetniji gosti od ceha, madjara ili bosanaca...
[/quote]

ma bili bi veći prihodi kad bi mi znali uzet više para....recimo mnogi bogataši i poznate face se često vračaju u hrvatsku(tko zna zbog čega) ali ne ostave previše para, jer nemaju na šta potrošit...i ne ostanu baš dugo....
Bodkin

#1424 Re: hrvatska-more

Post by Bodkin »

insomnia99 wrote:
Banksy wrote:
:lol: :lol: :lol: jarane hrvatske ne bi ni bilo ili bi postojala malo oko zagreba da ti nije bilo tih istih komunista :wink:
uglavnomja

#1425 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

koja korist od odmaralista za turizam :-)

izgradila ih firma kojoj radnici placaju nesto malo para, u ono doba se hrana donosila od kuce ...

ti objekti nisu za turizam, ni tadasnji pogotovo ne ovaj sadasnji. jedino sto vrijedi od njih je lokacija.

neke firme su vratile odmaralista, ali to je opet samo minus za turizam. placaju hranu i boravisnu.

komunizam je doveo do jedne dobre stvari, stranci nisu kupovali kuce, otoke, imanja :D jer bi 60-70% obale bilo privatno, sa privatnim plazama, ulaznicama, i elitnim godtima :-)
Post Reply