Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1401 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

Danguba wrote:
condy wrote:Kako to ide kod ljubitelja citroena koji ne voze citroena, kad se auto počne kvariti onda si kupio loš primjerak, uglavnom nije do Citroena.

http://pmlautomobili.com/2015/06/05/cit ... 2004-2010/
Ovo sto sam procitao blago je reci da me sokiralo. Pa jbt k'o da je od drveta radjen. :roll:

Malo sam razmisljao da kupim jedan ovaj primjerak ali kada ovo procitam, kupio bih brdo problema.

Ima li ovdje istine? Nemojte navijacki. :D
Kod njih kad bilo koji test procitas,razveze ti se pupak od straha. Najradije bi prodao i ono sto imas i pjeske hodao :D
Meni je C4 sasvim solidan auto. Dobri i benzinski i dizel motori. Vozio sam se u par njih s pocetka proizvodnje,pre FL,jedina zamjerka koju imam da se meni unutrasnjost nije svidjela i koristeni materijali,ali veoma dobar auto.
Danguba

#1402 Re: Citroen All About

Post by Danguba »

mali_milojica wrote: Kod njih kad bilo koji test procitas,razveze ti se pupak od straha. Najradije bi prodao i ono sto imas i pjeske hodao :D
Meni je C4 sasvim solidan auto. Dobri i benzinski i dizel motori. Vozio sam se u par njih s pocetka proizvodnje,pre FL,jedina zamjerka koju imam da se meni unutrasnjost nije svidjela i koristeni materijali,ali veoma dobar auto.
OK

koji motor bi mi preporucio a godiste bi trazio >2010.

p.s. kaze da mu automati sporo saltaju i kvare se. :-)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1403 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

Danguba wrote:
mali_milojica wrote: Kod njih kad bilo koji test procitas,razveze ti se pupak od straha. Najradije bi prodao i ono sto imas i pjeske hodao :D
OK

koji motor bi mi preporucio a godiste bi trazio >2010.

p.s. kaze da mu automati sporo saltaju i kvare se. :-)
Sve zavisi koliko prelazis km (do 10k/god ne vidim potrebu za dizelom),koje motore preferiras,sta tebi odgovara. Preporucio bih ti nemoj automatic,a sa bilo kojim motorom neces kardinalno pogrijesiti.
citroen xm

#1404 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Pa ako je godište 2010 i mlađe to je aktuelni model C4 II. Kod njega je i unutrašnjost odlična. Kvalitet na zavidnom nivou.
Danguba

#1405 Re: Citroen All About

Post by Danguba »

:thumbup:
Ned071

#1406 Re: Citroen All About

Post by Ned071 »

Koliko se sjecam mislim da je bio neki tekst o permantu. I da se ne bi smjeli mijesati plavi i crveni...
KB9

#1407 Re: Citroen All About

Post by KB9 »

prilicno jeftino i solidno auto al u svakom slucaju bi vazda prije izabro pezo :skoljka:
Dzontra_Volta

#1408 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Ned071 wrote:Koliko se sjecam mislim da je bio neki tekst o permantu. I da se ne bi smjeli mijesati plavi i crveni...
Ako sam dobro primijetio, kod mene je nekakav žućkasti. :?
ado-šampion

#1409 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

Nemoj vjerovati svemu sto citas. Tipicnih boljki ima svako auto danas, sto ne znaci da ce svaki model koji sidje s trake zadesiti ta boljka. Buraz ima P 308 koji je mehanicki isto auto, preko 2 godine, nema nikakvih vecih problema, osim tipa svjetlo na prekidacu ne radi, neka plastika ispod poklopca motora kucka a niko ne moze skontati sta je i slicno. To su stvari s kojim se moras pomiriti kad uzimas takvo auto.

Ja bih ti preporucio HDI motor definitivno.

I sto jedan forumas prije napisa, i ja bih prije Pezo. Ako imas ikakvih pretenzija prema brzoj u dinamicnijoj voznji idi na Pezo. Od C4 u toj klasi sto se toga tice tesko da moze gore.
Dzontra_Volta

#1410 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Ja sam dugo vagao između P308, C4 i Megana. Osim što sam dobio dobru ponudu, u korist C4 je presudio još uvijek aktuelni dizajn (po meni najljepši od ova 3), a nije zanemariv ni prtljažnik koji je veći od konkurencije u istoj klasi.
ElDzidziIbnDzo

#1411 Re: Citroen All About

Post by ElDzidziIbnDzo »

Ja koji sam vazda u zivotu vozio samo jedno od 3 marke (VW,BMW,Audi) kupio sam C5 karavana,Dinamyque oprema. Za ovo pola godine sto ga vozim auto je sasvim OK. Ima nekih nedostataka ili stvari koji mi se ne svidjaju ali generalno sam zadovoljan.Ne lupka nista,ne kucka,fino ugladjeno radi,tehnicki ama bas nikakvih problema sve radi ko sat. 1.6 HDI motor,manuelni mjenjac,remapiran.

Od minusa koje sam naveo su npr. sjedista koja ma koliko izgledala profilisana i super vizuelno,meni nekako ne pasu.Ne odgovaraju u smislu da podesavanje sjedista po visini nije dovoljno za moje potrebe.
Dalje,za limuzinu kakva je C5,nista specijalno prostora na zadnjoj klupi.Cak slobodno smijem reci da oskudjeva sa prostorom.
1.6 motor definitivno preslab i u kombinaciji sa manuelnim mjenjacem ubistvo u gradu.
Vanjski retrovizori nemaju grijace.

Kada bih uzimao opet,gledao bih da to bude neki jaci motor od 1.6 HDI i obavezno automatik.Veoma mali potrosac,iznenadjujuce mali za njegovu tezinu.
ado-šampion

#1412 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

I buraz je dugo vagao izmedju dosta auta, medju njima i C4 (prve generacije jer se trazilo auto oko 2008.) i Megane. Mislim da je Citroen otpao jer je prakticno sve slicno, osim sto C4 ima manje mjesta i gepek mu je manji, plus Pezo je dosta vise momacki, dinamicniji, i naravno noviji model. Megane mu se nikako nije svidio. Malen unutra, glasan,... Prituzbe koje sam cuo od dosta raje jos.

Bilo je tu jos auta, Astra, Focus, u tom cjenovnom rangu, a mislim da je presudno za Pezoa bio izgled sto vani, sto unutra. Iskreno kad sjednem u protukandidate i ne krivim ga. :D
citroen xm

#1413 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Vi konstantno pričate o starom C4, a čovjek traži auto mlađe od 2010. koliko sam skontao. To je već drugi model koji je po svemu nebo i zemlja, sem što je meni stari atraktivniji i jedan od najljepših auta u klasi.
Dzontra_Volta

#1414 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

citroen xm wrote:Vi konstantno pričate o starom C4, a čovjek traži auto mlađe od 2010. koliko sam skontao. To je već drugi model koji je po svemu nebo i zemlja, sem što je meni stari atraktivniji i jedan od najljepših auta u klasi.
Meni obratno. Stari 308 mi je daleko najljepše auto srednje klase, dok mi je stari C4 "onako".
A novi C4 II mi je jedan od najljepših u klasi (za razliku od nove 308-ice, kao uostalom i cijele nove linije Peugeota, koja je veliki pomak unazad što se tiče dizajna).
Optimist

#1415 Re: Citroen All About

Post by Optimist »

Takodje, stari 308 mi ima najljepsu unutrasnjost u klasi, dok mi se izvana svidja C4 prve generacije. Medjutim C4 druge generacije mi je u samom vrhu i izvana i iznutra. Megane mi je toplo-hladno, ni tamo ni ovamo.
Novi dizajnerski pravac kod Pezoa mi nikako ne lezi, od vanjskog izgleda pa do unutrasnjosti, polozaja volana, oblika instrumenata itd.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1416 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

E svasta cuti, peugeot dinamicníji od citroena?! :mrgreen:
citroen xm

#1417 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Stari 308 mi je naprijed i unutra odličan, dok mi zadnji dio ne leži uvijek.
Stari C4 mi je odlično dizajniran na svim poljima.
Megane 2 guzonja mi je možda i najbolji kompakt svih vremena što se tiče spoljnog dizajna. Bara bara sa starim C4 sa troje vrata.

Ove aktuelne generacije su mi sve popriličan korak unazad, ali je što se tiče kvaliteta i ugođaja unutra aktuelni C4 stvarno veliki korak naprijed i u vrhu je klase.
ado-šampion

#1418 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

Vala meni C4 I i II u pet deka, ono sto je dobro na prvom C4 poboljsano, ono sto je lose na prvom C4 (dinamika) i dalje lose.
Ja bih i dalje radije prvi P 308. Razlika svakako nije drasticna, sva tri auta su na istoj platformi, ali 308 je nesto tvrdji i dosta direktniji, sto je meni bitno. Vjerovano ja ne gledam na stvari kao tipicni ljubitelj francuskih auta... Opet s gledista ljubitelja francuskih auta, ne vidim neku aman-zaman amortizaciju ni kod jednog od pomenutih auta, osim kad je asfalt gladak. Grublje neravnine dobro protresu, posebno na Pezou koji je nesto tvrdji.
citroen xm

#1419 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Provozaj se u C4 II i vidjećeš da je automobil dosta udobniji od P308. Što se tiče dinamike, nisu svi Šumaheri niti su normalni putevi stvoreni za Šumahere.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1420 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

ado-šampion wrote:Vala meni C4 I i II u pet deka, ono sto je dobro na prvom C4 poboljsano, ono sto je lose na prvom C4 (dinamika) i dalje lose.
Ja bih i dalje radije prvi P 308. Razlika svakako nije drasticna, sva tri auta su na istoj platformi, ali 308 je nesto tvrdji i dosta direktniji, sto je meni bitno. Vjerovano ja ne gledam na stvari kao tipicni ljubitelj francuskih auta... Opet s gledista ljubitelja francuskih auta, ne vidim neku aman-zaman amortizaciju ni kod jednog od pomenutih auta, osim kad je asfalt gladak. Grublje neravnine dobro protresu, posebno na Pezou koji je nesto tvrdji.
Ti si stvarno jedan ublehas forumski, za nepovjerovati. Obican covjek, citajuci tvoje postove, rek'o bi da Juha Kankunen ili Sebastian Loeb stoje iza toga. :-)
ado-šampion

#1421 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Provozaj se u C4 II i vidjećeš da je automobil dosta udobniji od P308. Što se tiče dinamike, nisu svi Šumaheri niti su normalni putevi stvoreni za Šumahere.
Provozao se prije 2 godine, imao kolega nov.
konektovan wrote:
Ti si stvarno jedan ublehas forumski, za nepovjerovati. Obican covjek, citajuci tvoje postove, rek'o bi da Juha Kankunen ili Sebastian Loeb stoje iza toga. :-)
Hvala na komplimentu. Nit sam Leb, ni Kankunen, ni Sumaher, ali sam mlad covjek s 31 godinom, nisam dedo od 70 godina. Ne znam sta bi mislio kad bih ti rekao da je meni i Passat premekan, a rijetko kad vozim preko ogranicenja. S dozvoljenih 20 viska. :D Jbg, svako ima pravo da voli ono sto hoce. I ja mislim da je ta mekoca zestoko precijenjena pa sta, svako ima pravo na misljenje.
citroen xm

#1422 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:
citroen xm wrote:Provozaj se u C4 II i vidjećeš da je automobil dosta udobniji od P308. Što se tiče dinamike, nisu svi Šumaheri niti su normalni putevi stvoreni za Šumahere.
Provozao se prije 2 godine, imao kolega nov.
I baš isti kao 308. Ne bih ja baš rekao, u stvari siguran sam u svoju priču jer sam se i u jednom i u drugom fino navozao.
ado-šampion

#1423 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

Pa vidi ja sam se provozao u C4, nisam ekspertirao na tom autu. U 308 sam se navozao skoro ko da je moje auto, sto kao vozac sto kao suvozac. C4 mi ne djeluje nesto previse meksi od 308, posebno ne s obzirom koliko je slabo 'ostar' na volanu u odnosu na 308. A 308 je sto se toga tice prosjek, cak je i slab s obzirom da je izasao 2007. Samo za ilustraciju, na potezu od Zagrebacke do Zeljinog stadiona kuda ide trola vise se truckas u 308s 15-kama nego u po tom zloglasnom BMWu 1 s zloglasnim runflat gumama 16 inca. Koji je dinamicki drugi svijet u odnosu na taj Pezo. Meni to ne smeta, s obzirom da se radi o 'mekanom' autu prilicno je 'ostar' i stabilan, cak se ni ne naginje previse. Samo ne vidim dje je ta mekoca i ta udobnost.
citroen xm

#1424 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Provozaj istu dionicu sa C4. Ne pričam o dinamici već o udobnosti, tišini i mekoći vožnje.

U BMW-u trici, doduše malo starijem se vozam skoro svakodnevno. U toj dinamici ne vidim ništa specijalno. Na stazi ili na krivudavom putu bez ikakvih ograničenja bi vjerovatno osjetio. Za vožnju gradom i regionalnim putevima Balkana sa prosjekom ograničenja od 70 km/h, nebitna stvar.
ado-šampion

#1425 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Provozaj istu dionicu sa C4. Ne pričam o dinamici već o udobnosti, tišini i mekoći vožnje.

U BMW-u trici, doduše malo starijem se vozam skoro svakodnevno. U toj dinamici ne vidim ništa specijalno. Na stazi ili na krivudavom putu bez ikakvih ograničenja bi vjerovatno osjetio. Za vožnju gradom i regionalnim putevima Balkana sa prosjekom ograničenja od 70 km/h, nebitna stvar.
Vozas se ili vozis? Bitna je razlika. Ja vidim tu dinamiku i kad idem 50, vidim je i kad u drugoj ulazim u raskrsnicu s 20. Vidim je i kad motam u javnoj garazi. Jednostavno auto djeluje ko da nema tezine u nosu nikako. Ali to je BMW i to je izuzetak, zbog balansa 50:50. Ko to ne vidi nije dovoljno vozio ili nema afiniteta za te stvari. Mozda ni ja isto nemam afiniteta za tu mekocu. Iako sam prije vozio auto ko plisani medjvedic dugi niz godina. Svakako ne vidim u tome nista specijalno.

Ali nema veze, nije to svakako tema. Ja sam prokomenarisao sa strane P 308 vs C4, auta koja su mehanicki gotovo ista, nije vrijedno tolike diskusije. Reci cu jos da je po meni svako nepremium auto te klase odredjenog godista pet deka, osim Golfa koji je ipak malo ispred. Nema tu nekih velikih razlika ukupno gledano. Nije razlika nebo i zemlja izmedju 308 i premium BMWa (mada jeste prilicna :D ), a kamoli C4 i 308 koji dijele sasiju.
Post Reply