Upravo tako i jos da dodam da su zeljeznicke stanice u svijetu statusni simboli gradova. A nama niko nije kriv sto imamo tako kvalitetne lopove da nisu bili u stanju pokrenuti zeljeznice za 20 godina. Samo na uvozu nafte bi se isplatilo ali naravno tad bi se pojebali autoprevoznicki klanovi ali bi zati imali kvalitetniju naftu jer bi kontrola bila kud i kamo jednostavnija.OldMayor wrote:Veoma glupa ideja, veoma.Ned071 wrote:meni ne zvuci lose ideja alije behmena, da se zeljeznicka stanica premjesti u rajlovac a da na mjestu sadasnje pruge igrade cestu sa nekoliko traka... sad jel to moguce...![]()
Pa u svim metropolama je zeljeznicka stanica u centru, a mi mi da je premjestamo u Rajlovac.
Ja da se pitam ja bih dodao jos jednu prugu, a ne onu cupao. Voz je totalno neiskoristen, umjesto da se voz modernizuje i grad uveze na taj nacin, mi bi da unistimo i ono malo sto imamo.
Zamisli da imas voz i da npr. sa Ilidze, pa u centru grada bi bio za 10min. Nema semafora, nema guzvi, uvijek tacan raspored voznje. Napravit jos nekoliko stanica izmedju i eto ti rjesenja, rasteretis tramvaje, saobracaj itd. I svako bi ga koristio ko ide na tim relacijama, a vecina ide. Ili idu na fakultete koji su u centru, ili idu u bolnicu, ili idu po administraciji - sve je u centru. A tramvaje iskoristiti za manje relacije.
A Behmen treba manje lokat i mozda posjetit neki evropski grad, pa vidjet kako su ljudi rijesili neke stvari.
O putnickom prevozu je isuvisno pricati jer putovanje vozom u svijetu je svojevrsna atrakcija i recimo ja sam imao priliku putovati od Londona do Pariza ispod Lamansa i to mi ne moze zamijeniti niti jedno putovanje na svijetu. Isto tako putovanje vozom kanjonom neretve je nesto predivno ali to ovi kreteni jednostavno nece da osposobe i sada voze nekakvi vozovi kojima autobus iz filma Ko to tamo peva dodje ko vasionski brod Enterprise. Zeljeznica je jako bitan ekonomski faktor svake razvijene drzave a na zalost Tito je mogao napraviti sve ove silne pruge od temelja a ova govna nisu u stanju da poprave postojece a kamo li sta drugo. Pa svaki stranac bi radije putovoao zeljeznicom kroz BiH nego autobusom ili automobilom.