Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1401 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by hrasno38 »

OldMayor wrote:
Ned071 wrote:meni ne zvuci lose ideja alije behmena, da se zeljeznicka stanica premjesti u rajlovac a da na mjestu sadasnje pruge igrade cestu sa nekoliko traka... sad jel to moguce...
Veoma glupa ideja, veoma. :run:

Pa u svim metropolama je zeljeznicka stanica u centru, a mi mi da je premjestamo u Rajlovac.

Ja da se pitam ja bih dodao jos jednu prugu, a ne onu cupao. Voz je totalno neiskoristen, umjesto da se voz modernizuje i grad uveze na taj nacin, mi bi da unistimo i ono malo sto imamo.

Zamisli da imas voz i da npr. sa Ilidze, pa u centru grada bi bio za 10min. Nema semafora, nema guzvi, uvijek tacan raspored voznje. Napravit jos nekoliko stanica izmedju i eto ti rjesenja, rasteretis tramvaje, saobracaj itd. I svako bi ga koristio ko ide na tim relacijama, a vecina ide. Ili idu na fakultete koji su u centru, ili idu u bolnicu, ili idu po administraciji - sve je u centru. A tramvaje iskoristiti za manje relacije.

A Behmen treba manje lokat i mozda posjetit neki evropski grad, pa vidjet kako su ljudi rijesili neke stvari.
Upravo tako i jos da dodam da su zeljeznicke stanice u svijetu statusni simboli gradova. A nama niko nije kriv sto imamo tako kvalitetne lopove da nisu bili u stanju pokrenuti zeljeznice za 20 godina. Samo na uvozu nafte bi se isplatilo ali naravno tad bi se pojebali autoprevoznicki klanovi ali bi zati imali kvalitetniju naftu jer bi kontrola bila kud i kamo jednostavnija.
O putnickom prevozu je isuvisno pricati jer putovanje vozom u svijetu je svojevrsna atrakcija i recimo ja sam imao priliku putovati od Londona do Pariza ispod Lamansa i to mi ne moze zamijeniti niti jedno putovanje na svijetu. Isto tako putovanje vozom kanjonom neretve je nesto predivno ali to ovi kreteni jednostavno nece da osposobe i sada voze nekakvi vozovi kojima autobus iz filma Ko to tamo peva dodje ko vasionski brod Enterprise. Zeljeznica je jako bitan ekonomski faktor svake razvijene drzave a na zalost Tito je mogao napraviti sve ove silne pruge od temelja a ova govna nisu u stanju da poprave postojece a kamo li sta drugo. Pa svaki stranac bi radije putovoao zeljeznicom kroz BiH nego autobusom ili automobilom.
drug_lenjin

#1402 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by drug_lenjin »

Ideja nije glupa i ideja nije Behmenova. Ideja postoji jos od sredine 80 tih, ali tadasnja vlast je govorila kao "neka sad poslije olimpijade nam dolaze turisti pa neka zeljeznicke stanice u centru grada". A i prije rata je putnicki zeljeznicki saobracaj bio razvijen. Danas je u krizi ne samo u BiH nego i u Europi. Jednostavno ljudi vise vole putovati autom, neki avionom. Medjutim kicma svake privrede je teretni zeljeznicki saobracaj, i zasto ne premjestiti je u Rajlovac, tamo gdje je industrijska zona, gdje je blizu autocesta, preko stupske petlje i aerodrom. Ostaviti recimo jedan peron za putnicki saobracaj. I sjevernom longtidunalom pruziti tramvajsku prugu. Od nove zeljeznicke stanice do centra grada si za 20-30 minuta mozda i manje jer sjeverna longtidunala ne bi imala toliko presjeka kao sto ih ima glavna. A rijesilo bi pitanje javnog prevoza svih tih naselja od Rajlovca pa do Buca i Boljakovog potoka.
A ovo za prigradski zeljeznicki saobracaj mislim da ne bi puno toga rijesilo. Voz se ne bi kretao brze od 60 km na sat s obzirom da prolazi kroz naseljeno mjesto, samo sto bi krenuo morao bi kociti. Uostalom sto sa Ilidze kruziti vozom preko rajlovca kad vec imas tu tramvaj. Dalje koliko bi se isplatilo samo radi Hadzica, odrzavati liniju svaki sat vremena, jer sve preko sat ne bi imalo smisla. Pa ko bi ceko voz dva sata?
dadoka84

#1403 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by dadoka84 »

Kad bi se izmjestila stanica u rajlovac trebalo bi provuci tramvaj do glavne magistrale i produziti ga do aerodroma, pa ga spustiti tunelom na grbavicu :) a bilo bi dobro izmjestiti onda i autobusku. Ili jos bolje ostaviti stanicu gdje i jeste, voz ubaciti u tunel, a iznad da ide gradski autoput. nema rusenja kuca i gluposti, a trasa skroz cista.
mayab

#1404 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Joj što kokuzi mogu sanjati...... :D :D :D :izet:
Usamljeni Hashishar

#1405 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Usamljeni Hashishar »

drug_lenjin wrote:Ideja nije glupa i ideja nije Behmenova. Ideja postoji jos od sredine 80 tih, ali tadasnja vlast je govorila kao "neka sad poslije olimpijade nam dolaze turisti pa neka zeljeznicke stanice u centru grada". A i prije rata je putnicki zeljeznicki saobracaj bio razvijen. Danas je u krizi ne samo u BiH nego i u Europi. Jednostavno ljudi vise vole putovati autom, neki avionom. Medjutim kicma svake privrede je teretni zeljeznicki saobracaj, i zasto ne premjestiti je u Rajlovac, tamo gdje je industrijska zona, gdje je blizu autocesta, preko stupske petlje i aerodrom. Ostaviti recimo jedan peron za putnicki saobracaj. I sjevernom longtidunalom pruziti tramvajsku prugu. Od nove zeljeznicke stanice do centra grada si za 20-30 minuta mozda i manje jer sjeverna longtidunala ne bi imala toliko presjeka kao sto ih ima glavna. A rijesilo bi pitanje javnog prevoza svih tih naselja od Rajlovca pa do Buca i Boljakovog potoka.
A ovo za prigradski zeljeznicki saobracaj mislim da ne bi puno toga rijesilo. Voz se ne bi kretao brze od 60 km na sat s obzirom da prolazi kroz naseljeno mjesto, samo sto bi krenuo morao bi kociti. Uostalom sto sa Ilidze kruziti vozom preko rajlovca kad vec imas tu tramvaj. Dalje koliko bi se isplatilo samo radi Hadzica, odrzavati liniju svaki sat vremena, jer sve preko sat ne bi imalo smisla. Pa ko bi ceko voz dva sata?
Evo mog misljenja koji nisam iz Sarajeva, ne zivim u Sarajevu mada cesto dolazim jer mi roditelji zive na Dobrinji.
Potpuno se slazem. Premjestiti zeljeznicku stanicu u Rajlovac sto bi otvorilo prostor za cestu. Ne mislim da uopste treba gradski autoput nego samo cesta sa tramvajem..dvije (ili 3 ako bas mora) trake u svakom pravcu plus tramvaj...povezati ulicama u pravcu sjever-jug sa glavnom cestom. Rasteretilo bi saobracaj, trenutnu tramvajsku liniju i povezalo kvalitetno sva naselja sjeverno od pruge. Naravno ta nova tramvajska linija treba da ide do zeljeznicke u Rajovcu i povezati se sa postojecom linijom (sto moze predstavljati problem ali ne mora). Sa juzne strane mislim da bi sasvim bilo dovoljno zavrsiti juznu longitudinalu do skretanja za Dobrinju. Sa rasterecenim saobracajem i rastarecenom tramvajskom, sada vec mrezom, mislim da bi bio dovoljan i postojeci trolejbus (mozda nabaviti nove trolejbuse).
S tim bi se povezalo sa tramvajem i trojebusom sve od Bascarsije do Ilidze i nove zeljeznicke stanice. Jedini problem ostaje Kosevo i taj sjevernoistocni dio. Mislim da bi trebalo napraviti novu cestu od Marijin Dvora do Vogosce i tu fino napraviti tramvaj.
Poslije se takodje moze pricati o spajanju sa (i)stocnim sarajevom ali naravno ako oni to hoce.
Takodje mislim da bi tunel iz Grbavice kroz Vracu bio sjajna stvar ali i nepotrebno ako ima dobra cesta...pa nije Dobrinja preko svijeta. Ja zivim u gradu gdje mi je sve daleko 20 do 30 milja (30 do 50 km). A Dobrinja je udaljena 5 i po km od Grbavice.
Isto tako, cesto cujem price o metrou u Sarajevu. E o tom se moze pricati kada Sarajevo bude imalo milion ljudi. Mislim da bi tek to bila najveca glupost...mislim praviti metro i podzemnu za grad od 350 hiljada ljudi...nidje veze

Ali ovo sve sto mi pricamo ovdje je cista mastarija dok ne pocne drzava da funkcionise normalno. Pa je*ote mi imamo vise politicara za 3 i po miliona ljudi nego Amerika za 320 miliona i koja je 200 puta veca od Bosne. Pola budzeta ode na sluzbenike i politicare...od opstinskih, gradskih, kantonalnih, federacijskih i drzavanih...pa u pm..normalno je da se nema para za ceste i nove tramvaje i trolejbuse...A Sarajevo je tako divan i lijep grad i ima potencijal da bude jedan od najljepsih gradova na svijetu...samo treba pravilnije rasporediti novac ali za to nam treba pravna drzava. Mene jedino sto sprijecava da dodjem i zivim u Sarajevu je sto nikako ne mogu da nadjem stalni posao (a pokusavao sam, svaki put kada sam tu). Ipak zivim u Americi od 15. godine i navikao sam da radim i imam za svoju egzistenciju.
saraf_osmica

#1406 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by saraf_osmica »

Sad nam se počeli javljati "stučnjaci" iz drugih gradova (prćvara) da pametuju kako Sarajevo treba da izgelda.
Sarajevo će izgledati onako kako mi Sarajlije želimo a ne onako kako se pridošlicama sviđa ;)
neki

#1407 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

drug_lenjin wrote:Ideja nije glupa i ideja nije Behmenova. Ideja postoji jos od sredine 80 tih, ali tadasnja vlast je govorila kao "neka sad poslije olimpijade nam dolaze turisti pa neka zeljeznicke stanice u centru grada". A i prije rata je putnicki zeljeznicki saobracaj bio razvijen. Danas je u krizi ne samo u BiH nego i u Europi. Jednostavno ljudi vise vole putovati autom, neki avionom.
Ne lupaj gluposti, ideja koja postoji od sredine 80tih je da se postojeca pruga od postojece zeljeznicke stanice produzi u dva pravca, jednim prema vogosci, i drugim tunelom do Bembase pa prema Beogradu. Nikada nikakvo ukidanje pruge nije nikom ni padalo na pamet.
Inace, ideja o ukidanju je glupa, nepotrebno je i komentarisati zasto, i postojeca stanica je predaleko od centra grada prema mjerilima civilozovanog svijeta kojem navodno tezimo.
Inace, ideja koju trenutni sarajevski 'urbanisti' potiho pokusavaju progurati zasniva se na ukidanju pruge kroz sarajevo, ali ne zbog izgradnje gradskog autoputa ili bilo kakve saobracajnice, nego radi oslobadjanja nekoliko miliona metara kvadratnih za novu stanogradnju. Naravno u sprezi sa potencijalnim investitorima, ciji lobi je i unistio Talgo projekat.
Uzivajte u trenutnoj situaciji, jer nam je odlicno s obzirom sta nas ceka..
bach

#1408 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bach »

drug_lenjin wrote:Ideja nije glupa i ideja nije Behmenova. Ideja postoji jos od sredine 80 tih, ali tadasnja vlast je govorila kao "neka sad poslije olimpijade nam dolaze turisti pa neka zeljeznicke stanice u centru grada". A i prije rata je putnicki zeljeznicki saobracaj bio razvijen. Danas je u krizi ne samo u BiH nego i u Europi. Jednostavno ljudi vise vole putovati autom, neki avionom. Medjutim kicma svake privrede je teretni zeljeznicki saobracaj, i zasto ne premjestiti je u Rajlovac, tamo gdje je industrijska zona, gdje je blizu autocesta, preko stupske petlje i aerodrom. Ostaviti recimo jedan peron za putnicki saobracaj. I sjevernom longtidunalom pruziti tramvajsku prugu. Od nove zeljeznicke stanice do centra grada si za 20-30 minuta mozda i manje jer sjeverna longtidunala ne bi imala toliko presjeka kao sto ih ima glavna. A rijesilo bi pitanje javnog prevoza svih tih naselja od Rajlovca pa do Buca i Boljakovog potoka.
Ideja je samo možda tvoje i tebi sličnih. Lično sam gledao urbanističke planove grada Sarajeva i niti jedan ni ne spomonje premještanje pruge u Rajlovac. Naprotiv, planovi uključuju proširenje pruge i pravljenje željezničkog prstena oko Vogošće...
drug_lenjin

#1409 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by drug_lenjin »

neki wrote:
drug_lenjin wrote:Ideja nije glupa i ideja nije Behmenova. Ideja postoji jos od sredine 80 tih, ali tadasnja vlast je govorila kao "neka sad poslije olimpijade nam dolaze turisti pa neka zeljeznicke stanice u centru grada". A i prije rata je putnicki zeljeznicki saobracaj bio razvijen. Danas je u krizi ne samo u BiH nego i u Europi. Jednostavno ljudi vise vole putovati autom, neki avionom.
Ne lupaj gluposti, ideja koja postoji od sredine 80tih je da se postojeca pruga od postojece zeljeznicke stanice produzi u dva pravca, jednim prema vogosci, i drugim tunelom do Bembase pa prema Beogradu. Nikada nikakvo ukidanje pruge nije nikom ni padalo na pamet.
Inace, ideja o ukidanju je glupa, nepotrebno je i komentarisati zasto, i postojeca stanica je predaleko od centra grada prema mjerilima civilozovanog svijeta kojem navodno tezimo.
Inace, ideja koju trenutni sarajevski 'urbanisti' potiho pokusavaju progurati zasniva se na ukidanju pruge kroz sarajevo, ali ne zbog izgradnje gradskog autoputa ili bilo kakve saobracajnice, nego radi oslobadjanja nekoliko miliona metara kvadratnih za novu stanogradnju. Naravno u sprezi sa potencijalnim investitorima, ciji lobi je i unistio Talgo projekat.
Uzivajte u trenutnoj situaciji, jer nam je odlicno s obzirom sta nas ceka..
Komsija mi je zeljeznicar (u penziji od preprosle godine), i kaze da je ideja u firmi postojala prije rata, a i sada nakon rata, jer bi firma dobila velike pare za imovisnko pravne odnose. Iako se cini da nema privatnog posjeda, gradjevniskih objekata itd, vlast bi morala kupiti zemljiste od zeljeznice. Da prije rata je i bila druga ideja o kojoj pricas, produzenje pruge do Vogosce, i time bi se dobio zeljeznicki prsten kako ga zovu. Zato je stanica i praljvena parelelno sa prugom a ne nasuport. Danas bi to bila skupa zaje*ancija, a i ekonomski neopravdana, jer realno putnicki zeljeznicki saobracaj je u krizi kao sto rekoh. A i 3-4 perona gore tako sablasno izgledaju.
branimir stulic

#1410 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by branimir stulic »

Prije petnaestak - dvadeset godina jedini pravi strucnjak za saobracaj rahmetli prof. Kiso je rekao da ce se Sarajevo ugusiti ukoliko se izgrade brze prilazne ceste a ne rijesi saobracaj u mirovanju u centru grada i ne implementira mreza longitudinalnih saobracajnica .. E pa dragi prijatelji svi koji smo nekada muku mucili i nervirali se vozeci se 40 km/h od Pazarica do Sarajeva sada smo dobili problem od Nedjarica do Basacarsije ( u oba pravca). Vise guzve jednako vise smoga....Ovdje rjesenja jednostavno nema...
cyprus

#1411 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by cyprus »

A da se jednostavno počne razmišljati o smanjenju broja automobila? :oops:

Zamaramo se glupostima tipa chemtrailsi ili otvorni turski limun, a to što nas svakodnevno truju desetine hiljada automobila - jebo to...
Usamljeni Hashishar

#1412 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Usamljeni Hashishar »

saraf_osmica wrote:Sad nam se počeli javljati "stučnjaci" iz drugih gradova (prćvara) da pametuju kako Sarajevo treba da izgelda.
Sarajevo će izgledati onako kako mi Sarajlije želimo a ne onako kako se pridošlicama sviđa ;)
Ako ti se ne svidjaju pridoslice i "strucnjaci" iz drugih prcvara onda mozda zelis da se vrate "stari gradjani" Sarajeva koje ocigledno vise volis i postujes kao npr Nele Karajlic, Nemanja Kusturica, Radovan Karadzic i ostali.
saraf_osmica

#1413 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by saraf_osmica »

Usamljeni Hashishar wrote:
saraf_osmica wrote:Sad nam se počeli javljati "stučnjaci" iz drugih gradova (prćvara) da pametuju kako Sarajevo treba da izgelda.
Ako ti se ne svidjaju pridoslice i "strucnjaci" iz drugih prcvara onda mozda zelis da se vrate "stari gradjani" Sarajeva koje ocigledno vise volis i postujes kao npr Nele Karajlic, Nemanja Kusturica, Radovan Karadzic i ostali.
Halucinacije, šizofrenija?

Ne mješaj kruške i jabuke.

Haj sad upali traktor i razligu odavde. Saobraćajnice u Sarajevu nisu tvoj problem.
Hajlac

#1414 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

branimir stulic wrote:Prije petnaestak - dvadeset godina jedini pravi strucnjak za saobracaj rahmetli prof. Kiso je rekao da ce se Sarajevo ugusiti ukoliko se izgrade brze prilazne ceste a ne rijesi saobracaj u mirovanju u centru grada i ne implementira mreza longitudinalnih saobracajnica .. E pa dragi prijatelji svi koji smo nekada muku mucili i nervirali se vozeci se 40 km/h od Pazarica do Sarajeva sada smo dobili problem od Nedjarica do Basacarsije ( u oba pravca). Vise guzve jednako vise smoga....Ovdje rjesenja jednostavno nema...
Ima itekako, samo to rješenje ne ide na ruku građevinsko-naftnom lobiju!

"Slobodno" :lol: tržište a sve zapravo iza kulisa 'dogovoreno'.
drug_lenjin

#1415 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by drug_lenjin »

branimir stulic wrote:Prije petnaestak - dvadeset godina jedini pravi strucnjak za saobracaj rahmetli prof. Kiso je rekao da ce se Sarajevo ugusiti ukoliko se izgrade brze prilazne ceste a ne rijesi saobracaj u mirovanju u centru grada i ne implementira mreza longitudinalnih saobracajnica .. E pa dragi prijatelji svi koji smo nekada muku mucili i nervirali se vozeci se 40 km/h od Pazarica do Sarajeva sada smo dobili problem od Nedjarica do Basacarsije ( u oba pravca). Vise guzve jednako vise smoga....Ovdje rjesenja jednostavno nema...
Cuo sam od kolega sa saobracajnog faksa za tog profu, rahmet mu dusi. Al imamo mi i danas strucnjaka za saobracaj (Lindov npr.). Problem je sto ih niko ne benda, jer su pozicije direktora direkcija za ceste i federalne uprave za ceste, stranacke pozicije.
Sarajevo je sa zaobilaznicom (fali jos taj vijadukt u Brijescu) dobilo moderan i brz izlaz i ulaz. Sa prvom transvezalom koja ce spojiti Vogoscu sa gradom, pa i 2x2 cesta ulicom Kurta Shoka (koja se moze smatrati kao juzna zaobilaznica, ne klasicna al zaobilaznica ipak :) a dio je magistralne ceste prema Foci) rijesiti pitanje izlaza i ulaza. Problem ostaje sam grad. Sve dok se ne izgradi sjeverna i juzna longtidunala cijelom svojom duzinom, i dok se ne rijesi pitanje grasa, odnosno efikasnijeg javnog prevoza trpicemo guzve. Zato sam pokusao pokrenuti diskusije na prosloj stranici, zasto se ne uvodi tramvaj sa juznom longtidunalom, mjesto trole. A gore prema Kosevu da voze busevi, i mozda ukljuciti liniju direktno do Klinicog Centra. OK ima za breku linija itd. al stanica u bolnickoj ulici je podaleko ako zelis recimo na Infektivnu kliniku. Ulicu Stjepana Tomica pretovirit u frenkvetnu ulicu a ne u parking i stanicu napraviti kod samog ulaza na CUM/KUM. Eto gore neko rece da treba smanjiti broj automobila :)
StupskaBitanga

#1416 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

Ako je Lindov stručnjak ja sam atomski fizičar
neki

#1417 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

stvarno...Lindov i strucnjak ne mogu u istu recenicu
drug_lenjin

#1418 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by drug_lenjin »

Mora da ste tesko kod njega polozili ispite :) salim se naravno. Dobro, eto ne on, al svakako mislim da na saobracajnom fakultetu ima drugih strucnjaka
neki

#1419 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

drug_lenjin wrote:Mora da ste tesko kod njega polozili ispite :) salim se naravno. Dobro, eto ne on, al svakako mislim da na saobracajnom fakultetu ima drugih strucnjaka
Jest, ima i onaj, jel ono bi dekan fakulteta, sto je za doktorsku disertaciju prepisao rad kolege iz Rijeke :-)
StupskaBitanga

#1420 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

Nažalost takve, ja ih zovem priučeni intelektualci i eksperti su sada bog i batina pa zato i imamo javašluk i anarhiju u mnogim oblastima ne samo u saobraćajnoj infrastrukturi
mahalas505

#1421 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mahalas505 »

drug_lenjin wrote:Mora da ste tesko kod njega polozili ispite :) salim se naravno. Dobro, eto ne on, al svakako mislim da na saobracajnom fakultetu ima drugih strucnjaka
Cuj Lindov strucnjak :lol: . Pa nije ni cudo kad imas onda neke fiks ideje da se ukine zeljeznica stanica u Sarajevu. Ono sto je zalosno sve ima vise ovih kao ih dobro nazva @stupskabitanga priucenih intektualaca. Umjesto da se razmilja da se npr. Vogosca spoji kakvim prigradskim vozom preko one teretne pruge(mozda eventualno da se naprvi u oba pravca) sto ide u onaj bivsi industrijski kompleks, oni bi ukidali i ovo malo jada sto ima.
drug_lenjin

#1422 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by drug_lenjin »

mahalas505 wrote:
Cuj Lindov strucnjak :lol: . Pa nije ni cudo kad imas onda neke fiks ideje da se ukine zeljeznica stanica u Sarajevu. Ono sto je zalosno sve ima vise ovih kao ih dobro nazva @stupskabitanga priucenih intektualaca. Umjesto da se razmilja da se npr. Vogosca spoji kakvim prigradskim vozom preko one teretne pruge(mozda eventualno da se naprvi u oba pravca) sto ide u onaj bivsi industrijski kompleks, oni bi ukidali i ovo malo jada sto ima.
Pa dobro majka mu stara ako nije Lindov tog kapaciteta navedite onda koji jesu. Valjda na tim saobracajnim fakultetima ima neka pametna glava koja ce Ademu Zolji reci ne ide to tako nego ovako.
O izmjestanju stanice, barem teretne, nije fiks ideja, nego ideja koja se mota po glavama zeljeznicara duze vrijeme. Ekonomista sam pa razmisljam ekonomski. Daces stotine miliona maraka da bi sproveo prugu do Vogosce, i time suzio prostor za prvu transvezalu. A sta si dobio? Imalo bi smisla da taj pojas nije gusto naseljen i da TAS jos radi. Ono sto je Sarajevu neophodno jeste ta sjeverna cesta koja bi direktno "ulazila" u autocestu. A kud ces bolje prilike nego cestu praviti duz pruge, nemas objekata nemas fizickih prepreka nemas nista. Pare za rjesavanje imovisnko pravnih odnosa das ZFBiH.
StupskaBitanga

#1423 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

Adem Zolj i oni su dio jednog strujnog kola u kojem nema iskakanja
Nemojte ovakvih ideja možda Junior i žena mu odluče da naprave koji novi hotel ili shopping centar pa da iskoči onaj Gološ sa nekom arhitektonskom urnebesnom vizijom budućeg kompleksa
Ako me ne razumijete možda ćete ovo
"Od raskrsnice sa Kranjčevićevom ulicom do spoja sa magistranim putem M18 na Barama se nalazi najviše objekata koji se moraju rušiti. Vlada Kantona Sarajevo je digla kredit od EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj), ali pošto su troškovi IP odnosa (oko 38 miliona KM, op.a.) daleko veći od troškova izgradnje trenutno se od I transverzale odustalo", zaključio je Alikadić dodajući da se ne može precizno reći kada možemo očekivati početak gradnje.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kruzni-t ... /141016131
To je ono moje da nam je najveći infrastrukturni projekat u gradu kružni tok i stavljaj ga gdje god ti padne na pamet a oni koji su neophodni poput onog kod pekare AS još uvijek se ne grade
mahalas505

#1424 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mahalas505 »

drug_lenjin wrote:Pa dobro majka mu stara ako nije Lindov tog kapaciteta navedite onda koji jesu. Valjda na tim saobracajnim fakultetima ima neka pametna glava koja ce Ademu Zolji reci ne ide to tako nego ovako.
O izmjestanju stanice, barem teretne, nije fiks ideja, nego ideja koja se mota po glavama zeljeznicara duze vrijeme. Ekonomista sam pa razmisljam ekonomski. Daces stotine miliona maraka da bi sproveo prugu do Vogosce, i time suzio prostor za prvu transvezalu. A sta si dobio? Imalo bi smisla da taj pojas nije gusto naseljen i da TAS jos radi. Ono sto je Sarajevu neophodno jeste ta sjeverna cesta koja bi direktno "ulazila" u autocestu. A kud ces bolje prilike nego cestu praviti duz pruge, nemas objekata nemas fizickih prepreka nemas nista. Pare za rjesavanje imovisnko pravnih odnosa das ZFBiH.
E vidis ja vidim napredak da u Sarajevo udje sto manje automobila, i to je praksa koja se primjenjuje u razvijenim gradovima. Kad ljudima omogucis kvalitetan javni prevoz, onda dobijes manju zagadjenost i manje guzve. E to je zove ekonomska racunica, a ne ove kvazi ideje sa sto vise saobracajnia. Kakav bi to bio rahatluk kad bi npr. sjednes na voz u Vogoscu, i onda npr. presjednes na tramvaj na zeljeznickoj stanici. Samo ne vjerujem da cu ovo doziviti.
StupskaBitanga

#1425 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

to sve već postoji u planu i samo se treba implementirati
Samo
Post Reply