Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
isx
#1401 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da ali sta kad termostat dnevne ugasi pec a termoglave nisu nabile temp u spavacoj?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
sabanss
#1402 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tesko, zato sam vise puta spominjao da su termoglave bez termostata puno bolje rjesenje. Zavisno od konfiguracije objekta sa termostatom se moze desiti da moras imati 28 u dnevnom boravku da bi imao 19 u spavacoj.isx wrote:Kako sobni termostat iz dnevne kontrolise temperaturu spavacih soba?
-
sabanss
#1403 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Termoglave i termostat po meni nisu kompatibilna rjesenja, ili jedno ili drugo.isx wrote:Da ali sta kad termostat dnevne ugasi pec a termoglave nisu nabile temp u spavacoj?
-
isx
#1404 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene su termoglave na svim radijatorima znaci nema potrebe za termostatom?
-
krogans
#1405 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nikako ili drži otvorena vrata od spavaćeisx wrote:Kako sobni termostat iz dnevne kontrolise temperaturu spavacih soba?
Послато са C6603 уз помоћ Тапатока
-
sabanss
#1406 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa kako sam kazes, samo ce ti odsjeci funkciju termoglavama u spavacoj.isx wrote:Kod mene su termoglave na svim radijatorima znaci nema potrebe za termostatom?
Kotlovi imaju mehanizam gasenja peci na osnovu temperature vode u povratnom vodu. npr. Kada termoglave u dnevnom boravku odsjeku radijatore, smanji se kolicina vode u sistemu i kotao lakse ugrije vodu za spavace sobe. Kada zadana temperatura bude dostignuta i sve termoglave zatvorene, ostaje neznatna kolicina vode u cijevima koja cirkulise i koja brzo bude ugrijana, kotao prvo modulira snagu i na kraju se gasi ukoliko predje zadanu temperaturu vode.
Kao sto vidis u ovom procesu je termostat potpuno nepotreban. Jedinu namjenu vidim ukoliko imas sirok otvoren prostor koji grijes kada je vjerovatno nesto jeftinije rjesenje nego termoglave ili kada ti je pec toliko daleko od kuce da ga koristis kao daljinski upravljac. U tom slucaju ga nastimati na 30 stepeni i rucno snizavati dok termoglave ostaju u funkciji kako je opisano gore.
- rovac13
#1407 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pumpa moze radit non stop bez termostata........a termoglave na svim radijatorima odrzavaju temp....i meni se cini da je tako najpreciznije.
A ako termostat regulise dnevnu trebalo bi da su i ostali radijatori stigli ugrijat ostale prostorije...........ako ipak nisu stigli ugrijat......potjeras malo na termostatu u dnevnom a malo smanjis na termoglavama u dnevnoj........u tom slucaju bi dnevna malo pauzirala dok bi ostali radijatori navalili da stignu.........to samo nakratko.......i onda dalje bi trebalo fercerat normalno.
A ako termostat regulise dnevnu trebalo bi da su i ostali radijatori stigli ugrijat ostale prostorije...........ako ipak nisu stigli ugrijat......potjeras malo na termostatu u dnevnom a malo smanjis na termoglavama u dnevnoj........u tom slucaju bi dnevna malo pauzirala dok bi ostali radijatori navalili da stignu.........to samo nakratko.......i onda dalje bi trebalo fercerat normalno.
-
sabanss
#1408 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Primjenjivo na stanu od 50 kvadrata, ali na 120 ... Tesko...krogans wrote: Nikako ili drži otvorena vrata od spavaće
-
SaltCity__
#1409 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene je bezicni termostat. Stoji u dnevnoj sobi i tu vecinu dana provodimo. Po noci svakako smanjim temp na 22 stepena , a po potrbi mogu odnijeti termostat u spavacu pa da on regulise temp. u istoj. Mada sada za to nemam potrebe, uglavnom je temp. priblizna , razlika u 0,2-0,3 stepena.
-
sabanss
#1410 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To je jos jedna opcija. Jos ako ima internet upravljanje kao mogucnost - odlicnaSaltCity__ wrote:Kod mene je bezicni termostat. Stoji u dnevnoj sobi i tu vecinu dana provodimo. Po noci svakako smanjim temp na 22 stepena , a po potrbi mogu odnijeti termostat u spavacu pa da on regulise temp. u istoj. Mada sada za to nemam potrebe, uglavnom je temp. priblizna , razlika u 0,2-0,3 stepena.
Mada kao sto sam napomenuo, dosta ima veze i izolacija i konfiguracija objekta.
-
Nadzorna_ploca
#1411 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Uradjena fasada i naprijed i nazad. I to ona maksimalna centrimetaza. Naravno da nema veze sa postavkama, vec sa x drugih faktora.rovac13 wrote:Nabaci jos izolacije na kucu i stavi prozore pvc sa 6 komora sa dvostrukim low-e staklima..........raspolovit ces potrosnju....ugruboNadzorna_ploca wrote:Ne znam po kojoj logici, racunici, fizici i hemiji neko trosi dnevno jednu vrecu osim da mu je pola dana iskljucen kotao ili da su mu zavrnuti svi radijatori. Ili pak da vam je mlako u kuci. Kakve su to onda postavke da i ja trosim po jednu vrecu.![]()
Nema ti to bas puno veze sa izborom peci ili sa postavkama......koliko ima veze sa velicinom prostora zadatom temperaturom i izolacijom
Imam jednog komsiju cijelu zimu pregura sa 2-3 tone, a grije dva sprata. I kaze njemu vruce. Vruce mu je qrac moj.
-
krogans
#1412 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
[emoji1]Nadzorna_ploca wrote:Uradjena fasada i naprijed i nazad. I to ona maksimalna centrimetaza. Naravno da nema veze sa postavkama, vec sa x drugih faktora.rovac13 wrote:Nabaci jos izolacije na kucu i stavi prozore pvc sa 6 komora sa dvostrukim low-e staklima..........raspolovit ces potrosnju....ugruboNadzorna_ploca wrote:Ne znam po kojoj logici, racunici, fizici i hemiji neko trosi dnevno jednu vrecu osim da mu je pola dana iskljucen kotao ili da su mu zavrnuti svi radijatori. Ili pak da vam je mlako u kuci. Kakve su to onda postavke da i ja trosim po jednu vrecu.![]()
Nema ti to bas puno veze sa izborom peci ili sa postavkama......koliko ima veze sa velicinom prostora zadatom temperaturom i izolacijom
Imam jednog komsiju cijelu zimu pregura sa 2-3 tone, a grije dva sprata. I kaze njemu vruce. Vruce mu je qrac moj.
Послато са C6603 уз помоћ Тапатока
-
Kataklinger
#1413 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I ja htjedoh to pitati za termostat koji je u dnevnoj i temperature u ostalim sobama. Cesto se desi da se u dnevnoj nabije zadana temperatura od 23C a u ostalim sobama hladnije i termostat iskljuci kotao. Na radijatorima u ostalim sobama imam neke vragove za regulaciju koji su naknadno mijenjani, imaju levele od 1 do 6. Valjda su to te termoglave?

-
Nadzorna_ploca
-
adoadop
#1415 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nikad nisam skontao koja temperatura odgovara kojem broju. Sreća kupio sam samo na jedan radijator i ne vidim mu svrhu. Termostat je mnogo bolje rješenje.
Sobni termostat staviti u najhladniji sobu i naštimati željenu temperaturu, ako je grijanje iole kvalitetno, u ostalim prostorijama ne bi smjelo biti veliko odstupanje

Sobni termostat staviti u najhladniji sobu i naštimati željenu temperaturu, ako je grijanje iole kvalitetno, u ostalim prostorijama ne bi smjelo biti veliko odstupanje

- rovac13
#1416 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne vidim dobro koji je na slici..........ako je hertz...... 4=22*C......5=25*C itdadoadop wrote:Nikad nisam skontao koja temperatura odgovara kojem broju. Sreća kupio sam samo na jedan radijator i ne vidim mu svrhu. Termostat je mnogo bolje rješenje.
http://herz-srb.com/presseundnews.php?pID=135
-
isx
#1417 kvalitet i cijena peleta u BiH
Cuj ne vidis mu svrhu. Na svakom radijatoru imas sobni termostat ako imas tu termo glavu na njemu.adoadop wrote:Nikad nisam skontao koja temperatura odgovara kojem broju. Sreća kupio sam samo na jedan radijator i ne vidim mu svrhu. Termostat je mnogo bolje rješenje.
Oznaka 4 na herz 7000 seriji oznacava 20 stepeni.
- rovac13
#1418 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod nas najpreciznije radi kad termostat otvorimo do kraja.....da termostat uopce ne radi nista.......a termo glave zadamo na 4,5 npr........temp u prostorijama zajuje u jednu temp i ne mrda milimetra ni gore ni dole.
Dok sa termostatom uvijek ima oscilacija......te potjera pumpu te zaustavi.......malo se vise i cuju radijatori tako kad pumpa krece.
Dok sa termostatom uvijek ima oscilacija......te potjera pumpu te zaustavi.......malo se vise i cuju radijatori tako kad pumpa krece.
-
maximilijan333
#1419 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vjerovatno nemamo svi iste grejne navike. Nekome je 20*C mnogo, nekome je i 25*C malo. Prosjecna temeperatura u objektu treba da bude po nekom standardu od 21-23*C. Ne zaboravimo da je idealna temperatura u prostorijama za boravak beba po savjetu ljekara 19*C. U dnevnoj sobi treba da bude ta referentna temperatura i kod mene je izmedju 22 i 23*C (sobni termostat na 22,5*C). U spavacim sobama sve preko 19-20*C mi je pretoplo i ne mogu spavati. Radijatori na visokim temperaturama isuju zrak pa samim tim i nije zdravo spavati u pretoplim prostorijama. Ujutru kada izlazite iz tople sobe na hladan zrak organizam je skloniji prehladama i niz drugih razloga zasto temperatura u spavacim sobama ne treba da bude visoka, ali ponavljam nemamo svi iste grejne navike.
@isx
Dnevna soba u vecini slucajeva je referentna, jer se veci dio dana najvise boravi u njoj. Dnevna soba je i najfrekventnija i za nijansu bi trebala biti mozda i hladnija od drugih. U nju postavite sobni termostat i odredite idealnu temperaturu, a onda bi se i ostale prostorije ako su pravilno proracunate trebale ugrijati na istu ili vecu temperaturu. Ako vam je u tim prostorijama pretoplo onda vi na termo glavama smanjite temperaturu i problem rijesen. Ali po meni dnevna soba treba da je za minimum 2-3*C toplija od spavacih soba, bar je kod mene takav slucaj...
@isx
Dnevna soba u vecini slucajeva je referentna, jer se veci dio dana najvise boravi u njoj. Dnevna soba je i najfrekventnija i za nijansu bi trebala biti mozda i hladnija od drugih. U nju postavite sobni termostat i odredite idealnu temperaturu, a onda bi se i ostale prostorije ako su pravilno proracunate trebale ugrijati na istu ili vecu temperaturu. Ako vam je u tim prostorijama pretoplo onda vi na termo glavama smanjite temperaturu i problem rijesen. Ali po meni dnevna soba treba da je za minimum 2-3*C toplija od spavacih soba, bar je kod mene takav slucaj...
-
Kataklinger
#1420 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li ko kkavu preporuku kako rijesiti situaciju? U dnevnom je termostat koji gasi kotao kad temperatura dostigne npr 23C. Obzirom da je dnevni relativno blizu kotlovnice, tj odmah iznad, brzo se ugrije dok sobe na spratu ostanu hladnije. Pa imam situaciju da u dnevnom radijatori budu vreli i ugasi se kotao a na spratu hladno kao i radijatori...
- rovac13
#1421 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jesi li provjerio ima li zraka gore u radijatorima.......cudno ....moji roditelji pumpu ne koriste uopce jer su na spratu.....pa topla vode i bez pumpe uredno se podize njima u sprat.Kataklinger wrote:Ima li ko kkavu preporuku kako rijesiti situaciju? U dnevnom je termostat koji gasi kotao kad temperatura dostigne npr 23C. Obzirom da je dnevni relativno blizu kotlovnice, tj odmah iznad, brzo se ugrije dok sobe na spratu ostanu hladnije. Pa imam situaciju da u dnevnom radijatori budu vreli i ugasi se kotao a na spratu hladno kao i radijatori...
Imas li opciju da odvrnes termostat do kraja da ne gasi pec.......pumpa bi radila non stop........ako imas termoglave one mogu regulirat temperaturu.......a pec bi se palila i gasila odrzavajuci zadanu temp vode u njoj.
- Danguba
#1422 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sa ovim se slazem.sabanss wrote:Tesko, zato sam vise puta spominjao da su termoglave bez termostata puno bolje rjesenje. Zavisno od konfiguracije objekta sa termostatom se moze desiti da moras imati 28 u dnevnom boravku da bi imao 19 u spavacoj.isx wrote:Kako sobni termostat iz dnevne kontrolise temperaturu spavacih soba?
- Danguba
#1423 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
a najvaznija stvar je gdje je smjesten termostat.sabanss wrote:To je jos jedna opcija. Jos ako ima internet upravljanje kao mogucnost - odlicnaSaltCity__ wrote:Kod mene je bezicni termostat. Stoji u dnevnoj sobi i tu vecinu dana provodimo. Po noci svakako smanjim temp na 22 stepena , a po potrbi mogu odnijeti termostat u spavacu pa da on regulise temp. u istoj. Mada sada za to nemam potrebe, uglavnom je temp. priblizna , razlika u 0,2-0,3 stepena.
Mada kao sto sam napomenuo, dosta ima veze i izolacija i konfiguracija objekta.
- Danguba
#1424 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Izvini ali tada kotao ne moze ni do 50*C dobaciti a u radijatorima da ne pricamo.rovac13 wrote:Ja sam takve stvari testirao i iznenadio se rezultatom.SaltCity__ wrote:Kada bi ostavio da pec radi 24 sata dnevno na nekim minimalnim postavkama ( iako ne znam kako ni da ih podesim) vjerujem da bi duplo vise potrosio nego sa ova tri paljenja peci..
Pec kad radi 24h dnevno na minimalnoj mogucoj snazi.......potrosnja je samo blago povecana......nikako duplo.......odnosno konfor koji se dobije konstantnim grijanjem je toliko bolji da ti je razlika u potrosnji mizerno veca i uopce mi nije zao........bar u nasim uslovima je tako.
Probao sam par puta tako preko noci ostaviti kada je vani hladno i to je OK ali se grijati tako, tesko.
-
isx
#1425 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni kotao na snazi 1 pregrijava vodu preko 70 i gasi se.