MrsJ wrote:Unajmljivanje stana u Beču je puno komplikovanije nego sam mislila da će biti. Za to bi trebala posebna tema. Ovo je užas sa kojekakvim provizijama (za koje mi uopšte nije jasno zašto se uzimaju od onoga ko unajmljuje stan a ne od vlasnika stana) i kaucijama, pa u startu ti treba 5-7 hiljada da bi unajmio stan. Još ako tražiš namješten i na period od 6 mjeseci, kao što ja tražim, nema šanse. Postajem očajna, sedmicama već listam, tražim ali ništa.

Troskovi pri prvom najmu stana:
1: provizija agentu za nekretnine - u iznosu visine obicno dvije mjesecne najamnine
(vecina ljudi koji izdaju stanove ne rade to licno nego preko agencije. Agent zaduzen za iznajmljivanje tog stana, obilazi stan sa potencijalnim najmoprimcima, te u slucaju sklapanja ugovora, vrsi uvid i popis stanja stana u trenutku ulaska, kao i u trenutku izlaska, priprema ugovor te ga potpisuje s najmoprimcem, predaje u poresku i sluzi kao kontakt za sve eventualne kvarove ili Probleme u stanu. za to uzima proviziju)
2: porez - u iznosu koliko se ja sjecam oko 40% jedne mjesecne najamnine
3: polog za "koristenje" stvari - u procijenjenom iznosu vrijednosti stvari Koje se nalaze u stanu (ukoliko se unajmljuje namjesten stan) - za neke stanove samo sa kuhinjom i kupaonicom, ukoliko je "kvalitetnija" kuhinja ide polog u procjeni stanodavca. (ovim se vlasnik stiti od eventualnih ostecenja imovine koristenjem)
4: polog za kiriju - u visini obicno dvije ili tri prosjecne kirije (ovim se stiti vlasnik od rizika da stanar ode a ne plati kiriju ili da iseli prije otkaznog roka i time mu stvori gubitak - jer nije odmah ponovo izdao stan (inkrementalni)
5: prva kirija
Pri izlasku iz stana, ukoliko je sve vraceno u prvobitnom stanju, novci iz tacke 3 i 4 se od strane agenta vracaju najmoprimcu.
ostale tacke su nepovratne, s tim da se tacka 1 u odredjenim uslovima moze odbiti od poreza.
nadam se da je sad jasnije.