Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
pirmin

#1401 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

MrsJ wrote:Nova sam na temi, nisam sve pročitala pa ne znam da li je već bilo govora o tome. Koji bezirk preporučujete za život (porodica sa dvoje djece)? Gledala sam stanove po 2. bezirku pa me zanima posebno taj dio.
Stvar ukusa.
Licno, kad bih mogao birati izabrao bih a time i preporucio 7, 8, 9, 18 i 19.
Drugi mi nikad nije bio zanimljiv osim mozda dio blizu kanala. Krajnje subjektivan dojam.
animals

#1402 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

MrsJ wrote:Nova sam na temi, nisam sve pročitala pa ne znam da li je već bilo govora o tome. Koji bezirk preporučujete za život (porodica sa dvoje djece)? Gledala sam stanove po 2. bezirku pa me zanima posebno taj dio.
Zavisi sta volis..beton ili prirodu..
periferije su vise prirode, a beton unutrasnji bezirki..
2 je skucen a meni licno, nije za stanovanje..
BajramBarecula

#1403 Re: Zivot u Austriji

Post by BajramBarecula »

ma 16. zakon
MrsJ

#1404 Re: Zivot u Austriji

Post by MrsJ »

Hvala na odgovorima. Imate li preporuku koji bezirk da izbjegavam? Čula sam od jedne poznanice da je 10. loš, da li je istina?
hellhammer

#1405 Re: Zivot u Austriji

Post by hellhammer »

MrsJ wrote:Hvala na odgovorima. Imate li preporuku koji bezirk da izbjegavam? Čula sam od jedne poznanice da je 10. loš, da li je istina?
10 i 16 prave ciganske mahale ;)
animals

#1406 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

hellhammer wrote:
MrsJ wrote:Hvala na odgovorima. Imate li preporuku koji bezirk da izbjegavam? Čula sam od jedne poznanice da je 10. loš, da li je istina?
10 je bezvezan..a 16 do gürtel je lose..
a gore prema periferiji, je super..
ja zivim preko puta Austria tabaka..
ko da nisam u Becu..
da sam birao tesko bi nasao bolje mjesto..
tisina , mir..i sve nadohvat ruke..
HardcoreMX

#1407 Re: Zivot u Austriji

Post by HardcoreMX »

ma idi u gemeinde..za sve ostalo u becu ces dati crno ispod noktiju...
animals

#1408 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

HardcoreMX wrote:ma idi u gemeinde..za sve ostalo u becu ces dati crno ispod noktiju...
Gemeinde nije nista jeftinije od ostali opcija..
bas sam nedavno citao prognozu..
uskoro ce mitte od 1000 eurica biti normala u Becu..
HardcoreMX

#1409 Re: Zivot u Austriji

Post by HardcoreMX »

ja ne citam nego znam kontas...razlike nisu drasticne, ali se ipak osjeti tko je u gemeinde..imobilije su generalno u svim ponudama enormno poskupile...
animals

#1410 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

HardcoreMX wrote:ja ne citam nego znam kontas...razlike nisu drasticne, ali se ipak osjeti tko je u gemeinde..imobilije su generalno u svim ponudama enormno poskupile...
U Gemeinde nista nije jeftinije..
znam i ja..
HardcoreMX

#1411 Re: Zivot u Austriji

Post by HardcoreMX »

da znas ne bi se morao informirati preko citanja o cijenama imobilija... :D
hadzinicasa

#1412 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

prvo nisu imobilije, nego nekretnine.

a drugo, hoce li mi neko objasniti kako se to "zna", a da se ne cita?
HardcoreMX

#1413 Re: Zivot u Austriji

Post by HardcoreMX »

hadzinicasa wrote:prvo nisu imobilije, nego nekretnine.

govori se i jedno i drugo..imobilije su isto sto i nekretnine...dakle, ti cak nisi ni citao(la)..
znati je kad poznajes(ovdje stambeno pitanje u at)na licu mjesta i nije ti potrebno negdje citati da bi se informirao...
Last edited by HardcoreMX on 14/12/2017 13:32, edited 1 time in total.
hadzinicasa

#1414 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

HardcoreMX wrote:
hadzinicasa wrote:prvo nisu imobilije, nego nekretnine.

govori se i jedno i drugo..imobilije su isto sto i nekretnine...dakle, ti cak nisi ni citao(la)..
znati je kad nesto poznajes na licu mjesta i nije ti potrebno negdje citati da bi se informirao...
de, ziv bio, uozbilji se i pogledaj kakve si gluposti napisao.
HardcoreMX

#1415 Re: Zivot u Austriji

Post by HardcoreMX »

hadzinicasa wrote: de, ziv bio, uozbilji se i pogledaj kakve si gluposti napisao.
nije ti potrebno dalje se prosipati, vjeruj mi...
hadzinicasa

#1416 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

HardcoreMX wrote:
hadzinicasa wrote: de, ziv bio, uozbilji se i pogledaj kakve si gluposti napisao.
nije ti potrebno dalje se prosipati, vjeruj mi...
a imas i pravo.
pirmin

#1417 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

hellhammer wrote:
Vazi isto kao i za preporuke koji je najbolji za zivjeti.
Svaki becirk ima svojih losijih i boljih dijelova. Od prvog do 23.eg.
Tako i 10. Ima ljudi u tom becirku koji se ne bi selili iz njega taman da mu das stan u prvom.

Bitno je potrefiti kvalitetnu gradjevinu, komsiluk i lokaciju na kojoj nisi ovisan o autu. (UBahn, Tram itd.)
MrsJ

#1418 Re: Zivot u Austriji

Post by MrsJ »

Unajmljivanje stana u Beču je puno komplikovanije nego sam mislila da će biti. Za to bi trebala posebna tema. Ovo je užas sa kojekakvim provizijama (za koje mi uopšte nije jasno zašto se uzimaju od onoga ko unajmljuje stan a ne od vlasnika stana) i kaucijama, pa u startu ti treba 5-7 hiljada da bi unajmio stan. Još ako tražiš namješten i na period od 6 mjeseci, kao što ja tražim, nema šanse. Postajem očajna, sedmicama već listam, tražim ali ništa. :sad:
hadzinicasa

#1419 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

MrsJ wrote:Unajmljivanje stana u Beču je puno komplikovanije nego sam mislila da će biti. Za to bi trebala posebna tema. Ovo je užas sa kojekakvim provizijama (za koje mi uopšte nije jasno zašto se uzimaju od onoga ko unajmljuje stan a ne od vlasnika stana) i kaucijama, pa u startu ti treba 5-7 hiljada da bi unajmio stan. Još ako tražiš namješten i na period od 6 mjeseci, kao što ja tražim, nema šanse. Postajem očajna, sedmicama već listam, tražim ali ništa. :sad:
Troskovi pri prvom najmu stana:
1: provizija agentu za nekretnine - u iznosu visine obicno dvije mjesecne najamnine
(vecina ljudi koji izdaju stanove ne rade to licno nego preko agencije. Agent zaduzen za iznajmljivanje tog stana, obilazi stan sa potencijalnim najmoprimcima, te u slucaju sklapanja ugovora, vrsi uvid i popis stanja stana u trenutku ulaska, kao i u trenutku izlaska, priprema ugovor te ga potpisuje s najmoprimcem, predaje u poresku i sluzi kao kontakt za sve eventualne kvarove ili Probleme u stanu. za to uzima proviziju)
2: porez - u iznosu koliko se ja sjecam oko 40% jedne mjesecne najamnine
3: polog za "koristenje" stvari - u procijenjenom iznosu vrijednosti stvari Koje se nalaze u stanu (ukoliko se unajmljuje namjesten stan) - za neke stanove samo sa kuhinjom i kupaonicom, ukoliko je "kvalitetnija" kuhinja ide polog u procjeni stanodavca. (ovim se vlasnik stiti od eventualnih ostecenja imovine koristenjem)
4: polog za kiriju - u visini obicno dvije ili tri prosjecne kirije (ovim se stiti vlasnik od rizika da stanar ode a ne plati kiriju ili da iseli prije otkaznog roka i time mu stvori gubitak - jer nije odmah ponovo izdao stan (inkrementalni)
5: prva kirija

Pri izlasku iz stana, ukoliko je sve vraceno u prvobitnom stanju, novci iz tacke 3 i 4 se od strane agenta vracaju najmoprimcu.
ostale tacke su nepovratne, s tim da se tacka 1 u odredjenim uslovima moze odbiti od poreza.

nadam se da je sad jasnije.
MrsJ

#1420 Re: Zivot u Austriji

Post by MrsJ »

Hvala puno na iscrpnom odgovoru. :thumbup:
Jasno mi je sve. Ali eto malo mi je čudno da onaj koji unajmljuje stan plaća proviziju jer kod nas u BiH to nije slučaj, plaća je onaj ko iznajmljuje. Uglavnom velika se suma mora izdvojiti za početak. Zato pokušavamo pronaći nešto u privatnoj režiji, bez posredstva u agenciji ali koliko sam shvatila najbolji stanovi se izdaju upravo preko agencija. Ovo ostalo je uglavnom u bez veze stanju. I uspijem naći nešto da je dobro i ne previše skupo ali na periferiji. S obzirom da nemam predstavu o veličini Beča, da li je dobro uzeti malo dalje stan npr 23. bezirk? Imali bi auto. Kakvo je stanje sa parkingom kada se ide u centar?
HardcoreMX

#1421 Re: Zivot u Austriji

Post by HardcoreMX »

samo gledaj da ti je trollejbus blizu...
:D
MrsJ

#1422 Re: Zivot u Austriji

Post by MrsJ »

Nađoh u 3. bezirku stan, valjda se nisam zeznula. :-D Nemam pojma šta da očekujem tamo jer je bilo 5 do 12, morala sam što prije riješiti pitanje stana na par mjeseci a onda kada dođem tamo tražim dalje. Kakvu strukturu stanovništva da očekujem u ovom dijelu grada?
animals

#1423 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

MrsJ wrote:Nađoh u 3. bezirku stan, valjda se nisam zeznula. :-D Nemam pojma šta da očekujem tamo jer je bilo 5 do 12, morala sam što prije riješiti pitanje stana na par mjeseci a onda kada dođem tamo tražim dalje. Kakvu strukturu stanovništva da očekujem u ovom dijelu grada?
To ti je jedan od bolji bezirka..
a struktura je kao i svugdje..ne trebas o tome razmisljati..
vazno je da je stan udoban za zivot..
ostale stvari su nadohvat ruke, jer je Bec povezan tako da mozes stici sa jednog
kraja na drugi, sasvim brzo javnim prijevozom..
animals

#1424 Re: Zivot u Austriji

Post by animals »

I jos nesto..
ako uzmes stan u nekoj oronuloj zgradi, onda ti je svejedno u kojem si bezirku..
isto tako u novoj zgradi..
vazno je da imas javni prijevoz u blizini..auto ti je vecinom za vikend, zbog park zona..
pirmin

#1425 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Na par mjeseci znaci minimalno 12?
Ili je to nesto privatno?
Post Reply