Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
CaneBos

#1401 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by CaneBos »

Mehemed wrote:
xamp wrote:
CaneBos wrote:Zar ne bi bilo mnogo efektivnije za sve da napravimo jednu listu POUZDANIH prodavaca sa ovog pik-a, recimo po kategorijama.
Pa recimo za kompjutere i kompjutersku opremu da vidimo koji su to prodavci od kojih nikog nece zaboliti glava, pa za auto dijelove, pa za mobitele, pa za nakit, kozmetiku, namjestaj, kucne potrepstine itd..

Otvoriti fajl na Gdrive-u i dodavati. Naravno neka za svakog tog predlozenog prodavca ima bar po 3-4 razlicitih korisnika koji ce potvrditi vjerodostojnost istog.
Ovako, od ove teme ko je koga zavalio i kako mala fajda..meni bi bilo bitnije da imam recimo adrese ljudi s kojima mogu bez bojazni nesto odraditi, nego da citam o likovima od kojih trebam bjezati.
Nesto kao sto sluze Dojmovi i pouzdanost na piku? Kako znas da npr ja sam necu dodati nekog da vas mogu zajebat?
Ako niko ne potvrdi jos tog korisnika kojeg si ti naveo tesko da ce mu opet vjerovati...

Sto se tice racunara i racunarske opreme ja preporucujem PCOS
http://www.pik.ba/profil/PCOS/
Potvrdjujem, imala jednu transakciju s ovim prodavcem, sve korektno! :)

Eto o ovome govorim..neka lista pouzdanih prodavaca na pik-u, jer ih zaista ima.
burekodsira

#1402 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by burekodsira »

daj ba sjebaste temu, dje su tu prevaranti
meth

#1403 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by meth »

Image
meth

#1404 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by meth »

Image
Eborg

#1405 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Eborg »

Pa sada se mogu prijaviti i profili, uradite to kada naletite na takve kandidate.
CaneBos

#1406 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by CaneBos »

Eborg wrote:Pa sada se mogu prijaviti i profili, uradite to kada naletite na takve kandidate.
Od tog imas samo opciju za klik, a od reakcije administracije imas jedno veliko :run: :skoljka:
CaneBos

#1407 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by CaneBos »

123456789 wrote:Hvala ti, malo si se potrudio da mi pokazes, no nije to sto mi treba :)

Treba mi ovako nesto

Znaci da se pojavi youtube zaljepljen, a ne da ide na artikal..
Tu opciju nemas, mozes samo staviti link za taj youtube. To nekad, ako ikad vlasnici pika osjete potrebu da daju nesto vise od suhoparne forme za objavu artikala. :-?
Eborg

#1408 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Eborg »

CaneBos wrote:
Eborg wrote:Pa sada se mogu prijaviti i profili, uradite to kada naletite na takve kandidate.
Od tog imas samo opciju za klik, a od reakcije administracije imas jedno veliko :run: :skoljka:
Ma reaguju oni na prijave ali vrlo, vrlo sporo. Haman da je njima važnije da imaju više artikala i posjeta nego da budu ozbiljan servis.
CaneBos wrote:Tu opciju nemas, mozes samo staviti link za taj youtube. To nekad, ako ikad vlasnici pika osjete potrebu da daju nesto vise od suhoparne forme za objavu artikala. :-?
Mislim da može, čini mi se da sam viđao na nekim artiklima i Youtube embedding.
Sanchez22

#1409 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Sanchez22 »

CaneBos wrote:
123456789 wrote:Hvala ti, malo si se potrudio da mi pokazes, no nije to sto mi treba :)

Treba mi ovako nesto

Znaci da se pojavi youtube zaljepljen, a ne da ide na artikal..
Tu opciju nemas, mozes samo staviti link za taj youtube. To nekad, ako ikad vlasnici pika osjete potrebu da daju nesto vise od suhoparne forme za objavu artikala. :-?
Sad se navukao na pjesmu :D
seoBIH

#1410 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

vTu opciju nemas, mozes samo staviti link za taj youtube. To nekad, ako ikad vlasnici pika osjete potrebu da daju nesto vise od suhoparne forme za objavu artikala. :-?
Moze, licno vidio na nekim oglasima :) Sve pokusao nema sanse, morat cu nekako provaliti kako se to radi. Znaci youtube se pojavi uredno na oglasu :)

@Sanchez22

Evo ti i ove kada vec objavih :D

https://www.youtube.com/watch?v=H686vAjvVDU

https://www.youtube.com/watch?v=bclkvrzpPNM

:mrgreen: :mrgreen:
Schlauf2

#1411 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Schlauf2 »

gradskadjeca wrote:
Schlauf2 wrote:Za ovo skrivanje transakcija, ja ne skrivam transakcije, imam ih trenutno 112, tek rijetko poneku sakrijem i to samo onda ako je druga strana sakrije. Ovi sto imaju hrpu transakcija a sve sakrivene bas i nisu povjerljivi, jer popis razmijenjenih dojmova nije napravljen bezveze, to je isto kao neka vrsta CV-a na Piku, da se zainteresovani mogu upoznat sa njihovim radom i historijom, što na kraju ima veliku ulogu u procjeni povjerljivosti.

Najveci razlog za nesakrivanje transakcija je taj da dojam kao dojam nije svaki isti, pojašnjenja za to su sljedeća:

Nije isti dojam koji se dobije kad je u pitanju artikal vrijednosti npr. 500 KM i 5 KM. Može neko imati 100 dojmova a da ih je nakupio na stvari manje vrijednosti tipa sličica, stripova itd, dođe jedan kupac, pokupuje 10 artikala ukupne vrijednosti 100 KM i eto odmah 10 dojmova lako zarađenih, dok se nekom ko se bavi mobitelima teško može to desiti, jer za jedan mobitel od 500 KM dobije 1 dojam. Ovaj što je dobio 10 dojmova ih je dobio puno lakše nego ovaj što se napatio za 1, a jedna njegova transakcija je bila veće vrijednosti nego kod ovog svih 10 zajedno.

I šta sad, da oba korisnika sakriju svoje transakcije i da ispadnu isti a zapravo su različiti ko nebo i zemlja.

Osim vrijednosti artikala bitan je i broj korisnika sa kojima se radilo. Neko ostvari 100 transakcija sa samo 3 korisnika (logično je pitanje zašto ni sa kim drugim nego samo s njima), što inače bude jako sumnjivo jer mu navedeni mogu biti jarani ili lažni profili. S druge strane, neko ostvari 100 transakcija radeći sa skoro isto toliko ljudi, valjda je bolji ovaj što je radio sa skoro 100 ljudi nego ovaj sa 3.

Iz strukture transakcija se može vidjeti svašta, ali to nekima ne odgovara pa zato skrivaju transakcije.

Da neko ovo ne shvati pogrešno, drugo je kad neko kupuje stan ili opremu za stan, tj. za sebe, ali tih artikala teško da može biti 100 ili više, tako da skrivanje apsolutno svakog od tih 100 ili više artikala ne može biti opravdanje.
Logika ti je bezveze skroz, imam 140 transakcija i 100% povjerenje. Imam prikazano 15-ak transakcija.

Ne zelim da bilo ko zna sta kupujem i koliko trosim love. Zar i to nije dovoljan razlog da se sakriju transakcije.

Sta ko ima znati da sam u mjesec dana kupio, iMac, sat od 400 KM, 2 umjetnicke slike po 300 KM i graficku od 500 KM, i jos skupih stvarcica.

Nisam imao DP karticu, PIK-a ili sl upravo iz tog razloga, neko moze uletiti u bazu i vidjeti da trosim sedmicno 250 KM na snabdjevanje u najblizem konzumu i zakljuciti, oho evo finog plijena, ovaj dobro zivi. Ne kazem da se ovaj konkretan primjer odnosi na mene ali samo navodim primjer. Supruga mi je kupila cizme nedavno od nekoliko stotina maraka, i nisam htio uzeti karticu sa kojom mogu ostvariti ustede pri buducim kupovinama. Svaki mjeec smo tu pazarili artikle vrijdenosti do 100-150 KM, ali tek kad smo presli neku njihovu granicu i kupili skupe cizme traze mi sve licne podatke.

Ma marsh, nikad vise nisam tamo otisao....

Takodjer dosta puta sam nalijetao na jeftinu stvar koju poslije preprodam, zasto bi neko morao da vidi koliko sam nesto plati. Ostavio sam neke transkacije tek da se vidi da mi nije sve sakriveno
Tebi je bezveze logika jer mijesas kruske i jabuke, za kupovne i prodajne transakcije ne vaze iste stvari. Druga je stvar ako su kupovne transakcije, i ja te uglavnom skrivam, ali ako planiras s necim raditi (nesto masovnije prodavati) na Piku onda transakcije vezane s artiklima s kojim radis trebaju bit otkrivene (kupovne transakcije nema veze mogu se sakriti ali se prodajne trebaju otkrivati) jer je to fakticki tvoja biografija vezana za to s cime radis.

Treba da znas (i pretpostavljam da znas jer vidim da si ozbiljan) da skrivanje dolazi sa odredjenom cijenom a to je manjak povjerenja od strane drugih prema tebi, tako da se nemoj zacuditi ako neko iskaze sumnju u tebe zbog skrivanja. Jedino je na tebi jesi li tu cijenu spreman platit.

Mogu i primjer kratak navesti koji je istinit, bio jedan korisnik 'gangster' mu nick, imao cca 110 transakcija, povjerenje 100%, dosta i kupovnih i prodajnih, od toga samo 15 otkrivenih. Profil mu med i mlijeko, kad kasnije doticni dobio ban jer je trgovao sam sa sobom. Ispostavilo se da su sve skrivene transakcije radjene sa samo jednim profilom 'Pik999' iza kojeg se krio upravo on (naravno i taj je profil.banovan). Ovakvih ima na sve strane.
marshall_bug

#1412 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by marshall_bug »

Schlauf2 wrote: Tebi je bezveze logika jer mijesas kruske i jabuke, za kupovne i prodajne transakcije ne vaze iste stvari. Druga je stvar ako su kupovne transakcije, i ja te uglavnom skrivam, ali ako planiras s necim raditi (nesto masovnije prodavati) na Piku onda transakcije vezane s artiklima s kojim radis trebaju bit otkrivene (kupovne transakcije nema veze mogu se sakriti ali se prodajne trebaju otkrivati) jer je to fakticki tvoja biografija vezana za to s cime radis.

Treba da znas (i pretpostavljam da znas jer vidim da si ozbiljan) da skrivanje dolazi sa odredjenom cijenom a to je manjak povjerenja od strane drugih prema tebi, tako da se nemoj zacuditi ako neko iskaze sumnju u tebe zbog skrivanja. Jedino je na tebi jesi li tu cijenu spreman platit.

Mogu i primjer kratak navesti koji je istinit, bio jedan korisnik 'gangster' mu nick, imao cca 110 transakcija, povjerenje 100%, dosta i kupovnih i prodajnih, od toga samo 15 otkrivenih. Profil mu med i mlijeko, kad kasnije doticni dobio ban jer je trgovao sam sa sobom. Ispostavilo se da su sve skrivene transakcije radjene sa samo jednim profilom 'Pik999' iza kojeg se krio upravo on (naravno i taj je profil.banovan). Ovakvih ima na sve strane.
:thumbup:

Upravo tako ce ti razmisljati i prosjecan pik korisnik. Ja licno ako hocu da kupim nesto i vidim da ima na 2 profila, uvijek cu kupiti od onog ko ima npr.40 transakcija bez i jedne sakrivene nego od nekog ko ima preko 100 al vise od pola ih sakriveno.
Ako mislis trgovati necim i zaradjivati tako onda nema smisla da sakrivas transakcije.
Schlauf2

#1413 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Schlauf2 »

Da prijavim jednog prevaranta (na moju sreću, nisam ja taj koji je bio prevaren), zove se Admir, iz Rajlovca je, njegov broj telefona je 066 901 301. Uvalio artikal sa defektom koji se nije mogao nikako uočiti u toku pregleda. Kad je kupac reklamirao, lagao je da je artikal ispravan i da je on otišao van države te da se neće vraćati 2 mjeseca :shock: :-) Doduše, šteta nije velika, ali je bitno da se zna da je prevarant.
dragan.s

#1414 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by dragan.s »

Evo da vas i ja upozorim ne nešto sa pik.ba. Nisam ja kupovao već jedan moj klijent.
Uglavnom čovjek je kupio 7 DVD-ova sa instalacijom dva programa za autodijagnostiku (Elsa i Etka). Čovjek je sve to regularno dobio, ali je nastao problem kod instalacije i pošto nije mogao sam da uradi donio je u servis računar i DVD-ove.
Nađemo da je svaki izvršni fajl na tim DVD-ovima bio zaražen virusom Sality koga je skoro nemoguće ukloniti sa računara i kad se on otkrije lakše je reinstalirati kompjuter. I tako mu je i bilo. Dobio je novu instalaciju, a te programe smo mu instalirali iz naše softverske baze, a ne sa zaraženih medija. Tako da ga je ova kupovina izašla malo skuplje nego je mislio.
Lounge Act

#1415 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Lounge Act »

ja ne znam u sta bih ubrojala ovu tetu, meni je prevarant- javi se i dogovorimo se oko artikla i onda ja da potvrdim sve ona se ne javlja, na poruke ne odgovara, ma nista kao da nikad pricale nismo, ja sam je blokirala
http://www.pik.ba/profil/ninacz/
MOSALJOZE

#1416 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by MOSALJOZE »

Lounge Act wrote:ja ne znam u sta bih ubrojala ovu tetu, meni je prevarant- javi se i dogovorimo se oko artikla i onda ja da potvrdim sve ona se ne javlja, na poruke ne odgovara, ma nista kao da nikad pricale nismo, ja sam je blokirala
http://www.pik.ba/profil/ninacz/
Plaha joj odjeća
ambition

#1417 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by ambition »

Code: Select all

http://www.pik.ba/artikal/7665227/sprint-hawk-2t/
ČITAJ DETALJNO

DETALJNO

WINNNN :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
meth

#1418 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by meth »

KvaziExpert wrote:http://www.pik.ba/artikal/7665126/pitom-zuti/ :-)

Sent from my GT-P7300 using Tapatalk 4 Beta
Što bi komšije Srbi rekli šta je ovo bre teraj ga u pičku lepu materinu... :D
rukfashmoj

#1419 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by rukfashmoj »

Ima nakav vrti svaki dan nokiu onu sa 41 kamerom po 15 puta.Jel prevarant nemam pojma al lik nije normalan definitivno. :lol:
mad mike

#1420 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by mad mike »

interesuje me kako poslati postom neki artikal a da kupac plati postarinu...i koliko iznosi postarina ?
seoBIH

#1421 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

mad mike wrote:interesuje me kako poslati postom neki artikal a da kupac plati postarinu...i koliko iznosi postarina ?
Posaljes s 24Vip, do 5kg CIJENA je 11,65KM i plus 5KM za povrat novca.

Dostava u roku od 24h, povrat novca od 2 do 5 radnih dana (najcesce 3 dana).

BHPOSTA, 8KM sve ukupno, dostava u roku od 2-4 dana, povrat novca i do 10 dana.
fortaleza

#1422 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by fortaleza »

Nedavno sam koristio bh postu i postarina me izasla 3 KM, paket do 3 kg, tezi paketi su nesto skuplji, a otkupna posiljka je ono sto ti treba 5 KM za manje pakete. Kupac preuzme paket kad ga plati. Mislim se, dati 16 KM za slanje unutar BiH za pakete normalne velicine je previse.

Zanimljivo, meni je paket dosao vec iduci dan, a inace treba 3-4 dana, nikad nisam duze cekao.
seoBIH

#1423 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Probaj npr poslati paket iz Sarajeva u Bijeljinu ili recimo Ljubuski pa ces vidjeti koliko ce ta zajebancija s BHP trajati :)

I nije tacno to do 3kg, jer sam neki dan slao paket tezine 1kg do Sirokog i cijena s povratom novca je bila 8KM.
Dimenzije su bile 30x30xm
CaneBos

#1424 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by CaneBos »

123456789 wrote:Probaj npr poslati paket iz Sarajeva u Bijeljinu ili recimo Ljubuski pa ces vidjeti koliko ce ta zajebancija s BHP trajati :)

I nije tacno to do 3kg, jer sam neki dan slao paket tezine 1kg do Sirokog i cijena s povratom novca je bila 8KM.
Dimenzije su bile 30x30xm
Tacno!
Uz to povrat novca od BH poste nije "i do 10 dana", nego i do mjesec i po dana! Pogotovo kako love nema ni za isplate penzija :evil:
fortaleza

#1425 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by fortaleza »

Evo ja jutros dobio paket iz travnika (bh posta) u mostaru (hr posta mostar), a jucer poslan, 3 KM postarine obicne, nije otkupna, a kazem inace treba 3 do 4 dana.
Post Reply