Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
bizet

#1401 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

odr0n wrote: Evo GC je iznad potvrdio da jesam. :mrgreen: Za tu tvrdnju roditelj/dijete = bog/čovjek sam dao objašnjenje, ali ti za negaciju iste nisi dala nikakvo objašnjenje, pa to ne mogu uzeti u obzir kao validan argument nego kao ignoranciju još kada kažeš "ti pricaj do prekosutra, ali I don't follow". Ne kažem da je taj čovjek nezreo, ali ga to može činiti takvog u nekim situacijama, ne mogu procesuirati da jedan odrasli razuman čovjek vjeruje u takve stvari i podređuje sve tomu, možda zvuči oštro, ali ne vidim problem razumnom čovjeku da se bavi osjetljivim pitanjima.

Ništa ne izvrčem nit sam rekao da poistovjećuješ razum i osjećanja, nego da razum podrazumjevaš pod osjećajima kada si gore napisala da "razum pomaze osjecajima", nema pomaganja u kontroli bilo da su u pitanju pozitivni ili negativni osjećaji, razum je ko neko kada te povuče za rame dok si htio nešto nepromišljeno učiniti, uglavnom veza razuma i osjećaja je u konstantnoj borbi, ako jedan nenadvlada drugi će i obratno.

Nisam odmah rekao ovo - "puno je lakse postati vjernik, nego biti vjernik", nego prvo da je "puno lakše postati vjernik, nego ateist" zbog tvoje izjave od prije par postova - "kada se dese lijepe i dobre stvari onda covjek osjeti potrebu da se zahvali nekome, nekom visem bicu od nas samih...ne znam bolje obasniti, jednostavno tako osjecam" - znači lako je prepustiti se osjećajima na kojim vjera bere lagane poene, za razliku od suzdržavanja od istih i procesuiranje razumom, čime te stvari nećemo vezati za vjeru. Pa zatim u nastavku rekoh da je " teže biti vjernik nego ne" - jedno je postati, ali drugo biti, jer onda konstatno sve baziramo na osjećajima, vjerujemo u stvari koje se kose da razumom (Ćuda itd. :lol: ), instument dokazivanja vjere u tzv. višu silu postaju osjećaji dok razum pada u hibernaciju.
da, nisam dala nikakvo obrazlozenje zasto ne mogu povezati primjer roditelj - dijete/ Bog - covjek...nisam ni pokusala jer takvo sto ne mogu zamisliti...mozda bi trebala biti vjernik da bi znala odgovriti na ovo pitanje...zato te ne slijedim, jer tu nemam nikakvih osjecaja, a razum mi kaze da je takvo prihvacanje, ili iz takvih pobuda prihvacanje, nekog bozanstva jednostavno pogresno...mozda sam sad malo bila jasnija?

naravno da razum pomaze osjecajima, samim tim sto ih kontrolise...zasto ti mislis suprotno?..zar nije razum tako snazno orudje i zar nije istina da nam jeste od pomoci?...zbunj

e oko posljednjeg pasosa se mogu sloziti sa tobom sad...zbunj sam jer ne mogu sebi objasniti stvari koje su se desile nikakvom logikom niti ne znam ni ja cime...zbunj sam jer takodje nemam neko "svoje" vrhovno bice kojem cu se zahvaliti, bilo bi mi lakse da sam vjernik, pa makar tek postali...dobro muz se sigurno ne bi ljutio kad bi se njemu zahvaljivala...ne mozes zamisliti godine neplodnosti, brdo nalaza, razlicitih doktora, nekakvih nepotrebnih cackanja, "upiranja" prstom od strane porodice, prijatelja, poznanika...onda se odlucim za posljednji pokusaj da saznam sta to kod mene ne funkcionise (istina nikada se nije naslo nista sto bi kocilo zacece) i prihvatim operativne zahvate kad ono ja necu na operaciju, nego na mirovanje i cuvanje trudnoce....a jbg odr0n, kad ovako nesto dozivis javi se pa cemo pricati o tom nemogucem, nedokucivom, nejasnom i tajanstvenom...pametna nisam po ovom pitanju, ovdje samo osjecaji rade, to je istina, ali ko bi mi zamjerio, a i ko bi mi objasnio kako, zasto bas u tom momentu, zasto ne prosle godine, pretprosle ili one prije...gdje su tu razumna objasnjenja?..reci mi, a ja ti opet necu povjerovati :)...ovo misticno i neobjasnjivo bi rado prodiskutovala, da me ne shvatis pogresno kao za bog - roditelj
fatamorgana

#1402 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:@fata nam se ušutio, znam ja šta će njega motivisati da se "iskupi" zbog izostanaka :evil: :lol:
Nije buraz nego ste ponekad preopširni, vala da trebam čitat' Tolstojevskog još i nekako al' 'vako, ;-)
Great Cornholio

#1403 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

bizet wrote:@Cornholio, uzivaj u veceri i nauci koju formulu, kad se vratis sa bancenja :)
Bilo je i toga nekad, mladost ludost, ono što s kaže, a kako starim sve sam luđi 8-) :lol:

Šalim se, nego opet mi od teme napravismo "mejtef", eno @drugi profil se "krsti" :D

Čuda su moguća, pa tako i to da ti je Bog pomogao da ostvariš svoju dugogodišnju neostvarenu želju, a možda i nije, možda se to desilo slučajno, možda Bog nema ništa s tim. A ako ima, On jedino zna zašto ti je pomogao baš sada, zašto nije prije, ja to tako objašnjavam :)

Narode, ja ću opet uzeti kratku pauzu, jer fakat sam ja pretjerao s "vjeronaukom", a nisam ja te "sreće" ko hodže i popovi da na Bogu zarađujem.

A vi pišite, i samo da znate da ću ja to sve "pregledati", a ko nastavnik sam veoma strog, držim se one Bog zna za 5, knjiga za 4, ja za 3, a vama što ostane :D

Svako dobro, pa se čujemo ...
Great Cornholio

#1404 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:@fata nam se ušutio, znam ja šta će njega motivisati da se "iskupi" zbog izostanaka :evil: :lol:
Nije buraz nego ste ponekad preopširni, vala da trebam čitat' Tolstojevskog još i nekako al' 'vako, ;-)
Govoriš neistine, istina je da nas ne voliš zato što nismo muslimani :evil: :D

'ajd zdravo
odr0n

#1405 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

bizet wrote:
odr0n wrote: Evo GC je iznad potvrdio da jesam. :mrgreen: Za tu tvrdnju roditelj/dijete = bog/čovjek sam dao objašnjenje, ali ti za negaciju iste nisi dala nikakvo objašnjenje, pa to ne mogu uzeti u obzir kao validan argument nego kao ignoranciju još kada kažeš "ti pricaj do prekosutra, ali I don't follow". Ne kažem da je taj čovjek nezreo, ali ga to može činiti takvog u nekim situacijama, ne mogu procesuirati da jedan odrasli razuman čovjek vjeruje u takve stvari i podređuje sve tomu, možda zvuči oštro, ali ne vidim problem razumnom čovjeku da se bavi osjetljivim pitanjima.

Ništa ne izvrčem nit sam rekao da poistovjećuješ razum i osjećanja, nego da razum podrazumjevaš pod osjećajima kada si gore napisala da "razum pomaze osjecajima", nema pomaganja u kontroli bilo da su u pitanju pozitivni ili negativni osjećaji, razum je ko neko kada te povuče za rame dok si htio nešto nepromišljeno učiniti, uglavnom veza razuma i osjećaja je u konstantnoj borbi, ako jedan nenadvlada drugi će i obratno.

Nisam odmah rekao ovo - "puno je lakse postati vjernik, nego biti vjernik", nego prvo da je "puno lakše postati vjernik, nego ateist" zbog tvoje izjave od prije par postova - "kada se dese lijepe i dobre stvari onda covjek osjeti potrebu da se zahvali nekome, nekom visem bicu od nas samih...ne znam bolje obasniti, jednostavno tako osjecam" - znači lako je prepustiti se osjećajima na kojim vjera bere lagane poene, za razliku od suzdržavanja od istih i procesuiranje razumom, čime te stvari nećemo vezati za vjeru. Pa zatim u nastavku rekoh da je " teže biti vjernik nego ne" - jedno je postati, ali drugo biti, jer onda konstatno sve baziramo na osjećajima, vjerujemo u stvari koje se kose da razumom (Ćuda itd. :lol: ), instument dokazivanja vjere u tzv. višu silu postaju osjećaji dok razum pada u hibernaciju.
da, nisam dala nikakvo obrazlozenje zasto ne mogu povezati primjer roditelj - dijete/ Bog - covjek...nisam ni pokusala jer takvo sto ne mogu zamisliti...mozda bi trebala biti vjernik da bi znala odgovriti na ovo pitanje...zato te ne slijedim, jer tu nemam nikakvih osjecaja, a razum mi kaze da je takvo prihvacanje, ili iz takvih pobuda prihvacanje, nekog bozanstva jednostavno pogresno...mozda sam sad malo bila jasnija?

naravno da razum pomaze osjecajima, samim tim sto ih kontrolise...zasto ti mislis suprotno?..zar nije razum tako snazno orudje i zar nije istina da nam jeste od pomoci?...zbunj

e oko posljednjeg pasosa se mogu sloziti sa tobom sad...zbunj sam jer ne mogu sebi objasniti stvari koje su se desile nikakvom logikom niti ne znam ni ja cime...zbunj sam jer takodje nemam neko "svoje" vrhovno bice kojem cu se zahvaliti, bilo bi mi lakse da sam vjernik, pa makar tek postali...dobro muz se sigurno ne bi ljutio kad bi se njemu zahvaljivala...ne mozes zamisliti godine neplodnosti, brdo nalaza, razlicitih doktora, nekakvih nepotrebnih cackanja, "upiranja" prstom od strane porodice, prijatelja, poznanika...onda se odlucim za posljednji pokusaj da saznam sta to kod mene ne funkcionise (istina nikada se nije naslo nista sto bi kocilo zacece) i prihvatim operativne zahvate kad ono ja necu na operaciju, nego na mirovanje i cuvanje trudnoce....a jbg odr0n, kad ovako nesto dozivis javi se pa cemo pricati o tom nemogucem, nedokucivom, nejasnom i tajanstvenom...pametna nisam po ovom pitanju, ovdje samo osjecaji rade, to je istina, ali ko bi mi zamjerio, a i ko bi mi objasnio kako, zasto bas u tom momentu, zasto ne prosle godine, pretprosle ili one prije...gdje su tu razumna objasnjenja?..reci mi, a ja ti opet necu povjerovati :)...ovo misticno i neobjasnjivo bi rado prodiskutovala, da me ne shvatis pogresno kao za bog - roditelj
Objašnjenje stoji još uvijek i jasno je, do tebe je što te nešto koči da ga prihvatiš, ja tu ništa dalje ne mogu reći.

Nije to pomaganje, to samo tako izgleda, a ustvari se odvija stalna borba između razuma i osjećaja, evo u tom primjeru što ti se desio u pitanju je bila borba u kojem je razum izgubio, osjećaji su ti sada ujedno i doživljaj i objašnjenje umjesto razuma.

Naravno da postoje situacije u kojima čovjeku izgleda kao da su se svi zakoni fizike, prirode itd. prekršili, te se baš njemu tada priklonili, zatim kao šlag na tortu dolazi i vjera u višu silu koja kao da nas je pogledala u tom trenu. Iskusio sam par sličnih stvari nekada, tako da precizno znam šta je to u pitanju, a to je ništa drugo nego ljudska nemoć pred određenom situacijom dobrom ili lošom, te paradoksalni koncept više sile koji se može vezati za bilo šta od toga, kao u slučaju kada kažeš "zasto bas u tom momentu, zasto ne prosle godine, pretprosle ili one prije", da se to desilo prošle ti bi na isti način zapitala zašto ne prošle ili sljedeće, čisti paradoks, te nezaobilazna ignorancija kada kažeš "reci mi, a ja ti opet necu povjerovati", zbog koje ne želiš narušiti taj moment koji je kao bajka djelovao. A kada uzmeš u obzir more ostalih ljudi koji su izašli iz nedokučivo teže situacije nego koje si ti, onda razum treba da proradi i shvatiš da to što ti se desilo nije ništa specijalno, ne samo što se i drugima desilo, nego na isti način kako je izašlo na dobro, moglo je i na loše, pa tek primjere koji nisu bili hepi end, e onda treba da dođemo sebi da vidimo da nije sve bajno, te je sve stvar uslova kakvi su bili u određenom trenutku. :)
bizet

#1406 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@odr0n, dio mene se slaze sa tobom,ali mi ostaje neki prazan prostor koji zahtijeva pojasnjenja koja mi ti nisi dao.
Reci to je tako i tu nema niceg vise je isto kad vjeroucitelj kaze u Boga ili vjerujes ili ne bez dokaza o njegovom postojanju.
Naravno da moj dogadjaj nije nista posebno u moru zivotnih prica, ali meni je poseban i bilo bi ludo da se ne radujem ovom djetetu nego da dozivljavam kao nesto obicno, skoro svakidasnje. Ima i takvih sretnica koje ostaju trudne od pogleda ali za mene je ovo velika sreca.
Dobri i losi trenutci, svako ih dkzivljava na svoj nacin. Zasto je problem ako ja imam zelju da kazem hvala nazad svemiru i na taj nacin posaljem malo dobre energije nazad?
Great Cornholio

#1407 Re: Za predane Životu

@bizet, ne slušaj Odrona, on je idolopoklonik, sebe je proglasio bogom, Bog će ga za oto kaznit', i kazniće sve njegove sljedbenike :evil: :D

Tu "prazninu" koju osjećaš može "popuniti" samo Bog i to što ti imaš želju da mu se zahvališ na velikoj sreći koju si dočekala, u stvari koju ste dočekali, jer nisi se sama " molila" za dijete koje će vas usrećiti, je možda baš zbog toga što to On od tebe priželjkuje, što priželjkuje da mu se vratiš, da ponovo u Njemu vidiš VIP prijatelja kojim se možeš hvaliti 8-) :)

A evo ti nešto za dumanje, pa dumaj dok možeš, kad dijete stigne nema ni dumanja a ni spavanja, ni tebi ni čoe'ku ti :evil: :lol:

Bog traži ljude čija su srca u skladu s njegovim željama. Zato je najveća molitva: "Neka bude volja tvoja." Tu i takvu molitvu vi ne možete "popraviti"! Ona mora odražavati stvarnost. Puko otvaranje usana i izgovaranje tih reči ne znači ništa. Ta molitva mora izlaziti iz vašeg srca. A to i nije tako lako.

Postoje mnoge stvari koje bih ja želeo da učinim, i mnoge moje molitve odraz su sebičnosti. Veliki broj molbi odnosi se na stvari koje bi mi obezbedile komfor, sreću i pojednostavljenje života. No, prava svrha molitve je da se u mome životu ostvari delovanje Boga i da se zatim, kroz mene i moj život, isto to delovanje vidi i u životu drugih ljudi oko mene.

Uveren sam da Bog namerava da vam da mnogo od svega što tražite. Samo, treba da imate na umu da je njegova procena kada to vama treba drugačija od vaše. Bog često odlaže ispunjenje vaših molitava iz njemu vrlo dobro poznatih razloga, a za vaše dobro.

Jedan od razloga zbog kojeg Bog odugovlači da odgovori na vašu molitvu je što hoće da vam da mnogo više od onoga što vi u tom trenutku molite.

Dobar primer za to je Ana. Ona mnogo godina nije mogla da zatrudni. Muž uzme još jednu ženu koja mu rodi mnogo dece. Anu je svakodnevno suočavanje sa činjenicom da će ostati bez svoje dece sve više teralo u depresiju.

Jednog dana Ana i njen muž krenu na hodočašće Gospodu, u Šator sastanka. Druga žena ostade kod kuće čuvajući decu. Muž upita svoju nesrećnu ženu: "Ana, zašto plačeš? Zašto je srce tvoje neveselo?"

Ana odgovori: "Daj mi dece!"

"Jesam li ja Bog pa da ti dam poroda", rekao je. "Nijesam li ti ja bolji nego deset sinova?"

Dok je ulazila u Šator Gospodnji, bol u svome srcu nije više mogla da izdrži. Usne joj nisu mogle glasno izraziti unutrašnji bol. Toliko duboko u sebi je osećala svoj jad da je u Šatoru mogla samo nemo da stoji pred Bogom i plače. Usne su joj se pokretale, ali nisu puštale nikakav glas.

Sveštenik Ilije je prošao pored nje. Gledao je kako stoji i miče usnama. Mislio je da je pijana i naredio da je izvedu iz Šatora. Ana je odgovorila: "Nijesam pijana, gospodaru, nego sam žena tužna u srcu; nijesam pila vina ni silovita pića; nego izlijevam dušu svoju pred Gospodom. Gospode nad vojskama! Ako pogledaš na muku sluškinje svoje, i opomeneš me se, i ne zaboraviš sluškinje svoje, nego daš sluškinji svojoj muško čedo, ja ću ga dati Gospodu dokle je god živ" (1. Sam. 1).

Upravo je to trebalo Bog da čuje od Ane, jer mu je baš u to vreme bio potreban neki čovek. Stanje u Izraelu bilo je toliko loše da Bog nije imao čoveka koga bi mogao koristiti za sebe i ostvarenje svojih planova. Da bi dobio čoveka, trebalo je da Bog pridobije ženu da ga od nje dobije na dar. Stoga je tako postupao s njenim srcem.

Ana se za sina molila mnogo godina. Za sina u kome će uživati i radovati mu se, sina koji će prekinuti svekoliko ponižavanje od strane one druge žene. Ana je molila da joj Bog da sina i skine sramotu s nje. Na kraju se molila i obećavala: "Ako... daš sluškinji svojoj muško čedo, ja ću ga dati Gospodu dokle je god živ." Ona je najzad uskladila svoje s Božjim namerama i planovima.

Sveštenik joj odgovori: "Idi s mirom; a Bog izrailjev da ti ispuni molbu, zašto si ga molila." Ana se vratila kući. Bog je dao da zatrudni. Rodila je sina i dala mu ime Samuilo. On je postao prorok, sveštenik i jedan od najistaknutijih vođa Božjeg naroda u Starom zavetu.

Da, Bog je celo to vreme želeo da Ani da sina, ali je odgovor na njene molitve odlagao da bi se želja njenog srca uskladila s njegovom namerom.

Ne obeshrabrujte se ako Bog odlaže odgovor na vaše molitve. Možda želi da vam pruži mnogo više od onoga što vi molite.
fatamorgana

#1408 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Kornelije, odvadi malo, kližeš u euforiju, :lol:
Great Cornholio

#1409 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:Kornelije, odvadi malo, kližeš u euforiju, :lol:
Ovo nije iz moje glave, da sam ja ovo pisao bilo bi jedno deset puta duže 8-) :-) :lol:

Šta ima loše u tome što bizet želi da se zahvali Bogu, siguran sam da je to Bogu draže neg' stalna kuknjava, žalbe i molbe.

Vidiš li ti koliko je sati :shock: , valja mi sutra na posao, i pri toj pomisli euforija odmah nestade, a nije je vala ni bilo, ne pijem nit se drogiram pa da "letim" u ponoć :D

laku noć :)
fatamorgana

#1410 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Što reše Hesse u Sidarti: Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti .... LN, :)
Great Cornholio

#1411 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:Što reše Hesse u Sidarti: Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti .... LN, :)
Moradoh sačekati da vidim šta ćeš odgovoriti, mislio sam da će bit nešto smiješno, al' eto ne bi, ti cirkuzaš samo s muslimanima :evil: :D

To je Hase nekom drugom govorio, ja sigurno znam da meni fali pameti, zveči nešto u glavi kad njom mućnem :-? :lol:

laku noć druže :)
fatamorgana

#1412 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:Što reše Hesse u Sidarti: Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti .... LN, :)
Moradoh sačekati da vidim šta ćeš odgovoriti, mislio sam da će bit nešto smiješno, al' eto ne bi,
Pa znam da nije smiješno, žalosno je, :lol:
bizet

#1413 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@Cornholio, poslusaj fatamorganu, dobro ti misli.
Vjera spada u nasu najdublju intimu i tu bi trebali pokusati da je sacuvamo.
Tvoj dozivljaj Boga ma koliko luckasto na momente izgledao je jednako dirljiv, a iznoseci ga nama koji ne marimo za svetosti toliko i kojima je malo sta sveto na ovom svijetu, sebe stavljas u ranjivu poziciju, sad ludost ili odvaznost, vrijeme ce reci.
Sto su ljudi stariji to su pokvareniji, bas kao svaka roba i mi imamo rok trajanja, i hvala Bogu na tome.
Sto se tice price o Ani, dirljiva je, ali iskreno dug je put od zaceca do rodjenja i mnogo stvari moze krenuti po zlu. Zbog tog je jednostavnije ne pridavati cijeloj stvari mnogo znacaja nego se naoruzati razumom, jer tako svaki pad lakse prezivimo. U tome lezi moc razuma i ne treba je se odreci.

Nego ziv ti i zdrav bio, mozemo i o kupusu, a i o tim formulama sto ih ucih, kaj velis? :)

ps. preporucujem da ne zaboravis na bancenje potpuno, u tvom stilu i kako tebi odgovara naravno :)
odr0n

#1414 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

bizet wrote:@odr0n, dio mene se slaze sa tobom,ali mi ostaje neki prazan prostor koji zahtijeva pojasnjenja koja mi ti nisi dao.
Reci to je tako i tu nema niceg vise je isto kad vjeroucitelj kaze u Boga ili vjerujes ili ne bez dokaza o njegovom postojanju.
Naravno da moj dogadjaj nije nista posebno u moru zivotnih prica, ali meni je poseban i bilo bi ludo da se ne radujem ovom djetetu nego da dozivljavam kao nesto obicno, skoro svakidasnje. Ima i takvih sretnica koje ostaju trudne od pogleda ali za mene je ovo velika sreca.
Dobri i losi trenutci, svako ih dkzivljava na svoj nacin. Zasto je problem ako ja imam zelju da kazem hvala nazad svemiru i na taj nacin posaljem malo dobre energije nazad?
Tražiš objašnjenja koje sam već naveo, a evo ti ponovila, ali izgleda da si ih previše bukvalno shvatila, pa ispade da trebaš biti mrtav-hladan kada ti se desi takvo nešto. Naravno da je radost normalna reakcija, ali načinom ispoljavanja istog mogu da se pređu granice normalnog i smislenog, kada raširiš ruke ka nebu i otpočneš monolog sa neživom prirodom što je jednako besmisleno pričajući sa kamenom, tj. zahvaljujući se svemiru, višoj sili, misleći da su se svi zakoni prekršili zbog tebe pod dirigentom palicom istih, čime ta radost prerasta u nekontrolisanu euforiju, zamka u kojoj vjera trijumfuje. Uredu je biti osjećajan, emotivan u razumnim granicama, ali u protivnom ako nas osjećaji nadvladaju, ostat će posljedica gdje ćemo razumno i smisleno smatrati ono što je proizašlo iz osjećajnog, pa za svaku situaciju u kojoj nismo bili u moći djelovati, to djelovanje pripisati nerazumnim i besmislenim konceptima više sile za koju mislimo da postoji i koja upravlja tamo gdje mi nismo mogli, čime smo pali u zamku paradoksalnog.
Great Cornholio

#1415 Re: Za predane Životu

bizet wrote:@Cornholio, poslusaj fatamorganu, dobro ti misli.
Vjera spada u nasu najdublju intimu i tu bi trebali pokusati da je sacuvamo.
Tvoj dozivljaj Boga ma koliko luckasto na momente izgledao je jednako dirljiv, a iznoseci ga nama koji ne marimo za svetosti toliko i kojima je malo sta sveto na ovom svijetu, sebe stavljas u ranjivu poziciju, sad ludost ili odvaznost, vrijeme ce reci.
Sto su ljudi stariji to su pokvareniji, bas kao svaka roba i mi imamo rok trajanja, i hvala Bogu na tome.
Sto se tice price o Ani, dirljiva je, ali iskreno dug je put od zaceca do rodjenja i mnogo stvari moze krenuti po zlu. Zbog tog je jednostavnije ne pridavati cijeloj stvari mnogo znacaja nego se naoruzati razumom, jer tako svaki pad lakse prezivimo. U tome lezi moc razuma i ne treba je se odreci.

Nego ziv ti i zdrav bio, mozemo i o kupusu, a i o tim formulama sto ih ucih, kaj velis? :)

ps. preporucujem da ne zaboravis na bancenje potpuno, u tvom stilu i kako tebi odgovara naravno :)
Ma kakvi ba, njemu je stalo da ja ne pišem, plaši se za svoju reputaciju i zato želi da ukloni ozbiljnu konkurenciju, a ja sam taki 8-) :D

Da, vjera je nešto što svako od nas drugačije doživljava i shvata, ali pošto ja vjerujem da je Bog jedan, isti za sve, ja se ne plašim da javno iznosim svoje stavove i osjećaje kad je Bog u pitanju, kad je u pitanju naš odnos prema Njemu, i Njegov prema Nama, jer da je meni Bog lično prenio svoju "riječ", ja bih se onda mogao "nafurati" i "naplaćivati" tako stečeno znanje, ali pošto nisam te sreće, ja sam po pitanju Boga još uvijek "otvoren", dozvoljavam drugima da utiču na mene i ja na njih, pa da, ako negdje griješimo, zajedničkim snagama uvidimo gdje griješimo, a pošto vjerujem da i Bog može uticati na nas kad smo "otvoreni", kad se u potpunosti ne opasamo bedemima vlastitog razuma i logike, ne zarobimo se u sebe, onda će biti da sam ja odvažan, lud nisam, imam ljekarsko uvjerenje kojim to mogu potvrditi :D

Ne bih se složio, ljudi što su stariji postaju sve manje odvažni, više racionalni i manje emocionalni, i zbog toga dosadni i Bogu i narodu :D Ali, nisu svi takvi, ima starijih ljudi koji ostaju mladi u duhu, tako da nije pravilo da ljudi što su stariji i pokvareniji.

Znači kupus, šta reći o tom čudu prirode, nema tih riječi kojim se može opisati veličina kupusa i nema te stvari, osobe, ili pojave koju kupus ne može zasjeniti. Ma biži ba, kakav kupus, da kupus čemu valja zec bi bio ko vo :lol:

A što se tiče ovih "formula" ma nije to tako interesantno, neke procedure i tretmani u radu sa djecom sa poremećajem govora, čitanja i pisanja, ne može se na tim temama "zakuhat", mogao bih vas time jedino "utušit", a to nam ne treba.

A što se tiče bančenja, odbio sam jedan poziv za bal, rekoh "Nisam našao one miševe i kočije" pa da mi ih dobra vila pretvori u kočije i konje, a nisam ni Pepeljuga :-D :lol:

Šalim se malo, nego u RS-u škole imaju slavu, pa ima nekakav Svetosavski bal, ko nekakvo druženje nastavnika, a ja sam na poziv odgovorio riječima " Ne idu u škole u RS-u samo pravoslavci, i ako neće biti Gospa iz Međugorja , Ajvaz dedo, i ostali "zaštitnici" manjinskih religijskih grupa, to neće bit' interesantno , jer kakvo je to slavlje bez najmanje petero mrtvih :evil: :lol:
bizet

#1416 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@odr0n,
sve sto si rekao rekao si dobro. pasti u zamku vjerovanja u nadnaravno je lako. samo treba ciljati u slabe tacke individue. i tu padaju mnogi. nesto kao ispiranje mozga, samo to radimo sami sebi (sto je jednako strasna varijanta).
nase nedostatke nadopunjava mitsko bice, ublazuje boli i strahove i daje nadu i hrabrost za dalje.
razmisljala sam ova 2 dana, koliko sam u stanju razmisljati uopce pod silnim hormonima, misli mi se razlete kao prelomljena zraka sunca, ali odgovor samoj seb jos uvijek nisam dala. nemoc, slabost pred opijajucom idejom da neko to od gore vidi sve i da ce mi dati da rodim zivo i zdravo dijete je jaka. isla sam dalje u svojoj analizi secirajuci svoj karakter uzduz i poprijeko, pokusavajuci odgonetnuti koliko sam sebicna, moram li imati dijete, zbog cega ga silno zelim.
djeca se vole i u to nema sumnje, kao ni u bioloski sat koji kod vecine zena proradi, a ja nisam izuzetak. ali ono sto sam dokucila je da sam ostvarila sve sto sam zamislila, skoro sve naravo, da nema stvari koju nisam uspjesno odradila, iako su drugi vjerovali u suprrotno, taj sam tip, tvrdoglava i uporna mazga. jedino na sta ne mogu da 100% uticem je ovo, drgo stanje i naravno potreba za utjehom, nadom se javila. vjerujem da dobar dio ljudi poklekne na ovakvim stvarima
misli mi se vec debelo rasplinjuju, a vjerujem da nisam ni rekla ono zbog ceg se javih, procice i ovo stanje, pa cu razumnije zvucati.
bizet

#1417 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@Cornholio, ma kupus mi zadaje glavobolju, dobih burence a ni muz ni ja ga ne jedemo.
planiram sarmu vec danima, no i to se razvuce. ne laje bolan kuca radi sela, nego mi trebaju ideje kako da potrosim kupus da se ne baci, sad ce proljece, sad ce se to pokvariti.

kad smo kod kvarljivosti, ne slzem se sa tvojom pricom da sto smo stariji to nismo pokvareniji. to ti bolan sebe zavaravas a znas dobro da istinu govorim, e sad drugo su stepeni propadanja i truljenja duse i rijetki koji je pokusavaju ocuvati sto ciscom i iskrenijom.

moram te pitati, volis li svoj posao?
ama zar nisi mogao naci mjesto u domu zdravlja u svom gradu, ili negdje blize, kad ti se ne radi u RS-u? i kakve su sanse da to preraste u stalni posao?
kerima1

#1418 Re: Za predane Životu

Post by kerima1 »

BIZET STA ZNAS MOZDA SE NEKOM DOVA PRIMILA DA POSTANES MAJKA,A TI TAKO PROTIV VJERE :lol: (IZVINITE NE RADE MI TRENUTNO MALA SLOVA :cry: )
fatamorgana

#1419 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:BIZET STA ZNAS MOZDA SE NEKOM DOVA PRIMILA DA POSTANES MAJKA,A TI TAKO PROTIV VJERE :lol: (IZVINITE NE RADE MI TRENUTNO MALA SLOVA :cry: )
NEDELJA JE, MOŽDA TI SUTRA PRORADE, :lol:
Great Cornholio

#1420 Re: Za predane Životu

bizet wrote:@Cornholio, ma kupus mi zadaje glavobolju, dobih burence a ni muz ni ja ga ne jedemo.
planiram sarmu vec danima, no i to se razvuce. ne laje bolan kuca radi sela, nego mi trebaju ideje kako da potrosim kupus da se ne baci, sad ce proljece, sad ce se to pokvariti.

kad smo kod kvarljivosti, ne slzem se sa tvojom pricom da sto smo stariji to nismo pokvareniji. to ti bolan sebe zavaravas a znas dobro da istinu govorim, e sad drugo su stepeni propadanja i truljenja duse i rijetki koji je pokusavaju ocuvati sto ciscom i iskrenijom.

moram te pitati, volis li svoj posao?
ama zar nisi mogao naci mjesto u domu zdravlja u svom gradu, ili negdje blize, kad ti se ne radi u RS-u? i kakve su sanse da to preraste u stalni posao?
Šteta, kupus je veoma zdrav, pun vitamina, a tebi ih sad treba duplo, pa eto "potroši" nešto kupusa na sebe i na onog/onu kojem/kojoj nije mrsko da jede :P :D :) A rasol daj kakvim alkoholičarima :lol:

Možda, možda se zavaravam a možda i ne, u svakom slučaju ja ne želim da prihvatim to da je duša, za razliku od tijela, podložna starenju, da se ne može "podmlađivati" ako to čovjek želi i trudi se da je "podmladi".

Vidiš, da je bilo posla u mom gradu ja ne bih otišao u RS. Sad sam tu, nisam za stalno primljen i ne bih volio da ovdje radim čitav život, a što se tiče posla, ja sam logoped po zanimanju , tim se sad bavim samo par sati u sedmično, i volio bih da mi to bude stalni posao, a ovim čime se trenutno bavim, radim kao nastavnik u specijalnoj školi, bi se mogao baviti, ali posao logopeda me puno više privlači. Jest da bilo dobro da čovjek može imati neke dugoročne planove, da se može uzdati isključivo u sebe i svoj trud i da će to biti dovoljno, ali život je nepredvidiv, pa ja zato ne želim da "idem" previše u budućnost, sad sam u fazonu one izreke "Čovjek snuje, Bog određuje" .

Nego, ne razmišljaj ba previše, ne traži sad smisao, imaćeš vremena za to kad odeš u penziju, sad imaš smisao života, i pripremaj se na vrijeme, danas su nastavnici u školama vrlo slabi, zabušavaju i samo se žale kako su im slabe plate, i zato se ti spremaj za dodatne časove engleskog, jer , ne daj Bože :cry: :D možda tvoje dijete zapamti da uđemo u EU, pa da može biti ravnopravan sa rumunima :D ako bude htio/htjela tražiti posao van ove naše "države".

Great Cornholio

#1421 Re: Za predane Životu

Jah, svašta u Božijoj bašči ima.

prijatno veče svima, i svako dobro :)
kerima1

#1422 Re: Za predane Životu

Post by kerima1 »

fatamorgana wrote:
kerima1 wrote:BIZET STA ZNAS MOZDA SE NEKOM DOVA PRIMILA DA POSTANES MAJKA,A TI TAKO PROTIV VJERE :lol: (IZVINITE NE RADE MI TRENUTNO MALA SLOVA :cry: )
NEDELJA JE, MOŽDA TI SUTRA PRORADE, :lol:
evo popravljeno (zlobnice jedan :lol: )
bizet

#1423 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ma kerima ko te ne bi volio, neka si nam bas navratila :)
naravno da se dova primila, moja
raduju se moji malisani Sv. Nikoli i ja se zezam sa njima i pitam agdje je meni paketic... oni me zezaju kazu jeste li bili dobri cijelu godinu...a onda mi kazu zamislite zelju, Sv. Nikola ispunjava i zelje i ja u tom trenu praveci se da ko fol nesto pisem iskreno pozelim da ostanem trudna :)
moja kerima dobrih zelja nikad dosta
kerima1

#1424 Re: Za predane Životu

Post by kerima1 »

sveti Nikola prima dove?! nemoj Bizet tako ponizavas time Boga Gospodara svjetova.
:roll:
fatamorgana

#1425 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:sveti Nikola prima dove?! nemoj Bizet tako ponizavas time Boga Gospodara svjetova.
:roll:
Jel' 'vo nešto iz Star Wars-a? Zar je tako lako poniziti ni manje ni više nego Gospodara svjetova? :D
Post Reply