sylvester wrote:Brigada Tomislav wrote:
čitam duže ovaj forum ,ali ovo je prvi post . otkuda podatak da niti blizu pripadnika HV-a nije došlo u BiH , koliko je Hrvata iz BiH došlo u Hrvatsku ? Bivši sam pripadnik gardijske br .HV koji je dobar do vremena proveo na ratištima BiH .što u sukobima sa ABIH ,što u sukobima protiv vojske Bosanskih Srba . Ne znam kako se "pruveličava" naš udio u ratu u BiH . Moje subjektivno mišljenje je : Da nismo učestvovali u borbama oko G. Vakufa i Mostara , ABIH (kakva god bila , bz ozbiljnog topništva , logistike itd. ) bi uzela ta dva grada . Nismo bili nikakvi dobrovoljci , već smo po zapovjedi išli u rat , hoću reći da su gluposti i laži da nismo bili umješani dole . HVO jednostavno nije bio sposoban sam ratovati protiv ABIH . Zato , mislim da bi Hrvatski narod , dole u Bosni treba biti zahvalan što smo ratovali a ne reći da je naša uloga preuveličana .
Konačno realan komentar, iz to iz prve ruke. HVO bez HV-a bi u suštini bila snaga koja ne bi mogla uraditi ništa ozbiljnije na većini ratišta u BiH. Od Kupresa pa preko pada Stoca, Dubrava i Istočnog Mostara, u proljeće 1992.vidjelo se da samo lokalne jedinice nisu u stanju ni držati zacrtani prostor a kamo li vršiti ofanzivna dejstva. Čak ni prisustvo 115. i 116. brigade HV (okolina Stoca) nije bitno promjenilo navedeno. O Posavini ili Jajcu nisam kompetentan pisati, znam samo što sam čuo od drugih.
Tek nakon uvođenja značajnih HV snaga na potez Južnog bojišta dolazi do stvaranja pretpostavki za ofanzive, što je rezultiralo operacijom Čagalj (velika i uspješna ofanziva, ne mogu elaborirati, ima na internetu) a i tada su u sastavu HVO bile značajne jedinice sastavljene od muslimana tog kraja. Takodjer moram pomenuti potpuni propast ofanzive u novembru iste godine koju su vodili HVO i ARBiH, koja je uključivala svašta nešto, a na kraju je rezultat bio jako mršav, ili nikakav.
S početkom rata HVO i ARBiH ta saradnja je nastavljena i produbljena, što je vidljivo najprije po poginulim pripadnicima jedinica HV (Vinarija kod Mostara, mislim 5.Bojna iz Bjelovara) kao i jedinice iz Zagreba oko Jablanice i na Bokševici, te svjedočenja logoraša koji su išli na prve linije oko Mostara.
ARBiH je oskudjevala u tehnici, ali u ljudstvu i lakom naoružanju i nije... ali kako reče momak- da nije bilo HVa u Hercegovini odnos snaga kao i samo tok rata bili bi vjerovatno drugačiji.