Ovo je otislo na sajam.
A prilikom testiranja, izbilo sva stakla na kamionu
Ona cjev 105 mm iz BNT-a mi je pravo zagolicala maštu. Nije tenkovska.155_mm wrote: ↑28/03/2021 11:57 pa prioritet je za domace potrebe. izvoz je tu da osigura ekonomsku isplativost projekta. neki projekti ce biti vise isplativi a neki manje.
trenutno najmanje isplativ bi bio oklopnjak. vidjeli smo koliko su srbijanci molili po svijetu dok nisu nasli ove u turkmenistanu. pogotovo ako nemas neko valjano oruzje na tom oklopnjaku male su ti saMse na trzistu.
nama nema smisla pokativati nekom oklopnjak ako na njemu nema neko valjano oruzje. onaj pominjani top 30 mm ili cak onaj top 105 mm iz BNT-ove hale. a minimum bi bila neka kombinacija onog domaceg Mk19 i mitraljeza 12.7 mm.
u potpunosti se slazem. procesi (sve vise privatnih firmi, neki novi projekti u drzavnim firmama, centar za napredne tehnologije, najava univerziteta da hoce da ucestvuju u razvojnim projektima NI) zadnjih nekoliko godina ukazuju na promjene ali sve to ide kilavo i traljavo kod nas kao i sve ostalo.Peacean wrote: ↑28/03/2021 11:29 Zahvaljujući željama komunista da Jugoslavija bude nezavisna u svakom pogledu mi definitivno imamo veće kapacitete za proizvodnju naoružanja od svjetskog prosjeka, ali bez veće podrške od strane vlade ili stvaranja neke vrste konzorcijuma firma NI džaba nam sve to. Rastom moći Kine i povratkom Rusije na globalnu scenu dosta država počinje više da ulaže u sopstvene NI i ako se sad ne ubacimo u proizvodni lanac propade nam sve...
odlicno se vidi "kinesko ostrvo" okruzeno NATO vjezbom. kina i srbija sigurno radi na tome da srbija ne bude "ostrvo". vidimo sta se dogadja u CG zadnjih godinu dana.
Kakvi Rusi, slabi su naspram drugih. Da ce ekonomski jacat, hoce. Ali ce past populacijski. Rusi ce htjet da sacuvaju teritorije gdje ih ima. Tako da ce se vjerovatno koncentrisat na defanzivna oruzja i sl.Peacean wrote: ↑28/03/2021 11:29 Zahvaljujući željama komunista da Jugoslavija bude nezavisna u svakom pogledu mi definitivno imamo veće kapacitete za proizvodnju naoružanja od svjetskog prosjeka, ali bez veće podrške od strane vlade ili stvaranja neke vrste konzorcijuma firma NI džaba nam sve to. Rastom moći Kine i povratkom Rusije na globalnu scenu dosta država počinje više da ulaže u sopstvene NI i ako se sad ne ubacimo u proizvodni lanac propade nam sve...
Rusi domicilni populacijski pad donekle ublazavaju useljenicima iz ex ussr drzava, a ako ne budu previse ksenofobni moci ce u slucaju ekonomskog rasta privuci I vise sa BI pa I sjev afrikeSanjarko wrote: ↑28/03/2021 13:10Kakvi Rusi, slabi su naspram drugih. Da ce ekonomski jacat, hoce. Ali ce past populacijski. Rusi ce htjet da sacuvaju teritorije gdje ih ima. Tako da ce se vjerovatno koncentrisat na defanzivna oruzja i sl.Peacean wrote: ↑28/03/2021 11:29 Zahvaljujući željama komunista da Jugoslavija bude nezavisna u svakom pogledu mi definitivno imamo veće kapacitete za proizvodnju naoružanja od svjetskog prosjeka, ali bez veće podrške od strane vlade ili stvaranja neke vrste konzorcijuma firma NI džaba nam sve to. Rastom moći Kine i povratkom Rusije na globalnu scenu dosta država počinje više da ulaže u sopstvene NI i ako se sad ne ubacimo u proizvodni lanac propade nam sve...
Ne bih ja mijenjao te izvezene Nore sa našom industrijom od Željezare Zenica, BNTa i Pretisaturgut wrote: ↑28/03/2021 11:00 Hoćeš sa Srbijom da nas poredimo?
De da proizvedemo i izvezemo 100 samohodnih haubica kao što je Srbija sa Nora-om uradila.
Eto necemo se poredit sa tim nabrojanim, sa kim cemo se poredit, sa Turskom "koja ne može otkovat košuljicu haubičke granate 155mm"? Ljudi prave dronove, satelite, krenuli masovno u razvoj svih sistema na svim poljima ali ne mogu otkovat granatu od 155mm nego uvoze.![]()
To je kao kad bismo se smijali nekoj državi koja od nas uveze balvane koje smo oborili i izvukli iz šume, prodamo te balvane državi jer sami nismo sposobni napraviti stolicu, jer smo sjebali svoj recimo "Konjuh" e ta država pravi odličan i visokokvalitetan namještaj a onda se mi sprdamo "ta će oni, oni nemaju balvana ko mi i ne znaju ovako ko mi izvlačit balvane iz šume"
Tehnološki Rusima i Amerikancima...Kinezi ne mogu ništa...saimidin wrote: ↑28/03/2021 13:23Rusi domicilni populacijski pad donekle ublazavaju useljenicima iz ex ussr drzava, a ako ne budu previse ksenofobni moci ce u slucaju ekonomskog rasta privuci I vise sa BI pa I sjev afrikeSanjarko wrote: ↑28/03/2021 13:10Kakvi Rusi, slabi su naspram drugih. Da ce ekonomski jacat, hoce. Ali ce past populacijski. Rusi ce htjet da sacuvaju teritorije gdje ih ima. Tako da ce se vjerovatno koncentrisat na defanzivna oruzja i sl.Peacean wrote: ↑28/03/2021 11:29 Zahvaljujući željama komunista da Jugoslavija bude nezavisna u svakom pogledu mi definitivno imamo veće kapacitete za proizvodnju naoružanja od svjetskog prosjeka, ali bez veće podrške od strane vlade ili stvaranja neke vrste konzorcijuma firma NI džaba nam sve to. Rastom moći Kine i povratkom Rusije na globalnu scenu dosta država počinje više da ulaže u sopstvene NI i ako se sad ne ubacimo u proizvodni lanac propade nam sve...
Sto se tice oruzja oni su odmah iza usa I ne cini se da usporavaju, mada kina ce ih presisati ako vec nije
I prihod od oko pola milijarde dolara godišnje je isto seljačka priča.Guadalajara wrote: ↑28/03/2021 13:27 Marketinški, možeš ti muljati koga hoćeš. Pogotovo one koji nisu upuceni u proizvodni proces. Seljacka prica...
A odakle dugovi... desetine i stotine miliona...evraprasoje wrote: ↑28/03/2021 13:32I prihod od oko pola milijarde dolara godišnje je isto seljačka priča.Guadalajara wrote: ↑28/03/2021 13:27 Marketinški, možeš ti muljati koga hoćeš. Pogotovo one koji nisu upuceni u proizvodni proces. Seljacka prica...![]()
Kod naše vojne industrije barem se pokušava da se firme održe zdravim. Bez masovnog stranačkog zapošljavanja. Eno kod komšija čitam za Zastavu 2500 radnika, a tamo dug da Bog sačuva. Pa onda u Krušiku isti primjer hiljade nekih radnika od kojih je desetak procenata u proizvodnji. I to kukaju u Valjevu kako SNS sve zapošljava ove sa okolnih sela i da ne mogu doći do posla. Naravno ove vijesti necesh procitati na mainstream medijima u Srbiji, vec samo na lokalnim news portalima.anelsol wrote: ↑28/03/2021 13:48 Nemojte na ovom forumu sto nije tema. Ima forum za to. Specificnost nase NI je sto su potpuno prepustene trzistu. Nema domaće nabavke, ili je minimalna, subvencije drzave minimalne, odnosno daje se u razvojne programe, i nesto malo u dijelu neplaćenih dorpinosa, a za ostalo snalazi se kako mozes, sto je u određenom smislu i dobro. Rat je prekinuo kontinuitet, pa su ti sistemi pokrenuti od nule, vidi pod Pretis, ili minimalnim kapacitetima. Dakle rast koji ke ostvaren zadnjih sedam osam godina je produkt probijanja na inostranom trzistu. Mi ne mozemo sebi dozvoliti da preko noci uposlimo nekoliko stotina radnika koji nisu potrebni, i to je pravi pristup, dugorocno jedino isplativ.
Pazi sta ti kazem. Koncentrisat ce se oni sve vise na defanzivna oruzja i sl., kao primjerice asimetrijski nacin ratovanja i sl. Da i mislio sam na ex-SSSR i Rusiju da ce se koncentrisati. Jer nisu vise toliko vitalni kao narod kao nekad prije pa nece vise pokusavat se sirit kao prije, nego samo cuvat sta imaju, gdje ima u vecini Ruskog stanovnistva.saimidin wrote: ↑28/03/2021 13:23Rusi domicilni populacijski pad donekle ublazavaju useljenicima iz ex ussr drzava, a ako ne budu previse ksenofobni moci ce u slucaju ekonomskog rasta privuci I vise sa BI pa I sjev afrikeSanjarko wrote: ↑28/03/2021 13:10Kakvi Rusi, slabi su naspram drugih. Da ce ekonomski jacat, hoce. Ali ce past populacijski. Rusi ce htjet da sacuvaju teritorije gdje ih ima. Tako da ce se vjerovatno koncentrisat na defanzivna oruzja i sl.Peacean wrote: ↑28/03/2021 11:29 Zahvaljujući željama komunista da Jugoslavija bude nezavisna u svakom pogledu mi definitivno imamo veće kapacitete za proizvodnju naoružanja od svjetskog prosjeka, ali bez veće podrške od strane vlade ili stvaranja neke vrste konzorcijuma firma NI džaba nam sve to. Rastom moći Kine i povratkom Rusije na globalnu scenu dosta država počinje više da ulaže u sopstvene NI i ako se sad ne ubacimo u proizvodni lanac propade nam sve...
Sto se tice oruzja oni su odmah iza usa I ne cini se da usporavaju, mada kina ce ih presisati ako vec nije