INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
NecuVise

#13976 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

n+1 wrote: 20/08/2023 14:25 Evo Rukfaš vam poručuje da nema inflacije. :D

Image
Ni stida ni srama ovaj Faruk. Doduše, davno je postalo jasno da namjerno gura određenu priču, ali ipak nisam očekivao ovakve stvari od njega. Shame on me što bi rekli.
n+1

#13977 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/08/2023 17:37

Image
Tvoje misljenje o Rukfashu?
Pričali smo o njemu jednom na FACETV temi. Mislim da uglavnom nastupa sa figama u džepu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13978 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 20/08/2023 18:28
_BataZiv_0809 wrote: 20/08/2023 17:37

Tvoje misljenje o Rukfashu?
Pričali smo o njemu jednom na FACETV temi. Mislim da uglavnom nastupa sa figama u džepu.
Isparilo mi je to iz sjecanja. Ali enough said :sax:
goredole

#13979 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by goredole »

dječak sa šibicama wrote: 20/08/2023 17:42 Rukfas u opoziciji: izgibosmo, nema nam spasa

Rukfas na vlasti i u BH Telekomu: sve je super sve je za pet

ova drzava dobro ikako, sa ovakvim "ekspertima"
odličan komentar :thumbup:

lik mi je postao bljuc kad je jednom prilikom izjavio kako ga prijatelji koji se iseljavaju pitaju šta on čeka :lol: :lol: :lol:
dječak sa šibicama

#13980 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Pa eto sta ceka, poziciju u BH Telekomu

:D
goredole

#13981 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by goredole »

ha ja, bolje mu je sad nego što bi mu ikada bilo u njemačkoj :D
vjeshalica

#13982 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/cijene- ... /230816074

Glavni komentator je kriminalac Helač. Uvijek i vazda on prognozira cijene i svoj lopovluk. Klix mu to omogucava.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#13983 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Kakav klošar je Faruk Hadzic...ne mogu da vjerujem. :-)
VladaFBiH

#13984 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Image
Samo da ga ne damantuje Centralna Banka BiH bilo bi dobro... https://www.cbbh.ba/press/ShowNews/1520

CBBiH očekuje slabljenje inflatornih pritisaka do kraja trećeg kvartala 2023. godine. Naša trenutna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7%, a za prvih devet mjeseci 8,1%.
dječak sa šibicama

#13985 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Klasicni rezimski ili stranacki igrac, kad su u opoziciji predstavljaju stvari gorim nego sto jesu, kad dodju na vlast onda uljepsavaju bolje nego sto jeste.

Sta mi on ima lupetati, svako od nas najbolje zna kolika je inflacija po svom novcaniku. Cijene jesu usporile rast u odnosu na proslo ljeto, jesen i negdje zima do ovog proljeca, ali i dalje tu i tamo rastu. I sto je najgore, rijetko padaju, a morale bi pasti jer je kupovna moc nasih gradjana daleko ispod sadasnjeg kretanja cijena. Bukvalno su se ljudi odrekli mnogih proizvoda koje su ranije kupovali i to cujem svako malo od nekoga, licno se nisam odrekao nicega ali sam smanjio ili rjedje kupujem neke stvari koje sam ranije kupovao cesto.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#13986 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Cijene uopste ne padaju,..izuzev za one stvari kojima istice rok upotrebe,.tj. konkretno kad je hrana u pitanju, a nije bokja situaciha ni sa ostalim proizvodima. Ali kad je Faruk u pitanny, i nije cudo sto daje ovakve komentare..
Mjesecna primanja su mu tolika, da takvi uopste i ne mogu dati realan komentar na inflaciju..
Dekan na SST,..nadzorni odbor Bht..zena na drzavnim jaslama..ima se moze se. :-)
Ozimician

#13987 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

konektovan wrote: 21/08/2023 09:49 Cijene uopste ne padaju,..izuzev za one stvari kojima istice rok upotrebe,.tj. konkretno kad je hrana u pitanju, a nije bokja situaciha ni sa ostalim proizvodima. Ali kad je Faruk u pitanny, i nije cudo sto daje ovakve komentare..
Mjesecna primanja su mu tolika, da takvi uopste i ne mogu dati realan komentar na inflaciju..
Dekan na SST,..nadzorni odbor Bht..zena na drzavnim jaslama..ima se moze se. :-)
Najjace je kad lik komentarise iseljavanje, koliko je to apokalipticno zvucalo.

Da li je neko provjerio vjerodostojnost ovih podataka, jer ako je 2.8% - uz ovoliki rast plata - BIH je onda obavila najbolji posao od svih zemalja u Evropi. :run:

Previse zvuci dobro da bi bilo istina.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13988 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

ma inače ljudi na univerzitetima nemaju odmalena doticaj s realnim stanjem na terenu

dovoljno je vidjeti što dolazi s univerziteta na zapadu :D to i nas čeka u budućnosti

sa sad su se naše profe zadovoljile plaćama :D ne šire mnogo ideologije :D osim stranačke :lol:
breuer

#13989 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by breuer »

Truba wrote: 21/08/2023 10:01 ma inače ljudi na univerzitetima nemaju odmalena doticaj s realnim stanjem na terenu

dovoljno je vidjeti što dolazi s univerziteta na zapadu :D to i nas čeka u budućnosti

sa sad su se naše profe zadovoljile plaćama :D ne šire mnogo ideologije :D osim stranačke :lol:
upravo tako
Ozimician

#13990 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Truba wrote: 21/08/2023 10:01 ma inače ljudi na univerzitetima nemaju odmalena doticaj s realnim stanjem na terenu

Sve to ima uzroke i posljedice.

Na Zapadu je dosao trend da bukvalno samo djeca bogatih roditelja (citaj: oni koji nikad nece morati raditi da prezive) studiraju + stranci iz cijelog svijeta.
Truba

#13991 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

i takav se cjenjka je li he man album sa duplericom ili ne je li 5 ili 10 km
dječak sa šibicama

#13992 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Statistika nekada zaista nista ne govori, sta meni koji hipotetski zivim u Olovu, znaci to sto niko iz Kaknja nije odselio u Njemacku, a "ovdje iz Olova" svaki treci mladic i djevojka u Minhenu.

Jos i friziraju podatke, sad nas uvjeravaju da zivimo bolje nego sto zivimo, projecna plata je ko sarma, neko kupus neko meso. Ako smo toliko ekonomski tigrovito uspjesni, zasto onda bjeze ko djavo od krsta sa onim povecanjem najnize plate. Hajde majstori, ogranicite najnizu platu na 1000 km, pa cemo onda o ekonomiji.
Ozimician

#13993 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 21/08/2023 10:13 Statistika nekada zaista nista ne govori, sta meni koji hipotetski zivim u Olovu, znaci to sto niko iz Kaknja nije odselio u Njemacku, a "ovdje iz Olova" svaki treci mladic i djevojka u Minhenu.

Jos i friziraju podatke, sad nas uvjeravaju da zivimo bolje nego sto zivimo, projecna plata je ko sarma, neko kupus neko meso. Ako smo toliko ekonomski tigrovito uspjesni, zasto onda bjeze ko djavo od krsta sa onim povecanjem najnize plate. Hajde majstori, ogranicite najnizu platu na 1000 km, pa cemo onda o ekonomiji.
Statistika, ako je ispravna, pokazuje ipak neki trend.

Ako se najniza plata "ogranici" na 1000KM, vec za godinu dana ce se traziti 1300 KM, itd.

Ako je nekome cilj da radi za minimalac, ma koliki on bio, taj treba da preispita svoje kompetencije.

Minimalna plata je svakako glupost, nemaju je ni Svicarska ni Svedska, ima je npr. Turska, koja se gusi u inflaciji.
Po meni bi bilo, ako se vec stavlja neki minimum, uvesti kao u Njemackoj: minimalna bruto satnica.
dječak sa šibicama

#13994 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Nije nekome cilj da radi za minimalac vec je namjera sprijeciti poslodavce da iskoristavaju radnike i varaju drzavu odnosno budzet, svi znamo da masa privatnika radnike prijavljuje na minimalac a onda se po volji poslodavca, daje koverta.
Truba

#13995 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

kuverte su dobre
treba 2000 na banku i isto toliko u kuvertu
to bi banja bila
:mrgreen:
Ozimician

#13996 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 21/08/2023 10:22 Nije nekome cilj da radi za minimalac vec je namjera sprijeciti poslodavce da iskoristavaju radnike i varaju drzavu odnosno budzet, svi znamo da masa privatnika radnike prijavljuje na minimalac a onda se po volji poslodavca, daje koverta.
Pa jel ti smatras da drzavni uhljebi zasluzuju jos vise para od radnika ?

Nijedan poslodavac nece svjesno da radi u gubitku, tako da ce taj trosak prebaciti ili na radnika (manja plata) ili na potrosaca usluge/robe (veca inflacija), tako da ga tu svakako gubi radnik.

Ja znam primjera gdje su se radnici zalili sto im poslodavac uplacuje minimalac i jos toliko u kovertu, poslodavac rekao: nikakav problem, isplatio jednaku brutto platu, radnik dobio dosta manje - naravno radnik odmah iduci mjesec trazio da mu se daje "koverta".

Tako i minimalac od 1000 KM, OK, moze, ali onaj ko ne zaradi toliko, radit ce 12h dnevno onda - ponavljam, poslodavac ni u jednoj varijanti nece biti na gubitku, pronaci ce nacin da profitira ili ce zatvoriti. Sve ove populisticke uredbe, 1000KM minimalac, neradna nedjelja u trgovinama - samo ce nastetiti radnicima, a jos vise ce nastetiti malim samostalnim privrednicima i onima koji tek pokrecu biznis (male trgovine, obrti) - jer ce oni imati daleko losiju startnu poziciju nego sto sad imaju.

Kad kazes poslodavac, svi odmah zamisljaju HIFA; BINGO; Konzum ... a zapravo niko ne vidi more malih, samostalnih, porodicnih obrta i firmica koji su svuda oko nas.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13997 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ukinuti doprinose na dio plate do milje npr.
made_in_sarajevo

#13998 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

dječak sa šibicama wrote: 21/08/2023 10:22 Nije nekome cilj da radi za minimalac vec je namjera sprijeciti poslodavce da iskoristavaju radnike i varaju drzavu odnosno budzet, svi znamo da masa privatnika radnike prijavljuje na minimalac a onda se po volji poslodavca, daje koverta.
zato sto pola firmi onda ne bi moglo dati platu koliko ko trazi, jer drzava dok uzme sebi, das radniku koliko trazi i ubij se na kraju. skoro 2000KM kosta firmu da radniku isplati 850-900KM plate. bruku ljudi onda kaze prijavi me tako, daj mi ostatak na ruke i svi sretni i rade. hoce li se neko poslije kajati ili nece to je drugi par opanaka. kad drzava sjase sa ledja sa glupostima, tad ce mnoge firme prijavljivati plate kako jest i firma koja nece da ispostuje to, pa postoji zakon da se napravi i inspekcija i cao.
korisnicki

#13999 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by korisnicki »

Navodno mjesečna deflacija 0,3%, godišnja inflacija 2,8%.
Koliko je to uvjerljivo?

https://www.vijesti.ba/clanak/609333/u- ... -2-8-posto
Hakiz

#14000 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 21/08/2023 11:02
zato sto pola firmi onda ne bi moglo dati platu koliko ko trazi, jer drzava dok uzme sebi, das radniku koliko trazi i ubij se na kraju. skoro 2000KM kosta firmu da radniku isplati 850-900KM plate. bruku ljudi onda kaze prijavi me tako, daj mi ostatak na ruke i svi sretni i rade. hoce li se neko poslije kajati ili nece to je drugi par opanaka. kad drzava sjase sa ledja sa glupostima, tad ce mnoge firme prijavljivati plate kako jest i firma koja nece da ispostuje to, pa postoji zakon da se napravi i inspekcija i cao.
Koliko se meni čini, država bi trebala da postavlja uslove po kojima se radi. Ne da poslodavci postavljaju uslove državi. Poslodavac koji ne može raditii po tim uslovima neka oslobodi mjesto onom koji može. A država neka strogo kažnjava one koji ne poštuju te uslove.

Čuj poslodavac ne pristaje da država odredi minimalnu platu zato što mu je skupo? I meni je skup Porche, pa ga neću kupiti. Nemoj ni ti imati firmu ako ti je skupo. Naći će se već ko će te zamijeniti.
Post Reply