Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seyfo

#13976 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Ja iz teksta o Sasi mogu samo zakljuciti da je uspjesna jer je studirala u BiH,gdje joj nije sve bilo na dohvat ruke,pa je na praksi vani mnogo cijenila i dobro iskoristila sve sto joj je ovdje falilo. Da je studirala vani,ne bi na najbolji nacin iskoristila sve to i bila bi prosjecna (sto opet nije lose,naravno.) Druga je stvar sto nakon okoncanja studija ne bi ovdje imala gdje i na pravi nacin iskoristiti svoje znanje i vjestine. Zakljucak: pacenici sic sic, perite guzice i nasladjujte se poplavama.
Mea_parvitas

#13977 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Mea_parvitas »

Tako je, bila je prakticna i otisla vani da zivi i radi, tj. otici ce.
Druga je stvar sto nakon okoncanja studija ne bi ovdje imala gdje i na pravi nacin iskoristiti svoje znanje i vjestine.
Pa upravo to i jeste prva stvar zasto je ovdje sve goli k. za mladog i uspjesnog covjeka, sto ne moze adekvatno iskoristiti (naplatiti), unaprijediti, svoje znanje i vjestine.
kox

#13978 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kox »

Mea_parvitas wrote:Tako je, bila je prakticna i otisla vani da zivi i radi, tj. otici ce.
Druga je stvar sto nakon okoncanja studija ne bi ovdje imala gdje i na pravi nacin iskoristiti svoje znanje i vjestine.
Pa upravo to i jeste prva stvar zasto je ovdje sve goli k. za mladog i uspjesnog covjeka, sto ne moze adekvatno iskoristiti (naplatiti), unaprijediti, svoje znanje i vjestine.
Zavisi na kojem polju, i zavisi šta žele da rade. Ja znam jedno 10 odličnih fizičara, magistrirali i/ili doktorirali napolju koji su izabrali da žive i rade u BiH. Isto tako znam i one koji su napravili drugačiji izbor. Teško da je iko od njih neuspješan.
Connaisseur Karlin

#13979 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

kox wrote: Zavisi na kojem polju, i zavisi šta žele da rade. Ja znam jedno 10 odličnih fizičara, magistrirali i/ili doktorirali napolju koji su izabrali da žive i rade u BiH. Isto tako znam i one koji su napravili drugačiji izbor. Teško da je iko od njih neuspješan.
:thumbup:

HAVANA kosntantno upravo pise o tome, vlasititi izbor , cemu nervoza :thumbup:
Mea_parvitas

#13980 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Mea_parvitas »

kox wrote:
Mea_parvitas wrote:Tako je, bila je prakticna i otisla vani da zivi i radi, tj. otici ce.
Zavisi na kojem polju, i zavisi šta žele da rade. Ja znam jedno 10 odličnih fizičara, magistrirali i/ili doktorirali napolju koji su izabrali da žive i rade u BiH. Isto tako znam i one koji su napravili drugačiji izbor. Teško da je iko od njih neuspješan.
Na svakom polju, sta god zeljeli da rade, ovdje ce 1/100 adekvatno uspjeti iskoristiti i naplatiti svoj potencijal, kakav god da posjeduje, a tamo 50/100... Ti znas 10 fizicara, a koliko ih znas koji rade za crkavicu? Ja znam, a i vidim, mnogo vise tih koji ne naplacuju svoj trud adekvatno u odnosu na one koji to ucine cim odu preko granice.

A ja ne pricam o uspjesnosti, svi su uspjesni na svoj nacin u tome sto zele i sto su odabrali da rade, on je rekao da je druga stvar sto nakon okoncanja studija ne bi ovdje imala gdje na pravi nacin iskoristiti znanje, sto je apsolutno prva stvar i osnovna zbog koje se ide preko granice.
kox

#13981 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kox »

Oni su ocito procijenili drugacije. Sta i koliko naplacuju ne znam ali kada su sve sabrali i oduzeli (i ovdje naravno ne mislim samo na materijalni dio) odlucili su da ostanu.
mali jomu

#13982 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

HAVANA wrote: Ne kontam sta ti to znaci u kontekstu moje price al hajd.Nit sam na budzetu,nit u politici,nikad uzeo ni jebene certifikate nit invalidninu ...Radim i borim se za sebe i svoju porodicu Ne kontam sta ste to vi zagovornici odlaska nesto drugaciji? Vi odete da je drugom bolje il sta? Vi ste kao nesto bolji i odgovorniji clanovi drustva? Doprinosite vise? Vi odete,smjestite guzove u uredjenije drustvo a kao mi smo ovakvi,onakvi,nikakvi..a vi fini? Mi cemo se jebavat sa milion problema i idiotluka u ovoj ludoj zemlji,gledati kako da djecu izvedemo na put i napravimo ljude od njih a vi cete nas kritikovati iz beca ,minhena...A ako nam kojim slucajem idu neke stvari od ruke detektovacete da smo sebicni i samo o sebi brinemo.A vi o nailovoj materi brinete,iz daleka? Sretno tebi bilo al konstantno mi neko nesta zamjera na temi a nikom nista ruzno pozelio nisam.Pisem o svom zivoru i kako ga ja gledam,pravim,zivim...Ja o cijem cu ? Ne kontam sta treba pisati na ovoj temi? Ne valja nista kurcu,svi trebaju pobjeci iz zemlje...To je rjesenje.Valja li sad?

Nevalja....... pravo im zajebano te sjebat kao sto su se oni sjebali :thumbup:
HAVANA

#13983 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Moj drug,vratio se kad i ja.2003.Svi mu govorili lud si...Radi on,radi zena,dijete gdje je islo, tu je i bilo ucenik generacije.Ni nalik tati,tata aksamlija pravi. :D Elem,zavrsio i fakultet.Najbolje moguce ocjene.Sam nasao posao,bez ikakvih veza.Radi za americku firmu u sarajevu.5400 km plata. :shock: Nude mu vec da ide,nece i ne pomislja.Cerka od zene sa kojom saradjujem.Pravo.Ista tipa djeteta.Sve sto je zavrsila,desetka cista.Bez ikakve pomoci trazila i nasla prvi posao u bosnalijeku prije 5,6 godina...Radila i dala otkaz.Na cini mi se 1300 plate.Otisla na 1800 u onu fabriku rasvjete...Radila i dala otkaz,otisla u farmaceutsku kompaniju na sadasnjih 2400 km.Muz 4000 plate.Glavni menadzer u jakoj trgovackoj kuci.2 djece,kupili mali stan,skoro otplatili,sad uzeli veci...Gdje da idu i zasto? Mama joj ulaz pored lijevo,brat ulaz pored desno,vrtic 100 metara,do posla 2 kilometra,naselje u kojem je prohodala,svi se znaju,otac ukopan na 5 kilometara,sav zivot,sjecanja i sreca u blizini.E haj mi sad objasni sta ovakvu osobu ceka bolje vani.Sta moze dobiti da bude sretnija? 10 milja eura da dobije,jel to to? Pisaj ih.A ima ljudi i sa ovakvim pricama.Dosta ih znam i sad pricam o djeci.Starijih znam vise.Zasto da idu? U redu kome je lose i nisu se kockice poslagale.Neka ide,svako ide za boljim i sigurnijim.Al gdje ce ovi,kuce u macku piterinu,gdje ce im bolje biti.Jebo vece pare,izbacimo ih iz price.Imaju dovoljno.I vise nego im treba.Nece da idu,hoce da budu tu,da pomogne i sklopi oci majci... kad dodje vrijeme.Da unuke imaju nanu u prvom slucaju,u drugom babu.A ne da venu sami u vitalisu ili nekom drugom.I sta sad neko njima treba objasnjavati da grijese.Sta grijese? Zivi,zdravi,zasnovali porodicu,familija tu...Gdje im moze biti bolje i sta ima bolje od ovoga? Sace mi reci neko da lazem,a jok.Sve ovako.A znam i jako sretnih ljudi sa puno manje novca i primanja.A znam vidim i jako puno tuznih i nesretnih prica.Sto se mene tice,dabogda svi oko mene imali i vise od mene.Ja cu onda lako do onoga koliko meni treba.Vise od toga mi ne treba,boli glava.
Mea_parvitas

#13984 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Mea_parvitas »

Takvu osobu nista ljepse ne ceka vani, bravo, takvih osoba ovdje ima 1 na 100 a vanka 50 na 100 sa takvim uspjesima i zavrsenim skolovanjem. Pricam iz iskustva, od zavrsenih kolega
moonca

#13985 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Gdje im moze biti bolje i sta ima bolje od ovoga?

Moze im biti bolje i jeste bolje od Bosne -kakva je trenutno.

Prijetelj koji zaradjuje 5,400 KM u Americi bi vjerovatno 5,400 $ i imao jako ugodan zivot. Niti ga je briga ko je predsjednik niti ko mu je komsija, lupa li mu nad glavom ili trese cilime. :-)
SD7

#13986 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

HAVANA wrote:
SD7 wrote:
SD7 wrote:[quote="HAVANA"
Ne znam ja jarane sta si ti radio dok si bio ovde.Ja nemam puno vremena i dosta vremena provodim na poslu.Kad sam slobodan imam svoj krug ljudi,komsiluka,familije,bezbroj mjesta za dobro opustanje.Ne pratim novine,politiku,ne trpim suplje price,izbjegavam negativne i problematicne ljude...I na poslu i oko posla sam srecom okruzen ljudima koji rade za sebe,bore se,nikakve guzonje i politicki podobni...Ja znam da ne valja situacija ali ja jednostavno biram put i krug neopterecenih ljudi,i ima ih jako puno.Super funkcionisem a biram poslove gdje se ne srecem sa stranackim ljudima,ne zavisim od njih,krcim sebi kako znam i kako mi pase.Sretan i zadovoljan.Sabrao ,oduzeo i u ovim godinama nam pase da smo tu.Lijepo nam je.Jednostavno.Djeca su vec velika,16 i 21 godina.Nikakvih problema srecom nisam imao,sve ide po planu,skoluju se,studiraju,pomalo radi starija,zivi,zdravi,familija i prijatelji nam tu,imamo sve sto nam treba.I sta trebam napisati? Da lazem? Ne kazem da je svima i da ce biti ali ima ih dosta kojim jeste.Neka se svako bori za sebe.Mora.Jeben vakat.Svuda.Negdje vise,negdje manje...
Problem tog drustva tamo i jeste filozofija "nek' je meni dobro". Tebi svakako zelim i dalje uspjeh na poslovnom i privatnom planu.
Ne kontam sta ti to znaci u kontekstu moje price al hajd.Nit sam na budzetu,nit u politici,nikad uzeo ni jebene certifikate nit invalidninu ...Radim i borim se za sebe i svoju porodicu Ne kontam sta ste to vi zagovornici odlaska nesto drugaciji? Vi odete da je drugom bolje il sta? Vi ste kao nesto bolji i odgovorniji clanovi drustva? Doprinosite vise? Vi odete,smjestite guzove u uredjenije drustvo a kao mi smo ovakvi,onakvi,nikakvi..a vi fini? Mi cemo se jebavat sa milion problema i idiotluka u ovoj ludoj zemlji,gledati kako da djecu izvedemo na put i napravimo ljude od njih a vi cete nas kritikovati iz beca ,minhena...A ako nam kojim slucajem idu neke stvari od ruke detektovacete da smo sebicni i samo o sebi brinemo.A vi o nailovoj materi brinete,iz daleka? Sretno tebi bilo al konstantno mi neko nesta zamjera na temi a nikom nista ruzno pozelio nisam.Pisem o svom zivoru i kako ga ja gledam,pravim,zivim...Ja o cijem cu ? Ne kontam sta treba pisati na ovoj temi? Ne valja nista kurcu,svi trebaju pobjeci iz zemlje...To je rjesenje.Valja li sad?
Nemoj sve uzimati licno. Nisi ti sam mogao toliko degradirati drustvo. Ti si samo slijedio trendove. Prije 500 godina se Bosna islamizirala na osnovima pomenute filozovije, a sada zivimo rezultate...valjda ti je dosta
HAVANA

#13987 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

moonca wrote:
Gdje im moze biti bolje i sta ima bolje od ovoga?

Moze im biti bolje i jeste bolje od Bosne -kakva je trenutno.

Prijetelj koji zaradjuje 5,400 KM u Americi bi vjerovatno 5,400 $ i imao jako ugodan zivot. Niti ga je briga ko je predsjednik niti ko mu je komsija, lupa li mu nad glavom ili trese cilime. :-)
Ko voli ,nek izvoli.Vrlo jednostavno.I zna,sposoban je napraviti toliko ili vrijedi toliko...
HAVANA

#13988 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

SD7 wrote:
Nemoj sve uzimati licno. Nisi ti sam mogao toliko degradirati drustvo. Ti si samo slijedio trendove. Prije 500 godina se Bosna islamizirala na osnovima pomenute filozovije, a sada zivimo rezultate...valjda ti je dosta
Kako da ne uzimam licno kad ga sukas hinjski kroz postove,meni licno.Opet nisam mogao sam degradirati drustvo,ko biva ja sam ga degradiro? Opet si ti nesto bolji? Drugaciji? Ti na dvoru rasto? Ili se se bjezanjem promijenio,pobjego od sebe? Ono odes u klagenfurt i tu si ok.To je tvoje prirodno staniste.Mi vamo smo divljaci islamizirani,svi redom ,a ko god je u klangerfurtu on je sminka mrtva,pametan,lijep i uspjesan?
Seyfo

#13989 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Joj Havana,ti ko da ne znas prosjecnog dijasporca. Dobro je da hoce s tobom u dijalog uopste.
HAVANA

#13990 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Seyfo wrote:Joj Havana,ti ko da ne znas prosjecnog dijasporca. Dobro je da hoce s tobom u dijalog uopste.
Ja imam jako puno prijatelja u dijaspori,sasvim ok likova sa kojim se rado druzim,vidjam,saradjujem...I tu je stvar izbora i okoline koju sam biras i formiras.Kroz citav zivot biras ljude koji ti pasu,sa kojim se slazes u druzenju,interesovanjima,poslu...One koje ti ne pasu zaobilazis i ne raspravljas se sa njima.U reali je drugacije,nemam ja sta raspravljati sa ljudim koji imaju nadmen stav,prema bilo kome,bez obzira na materijalno stanje,vjersku pripadnost,izgled...nebitno.U reali lako odjebes takve ljude i zaobidjes ih.Na forumu je malo drugacije.Mnogi ne pisu svoja iskustva,ne daju savjete,ne razmjenjuju misljenje da bi se opustili,popricali,nesto naucili ili nekog naucili...Jednostavno neka svoja nezadovoljstva,neuspjehe,probleme pokusavaju rijesiti na taj neki glupi nacin spustajuci drugome a dizuci sebe.Ne das na sebe i ti pocnes pisati iskustva i neke pozitivne stvari,negativne ne spominjes puno jer znamo sta je negativno, a primarni cilj je crpiti energiju iz pozitivnih,jer te negativne smaraju i koce...I onda ti ne valjas,kurcis se...A jok,samo pises kako zivis i volis da zivis.Realne stvari iz vlastitog zivota,kakvim si ih ti napravio.Ne tvrdis i znas da nije svima tako.I tako pises,iznosis licne stvari,mada je to malo glupo al hajd.Dok kod njih ces rijetko ili nikada procitati vlastite primjere kako,sta,gdje...Niko ih ne zna,sakriveni iza tastature sipaju bljuvotine, ne bi li im sta lakse bilo...Ja sam budala sto ista pisem i sto 60% foruma zna i ko sam i sta sam,zna me i licno...I uzivo cu sve isto ponoviti jer tako zivim.Svakom cu pomoci sto mogu i sto znam i od svakog cu traziti da meni pomogne sto on zna bolje od mene.I jako puno dobrih prica i ljudi sam dozivio i upoznao na forumu.Zato ga i volim a i odmara me od svakodnevnih ludila i problema.Mrzim nadmen stav,mrzim bahate ljude a tvrdoglav sam ko mazga pa izgubim nekad dosta dragocjenog vremena na ovakve besmislerne rasprave.To je losija strana foruma.
Tomahawk11
Globalni moderator

#13991 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:
SD7 wrote:
Kako da ne uzimam licno kad ga sukas hinjski kroz postove,meni licno.Opet nisam mogao sam degradirati drustvo,ko biva ja sam ga degradiro? Opet si ti nesto bolji? Drugaciji? Ti na dvoru rasto? Ili se se bjezanjem promijenio,pobjego od sebe? Ono odes u klagenfurt i tu si ok.To je tvoje prirodno staniste.Mi vamo smo divljaci islamizirani,svi redom ,a ko god je u klangerfurtu on je sminka mrtva,pametan,lijep i uspjesan?
Kakvi mi, ne znamo još svjetlo upaliti. Fenjer i tišu.
sumirprimus

#13992 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

a jesmo seljaci kakvih nema realno :lol:
samo su neki malo vise emancipovani, a vecina malo manje :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#13993 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Ima, ima, nego je nama duša sebe i svoje ponižavati.
HAVANA

#13994 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

sumirprimus wrote:a jesmo seljaci kakvih nema realno :lol:
samo su neki malo vise emancipovani, a vecina malo manje :D
Kakvih sam se seljacina i budala vani nagledo to je za price. :-) Al im sistem bolji...
Tomahawk11 wrote:Ima, ima, nego je nama duša sebe i svoje ponižavati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13995 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

HAVANA wrote: Ne kontam sta ti to znaci u kontekstu moje price al hajd.Nit sam na budzetu,nit u politici,nikad uzeo ni jebene certifikate nit invalidninu ...Radim i borim se za sebe i svoju porodicu Ne kontam sta ste to vi zagovornici odlaska nesto drugaciji? Vi odete da je drugom bolje il sta? Vi ste kao nesto bolji i odgovorniji clanovi drustva? Doprinosite vise? Vi odete,smjestite guzove u uredjenije drustvo a kao mi smo ovakvi,onakvi,nikakvi..a vi fini? Mi cemo se jebavat sa milion problema i idiotluka u ovoj ludoj zemlji,gledati kako da djecu izvedemo na put i napravimo ljude od njih a vi cete nas kritikovati iz beca ,minhena...A ako nam kojim slucajem idu neke stvari od ruke detektovacete da smo sebicni i samo o sebi brinemo.A vi o nailovoj materi brinete,iz daleka? Sretno tebi bilo al konstantno mi neko nesta zamjera na temi a nikom nista ruzno pozelio nisam.Pisem o svom zivoru i kako ga ja gledam,pravim,zivim...Ja o cijem cu ? Ne kontam sta treba pisati na ovoj temi? Ne valja nista kurcu,svi trebaju pobjeci iz zemlje...To je rjesenje.Valja li sad?
:kiss: :kiss: :thumbup:
salik79

#13996 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by salik79 »

SD7 wrote: Nemoj sve uzimati licno. Nisi ti sam mogao toliko degradirati drustvo. Ti si samo slijedio trendove. Prije 500 godina se Bosna islamizirala na osnovima pomenute filozovije, a sada zivimo rezultate...valjda ti je dosta
Haman, i nakon 1000 godina bice jos uvijek "prije 500", nikako da odlijepite od te brojke. Al', nebitno. Bitno je da ti nama objasnis na osnovu koje to filozofije, da ne bude da smo te pogresno shvatili?! Ako mislis na to "nek je meni dobro", zasto se onda ne deislamizirasmo nakon odlaska Turaka? Ili, recimo, zasto se jedan Husein kapetan Gradascevic ne deislamizira prije ustanka, dobio bi podrsku izvana?! De ti to nama malo rastabiri!
Seyfo

#13997 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Havana,ponavljam se,ali puno svog licnog iznosis, pravdas se i trosis zivce i vrijeme na budale. Ovdje na forumu, u realnom zivotu se nadam da nije tako. Opet se ponavljam ali trol je nekom i zanimanje i lijecenje frustracija i lijecenje opcenito.
HAVANA

#13998 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Seyfo wrote:Havana,ponavljam se,ali puno svog licnog iznosis, pravdas se i trosis zivce i vrijeme na budale. Ovdje na forumu, u realnom zivotu se nadam da nije tako. Opet se ponavljam ali trol je nekom i zanimanje i lijecenje frustracija i lijecenje opcenito.
Sta cu ,takav sam kakav sam.Ne bjezim ni od koga i stojim iza svojih rijeci.I ovde i uzivo.Da se pravdam,ne pravdam.Samo pokusavam objasniti neke stvari i moja razmisljanja,iskustva...Sta cu se pravdat,nemam se ja sta kome pravdat za svoje izbore i odluke.Moji su.Meni dobri.
sumirprimus

#13999 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

ima naravon, al i taj sistem prave i cine ljudi jelte :D
konjislav

#14000 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Edin H. wrote:
The 51st State wrote:
espn wrote:BOSANKA U HOLANDIJI: Saša Gazibegović napravila značajan korak u rješavanju jedne od najvećih misterija fizike

https://www.klix.ba/scitech/nauka/sasa- ... /190510058

Sve se bojim da bi kod nas uspjela napraviti takav korak.
Jah, samo sto se kod nas obrazovala I stekla referencu za dalje bavljenje naukom

Nema vece suplje of kvantitativne fizike :skoljka:
Nije kvantitativna, nego kvantna fizika. To ti je fizika koja se bavi izučavanjem subatomskih čestica i njihove interakcije.
Racku je to šuplja. Na osnovima te nauke je napravljena atomska bomba.
Post Reply