Mislim da su razlike male i da su trendovi isti.Vizionar 1985 wrote:Ovaje se odavno ni ne gleda ko relevantan. PPP se gleda odavno.kolegione wrote: GDP per capita
Republika Turska
-
kolegione
#13976 Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska
- Sanjarko
#13977 Re: Republika Turska
Ma ovaj mafijozo lupa. Al bas.Black swan wrote:isti oni koji prednosti sad-a nad rusijom vide u redovima pred veleposlanstvima
ne daju to isto pravo španjolskoj naspram turskoj
ne poštujem erdogana, ali
Po GDP ovom po glavi kina samo jaca ne znam 5-6 puta od Turske a ima ne znam skoro 20 puta vise stanovnika.
Spanija u kur.. ima eno tema demografija moja, gube 10-tak miliona stanovnika kada se dese smjene generacija svih.
PPP se odavno gleda, gleda se i po glavi, ali gleda se i ostalo, ekonomski rast, itd.
Turska ima GDP na nivou Hrvatske ako se ne varam.
Ovo sve iz glave pisem, moro bi se podsjetit izvorima za preciznije sve.
- Sanjarko
#13978 Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska
Pa ti lupas dosta.kolegione wrote:Mislim da su razlike male i da su trendovi isti.Vizionar 1985 wrote:Ovaje se odavno ni ne gleda ko relevantan. PPP se gleda odavno.kolegione wrote: GDP per capita
Turska gdp ima na nivou hrvatske po glavi, znaci nije tako lose kak velis.
Lupam ovo iz glave sve, mrso mi izvore cesljat.
-
kolegione
#13979 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska
Nisam ja rekao da je lose niti sam poredio, Hrvatsku i Tursku, nego Spaniju koju prati neka cudna stigma da je losa.Vizionar 1985 wrote:Pa ti lupas dosta.kolegione wrote:Mislim da su razlike male i da su trendovi isti.Vizionar 1985 wrote: Ovaje se odavno ni ne gleda ko relevantan. PPP se gleda odavno.
Turska gdp ima na nivou hrvatske po glavi, znaci nije tako lose kak velis.
Lupam ovo iz glave sve, mrso mi izvore cesljat.
Sad smo se sveli da Tursku poredimo sa Hrvatskom, sto je i realno sto se tice relativnih parametara.
Turska ima jacu ekonomiju bolju vojsku
manje ucesce duga u gdp manju izlozenost riziku ekonomskom ali u mnogome nizi standard i veci politicki rizik.
Ali je bilo iluzorno reci da je zemlja iz snova za Spaniju, koja je jedna od zemalja koja ima probleme.
Moje poentiranje da je populisticki govoriti mi smo sila dok ti ljudi imaju platu od 400 KM
Sto se tice PPP isti je trend za zemlje koje smo komparirali.
Naravno nisu samo ta dva parametra ali realno da je ekonomski bolji zivot u spaniji bar pet puta nego u Turskoj zar ne?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13980 Re: Republika Turska
moj ti je dobronamjerni savjetVizionar 1985 wrote:Ma ovaj mafijozo lupa. Al bas.Black swan wrote:isti oni koji prednosti sad-a nad rusijom vide u redovima pred veleposlanstvima
ne daju to isto pravo španjolskoj naspram turskoj
ne poštujem erdogana, ali
Po GDP ovom po glavi kina samo jaca ne znam 5-6 puta od Turske a ima ne znam skoro 20 puta vise stanovnika.
Spanija u kur.. ima eno tema demografija moja, gube 10-tak miliona stanovnika kada se dese smjene generacija svih.
PPP se odavno gleda, gleda se i po glavi, ali gleda se i ostalo, ekonomski rast, itd.
vidim da imaš svašta reći
ali si mi nerazumljiv... probaj mijenjati stil
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13981 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska
bivši komšo radio u turskoj firmi... treba ga nikad nije vidjela... možda svaku drugu nedjeljukolegione wrote: Moje poentiranje da je populisticki govoriti mi smo sila dok ti ljudi imaju platu od 400 KM
istjerala ga
ne trebaju nam države gdje je radno vrijeme 12 sati + subota i kad te zzovnu nedjeljoim za 700-800
- Styling
#13982 Re: RE: Re: Republika Turska
Ako mogu da se ubacim u diskusiju, ja bih u Spaniju, Turci mi ne ulijevaju povjerenje. Jos u njima preovladava osmanski duh, mi vladamo a svi ostali su tu da nas sluze.kolegione wrote:U Spaniji prosjecna plata iznosi 1718 € dok u Turskoj prosjecna plata iznosi 1300 TRY (cca 350 €)Grean wrote:Mislim da bi EU zemlje tipa Grcke, Portugala, Spanije, Italije a mozda i Francuske rado mijenjali svoje ekonomske probleme sa Turskom. Da ne pricam o Hrvatskoj.
Istina da ih je ovaj rat u Siriji kostao, samo ako uzmemo 2 mil izbjeglica vise ti ne treba kao i posljednji preleti Erdogana ali Turska je puno jaca nego sto bi mnogi pacenici htjeli priznati. Mozda nije visoka tehnologija tipa USA, Njemacke, Japana, Kine ali rade, ne gledaju kud sunce hoda niti zive na gasu i nafti kao Rusi i Arapi.
U Spaniji nezaposlenost je 18%
U Turskoj nezaposlenost je 11%
GDP per capita u Spaniji je cca 30.500 $
GDP per capita u Turskoj je cca 11.500 $ 2015 sad su procjene povoljnije za Spaniju.
Jedini relevantan parametar koji ide u korist Turske je nezaposlenost bolja za 7%
Ti pricas o budzetskom deficitu izlozenosti riziku ili ucescu ukupnog duga u BDP-u
Sto je jako vazno za svaku ekonomiju, ali ne i za gradjane.
I onda smo mi pacenici
Iskreno gdje bi ti zivio, izuzmi svoja vjerska ili druga osjecanja.
PS nemoj da ti zbog ovoga padne nivo zaljubljenosti u babu Erdogana ili pak da pocnes preislitivati njegova populisticka sranja
-
kolegione
#13983 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska
hahahhahahaBlack swan wrote:bivši komšo radio u turskoj firmi... treba ga nikad nije vidjela... možda svaku drugu nedjeljukolegione wrote: Moje poentiranje da je populisticki govoriti mi smo sila dok ti ljudi imaju platu od 400 KM
istjerala ga
ne trebaju nam države gdje je radno vrijeme 12 sati + subota i kad te zzovnu nedjeljoim za 700-800
Ma nama nista ne znaci kako je u Turskoj, eventualno ako se zadrzi ova tendemcija politike a zaista naprave jos jedan krug ekonomske ekspanzije mogli bi imati velike investicije sto bi dobro bilo.
Ali sam reagovao na bacanje prasine u oci bez ikakvog razloga.
- Fudo Bosna
#13984 Re: Republika Turska
kolegione wrote:@fudo opet lupas o vjeri i ostalim nebitnim parametrima o zaduzenosti o kojima nemas pojma, to su parametri koji nuzno ne polucuju krizu ako umjesto sto ih upumpas na plate ili neke nebitne stvari, uradis infrastrukirne projekte dobijas gdp mozes servisirati kredite po dospijecu i u konacnici nemati iste.
Kina je 10 puta jaca od Turske i ja kazem da je go kurac od zemlje, i znam da dijelis misljenje samnom.
Ali kad ja kazem da je Turska go kurac za jednu Spaniji a da ne spominjemo Francuskj zemlje beneluxa, Ger Nor Swe ect
Ti mi dajes cudne kontra argumente, kao Turska vosjku i infrastrukturu.
Sto je irelevantno, za zivot.
Sad ne bih ulazio, kako je Turska imala rast GDP enorman, ko je omogucio americke investicije novce i punu podrsku Davugoglu ili Erdogan, ko je uprskao to sve
Nadam se da si shvatio, i objektivno ekonomski je bolje zivjeti u mnogim zemljama koji imaju vanjsko dug u gdp veci nego gdje je manji.
Ali nastavite, vi svoju pricu samo nisam mogao da ne kazem sta mislim i kakvi su podaci zaista.
A ti lupetas o stvarima koje nemaju veze sa temom, je li bolje u Spa zivjet ili u Turskoj to nije tema, tema je Turska
i ja samo demantujem ocitu laz o turskoj kao , "losoj ekonomiji i slaboj vojnoj sili".
Opet ti ponavljam meni nije bitno samo i iskljucivo, (use ,nase i podase i tisu misu, ne govori da su musliman ili jevrej npr...), jer ce te desnicari pretuci a dijete izblamirati u skoli, imam familije, od oca rah, daavno emigrirali u Tursku i zive predobro a opet ne zivim ni tamo, ja bio ovdje , ostao u ratu ovdje i aBd ostacu u BIH do kraja zivota. Ja da licno moram da biram ako bi morao iz BIH , vazda bi prije u Tursku gdje zivi porijeklom 4 milona Bosnjaka i gdje ne moram kontati da ce me neko poprijeko gledati zbog religije, pa i za 4 puta manju platu, ako bi morao birati, a u Spaniju nikad, ni pod razno...
Meni je bitan mentalitet, da mogu biti sto jesam, a da zivim kao evropski musliman, i da zivim normalno bez auta svake trece , pete gidine, moze i u 10 godina i to polovno, (tebi; use, nase i podase ), meni nije svrha zivota EU socijala i "suti misu, skontace da nisi katolik " i ni pod sekundarnim prioritetom, tebi nije tako, to je tvoje misljenje , ja ga cijenim i postujem, svak ima svoje, ali mi ne inputiraj licemjerje , zivot vani i na EU socijali, ne zivim od socijale i zivim u svojoj Domovini, BIH ...
Nije tema GDP per capita u Spa u odnosu na Tursku nego demantovanje supljaka o "propaloj ekonomiji i slaboj vojsci",a ljudi su vojno, 8 do 11 u svijetu, ekonomski 15 do 20 u svijetu, a ja volim zivjeti u BIH sa 400 do 500 EUR npr prihoda, nego biti gradjanin drugog reda u tvojoj Spaniji, a da, ( ako se "prihinjim" i pokatolicim , "bolje je u Spa"), ne HVALA NECU !
Uostalom nije tema Spa i komparacija sa Turskom, hajmo komparirati ostale imas jos "citavih", 15 tak EU "vedeta/ekonomija", Grcku, Cro, Portugal, Litvaniju, Bugare, Rumune, idi zivi tamo... ali ovdje se tvrde lazi o slaboj vojnoj i ekonomskoj situaciji Turske !
-
klixo
#13985 Re: Republika Turska
Prosjecne plate u Spaniji za realni sektor se krecu oko 600-800e.
1700e
1700e
- JThomas
#13986 Re: Republika Turska
to je po meni suprotno od populistički. populistički je ovo što je kod nas, dizati kredite koji se vraćaju od kredita da bi se održao nerealno visok nivo budžetskih primanja...
-
kolegione
#13987 Re: RE: Re: Republika Turska
Ti nisi u stanju da procitas sta sam ja napisao.Fudo Bosna wrote:kolegione wrote:@fudo opet lupas o vjeri i ostalim nebitnim parametrima o zaduzenosti o kojima nemas pojma, to su parametri koji nuzno ne polucuju krizu ako umjesto sto ih upumpas na plate ili neke nebitne stvari, uradis infrastrukirne projekte dobijas gdp mozes servisirati kredite po dospijecu i u konacnici nemati iste.
Kina je 10 puta jaca od Turske i ja kazem da je go kurac od zemlje, i znam da dijelis misljenje samnom.
Ali kad ja kazem da je Turska go kurac za jednu Spaniji a da ne spominjemo Francuskj zemlje beneluxa, Ger Nor Swe ect
Sad ne bih ulazio, kako je Turska imala rast GDP enorman, ko je omogucio americke investicije novce i punu podrsku Davugoglu ili Erdogan, ko je uprskao to sve
Nadam se da si shvatio, i objektivno ekonomski je bolje zivjeti u mnogim zemljama koji imaju vanjsko dug u gdp veci nego gdje je manji.
Ali nastavite, vi svoju pricu samo nisam mogao da ne kazem sta mislim i kakvi su podaci zaista.
A ti lupetas o stvarima koje nemaju veze sa temom, je li bolje u Spa zivjet ili u Turskoj to nije tema, tema je Turska
i ja samo demantujem ocitu laz o turskoj kao , "losoj ekonomiji i slaboj vojnoj sili".
Opet ti ponavljam meni nije bitno samo i iskljucivo, (use ,nase i podase i tisu misu, ne govori da su musliman ili jevrej npr...), jer ce te desnicari pretuci a dijete izblamirati u skoli, imam familije, od oca rah, daavno emigrirali u Tursku i zive predobro a opet ne zivim ni tamo, ja bio ovdje , ostao u ratu ovdje i aBd ostacu u BIH do kraja zivota. Ja da licno moram da biram ako bi morao iz BIH , vazda bi prije u Tursku gdje zivi porijeklom 4 milona Bosnjaka i gdje ne moram kontati da ce me neko poprijeko gledati zbog religije, pa i za 4 puta manju platu, ako bi morao birati, a u Spaniju nikad, ni pod razno...
Meni je bitan mentalitet, da mogu biti sto jesam, a da zivim kao evropski musliman, i da zivim normalno bez auta svake trece , pete gidine, moze i u 10 godina i to polovno, (tebi; use, nase i podase ), meni nije svrha zivota EU socijala i "suti misu, skontace da nisi katolik " i ni pod sekundarnim prioritetom, tebi nije tako, to je tvoje misljenje , ja ga cijenim i postujem, svak ima svoje, ali mi ne inputiraj licemjerje , zivot vani i na EU socijali, ne zivim od socijale i zivim u svojoj Domovini, BIH ...
Nije tema GDP per capita u Spa u odnosu na Tursku nego demantovanje supljaka o "propaloj ekonomiji i slaboj vojsci",a ljudi su vojno, 8 do 11 u svijetu, ekonomski 15 do 20 u svijetu, a ja volim zivjeti u BIH sa 400 do 500 EUR npr prihoda, nego biti gradjanin drugog reda u tvojoj Spaniji, a da, ( ako se "prihinjim" i pokatolicim , "bolje je u Spa"), ne HVALA NECU !
Uostalom nije tema Spa i komparacija sa Turskom, hajmo komparirati ostale imas jos "citavih", 15 tak EU "vedeta/ekonomija", Grcku, Cro, Portugal, Litvaniju, Bugare, Rumune, idi zivi tamo... ali ovdje se tvrde lazi o slaboj vojnoj i ekonomskoj situaciji Turske !
Ja nigdje nisam rekao da "Turska ima losu ekonomiju i slabu vojsku" niti sam Spaniju uzeo kao primjer dobre zemlje, nego lose ekonomske zemlje i kojoj ljudi zive 10 puta bolje nego u Turskoj.
Ovo drugo o vjeri politici slobodama, i pljuvanju Europe spram Turske je preglupo da bih odgovorio na to.
- Fudo Bosna
#13988 Re: RE: Re: Republika Turska
kolegione wrote:Ti nisi u stanju da procitas sta sam ja napisao.Fudo Bosna wrote:kolegione wrote:@fudo opet lupas o vjeri i ostalim nebitnim parametrima o zaduzenosti o kojima nemas pojma, to su parametri koji nuzno ne polucuju krizu ako umjesto sto ih upumpas na plate ili neke nebitne stvari, uradis infrastrukirne projekte dobijas gdp mozes servisirati kredite po dospijecu i u konacnici nemati iste.
Ja nigdje nisam rekao da "Turska ima losu ekonomiju i slabu vojsku" niti sam Spaniju uzeo kao primjer dobre zemlje, nego lose ekonomske zemlje i kojoj ljudi zive 10 puta bolje nego u Turskoj.
Ovo drugo o vjeri politici slobodama, i pljuvanju Europe spram Turske je preglupo da bih odgovorio na to.
Da zive"super", dok dugovi ne dodju po svoje...
I ja kada se zavalim u kredit super zivim dok imam i dok mi ne dodju kamate i poslije hipoteka...(Bolje zdrava ekonomija pa i manje imati nego zivot na "lovorikama..")
I Grci su super zivjeli, ali da ne trujemo temu necim sto nije bit ove diskusije...
-
aratet
#13989 Re: Republika Turska
Evropska unija i sluzi kako bi se razvila saradnja zemalja clanica, tako su nastali ti Eurofighteri.jao_situacije wrote:ne mogu ni briti bez amera da naprave lovac, a švabe su skontali da im se ne isplati i da je bolje sa francuzima, i britima, ako žele da se uključe, praviti avionevivaldi wrote:ne znam, ali da sam morao pogadjat nabrojao bih iste osim sto bih japan zamjenio s britancima a svabe stavio pod upitnik.jao_situacije wrote:znaš li da lovce 4/5 generacije znaju samostalno napraviti samo us, ru i fr + jp koji testira svoj lovac tj. demonstrator tehnologija
ja osim generalne informisanosti, pratim aktivno i svakodnevno ekonomske vijesti jos od vremena dial-up, ali je vojna industrija strasno profitabilna pa ima dosta ekonomskih vijesti iz te oblasti a onda u njima bude i poneka dodatna vojna informacija.
japanci su se probudili 2002. kad su im ameri odbili prodati f22 a htjeli su avion 5. gen i onda se onaj njihov inat i ponos probudio i rekli su pravimo sami sad sve, neće nas niko zajebavati
prave flotu nosača koje klasificiraju kao razarače/nosače helikoptera zbog restrikcija
- Tito_i_Partija
#13990 Re: RE: Re: Republika Turska
Zasto? Erdo je Tursku napravio u zemlju snova, samo ne smijes govorit' sta hoces, pisat' sta hoces, i citat' sta hoces.Styling wrote: Ako mogu da se ubacim u diskusiju, ja bih u Spaniju, Turci mi ne ulijevaju povjerenje. Jos u njima preovladava osmanski duh, mi vladamo a svi ostali su tu da nas sluze.
Al' ako se pridrzavas ta tri pravila, ma nema bolje.
- Sanjarko
#13991 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska
Lupas, nije bas toliko bolji, samo sto imaju vece prihode ali imaju zato i vece troskove.kolegione wrote:
Naravno nisu samo ta dva parametra ali realno da je ekonomski bolji zivot u spaniji bar pet puta nego u Turskoj zar ne?
Evo ovdje u Bosni mozes imanje za 10-20 hiljada km kupiti dok bi ti u Spaniji za isto trebalo barem 10 puta vise.
Drugo Spanija je u demografskom smislu u kur.. Za smjene generacija gube 10-tak miliona stanovnika, sta mislis kako ce se to na sve u Spaniji odraziti.
Tako da je tu negdje, sve Spanija ima vece prihode ali i vece rashode, dok Turska ima manje malo Prihode i manje puno vise Rashode.
Zato i jest ovaj rat, da se stave u Kurdi i Turci pod kontrolu.
To se zove Populacijska kontrola i planiranje.
- Styling
#13992 Re: RE: Re: Republika Turska
Ma, ja, bitno je da su nasi pa makar hljeba nemali jesti.Tito_i_Partija wrote:Zasto? Erdo je Tursku napravio u zemlju snova, samo ne smijes govorit' sta hoces, pisat' sta hoces, i citat' sta hoces.Styling wrote: Ako mogu da se ubacim u diskusiju, ja bih u Spaniju, Turci mi ne ulijevaju povjerenje. Jos u njima preovladava osmanski duh, mi vladamo a svi ostali su tu da nas sluze.
Al' ako se pridrzavas ta tri pravila, ma nema bolje.
- Sanjarko
#13993 Re: Republika Turska
Sve sam reko, ko konta konta ko nekonta nekonta.Black swan wrote:moj ti je dobronamjerni savjetVizionar 1985 wrote: Ma ovaj mafijozo lupa. Al bas.
vidim da imaš svašta reći
ali si mi nerazumljiv... probaj mijenjati stil
A danas nije ni moj dan. Mjesec utice na me. Juce pun bio pa me sjebe par dana, a i nisam dobro, jos posla puno imam, uporedo sve radim vec par dana.
Procitaj polako, malo po malo, natanane, pa i izguglaj pa ces skontat mozda.
Pozdrav.
-
kolegione
#13994 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska
Ja sam vama pruzio argumente, a vi meni odgovarate bahato "lupas" i argumente "malo manje prihode" 800 km i 3400km je ozbiljna razlika, rashodi su veci ali i dalje mogu da stede voze bolja auta imaju kvalitetniji zivot.Vizionar 1985 wrote:Lupas, nije bas toliko bolji, samo sto imaju vece prihode ali imaju zato i vece troskove.kolegione wrote:
Evo ovdje u Bosni mozes imanje za 10-20 hiljada km kupiti dok bi ti u Spaniji za isto trebalo barem 10 puta vise.
Drugo Spanija je u demografskom smislu u kur.. Za smjene generacija gube 10-tak miliona stanovnika, sta mislis kako ce se to na sve u Spaniji odraziti.
Tako da je tu negdje, sve Spanija ima vece prihode ali i vece rashode, dok Turska ima manje malo Prihode i manje puno vise Rashode.
Nemam pojma ni sto sam usao u diskusiju sa ljudima kao sto ste vi.
Drugi dio teorija zavjere za mene pokazuje da nisi adekvatan sagovornik za ozbiljnu pricu.
- Sanjarko
#13995 Re: Republika Turska
Ma ko kaze da nije bolje, al nije toliko lose ni kako govoris.kolegione wrote:Ja sam vama pruzio argumente, a vi meni odgovarate bahato "lupas" i argumente "malo manje prihode" 800 km i 3400km je ozbiljna razlika, rashodi su veci ali i dalje mogu da stede voze bolja auta imaju kvalitetniji zivot.Vizionar 1985 wrote: Lupas, nije bas toliko bolji, samo sto imaju vece prihode ali imaju zato i vece troskove.
Nemam pojma ni sto sam usao u diskusiju sa ljudima kao sto ste vi.
Drugi dio teorija zavjere za mene pokazuje da nisi adekvatan sagovornik za ozbiljnu pricu.
I u Kini su male plate i radi se dugo pa Kina drma svijetom.
Nije bas sve kako ti se cini.
http://www.indexmundi.com/spain/
http://www.indexmundi.com/turkey/
Evo pa citaj.
GDP po PPP-u samo 1,5 puta veci nominalni 2,5 puta veci.
U Turske dug 33,5 % u Spanije 97 %.
Itd. za detaljniju analizu bi sve morao prostudirati podatke, al najgori podatak za Spaniju je da ce za 75 godina 10-tak miliona ljudi izgubit.
To ak je nist, i ak ce zbog toga bit nist, gadno se varate.
-
kolegione
#13996 Re: Republika Turska
@vizionar 1985 iste podatke sam i ja dao za gdp per capita (PPP) i isto sam apostrofirao da je Kina jaka najjaca kao ekonomija ali da je los standard, sto mozes procitati.
Zaista ne ulazima sad u tu demografiju, Spaniju za komparaciju i jesam uzeo(Jer je stanje lose) da pokazem da Turska i nije nesto posebno koliko Erdogan potencira i cijela ta prica, i nasto se furaju Turkofili i Turci bar gro njih.
Uglavnom dijelimo misljenje o svemu, osim sto ti prezentujes svoje podatke kolektivno i malo navijacki dok ja gledam sa stanovnistva pojedinca i nemam poloticko misljenje o tome. Zelim da i Turci imaju 3400BAM platu.
Sad znaci udio duga je u Turskoj 33,5% sto govori da nije bas tacno da nisu duzni (naravno da su svi duzni takva je globalizacija sistemi) voli on to potencirati a i ovi nasi ovdje.
Uglavnom puno srece i Turcima i Spancima.
previse smo otisli off topic
Zaista ne ulazima sad u tu demografiju, Spaniju za komparaciju i jesam uzeo(Jer je stanje lose) da pokazem da Turska i nije nesto posebno koliko Erdogan potencira i cijela ta prica, i nasto se furaju Turkofili i Turci bar gro njih.
Uglavnom dijelimo misljenje o svemu, osim sto ti prezentujes svoje podatke kolektivno i malo navijacki dok ja gledam sa stanovnistva pojedinca i nemam poloticko misljenje o tome. Zelim da i Turci imaju 3400BAM platu.
Sad znaci udio duga je u Turskoj 33,5% sto govori da nije bas tacno da nisu duzni (naravno da su svi duzni takva je globalizacija sistemi) voli on to potencirati a i ovi nasi ovdje.
Uglavnom puno srece i Turcima i Spancima.
previse smo otisli off topic
- @mba
#13997 Re: Republika Turska
listopad wrote:Sto samo dvije? Nemoj biti licemjer i ne vracaj se vise. Haja...@mba wrote:radije sam u beleku il kemeru, ove godine side pune dvije hefte!
eeeeeeeeee znam ja da bi iti rado malo pa barem "dvije" hefte...
idem i hodam kad hocu i gdje hocu, zivim tamo gdje zivim i postujem zakone zemlje u kojoj zivim, ne mislim nikome lose pa ni tebi, imam problema sa likovima koji mrze sve sto je tursko, problem je u vama samim ne u turcima, turci su jako marljiva nacija sto se za vas dole u BiH ne moze reci, kamo srece da imate radnu naviku kao turci, ali nazalost postali ste obicni konzumenti, jer ne cijenite nista svoje, trcite za drugima, tudje vam je sve bolje od vaseg itd. itd. sto je kod jednog prosjecnog turcina nije slucaj!
http://www.yenisafak.com/en/economy/tur ... 18-2478846
ako vec sebi uzimate za pravo da nekoga kritikujete prvo ispred svoje valije pomesti, a avlije su vam dole pune smeta (citaj problema), cudi me od toliko problema koje vi dole imate, uzimate sebi za pravo da kritikujete nekoga, nemate pravo na to, jer ste *ovnima do usiju!
vidi vam se i na kolicini postova u sta vrijeme trosite!
YAALLAHBISMILLAHALLAHUEKBER
- Kikibombona
#13998 Re: Republika Turska
@mba wrote:
eeeeeeeeee znam ja da bi iti rado malo pa barem "dvije" hefte...![]()
idem i hodam kad hocu i gdje hocu, zivim tamo gdje zivim i postujem zakone zemlje u kojoj zivim, ne mislim nikome lose pa ni tebi, imam problema sa likovima koji mrze sve sto je tursko, problem je u vama samim ne u turcima, turci su jako marljiva nacija sto se za vas dole u BiH ne moze reci, kamo srece da imate radnu naviku kao turci, ali nazalost postali ste obicni konzumenti, jer ne cijenite nista svoje, trcite za drugima, tudje vam je sve bolje od vaseg itd. itd. sto je kod jednog prosjecnog turcina nije slucaj!
ako vec sebi uzimate za pravo da nekoga kritikujete prvo ispred svoje valije pomesti, a avlije su vam dole pune smeta (citaj problema), cudi me od toliko problema koje vi dole imate, uzimate sebi za pravo da kritikujete nekoga, nemate pravo na to, jer ste *ovnima do usiju!
Je l' tebi tudje bolje od tovga?
Jesi potrcao drugima?
Je l' se svoje cijeni tako sto se u Svicarsku pobjegne?
Sto covjek popljuva sam sebe. Nevjerovatno.
- Kikibombona
#13999 Re: Republika Turska
Gastosi svi istu pricu imaju, makar ovi koje sam u zivotu sreo. Oni sa neke visine porucuju. Jucer pobjegli iz ove vukojebine i odmah pokupili svu pamet svijeta. Al' kada dodju kuci, opet se ponasaju kao obicne seljacine, isto kao mi koji smo ostali.
Cuj on porucuje da volimo svoje, da ne trcimo za drugima... A on utekao u Svicarsku, pa nam sada kao Sebastian Kurc soli pamet! On sve zna.
Tugo, tugo nesreco...
EDIT
A i Turci plaho vole svoje, niposto ne trce u Evropu.
Ne znam samo kako ih ima 5 miliona u Evropi!?? Ljubav bila nepodnosljiva, nisu mogli izdrzati...
I sada da imaju mogucnost, 30 miliona Turaka bi sprzilo u Evropu. Bolje raditi za 2 000e nego za 300e.
Cuj on porucuje da volimo svoje, da ne trcimo za drugima... A on utekao u Svicarsku, pa nam sada kao Sebastian Kurc soli pamet! On sve zna.
Tugo, tugo nesreco...
EDIT
A i Turci plaho vole svoje, niposto ne trce u Evropu.
I sada da imaju mogucnost, 30 miliona Turaka bi sprzilo u Evropu. Bolje raditi za 2 000e nego za 300e.
- listopad
#14000 Re: Republika Turska
Jedna je stvar postovati Tursku i turski narod, a druga pokusavati biti veci Turcin od Turaka. Ja Tursku ne mrzim, ali mi njihovi obicaji i kultura ne trebaju. Odrastao sam u Austriji gdje zivi mnogo Turaka. Vidjam ih svaki dan za razliku od vecine vas turkofila koji bi sutra ponovo postali osmanska provincija da mozete. Velis da su Turci marljivi, da imaju jaku radnu naviku? Mozes biti siguran da su ljudi iz bivse Jugoslavije daleko napredniji, u prosjeku im djeca skolovanija, a marljivost takodjer na mnogo visa. No to se moze reci i za vecinu drugih naroda, ali ti si izdvojio bas "bracu" ti. Mozda cak mislis da su i Arapi isto tako marljivi, iako mozda vaze za najvece neradnike na svijetu. Ali samo se ti tjesi autosovinizmom time sto narod u BiH nazivas ljencugama. Bosanci i Hercegovci su ovdje uvijek vazili za teske radnike. Obezbijedili su svojoj djeci da se skoluju i dobrim su dijelom veoma napredni sto je za pohvalu. Ugled im kvare najvise vehabije i slicni koji na Zapadu iz nepoznatog razloga postanu veliki muslimani i pocnu velicati serijat dok im nikada ne bi palo na pamet da odu zivjeti tamo gdje vlada takav sistem. A glede marljivosti cu ti reci samo jos jednu stvar: Turci nisu ni blizu ex-Jugoslavenima. Jedino u cemu su uspjesniji je sloga. Nisu puni zavisti jedni prema drugima kao Bosanci i ostali jugovici. Ali ta sloga ima i svoju tamnu stranu.@mba wrote:eeeeeeeeee znam ja da bi iti rado malo pa barem "dvije" hefte...![]()
http://www.yenisafak.com/en/economy/tur ... 18-2478846