sherbett wrote:Hakiz wrote:arzuhal wrote:
Šerbet iz pitanja postojanja Boga isključuje (ono što je ljudima poznato kao egzaktna) znanost, samo to.
Nije to samo.
To povlači ubermensh stav da je religija iznad. Iznad bio koje obaveze, pa i dokazivanja svojih tvrdnji (da postoji bog i njene inerpretacije tog postojanja).
Tako bi sve druge grupe i organizacije imale pravo da se njihovo prihvati bez objašnjenja.
Nećemo tako.
Nije tocno!
Ja nisam nigdje spominjala religiju.
Ako ne pravis razliku izmedju vjere i religije, onda se nikad necemo razumjeti.
Religija je skup pravila, i uglavnom institucionalizirana. Vjera je nesto druho.
Necemo to mjesati
Znam ja razliku. U svim ovim "svađama" nije problem vjerovanje u postojanje boga. Nego praksa. A praksa se provodi kroz religije.
Nikome ne smeta ako neko vjeruje u boga.
Ali, ako, kao u slučaju Queer festivala u Sarajevu, napadne nekoga jer vjeruje u boga kroz konkretnu praksu religije koja mu kaže da su homoseksualci zlo, tada je problem sa religijom.
A, iskreno, koliko ljudi vjeruje u boga a da nisu to vjerovanje uobličili u preksu neke konkretne religije. Bilo koje, abrahamske, mnogobožačke, animističe, bilo koje.
Ako pažljivo čitaš ovaj forum, vidiš i sama da se sve svađe odnose na sukobe sa religijama, sa religijskim dogama, ne sa vjerovanjem u postojanje boga od strane ateista, a od strane vjernika svi argumenti se daju opet kroz religijske dogme, ne krz puko i apstraktno vjerovanje u boga.
Ni vjernici ni ateisti ne mogu se odmaći od religija i govoriti samo vjerovanju. Zato što nije problem misticiyam, duhovnost, dakle vjerovanje, problem je (svakodnevna) praksa, dakle religije.