Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Connaisseur Karlin

#13976 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
uf, kako mi neko slatko tepa :D

napostenije i najlogicnije je kosntatno analizirati relgije , jer su se iste konstano mjenjale ,jer su ih ljudi mjenjali :D

nelogicno je reci da je post zdrav , jer je to bazirano na uvjerenju, a ne na znanju i dokazima :) pravla posta su donjeli ljudi :)
Ja ne znam, inače, šta ti imaš toliko protiv ljudi pa svaku rečenicu završaš pozivajući se na njih :mrgreen: Jel jedan od razloga i taj što je i svaki tvoj stav i zaključak tek ljudski, pa nije toliko važan odnosno vjerovatno je pogrešan? :mrgreen:
nemam nista protiv, vi bas ne mozete da izdrzite ,a ne kazete da je nesto PROTIV , smisjeni ste :-D

pa vi vjerujete u relgiju, a koja je ljudkski produkt :D

znaci, ja analiziram ljudske produkte :-D
JVC

#13977 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by JVC »

ExNihilo wrote:
JVC wrote:Uvijek se svodi na jedno te isto...
Image
Sizifa treba zamisliti sretnog.
Na ako imas Karlinku za sagovornika :D
arzuhal

#13978 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Serbett vjeruje da je Isus Bog, a ti ne vjerujes da je Isus Bog :)

krscani vjerujeu da je biblijski Isus upravo dokaz :)
Vjeruje da je on dokaz, ali ne vjeruje da je Isus dokaz na način na koji i kako to zahtijeva egzaktna, prirodna znanost. Niti joj je to intencija, i ne zamara se s tim.
arzuhal

#13979 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: pa vi vjerujete u relgiju, a koja je ljudkski produkt :D

Ja kroz islamsku religiju pokazujem, potvrđujem i gradim svoj odnos s Bogom, ali kao takav ja ne negiram i druge oblike odnosa i vjerovanja u Boga koji formalno nisu identični mojem, uključivali oni ili ne uključivali religijsku formu, obredoslovlje i sl.
Hakiz

#13980 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote: Šerbet iz pitanja postojanja Boga isključuje (ono što je ljudima poznato kao egzaktna) znanost, samo to.
Nije to samo.

To povlači ubermensh stav da je religija iznad. Iznad bio koje obaveze, pa i dokazivanja svojih tvrdnji (da postoji bog i njene inerpretacije tog postojanja).

Tako bi sve druge grupe i organizacije imale pravo da se njihovo prihvati bez objašnjenja.

Nećemo tako.
Connaisseur Karlin

#13981 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

sherbett wrote:
pa ne mozes ni ti dokazati postojanje Boga :D

vjerovanje u Boga se ne moras dokazati, imao ga u raznim drustvima :D
Pa naravno da ne movu! Al meni je to kristalno jasno i zato ni nemam tih namjera.. al ti to upirno ignoriras. Zasto bi ja ikoga uvjeravala da Bog postoji? Ja koja vjerujem ne mogu nevjerniku dokazati. A zasto nevjernik ima potrebu da mu se dokazuje? Glupost!
Sta mene boli dupe ko vjeruje tko ne vjeruje?
I lijepo ti Arzo po ne znam koji put govori da ono sto vjerujes ne mozes dokazivat jer vjerujes.
Prouci malo sadrzaj i opseg pojma vjerovanja.
ja ne trazim da mi neko dokazuje Boga ,a nisam vjernica , jer traziti dokaze o postojanju Boga je nonsense :-D

mislim da ateisti traze dokaze abrhamaskog Boga , jer se na temi obrate vama abrhamskim vjernicima ; ateizam jeste produkt novijeg datuma, a ateizam u mnogim drustvima je drugacije definiran :)

ja sa ateizmom i potragom dokaza o Bogu nemam nista :D
Connaisseur Karlin

#13982 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

sherbett wrote:
arzuhal wrote:
Ja ne znam, inače, šta ti imaš toliko protiv ljudi pa svaku rečenicu završaš pozivajući se na njih :mrgreen: Jel jedan od razloga i taj što je i svaki tvoj stav i zaključak tek ljudski, pa nije toliko važan odnosno vjerovatno je pogrešan? :mrgreen:
nemam nista protiv, vi bas ne mozete da izdrzite ,a ne kazete da je nesto PROTIV , smisjeni ste :-D

pa vi vjerujete u relgiju, a koja je ljudkski produkt :D

Ergo, ti si bog jer si iznad svih nas ljudi :mrgreen:
biti iznad drugih ne moras biti Bog ni bog :D
arzuhal

#13983 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:
arzuhal wrote: Šerbet iz pitanja postojanja Boga isključuje (ono što je ljudima poznato kao egzaktna) znanost, samo to.
Nije to samo.

To povlači ubermensh stav da je religija iznad. Iznad bio koje obaveze, pa i dokazivanja svojih tvrdnji (da postoji bog i njene inerpretacije tog postojanja).

Tako bi sve druge grupe i organizacije imale pravo da se njihovo prihvati bez objašnjenja.

Nećemo tako.
Riječ je o sasvim različitim regijama bitka (huserlijanski rečeno) kojima ne možeš prilaziti na jedinstven način, istom metodologijom, itd. Da li egzaktna znanost traga za istinom? A ima li istine u umjetnosti? Šta će savremena, egzaktna znanost sa svojom metodologijom spram umjetnosti kao jednom od najbitnijih regija ljudskog duha?

Tako i s vjerovanjem. Vjerovanjem.
Connaisseur Karlin

#13984 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa vi vjerujete u relgiju, a koja je ljudkski produkt :D

Ja kroz islamsku religiju pokazujem, potvrđujem i gradim svoj odnos s Bogom, ali kao takav ja ne negiram i druge oblike odnosa i vjerovanja u Boga koji formalno nisu identični mojem, uključivali oni ili ne uključivali religijsku formu, obredoslovlje i sl.
pa ti bez relgije ne mozes vjerovati u Boga, razumijem

ali, to i dalje nije izgovor da se ne analiziraju relgije, jer one su drsutveno-poitcki produkt raznih civilizaija , nije relgija iskljucivo tvoja :)
Last edited by Connaisseur Karlin on 23/05/2018 20:09, edited 1 time in total.
arzuhal

#13985 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

sherbett wrote:
arzuhal wrote:
Serbett vjeruje da je Isus Bog, a ti ne vjerujes da je Isus Bog :)

krscani vjerujeu da je biblijski Isus upravo dokaz :)
Vjeruje da je on dokaz, ali ne vjeruje da je Isus dokaz na način na koji i kako to zahtijeva egzaktna, prirodna znanost. Niti joj je to intencija, i ne zamara se s tim.
Karlinka jednostavno nije fair player. Ona vjeruje i zakljucuje samo i iskljucibo ono sto njoj pase. Ja u cijeloj danasnjoj diskusiji na temi Isusa nisam spominjala. Spominjala sam Boga.
A ona, unatoc tome sto je samu sebe uvjerila u to da je veeeeliki expert za religije i vjere, i dalje ocito evidentno ne razumije krscanstvo nit moze pojmiti da ja iako krscanka i vjernica, o Bogu, vjeri i religiji mogu razgovorati i na ovakav nacin. Ona bas namjerno subjektivno prejudicira da svakim upisom na ovom pdf- u dolazim braniti tezu da je Isus Bog.
Većina raje haman ne zna voditi opušteni dijalog s Karlinkom koji može biti izrazito uzbudljiv jer ona često voli da igra prljavo i nastoji da udari nečasno, nisko :mrgreen: :per: :lol:
Hakiz

#13986 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote: Vjeruje da je on dokaz, ali ne vjeruje da je Isus dokaz na način na koji i kako to zahtijeva egzaktna, prirodna znanost. Niti joj je to intencija, i ne zamara se s tim.
Ali to onda znači da sve posljedice, to jeste sve religijske ne samo konkretne naredbe i obaveze nego svi stavovi (svetost života, homoseksualizam, brak, etika - dobro i zlo itd) mogu važiti samo za one koji prihvataju dokazivanje mimo egzaktne nauke. Oni koji traže egzaktni naučni dokaz ne smiju biti ni na koji način dodirnuti bilo čime religijskim, jer im religije ne daju dokaz kakav oni žele i na kakav imaju isto pravo kao i oni koji kažu da im takav dokaz ne treba.

A to znači da se religije ne smiju petljati u bilo koji aspekt života van religijskog.

A to nije tako.
Connaisseur Karlin

#13987 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

sherbett wrote:
arzuhal wrote:
Karlinka jednostavno nije fair player. Ona vjeruje i zakljucuje samo i iskljucibo ono sto njoj pase. Ja u cijeloj danasnjoj diskusiji na temi Isusa nisam spominjala. Spominjala sam Boga.
A ona, unatoc tome sto je samu sebe uvjerila u to da je veeeeliki expert za religije i vjere, i dalje ocito evidentno ne razumije krscanstvo nit moze pojmiti da ja iako krscanka i vjernica, o Bogu, vjeri i religiji mogu razgovorati i na ovakav nacin. Ona bas namjerno subjektivno prejudicira da svakim upisom na ovom pdf- u dolazim braniti tezu da je Isus Bog.
sherbett , mnogi krscani vjerujuju da je biblijski Isus dokaz Boga , ne znam zasto se sad ljutis :)
Connaisseur Karlin

#13988 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

arzuhal wrote:
sherbett wrote:
arzuhal wrote: Vjeruje da je on dokaz, ali ne vjeruje da je Isus dokaz na način na koji i kako to zahtijeva egzaktna, prirodna znanost. Niti joj je to intencija, i ne zamara se s tim.
Većina raje haman ne zna voditi opušteni dijalog s Karlinkom koji može biti izrazito uzbudljiv jer ona često voli da igra prljavo i nastoji da udari nečasno, nisko :mrgreen: :per: :lol:
mmmmm seksi seksi aj lajk it bejbi :P
JVC

#13989 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by JVC »

sherbett wrote: Idealno bi bilo zamislit Sizifa lobotomiranog, u navedenom slucaju... Jel
Ne bas tako davno, od doticne sam dobio epitet vjerskog fanatika :D i to bas prije nego je doticna poslana u Banovice.
Helem nejse, gledajuci postove i zar sa kojim ona pise, jednostavno ostanem zatecen, da ne kazem zbunjen.
Sve pohvale administraciji na ovom pdf-u, valja imat zivce. Zato, u to ime. Skal :)
Connaisseur Karlin

#13990 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

sherbett wrote:
arzuhal wrote: Većina raje haman ne zna voditi opušteni dijalog s Karlinkom koji može biti izrazito uzbudljiv jer ona često voli da igra prljavo i nastoji da udari nečasno, nisko :mrgreen: :per: :lol:
Za zivota necu dostici taj level zena :mrgreen:
I moram priznati da ne samo to.. ja se ponekad zaista priupitam koje ona dijagnoze ima.
Al najiskrenije.. i kako prolazi psihotestove za pilota..
Sad me sankcioniraj :mrgreen:

arzonja banuj je :D :lol: sherbett , sto se toliko sekiras :D

ja vam oboje kazem, malo vas upsut ustinem za gujicu, a vi odmah pocnete kemcati :lol:
Hakiz

#13991 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

sherbett wrote:
Hakiz wrote:
Nije to samo.

Nećemo tako.
Nije tocno!
Ja nisam nigdje spominjala religiju.
Ako ne pravis razliku izmedju vjere i religije, onda se nikad necemo razumjeti.
Religija je skup pravila, i uglavnom institucionalizirana. Vjera je nesto druho.
Necemo to mjesati
Znam ja razliku. U svim ovim "svađama" nije problem vjerovanje u postojanje boga. Nego praksa. A praksa se provodi kroz religije.

Nikome ne smeta ako neko vjeruje u boga.

Ali, ako, kao u slučaju Queer festivala u Sarajevu, napadne nekoga jer vjeruje u boga kroz konkretnu praksu religije koja mu kaže da su homoseksualci zlo, tada je problem sa religijom.

A, iskreno, koliko ljudi vjeruje u boga a da nisu to vjerovanje uobličili u preksu neke konkretne religije. Bilo koje, abrahamske, mnogobožačke, animističe, bilo koje.

Ako pažljivo čitaš ovaj forum, vidiš i sama da se sve svađe odnose na sukobe sa religijama, sa religijskim dogama, ne sa vjerovanjem u postojanje boga od strane ateista, a od strane vjernika svi argumenti se daju opet kroz religijske dogme, ne krz puko i apstraktno vjerovanje u boga.

Ni vjernici ni ateisti ne mogu se odmaći od religija i govoriti samo vjerovanju. Zato što nije problem misticiyam, duhovnost, dakle vjerovanje, problem je (svakodnevna) praksa, dakle religije.
Connaisseur Karlin

#13992 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

sherbett wrote:
sherbett , mnogi krscani vjerujuju da je biblijski Isus dokaz Boga , ne znam zasto se sad ljutis :)
Haj dokazi da se ljutim :mrgreen:
Kojim si ti metodama i premisama dosla do zakljucka da se ja ljutim?
Majke mi to minje veci misterij i misticizam od cina pretvorbe i euharistije
ma sto cu dokazivati, bjeziz od rasprave o biblijosm Isusu kao dokazu postojanja Boga :)
belfy

#13993 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by belfy »

arzuhal wrote:

ovo je malo cudno forumulisano, jer oznacava dvosmjernu komunikaciju. zar ne bi preciznije bilo reci "odnos prema Bogu"?
Connaisseur Karlin

#13994 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

sherbett wrote:
JVC wrote:
Ne bas tako davno, od doticne sam dobio epitet vjerskog fanatika :D i to bas prije nego je doticna poslana u Banovice.
Helem nejse, gledajuci postove i zar sa kojim ona pise, jednostavno ostanem zatecen, da ne kazem zbunjen.
Sve pohvale administraciji na ovom pdf-u, valja imat zivce. Zato, u to ime. Skal :)
Djes pobratime fanaticni :lol:
Ja isto stostanesto a nisam pojma imala :lol:
jos vam samo fali labudan :D
MarlboroGold

#13995 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

MarlboroGold wrote:Treba se baviti pitanjem kada i pod kojim uslovima je neko vjerovanje opravdano... tek onda možemo ulaziti u dublju raspravu.
hajde budi malo precizniji, daj primjer :)
Po epistemologiji, da bi Bog postojao potrebno je znanje koje podrazumijeva višu stepenicu, a to je opravdano istinito vjerovanje. Znanje bi trebalo da da proizilazi iz takvog vjerovanja koje bi se trebalo poklapati sa stvarnim činjeničnim stanjem, tj. ono do kojeg se došlo na logičan način tj. empirijski, a ne nagađanjem.

S obzirom da se po današnjim moneteističkim religijama samo nagađa i da se veoma često čuje odgovor "znat ćeš kad umreš", kao što je to Arzo u jednom od postova objasnio, kao što Hakiz reče, ima više logike negirati Boga ili jednostavno zaključiti da ne postoji.
Hakiz

#13996 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:
Hakiz wrote:
Nije to samo.

Nećemo tako.
Riječ je o sasvim različitim regijama bitka (huserlijanski rečeno) kojima ne možeš prilaziti na jedinstven način, istom metodologijom, itd. Da li egzaktna znanost traga za istinom? A ima li istine u umjetnosti? Šta će savremena, egzaktna znanost sa svojom metodologijom spram umjetnosti kao jednom od najbitnijih regija ljudskog duha?

Tako i s vjerovanjem. Vjerovanjem.
Ako pratimo razvoj nauke, naročito AI, vidimo da je vrlo vjerovatno da je umjetnost iluzija. Uostalom, umjetnost muzike je bazirana na čistoj matematici. Nije nemoguće da ćemo jednog dana, kada razvijemo dovoljno precizne i osjetljive naučne insturmente, dokazati da je ono šta smatramo kao inspiraciju i izvor umjetničkog djela naprosto vema brza i precizna obrada možda komplikovanih matematičkih operacija. Do sada se to potvrđuje ne samo sa fizičkim radom nego i sa mnogim poslovima koje smo smatrali intelektualnim, pa čak i apstraktnim razmišljanjem. Matematika je prepuna apstrakcije, pitaj matematičare.

Tako da ne smijem ništa tvrditi, ali kako stvari danas idu, prije će ispasti da smo fino podešene mašine, i da je sav naš mozak a time i duhovnost (jer se i duhovnost odvija u mozgu) samo velika brzina računanja.
Last edited by Hakiz on 23/05/2018 20:31, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#13997 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

sherbett wrote:
Ja nisam nigdje spominjala religiju.
Ako ne pravis razliku izmedju vjere i religije, onda se nikad necemo razumjeti.
Religija je skup pravila, i uglavnom institucionalizirana. Vjera je nesto druho.
Necemo to mjesati
ti si relgijska vjernica, a svoje vjerovanje prakticiras primjenom relgijskih pravila :)
JVC

#13998 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by JVC »

sherbett wrote:
JVC wrote:
Djes pobratime fanaticni :lol:
Ja isto stostanesto a nisam pojma imala :lol:
jos vam samo fali labudan :D
Evo ga :D
Image
Connaisseur Karlin

#13999 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

MarlboroGold wrote:
MarlboroGold wrote:Treba se baviti pitanjem kada i pod kojim uslovima je neko vjerovanje opravdano... tek onda možemo ulaziti u dublju raspravu.
hajde budi malo precizniji, daj primjer :)
Po epistemologiji, da bi Bog postojao potrebno je znanje koje podrazumijeva višu stepenicu, a to je opravdano istinito vjerovanje. Znanje bi trebalo da da proizilazi iz takvog vjerovanja koje bi se trebalo poklapati sa stvarnim činjeničnim stanjem, tj. ono do kojeg se došlo na logičan način tj. empirijski, a ne nagađanjem.

S obzirom da se po današnjim moneteističkim religijama samo nagađa i da se veoma često čuje odgovor "znat ćeš kad umreš", kao što je to Arzo u jednom od postova objasnio, kao što Hakiz reče, ima više logike negirati Boga ili jednostavno zaključiti da ne postoji.
ja se ne slazem ni sa tvojim misljenjem, ni mialjenjima arzonje i Hakiza :)
Hakiz

#14000 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

sherbett wrote:
Hakiz wrote: ...
E jbga sad.. onda ja tu nemam sta traziti.
Ja kada govorum o vjeri ne mislim na religiju.
Religija dodje kao ideologija.
Jeste da nije ona u potpunosti odvojena od vjere, ali ona je ta koja granici i cesto prelazi u fanatizam i idolopoklonstvo. A tu nema vjere.

Ne uci vjera da se izmlati gay osobu, ne uci vkera da se ratuje u ime religije. To cak ni religija ne podrzava. To rade zli ljudi i to je iskljucivo ljudski izbor/odabir! U tim pricama Boga nema i Bog je mrtav!
Ostaje sve na covjeku. Prema tome, prucamo o ideologiji i fanatizmu. I ako je to argument ateista protiv vjere, ja sam onda isto ateista!

Religiju su iskrivili ljudi. Ne Bog ili vjerovanje u Boga.
Kakve veze imaju ratovi i krvopolica s vjerom i Bogom? Pa ljudi ratuju, oni su i odabrali da ratuju. Ili da se svadjaju po forumu.
Ja ovdje ne branim svoju religiju ili svoju vjeru, to je moja toliko intimna stvar da ju ne zelim prosipati pred svakoga.
Ja samo zelim obraniti razgranicenja koja malo tko shvaca.

A pojam nesumjerljivosti izgleda ne shvaca nitko.
Kako itko moze izvaliti nebulozu da je neka religija bolja ili losija od druge?
Pa to je vrtic level diskusija.
Razumijem te potpuno. Svi na ovim temama koji su mogli pročitati moja pisanja mogu ti potvrditi da insistiram na razlici između vjere i religije i da je sva moja kritika upućena religijama. To što mislim da ljudi koji vjeruju u boga vjeruju u nepostojeće ne kritikuje njihovo pravo da vjeruju. Ali kritikujem njihovu religijsku praksu kojom se potvrđuju kao vjernici.
Post Reply