Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#13951 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Porodice Foht wrote:Ove fotke iz Svilaja zbunjuju. Kako to da s hrvatske strane rade GP a s bosanske nema ni naznaka? :?
Granični prijalaz s hrvatske strane se radi, dok s bosanske strane ni tender nije raspisan.

A što se tiče mosta, podjednako se radi s obje strane.
Porodice Foht

#13952 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

So What! wrote:
Porodice Foht wrote:Ove fotke iz Svilaja zbunjuju. Kako to da s hrvatske strane rade GP a s bosanske nema ni naznaka? :?
Granični prijalaz s hrvatske strane se radi, dok s bosanske strane ni tender nije raspisan.

A što se tiče mosta, podjednako se radi s obje strane.
Svasta. Zar nema nikoga iz medija da pita nekog ministra zasto se ceka?
So What!

#13953 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Porodice Foht wrote: Svasta. Zar nema nikoga iz medija da pita nekog ministra zasto se ceka?
Granični prijalz kao i zemljište na kojem treba da se gradi jenadležnost UIO, koji je državna institucija i funkcioniše na nivou potkusurivanja, pa se tako izgradi ogroman granični prijelaz kod Gradiške iako je tamo tender za most tek raspisan, a za završen most između Bratunca i Ljubovija tek nedavno su odlučili raspisati tender.

To je problem, koji nema veze sa institucijama koje su nadležne za izgradnju autocesta. S druge strane, glavni uzrok ovog problema nije kao što mi to prečesto volimo reći, "ma političari", već čisti nacionalizam. RS ne dozvoljava, da se zemljište graničnih prijelaza i carinskih terminala uknjiži na UIO (čitaj državu) i kroz UIO blokiraju ostalu izgradnju. Zatim političari u Sarajevu čekaju gdje mogu zategnuti Srbima, kako bi oni otkočili drugi proces i uglavnom tako teče to potkusurivanje.
Dope_Man

#13954 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Sto ce nam jos jedan GP tu, imamo ovaj novi u Gradisci, fino tu predjemo granicnu kontrolu pa onda u Svilaj na most kojeg u Gradisci nema :lol:
archi_a

#13955 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Govorio je uopšteno o problemima! A o tome se i radi, o spinovanju, o tumačenjima i ponavljanjima iz entiteta pi si, koje polako ulazi u uho slušaoca, pa onda se nesvjesno granični prelazi spominju i dijele na one u entitetu pi si i u entitetu fBiH. Ni jedan GP nije ni u jednom entitetu. To su, to moraju biti, i bit će granični prelazi u Bosni i Hercegovini, u vlasništvu Bosne i Hercegovine! :bih: zakonski je sve jasno, oni mogu samo odugovlačiti, politički stopirati, ali će rezultat biti onakav kakav treba biti. GP, granica, zajedno sa zaštitnim pojasom od 150 metara po dubini je teritorija Bosne i Hercegovine i samo državni službenici UIO i granična policija Bosne i Hercegovine imaju nadležnost!
Laki77

#13956 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laki77 »

pa kako onda koče knjiženje imovine
i objekti oružanih snaga se isto tretiraju pa godinama opstruiraju istu stvar knjiženja na državu
dakle, ipak se oni pitaju, bar za objekte koji su na prostoru manjeg BH entiteta, konkretno taj u Bos. Gradišci
archi_a

#13957 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Pa koče. :) odmotava se polako, a moglo bi brže da su normalni. Uglavnom gube bitke, koje su unaprijed osuđene na propast, ali kupuju vrijeme, usporavaju i odlažu odluke, jašu na valu populizma i nacionalizma i tako kupuju još određeno vrijeme na vlasti. U konačnici, sve čemu se protive bude onako kako je sud presudio.
Vlasnik i investitor graničnog prelaza u Bosanskoj Gradišci je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, odnosno država Bosna i Hercegovina! :wink:
Tako će biti i u Bratuncu. Razlog što nije napravljen GP i otvoren novi most je jer su iz entiteta htjeli drugačiji dogovor na toj lokaciji, odnosno da ta lokacija bude u vlasništvu entiteta! Nema upisa na BiH, nema ni otvaranja i izgradnje, čak i da sami hoćete finansirati.
Laki77

#13958 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laki77 »

valjda je bilo riječi o GP Svilaju i da nema nikakvih prepreka oko upisa jer nije u manjem BH entitetu
drug_profi

#13959 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Laki77 wrote:valjda je bilo riječi o GP Svilaju i da nema nikakvih prepreka oko upisa jer nije u manjem BH entitetu
Ja sada pokusavam da povezem ovu pricu sa GP Svilaj i nikako mi logicki ne ide....
archi_a

#13960 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Laki77 wrote:valjda je bilo riječi o GP Svilaju i da nema nikakvih prepreka oko upisa jer nije u manjem BH entitetu
I o Svilaju, a i o drugim GP-ima. Ali, dobro. Evo o Svilaju. Odobrenje za izgradnju daje Ministarstvo sigurnosti, dalje ide na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje donosi odluku. Ministarstvo civilnih poslova je dužno izvršiti, obezbjediti, premjeriti i obolježiti zonu GP-a. UIO BiH je finansijer projekta izgradnje i upravljanja graničnim prelazom, tek nakon odluke VM-a, u kojem, znamo, sjede svi. Triparitet brale. :-D Dakle, može se političkim odlukama i uslovljavanjima prolongirati i usporiti izgradnja i dati prednost nekom drugom projektu. Urađena je Bijača, urađen je Izačić, Maljevac. Morao je i Gradiška, zbog političke korektnosti i zastupljenosti svakog dijela Bosne i Hercegovine. :-D To i jeste apsurd uspostavljenog političkog sistema u Bosni i Hercegovini i neminovnost je da se stvari mijenjaju. Ne postoji pojam realnosti, potrebe, prevencije, sve se svodi na nacionalizam. S tim u vezi i velika protivljenja pojedinaca euroatlanskim integracijama, jer su svjesni da svako približavanje, neminovno vodi uređivanju većine ili svih oblasti u boljem i snažnijem funkcioniranju Bosne i Hercegovine.
Apropo granice, dužan sam ispravku vezano za granični pojas.....
a) Granična crta je crta koja razgraničava teritorij BiH od teritorija susjednih država na kopnu, moru, rijekama i jezerima, utvrđena sukladno međunarodnom ugovoru.
b) Državna granica je zamišljena ravan koja okomito prolazi graničnom crtom kao i na području graničnih prijelaza na zračnim, morskim i riječnim lukama i željezničkim postajama, preko kojih se odvija međunarodni promet.
c) Granični pojas je područje koje se prostire do 10 kilometara od granične crte u dubinu teritorija BiH.
d) Zaštitno područje je pojas koji se prostire do 300 metara od granične crte u dubinu teritorija BiH.
Jel jasnija paralela i priča @drug_profi. :D
Last edited by archi_a on 23/01/2019 15:28, edited 1 time in total.
drug_profi

#13961 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Sad si sklopio logičku cjelinu. :mrgreen:
archi_a

#13962 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

:thumbup: :D
kakaljin

#13963 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Nije tema, ali znaci da zastave entiteta PC nemaju sta raditi do 300 metara od granice u unutrasnjost drzave i natpisi dobrodosli u PC.
archi_a

#13964 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Eto ti ga sad. :D :thumbup:
A ne pitaj što se ne poštuje, zašto nema sankcije, kad će biti i šta ako je GP u samom naseljenom mjestu, pa izgleda kao da je zastava entiteta na samom graničnom prelazu Bosne i Hercegovine, a ako malo bolje pogledate NIJE, već su je "stručnjaci" upravo tako postavili, da je ko na GP-u, a NIJE, da "vade mast" ko i za naziv autoputa. :lol:
Ja opet kažem, sve će se riješiti, kad tad. Zakoni postoje, zna se šta je država, a šta nije. Nema nazad, samo naprijed.
Ne zaboravite da imamo posla sa mozgovima koji se protive jedinstvenom, besplatnom SOS broju za pomoć u nevolji, zajedničkoj vremenskoj prognozi, zajedničkoj vježbi civilne zaštite, posebnoj policijskoj frekvenciji koju će 24 sata, zaštićeno moći koristiti sve sigurnosne agencije i u svakom trenutku vršiti slanje informacija i saradnju sa svim sigurnosnim službama i ako njima zatreba u slučaju potrebe. Imaš lika u predsjedništvu koji kaže: "ja imam kvotu srba koja mi pripada na ambasadorskim mjestima i ja ih postavljam i samo me oni interesuju.“ Zaboravlja da ima mogućnost da bude nadležan svim ambasadorima bez obzira kako se zovu, jer sjedi u predsjedništvu države. Namjerno lažno tumači zakone i zaboravlja da su to ambasadori koji trebaju i moraju da predstavljaju sve građane i zemlju BiH. :-) Nekad će se ljudi smijati ovim današnjim budalama i njihovim potezima.
So What!

#13965 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote:
Ja sada pokusavam da povezem ovu pricu sa GP Svilaj i nikako mi logicki ne ide....
Unutar UIO kao državne agencije, kao i unutar SIPA-e i ostalih državnih agencija i institucija, Srbi imaju svoje ljude koji održavaju konsenzus i donose odluke, pa tako stopiraju jedanko i odluke vezane za teritoriju FBiH, koje kasnije naplaćuje.

Šta vi mislite da je Hrvatska ovako odjednom odlučila praviti most, iako ni po jednom sporazumu niti je dužna, niti joj je potreban. Dobili su oni tu mnogo grantova, ali je fazon što iza projekta stoji država Bosna i Hercegovina, koja je lobirala da se taj most pogura jer pogranični mostovi su u nadležnosti države.

A što je pogurala, iako je bilo i drugih prioriteta, pa upravo iz razloga tih potkusurivanja, a kojima pričamo, mi vama blokiramo ovo, ali ćemo vam pustiti kada vi budete htjeli blokirati nama nešto drugo.

Hvala @archi_a na pomoći. :thumbup:

Nije mi namjera širiti propagandu prema Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima ovdje, ali to je tako. Jedan lijep komad problema, za koji mi optužujemo sve političare generalno je uslovljen problemom nacionalizma, kada se odveže taj čvor, jasno se vidi ko je kočio čitavo vrijeme.

Da ponovim, za sporu izgradnju autoputeva krivi su manje-više svi, tu nema dvojbe, jer u tom području postoji mnogo nestručnosti i javašluka generalno, ali za mnogo karika i tu su krive određene strukture bazirane na nacionalizmu i interesnim grupama koje su izgrađene nacionalizmom.
So What!

#13966 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

archi_a wrote:Eto ti ga sad. :D :thumbup:
A ne pitaj što se ne poštuje, zašto nema sankcije, kad će biti i šta ako je GP u samom naseljenom mjestu, pa izgleda kao da je zastava entiteta na samom graničnom prelazu Bosne i Hercegovine, a ako malo bolje pogledate NIJE, već su je "stručnjaci" upravo tako postavili, da je ko na GP-u, a NIJE, da "vade mast" ko i za naziv autoputa. :lol:
Ja opet kažem, sve će se riješiti, kad tad. Zakoni postoje, zna se šta je država, a šta nije. Nema nazad, samo naprijed.
Ne zaboravite da imamo posla sa mozgovima koji se protive jedinstvenom, besplatnom SOS broju za pomoć u nevolji, zajedničkoj vremenskoj prognozi, zajedničkoj vježbi civilne zaštite, posebnoj policijskoj frekvenciji koju će 24 sata, zaštićeno moći koristiti sve sigurnosne agencije i u svakom trenutku vršiti slanje informacija i saradnju sa svim sigurnosnim službama i ako njima zatreba u slučaju potrebe. Imaš lika u predsjedništvu koji kaže: "ja imam kvotu srba koja mi pripada na ambasadorskim mjestima i ja ih postavljam i samo me oni interesuju.“ Zaboravlja da ima mogućnost da bude nadležan svim ambasadorima bez obzira kako se zovu, jer sjedi u predsjedništvu države. Namjerno lažno tumači zakone i zaboravlja da su to ambasadori koji trebaju i moraju da predstavljaju sve građane i zemlju BiH. :-) Nekad će se ljudi smijati ovim današnjim budalama i njihovim potezima.
Ja ih ne dijelim tek tako na budale, papke, već na one koji žele raditi i koji ne žele, a nažalost, to su najčešće ljudi iz pro-bosanskih blokova. Zašto su Mirko Šarović i Dragan Mektić bili senzacija, jer su bili ljudi koji su radili u interesu države, ali kompletne, pa ponekad pomislim da su bili tuđi igrači.

Ja se sjećam JBMG protesta, ljudi psuju mater svim političarima, a problem bio u broju unutar JMBG-a koji je definisao, entitet u kojem je osoba rođena. Ja se ne sjećam ni šta izglasaše na kraju, ali priča je krenula papci, papci, uhljupi, a ustvari zna se ko je kočio i zašto.
Porodice Foht

#13967 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

Opet ne kontam kako dobiti taj GP Svilaj kad se nema vise sta potkusurivati po toj prici. Bos.Gradiska rijesena, Bratunac... :hmpf:
So What!

#13968 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Porodice Foht wrote:Opet ne kontam kako dobiti taj GP Svilaj kad se nema vise sta potkusurivati po toj prici. Bos.Gradiska rijesena, Bratunac... :hmpf:
Složena struktura je UIO. Ko zna kako i zašto se potkusuruje unutar iste. Zaposleni su uglavnom pijuni koji provode birokratske procese na signal onih koji su ih postavili tu.

O kakvim pijunima se radi tu, i koliko je njima dosadno svima, dovoljno svjedoči i čuveni skandal sa masiranjem na radnom stolu u pola radnog vremena.
archi_a

#13969 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

So What! wrote:
Ja ih ne dijelim tek tako na budale, papke, već na one koji žele raditi i koji ne žele, a nažalost, to su najčešće ljudi iz pro-bosanskih blokova. Zašto su Mirko Šarović i Dragan Mektić bili senzacija, jer su bili ljudi koji su radili u interesu države, ali kompletne, pa ponekad pomislim da su bili tuđi igrači.

Ja se sjećam JBMG protesta, ljudi psuju mater svim političarima, a problem bio u broju unutar JMBG-a koji je definisao, entitet u kojem je osoba rođena. Ja se ne sjećam ni šta izglasaše na kraju, ali priča je krenula papci, papci, uhljupi, a ustvari zna se ko je kočio i zašto.
:thumbup: Ma naravno druže. Treba ljude dijeliti na stručne i nestručne, poštene i lopove, one sa dobrim postupcima i sa lošim postupcima. Alii.... Toliko gluposti, zla i loših stvari se čini u Bosni i Hercegovini da nekad pukne film pa sve okriviš.
Thorgerson

#13970 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

archi_a wrote:Govorio je uopšteno o problemima! A o tome se i radi, o spinovanju, o tumačenjima i ponavljanjima iz entiteta pi si, koje polako ulazi u uho slušaoca, pa onda se nesvjesno granični prelazi spominju i dijele na one u entitetu pi si i u entitetu fBiH. Ni jedan GP nije ni u jednom entitetu. To su, to moraju biti, i bit će granični prelazi u Bosni i Hercegovini, u vlasništvu Bosne i Hercegovine! :bih: zakonski je sve jasno, oni mogu samo odugovlačiti, politički stopirati, ali će rezultat biti onakav kakav treba biti. GP, granica, zajedno sa zaštitnim pojasom od 150 metara po dubini je teritorija Bosne i Hercegovine i samo državni službenici UIO i granična policija Bosne i Hercegovine imaju nadležnost!
Pa dobro onda bio bi red i kakvu zastavu tu zabosti.

Pa kad turisti ulaze, da znaju da ne ulaze u malu rusiju, nego u Bosnu i Hercegovinu, cija je taba negdje stidljivo zabacena.
So What!

#13971 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Spajanje mosta na Savi kod Svilaja očekuje se u narednih deset dana
Image

Spajanje mosta na rijeci Savi kod Svilaja očekuje se u narednih deset dana, potvrdio je za Klix.ba sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić.

"Ostalo je još nekih desetak metara na sredini. Veliki sastanak s hrvatskom stranom imamo 6. februara, a koncem ove ili početkom sljedeće sedmice očekuje se spajanje mosta", kazao nam je Pejić.

Istakao je kako tačan datum spajanja nije preciziran, jer ono zavisi od vremenskih uslova.

"Nismo najavljivali taj događaj jer se radi o izuzetno osjetljivom poslu koji se ne može predvidjeti s obzirom na to da najmanje kretanje vjetra, mekoća nasipa i slično utječu na posao. Dakle, dizaličari neće dizati teret ukoliko postoji bilo koji oblik rizika", rekao je Pejić.

Istakao je da će spajanje dviju obala rijeke Save biti historijski trenutak.

Podsjećamo, riječ je velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru 5C kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.
Image

Image

Image

Image
Klix
Porodice Foht

#13972 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

Opaa divi mosta!! Ne kontam je li oni navlace sad pa da se spoji na sredini ova konstrukcija ili ce metnuti nesto izmedju? Ovo drugo sam lupio jer kontam da bi bilo svakako glupo. Izgleda fakat grandiozno i zadivljujuce, posebno taj mocni kran! :-)
MMM1977

#13973 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by MMM1977 »

Koja korist kad nece biti GP jos 3 godine
drug_profi

#13974 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

MMM1977 wrote:Koja korist kad nece biti GP jos 3 godine
Pa koliko to treba vremena da se GP uredi?
Seyfo

#13975 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

ZAISTA IZGLEDA IMPRESIVNO!
Kad se još pogleda granični prelaz Gradiška,i prisjeti autoputa do Odžaka, dolazim do zaključka da smo prvi po izgradnji objekata koji su neupotrebljivi.
Post Reply