BH vojna industrija i naoruzanje
-
saimidin
#13951 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako je I pola ovog sto se pise da NI radi tacno
To je odlicno, jer od koga je puno je
Licno mislim da ce nas nas mentalitet 'ta ce on najvise kostati
Svi su selektori, doktori, ... al ako moze na zapad kakve socijale, daj ovdje poso da nista ne radi, ...
Tek kad skontamo, ako skontamo, da se mora iskorijeniti korupcija/tenderisanje/nepotizam/birokratija I krenuti raditi mozda cemo I imati drzavu
Ovako kako idemo, strah me je za narednih 5-10god a da ne govorim za dalje, dal cemo postojat ovdje, ili cemo se razici sami I uz svesrdnu pomoc komsija I susjeda
To je odlicno, jer od koga je puno je
Licno mislim da ce nas nas mentalitet 'ta ce on najvise kostati
Svi su selektori, doktori, ... al ako moze na zapad kakve socijale, daj ovdje poso da nista ne radi, ...
Tek kad skontamo, ako skontamo, da se mora iskorijeniti korupcija/tenderisanje/nepotizam/birokratija I krenuti raditi mozda cemo I imati drzavu
Ovako kako idemo, strah me je za narednih 5-10god a da ne govorim za dalje, dal cemo postojat ovdje, ili cemo se razici sami I uz svesrdnu pomoc komsija I susjeda
-
Comanche
-
Guadalajara
#13953 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hajde navedi koje to drzave imaju proizvodnju i tehnologije koje sam ja spomenuo par postova iza 
Jedna Turska nema samostalnu proizvodnju topova i granata od 155mm
Lakse ti je da nabrojis ove drzave koje imaju proizvodnju naoruzanja kao sto je mi u Bosni imamo, nego da nabrajas koje nemaju
Jedna Turska nema samostalnu proizvodnju topova i granata od 155mm
Lakse ti je da nabrojis ove drzave koje imaju proizvodnju naoruzanja kao sto je mi u Bosni imamo, nego da nabrajas koje nemaju
- anelsol
#13954 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zanimljivo kako prica na ovom forumu ode uvjek u istom pravcu.
-
Guadalajara
#13955 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Turguteturgut wrote: ↑27/03/2021 09:16kakve sve besmislice ljudi ovdje valjaju to je nevjerovatno.Guadalajara wrote: ↑27/03/2021 08:13 Hajde navedi koje to drzave imaju proizvodnju i tehnologije koje sam ja spomenuo par postova iza
Jedna Turska nema samostalnu proizvodnju topova i granata od 155mm![]()
Lakse ti je da nabrojis ove drzave koje imaju proizvodnju naoruzanja kao sto je mi u Bosni imamo, nego da nabrajas koje nemaju![]()
![]()
zar je teško izdvojit 5 minuta na google i provjerit prije nego se napiše takvo što..![]()
i za divno čudo ljudi imaju solidno uređenu web stranicu, (za razliku od jednog recimo našeg višedecenijskog pretis.ba) na kojoj se mogu skinuti katalozi proizvoda
https://www.mkek.gov.tr/upload/docs_pag ... 1UD268.pdf
https://www.mkek.gov.tr/upload/docs_pag ... 1TN265.pdf
https://www.mkek.gov.tr/en/page.aspx?id=129
rek'o bi čovjek pravimo interkontinentalne rakete dometa 10 hiljada km
Lakse ti je da nabrojis ove drzave koje imaju proizvodnju naoruzanja kao sto je mi u Bosni imamo, nego da nabrajas koje nemaju![]()
![]()
Košuljice od 155mm Turska uvozi. Ja još nisam našao gdje im je kovačka presa za granate od 155mm i po čijem standardu proizvode i koja je to tačno fabrika. Jedno vrijeme dok nisu remontovali prese u Srbiji za minobacački program, Krušik iz Valjeva nabavljao je otkovane košuljice za mine od Pretisa. Poslije su ih u Valjevu tokalili i termički obrađivali...
E tako isto i ovo iz kataloga...Kupe od nekoga tamo iz Amerike, Njemačke, Francuske, Rusije otkovane dijelove i onda to u Turskoj mašinski obrađuju.
-
Guadalajara
- atmel
#13957 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Turgut imaš temu o Turskoj pa opleti...

- atmel
#13958 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Porediš nas sa zemljama koje imaju 10, 40, 80 miliona stanovnika.
-
belfy
#13959 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovdje svi pominju neke vece drzave. ja bih volio da se mozemo porediti sa Austrijom recimo. oni ga izvoze kvalitetno i u vecim kolicinama...
- atmel
#13960 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Austrija 10 miliona stanovnika a Bošnjaka 1,6 maksimalno u BIH.
Gdje nađe Austriju, zaboravio si Izrael.
A Makedonija, Albanija, Hrvatska, Slovenija.
Slovenija je radila oklopni transporter https://sl.wikipedia.org/wiki/LKOV_Valuk, pa su opet na kraju kupili Patriju.
Možemo i mi oklopnjak napraviti, samo kome ga prodati. Srbi vucaraju svog Miloša od sajma do sajma a ni jednog još nisu nikome uvalili.
Slovenija je radila oklopni transporter https://sl.wikipedia.org/wiki/LKOV_Valuk, pa su opet na kraju kupili Patriju.
Možemo i mi oklopnjak napraviti, samo kome ga prodati. Srbi vucaraju svog Miloša od sajma do sajma a ni jednog još nisu nikome uvalili.
- prasoje
- atmel
#13962 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
8 komada Cipru
Za 7 godina koliko je u proizvodnji. Aferim
To ti dođe godišnje jedan Lošmi i dva točka
- prasoje
#13963 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- Peacean
#13964 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Oni bar plasiraju nešto na tržište, mi još uvijek ništa bar što se većih komada opreme tiče.
-
Iceplayer
#13965 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izgleda samo tom jadnom Kipru i mozete uvaliti, a sa znanjem da su korumpirani kao i mi nisu ni to cista posla bila...
Last edited by Iceplayer on 27/03/2021 18:13, edited 1 time in total.
-
kiligonzales
#13966 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Haubica je stara prica. Kotrlja se zadnjih 5 godina.mehoxy wrote: ↑21/03/2021 15:44 Kakvo je stanje bilo prije desetak godina, mislim da mi trebamo biti zahvalni sto namjenska industrija jos uvijek postoji, jer politicke lesinare i ratne profitere boli neka stvar. Svaki novi projekat poput haubice na to je samo bonus.
Novca za razvoj naprednih projekata bas i nema, kao ni inzinjera koji idu tamo gdje su bolje placeni, a ono cega pogotovo nema je domace trziste za napredno naoruzanje i tehnologije. Licno sam odusevljen razvojem haubice upravo zbog nedostatka gore navedenih stvari.
Sad ispada da sirim crnjak, ali treba malo smanjiti ocekivanja.
Novca ima, ideja nema. Neke su firme rentabilnije unutar namjenske, neke jedva opstaju. U tome cuce sve nase nesrece.
Hocemo da ozivimo TRZ HADZICI, a razvijamo RPG, kojeg proizvodi masa zemalja. Hocemo da dignemo zrak, a tehnologija nam stara 50 godina.
U nove tehnologije ce se morati krenuti kad tada, a sto prije to uradimo, to ce po nas biti bolje.
-
kiligonzales
#13967 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Radio sam na brosuri za srpski dron i to Pegaz dok je bio prototip, dok ga jos nije prigrlila srpska vojska. Razvili su ga avijaticari sa aerodruma 13. maj.155_mm wrote: ↑25/03/2021 12:28 ako bude tih domacih dronova srednjeg dometa to ce biti proizvod desetina domaci firmi i komponemti iz uvoza. ginex je samo jedna od njih. mi ce mo morati upregnuti nase najbolje razvojne i proizvodne kapacitete da izrodimo taj dron.
slikovito receneo "ima da nam se jaja otegnu do koljena dok ga izrodimo".
ali neko je prije 5-10 godina odlucio da nam treba dron a jaja nek se otezu.
![]()
Ime mu je bilo SB 65 UAV. Mi smo ga kao takvog pokusavali tusnuti dalje. Bio je jos jedan manji, SB 25 UAV.
Evo slike iz brosure.
https://ibb.co/mJxnFw7
-
Guadalajara
#13968 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kažeš Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska,, Ukrajina, Bjelorusija, Češka...turgut wrote: ↑27/03/2021 14:59ma kenjaj se dokle ho'š, mnogi su pokušali ali im nije baš nešto prošlo.![]()
Turska je slučajno pomenuta, mogla je biti i Poljska, Češka, Ukrajina. jbga ispadosmo haman veća sila u vojnoj industriji od 90% evropskih država a naguzujemo se 25 godina oko jedne samohodne haubice. pogledaš li samo vojnu industriju recimo jedne Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, da ne pominjemu Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku, Češku....a ovdje kako se piše haman da smo u svjetskom vrhu po proizvodnji oružja.![]()
pazi, ja bih volio da je tako, ali jbga nije. evo ponavljam već po deseti put, de da napravimo prvo jedno bar 50-tak onih samohodnih haubica u bnt-u pa ćemo onda o spejs šatlovima.
Češka je i prije rata imala i danas ima bolji R&D u metalskoj i automobilskoj industriji od kompletne bivše Jugoslavije. Ali sto se tice industrijskih kapaciteta, velicine tvornica namjenske industrije tu imamo veci industrijski kapacitet.
Firmu velicine kao što je jedno Bratstvo iz Novog Travnika nemaš ni u jednoj od nabrojanih država.
Ukrajina od 40 miliona stanovnika nema proizvodnju ni topova, ni artiljerijske i raketne municije. Pametni Rusi, nisu htjeli da im ostavljaju industrijske kapacitete vec sve povukli u Rusiju.
Ovako se iz jednog komada proizvodi artiljerijska municija u Pretisu.

A silni Ukrajinci kojih ima 40 miliona proizvode municiju od 155mm iz tri komada.

Evo im i prese gdje proizvode municiju iz tri komada jer nemaju presu koja ima duzi hod da iz jednog komada proizvedu granatu od 155mm.
Bugarski Arsenal proizvodi samo municiju od 122mm, za 152/155 mm nemaju industrijski kapacitet.
Što se Madjarske tice, oni su jos tokom prvog svjetskoj rata nabavljali celik iz Zeljezare Zenica. Oko 30-40 hiljada tona. A danas i Ceska i Slovacka uvozi sirovine iz Bosne.
-
Guadalajara
#13969 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo kad se govori o razvoju vojne industrije. Pa se tu spominje desetine drzava. Ispravno bi bilo da se npr. fabrike,/proizvodni kapaciteti i tehnologije porede.atmel wrote: ↑27/03/2021 15:28 Austrija 10 miliona stanovnika a Bošnjaka 1,6 maksimalno u BIH.
Kakva Austrija, ni oni nemaju proizvodnju artiljerijske municije i teskog naoruzanja, tenkova, topova i haubica. Izgubili su rat od Rusa i sa vojnom industrijom se poselamili.
-
Guadalajara
#13970 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A sta si ti zaboravio da uporedis ? Hoces da kazes da su svi RPG-ovi iste kvalitete i da se koriste iste tehnologije ?kiligonzales wrote: ↑27/03/2021 18:08
Haubica je stara prica. Kotrlja se zadnjih 5 godina.
Novca ima, ideja nema. Neke su firme rentabilnije unutar namjenske, neke jedva opstaju. U tome cuce sve nase nesrece.
Hocemo da ozivimo TRZ HADZICI, a razvijamo RPG, kojeg proizvodi masa zemalja. Hocemo da dignemo zrak, a tehnologija nam stara 50 godina.
U nove tehnologije ce se morati krenuti kad tada, a sto prije to uradimo, to ce po nas biti bolje.
Prije rata smo proizvodili rakete za Osu, danas ne možemo nesto takvo da proizvedemo. Lanser za Osu su proizvodili Makedonci. U ratu smo proizvodili RB-M57 i kumulativnu municiju za bestrzajni top.
I sad obzirom da imamo neke napredne tehologije, neki su se dosjetili da ih mogu iskoristiti i da naprave neki kritican dio kao sto je lansirna cijev za RPG koji bi mogao da izdrzi 1000x lansiranja.
Alternativa da imamo ikakvo PO sredstvo od npr. 105mm koje moze da izbusi sve vrste tenkova i borbenih vozila i da nemamo nikakvo svoje PO sredstvo...Znaci prema tvojoj pameti obzirom da xx drzava proizvodi RPG, najbolje da ostanemo bez svojeg PO sredstva ? Jer nesto jace od toga ne mozemo da proizvedemo.
Za Zrak si apsolutno u pravu, to je firma koja najvise zaostaje u razvoju vojne industrije. Iako i oni imaju znacajne industrijske kapacitete.
-
Guadalajara
#13971 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
'naci narodi kojih ima i preko 20x vise od Bosnjaka imaju manje vojne industrijske kapacitete.
Drzave koje su mnogo bogatije od Bosne imaju manje razvijenu vojnu industriju.
Za proizvodnju 300 granata do 155mm ili 600 mina za minobacace dnevno Saudijci su morali investirati 240 miliona dolara.
Drzave koje su mnogo bogatije od Bosne imaju manje razvijenu vojnu industriju.
Za proizvodnju 300 granata do 155mm ili 600 mina za minobacace dnevno Saudijci su morali investirati 240 miliona dolara.
Kolega @anelsol je postavljao zadnje azurirane kapacitete danasnjeg Pretisa koji moze mnogo vise da proizvede artiljerijske i minobacacke municije od ove Saudijske fabrike, samostalno ili u saradanji sa drugim fabrika iz metalske industrije u BiH.The factory has the capacity to produce 300 artillery shells and 600 mortar rounds per day. It was not immediately clear if any of the weapons produced by the partnership will be exported.
The facility operates under Saudi Arabia’s Military Industries Corporation but was built with the assistance of South Africa-based Rheinmetall Denel Munition, which was paid approximately $240 million for its services. Al-Mady said the factory will be operating in alliance with RDM.
-
Guadalajara
#13972 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I kad neko kaže šta će nam tri fabrike pješadijskog naoružanjaOružje ručne izrade Dobrinja 1993 ili KO JE POČEO RAT
-
155_mm
#13973 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kaze "napravio sam sebi pusku da mogu da se branim kolko tolko".
dobro smo mi i prosli tih kobnih devedesetih.
dobro smo mi i prosli tih kobnih devedesetih.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
- anelsol