Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Tito_i_Partija

#13951 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote:
Tito_i_Partija wrote:Treba nam nova tema na ovom forumu, zvana "Koga farba Delj Kufer?" :D

Cuj slajtli eksajted. Haj dobro. :)
Recimo to ovako. Lindelof je dobio kod mene kredita za The Leftovers, ali mu još nisam zaboravio one pizdarije sa zadnjom
sezonom Losta. :mrgreen: Ako ovu odradi dobro, mogao bih to i zaboraviti. :D I neka brate makar na nekom nivou
uključe ili konsultuju Moorea.
Mislim da je Lindelof pokaz'o da se puno bolje snalazi kad mu je materijal baziran na nekoj knjizi. A Watchmen je toliko monumentalna knjiga da nece smjet' da pravi puno pizdarija sa njom. :-D

A sto se tice Moore-a, nema sanse. Taj apsolutno mrzi da se njegov rad povezuje sa bilo kojim vizuelnim medijumom, i to je bezbroj puta izjavio. Licno mislim da je on dooobro puk'o, al' kad imas jednu tako dobro napisanu knjigu, koji ce ti klinac? :D
dale cooper

#13952 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:
dale cooper wrote:
Tito_i_Partija wrote:Treba nam nova tema na ovom forumu, zvana "Koga farba Delj Kufer?" :D

Cuj slajtli eksajted. Haj dobro. :)
Recimo to ovako. Lindelof je dobio kod mene kredita za The Leftovers, ali mu još nisam zaboravio one pizdarije sa zadnjom
sezonom Losta. :mrgreen: Ako ovu odradi dobro, mogao bih to i zaboraviti. :D I neka brate makar na nekom nivou
uključe ili konsultuju Moorea.
Mislim da je Lindelof pokaz'o da se puno bolje snalazi kad mu je materijal baziran na nekoj knjizi. A Watchmen je toliko monumentalna knjiga da nece smjet' da pravi puno pizdarija sa njom. :-D

A sto se tice Moore-a, nema sanse. Taj apsolutno mrzi da se njegov rad povezuje sa bilo kojim vizuelnim medijumom, i to je bezbroj puta izjavio. Licno mislim da je on dooobro puk'o, al' kad imas jednu tako dobro napisanu knjigu, koji ce ti klinac? :D
Da, znam to, ali ne pomaže ni činjenica da prave sranja od ekranizacije njegovih radova. :D Ipak je pohvalio
scenarij Davida Haytera po kojem je Snyder snimao film. Ne znam, volio bih recimo vidjeti šta bi Aronofsky uradio da
je ostao na projektu u to vrijeme.
Tito_i_Partija

#13953 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Tito_i_Partija »

Bjezi ba, Aronofsky je skroz pogresan covjek za Watchmen. Eno ga sad pravda se po internetu zbog mother!, ljudi napustali kina u po filma. :D
omar little

#13954 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

ja, ba. citam par dana ko o cemu on i zena mu o svom filmu. ofanziva pravdanja i objasnjavanja. ubijedio je studio da NE RADE preview screenings plus studio se prepao da ce film losije proci pa jos pomjerio premijeru da se uskladi sa festivalskim ciklusom znaci manje vremena i za medijsku ofanzivu i marketing, ljudi slabo sta o filmu znali, normalno da je slaba prodja. gola alegorija film, koliko sam ubrala, nisam gledala, a on je naso na suho nuditi naciji koja se vec deceniju puca u venu simplistickim narativom.
omar little

#13955 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

milann1971 wrote:
omar little wrote:uh, kako me iritirala emily meade u drugoj epizodi. strasno. mrzim kad tjeraju glumce pusiti koji ili ne puse u zivotu ili se ne znaju prirodno ponasati sa cigaretom, u njenom slucaju ne zna i sav mi fokus onda na njenu losu glumu, da mi je da je mogu papucom raspalit. njena "interpretacija" osobe na malo bijelog je CRINGE. transfer blama. da je bilo ko drugi bio u pitanju, ugasila bih epizodu.
koja je to?
ona iz provincije frisko stigla :D

Image
karanana

#13956 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

Dobra koka. Tek stigla u stado. Jos uvijek ne pretjerano razradjena i razbucana.
Dao bi joj ja 30-10.
Kal El

#13957 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Kal El »

DOC MARTIN

Dr Martin Ellingham (Martin Clunes), a brilliant and successful vascular surgeon at Imperial College London, develops haemophobia (a fear of blood), forcing him to stop practising surgery.
The show revolves around Ellingham's interactions with the local Cornish villagers. Despite his medical excellence, Ellingham is grouchy, pugnacious, and lacks social skills. His direct, emotionless manner offends many of the villagers, made worse by his invariably unpleasant responses to their ignorant, often foolish, comments. They perceive him to be hot-tempered and lacking in a bedside manner, whereas he feels he is performing his duties in a professional and by-the-book manner, not wasting time chatting. Ellingham is very deadpan and dresses formally in a business suit and tie, regardless of the weather or the occasion, and he never takes off his jacket, even when delivering babies. He does not smoke and has no hesitation in pointing out the risks of unhealthy behaviours, both in private and in public gatherings.

Image

Jedna od najboljih serija koju sam nasao na Netflix-u!
Last edited by Kal El on 21/09/2017 02:09, edited 2 times in total.
omar little

#13958 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

eh, da sve zaboravim reci glede the deuce. nadam se da ce naci prikladan, suptilan, sofisticiran nacin za ubaciti ovo pjesmu. izbor mozda izgleda prejeftin jer je bukvalan i ocit, ali se moze skemijat nesto. sigurna sam.

dale cooper

#13959 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:Bjezi ba, Aronofsky je skroz pogresan covjek za Watchmen. Eno ga sad pravda se po internetu zbog mother!, ljudi napustali kina u po filma. :D
Jebiga, makar tip ima sopstvenu viziju, nije neki hack kojeg studio unajmi kada hoće siguricu. :D Dobro, druga
stvar je kada ta vizija ode sideways. Nisam gledao mother, ali neke recenzije kažu da je bolestan film i da
Aronofsky u njemu istjeruje neke svoje demone i frustracije. :D Kritike nisu uopšte tako loše.
Tito_i_Partija

#13960 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote:
Tito_i_Partija wrote:Bjezi ba, Aronofsky je skroz pogresan covjek za Watchmen. Eno ga sad pravda se po internetu zbog mother!, ljudi napustali kina u po filma. :D
Jebiga, makar tip ima sopstvenu viziju, nije neki hack kojeg studio unajmi kada hoće siguricu. :D Dobro, druga
stvar je kada ta vizija ode sideways. Nisam gledao mother, ali neke recenzije kažu da je bolestan film i da
Aronofsky u njemu istjeruje neke svoje demone i frustracije. :D Kritike nisu uopšte tako loše.
Pazi, sopstvena vizija je super stvar kad stvaras nesto novo i originalno, al' je svedena na minimalac kad pravis film po jednom od najpopularnijih comica svih vremena. Sve je vec nacrtano (u Watchmen comicu cak i odlicno), nema nekih velikih vizuelnih ili dizajnerskih misterija da se popune. A svaka devijacija od toga u cilju realiziranja neke "sopstvene vizije" znaci da ce te fanovi za muda objesit', il' u najmanju ruku nece ic' u kino da gledaju film, i onda tu citav projekt propada.

Aronofsky ima reputaciju strasno zajebanog i strogog rezisera koji jednostavno ne voli kompromise i dogovore, i koji ide u ekstremne vode da realizira svoju viziju. I ovo je mozda za pohvalu ako pravis film od svoje ideje koju si sam napis'o, al' kad se radi o adaptaciji jednog od svetinja svijeta comica...e to onda vrlo lahko moze postat' ogroman problem. :)
dale cooper

#13961 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:
dale cooper wrote:
Pazi, sopstvena vizija je super stvar kad stvaras nesto novo i originalno, al' je svedena na minimalac kad pravis film po jednom od najpopularnijih comica svih vremena. Sve je vec nacrtano (u Watchmen comicu cak i odlicno), nema nekih velikih vizuelnih ili dizajnerskih misterija da se popune. A svaka devijacija od toga u cilju realiziranja neke "sopstvene vizije" znaci da ce te fanovi za muda objesit', il' u najmanju ruku nece ic' u kino da gledaju film, i onda tu citav projekt propada.

Aronofsky ima reputaciju strasno zajebanog i strogog rezisera koji jednostavno ne voli kompromise i dogovore, i koji ide u ekstremne vode da realizira svoju viziju. I ovo je mozda za pohvalu ako pravis film od svoje ideje koju si sam napis'o, al' kad se radi o adaptaciji jednog od svetinja svijeta comica...e to onda vrlo lahko moze postat' ogroman problem. :)
Slažem se, ali u čemu je poenta onda u pretvaranju nečega što je već toliko sjajno i groundbreaking u svom originalnom
formatu, ako nećeš staviti neki svoj pečat u filmskoj verziji? Onda je Alan Moore u potpunosti u pravu kada se protivi
ekranizaciji. Ne kažem da su potrebne neke ekstremne devijacije u odnosu na izvorni materijal, ali po meni ekranizacija
treba da ponudi nešto novo što će privući i strip i filmske fanove. Snyderu jednostavno nedostaje taj specifičan režiserski pečat
koji kaže "ovo je film Zacka Snydera". A materijalu kao što je Watchmen je potreban neko ko ima izgrađen sopstveni stil.
Tito_i_Partija

#13962 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote: Slažem se, ali u čemu je poenta onda u pretvaranju nečega što je već toliko sjajno i groundbreaking u svom originalnom
formatu, ako nećeš staviti neki svoj pečat u filmskoj verziji? Onda je Alan Moore u potpunosti u pravu kada se protivi
ekranizaciji. Ne kažem da su potrebne neke ekstremne devijacije u odnosu na izvorni materijal, ali po meni ekranizacija
treba da ponudi nešto novo što će privući i strip i filmske fanove. Snyderu jednostavno nedostaje taj specifičan režiserski pečat
koji kaže "ovo je film Zacka Snydera". A materijalu kao što je Watchmen je potreban neko ko ima izgrađen sopstveni stil.
Pa ne bih rek'o da sad Snyder nema bas nikakav pecat. Mislim da je vizuelno prilicno prepoznatljiv. Takodjer je im'o prilicno solidnu adaptacionu referencu sa 300, zbog cega je dobio ovaj pos'o (to i naravno jako dobra veza sa WB). Al' umijesat' Aronofskog u ovo, koji snima totalno drugaciji tip filmova, i koji nikad nije snimio nista slicno...to je po meni blaga ludost.

A sto se tice poente "pretvaranja necega"...pa jbt to ti je sada in, my friend. Sve i svasta se mora adaptirat' u film i seriju. Kako to ne znas? :-D
dale cooper

#13963 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:
dale cooper wrote: Slažem se, ali u čemu je poenta onda u pretvaranju nečega što je već toliko sjajno i groundbreaking u svom originalnom
Pa ne bih rek'o da sad Snyder nema bas nikakav pecat. Mislim da je vizuelno prilicno prepoznatljiv. Takodjer je im'o prilicno solidnu adaptacionu referencu sa 300, zbog cega je dobio ovaj pos'o (to i naravno jako dobra veza sa WB). Al' umijesat' Aronofskog u ovo, koji snima totalno drugaciji tip filmova, i koji nikad nije snimio nista slicno...to je po meni blaga ludost.

A sto se tice poente "pretvaranja necega"...pa jbt to ti je sada in, my friend. Sve i svasta se mora adaptirat' u film i seriju. Kako to ne znas?
:-D
Jebiga, činjenica je da su ga u jednom momentu razmatrali kao validnu opciju, a i njemu je ta ideja bila zanimljiva, tako da to nije
tolika ludost. Možemo samo špekulisati kakav bi film napravio. To bi vjerovatno i njemu bila nova teritorija.

Znam, but it doesn't mean I have to like it. :mrgreen:
Tito_i_Partija

#13964 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote:Jebiga, činjenica je da su ga u jednom momentu razmatrali kao validnu opciju, a i njemu je ta ideja bila zanimljiva, tako da to nije
tolika ludost. Možemo samo špekulisati kakav bi film napravio. To bi vjerovatno i njemu bila nova teritorija.

Ma bio je i opcija za Batman prije Nolana, pa kad im je ispric'o sta je naumio da uradi, ljudi mu pokazali vrata. Sad prica kako je njegova ideja bila "ahead of its time" :lol:

https://heroichollywood.com/darren-aron ... hmen-show/
Tito_i_Partija

#13965 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Tito_i_Partija »

Helem, da se vratimo na temu. Kontam kad zavrsim sa Broadchurch da se vratim na malo starije serije. Razmatram izmedju:

1) Oz
2) Six Feet Under
3) Deadwood
4) Mad Men

Sta bi vi preporucili i zasto?
dale cooper

#13966 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:
dale cooper wrote:Jebiga, činjenica je da su ga u jednom momentu razmatrali kao validnu opciju, a i njemu je ta ideja bila zanimljiva, tako da to nije

Ma bio je i opcija za Batman prije Nolana, pa kad im je ispric'o sta je naumio da uradi, ljudi mu pokazali vrata. Sad prica kako je njegova ideja bila "ahead of its time" :lol:

https://heroichollywood.com/darren-aron ... hmen-show/
Hmmm, Batman with Taxi Driver vibe? Sounds good. :mrgreen: Dobro, ima i blesavih zamisli u ovom pitchu, ali nisam siguran koliko mu je od ovog zajebancija, a koliko stvarna namjera. :D

A jel' ti to ne voliš Aronofskog inače ili? :D
dale cooper

#13967 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:Helem, da se vratimo na temu. Kontam kad zavrsim sa Broadchurch da se vratim na malo starije serije. Razmatram izmedju:

1) Oz
2) Six Feet Under
3) Deadwood
4) Mad Men

Ništa od ovoga nisam pogledao u cijelosti. :D
Pogledao pojedinačnih epizoda tu i tamo, ali nikada serije u cijelosti. Najvjerovatnije bih izabrao Mad Men, za to bih čini mi se imao najviše volje trenutno.
omar little

#13968 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

uh, da nije zasto ja bi odma odgovorila. ovako moram cekat da dodjem kuci, sasam u kafani.:D
Tito_i_Partija

#13969 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote: A jel' ti to ne voliš Aronofskog inače ili? :D
Ne, nije da ne volim, daleko od toga. Aronofsky je jebeno dobar reziser. Kad sam odgled'o Requiem for a Dream, uhvatila me je tolika mucnina da je nikad u zivotu zaboravit' necu. Al' to je bila i poenta cijelog filma; bio je toliko efektivan u svojoj poruci da si se na kraju osjec'o bas k'o i onih cetvero likova sto su kompletno zglajzali u zivotu. A s tim da me nijedan film do tada, a ni od tada, nije bas tako u cjelini sjeb'o k'o Requiem, Aronofsky ce za mene uvijek bit' odlican reziser, samo zbog toga.

The Wrestler mi je bio fenomenalan, Black Swan malo manje, al' opet dobar. Eh, The Fountain nisam mog'o svarit' nikako. Ispalo mi k'o neko totalno pretenciozno sranje koje ne vodi apsolutno nikud. Noah nisam gled'o, a sudeci po komentarima vecine, ne bih treb'o gubit' vrijeme sa tim. Ost'o je samo jos eventualno Pi da pogledam.

Dakle sve u svemu imam prilicno pozitivno misljenje o njegovim filmovima, al' opet mislim da on i Watchmen ne idu nikako zajedno. :)
The 51st State

#13970 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by The 51st State »

Tito_i_Partija wrote:Helem, da se vratimo na temu. Kontam kad zavrsim sa Broadchurch da se vratim na malo starije serije. Razmatram izmedju:

1) Oz
2) Six Feet Under
3) Deadwood
4) Mad Men

mad men, odlicna ekranizacija zacetaka marketinske industrije, kompleksno i u potpunosti razradjeni svi karakteri, transformacija likova kroz sezone nekako prirodno i neforsirano izvedena, super je isto momenat kako su objasnili biznis iza scene tj. gdje se prave stvari desavaju i fino podsjecanje na neke masikone 20tog stoljeca. i da, ima dobrih treba :D
Bloo
Globalna šefica

#13971 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Bloo »

1) Oz
2) Six Feet Under
3) Deadwood
4) Mad Men

Topla preporuka
Life on Mars :)
Bloo
Globalna šefica

#13972 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Bloo »

Tito_i_Partija wrote: The Wrestler mi je bio fenomenalan, Black Swan malo manje, al' opet dobar. Eh, The Fountain nisam mog'o svarit' nikako. Ispalo mi k'o neko totalno pretenciozno sranje koje ne vodi apsolutno nikud. Noah nisam gled'o, a sudeci po komentarima vecine, ne bih treb'o gubit' vrijeme sa tim. Ost'o je samo jos eventualno Pi da pogledam.

Dakle sve u svemu imam prilicno pozitivno misljenje o njegovim filmovima, al' opet mislim da on i Watchmen ne idu nikako zajedno. :)
The Fountain - da, malo je tripozno eklektičan. Možda da se pogled uz neke droge

Što se tiče Watchmana, u nekom idealnom svijetu, on i Moore bi imali isti viziju :D ali mislim da niko nema viziju ko Moore
Možda bi on bio bolja opcija za neku ekranizaciju From Hell (ne adaptaciju sa Deppom :D)
Last edited by Bloo on 21/09/2017 12:43, edited 1 time in total.
dale cooper

#13973 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:
dale cooper wrote: A jel' ti to ne voliš Aronofskog inače ili? :D
Ne, nije da ne volim, daleko od toga. Aronofsky je jebeno dobar reziser. Kad sam odgled'o Requiem for a Dream, uhvatila me je tolika mucnina da je nikad u zivotu zaboravit' necu. Al' to je bila i poenta cijelog filma; bio je toliko efektivan u svojoj poruci da si se na kraju osjec'o bas k'o i onih cetvero likova sto su kompletno zglajzali u zivotu. A s tim da me nijedan film do tada, a ni od tada, nije bas tako u cjelini sjeb'o k'o Requiem, Aronofsky ce za mene uvijek bit' odlican reziser, samo zbog toga.

The Wrestler mi je bio fenomenalan, Black Swan malo manje, al' opet dobar. Eh, The Fountain nisam mog'o svarit' nikako. Ispalo mi k'o neko totalno pretenciozno sranje koje ne vodi apsolutno nikud. Noah nisam gled'o, a sudeci po komentarima vecine, ne bih treb'o gubit' vrijeme sa tim. Ost'o je samo jos eventualno Pi da pogledam.

Pa tu smo negdje sa ocjenom njegovog opusa, sa time da ja volim The Fountain. Film jeste pretenciozan i težak,
ali ne znam, jednostavno je kliknuo sa mnom u trenutku kada sam ga pogledao.
jasko_ba

#13974 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by jasko_ba »

Slobodne interpretacije prijevoda, nema nista ljepse :mrgreen:
Iz serije The Strain
Original
"Meat Loaf Makes Me Sad."
Why sad?
He noticed I only made
meatloaf in the fall.

Balkanski
...burek me cini tuznim.