Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
betametazon

#13951 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

Novogradnja u Lukavici, redovna cijena 2.200 KM/m2, za kompletnu uplatu odjednom 2.050 KM/m2...

Eto kome nije problem lokacija...top ponuda...(u nastavku Dobrinje 4)
team87

#13952 Re: Cijene stanova All about

Post by team87 »

citroen xm wrote: 17/05/2023 14:29 Koliko izdajete stan na dan pa da zaradite glatko 1000 evra mjesečno?

Pitam zato što je jedina "biznis ideja" postala kupovina stanova za rentanje na dan. Kao i svaki biznis kod nas, vide ljudi da nekom nešto uspije i eto ih 1000 da rade isti posao.
pa 1000 eura nije tesko izdati, to ti je 20 noci po 50 eura sto je za stan u sirem centru grada (recimo od Kovacica do Carsije, ukljucuji i Ciglane) stvarno smijesno, u tim dijelovima grada je cijena u sezoni preko 60 eura i izda se svaka noc ili bude jedna-dvije prazna, govorim o stanovima za 2-4 osobe, recimo sa dvije spavace ili spavaca+kauc na razvlacenje u dnevnom

ja ga jos nisam upoznao da se pokajao sa izdavanjem na dan

ps kad kazem izdavanje na dan, mislim na rentanje strancima preko bookinga i airbnb, ne mislim na ova jebalista od po 20-30 KM
_Reds_

#13953 Re: Cijene stanova All about

Post by _Reds_ »

Haris.ba wrote: 17/05/2023 14:50
_Reds_ wrote: 17/05/2023 14:48 Evo sada gledam ovo izdavanja na dan, ima ima stanova u Bulevaru dan od 30-50 KM koliko hoćete.

Ja ne znam gdje je tu islativost.

30 KM, da je popunjenost prosječna 50 posto, a nije veća sigurno, ovo se izdaje na dan, to je 450 KM mjesečno, gdje su režije, za koje daje bar 150 KM mjesečno, gdje je vrijeme utrošeno da dočekaš gosta, da ga ispratiš, da očistiš, opereše posteljine, popeglaš.

Ja ovdje ne vidim nikakve računice.
Isplativost je da zaradjujes neke pare, i kasnije poslije 20 godina prodas stan i uzmes lijepe pare.
Pa bolje je izdati na duži period, nego se svaki dan peglati, o tome govorim.

Štete da ne spominjem, većinu šteta je teško vidjeti za par minuta, a kad gost ode prilično je kasno.
lissics

#13954 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

_Reds_ wrote: 17/05/2023 14:48 Evo sada gledam ovo izdavanja na dan, ima ima stanova u Bulevaru dan od 30-50 KM koliko hoćete.

Ja ne znam gdje je tu islativost.

30 KM, da je popunjenost prosječna 50 posto, a nije veća sigurno, ovo se izdaje na dan, to je 450 KM mjesečno, gdje su režije, za koje daje bar 150 KM mjesečno, gdje je vrijeme utrošeno da dočekaš gosta, da ga ispratiš, da očistiš, opereše posteljine, popeglaš.

Ja ovdje ne vidim nikakve računice.
Covjek kojeg ja znam cilja na arape. Popunjenost i cijena su mu veca od tog sto si naveo. Ako se zadas pa dodjes do gostiju prije nego i slete moze biti dobra lova. Usput malo im pokazes, budes vodic ovo ono...navuce se tu lijepo
_Reds_

#13955 Re: Cijene stanova All about

Post by _Reds_ »

team87 wrote: 17/05/2023 14:50
citroen xm wrote: 17/05/2023 14:29 Koliko izdajete stan na dan pa da zaradite glatko 1000 evra mjesečno?

Pitam zato što je jedina "biznis ideja" postala kupovina stanova za rentanje na dan. Kao i svaki biznis kod nas, vide ljudi da nekom nešto uspije i eto ih 1000 da rade isti posao.
pa 1000 eura nije tesko izdati, to ti je 20 noci po 50 eura sto je za stan u sirem centru grada (recimo od Kovacica do Carsije, ukljucuji i Ciglane) stvarno smijesno, u tim dijelovima grada je cijena u sezoni preko 60 eura i izda se svaka noc ili bude jedna-dvije prazna, govorim o stanovima za 2-4 osobe, recimo sa dvije spavace ili spavaca+kauc na razvlacenje u dnevnom

ps kad kazem izdavanje na dan, mislim na rentanje strancima preko bookinga i airbnb, ne mislim na ova jebalista od po 20-30 KM
Daj, da vidim tu popnjenost iznad 90 posto?

jesi se ti ikad bavio izdavanjem, ili su priče drugih ? I gleda se na nivou 12 mjeseci, ne samo udarni mjeseci.
Dalje provizija bookingu je 12 posto, dakle od tih 50 eura, 6 eurića ide njima. Da se stan očisti malo bolje, oper postljine, peškiri, sve da bude tip top ( a treba zbog ocjena), ne možeš naći ženu ispod 30 KM, a često i više.
Osim, ako sam ne radiš to, ali onda to teško ide, ako si zaposlen, jer je check out obično oko 11, a in oko 13-14. Onda praviš dan pauze poslijeg svakog gosta, da stigneš.
Nije da se ne može, ali nije baš da su lahke pare. O štetama da ne pričam.
team87

#13956 Re: Cijene stanova All about

Post by team87 »

_Reds_ wrote: 17/05/2023 14:59
team87 wrote: 17/05/2023 14:50

Daj, da vidim tu popnjenost iznad 90 posto?

jesi se ti ikad bavio izdavanjem, ili su priče drugih ? I gleda se na nivou 12 mjeseci, ne samo udarni mjeseci.
Dalje provizija bookingu je 12 posto, dakle od tih 50 eura, 6 eurića ide njima. Da se stan očisti malo bolje, oper postljine, peškiri, sve da bude tip top ( a treba zbog ocjena), ne možeš naći ženu ispod 30 KM, a često i više.
Osim, ako sam ne radiš to, ali onda to teško ide, ako si zaposlen, jer je check out obično oko 11, a in oko 13-14. Onda praviš dan pauze poslijeg svakog gosta, da stigneš.
Nije da se ne može, ali nije baš da su lahke pare. O štetama da ne pričam.
Izdajem na padinskim dijelovima starog grada stan vec 6 godina tako da vrlo dobro znam o cemu pricam, na nivou 12 mjeseci, ni jedan ali ni jedan mjesec ne bude ispod 25 noci izdano, a od maja do oktobra po 28-29 noci, juli i august sve puno

I nije ti to bas tako sa ciscenjem i obavezama, cesto se potrefi da ljudi dolaze popodne (5-6) kad se vec zavrsi s poslom, neki izlaze rano ujutro (7-8) pa mozes ocistiti prije posla da bude spremno za goste koji dolaze popodne, dosta njih odlazi/dolazi vikendom, recimo ako su tu 3-4 noci ti bukvalno lupam docekas goste srijedu poslije posla i miran si recimo do nedjelje kad ti oni izlaze a drugi dolaze (svakako se ne radi nedjeljom). Da ti ne pricam da se 3-4 puta tokom sezone od 3 mjeseca potrefi da dodju ljudi po 7 noci i onda si skroz rahat. Sto se tice ciscenja, vjeruj mi u prljavijim sam kucama kod raje/familije bio (iskljucujem arape iz statistike) nego kad udjem poslije gostiju, a da ne pricam da ovako kad izdajes poslije svakog gosta usisavas, brises prasinu, mijenjas posteljine itd. ti kad svaka 2-3-4 dana tako cistis kucu onda ti ne treba 30KM za cistacicu nego mozes sam preletit za sat-sat i po-dva, a posebno zbog toga sto gosti slabo i borave u apartmanu. Lupam ako mi dodju gosti jednu noc i dodju recimo u 4 popodne, a izadje u 9 ujutro (neki dan dodje sam levat u pola 12 navece i izasao u 7 ujutro :D ), sta on ima realno uprljati, okej naravno mijenjas posteljinu, usisavas, cistis wc i sve sto i inace radis ali puno je to lakse kad ti svaka 2-3-4 dana cistis, ne stigne se ni uprljati. A sve su okej ljudi osim arapa, nece ti ostavit usrano i razvaljeno, pospreme ljudi iza sebe normalno ko sto bih i ja kad odem negdje, rijetkost (jednom u mjesec) je da neko ostavi bas bas neuredno (opet arape iskljucujem, oni su posebna sorta).

Naravno bude i srkleta, oni dolaze u pola radnog vremena pa zovi clana porodice/druga da ulete ili izlazi na pauzu da ih docekas, ostavi kljuc negdje ispred vrata, ali vjeruj mi za ove pare sto se uzmu srklet i stres je premal u poredjenju s ostalim poslovima.

ps cijenu od 50 eura sam rekao kao prosjecnu van sezone, u sezoni i veca prosjecna, prvu noc sff-a prosle godine sam izdao za 130eura, jedna noc, 4 poljakinje, nije nikakva veza nego uredno preko booking rezervisale , hvala im, i dalje su najskuplji gosti :izet:
citroen xm

#13957 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ok, ne znam za centralni dio grada. To je za svaki dio grada posebna priča, mada i tu mi je misterija kako u šugavim mjesecima poput februara, novembra... bude tako velika popunjenost.

Ajd uzećemo da centralni dio grada vri, ali tu je i cijena nekretnine ogromna. Ali sasvim sam siguran da u malo udaljenijim naseljima nije popunjenost ni približno tolika kao u centru pa još za neki prosjek od 40 KM po noći. Sad da neko od dva manja stana vraća kredite za njih i još živi od tih prihoda, to mi je malo teško prihvatiti. Posebno jer sam kroz X primjera iz drugih sfera života shvatio da se kod nas ljudi vole pohvaliti više nego se hljeba najesti.
team87

#13958 Re: Cijene stanova All about

Post by team87 »

citroen xm wrote: 17/05/2023 15:45 Ok, ne znam za centralni dio grada. To je za svaki dio grada posebna priča, mada i tu mi je misterija kako u šugavim mjesecima poput februara, novembra... bude tako velika popunjenost.

Ajd uzećemo da centralni dio grada vri, ali tu je i cijena nekretnine ogromna. Ali sasvim sam siguran da u malo udaljenijim naseljima nije popunjenost ni približno tolika kao u centru pa još za neki prosjek od 40 KM po noći. Sad da neko od dva manja stana vraća kredite za njih i još živi od tih prihoda, to mi je malo teško prihvatiti. Posebno jer sam kroz X primjera iz drugih sfera života shvatio da se kod nas ljudi vole pohvaliti više nego se hljeba najesti.
ovo sve sto tvrdim imam u excelu crno na bijelo, Grbavica ti je van sezone (april) prosjecna cijena oko 35 eura i izdas oko 25 noci

ko zeli savjete nije problem kafu popit :thumbup:
citroen xm

#13959 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

:thumbup:
BadBoy

#13960 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

citroen xm wrote: 17/05/2023 15:45 Ok, ne znam za centralni dio grada. To je za svaki dio grada posebna priča, mada i tu mi je misterija kako u šugavim mjesecima poput februara, novembra... bude tako velika popunjenost.

I meni je sve to čudno izgledalo ali ipak ima turista ovdje tokom cijele godine. Imamo zimski turizam koji sve više uzima maha i koji bi da nije bilo COVID-a bio još bolji. A ako ikada sredimo Olimpijske ljepotice da budu kako treba onda bi mogao biti i bolji od ljetnog perioda.

Sa druge strane, izdavanje stana je posao. Ima ljudi koji misle da je to bošnjački san, ti malo ili nikako ne radiš a pare same liježu. Treba se zadat tu. ovo što kolega team87 piše djeluje puno jednostavnije na papiru nego provesti u praksi (on je vjerovatno i mlađi pa ima i više snage i više slobodnog vremena).
betametazon

#13961 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

Imam medju prijateljima ljude iz starog grada i u principu tacno je, znaci ljudi moji ko supu ima - preuredi je i izdaje, ljudi znaju iz svojih stanova u neke supe ici i svoje izdavati. To ke haos koliko ljudi zivi i ne samo zivi nego zaradjuje fine pare od toga.
Prijatelji su doslovno od garaze u basci napravili apartmancic i izdaju, blizu vijecnice. Taj stari dio grada oko Bascarsije je top za tog biznisa.
Ali opet to je i pitanje srece, niko od njih nije nikakav poseban ekonomski ekspert, jednostavno rodjeni u pravo vrijeme na prsvom mjestu, vide jedni od drugih da to ide i samo vidis jedan dan i kod njih neki stranci ulaze/izlaze :-D

I da, tu obicno bude ukljucena cijela porodica pa i prijatelji na docekivanju i ispracanju, sve sto se moze radi se u vlastitoj reziji, ne placaju se zene i sl.
moonca

#13962 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

begluci

#13963 Re: Cijene stanova All about

Post by begluci »

betametazon wrote: 17/05/2023 14:50 Novogradnja u Lukavici, redovna cijena 2.200 KM/m2, za kompletnu uplatu odjednom 2.050 KM/m2...

to ova firma NPL -project sto gradi?
betametazon

#13964 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

...
betametazon

#13965 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

begluci wrote: 17/05/2023 19:09
betametazon wrote: 17/05/2023 14:50 Novogradnja u Lukavici, redovna cijena 2.200 KM/m2, za kompletnu uplatu odjednom 2.050 KM/m2...

to ova firma NPL -project sto gradi?
Tako je, ja onako poslah upit bezze i iznenadih se cijenom...mislio sam da je i tamo visa...
Maja The Bee

#13966 Re: Cijene stanova All about

Post by Maja The Bee »

Haris.ba wrote: 17/05/2023 09:05
Maja The Bee wrote: 17/05/2023 08:51
Kad sve uredno prijaviš i platiš porez, te prijaviš podstanara na tu adresu, imaš nula šanse da se zaštitiš ako ti prestane plaćati kiriju, ili ako počne uništavati stan. Moraš na sud i to obično traje čak do osam godina, a svi zakoni su na strani podstanara.

Ako ga ne prijaviš, i ne postoje dokazi da bi trebalo da živi tu, možeš ga silom istjerati kao da ga nikad nije bilo.

Zašto bi onda iko poslovao legalno?
Kakva je razlika primjeniti silu prema nekome sa ugovorom ili bez ugovora? Obojica lete vani iz stana. Ako mu smeta - ima sud i nek se on suduje 8 godina.

Ne mora se poslovati legalno. Ali, ako te neko prijavi i dodje porezna i capne te - onda popijes kaznu.

Evo, pricali smo o porezu kod objekata na dan. Moze i tu se neko napraviti budala i nece da plati. Onda, fino policija, ima evidencija gostiju, imas nekih izbora.
Sta ces na crno? Koga zvati?
Nažalost, nije baš tako kao što govoriš.

Ako neko ne plati za jednu noć, ti samo gubiš nešto malo para. Ako neko ne plaća mjesecima, pa i godinama, policija je na njegovoj strani ako je prijavljen tu, čak i ako je promijenio bravu. U tom slučaju ne možeš tvrditi da osoba nikad nije živjela tu.

Ako ga ne prijaviš, i nikome ne kažeš da živi, onda ga fizički možeš iznijeti iz stana, i tvrditi da je umislio kako je živio tu, i policija ti tu ne može ništa.
citroen xm

#13967 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Navedeš fino u ugovoru o zakupu da će biti iseljen ako bude kasnio 2 mjeseca. I završiš priču.
starii

#13968 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

citroen xm wrote: 18/05/2023 06:06 Navedeš fino u ugovoru o zakupu da će biti iseljen ako bude kasnio 2 mjeseca. I završiš priču.
koliko znam sad za rijavu u cipsu moras donijeti zk izvod ili racune kao dokaz da zivis tu ili saglasnost vlasnika?
citroen xm

#13969 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Moraš, ali u praksi jedno 5% podstanara se inače prijavljuje na mjestu prebivališta. Inače većina koristi beneficije starog mjesta prebivališta( studenti lakše ostvaruju stipendije, zaposleni uzimaju putne troškove i naknadu za odvojen život... ili jednostavno neće da se peglaju sa čestom promjenom dokumenata). :thumbup:
nepass1

#13970 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

_Reds_ wrote: 17/05/2023 14:53
Haris.ba wrote: 17/05/2023 14:50

Isplativost je da zaradjujes neke pare, i kasnije poslije 20 godina prodas stan i uzmes lijepe pare.
Pa bolje je izdati na duži period, nego se svaki dan peglati, o tome govorim.

Štete da ne spominjem, većinu šteta je teško vidjeti za par minuta, a kad gost ode prilično je kasno.
Finansijski je isplativiji airbnb sigurno 3x vise zaradis. Ali za psihu je lakse na duzi period.
nepass1

#13971 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

BadBoy wrote: 17/05/2023 17:43

I meni je sve to čudno izgledalo ali ipak ima turista ovdje tokom cijele godine. Imamo zimski turizam koji sve više uzima maha i koji bi da nije bilo COVID-a bio još bolji. A ako ikada sredimo Olimpijske ljepotice da budu kako treba onda bi mogao biti i bolji od ljetnog perioda.

Sa druge strane, izdavanje stana je posao. Ima ljudi koji misle da je to bošnjački san, ti malo ili nikako ne radiš a pare same liježu. Treba se zadat tu. ovo što kolega team87 piše djeluje puno jednostavnije na papiru nego provesti u praksi (on je vjerovatno i mlađi pa ima i više snage i više slobodnog vremena).
Imao sam ja u martu vecu popunjenost nego u junu. Dodju nasi iz svedske uzme stan tri sedmice. Nemas nista raditi dok ne odu. Ljeti bude 10 razlicitih ljudi u 15 dana. E tu je trci ocisti jer naredni dolaze isti dan za 2h. Zagine se. Jbg ja sam sve sam radio. Onda zimi ih dosta iznajmi i idu svaki dan na jahorinu. Najveci problem je meni bio uvjek fizicki biti prisutan.
Sto se tice cistoce sto vise ides istocnije to prljaviji stan nadjes. Bilo je fakat turista zapitas se jesu li ikako bili u stanu. Dok npr iz indonezije tri djevojke, majke mi nikad vise dlaka u zivotu nisam pokupio. Periku da napravis. Svaka dlaka mozes na prut za pecanje staviti i komotno ribetinu od 10kg izvuci ne bi pukla :D
Onda neki hoce za bg iz is plate ti prevoz, neki u tz pa ih odvuces, uzme se fina lova.
BadBoy

#13972 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Jeste li svi vi koji iznajmljujete razmišljali o stavljanju one brave sa šifrom (ako imate mogućnost naravno)? Ja sam par puta bukirao u takvim stanovima vani, gazde očima vidio nisam.

Samo mi preko SMS ili Bookinga dostavi šifru za ulazak i to je to.
konami666

#13973 Re: Cijene stanova All about

Post by konami666 »

Haris.ba wrote: 16/05/2023 17:48
moonca wrote: 16/05/2023 16:22 Samo u Bosni, stanari zgrade se ne pitaju, kad je u pitanju izdavanje stanova, bilo dnevno bilo na duzi period. :-)
A gdje se to pitaju stanari?
Na zapadu :)
nepass1

#13974 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

BadBoy wrote: 18/05/2023 07:27 Jeste li svi vi koji iznajmljujete razmišljali o stavljanju one brave sa šifrom (ako imate mogućnost naravno)? Ja sam par puta bukirao u takvim stanovima vani, gazde očima vidio nisam.

Stara zgrada, haustor bila drvena vrata koja se zakljucavaju, nema ni interfona. Nije mi stan bio problem koliko ulaz u zgradu.
madesa

#13975 Re: Cijene stanova All about

Post by madesa »

BadBoy wrote: 18/05/2023 07:27 Jeste li svi vi koji iznajmljujete razmišljali o stavljanju one brave sa šifrom (ako imate mogućnost naravno)? Ja sam par puta bukirao u takvim stanovima vani, gazde očima vidio nisam.

na koja vrata moze takvo nesto . Odlicna stvar
Post Reply