Ukrajina

geralt

#139326 Re: Ukrajina

Post by geralt »

sumirprimus wrote: 21/12/2022 18:59 Kinkretno sta dobijaju
Image
Municija je na ovom spisku bitnija i vrijednija nego Patriot. Dosad je Ukrajina rokala samo zapadnom artiljerijom jer za nju imaju municije, sada ce da ozive i sovjetske haubice i visecijevci.

Sad neka poredaju na frontu jedno 20 GRAD-ova i neka raspale iz svih 40 cijevi po GRAD-u. Cisto da malo i Rusi osjete kako je biti na suprotnoj strani cijevi.
apsidejzi

#139327 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

sumirprimus wrote: 21/12/2022 21:04
Sto ti je dobar i iskusan politicar misa mu. Cuj: "nezasluzeno ali cijenjeno". On cijeni poklon ali kao smatra da je nezasluzen. Ne moze uzeti zasluge jer bi to rusi odmah iskoristili za svoju medijsku hajku kako ratuju protiv NATO-a, ali kao cijeni to jer je ipak njihov prijatelj.

Veoma dubok odgovor. Mislim cak da je ovaj odgovor i pripremljen unaprijed. Nema sanse da se neko toga sjeti u datom trenutku.
drug_profi

#139328 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Meni je na spisku interesantno
- precision aerial munitions
JDAM ili nesto drugo, svejedno, ofanzivne je prirode.
- 100.000 tenkovskih granata
po meni izrazito ofanzivna logistika
- night vision optic (za zimski rat neophodne)
- grad rakete (zasipanje komunikacija u pozadini, sprijecavanje dotura pojacanja i municije, itd)

damn, ofanzivno je itekako...

Nedostaju F-ovi. :(
geralt

#139329 Re: Ukrajina

Post by geralt »

apsidejzi wrote: 21/12/2022 22:12 Sto ti je dobar i iskusan politicar misa mu. Cuj: "nezasluzeno ali cijenjeno". On cijeni poklon ali kao smatra da je nezasluzen. Ne moze uzeti zasluge jer bi to rusi odmah iskoristili za svoju medijsku hajku kako ratuju protiv NATO-a, ali kao cijeni to jer je ipak njihov prijatelj.

Veoma dubok odgovor. Mislim cak da je ovaj odgovor i pripremljen unaprijed. Nema sanse da se neko toga sjeti u datom trenutku.
Zelenski me je impresionirao kao inteligentan politicar tokom skandala koji je izazvao Trumpov prvi opoziv u Kongresu. Tada se provukao kroz iglene usi da se ne zamjeri ni republikancima ni demokratama.

Edit: nisam odmah preslusao video, nisam skontao da mislis na Bidena. Neka stoji ovo u svakom slucaju.

https://slate.com/news-and-politics/202 ... tance.html
Three days after Giuliani’s call, Zelensky was granted what turned out to be his infamous July 25 phone call with Trump. During that call, the president increased the pressure for Ukraine to “do us a favor” and do “whatever you can do” to “look into” “Biden’s son” and Biden “bragging that he stopped the prosecution” of Burisma, the company associated with Hunter Biden. Trump brought this up in direct response to requests from Zelensky for a meeting and “to buy more Javelins from the United States for defense purposes.”

While Zelensky spent most of the call sucking up to Trump and vaguely affirming the president’s statements, he notably showed true backbone in refusing to commit to any tangible action against Biden for Trump. The president left the call unsatisfied, which resulted in Trump withholding $400 million in military aid from Zelensky for months afterward.

Aside from the corrupt nature of Trump’s demand, there were strategic reasons that Zelensky could not acquiesce during that call. Zelensky could not risk being seen taking sides in a U.S. political food fight, for fear of alienating one party or another when his country needed united support from Americans. “You need Trump to like you, and you need this visit, but you also need to retain bipartisan support for Ukraine. You can’t get involved in a conflict between Democrats and Republicans,” Volodymyr Fesenko, a veteran political analyst in Kyiv, told the New Yorker at the time.

If Zelensky had launched a corrupt political probe of Biden’s son at Trump’s request, he would have lost support among Democrats.

Keep in mind, during that call, Zelensky did do everything he could to get on Trump’s good side, short of promising to actually give into Trump’s corrupt demand. Zelensky spent most of the phone call stroking Trump’s ego, saying that he was emulating Trump in his own approach to politics and even repeating his catchphrase “drain the swamp.” “You are a great teacher for us and in that,” Zelensky fawned. Once the rough transcript of the call was released following a whistleblower complaint, Zelensky was ridiculed for that obsequiousness and received further blowback for echoing Trump’s criticisms of Europe, directly disparaging major allies at Trump’s behest. The call, though, was perfect, in that Zelensky did everything he could to try to curry favor with the U.S. president—without giving into corrupt demands that could doom his country down the road.

Revelations surrounding a whistleblower complaint in September 2019 were the clear impetus for the scandal, as it played out in the U.S., as well as the ultimate release of the $400 million in aid. But it seems clear that Zelensky also played a key role in bringing the matter to light. The week before Democrats launched an investigation into the withheld aid, Zelensky told Democratic Sen. Chris Murphy that Giuliani had pressed him to investigate Biden and that the security aid was still being withheld. He essentially tattled on Trump’s personal attorney as a last resort.

At the same time, Zelensky’s fingerprints were largely kept off of the exposure of the embarrassing—potentially criminal—Trump blackmail scheme, which was largely credited to the whistleblower. Indirectly, Zelensky brought about Trump’s impeachment and earned the release of the aid to his nation without appearing to do so in a way that would infuriate Trump.

And after the early details of the quid pro quo campaign were exposed, Zelensky went out of his way to continue to appease Trump and protect his own country. When Trump and Zelensky finally had their face-to-face meeting the day the rough transcript of their call was released, the Ukrainian president was asked if Trump had pressured him to investigate the Bidens.

Zelensky played dumb and fudged the truth, but also gave Trump what he wanted this time. “You heard that we had, I think, good phone call. It was normal. We spoke about many things and I—so I think, and you read it, that nobody push it, pushed me.” Trump translated that as “no pressure” and said straight to Zelensky’s face, “I appreciate the answer.”

Again, this broken-English half-denial was misleading, as testimony and phone recordings later demonstrated. But it didn’t matter. Zelensky had done what he needed to do to alienate neither Republicans nor Democrats. He stuck to this line throughout the impeachment saga, saying at various times “there was no pressure or blackmail from the U.S.” and “it’s not about quid pro quo.” While these statements were incredibly misleading, they also did not directly address specifics of the situation about whether Trump had blackmailed him. At the same time, they gave Trump exactly what he wanted as part of his impeachment defense.
Last edited by geralt on 21/12/2022 22:32, edited 1 time in total.
Gandalf

#139330 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

drug_profi wrote: 21/12/2022 22:19 Meni je na spisku interesantno
- precision aerial munitions
JDAM ili nesto drugo, svejedno, ofanzivne je prirode.
- 100.000 tenkovskih granata
po meni izrazito ofanzivna logistika
- night vision optic (za zimski rat neophodne)
- grad rakete (zasipanje komunikacija u pozadini, sprijecavanje dotura pojacanja i municije, itd)

damn, ofanzivno je itekako...

Nedostaju F-ovi. :(
F-ovi će se uključiti kada dođe vrijeme za bombardovanje patuljkovog bunkera, a doći će kad tad
Optimus09

#139331 Re: Ukrajina

Post by Optimus09 »

Sta se prica na onom drugom forumu,jesu im i dalje puna usta Rusa i cuvanja najboljih jedinica i da je sve ovo taktika :lol:
Oblomov

#139332 Re: Ukrajina

Post by Oblomov »

Fond za borbu protiv ruskog uticaja (CRIF) - Bosnia and Herzegovina = $80,846,580; đe podižete lovu?
Oblomov

#139333 Re: Ukrajina

Post by Oblomov »

Kokuz sam mrtvi
Slava Ukrajini
drug_profi

#139334 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Optimus09 wrote: 21/12/2022 22:30 Sta se prica na onom drugom forumu,jesu im i dalje puna usta Rusa i cuvanja najboljih jedinica i da je sve ovo taktika :lol:
Sat ide unaprijed i kaze: tic-tac.
Rusi idu unazad i kazu: tactic
Labirint

#139335 Re: Ukrajina

Post by Labirint »

Oblomov wrote: 21/12/2022 22:51 Kokuz sam mrtvi
Slava Ukrajini
Slava Bakiru a u tvom slučaju slava Aci
karanana

#139336 Re: Ukrajina

Post by karanana »

zali se vucku ili putku
ili potpisi Z ugovor
geralt

#139337 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Slava Ukrajini
Sto kaze kolega, hajd se ti u Wagner prijavi. 97% ih se vrati kuci. Poso dobar a para laka.
drug_profi

#139338 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

geralt wrote: 21/12/2022 23:12
Slava Ukrajini
Sto kaze kolega, hajd se ti u Wagner prijavi. 97% ih se vrati kuci. Poso dobar a para laka.
Ma ja. Samo gledaj da su trojica ispred tebe uvijek. Nemas brige.
Čitalac

#139339 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Biden na konferenciji za štampu...
“We’re going to continue help Ukraine succeed on the battlefield…I don’t think we should underestimate the impact this war is having on Russia and the losses they’re suffering...Putin is increasingly going after civilian targets…This guy is, well…he’s going to fail…He’s failed in the past and it’s very important for him and everyone else to see that president Zelenskiy and I are…united together,” said Biden.
Oblomov

#139340 Re: Ukrajina

Post by Oblomov »

Hoću kao i vi, od kuće, uz kokice
Slava herojima
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#139341 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

sad ce kanuti kes za klix i ostale pa ce lagano proruski stavovi i tekstovi nestati

sprema se velika ofanziva ukrajinske vojske
ocekujte neocekivano - brza i zestoka operacija poput Oluje HV

da li je realno nesto slicno
Čitalac

#139342 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Dmitri Rogozin ranjen je u Donjecku, prenose ruski mediji.
"Na periferiji Donjecka granatiran je hotel sa skupinom vojnih savjetnika predvođenih Dmitrijem Rogozinom. Dmitrij Olegovič je ranjen u leđa. Hospitaliziran je. Nema opasnosti po život. Prema riječima pomoćnika, ozlijeđene su i osobe koje su bile u pratnji Rogozina. Sam Rogozin je u komentaru za RT potvrdio da je ranjen u leđa. "Ranjen u leđa. Živjet ću. Geler je [prošao] centimetar od kralježnice." Nezvanično, Rogozin je zadobio lakše povrede glave, stražnjice te probojnu ranu lijevog bedra od gelera.
Rogozin, inače, po nalogu Kremlja već sedmicama tumara po Donjecku kao šef grupe "Carski vukovi" i obećava nekakvo tajno/super oružje koje će uskoro ući u upotrebu. Misiju završava sa gelerima u zadnjici.
Dendrlix

#139343 Re: Ukrajina

Post by Dendrlix »

Spucalo ga u gujcu

:mrgreen:
apsidejzi

#139344 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Oblomov wrote: 21/12/2022 22:44 Fond za borbu protiv ruskog uticaja (CRIF) - Bosnia and Herzegovina = $80,846,580; đe podižete lovu?
jbt neko ce na nama fakat podic lovu. ako je iko antiruski nastrojen vise od nas :D

DAJ PARE!!!!
drug_profi

#139345 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

japin_mutapi wrote: 21/12/2022 23:50 sad ce kanuti kes za klix i ostale pa ce lagano proruski stavovi i tekstovi nestati

sprema se velika ofanziva ukrajinske vojske
ocekujte neocekivano - brza i zestoka operacija poput Oluje HV

da li je realno nesto slicno
Icrpljeni su mobiksi iz oktobra.
mnogo ih je u BY, i na sjevernim granicama Ukrajine. Nekih 20.000 je abubaka, pa sukladno tome i nekih jos 30-40.000 po bolnicama.
Strasne su to brojke. Prestrasne i jedva da mogu vjerovati u njih.
Ali slike govore mnogo. Gine se u rojevima. Svaki dan vidimo bubove od po 5-6 odjednom, a gdje su oni nesnimljeni, pa jos 1000-kilometara fronta.

Glupost oko Bahmuta ih je kostala i ja jos uvijek ne razumijem to nasrtanje.
Sve kontam da mora biti neka čarlama. Pa nisu takve budale valjda.
Ali jebote, izgleda da fakat jesu.

BIće do Božića Kremina žutoplava i onda ide ko zna u kom smjeru, možda i Svatove do NG.
Januar će donijeti smrznuto tlo i opšti napad, to sam ubjeđen. Ukrajina je bolje pripremljena za zimski rat i to mora iskoristi.

Pad Svatova i Kremine će primorati Ruse da brane Lugansk, Severodnjeck, Lisicansk...
Onda cemo da vidimo sta ce biti na Tokmaku, Vuhledaru...
A ne bih se iznenadio da bljesne preko Dnjepra, ko biber po pilavu...
drug_profi

#139346 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Deal is done.
geralt

#139347 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Oblomov wrote: 21/12/2022 23:36 Hoću kao i vi, od kuće, uz kokice
Slava herojima
Ozbiljno ba, prijavi se. Mozda i upoznas nekoga, imaju Rusi rituale muskog zblizavanja u vojsci.
GandalfSivi

#139348 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

apsidejzi wrote: 22/12/2022 00:42
Oblomov wrote: 21/12/2022 22:44 Fond za borbu protiv ruskog uticaja (CRIF) - Bosnia and Herzegovina = $80,846,580; đe podižete lovu?
jbt neko ce na nama fakat podic lovu. ako je iko antiruski nastrojen vise od nas :D

DAJ PARE!!!!
Realno, wtf? Ko je uzeo pare? Sumnjam na par likova ovdje :D
karanana

#139349 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Ja sam prije iso u rusku ambasadu po pare ali ovi drugi placaju vise.

Jeste gledali i slusali govor?
Sanjarko

#139350 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

karanana wrote: 22/12/2022 02:08 Ja sam prije iso u rusku ambasadu po pare ali ovi drugi placaju vise.

Jeste gledali i slusali govor?
Jesam. Jb mamicu svoju, kako psihopata laze. Sta kaze Ukrajinski narod je prijateljski narod. A nedavno i on i onaj poglavar Ruske crkve, jel Kiril bijese, negirali da postoji Ukrajinski narod i Ukrajina, da je to samo pokrajina naziva Krajina prema Zapadu, tako nekako su govorili.

Lazu jbli sve svoje cim zinu. Tu i tamo reknu istinu, izleti im vjerovatno. A i ta istina je od njih izazvana. Mislim na izjavu Lavrova da Zapad vodi rat proksi protiv njih u Ukrajini. Pa naravno da ce vodit. Sta je trebao. Nijemo posmatrati krsenje sporazuma i rusenje svjetskog poretka, UN-a, EU konvencija i sl.

Mamicu im njihovu.
Post Reply