Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Thorgerson
#13926 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prema Terzićevim izjavama mi imamo haman 150km dogovoreno da se grade...dakle, lik hladno obecava da ce zavrsiti 80% koridora.
Dok s druge strane stanje na terenu je za 4 godine izgradio citavih 0 km.
Jel on normalan?
Jel on normalan?
- Porodice Foht
#13927 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ipak ce to biti upotpunjen izbor za putovanje ka sjeveru zemlje koji nikada nismo imali. Blizu je Bosanski Samac a ni Bosanski Brod nije daleko kao alternativa ako bas zaglavis ali mislim da ce Svilaj biti ono sto smo trebali. Ovo posebno zbog velikog cekanja u B.Gradisci dok se ne dovrsi most. Kako mi je bilo muka predproslu subotu.Haris.ba wrote:Ma biće ko na Bijači. U špici sezone jedan ili dva ulaza rade. Ostali zjape prazni. Mada je i to odlično. Kamioni barem imaju poseban parking. Te autobuse ponekad kad radi jedan ulaz odvoje na drugi.mentol5 wrote:samo Svilaj kad se otvori
sa 4 trake most i granični prelazi valjda sa bar 10 ulaza
valjda ne bi trebalo biti gužve i u najvećim špicevima
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#13928 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
jeste, jer što se autocesta tiče, pare su uglavnom obezbjeđene, projekti završeni, šta dalje koči, to je iznad njih...Thorgerson wrote:Prema Terzićevim izjavama mi imamo haman 150km dogovoreno da se grade...dakle, lik hladno obecava da ce zavrsiti 80% koridora.
Jel on normalan?
-
Gray
#13929 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Max_Bunker wrote:doktor78 wrote:Mogao si i na GP Jasenovac, 20-ak kilometara dalje, ali ne bi sigurno toliko čekaoPorodice Foht wrote:Prosle subote na prelazu Bos.Gradiska cekao dva sata i pet minuta!! Samo 900 m bio u koloni i tako dugo! Sta je ono ljudi?
Da dodam da je autoput vrlo dobar i da sam vozio 160 km na sat, ali nikad vise ako cu na granici cekati 2 sata i mimo sezone godisnjih odmora i praznika. No way!
Ima i g.p. Dubica u centru grada, desetak km od Gradine, ali kad je špic, svuda se čeka satima. Kome treba, postoji Viber grupa "Granični prelazi", i tu ima trenutno stanje u svakom momentu.
Gdje, kako se nađe to na viberu? To bi mi bilo baš korisno.
-
palermo
#13930 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nadam se da mi nećete zahmetiti, ali samo mrvicu geopolitike. Izgradnjom dionica Buna- Počitelj i Počitelj Zvirovići, ti ćeš praktički imati auto-putem spojen Mostar- Zagreb. Bihać će Mostaru biti bliži preko Hrvatske nego preko BiH. A Mostar, sa načinom koji ti predlažeš, i dalje ostaje udaljen od Sarajeva. Ne mislim da je to dobro.probook wrote:
Po meni ne treba nista praviti juzno od Jablanice dok se sve sjeverno od Jablanice ne zavrsi. Sta ce nam obilaznica oko Mostara i dole juzno prema Capljini kad je magistrala odlicna i bez ostrih krivina.
Zar nije bolje spojiti od Tarcina pa negdje do tunela Prenj i gore raditi sjeverno od Zenice?
'ebem ti logiku.
Inače, u nekoj sređenoj državi, koja je oslobođena geopolitike, imalo bi smisla ovo što ti predlažeš.
- Thorgerson
#13931 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam za grupu, ali imas na Bihamk stranici sliku sa nadzorne kamere. Slike se stalno osvjezavaju na refresh. Tako da mozes uvijek 'pregledati' otprilike kakvo je stanje na gran prelazima.Gray wrote: Gdje, kako se nađe to na viberu? To bi mi bilo baš korisno.
https://bihamk.ba/bs/spi/video-nadzor
-
Max_Bunker
#13932 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
https://invite.viber.com/?g2=AQAsS0A%2F ... %2B037mTjvGray wrote: Gdje, kako se nađe to na viberu? To bi mi bilo baš korisno.
Ne znam može li ovako, probaj. Ako ne mogne, pošalji mi broj tel. u p.p. pa ću ti poslati pozivnicu.
- Porodice Foht
#13933 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne moze ovako. Sta fali postaviti broj ovdje pa valjda im je u interesu da bude vise naroda da prati to jer je vrlo prakticno kad si blizu grane.Max_Bunker wrote:https://invite.viber.com/?g2=AQAsS0A%2F ... %2B037mTjvGray wrote: Gdje, kako se nađe to na viberu? To bi mi bilo baš korisno.
Ne znam može li ovako, probaj. Ako ne mogne, pošalji mi broj tel. u p.p. pa ću ti poslati pozivnicu.
Sorry, moze. Potrebno je samo scan ovaj q code i odmah dobijes upit da se prikljucis grupi. Do mene je.
-
Gray
#13934 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Super, hvala punoPorodice Foht wrote:Ne moze ovako. Sta fali postaviti broj ovdje pa valjda im je u interesu da bude vise naroda da prati to jer je vrlo prakticno kad si blizu grane.Max_Bunker wrote:https://invite.viber.com/?g2=AQAsS0A%2F ... %2B037mTjvGray wrote: Gdje, kako se nađe to na viberu? To bi mi bilo baš korisno.
Sorry, moze. Potrebno je samo scan ovaj q code i odmah dobijes upit da se prikljucis grupi. Do mene je.
Može direktno preko linka ako si na forumu preko mobitela.
- animus
#13935 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pratim stanje oko autocesta i cesto je to tema razgovora u drustvu. Do sada nikako da definitivno skontam sta se dešava u federaciji pa se skoro nista ne gradi. Para ima vise nego sto mozemo potrositi u narednih par godina. Projekata ima dovoljno. Narod ocajno trazi da se nastavi graditi. Stranke krive jedna drugu ili ide prica na nacionalne blokade. Korupcija se isto navodi kao i nesposobnost menadžmenta.
Sta je glavni problem sto se ne gradi?
Ima li ikakvo objašnjenje?
Sta je glavni problem sto se ne gradi?
Ima li ikakvo objašnjenje?
- Haris.ba
#13936 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nedavno je komisija za zastitu konkurencije donijela rjesenje da jedna kamenjarska firma koja se zalila i blokirala procese i zbog koje su i drugi procesi zakoceni nije u pravu.
Ali, zakoni, paragrafi...to su trice i kucine kada postoje interesi. Dzaba sve kada postoji politicka snaga.
Ali, zakoni, paragrafi...to su trice i kucine kada postoje interesi. Dzaba sve kada postoji politicka snaga.
- So What!
#13937 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Počinje gradnja novih 25 kilometara autoputa
FaktorU toku ove godine trebalo bi da budu izabrani izvođači radova za gradnju pet dionica na Koridoru Vc
U toku ove godine trebala bi započeti gradnja novih 25 kilometara autoputa na Koridoru Vc kroz našu zemlju, saopćeno nam je iz JP Autoceste FBiH.
Prva dionica autoputa na Koridoru Vc čija bi gradnja mogla početi je Počitelj-Zvirovići. Ovo je, podsjećamo, možda i najkontroverznija dionica na cijelom Koridoru Vc kroz našu zemlju, jer je Evropska investicijska banka, koja je osigurala potrebnih 100 miliona eura za njenu gradnju, dva puta tražila poništavanje tendera.
Dužina ove dionice je oko 10 kilometara, a na njoj će biti izgrađena petlja Počitelj, te jedan tunel, jedan most i dva vijadukta. Upravo će most na ovoj dionici, dug blizu jednog kilometra, biti najduži na cijelom Koridoru Vc kroz BiH.
- U toku je postupak evaluacije za oba LOT-a za dionicu Počitelj – Zvirovići. Okončanje tenderskih procedura je planirano za mart 2019. godine kada se očekuje i početak izgradnje – saopćeno nam je iz Autocesta FBiH.
Sljedeća dionica na kojoj bi trebali početi građevinski radovi u toku ove godine je Vranduk-Ponirak, koja se nalazi sjeverno od Zeničke zaobilaznice, čija je gradnja trenutno u toku. U toku je tenderska procedura za ovu dionicu, a njen završetak je planiran za april ove godine.
Ova dionica duga je 5,3 kilometra, a procijenjena vrijednost njene gradnje je 80 miliona eura bez PDV-a. Na ovoj dionici trebalo bi da budu izgrađeni jedan tunel, dva mosta i tri vijadukta.
I u drugoj polovini ove godine trebala bi da počne gradnja još tri dionice. Idući od sjevera ka jugu prva od dionica koja bi se trebala početi graditi u drugoj polovini ove godine je Poprikuše-Nemila. Krajem oktobra i početkom novembra prikupljene su ponude za izvođače, usluge nadzora i tehničku pomoć i u toku je njihovo ocjenjivanje. Ova dionica će se graditi po modelu projektuj i izgradi.
Procijenjena cijena gradnje ove dionice, duge 5,4 kilometra, je 180 miliona eura bez PDV-a. Na njoj će biti izgrađen tunel Golubinja, te po dva vijadukta i mosta.
Što se tiče dionice Ponirak-Vraca za sada je završena prva faza u postupku izvora izvođača radova i usluga nadzora, dok je nabavka usluga tehničke pomoći u drugoj fazi. Cjelokupna procedura bi trebala biti završena u drugoj polovini ove godine.
Ova dionica se gotovo u potpunosti nalazi "pod zemljom". Naime, od ukupnih 2,7 kilometara dužnine, 2,4 kilometra bit će dužina tunela koji će biti izgrađen na ovoj dionici. Procijenjena vrijednost gradnje je 67 miliona eura bez PDV-a.
Do kraja godine trebala bi početi gradnja još jednog velikog tunela na Koridoru Vc, tunela Ivan. Trenutno je u toku priprema tenderske dokumentacije za izvođače radova, kao i za pružanje usluga tehničke pomoći, dok je druga faza za usluge nadzora već počela i trajat će do sredine februara.
Osim tunela Ivan, koji će biti dug 1,7 kilometara, na ovoj dionici bit će izgrađeno i naplatno mjesto, te spoj sa magistralnim putem M-17.
U toku je i priprema tenderske procedure za dionicu od do sada izgrađenog dijela autoputa u Tarčinu do tunela Ivan. Ova dionica je duga 4,8 kilometara i na njoj će biti izgrađena dva mosta i jedno odmorište. Procijenjena cijena izgradnje ove dvije dionice zajedno je 96 miliona eura bez PDV-a.
Što se tiče ostalih dionica, trenutno je u toku priprema tenderske dokumentacija, a prva dionica za koju će biti raspisan tender za izgradnju, u prvom kvartalu ove godine, je Mostar Jug-Kvanj.
JP Autoceste FBiH će graditi i brzu cestu Lašva-Travnik, a prva dionica koja će se graditi je Lašva-Nević Polje. U toku je priprema tenderske dokumentacije za ovu dionicu. Što se tiče tunela Hranjen, na putu Sarajevo-Goražde, izabran je izvođač radova, ali je u toku procedura izbora firme koja treba da vrši nadzor.
- drug_profi
#13938 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Blago receno: skeptican sam.
Da ne upotrijebim pravu rijec.
Da ne upotrijebim pravu rijec.
- Haris033
#13939 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Šta očekivati od debila, lopova, mafije koji vladaju BiH i od naroda koji ih bira?
Ovako lijepa zemlja, a tako primitivan narod. Civilizovanija su plemena iz Afrike i Amazonije od ovih naših
Ovako lijepa zemlja, a tako primitivan narod. Civilizovanija su plemena iz Afrike i Amazonije od ovih naših
- kurty
#13940 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
imas li igdje to vezano za HeringHaris.ba wrote:Nedavno je komisija za zastitu konkurencije donijela rjesenje da jedna kamenjarska firma koja se zalila i blokirala procese i zbog koje su i drugi procesi zakoceni nije u pravu.
- Haris.ba
#13941 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nigdje nisam spomenuo ime firme.
Molim lijepo da mi niko nista ne imputira.
http://bihkonk.gov.ba/hr/rjesenje-po-za ... ostar.html
Molim lijepo da mi niko nista ne imputira.
http://bihkonk.gov.ba/hr/rjesenje-po-za ... ostar.html
- drug_profi
#13942 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa dobro ovo je staro 6 mjeseci. Nista se ne pomjera i pored toga.
- Haris.ba
#13943 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa kazem. Samo paragrafi nekad nisu dovoljni.
-
Seyfo
#13944 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ponavljam se kao papagaj,oko prioriteta Vc. Jebali ih Pocitelj Zvirovici da ih jebali !!!. Pa samo ove zime desile su se desetine i desetine zastoja i totalnih blokada sto niz Ivan sto oko Jablanice. Pa pogledajte samo sta se sada desava dole,umiru ljudi u kolonama! Isto se desilo i ljeti kad je zbog saobracajne nesrece u Papraskom bio zastoj pola dana na +40. Autoput Vc,dionica Tarcin-Konjic-Jablanica bi ovo u potpunosti rijesio,cak stavise jer je na navedenoj dionici dosta tunela pa snijeg ne bi ni pravio probleme. Ali ne,valja prvo Pocitelj Zvirovici koji nikon ne treba, pa povezi Bunu pa Medjugorje a vamo obidji Zenicu po klizistima iako je postojeca magistrala sasvim dobra ako radi. Imaju li oni koji se pitaju pameti?
-
Ci-Nick
#13945 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad sam prije mjesec dana poslije nekoliko sati zarobljeništva u koloni u Donjoj Jablanici pisao da je najbolje da autoput južnije od Sarajeva ide kroz tunel, ispadoh razmažen, eto pada, ne može se ništa učiniti,.. a sad se već po treći ili četvrti put ispostavlja da je Donja Jablanica najneprohodnije mjesto u BiH iako nije planinski prevoj.
-
splinter
#13946 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To stoji, međutim kada ćemo i da li to dočekati boga pitaj. U međuvremenu moglo bi se razmisliti o zabrani kretanja šleperčina i kamiončina kada se najave sniježne padavine, a ne da zbog 20 cm snijega (ako i toliko) ljudi ostanu 18 h zaglavljeni u koloni.Ci-Nick wrote:Kad sam prije mjesec dana poslije nekoliko sati zarobljeništva u koloni u Donjoj Jablanici pisao da je najbolje da autoput južnije od Sarajeva ide kroz tunel, ispadoh razmažen, eto pada, ne može se ništa učiniti,.. a sad se već po treći ili četvrti put ispostavlja da je Donja Jablanica najneprohodnije mjesto u BiH iako nije planinski prevoj.
- So What!
#13947 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja mosta Svilaj -
Izgradnja mosta Svilaj - Januar @ theAlien (SSC)
Pogled na drugu dizalicu na HR strani (16. 01. 2018.):

Pogled s obale BiH (22.01.2019.):

Granični prijelaz Svilaj (HR) (22. 01. 2019.):

Izgradnja mosta Svilaj - Januar @ theAlien (SSC)
Pogled na drugu dizalicu na HR strani (16. 01. 2018.):

Pogled s obale BiH (22.01.2019.):

Granični prijelaz Svilaj (HR) (22. 01. 2019.):

- So What!
#13948 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja Zeničke obilaznice - 14./15. 01. 2019. @ Lamela (SSC)
Vijadukt Babina Rijeka (390m)

Vijadukt Pehare (389m)

Vijadukt Babina Rijeka (390m)

Vijadukt Pehare (389m)

- So What!
#13949 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na entitetima je da potroše novac koji je na raspolaganju za Koridor Vc
SA-C
Ministar u Vladi Kantona Sarajevo za boračka pitanja Ismir Jusko, doskorašnji državni ministar komunikacija i prometa, izjavio je za televiziju N1 da se ponosi što je usvojena Transportna strategija.
"Ušli smo u transportnu zajednicu, kao i u projekat most Svilaj. Uspostavljena je kontrola neba, aktivirali smo sve procese koji su bili za Unsku-Sansku prugu. U dosta kratkom vremenu napravili smo dosta posla iako uvijek može više", rekao je također Jusko osvrćući se na prethodni mandat.
O projektu Koridor Vc je izjavio da je sada „na nivou entiteta da potroše novac koji im je na raspolaganju" te naglasio značaj projekta i s tog aspekta što na području trase, sa sjevera prema jugu, 55 kilometara s lijeve i desne strane, živi 50 posto stanovništva u BiH. Koridor bi između ostalog značio spajanje s Evropom a samim tim finansijski doping BiH, naveo je.
Ministar Ismir Jusko također naglašava da su most Svilaj i most Gradiška dva ključna projekta i dvije glavne spojnice s EU, što će itekako promijeniti transportnu infrastrukturu.
Upitan za Pelješki most, rekao je da mu se "ne može ispostaviti faktura za propuste od prije 10 godina". Vanjsku politiku vodi Predsjedništvo BiH, a ne državno ministarstvo, te je, po Juskinim riječima, „na njima da se uspostavi kontakt, a onda da se po vertikali spušta i da svako radi svoj dio posla".
Ismir Jusko je u ovom obraćanju za N1 kazao i da Tunel spasa, u zadnje tri godine donosi od 250 do 300 hiljada maraka budžeta.
"Želimo da se tunel produži za novih 100 metara jer je to mjesto koje može donijeti dosta prihoda. Također imamo još lokacija pored njega. Na primjer, kada sam prije godinu i po bio na sastanku s kineskim ministrom, pitao me za Valtera. Bitno je čuvati tekovine", riječi su ministra Juske.
- Porodice Foht
#13950 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ove fotke iz Svilaja zbunjuju. Kako to da s hrvatske strane rade GP a s bosanske nema ni naznaka?