Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
daddy-kool

#13926 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Nisu svi respiratori na raspolaganju za Covid, ima i drugih pacijenata.
Dodatni problem je što pacijenti sa Covidom trebaju respiratore po 2-3 sedmice, a to je užasno dugo.
JThomas

#13927 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

jasno je meni sve, zato i govorim da uopšte nije potreban neki apokaliptični i najgori broj oboljelih da ugrozi cijeli sistem.
coco1

#13928 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

Cortado wrote: 27/03/2020 13:59
Nadzorna_ploca wrote: 27/03/2020 13:51 Digo se Fahri muski ponos pa izigrava direktora svemira. :D
Sto se ismijah majko mila :thumbup: :lol: :lol: :lol:
neko_sa_strane wrote: 27/03/2020 13:52 Sada bi se svaka smrt pacijenata mogla pripisati koronavirusu. Doktorima korona virus došao kao kec na deset. Izgleda ni PCR testovi koji se većinom provide nisu skroz tačni. Tako da je najgora opcija ipak završiti u bolnici i dopustiti da eksperimentišu na ljudima. Ako primjene pogrešnu terapiju svakako niko neće odgovarati a jedini krivac je koronavirus pogotovo ako je pacijent pozitivan.
Izvini, ne bih da razvijemo sad diskusiju o ovome, ali me samo zanima jedna stvar. Ako mislis da ljekari eksperimentisu na ljudima, zasto onda uopste ici ljekaru? Kako uopste mozes biti siguran da ne-eksperimentisu? Ova virusna infekcija nema lijeka, osim simptomatske terapije, kako onda ocekujes da ti neko pomogne ako imas polaznu tacku da ce neko eksperimentisati na tebi?
ni za sto u zivotu, ne treba biti iskljuciv. ja se, po pitanju corone i medicine opcenito, uopste ne mjesam u rasprave, jer ne poznajem materiju dovoljno, bolje reci, nikako. medjutim, to sto si ti medicinski potkovan, spreman stati iza svog znanja, ne znaci da mozes stati iza svake osobe u bijelom mantilu i tvrditi da je strucan, nacitan, ispraksiran...

u novembru 2018., skrsio sam od ranije naceto koljeno i zakaci me da taj dan prima ukcs, te odem na kum. dezurni doktor me uputi na rentgen i tamo naletim na poznanika iz mladosti, uposlenika ukcs, koji mi je rekao da mi to na kosevu nema ko uraditi kako valja i da se hvatam vojne bolnice, te mi dade 3 imena koja bih trebao "zaganjati" da mi to urade kako valja. naknadno, doktor iz vojne, kojeg sam "izganjao" mi je trazio i snimak magneta, koji sam uradio u kosevu i na upit one zene, jel doktorica, sestra, sta li je, sto radi te snimke magneta, kazem ko ce mi raditi, na sto mi je odgovorila pametan i dobar izbor.

ja necu reci da eksperimentise bilo ko od doktora, ali da ih je masa priucena i sada se uce na pacijentima, hocu. i cvrsto cu stajati iza toga. samo je problem ko od tih, koji se uce, ima od koga uciti. kvalitetnog i ispraksiranog kadra je sve manje, nema ko prenijeti znanje i iskustvo.

pogotovo u ovoj situaciji, s kojom su se zadeverale svjetski priznate klinike, tvrditi kako su nasi doktori ekstra spremni odgovoriti na izazov je, u najmanju ruku, neozbiljno.
statixx

#13929 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

JThomas wrote: 27/03/2020 15:28 https://www.kc-bl.com/Lat/?p=19345

ne mogu da nađem za sarajevo, ali evo klinički centar u banja luci u cijeloj godini "obradi" oko 800 "intenzivnih" pacijenata. za godinu dana. a neće prestati povrede, nesreće i druge bolesti. dakle, ne trebaju nama stotine hiljada oboljelih za scenario iz italije. vjerovatno je dovoljno i nekoliko hiljada da sistem padne.
Tako je kad imas korumpiranu vlast koju podrzavaju primitivci. Ministara vise nego respiratora, a vozaju skupocijena vozila dok pacijenti nose wc papir i analgin u bolnice.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13930 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

nekome wrote: 27/03/2020 15:24 pfff 90%... Zvuci kao propaganda ali ok...
Ja sam citao 80%, a onda od tih 20% što ima simptome, 30% mora na bolnicko lijecenje
dobar osjecaj

#13931 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dobar osjecaj »

Mogy87 wrote: 27/03/2020 15:11 Apsolutno ne podrzavam danasnje mjere jer su besmislene i kako i sama kazes bez drugih mjera koje ih moraju pratiti. Ali cinjenica je (i to ce priznati svako iole posten) da su do uvodjenja prvobitnih ogranicenja parkovi bili prepuni djece. Planine (kafane na planinama) jedno na drugom. Jedno je izvesti dijete da proseta u prirodu, a drugo pustiti djecu bez nadzora u parkove ili ih grupirati po kafanama i igraonicama. Da smo normalni represija ne bi bila potrebna. "Savjete" necu komentarisati.
Nemoguce da ne podrzavas mjere a pritom se usudjujes da vidis svojim ocima. Izbrisi sjecanja i ne siri paniku. Povrsno citaj i povrsno gledaj tekstove, snimke i sve druge sadrzaje i dijeli ih bjesomucno sve dok ti ne prokrvare jagodice. Mi svi redom smo jako disciplinovan narod i ne radimo apsolutno nista sto se kosi s propisima ili zdravim razumom.
zomri

#13932 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

mk ultra wrote: 27/03/2020 15:36
nekome wrote: 27/03/2020 15:24 pfff 90%... Zvuci kao propaganda ali ok...
Ja sam citao 80%, a onda od tih 20% što ima simptome, 30% mora na bolnicko lijecenje
to su statistike onih koji se testiraju, a testiraju se uglavnom oni koji trebaju neki vid liječenja. procjenjuje se da je onih koji se ne testiraju nego prebole kod kuće ili su asimptomatični nekoliko puta više.
Nivelacija

#13933 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Vecu stetu ce donijeti za zdravlje ove mjere nego virus, djeca su u samicama po stanovima vec 10 dana.
To ce biti traume uskoro. Nigdje nemaju ovako ostre mjere, ne mjere nego zlostavljanje.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13934 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

Nivelacija wrote: 27/03/2020 15:43 Vecu stetu ce donijeti za zdravlje ove mjere nego virus, djeca su u samicama po stanovima vec 10 dana.
To ce biti traume uskoro. Nigdje nemaju ovako ostre mjere, ne mjere nego zlostavljanje.
ko nema malo dijete u kući ne zna koliko je teško objasniti djetetu da ne može vani...
shape of despair

#13935 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

Nivelacija wrote: 27/03/2020 15:43 Vecu stetu ce donijeti za zdravlje ove mjere nego virus, djeca su u samicama po stanovima vec 10 dana.
Ja svoju dvojicu izveo danas 1 sat u park. Daj ba, poludiše djeca, samo se mlate, fursaju, lome, uopšte mi nisu moja djeca.
dječak sa šibicama

#13936 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

daddy-kool wrote: 27/03/2020 15:29 Probaj sa par stotina u BiH kojim treba intenzivna.
Sistem će početi pokazivati probleme kada bude oko 1000 registrovanih.
ako nastave ljude pustati da umiru u kuci, bez testiranja uz savjet jedite limuna i bijelog luka, nece
Bluemore

#13937 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Ci-Nick wrote: 27/03/2020 13:35
statixx wrote: 27/03/2020 11:48 Solak je toliki kreten da smatra da se on moze bolje brinuti za djecu od samih roditelja. Ako ce roditelj izvesti dijete u stenju na 30 minuta, naravno da ce paziti na njega i nece dozovoliti kontakt sa drugima. Uostalom dovoljno je da se zabrani odlazak u parkove oko zgrada.
Odluka je mogla da glasi " Da je maloljetnoj osobi dozvoljen izlazak samo u pratnji roditelja, staratelja ili punoljetnog člana porodice"
Znajuci kako se roditelji s djecom ponasajuwna primjer na vilsonovom jasno je zasto je mjera takva kakva jeste
Djeca zaraze roditelje.....
sumirprimus

#13938 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Kao roditelj ko i vecina vas koji su u dilemi izvest ili ne. Neka ih jos u kucama. Nista im nece falit. Danas bar imaju i ove igrice PS mobiteli u lontaktu su s drugom djecom onlajn skole hrana struja toplo. Na sigurnom su. Bolje i to nego strepit i kajat se posle.
MMM1977

#13939 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

daddy-kool wrote: 27/03/2020 15:10
MorningStar wrote: 27/03/2020 15:09
90 % ljudi ne primjeti uopste da je zarazeno, 5 % zahtjeva intenzivnu njegu 5% zavrsi na respiratorima zivotno ugrozeno.
Odakle su ovi podaci? :?

Nijedna studija koju sam čitao ne tvrdi ovo.
Neki dan sam gledao na CNN, sad se ne sjećam tačno ko je bio gost, uglavnom neki epidemiolog. Ista tvrdnja, da je stvarni broj zaraženih 10x veći nego što statistike pokazuju i da će mnogi zapravo prebolovati koronu a da neće ni znati da su bili bolesni.
Bluemore

#13940 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Jack Be Nimble wrote: 27/03/2020 13:49 Ne kontam zasto vam ne daju da hodate :? I ovdje je naredjeno da se sjedi kod kuce, ali mozes do prodavnice , setnja, biciklom, trcati. Samo da nisi u grupi, stalno 2m razmaka itd.
Kod nas je vecina naselja soliteri Ili kuce jedan do druge ...
A nesto se i ne drzimo reda

Puno je faktora rizika zbog kojij se mjere dovode u svakoj zemlji
Virus je isti Ali ostali uslovi nisu

Kod nas i zagadjenje zraka i aktivno i pasivno pusenje vecine statnovnika masovno sisa medju omladinom
Zdrvastvo sa svim onim manama
U italiji su bolnice bile kriticne radi bolnickih imfekcoja sa rezistntnim bajma po kojima su poznati a Sad je to doslo glave pacijntima koji su po bolnicama zavrsili
Eto da ne nabrajam dalje... nastavi niz zasto su kod nas mjere takve kakve jesu
Bluemore

#13941 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

dzipalo wrote: 27/03/2020 13:51
shalla wrote: 27/03/2020 13:40
avenija wrote: 27/03/2020 13:11 Ovo u Federaciji nisu mjere restrikcije pogotovo za djecu kao nigdje u svijetu, nego fasisticki zlocinacki poduhvat.
Polako, biće još veselije. Načuh neke nezvanične info da će se od ponedjeljka zatvoriti SVE. Dakle, samo firme od krucijalnog značaja nastavljaju raditi... Tek će to da bude erotika, baš me interesuje koliko će moći potrajati, ako do toga zaista i dođe
E tu smo ga najebali, i mi i oni na vlasti. Sumnjam da ce narod moci to podnijeti jer i ovako je manjak posla i prihoda, ako se jos to desi nece ljudi imati od cega zivjeti. Ja sam sve blizi Svedskom scenariju, pusti nas da se borimo pa ko ziv ko mrtav, mislim da ce nas vise najebati od ekonomskih posljedica nego od virusa.

Meni se cini da ovi nasi koji odlucuju ustvari samo prate portale, pa vide Kina pobjedila virus totalnim lockdown-om, i onda na sastanku kazu hajmo i mi ovako.
Svedski scenario u bosni
How yes no
Malo te prenijelo

Last edited by Bluemore on 27/03/2020 16:06, edited 1 time in total.
channel10

#13943 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

statixx wrote: 27/03/2020 14:49
channel10 wrote: 27/03/2020 14:17
Polako, biće još veselije. Načuh neke nezvanične info da će se od ponedjeljka zatvoriti SVE. Dakle, samo firme od krucijalnog značaja nastavljaju raditi... Tek će to da bude erotika, baš me interesuje koliko će moći potrajati, ako do toga zaista i dođe
Zar nije bilo bolje da su odmah sve zatvorili? Pogotovo zbog ekonomije! Ovako su ljudima naredili da zatvore i nemaju prometa vec ko zna koliko dana. Sad ako sve zatvore, produzavaju im agoniju kao i drzavi jos ko zna koliko i stvaraju svima ogromne gubitke. Zar nije bilo bolje odmah sve zatvoriti na mjesec dana i onda vidjeti sta dalje? Samim tim bi ekonomiju zaustavio na samo mjesec dana, a sta sad kad je bolest mozda uzela maha i sad sve to potraje dosta duze?!
Virus se moze zaustaviti ako bi se hipoteticki svi ukocili na 3 sedmice i cekali da izumre. Posto je to nemoguce, najozbiljnija varijanta je ovo sto predlazes, ali onda ti trebaju desetine hiljada testova da to vrijeme iskoristis da pronadjes sve kontakte u clusterima, testiras ih i izolujes od okoline. Mislis da su nasi sposobni uraditi nesto slicno ako se jedna Juzna Koreja muci.
Pa kad im stigne ovih 170 000 testova, neka tako nesto urade. Nadam se da nisu stali na ovih 170 000 i da su narucili jos 170 000 testova...
statixx

#13944 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Bluemore wrote: 27/03/2020 15:55
Ci-Nick wrote: 27/03/2020 13:35
statixx wrote: 27/03/2020 11:48 Solak je toliki kreten da smatra da se on moze bolje brinuti za djecu od samih roditelja. Ako ce roditelj izvesti dijete u stenju na 30 minuta, naravno da ce paziti na njega i nece dozovoliti kontakt sa drugima. Uostalom dovoljno je da se zabrani odlazak u parkove oko zgrada.
Odluka je mogla da glasi " Da je maloljetnoj osobi dozvoljen izlazak samo u pratnji roditelja, staratelja ili punoljetnog člana porodice"
Znajuci kako se roditelji s djecom ponasajuwna primjer na vilsonovom jasno je zasto je mjera takva kakva jeste
Djeca zaraze roditelje.....
To je u normalnim okolnostima, ali sad je vec svima jasna ozbiljnost situacije i savjet socijalnog distanciranja, vrti se doslovno na svakom mediju. Pojedincima koji se na obaziru na to je dzaba zatvoriti djecu u stan jer on ce otici ispred marketa da puse drugima za vratom i tuce se zbog vrece brasna.
avenija

#13945 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Hitno ublaziti mjere i dovesti na nivo odluka u RS.
Nadzorna_ploca

#13946 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Ova doktorica Bajraktarevic je bolja kad analizira navijace i kako imaju psiholoskih problema. :D
Ci-Nick

#13947 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

https://www.youtube.com/watch?v=1VOlFRg ... e=youtu.be
Ukratko čovjek kaže da ljudi umiru sa koronom a ne od korone. Umiru od loše higijene u bolnicama od multirezistentnih bakterija.
Tu je kao razlika između Njemačke i Italije ili Španije.
A bolnice su im uvijek pretrpane i kad naiđe epidemija gripe budu pretrpane
Pretpostalja da je broj inficiranih i onih koji su već imali susret sa koronom i deset puta veći od ovog koji se spominje u Italiji te da 95% ljudi ima nikakve ili samo lakše simptome.
Last edited by Ci-Nick on 27/03/2020 17:25, edited 4 times in total.
Bluemore

#13948 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Tomahawk11 wrote: 27/03/2020 13:54
avenija wrote: 27/03/2020 13:11 Ovo u Federaciji nisu mjere restrikcije pogotovo za djecu kao nigdje u svijetu, nego fasisticki zlocinacki poduhvat.
Kad donijeti odluke kojima će kompezirati to zatvaranje?
Nikad
Oni ceakaju pomoci i donacije da sebe opet malo poprave a narodu malo zamazu oci
I naravno kupe glasacko tijelo
Zivio bugarski vlakic
odmor

#13949 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by odmor »

mk ultra wrote: 27/03/2020 15:45
ko nema malo dijete u kući ne zna koliko je teško objasniti djetetu da ne može vani...
Prvo nema 10 dana, nego mislim da je 6. Jedino ako i prije toga roditelji nisu na svoju ruku uskracivali djeci na izlaze.
Drugo, ne mogu vjerovat da djeca hoce vani? Pa dok se moglo izlazit ja ne pamtim kad sam djecu vidio da igraju lopte ili curice lastike. To samo drzi mobitel, tablet, u kuci igra neki lolova. Sad kad ne mogu izaci, odjednom svi bi igrali klikera :D
biglebovski

#13950 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

statixx wrote: 27/03/2020 16:05 vrti se doslovno na svakom mediju
Index hr, 20.3.2020

https://www.index.hr/magazin/clanak/u-v ... 67099.aspx

Index hr. 27.3.2020

https://www.index.hr/magazin/clanak/dru ... 69527.aspx
Locked