Nagorno Karabah

Post Reply
saimidin

#13926 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

Sociolog wrote: 10/11/2020 12:09 Nisu mi jasni Azeri sto ovo nisu zavrsili do kraja skroz.

Ovako ce ovi opet jacati, pa za 5/10 godina opet.

Obi su bili u rasulu ko srpska Krajina.
Puno je tu stvari, uzmi da je moralo poginuti jos x AZ da oslobode I ostatak, koliko je vec poginulo ne znamo tacno, ali hajmo reci da je putin rekao oko 22.10. Po 2500 jednih I drugih, plus koliko jos posle, koliko jos para za dronove, municiju, ranjenih, pa sta ako AR gadjaju naftovode, rafinerije, pa za koliko je se AZ spremio, mozda su mislili da ce AR biti normalniji I uci u realne pregovore jos poske dzebraila, ???

+

Plus juce obori neko slucajno ruski helikopter u AR, mislim jest blizu granice, al
BRT

#13927 Re: Nagorno Karabah

Post by BRT »

saimidin wrote: 10/11/2020 12:12 Naravno puno je tu pitanja oko detalja, ali mislim da AZ ne trebaju insistirati da se AR ociste, to je poziv na genocid, mada nisu trebali dopustiti ulaz rusa na neogranicen period, mislim da su trebali ici na max 5 god I fajront, jer sad je nejasno koji je mehanizam da se povuku, da li se obje strane trebaju sloziti ili je dovoljan AZ, ovo je opasnost jer ako rusi kontrolisu I lachin koridor, eto ti opcije "beskonacnog" zamrznutog konflikta

+

Trebali su AZ traziti medjunarodni ugovor o priznanju granica izmedju AR I AZ, I da pasinjan prizna da je nk u AZ

Ali eto vrijeme je pred nama, zivi bili pa vidjeli, hice li se AR dozvati pameti, ili se trka u naoruzavanju nastavlja, I idu na produzetke
Mislim da je namjerno NK ostavljen ovako da Armeniji nikada ne bi naumpalo da se okrene ikome drugom sem Rusiji. NK će biti robijaška kugla za Armene dok ne stisnu zube i odsjeku nogu. S druge strane, Azerbejdžan treba biti više nego zadovoljan. NK je prazan od ljudi i teško da će se iko vratiti. Povlačeći paralelu s nama, sigurnost povratnika je bila veća, postojalo je mnogo ozbiljnije međunarodno učešće i uloženo je jako puno napora da se osigura povratak, pa je isti vrlo slab. S druge strane, bez svoje vojske i policije, a uz ruske mirotvorce koji ce tu biti 5 godina i vjerovatno se povući, teško da će se šaka Armenaca usuditi da se vrati. Sve i da se vrate, za 5 godina odu Rusi i prepušteni su sami sebi i neprijatelju s kojim ratuju od pamtivijeka. Stavim se u njihov položaj i nikad svoje dijete ne bih poveo nazad.
zilog

#13928 Re: Nagorno Karabah

Post by zilog »

Comanche wrote: 10/11/2020 12:21 Ovo je sad samo zamrznuti konflikt kakvih ima dosta na kavkazu. Ovi Jermeni se nece nikad pomiriti da su izgubili tu teritoriju i za 5-10 godina ce opet pokusat nesto. Sad su Azeri imali sansu da rijese taj Problem za svagda, bas kao i Hrvatska i popustili su pritisku.

Jedina nada je da se vecina ovih Jermena sad osjeca prodano i da se isele za Jermeniju pa da im se nema ko boriti za 5-10 godina.
I da su istjerali Armene iz NK, opet bi za tih 5-10 godina mogli tako i iz Armenije nagrnuti. Ovako su u paketu dobili koridor za Nakicevan, od kojeg su se neki ovdje osipali...

Inace, ovo sto je ostalo od NK je prdimahovina, bez ikakve strateske dubine...
BRT

#13929 Re: Nagorno Karabah

Post by BRT »

Image

počelo podjebavanje.
sitni svercer

#13930 Re: Nagorno Karabah

Post by sitni svercer »

Sociolog wrote: 10/11/2020 12:09 Nisu mi jasni Azeri sto ovo nisu zavrsili do kraja skroz.

rat je zavrsio bezuslovnom kapitulacijom armenije. cak ni kulturna automija nije na stolu. nastavak rata bu bio sa gubicima i naravno moguca optuznica za etnicko ciscenje. to da ce armenska strana jacati je iskljuceno jerbo su dosad jacali zahvaljujuci prirodnim bogatsvima karabacha. sla b sam sa postavljenjam linkob ali ako ukucas na google the economist WHERE DID ALL THE GOLD GO bude ti jasno puno toga 8)
Milenkov buraz

#13931 Re: Nagorno Karabah

Post by Milenkov buraz »

BRT wrote: 10/11/2020 12:32 Image

počelo podjebavanje.
:mrgreen: Hoće li nositi ovaj spomenik ili ostaje gdje jeste?
neko_sa_strane

#13932 Re: Nagorno Karabah

Post by neko_sa_strane »

Novosti wrote: 10/11/2020 12:15 Koji će biti status NK-a sada? Ako to ne riješe onda će otvorit vrata za sljedeći sukob/rat.
Da su pametni ne bi ograničavali prava Jermena jer bi se nakon 5 godina mogli pozdraviti sa slobodnim protokom roba, usluga i kapitala koridorom kroz Jermeniju. Jermenima je bolje da razviju ekonomski zemlju.
Last edited by neko_sa_strane on 10/11/2020 12:43, edited 1 time in total.
Vitezanin

#13933 Re: Nagorno Karabah

Post by Vitezanin »

BRT wrote: 10/11/2020 12:29
saimidin wrote: 10/11/2020 12:12 Naravno puno je tu pitanja oko detalja, ali mislim da AZ ne trebaju insistirati da se AR ociste, to je poziv na genocid, mada nisu trebali dopustiti ulaz rusa na neogranicen period, mislim da su trebali ici na max 5 god I fajront, jer sad je nejasno koji je mehanizam da se povuku, da li se obje strane trebaju sloziti ili je dovoljan AZ, ovo je opasnost jer ako rusi kontrolisu I lachin koridor, eto ti opcije "beskonacnog" zamrznutog konflikta

+

Trebali su AZ traziti medjunarodni ugovor o priznanju granica izmedju AR I AZ, I da pasinjan prizna da je nk u AZ

Ali eto vrijeme je pred nama, zivi bili pa vidjeli, hice li se AR dozvati pameti, ili se trka u naoruzavanju nastavlja, I idu na produzetke
Mislim da je namjerno NK ostavljen ovako da Armeniji nikada ne bi naumpalo da se okrene ikome drugom sem Rusiji. NK će biti robijaška kugla za Armene dok ne stisnu zube i odsjeku nogu. S druge strane, Azerbejdžan treba biti više nego zadovoljan. NK je prazan od ljudi i teško da će se iko vratiti. Povlačeći paralelu s nama, sigurnost povratnika je bila veća, postojalo je mnogo ozbiljnije međunarodno učešće i uloženo je jako puno napora da se osigura povratak, pa je isti vrlo slab. S druge strane, bez svoje vojske i policije, a uz ruske mirotvorce koji ce tu biti 5 godina i vjerovatno se povući, teško da će se šaka Armenaca usuditi da se vrati. Sve i da se vrate, za 5 godina odu Rusi i prepušteni su sami sebi i neprijatelju s kojim ratuju od pamtivijeka. Stavim se u njihov položaj i nikad svoje dijete ne bih poveo nazad.
Razlika je što je relativno malo civilne imovine uništeno u ovom ratu u Karabahu u odnosu na sistematsko paljenje koje je bilo u našem ratu i prvom karabaškom ratu devedesetih. Dakle, civili koji su sad otišli se mogu vratiti na gotovo, nisu im kuće popaljene. E sad, u glavama je ljudi, ali ipak mislim da će biti značajan broj ljudi koji će se vratiti s obzirom da su ruske vojne snage tu prisutne, a Rusima vjeruju.
BRT

#13934 Re: Nagorno Karabah

Post by BRT »

sitni svercer wrote: 10/11/2020 12:33

rat je zavrsio bezuslovnom kapitulacijom armenije. cak ni kulturna automija nije na stolu. nastavak rata bu bio sa gubicima i naravno moguca optuznica za etnicko ciscenje. to da ce armenska strana jacati je iskljuceno jerbo su dosad jacali zahvaljujuci prirodnim bogatsvima karabacha. sla b sam sa postavljenjam linkob ali ako ukucas na google the economist WHERE DID ALL THE GOLD GO bude ti jasno puno toga 8)
Osim toga, Azeri su dobili koridor za Nahcivan, a to ni u ludilu ne bi mogli vojno.
Juliuscezar

#13935 Re: Nagorno Karabah

Post by Juliuscezar »

Vitezanin wrote: 10/11/2020 12:34

+

Razlika je što je relativno malo civilne imovine uništeno u ovom ratu u Karabahu u odnosu na sistematsko paljenje koje je bilo u našem ratu i prvom karabaškom ratu devedesetih. Dakle, civili koji su sad otišli se mogu vratiti na gotovo, nisu im kuće popaljene. E sad, u glavama je ljudi, ali ipak mislim da će biti značajan broj ljudi koji će se vratiti s obzirom da su ruske vojne snage tu prisutne, a Rusima vjeruju.
Ako sam dobro shvatio ruske snage su prisutne samo na dijelu teritorije NK koji je bio pod kontrolom Armenije, ovo ostalo na jugu je puna kontrolua Azera.
sumirprimus

#13936 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Nk je sad za armene sto je kosovo za srbiju od 99te. Pisi gotovo i propalo. S tim da je nk i zvanicno dio azerbejdzana.
Azerski pasos i granica im ne ginu.
addem

#13937 Re: Nagorno Karabah

Post by addem »

U naslovu:
Nothing good. The country is plunging into post-war post-defeatist chaos, and it is not excluded in a series of revolutionary power changes. One thing can be said with complete certainty - there is no longer any political future for Nikol Pashinyan.
If there is any future for him at all. After all, the Armenian "patriots" have already declared him an enemy of the people and are thirsting for his blood
Last edited by addem on 10/11/2020 12:45, edited 5 times in total.
Hrmpallier

#13938 Re: Nagorno Karabah

Post by Hrmpallier »

Armeni su se izvukli od pada "glavnog grada", što bi imalo razorne posljedice na njihov mit o vojnoj snazi i nepobjedivosti. Ovako, sačuvali su rogove za neka nova vremena i prilike.

Azeri/Hazari im to nisu trebali dozvoliti da se izvuku iz rata bez kapitalnog gubitka, makar im poslije rata i vratili nazad taj "glavni grad".
Bili bi sigurniji da se tamo neće opet pojaviti zločinačke ideje, ne o armenskom Karambahu, nego o uništavanju drugih u ime mitova i naciona.
neko_sa_strane

#13939 Re: Nagorno Karabah

Post by neko_sa_strane »

Ako su Azeri u stvari Hazari nije ni čudo što imaju odlične odnose sa Izraelom.
Nespin

#13940 Re: Nagorno Karabah

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 13/02/2022 20:07, edited 1 time in total.
Benjo34

#13941 Re: Nagorno Karabah

Post by Benjo34 »

+

BRT pogodio si u srž. NK je Armeniji omča oko vrata od koje će se morat oslobodit kad tad. Bolje prije nego kasnije. Trendovi ne idu u korist Armenije i armenaca. Demografski nestaju, natalitet loš, ekonomija propada. Azeri u kontra smijeru sve.
zilog

#13942 Re: Nagorno Karabah

Post by zilog »

Hrmpallier wrote: 10/11/2020 12:42 Armeni su se izvukli od pada "glavnog grada", što bi imalo razorne posljedice na njihov mit o vojnoj snazi i nepobjedivosti. Ovako, sačuvali su rogove za neka nova vremena i prilike.

Azeri/Hazari im to nisu trebali dozvoliti da se izvuku iz rata bez kapitalnog gubitka, makar im poslije rata i vratili nazad taj "glavni grad".
Bili bi sigurniji da se tamo neće opet pojaviti zločinačke ideje, ne o armenskom Karambahu, nego o uništavanju drugih u ime mitova i naciona.
Tu ulogu je odigrala Shusha, ta "neosvojiva tvrdjava" na 1400-1800 mnv. Azeri je ne oslobodise Bajrama (nisu ni mogli letjeti tada), tenkovima i oklopom (nisu imali kuda), vec pjesadijom... :shock:

Ovaj samar ce generacijama odzvanjati u usima... :lol:
neko_sa_strane

#13943 Re: Nagorno Karabah

Post by neko_sa_strane »

Nije Jermenija baš bez resursa. Prirodni resursi Jermenije uključuju zlato, srebro, molibden, aluminij, bakar itd. Sedamdeset procenata zemlje je obradivo.
Maliodmene

#13944 Re: Nagorno Karabah

Post by Maliodmene »

Pa ljudi ti se popeli preko planine i zauzeli grad i cudimo se sto im ganjaju politicare :lol:

Bruka i sramota
BRT

#13945 Re: Nagorno Karabah

Post by BRT »

Evo Pashiniyana live na facebooku. Šteta, samo sam dušman razumio.
addem

#13946 Re: Nagorno Karabah

Post by addem »

Ovo ce Armenima biti tesko da svare, ali mislim da ce napokon moci da se okrenu sami sebi, ekonomskom razvoju. Koliko su novca bili ulagali u vojsku, imali zamrznuti konflikt, sad ce ako nista to moci da ulazu u sebe. Karabah je dio azerbejdzana u kojem zive armeni, posteno, imace neku kulturnu autonomiju i to je dosta. To je svakako mali broj ljudi koji tamo zivi i koji ce se sa vremenom gledati da iseli. Azerbejdzan ce napokon izaci na svoje granice prema armeniji ali sad valja mnogo novca da se ulozi u infrastrukturu. Ja licno jedva cekam da Azeri mirno udju u Agdam, to ce biti dan velikog ponosa.
BRT

#13947 Re: Nagorno Karabah

Post by BRT »

bhnapoleon1 wrote: 10/11/2020 12:38
Vitezanin wrote: 10/11/2020 12:34

Ako sam dobro shvatio ruske snage su prisutne samo na dijelu teritorije NK koji je bio pod kontrolom Armenije, ovo ostalo na jugu je puna kontrolua Azera.
I Rusi ostaju 5 godina sa mogućnošću produženja. Odlaze nakon 5 godina ako ijedna od strana to zatraži. Kladim se da će Azerbejdžan to tražiti.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#13948 Re: Nagorno Karabah

Post by corolla02 »

sumirprimus wrote: 10/11/2020 12:38 Nk je sad za armene sto je kosovo za srbiju od 99te. Pisi gotovo i propalo. S tim da je nk i zvanicno dio azerbejdzana.
Azerski pasos i granica im ne ginu.
To je to👍
neko_sa_strane

#13949 Re: Nagorno Karabah

Post by neko_sa_strane »

Postoji začkoljica. Ako Azeri budu tražili od Rusa da odu u tom slučaju Azeri i Jermeni preuzimaju kontrolu nad Lachin odnosno Meghri koridorima. Ko garantuje da neće opet blokirati transport jedni drugima?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#13950 Re: Nagorno Karabah

Post by corolla02 »

bhnapoleon1 wrote: 10/11/2020 12:24
japin_mutapi wrote: 10/11/2020 12:20 Biće kao SAO istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Mala teritorija bez operativne dubine, laka za nadgledati, opkoljena i u dometu artiljerije sa svih strane plus dronovi i avijacija. Bez teškog naoružanja, tenkova, PVO, specijalnih jedinica. Sa manjkom svega od para, opreme, municije, oružja, goriva, rezervnih dijelova, kasarni itd.
Rusi će biti vrlo konstruktivni po tom pitanju. To im i jeste posao. Razoružati okupacione snage a ne jačanje i utvrđivanje njihovih položaja. Uz pružanje sigurnosti stanovnicima.

Aferim, Azeri.
Azeri su budale ako su nakon svega pristali na išta manje
Dobili su koridor za njihovo ostrvo, ne zaboravi
Post Reply