Fudo Bosna wrote:
Na ovakve gluposti je bespredmetno davati komentar. Bio sam u Turskoj x puta, znam masu Bosnjaka porijeklom iz ex Yu i BIH tamo, bio u dosta njihovih pogona i ostalih ljudi porijeklom sa nasih prostora, nemas pojma a i optrecen si predrasudama, boli me cosak, tvoj problem, lijeci sopstveno neznanje i predrasude, internet ti nece tu mnogo pomoci...
Turska je , koliko god je ti i slicni tebi ne "gotivio", iz tebi /Vama znanih razloga , ekonomska i vojna sila, II sila NATO pakta i medju 20 tak najjacih ekonomija svijeta, a to sto imas/i imate , vi ostali komplekse prema Turskoj , tvoj je /Vas osobni problem, mozda su Cro ili Srbija po tebi "jace " ekonomije, poredis grebenu Holandiju, smijesan si pravo...
Bio tamo x puta, znam nase ljude industrijalce tamo, imam tamo i familije, pa covjece jedna Bursa ili samo dio Istanbula imaju jacu ekonomiju nego vecina malih, banana EU drzava...(osim ako ih poredis sa velesilama, Makedonijom, Cro, BIH i sl,. e onda drugo..

, oplakah)
Neke moje kolege su preko svojih faxova saradjivali sa Turskim faxovima, 15 godina su ispred BIH na tom polju samo, ma ne pardon, oni proizvode samo , i izvoze samo , po tebi: limun, kamenje, i sl, e drugar, opasan ti i "greben /wikpedija ", izvor informacija, smijesan si..
Jedina sansa za njih je upravo da Turska da ne udje u Vasu propalu EU, pricekaj koju godinu, pa ces vidjeti da je Grcka samo pocetak, imaces nazalost i Portugal, Cro, Italiju, da nazalost, to je tvorevina "elite" koja ce se sama
od sebe urusiti, a sta ce biti sa Turskom ne znam,( ako ih ne popuste ovi kreteni iza scene , kreatori Novog poretka) , a ako se izbore sa tom "bagrom", itekako ce biti uspjesni bez demokratske EU, a pricu o limunu i ostale gluposti pisi kada obidjes 10 tak fabrika i predjes Tursku uzduz i poprijeko, a pun je internet nekih likova teoreticara, koji nam citaju /citiraju nafrizirane internet gluposti , a eto ti/Vam dotle, vrlo "uspjesnih EU uzdanica", :Cro, Grcke, Bugara itd pa ih hvalite divite im se...
Puno ce jos vode proteci dok nas balkanski covjek ne skonta da je EU zbog velikih a ne za "spasavanje", malih: Cro, C.Gore, nase jadne BIH i slicno, a nadam se da su u navecoj ekonomskoj sili jugoistocnog dijela Evrope i tog dijela Azije , Turskoj, to vec skontali !
jedini razlog sto cu odgovoriti na more ovih gluposti sto si navaljao je sto si dugo na forumu.
moj dobri fudo, koga ti znas, kod koga si ti bio, i kakva svjetska cuda imaju ti tvoja poznanici je totalno nebitno. apsolutno nebitno.
turska je nakon 7-8 godina i skoro 30 kvartala pozitive u trecem kvartalu imala -1,8%. To su podaci od neki dan turskog zavoda za staistiku. Vecina svjetskih bonitetnih agencija je turski kreditni rejetnig strpala u "junk", lira je izgubila vrijednost prema svim vodecim valutama, pao uvoz, pao izvoz, pale strane investicije, pao turizam, nafta i dalje poskupljuje a turska je mora uvziti, ta vojna sila koju spominjes je nedavno pokusala vojni udar u vlastitioj drzavi, ta vojna sila svoju vatrenu moc vec mjesecima pokazuje jedino razaranjem vlastitih gradova.
ono sto sam juce nagovjestio danas se i potvrdilo, fed je digao kamate 0,25% i dok ovo pisem lira tone i dalje uprkos masovnoj potraznji u turskoj zbog poziva za prodajom deviza. ali cak i bez feda osim pljackanja vlastitog naroda i firmi, briljantna akcija prodaje dolara i eura nije ojacala liru jer se sa 3,50 spustala jedva na 3,45 za dolar. prva reakcija na fed je trenutnih 3,53.
svim tim izazovima treba da se suprotstavi brko, covjek koji osim toga sto je glavni krivac zbog svega navedenog i koji nije vidio vojni udar pred ocima, sa svojim revolucionarnim idejama poput ove prodaje deviza ili svog standardnog drzanja govora upravi drzavne centralne banke o visini kamatnih stopa (jer sta oni znaju, kad brko zna bolje), a ne trebamo zaboraviti ni najveci hit od svih kada je nedavno rekao kako u turskoj ima milion firmi i ako svaka zaposli samo jednog radnika otvorice se milion radnih mjesta
naprosto se pitam kako mu nobel izmice. ne znam sta je bilo sa implementacijom ove milionske ideje ali to je stvarno bez komentara. jos kada tu dodas politicke fule jer se u egiptu kladio na pogresnog konja, isto tako i u siriji, pljuvo pa lizo sa izraelom i rusima...
ako tebi takav lik uliva povjerenje, onda ja tu nemam sta da dodam.
a sto se tice limunova, kamencica i gaca i carapa, tu skoro da nema karikiranja koliko god to smjesno zvuclao. limun jeste najaveci izvozni proizvod u rusiju, kamencici jesu u kinu, a ni gace i carape nisu pretjerivanje jer turska ima 50 milijardi dolara manji izvoz od uvoza. ali kada pogledas samo tekstilnu industriju (ono sto ja zovem gace i carape) izvoz je 30 milijardi dolara veci od uvoza i to uglavnom uvaljuju zapadu jer je zapad osim pret-a-portea skoro iskorijenio tekstilnu industriju jer je manuelna pa je izmjestio po aziji i turskoj, a i kod nas cvjeta u zadnje vrijeme.
opet ponavljam, turskoj nema napretka bez zapada, a zasto se sami okrecu od zapada je neobjasnjivo.
zapad propast nece i ne moze, a i da kojim slucajem propadne sa njim bi propao i ostatak svijeta jer ne bi imao ko da preuze palicu napretka. to ce biti tako sve dok se na istoku ne pocnu pojavljivati genijalne i komercijalne ideje i znanja.
do tada treba jestijos dosta pure i od zapada uciti i krasti znanje. nema u tome nista lose ni sramno jer je i zapad to radio i jos uvijek radi. ali sam se odreci toga iz kaprica je glupost bez presedana.