Danasnji "feminizam"
- S4mpion
#13926 Re: Danasnji "feminizam"
Ovom, što sa čekićem i nožem umlati ženu, očigledno nisu pričale ništa, jer je to preveliki zalogaj za njih, ali zato dođu na forum i tu će pričat' na pauzi između frizera i manikira.
- dale cooper
#13927 Re: Danasnji "feminizam"
Mnogo veći problem je što žrtve nemaju koristi od države. Feministkinje ukazuju upravo na ove stvari na koje se ovaj izvještaj referira,S4mpion wrote: ↑18/12/2020 14:39 Branje poena na zlostavljanim ženama kojima feministkinje, očigledno, nisu bile ni od kakve koristi:
wewa wrote: ↑18/12/2020 13:22 https://zurnal.info/novost/23627/za-sam ... u-porodici
Od januara do septembra ove godine, prema podacima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, u Federaciji BiH zabilježeno je 614 krivičnih djela nasilja u porodici.
U Republici Srpskoj Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prvih šest mjeseci ove godine zaprimilo 549 prijava nasilja u porodici. U oba entiteta, u većini slučajeva, žrtve nasilja u porodici su bile žene. Podaci nevladinih organizacija samo iz marta ove godine govore o povećanju slučajeva nasilja na ženama u BiH u prosjeku za 20 do 30 posto, kao i povećanju poziva na SOS telefone za 10 do 20 posto.
potiču raspravu i vrše pritisak, to je sve što i mogu uraditi, jer nisu u poziciji moći. Problem je što oni koji jesu u poziciji ne rade
svoj posao.
- S4mpion
#13928 Re: Danasnji "feminizam"
Pogledajte samo ovo:
"Piši šta misliš ili ću te proglasiti ubicom."wewa wrote: ↑18/12/2020 14:56pisi sta mislis, onda. da ne bude da je do onog ko tumaci.
inace, nasilje u porodici jeste ogroman problem, rodno zasnovano nasilje također. dio problema i jeste relativizacija, bas kao i uljepsano izvjestavanje u medijima, kao i mentalitet u kojem se u slucajevima nasilja obavezno razmislja o okidacu, a ne o samom nasilnom cinu. problem je i zakonodavstvo koje ne poznaje pojmove poput femicida, koje je neuskladjeno s medjunarodnim konvencijama ciji smo potpisnici, koje predvidja nedovoljne kazne.
-
Hakiz
#13929 Re: Danasnji "feminizam"
Žene su uvije imale opciju da se suprotstave.vjeshalica wrote: ↑17/12/2020 23:20Ne znas istorijat obrezivanja zena
Sve je poteklo od kulta i mitologije da je vagina prijetnja muskarcevom penisu i da ce ga odsjeci/ili ako klitoris dohvati penis...tako te varijacije nebuloza koje su se ukorijenile
To sto se zene sakate, nije poteklo od zenske volje, vec od mitologije muske i na kraju usadjene kontrole nad zeninom vaginom i seksualnoscu gdje muskarac postaje vlasnikom iste
Gdje su ti muskarci koji ne zele da prihvate osakacenu zenu?
I oni ocito vrlo rado to cijene i samo su im takve zene pozeljne i doprinose tom barbarizmu kroz svojr zatucane stavove
Ponekad, su izjave u rangu FGMa, ne moras nekoga osakatiti dovoljno je da izvaljivas gluposti.....
To što nisu, što su vijekovima pa i milenijima pristajale na potčinjeni položaj zbog tradicije, religije i ko zna kakvih još razloga, pa se tek sada, i to ne svuda, sjetile da bi mogle da se konačno probude nemojte nama stavljati na dušu.
Svako se ponašaonako kako mu se dozvoli. To što su žene dozvoljavale muškarcima da se ponašaju prema njima kako su se ponašali to je ipak do žena.
Pa, majku mu, ona jadnica žena Henrija 8. je na kraju završila bez glave. Da je ubila Henrija za vrijeme seksa ili na spavanju, opet bi joj bilo isto, ostala bi bez glave, ali u ovom slučaju barem bi bilo sa razlogom.
I tako kroz istoriju milijarde što znanih što neznanih žena. Jadnice muž ih tuče toliko da ih na kraju ubije. Pa, draga moja, prekolji ga dok spava. Možda ti nađu i neku olakšavajuću okolnost pa ti kazna bude manja nego što bi inače bila. Ovako će te kreten ubiti ni za šta.
Znači, same ste sebi krive.
-
Hakiz
#13930 Re: Danasnji "feminizam"
Pa, kao što rekoh, da vas je u prošlosti bilo dovoljno koje ste posezale za čekićem i nožem prije njega, danas ovo ne bismo pričali. Problam nasilja prema ženama ili ne bi postojao ili bi bio mnogo manji.wewa wrote: ↑18/12/2020 09:21osim zasluzene lose reputacije, ne vidim da se iko ozbiljno kaznjava zbog krsenja osnovnih ljudskih prava.
reakcije svijeta, famozne 'medjunarodne zajednice', svode se na zabrinuto mahanje glavom.
nego, bosanske i hercegovacke feministkinje ne mogu spasiti zene u Egiptu, zene u Kolumbiji, ni Ujgurke u Kini.
ono sto mozemo jeste pricati o svim nacinima na koje se prava zena u svijetu krse, dizati svoj glas i nadati se, buditi svijest prosjecnog bosanskog brdskog muskarca o tome da su i zene ljudi i da zasluzujemo jednakopravan tretman u kuci, skoli, na poslu, u drustvu opcenito.
pa mozda, samo mozda jedan od dojucerasnjih alfa muzjaka ne posegne za cekicem i nozem kao sredstvom da zavrsi bracnu svadju.
Opet je do vas.
-
Hakiz
#13931 Re: Danasnji "feminizam"
Naravno da trebate biti sretne da su izuzeci.wewa wrote: ↑18/12/2020 11:31sta, treba da budemo sretne jer su zenoubice izuzeci iz muske populacije, a ne pravilo? cujes li ti sebe?MarlboroGold wrote: ↑18/12/2020 11:29 Taj sa čekićem i nožem je izuzetak, a ne pravilo. Nemojte ni pokušavati to predstavljati većim nego što jeste.
Šta bi ti, da nisu izuzeci nego da su pravilo, tada bi bila sretnija?
-
Hakiz
#13932 Re: Danasnji "feminizam"
A žene koje i dođu na poziciju moći, ne koriste tu poziciju da "ucijene" muške kolege da se pozabave pitanjem nasilja. Na primjer da neka ministrica neće da da glas u vladi za neki prijedlog zakona dok se paralelno na napravi prijedlog zakona koji je efikasniji u borbi protiv nasilja nad ženama itd.dale cooper wrote: ↑18/12/2020 14:57Mnogo veći problem je što žrtve nemaju koristi od države. Feministkinje ukazuju upravo na ove stvari na koje se ovaj izvještaj referira,
potiču raspravu i vrše pritisak, to je sve što i mogu uraditi, jer nisu u poziciji moći. Problem je što oni koji jesu u poziciji ne rade
svoj posao.
Znači, na kraju nema drugog zaključka nego da su žene same krive za svoju sudbinu.
- dale cooper
#13933 Re: Danasnji "feminizam"
Političari, bez obzira na spol, su na ovim prostorima obično poslušnici vođa partija i partijske ideologije. Ana Brnabić je recimo klasičan primjer.Hakiz wrote: ↑18/12/2020 16:34A žene koje i dođu na poziciju moći, ne koriste tu poziciju da "ucijene" muške kolege da se pozabave pitanjem nasilja. Na primjer da neka ministrica neće da da glas u vladi za neki prijedlog zakona dok se paralelno na napravi prijedlog zakona koji je efikasniji u borbi protiv nasilja nad ženama itd.dale cooper wrote: ↑18/12/2020 14:57Mnogo veći problem je što žrtve nemaju koristi od države. Feministkinje ukazuju upravo na ove stvari na koje se ovaj izvještaj referira,
svoj posao.
Znači, na kraju nema drugog zaključka nego da su žene same krive za svoju sudbinu.
Pripadnica LGBT populacije koja osim što je bila na prideu faktički nije ništa učinila za tu istu zajednicu. čak ni u smislu priznavanja nekih
osnovnih građanskih prava koja postoje recimo u susjednoj Hrvatskoj.
Druga je stvar na zapadu, gdje političari na određenim programima i obećanjima dobiju izbore pa onda moraju i raditi da te stvari
ostvare, jer inače će ih se kazniti na sljedećim izborima. Kod nas toga jednostavno nema, jer nam manjka građanske odgovornosti
i angažovanosti i još smo dodatno torovski podijeljeni.
Tako da se ne bih složio sa tvojim zaključkom, barem gledajući situaciju globalno.
- S4mpion
#13934 Re: Danasnji "feminizam"
sherbett wrote: ↑18/12/2020 16:07Koje konkretne radnje predlazes?wewa wrote: ↑18/12/2020 14:56pisi sta mislis, onda. da ne bude da je do onog ko tumaci.
inace, nasilje u porodici jeste ogroman problem, rodno zasnovano nasilje također. dio problema i jeste relativizacija, bas kao i uljepsano izvjestavanje u medijima, kao i mentalitet u kojem se u slucajevima nasilja obavezno razmislja o okidacu, a ne o samom nasilnom cinu. problem je i zakonodavstvo koje ne poznaje pojmove poput femicida, koje je neuskladjeno s medjunarodnim konvencijama ciji smo potpisnici, koje predvidja nedovoljne kazne.
Jer realno, te zene nemaju apsolutno nikakve koristi od konstantnog iznosenja ovih statistika po forumu
Kako ti konkretno djelujes?
Kako itko s ove besmislene teme djeluje na problem putem tipkovnice iz svoje sigurne i komforne zone?
-
Hakiz
#13935 Re: Danasnji "feminizam"
Pa, neka političarke "promijene paradigmu" kod nas. Neću je ja mijenjati, one su tražile glas plačući "da je više žena u politici..." Da vidimo, možda dobiju i više glasova. Neka ove koje su dobile raskrče put, neka ne budu Ana.dale cooper wrote: ↑18/12/2020 17:18Političari, bez obzira na spol, su na ovim prostorima obično poslušnici vođa partija i partijske ideologije. Ana Brnabić je recimo klasičan primjer.Hakiz wrote: ↑18/12/2020 16:34A žene koje i dođu na poziciju moći, ne koriste tu poziciju da "ucijene" muške kolege da se pozabave pitanjem nasilja. Na primjer da neka ministrica neće da da glas u vladi za neki prijedlog zakona dok se paralelno na napravi prijedlog zakona koji je efikasniji u borbi protiv nasilja nad ženama itd.dale cooper wrote: ↑18/12/2020 14:57
Mnogo veći problem je što žrtve nemaju koristi od države. Feministkinje ukazuju upravo na ove stvari na koje se ovaj izvještaj referira,
svoj posao.
Pripadnica LGBT populacije koja osim što je bila na prideu faktički nije ništa učinila za tu istu zajednicu. čak ni u smislu priznavanja nekih
Druga je stvar na zapadu, gdje političari na određenim programima i obećanjima dobiju izbore pa onda moraju i raditi da te stvari
ostvare, jer inače će ih se kazniti na sljedećim izborima. Kod nas toga jednostavno nema, jer nam manjka građanske odgovornosti
Tako da se ne bih složio sa tvojim zaključkom, barem gledajući situaciju globalno.
- dale cooper
#13936 Re: Danasnji "feminizam"
U našoj politici ti je sve bazirano na poslušnosti čiji je temelj vlastiti interes i karijerizam i uobičajene su te promjene paradigme i partijskihHakiz wrote: ↑18/12/2020 17:24Pa, neka političarke "promijene paradigmu" kod nas. Neću je ja mijenjati, one su tražile glas plačući "da je više žena u politici..." Da vidimo, možda dobiju i više glasova. Neka ove koje su dobile raskrče put, neka ne budu Ana.dale cooper wrote: ↑18/12/2020 17:18Političari, bez obzira na spol, su na ovim prostorima obično poslušnici vođa partija i partijske ideologije. Ana Brnabić je recimo klasičan primjer.Hakiz wrote: ↑18/12/2020 16:34
A žene koje i dođu na poziciju moći, ne koriste tu poziciju da "ucijene" muške kolege da se pozabave pitanjem nasilja. Na primjer da neka ministrica neće da da glas u vladi za neki prijedlog zakona dok se paralelno na napravi prijedlog zakona koji je efikasniji u borbi protiv nasilja nad ženama itd.
dresova kada onaj prethodni više ne služi svrsi. Tako da su i te floskule "da je više žena u politici..." za većinu političarki ali i političara,
jer je ovdje spol manje važan kada je u pitanju politika, upravo samo to...floskule. Čast izuzetcima naravno.
-
Guadalajara
#13937 Re: Danasnji "feminizam"
bravo šerbo 
- S4mpion
#13938 Re: Danasnji "feminizam"
Klix-ove feministice, nažalost, za žene ne znaju uraditi ništa izvan tipkovnice.
Spominju se ugrožene Egipćanke, Indijke, ali ništa konkretno, jer, kako kažu klix-ove feministice:
Spominju se ugrožene Egipćanke, Indijke, ali ništa konkretno, jer, kako kažu klix-ove feministice:
wewa wrote: ↑18/12/2020 09:21osim zasluzene lose reputacije, ne vidim da se iko ozbiljno kaznjava zbog krsenja osnovnih ljudskih prava.
reakcije svijeta, famozne 'medjunarodne zajednice', svode se na zabrinuto mahanje glavom.
nego, bosanske i hercegovacke feministkinje ne mogu spasiti zene u Egiptu, zene u Kolumbiji, ni Ujgurke u Kini.
ono sto mozemo jeste pricati....
-
Hakiz
#13939 Re: Danasnji "feminizam"
Svaka ti dala...sherbett wrote: ↑18/12/2020 17:48Na svaku vlast u svijetu mogu utjecati interesne grupe civilnog drustva, a osobito u demokratskim, parlamentarnim sustavima gdje vlast proizlazi iz naroda.dale cooper wrote: ↑18/12/2020 17:36U našoj politici ti je sve bazirano na poslušnosti čiji je temelj vlastiti interes i karijerizam i uobičajene su te promjene paradigme i partijskih
dresova kada onaj prethodni više ne služi svrsi. Tako da su i te floskule "da je više žena u politici..." za većinu političarki ali i političara,
jer je ovdje spol manje važan kada je u pitanju politika, upravo samo to...floskule. Čast izuzetcima naravno.
Jedina floskula je opravdanje koje oni koji tipkaju po tipkivvicama iz svoje zone komfora i sigurnosti, upravo pronalazenje opravdanja umjesto nacina.
Te je kriv odgoj, te je krivo odrastanje na selu, te je kriv patrijarhat.. Ajte u picku materinu![]()
Sta je uradjeno da se ista od toga promijeni?
Grupe za pritisak, grupe civilnog drustva, izadju van, galame, traze! Ne drkaju po tipkovnici i ne svrsavaju na statisticke podatke. Pronalaze nacin da zastite zrtve nasilja na raznim nivoima, od financijske sigurnosti do psiholoske pomoci.
DJELUJ I MIJENJAJ, NE DRKAJ PO TIPKOVNICI!
(vrijedi za sve!)
...vode iz bokala.
- dale cooper
#13940 Re: Danasnji "feminizam"
Jel' se ti to zajebavaš? Politički sistemi na ovim prostorima su samo nominalno demokratski i parlamentarni, u stvarnosti su sve osimsherbett wrote: ↑18/12/2020 17:48Na svaku vlast u svijetu mogu utjecati interesne grupe civilnog drustva, a osobito u demokratskim, parlamentarnim sustavima gdje vlast proizlazi iz naroda.dale cooper wrote: ↑18/12/2020 17:36U našoj politici ti je sve bazirano na poslušnosti čiji je temelj vlastiti interes i karijerizam i uobičajene su te promjene paradigme i partijskih
Jedina floskula je opravdanje koje oni koji tipkaju po tipkivvicama iz svoje zone komfora i sigurnosti, upravo pronalazenje opravdanja umjesto nacina.
Te je kriv odgoj, te je krivo odrastanje na selu, te je kriv patrijarhat.. Ajte u picku materinu![]()
Grupe za pritisak, grupe civilnog drustva, izadju van, galame, traze! Ne drkaju po tipkovnici i ne svrsavaju na statisticke podatke. Pronalaze nacin da zastite zrtve nasilja na raznim nivoima, od financijske sigurnosti do psiholoske pomoci.
(vrijedi za sve!)
toga.
A ti znaš da nismo angažovani kroz udruge civilnog društva...kako?
forumu, možemo vala i mi normalno raspravljati o stvarima koje su vezane za temu na kojoj pišemo.
I nemoj mi molim te ti koja glasaš za HDZ pametovati i držati predavanja o djelovanju i mijenjanju.
- dale cooper
#13941 Re: Danasnji "feminizam"
Čuj ja se pronašao, a ona mene kvotala.sherbett wrote: ↑18/12/2020 18:24A znaci pronasao si se, drkarosu?dale cooper wrote: ↑18/12/2020 18:19Jel' se ti to zajebavaš? Politički sistemi na ovim prostorima su samo nominalno demokratski i parlamentarni, u stvarnosti su sve osimsherbett wrote: ↑18/12/2020 17:48
Na svaku vlast u svijetu mogu utjecati interesne grupe civilnog drustva, a osobito u demokratskim, parlamentarnim sustavima gdje vlast proizlazi iz naroda.
(vrijedi za sve!)
toga.
A ti znaš da nismo angažovani kroz udruge civilnog društva...kako?Ako ti možeš tersati i podjebavati sve i svakoga na ovom
forumu, možemo vala i mi normalno raspravljati o stvarima koje su vezane za temu na kojoj pišemo.
I nemoj mi molim te ti koja glasaš za HDZ pametovati i držati predavanja o djelovanju i mijenjanju.![]()
Je, znam da boli..
I smanji doživljaj, nisam ti ja jedan od forumskih jarana.
- dale cooper
#13942 Re: Danasnji "feminizam"
Čekaj ti si mene kvotala, ali sam ipak ja tebe prvi kvotao?sherbett wrote: ↑18/12/2020 18:36Kvotala sam te jer me tvoj post asocirao da komentiram sto sam i komentirala.dale cooper wrote: ↑18/12/2020 18:26Čuj ja se pronašao, a ona mene kvotala.![]()
I smanji doživljaj, nisam ti ja jedan od forumskih jarana.
Da si zaista objektivan i prosvjecen kao sto se furas da jesi, onda ne bi selektivno citao moj post gdje na kraju naznacujem kako vrijedi za sve.
Pa vidi, ti si prvi kvotao mene i postavio standarde komunikacije
Posto si zapoceo ad hominem, najnize sto si mogao (jer ti ipak postujes zene i njihova prava na jednakost i dostojanstvo), onda je valjda na meni da kao gost ispostujem domacina i njegov nivo, jer prosto osjecam da se osjetio ugrozenim, a ne zato sto sam toboze pomislila kako smo ti i ja u ikojem scenariju, nedaj Boze jarani![]()
Al eto, pokazao si svojim nacinom komunikacije sa mnom tko si i sta si, a to je - niš koristi za zene zrtve nasilja, drkarosu![]()
Next please![]()
Ja poštujem svakoga do one mjere do koje taj mene poštuje. I kada me se hinjski počne prozivati i podjebavati ja ću da uzvratim,
nebitno da li si žensko, muško ili nešto drugo. Ne diskriminišem.
Ti si odavno otišla do vraga sa svojim načinom komunikacije. Da me imalo boli briga, mogao bih te komotno prijaviti za vrijeđanje.
Ali neću, možda je ovo jedino zadovoljstvo što imaš u životu, pa ne bih da budem zlonamjeran da ti i to oduzmem.
Tebi svakako valja sa sobom živjeti.
Uživaj!
-
Hakiz
#13943 Re: Danasnji "feminizam"
Ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog.
A ja nađem način da neću
A ja nađem način da neću
- dale cooper
#13944 Re: Danasnji "feminizam"
Nije riječ o nikakavoj zaslijepljenosti već o činjenici da je kada su ženska prava u pitanju kao i pitanja LGBTQ i drugih manjinskihsherbett wrote: ↑18/12/2020 18:59
Ti si decko toliko plastican i plitak da uopce ne citas sto ja pisem od svoje zaslijepljenosti time da mene mrzis jer glasam za HDZ, pa onda samo dalje trazis razloge da me omalovazavas i diskreditiras istinu koju pisem.
Sve to sto si ti ad hominem iznio kao pokusaj diskreditacije mojih kritika drustva kojeg si predstavnik, zapravo samo dokazuje moje tvrdnje i osnove mojih kritika
Nisi se niti jednom rjecju osvrnuo na rjesenje i prijedloge rjesenja problema zlostavljanja zena, nego se priklonio zlostavljacima.
Supalj si buraz, jbga
Face the fact i pokreni se
zajednica HDZ dio problema. Nisu li se pojedini članovi HDZ protivili, a njih 14 glasalo protiv ratifikacije istanbulske konvencije odnosno
dokumentom koji upravo tretira problematiku nasilja nad ženama? Nije li jedan od župana HDZ-a bio optužen, a nedavno i osuđen zbog
nasilja u porodici? Nije li ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike HDZ-a Nada Murganić to prokomentirala
riječima "to vam je tako u braku"? Nije li HDZ blizak ultrakonzervativnoj udruzi "U ime obitelji" koja je organizirala onaj famozni
referendum o braku i time zacementirali i isključili bilo kakvu mogućnost da se zakonski prizna brak gay parova u RH?
I kako je onda ovo ad hominem napad kada si glasač stranke koja predstavlja sve ovo (i mnogo više i gore od toga)?
Nemaš ti nikome ništa prigovarati i pametovati za (ne)dovoljno angažovanje, jer i ne znaš u šta smo mi uključeni i jer se samim glasanjem
za HDZ svrstavaš na drugu stranu.
- wewa
#13945 Re: Danasnji "feminizam"
Najkonkretnije, za obične građane i građanke predlažem da glasaju za one političke stranke i kandidate koji se bave zaštitom ženskih, a onda općenito i ljudskih prava. U demokratiji možemo bar toliko. Možemo podržavati nevladine organizacije, udruženja koja zastupaju ranjive društvene grupe, možemo se uključiti u njihov rad i koristiti ih za promoviranje tema i problematika koje su nam bitne. To bi bio odgovor na općeniti dio.sherbett wrote: ↑18/12/2020 16:07 Koje konkretne radnje predlazes?
Jer realno, te zene nemaju apsolutno nikakve koristi od konstantnog iznosenja ovih statistika po forumu
Kako itko s ove besmislene teme djeluje na problem putem tipkovnice iz svoje sigurne i komforne zone?
Sad pojedinačno. Žrtvama nasilja ja ne mogu pomoći, osim u humanitarnim akcijama. Ono što mogu jeste svoj mikro kosmos graditi tako da se umanji, makar i neznatno, mogućnost da se slično nasilje ponovi. Najličnije moguće, odgajam troje djece koja će sutra djelovati u ovom društvu. Učim ih da nasilje nije rješenje ni u kojoj situaciji. Kćeri učim da nasilje ne trpe, učim ih samopoštovanju, kad bude vrijeme i samoodbrani. Sina učim da žene tretira kao jednako vrijedna bića, da se prema svakoj djevojci odnosi kako bi volio da se svako odnosi prema njegovim sestrama.
Nasuprot tome, svakodnevno i godinama svjedočim ogromnim količinama seksizma na ovom forumu. Bilo da se žene pokušavaju svesti na objekt požude, bilo da ih se otpisuje kao podobne za obavljanje bilo kakve funkcije ili se njihov put na gradnji karijere dovodi u pitanje, bilo u naizgled bezazlenim šalama o tome šta ženu čini podobnom za udaju, doslovce svaki dan se bez muke mogu naći slični primjeri negativnih očekivanja i stavova prema ženama. Meni je ova tema mjesto gdje nastojim dati alternativu, pokazati zašto su ti obrasci štetni.
Ista sam osoba na forumu kao i u stvarnom životu, onako kako živim, kako mislim, tako i pišem. Kako ne bih ostala nijema na seksizam, poticanje na nasilje, romantiziranje nasilja u stvarnom životu, tako jednako reagujem i na forumu. Duboko vjerujem da smo svi odgovorni za trag koji ostavljamo na svijetu, za svaku izgovorenu i napisanu riječ. Osjećam da je moja dužnost da, kako u stvarnom životu, tako i ovdje, govorim zašto nam je feminizam potreban, na koje su sve načine žene ugrožene, zašto je diskriminacija itekako prisutna. Ako samo jedan mladić dvaput razmisli o svom govoru, ponašanju, odnosu prema ženama zbog ove teme, moje će srce biti na mjestu.
Ne težim velikim djelima, moj fokus je na mojoj porodici. Ali sutjeti ne želim, po cijenu da evo moram utrositi slobodno vrijeme da tebi odgovorim na pitanja, iz poštovanja prema tebi kao sugovornici.
- dale cooper
#13946 Re: Danasnji "feminizam"
Pa ti da ozbiljno razmišljaš i brineš o zlostavljanim ženama iskoristila bi onaj minimum prava što ti je garantovan u demokratskom društvu -sherbett wrote: ↑18/12/2020 19:50O dzizzzdale cooper wrote: ↑18/12/2020 19:32Nije riječ o nikakavoj zaslijepljenosti već o činjenici da je kada su ženska prava u pitanju kao i pitanja LGBTQ i drugih manjinskihsherbett wrote: ↑18/12/2020 18:59
Ti si decko toliko plastican i plitak da uopce ne citas sto ja pisem od svoje zaslijepljenosti time da mene mrzis jer glasam za HDZ, pa onda samo dalje trazis razloge da me omalovazavas i diskreditiras istinu koju pisem.
Sve to sto si ti ad hominem iznio kao pokusaj diskreditacije mojih kritika drustva kojeg si predstavnik, zapravo samo dokazuje moje tvrdnje i osnove mojih kritika
Nisi se niti jednom rjecju osvrnuo na rjesenje i prijedloge rjesenja problema zlostavljanja zena, nego se priklonio zlostavljacima.
Supalj si buraz, jbga
Face the fact i pokreni se
zajednica HDZ dio problema. Nisu li se pojedini članovi HDZ protivili, a njih 14 glasalo protiv ratifikacije istanbulske konvencije odnosno
dokumentom koji upravo tretira problematiku nasilja nad ženama? Nije li jedan od župana HDZ-a bio optužen, a nedavno i osuđen zbog
nasilja u porodici? Nije li ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike HDZ-a Nada Murganić to prokomentirala
riječima "to vam je tako u braku"? Nije li HDZ blizak ultrakonzervativnoj udruzi "U ime obitelji" koja je organizirala onaj famozni
referendum o braku i time zacementirali i isključili bilo kakvu mogućnost da se zakonski prizna brak gay parova u RH?
I kako je onda ovo ad hominem napad kada si glasač stranke koja predstavlja sve ovo (i mnogo više i gore od toga)?
Nemaš ti nikome ništa prigovarati i pametovati za (ne)dovoljnjo angažovanje, jer i ne znaš u šta smo mi uključeni i jer se samim glasanjem
za HDZ svrstavaš na drugu stranu.
Kakve veze ista od napisanog ima s onim za sto se ja osobno zalazem?
A to je djeluj lokalno, misli globalno! Kreni od svoje zgrade, ulice, opcine, grada
Cuj, strasno je jadno ovo tvoje argumentiranje. Ti si nekad negdje procitao da ja glasam za HDZ, pa bilo istina ili ne, uhvatio se toga i ja na osnovu pojedinaca iz te stranke, a kao njihov navodni glasac, nemam pravo dici glas za pomoc zlostvljanim zenama?
Kakva je to logika?
Kakve su to predrasude?
Kakav je to rezon?
Istom tom logikom kojom ja kao eventualni glasac HDZ-a NEMAM PRAVA pozivati drkadzije na dhelovanje umjesto tipkanja, logicno bi bilo i da se ti i tvoji istomisljenici iselite iz zemlje u kojoj je normala da se djevojcice iz ruralnih podrucja ne upisuje u skole, jer eto, takvoj drzavi i politici placas porez. Odnosno, financiras takve politike.
Zar te nije nimalo sram u ovako ozbiljnoj temi gdje se radi o ljudskim sudbinama i zivotima, koristiti ovakve argumente i koristiti ovako ozbiljne teme kao platformu za trecerazredne, poluretardirane paralele kao sto su dnevno politicke teme i lokalni hdz-ovci?
Vidi, nazalost, nisi zadovoljio kriterije relevantbog, vjerodostojnog sugovorniika.
A to koliko si pun predrasuda je visi oblik mazohizma i samoponizavanja.
Izvini, al ovo vise nema smisla
Mozes sad nastavit jos malo ad hominem da se ispucas.
pravo glasa. Nego ti meni i drugima prigovaraš zbog tobožnje neangažiranosti i pisanja po forumu, a nisi u stanju ni glasati protiv stranke
koja je dokazala da kada su ženska prava i prava manjina u pitanju nisu dorasli ni osnovnim stvarima. Nemaš ni onaj minimum principijelnosti.
A ova gluma i hinjenje zgražanja je posebna priča. Gdje ti je to zgražanje kada se na temi jave oni koji prosipaju najgore bljuvotine
i šovinizme?
-
Hakiz
#13947 Re: Danasnji "feminizam"
wewa wrote: ↑18/12/2020 19:53Najkonkretnije, za obične građane i građanke predlažem da glasaju za one političke stranke i kandidate koji se bave zaštitom ženskih, a onda općenito i ljudskih prava. U demokratiji možemo bar toliko. Možemo podržavati nevladine organizacije, udruženja koja zastupaju ranjive društvene grupe, možemo se uključiti u njihov rad i koristiti ih za promoviranje tema i problematika koje su nam bitne. To bi bio odgovor na općeniti dio.sherbett wrote: ↑18/12/2020 16:07 Koje konkretne radnje predlazes?
Sad pojedinačno. Žrtvama nasilja ja ne mogu pomoći, osim u humanitarnim akcijama. Ono što mogu jeste svoj mikro kosmos graditi tako da se umanji, makar i neznatno, mogućnost da se slično nasilje ponovi. Najličnije moguće, odgajam troje djece koja će sutra djelovati u ovom društvu. Učim ih da nasilje nije rješenje ni u kojoj situaciji. Kćeri učim da nasilje ne trpe, učim ih samopoštovanju, kad bude vrijeme i samoodbrani. Sina učim da žene tretira kao jednako vrijedna bića, da se prema svakoj djevojci odnosi kako bi volio da se svako odnosi prema njegovim sestrama.
Nasuprot tome, svakodnevno i godinama svjedočim ogromnim količinama seksizma na ovom forumu. Bilo da se žene pokušavaju svesti na objekt požude, bilo da ih se otpisuje kao podobne za obavljanje bilo kakve funkcije ili se njihov put na gradnji karijere dovodi u pitanje, bilo u naizgled bezazlenim šalama o tome šta ženu čini podobnom za udaju, doslovce svaki dan se bez muke mogu naći slični primjeri negativnih očekivanja i stavova prema ženama. Meni je ova tema mjesto gdje nastojim dati alternativu, pokazati zašto su ti obrasci štetni.
Ista sam osoba na forumu kao i u stvarnom životu, onako kako živim, kako mislim, tako i pišem. Kako ne bih ostala nijema na seksizam, poticanje na nasilje, romantiziranje nasilja u stvarnom životu, tako jednako reagujem i na forumu. Duboko vjerujem da smo svi odgovorni za trag koji ostavljamo na svijetu, za svaku izgovorenu i napisanu riječ. Osjećam da je moja dužnost da, kako u stvarnom životu, tako i ovdje, govorim zašto nam je feminizam potreban, na koje su sve načine žene ugrožene, zašto je diskriminacija itekako prisutna. Ako samo jedan mladić dvaput razmisli o svom govoru, ponašanju, odnosu prema ženama zbog ove teme, moje će srce biti na mjestu.
Ne težim velikim djelima, moj fokus je na mojoj porodici. Ali sutjeti ne želim, po cijenu da evo moram utrositi slobodno vrijeme da tebi odgovorim na pitanja, iz poštovanja prema tebi kao sugovornici.
- S4mpion
#13948 Re: Danasnji "feminizam"
Pazite ovo:
-one ne mogu pomoći...
-one svjedoče...,
-one reaguju na forumu...
Kad se sve svede pod crtu, ne rade ništa konkretno. Nijedna žrtva, čije patnje ovdje po forumu promovišu u korist veličanja vlastitog ega, nije osjetila ni trun njihove pomoći, što i ne čudi, s obzirom da im je tipkanje po forumu vrhunac dometa feminističkog djelovanja.
-feministkinje predlažu,wewa wrote: ↑18/12/2020 19:53Najkonkretnije, za obične građane i građanke predlažem ...sherbett wrote: ↑18/12/2020 16:07 Koje konkretne radnje predlazes?
Sad pojedinačno. Žrtvama nasilja ja ne mogu pomoći, ...
Nasuprot tome, svakodnevno i godinama svjedočim ...
...reagujem i na forumu....
-one ne mogu pomoći...
-one svjedoče...,
-one reaguju na forumu...
Kad se sve svede pod crtu, ne rade ništa konkretno. Nijedna žrtva, čije patnje ovdje po forumu promovišu u korist veličanja vlastitog ega, nije osjetila ni trun njihove pomoći, što i ne čudi, s obzirom da im je tipkanje po forumu vrhunac dometa feminističkog djelovanja.
-
belfy
#13949 Re: Danasnji "feminizam"
ti si apsolutno u pravu (stvarno to mislim za ovaj zadnji upis).
koji je tvoj prijedlog da se bolje i vise angazuju?
koji je tvoj prijedlog da se bolje i vise angazuju?
-
Hakiz
#13950 Re: Danasnji "feminizam"
Da odbiju raditi kod poslodavca koji nema dovoljno žena na rukovodećim mjestima, ili ih plaća manje nego muške kolege za isti rad. Mislim, zašto svojim radom da zarađuju profit takvom mrzitelju žena?
To bi bio jedan prijedlog.
Svaka žena koja radi kod takvog poslodavca bi demonstrativno trebala da da otkaz.
A ako je u takvoj političkoj partiji, demonstrativno da se odrekne svake funkcije koju u njoj ima, svake funkcije u državi na bilo kojem nivou ako ju je dobila kao kandidatkinja takve političke partije i da se iz takve partije ispiše.
To je najmanje šta bi mogle uraditi.