Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- Sanjarko
#13901 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nesposoban itd., ali mu neko ostavi pare, naslijedze.
- jeza u ledja
#13902 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Biti milioner je malo bolji zivotni standard, zar ne? Ne "dobar".
Svako moze zaraditi ono sto je dovoljno za nizu srednju klasu, sto jeste dobar standard jer ti omogucava sve sto ti treba. Da ne govorimo da ti omogucava vise nego 95% planete.
Ako ti treba vise, e za to se treba potruditi.
Problem je kad bi zelio postat milioner jer si vidio da neko ima vise, a ti jedva znas ono osnovno. Al hoces vise jer si zavidan, pa onda mislis da i ti to "zasluzujes" na osnovu toga sto guzicom mrdno nisi iz zemlje dembelije. To je vec problem.
Svako moze zaraditi ono sto je dovoljno za nizu srednju klasu, sto jeste dobar standard jer ti omogucava sve sto ti treba. Da ne govorimo da ti omogucava vise nego 95% planete.
Ako ti treba vise, e za to se treba potruditi.
Problem je kad bi zelio postat milioner jer si vidio da neko ima vise, a ti jedva znas ono osnovno. Al hoces vise jer si zavidan, pa onda mislis da i ti to "zasluzujes" na osnovu toga sto guzicom mrdno nisi iz zemlje dembelije. To je vec problem.
- Sanjarko
#13903 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa vecina ljudi ni ne ganja milione i milijarde. Ja kako znam oni koji imaju toliko oni najvise i ganjaju da jos imaju vise. Zaradi milion pa malo pa da je da postane multimilioner, pa kad to postane ganja da postane milijarder, pa multimilijarder, i tako ovi postaju sve imucniji dok ostatak svijeta postaje sve siromasniji.
-
daddy-kool
#13904 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Možda ne baš zdravstveno?jeza u ledja wrote:
Svako moze zaraditi ono sto je dovoljno za nizu srednju klasu, sto jeste dobar standard jer ti omogucava sve sto ti treba.
@ioannes Inače je priča ono, pa i u Bosni možeš postati milioner.
- madner
#13905 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne moze nikako vise od 50% biti iznad prosjeka. 
- jeza u ledja
#13906 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa, moze. Iznad prosjeka iz proslosti. 
-
Tara the River
#13907 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
ioannes wrote:znam da je teško skontat... al pokušaj.
kapitalistička mantra govori da svi mogu postići
dobar životni standard sa puno truda i rada.
neki mogu ali sigurno ne svi.
to u kapitalističkom sistemu nije moguće.
ko drugo tvrdi, ništa nije skonto
Za vecinu je moguce, ukoliko postoji izuzetno jaka i nezavisna `pravna drzava` koja je prepreka stvaranju monopola na trzistu i `nelojalne` prljave konkurencije.
Kapitalizam ima svoje mane, ali komunizam i njegovi derivati definitivno nisu rjesenje.
-
jefferson
#13908 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sta znaci milioner? Milioner po pitanju kesa u banci ili onoga sto posjedujes?ioannes wrote:suština pajdo... suština
da probam opet.
može li svako postati milioner?
Mnogi bosanci su milioneri u SAD. Kuce ili dvije itd. i eto.
Medjutim, kvaliteta zivota se ne mjeri koliko para imas. Mnogi ljudi koji imaju manje para ali rade fine poslove zive daleko bolje od ljudi koji imaju vise para ali ne bas toliko vremena.
Kvaliteta zivota ne ide prema gore uporedo sa kolicinom para. Ono sto razlikuje zemlje kao SAD, njemacka i sl. je sto mozes raditi kao sluzbenik na salteru izdavati vozacke dozvole i imati dobar standard. U nekim drugim slobodarskim zemljama tipa Rusija, Saudijska Arabija i slicno, to nije bas tako jednostavno.
Sto je moj jedan prijatelj rekao jednom rusu nakon sto se on svako malo zalio na ameriku: koliko amerikanaca ili njemaca stoji pred ruskom ambasadom za rusku verziju zelene karte?
- jeza u ledja
#13909 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
da. ja mislim da se svi assets racunaju. znaci 401k, ira, druge investicije u dionice, fondove, bonds, plus nekretnine (naravno u onom okviru u kom su otplacene). plus naravno ako imas sta znacajno u banci.
sad skontajte na cemu ste.
prosjecan covjek s fakultetskim obrazovanjem bi frebao imati minimum 7 cifara u nekoj vrsti penzionog (naravno ne racunam socijalno i hocel od toga sta ostat). mislim, pred penziju. plus naravno otplacena kuca po mogucnosti. ma na kraju vecina toga ode djeci.
i sad tako iz generacije u generaciju. i onda se ljudi pitaju sta znaci taj nasljedjeni kapital.
sad skontajte na cemu ste.
prosjecan covjek s fakultetskim obrazovanjem bi frebao imati minimum 7 cifara u nekoj vrsti penzionog (naravno ne racunam socijalno i hocel od toga sta ostat). mislim, pred penziju. plus naravno otplacena kuca po mogucnosti. ma na kraju vecina toga ode djeci.
i sad tako iz generacije u generaciju. i onda se ljudi pitaju sta znaci taj nasljedjeni kapital.
- Sanjarko
#13910 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa nije bas Amerika kapitalisticka drzava, ono skroz. Bila je davno u doba barona. Sada bas nije. Nego je pola, pola kao i vecina drzava u svijetu.
- jeza u ledja
#13911 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
pa dobro mozda si i pravu. ali moja poenta je da se moze napraviti pristojan zivot uz vrlo malo truda, ne samo u americi vec u svakoj razvijenoj zemlji.daddy-kool wrote:Možda ne baš zdravstveno?jeza u ledja wrote:
Svako moze zaraditi ono sto je dovoljno za nizu srednju klasu, sto jeste dobar standard jer ti omogucava sve sto ti treba.
- madner
#13912 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Uz malo truda i genetskih predispozicija. Ispodprosjecan covjek ima problem.
- jeza u ledja
#13913 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nije da se nismo dotakli necega bitnog. Mi volimo pricati o nagradjivanju rada, truda i inteligencije, ali fakat je da u ovom izrazito meritokratskom drustvu oni, kako da se izrazim, manje sposobni, ostaju na dnu drustvene ljestvice. I Amerika sve vise postaje nesposobna da ovakvim ljudima pruzi “safety net” i omoguci pristojan zivot.
Medjutim, i s tim recenim, smatram da je velika vecina ljudi koji su materijalno ispod prosjeka itekako imala i uslove i inteligenciju i zdravlje da postignu vise. Jednostavno su se zadovoljili sa manje. Mislim ok, svakom po zelji, ja smatram da i takvi ljudi zasluzuju osnovne uvjete zaposlenja ili eventualno socijalne pomoci. No jako je bezobrazno kad neko takav projektira svoje frustracije i osobni neuspjeh prema nekom ko ima deset puta manje, a nikad nije ni bio u prilici da ima vise.
Za nekog ko tako razmislja nemam nikakvog razumijevanja.
Medjutim, i s tim recenim, smatram da je velika vecina ljudi koji su materijalno ispod prosjeka itekako imala i uslove i inteligenciju i zdravlje da postignu vise. Jednostavno su se zadovoljili sa manje. Mislim ok, svakom po zelji, ja smatram da i takvi ljudi zasluzuju osnovne uvjete zaposlenja ili eventualno socijalne pomoci. No jako je bezobrazno kad neko takav projektira svoje frustracije i osobni neuspjeh prema nekom ko ima deset puta manje, a nikad nije ni bio u prilici da ima vise.
Za nekog ko tako razmislja nemam nikakvog razumijevanja.
- ioannes
#13914 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
reci to onim 45 mil. amerikanaca što pored plaće primaju bonovejeza u ledja wrote:pa dobro mozda si i pravu. ali moja poenta je da se moze napraviti pristojan zivot uz vrlo malo truda, ne samo u americi vec u svakoj razvijenoj zemlji.daddy-kool wrote:Možda ne baš zdravstveno?jeza u ledja wrote:
- jeza u ledja
#13915 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Velika vecina ljudi koja prima te bonove (food stamps) su djeca, stariji ljudi i hendikepirani, ne ljudi koji su zaposleni. Opet pricas o necemu sto ne znas.
- ioannes
#13916 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
manja zarada od 1579 $ Brutto (ta granica je bila prije par god.) za dvije osobe je kriterij za primanje bonova...
1,7 mil. građana new yorka je primalo te bonove....u prosjeku svaki 8 amerikanac
1,7 mil. građana new yorka je primalo te bonove....u prosjeku svaki 8 amerikanac
- madner
#13917 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
USA new tvrdi da ima socijalna politika. Sposobni su bogatiji od sposobnih u slicnim drzavama, siromasni siromasniji.
Uticaj radjanja nema veze sa diskriminacijom zbog spola. Svakako je to onda druga diskusija od toga da zene nisu jednako placene za iste poslove.
Uticaj radjanja nema veze sa diskriminacijom zbog spola. Svakako je to onda druga diskusija od toga da zene nisu jednako placene za iste poslove.
- jeza u ledja
#13918 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Koji dio ne razumijes? Brojka od 45 miliona se ne odnosi na 45 miliona radnika, vec gradjana, od cega je bar 2/3 djece i radno nesposobnih.ioannes wrote:manja zarada od 1579 $ Brutto (ta granica je bila prije par god.) za dvije osobe je kriterij za primanje bonova...
Dakle ne prima "45 miliona Amerikanaca bonove pored place" kako si ti napisao, vec maksimum trecina od toga, pod uslovom da svi od njih rade.
Sad fino potrazi podatke o recimo Francuskoj, koliko tamo ljudi dobija pomoc drzave pa nam javi.
- jeza u ledja
#13919 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
madner wrote: Uticaj radjanja nema veze sa diskriminacijom zbog spola.
Naravno da ima.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pregnancy ... nation_Act
Cuj ti napises nema veze i to je kao jel fakat.The Pregnancy Discrimination Act (PDA) of 1978 (Pub.L. 95–555) is a United States federal statute. It amended Title VII of the Civil Rights Act of 1964 to "prohibit sex discrimination on the basis of pregnancy."[1]
The Act covers discrimination "on the basis of pregnancy, childbirth, or related medical conditions."
U zadnjih par stranica si nam napisao da:
- "bijela rasa nije privilegovana"
- "patrijarhat se pokazao kao najuspjenijom formom"
- "uticaj radjanja nema veze sa diskriminacijom zbog spola"
Usput si rekao da je diskriminacija polova na radnom mjestu zanemarljiva(?), te da se moze povezati sa razlikama u IQ, sugerisuci u vise navrata da zene imaju manji IQ.
Mislim, imas viziju o svijetu koja je daleko daleko od mainstreama. Ravnopravnost zena, ravnopravnost rasa...ma to su stvari koje su nas u skoli ucili. Mislim, u Jugoslaviji. Malo je zamorno raspravljati o stvarima koje su davno nekad utvrdjene, istrazene, isprevrtane i utabane u matricu razvijenog drustva. I iako je na njima napravljen progres, cilj je jos uvijek daleko. U sustini, ista prica je bila i kad su se takve debate stvarno i vodile u drustvu i isti regresivni glasovi su i tada stajali i mahali prstom u stilu ne moze to tako. Nije to samo s tobom, vec i na drugim temama i uopste u drustvu, doslo vrijeme da se vade davno utvrdjene stvari iz naftalina i nanovo raspravlja o tome je li zemlja okrugla.
- madner
#13920 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Cek ti stvarno mislis da neko diskriminira zene pri porodu ili zbog djece? Nije do toga da ljudi naprave neke odluke koje se odraze na karijeru?
Kako to zamisljas, sta bi trebalo zabraniti firmama? Da ljudi koji imaju vise staza imaju vece plate?
Srednji IQ izmedju raznih grupa nije jednak, ali jos bitna, imaju i aspekti koji su izrazeniji. Zasto mislis da je 40% Googlovih uposlenika azijatskog porijekla? Pod aspektom smatram da neka grupa moze imati prednosti u verbalnom ili nekom drugu djelu koja ce se odraziti na reprezentaciju te grupe u nekom polju.
Ravnopravnost nije upitna. Ako grupe jesu ravnopravne, ali imaju drugacije afinitete, doci ce do nesavrsene raspodjele. Sto je drustvo otvorenije i naprednije, te male razlicosti dodju visu od izrazaja jer samo to postane razlog zasto se neko bavi nekim poljem.
Trebao bi znati razliku izmedju ravnopravnosti i jednakog ishoda.
Kako to zamisljas, sta bi trebalo zabraniti firmama? Da ljudi koji imaju vise staza imaju vece plate?
Srednji IQ izmedju raznih grupa nije jednak, ali jos bitna, imaju i aspekti koji su izrazeniji. Zasto mislis da je 40% Googlovih uposlenika azijatskog porijekla? Pod aspektom smatram da neka grupa moze imati prednosti u verbalnom ili nekom drugu djelu koja ce se odraziti na reprezentaciju te grupe u nekom polju.
Ravnopravnost nije upitna. Ako grupe jesu ravnopravne, ali imaju drugacije afinitete, doci ce do nesavrsene raspodjele. Sto je drustvo otvorenije i naprednije, te male razlicosti dodju visu od izrazaja jer samo to postane razlog zasto se neko bavi nekim poljem.
- ioannes
#13921 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
kako te pored ovolike brojke nije sramota braniti neodbranivo?.... svaki 8 građanin.jeza u ledja wrote:Koji dio ne razumijes? Brojka od 45 miliona se ne odnosi na 45 miliona radnika, vec gradjana, od cega je bar 2/3 djece i radno nesposobnih.ioannes wrote:manja zarada od 1579 $ Brutto (ta granica je bila prije par god.) za dvije osobe je kriterij za primanje bonova...
Dakle ne prima "45 miliona Amerikanaca bonove pored place" kako si ti napisao, vec maksimum trecina od toga, pod uslovom da svi od njih rade.
Sad fino potrazi podatke o recimo Francuskoj, koliko tamo ljudi dobija pomoc drzave pa nam javi.
to je neoliberalni kapitalizam na izdisaju.
- jeza u ledja
#13922 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne razumijem tacno sta tebi ovdje zvuci kao branjenje? Mislis ja kao branim sistem, a ti mi kao otvaras oci?ioannes wrote: kako te pored ovolike brojke nije sramota braniti neodbranivo?.... svaki 8 građanin.
to je neoliberalni kapitalizam na izdisaju.
Daleko od toga da ja mislim da je ovo savrsen sistem. Znam da bi ti volio da tu budes u ulozi prosvjetitelja, ali ne znam kako ti nije jasno da ovdje ima malo ozbiljnijih ljudi od ovih tvojih prosto-prosirenih postova?
Istovremeno opisujes sistem socijalne pomoci siromasnima i stavljas u istu recenicu sa "neoliberalnim kapitalizmom". Kakav je to truli kapitalizam kad ima para za ovolika izdavanja?
Ne kontam uopste potrebu da dodjes ovdje i kao pokusavas se ubjedjivati sa ljudima koji u tvojim ocima brane sistem, ljudima koji su ocigledno iskoristili taj sistem da se probiju u zivotu? Mislim, kako ocekujes da ti covjek odgovori, a da ne zvuci nadobudno, a da ti ne ispadnes tragikomicno?
Shvati da pises djecije, neozbiljne price. Svijet je malo komplikovaniji od toga. Ako hoces neko priznanje, da se nesto ustanovio, pravilno konstatirao - evo ti, priznajem - donekle si u pravu. Je li hoces jos sta, pa da zavrsimo s djecijim pricama?
I sve ovo, samo da napomenem - da znam sta si pisao do sada na forumu, znam s koje strane puses, kakvi su ti stavovi. Znam da zivis na Zapadu u nekom od gadnih neoliberalnih kazamata
- jeza u ledja
#13923 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
A dosta i tebe valamadner wrote:Cek ti stvarno mislis da neko diskriminira zene pri porodu ili zbog djece? Nije do toga da ljudi naprave neke odluke koje se odraze na karijeru?
- madner
#13924 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Za kraj, jos jednom, zbog IQ razlika izmedju grupa svaka tvrdnja o diskriminaciji zbog izlaznih rezultata je upitna. Razlika su ocekivanje i znak postenog sistema koji cijeni sposobnost.
Ne znaci da nema diskriminacije, ali izlazi nisu dokaz. Demokrati to znaju ali koriste jeftinu propagandu da pokupe poene kod svoje ciljne grupe. Trump radi isto, samo ima drugu ciljnu grupu.
Ne znaci da nema diskriminacije, ali izlazi nisu dokaz. Demokrati to znaju ali koriste jeftinu propagandu da pokupe poene kod svoje ciljne grupe. Trump radi isto, samo ima drugu ciljnu grupu.
- ioannes
#13925 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
važno je da se samo nešto napiše.... nebitno šta. Kao svijet je malo komplikovaniji (a u najvećoj privredi i "demokratiji" na svijetu, 45 mil. ljudi ne mogu od plaće živit)... bla bla bla. čuj... On iskoristio sistem da se probije. Ima i u Bosni, gruziji, moldaviji, afganistanu, paragvaju ljudi koji su iskoristili sistem da se probiju...to neko mjerilo ko fol.jeza u ledja wrote:Ne razumijem tacno sta tebi ovdje zvuci kao branjenje? Mislis ja kao branim sistem, a ti mi kao otvaras oci?ioannes wrote: kako te pored ovolike brojke nije sramota braniti neodbranivo?.... svaki 8 građanin.
to je neoliberalni kapitalizam na izdisaju.![]()
Daleko od toga da ja mislim da je ovo savrsen sistem. Znam da bi ti volio da tu budes u ulozi prosvjetitelja, ali ne znam kako ti nije jasno da ovdje ima malo ozbiljnijih ljudi od ovih tvojih prosto-prosirenih postova?
Istovremeno opisujes sistem socijalne pomoci siromasnima i stavljas u istu recenicu sa "neoliberalnim kapitalizmom". Kakav je to truli kapitalizam kad ima para za ovolika izdavanja?Koliko izdavanja imaju EU zemlje za svoje ljude, i o kojim se procentima radi?
Ne kontam uopste potrebu da dodjes ovdje i kao pokusavas se ubjedjivati sa ljudima koji u tvojim ocima brane sistem, ljudima koji su ocigledno iskoristili taj sistem da se probiju u zivotu? Mislim, kako ocekujes da ti covjek odgovori, a da ne zvuci nadobudno, a da ti ne ispadnes tragikomicno?
Shvati da pises djecije, neozbiljne price. Svijet je malo komplikovaniji od toga. Ako hoces neko priznanje, da se nesto ustanovio, pravilno konstatirao - evo ti, priznajem - donekle si u pravu. Je li hoces jos sta, pa da zavrsimo s djecijim pricama?
I sve ovo, samo da napomenem - da znam sta si pisao do sada na forumu, znam s koje strane puses, kakvi su ti stavovi. Znam da zivis na Zapadu u nekom od gadnih neoliberalnih kazamatai da sto se tice Bosne, tuknes.
(hint za ostale - animals) Realno, ne zasluzujes normalan nivo komunikacije. Pa eto, da zavrsimo i tu pricicu.
ti kao ozbiljan čovjek? onaj koji brani taj sistem, tu zemlju, njezine postupke, agresije itd. ne može da bude ozbiljan čovjek, nego u najmanju ruku bezobrazan.