Irak

Post Reply
Grean

#13901 Re: Irak

Post by Grean »

aratet wrote:
Grean wrote:Postali ste ko SRNA, sad ispade da svi suniti Iraka snose krivicu zbog IS pa je OK da ih siiti marginalizuju, preglasavaju, protjeruju, ubijaju.

Ima li smo i mi IS u vidu El Mudzahida pa jesu li onda u pravu oni koji Armiju BiH izjednacavaju sa njima?

Sto za taj slucaj ne kazete kome je bilo zao brace Bosanaca duznost mu je bila da se prijavi u El Mudzahid. Hocete qurko, upalite se ko' kutnjak kad neko postavi tu znak jednakosti a situacija je ista sa jednom razlikom da ovi nakon pada Sadama nisu imali regularnu vojsku koja bi branila njihove interese da bi joj se pridruzili i napravili protiv tezu selefijama i vojsci Iraka koja je u novoj konstalaciji snaga bila prosiitska (svi suniti oficiri iz vremena Sadama su otpusteni).
Poredjenje ti je nigdje veze, kod nas je narod bio protiv te jedinice jer su bili razliciti od ideologije koju je nas narod zastupao, ali su ih SDA minderasi sa glavnim bajom forsirali.
E cuj narod bio protiv. A ovi u Iraku su za. Ko je provodio anketu medju jednim i drugima.

Da se ne lazemo svako ko se borio protiv naseg neprijatelja bio je tolerisan jer tako je u ratu. Slavili smo kad su povalili Vozucu ali to nas ne cini selefijama niti zlocincima.
salik79

#13902 Re: Irak

Post by salik79 »

Iracka vojska je u jednakom omjeru sastavljena i od siita i od sunita, a ima i ostalih. Pa ova jedinica zbog koje kukate od ukupnog broja od 120 000 vojnika ima 30 000 sunita. Ministar odbrane je sunit. To sto vama ne pase da ne postoji jos neka organiziranija sunitska vojna skupina, pored Al-Kaide i Isila (iako ti otpadnici nisu suniti, nego se saudo-katarskim petrodolarima na silu guraju medju sunite), koja bi mogla biti uvrstena u legalne vojno-redarstvene snage, to je vise vas problem (u vasim glavama), nego sto je to stvarni problem irackih sunita.
Kikibombona

#13903 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Grean wrote:Postali ste ko SRNA, sad ispade da svi suniti Iraka snose krivicu zbog IS pa je OK da ih siiti marginalizuju, preglasavaju, protjeruju, ubijaju.

Ima li smo i mi IS u vidu El Mudzahida pa jesu li onda u pravu oni koji Armiju BiH izjednacavaju sa njima?

Sto za taj slucaj ne kazete kome je bilo zao brace Bosanaca duznost mu je bila da se prijavi u El Mudzahid. Hocete qurko, upalite se ko' kutnjak kad neko postavi tu znak jednakosti a situacija je ista sa jednom razlikom da ovi nakon pada Sadama nisu imali regularnu vojsku koja bi branila njihove interese da bi joj se pridruzili i napravili protiv tezu selefijama i vojsci Iraka koja je u novoj konstalaciji snaga bila prosiitska (svi suniti oficiri iz vremena Sadama su otpusteni).
Kako ce biti ok, ko to kaze?

Zlocin je ubiti ili maltretirati zarobljenog borca ISILa, taman bio najgori medju njima, a kamoli uciniti stetu civilu. Tako razmisljaju normalni ljudi, ovdje, u Iraku, ili bilo gdje drugo.

Iracka armija i siitske paravojne formacije su pocinile brojne zlocine nad borcima ISILa. To je cinjenica. Isto tako je cinjenica da sunitske skupine u Siriji cine zlocin nad zarobljenim borcima ISILa. To je tamo nazalost trend, nema se milosti za neprijateljske vojnike.

Ako govorimo o zlocinima nad civilima, toga ima, al' ne u velikoj mjeri i NE ORGANIZOVANO od strane politike i vojske.

Hashd al-Shabi legalan? Pa bila je ovdje legalna '7 muslimanska' i jos neke skupine sa islamskim prednakom, pa sta? Da li je dobro imati vjerske vojne formacije u slozenim, multikonfesionalnim drzavama? Mislim da nije. Al' nije ni zlocin! I Svabe, svjetionik demokratije, imaju nekakve 'hriscanske stranke', pa jos im takvi na vlasti.
DaysleepeR

#13904 Re: Irak

Post by DaysleepeR »

ja ne znam kojim izvorima su podržani i utemeljeni ti navodi o masovnom protjerivanju, ubijanju, maltretiranju sunita...

volio bih vidjeti barem jedan link, vijest, izvještaj, nešto

sve smrdi da se pod "sunite" misli na daesh i to što gube teritoriju koju su držali
Grean

#13905 Re: Irak

Post by Grean »

DaysleepeR wrote:ja ne znam kojim izvorima su podržani i utemeljeni ti navodi o masovnom protjerivanju, ubijanju, maltretiranju sunita...

sve smrdi da se pod "sunite" misli na daesh i to što gube teritoriju koju su držali
Interesovanje ti je mozda frisko. Informisi se o statusu sunita samo u Bagdadu jos od pada Sadama i bice dovoljno, znaci puno prije pojave IS, koji je dijelom nasao plodno tlo ili u najmanju ruku manji otpor i zbog toga.

Ili mozda mislis da su bas svi suniti u Iraku padom Sadama naprasno postali selefije. Ako nista nema logike pa bi se covjek zapitao zbog zdravog razuma sta je pozadina i iznijansirao malo sliku.

Sto se nedostatka informacija tice, jednostavno oni nisu bitni jer njihovi neprijatelji nisu prijetnja izvan zemlje i onda ih nema u mainstreamu. Ima nesto o zlocinima siitskih milicija u sunitskom trouglu nakon protjerivanja IS-a uglavnom od UN-a i Human Rights Watch-a.
sumirprimus

#13906 Re: Irak

Post by sumirprimus »

ima ovaj intervju sa "nasim" radnikom u iraku... kbr il koja vec firma.
iii na pitanje da opise irak kaje: slicno ko u bih. tri naroda: suniti ko hvo, kurdi ko rs, i siti ko bosnjaci :D
DaysleepeR

#13907 Re: Irak

Post by DaysleepeR »

Grean wrote:
DaysleepeR wrote:ja ne znam kojim izvorima su podržani i utemeljeni ti navodi o masovnom protjerivanju, ubijanju, maltretiranju sunita...

Interesovanje ti je mozda frisko. Informisi se o statusu sunita samo u Bagdadu jos od pada Sadama i bice dovoljno, znaci puno prije pojave IS, koji je dijelom nasao plodno tlo ili u najmanju ruku manji otpor i zbog toga.

Ili mozda mislis da su bas svi suniti u Iraku padom Sadama naprasno postali selefije. Ako nista nema logike pa bi se covjek zapitao zbog zdravog razuma sta je pozadina i iznijansirao malo sliku.

Sto se nedostatka informacija tice, jednostavno oni nisu bitni jer njihovi neprijatelji nisu prijetnja izvan zemlje i onda ih nema u mainstreamu. Ima nesto o zlocinima siitskih milicija u sunitskom trouglu nakon protjerivanja IS-a uglavnom od UN-a i Human Rights Watch-a.
pa nije friško, dobro sam informisan o položaju sunita prije pojave daesha, i suniti jesu bili u podređenom položaju, u političkom smislu

i dalje čekam te neke konkretne činjenice o navodnim ubijanjima, masovnim progonima, ubijanju itd.
Grean

#13908 Re: Irak

Post by Grean »

DaysleepeR wrote:
pa nije friško, dobro sam informisan o položaju sunita prije pojave daesha, i suniti jesu bili u podređenom položaju, u političkom smislu

i dalje čekam te neke konkretne činjenice o navodnim ubijanjima, masovnim progonima, ubijanju itd.
Evo, jedan potencijani vehabija manje

https://www.middleeastmonitor.com/wp-co ... ayback.mp4

https://www.middleeastmonitor.com/20161 ... legations/

I ja se cudim ko' i ti, sto se svi suniti ne pridruze pravednoj irackoj vojsci koja se bori za zajednicku stvar.

Sad valjda vidis kakve su ublehe ono sto nam se plasira od Challengera, Salika i ostalih zaludjenih sektasa. Sta je to sto razlikuje njih i saffovce? Ja bar ne vidim razliku.
salik79

#13909 Re: Irak

Post by salik79 »

Grean wrote:
DaysleepeR wrote:

Evo, jedan potencijani vehabija manje

https://www.middleeastmonitor.com/wp-co ... ayback.mp4

https://www.middleeastmonitor.com/20161 ... legations/

I ja se cudim ko' i ti, sto se svi suniti ne pridruze pravednoj irackoj vojsci koja se bori za zajednicku stvar.

Sad valjda vidis kakve su ublehe ono sto snam e plasira od Challengera, Salika i ostalih zaludjenih sektasa. Sta je to sto razlikuje njih i saffovce? Ja bar ne vidim razliku.
"Zaludjeni sektas" uvijek citira i sijske i sunijske izvore i "zaludjeni sektas" ne konta kako on, kao bosanski sunit, moze biti "sektas", a na strani siija?! To kao oni srbi sto su bili protiv Milosevica i velikosrpske politike i agresije, sve "zapadni spijuni i placenici"...

Kao dokaz da se radi o propagandi, kojoj je u cilju upravo medjumuslimanski sukob i razdor, postavih (nakon savinog ismijavanja akcije oslobadjanja Mosula, na temi o Siriji), izvjesce UN-a koje govori da se teroristi Isila koriste civilnim objektima i zivim stitovima, sto uzrokuje velike gubitke medju vladinim snagama. A sta ti mislis zasto?! Da primjene taktiku spaljene zemlje i sravne sve pred sobom, bez obzira na civilne zrtve, sta mislis da li bi im gubici bili toliki i da li bi Mosul do sada bio slobodan grad?! Daj mucnite malo glavom!

Jedino ako su i za tebe to "branitelji Mosula", onda ne moras ni idgovarati...
Grean

#13910 Re: Irak

Post by Grean »

Za mene za razliku od tebe nema razlike medju jednim i drugim, kako nevinim zrtvama tako i zaludjenim sektasima.

Ja suosjecam sa potlacenim sunitima Iraka i Sirije koliko prije njih sa potlacenim i progonjenim Hazarima u Afganistanu ili siitima u Pakistanu dok ti branis politiku koja je i otvorila vrata IS.

Kad si ugrozen, kad su ti ugrozena osnovna prava prije svega zivot sa djavolom ces u kolo ako ti on otvara mogucnost da i ti uzvratis na nepravdu na neki nacin. Nije opravdano ali je razumljivo.
DaysleepeR

#13911 Re: Irak

Post by DaysleepeR »

ti izgleda ne razumiješ razliku između masovnih i pojedinačnih zločina

takođe razliku između odmazde i planskog istrebljenja

da ne pričam o amneziji i genocidu daesha prema jezidima, kurdima, šiitima i sl.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13912 Re: Irak

Post by Truba »

sunin suni samo suni
svi su ostali za pustit niz wc solju
salik79

#13913 Re: Irak

Post by salik79 »

Grean wrote:Za mene za razliku od tebe nema razlike medju jednim i drugim, kako nevinim zrtvama tako i zaludjenim sektasima.

Ja suosjecam sa potlacenim sunitima Iraka i Sirije koliko prije njih sa potlacenim i progonjenim Hazarima u Afganistanu ili siitima u Pakistanu dok ti branis politiku koja je i otvorila vrata IS.

Kad si ugrozen, kad su ti ugrozena osnovna prava prije svega zivot sa djavolom ces u kolo ako ti on otvara mogucnost da i ti uzvratis na nepravdu na neki nacin. Nije opravdano ali je razumljivo.

Ja, za razliku od tebe, slusam najeminentnije sunitske alime (a i politicke predstavnike) Iraka i Sirije i njima, a ne tebi i tvojim izvorima, vjerujem...

Ti da si iole neutralan, kao sto se predstavljas, danonocno bi visio na temi o Jemenu...

Pitanje za tebe i bracu ti - navedite mi jednu "sunitsku" formaciju, koja nije na strani vladinih snaga, kako u Siriji - tako i u Iraku, a da u svojim redovima ima jednog siita, alevita,...kao sto su u vladinim snagama prisutni suniti u desetinama i stotinama hiljada!? Sama ova Sabi jedinica , koja je vecinski siitska, u svojim redovima ima 30-tak hiljada sunita (od 120 000 vojnika koliko ukupno broji). Toliko o tome.
Grean

#13914 Re: Irak

Post by Grean »

DaysleepeR wrote:ti izgleda ne razumiješ razliku između masovnih i pojedinačnih zločina

da ne pričam o amneziji i genocidu daesha prema jezidima, kurdima, šiitima i sl.
Ovo je iracka regularna vojska kojoj taj narod treba da vjeruje a ne neki jebeni prokret fanatika tipa ISIS. Ali eto, nadje ti opravdanje, pojedinacni zlocin.

Da te napomenem da je diskusija krenula povodom ozvanicenja siitskih milicija od strane irackog parlamenta (dakle ovakvih likova kao sa postavljenog videa) i pitanjem koliko je takav Irak drzava sunita. Pitanjem koliko ih mozemo kriviti sto je IS nasao plodno tlo tamo i jesu li bas vi suniti najednom postali selefije i sektasi.

Kao sto rekoh ne ostavlja im se puno izbora. Mislim sta treba ocekivati od njih, da se dignu protiv IS-a da bi im ovakvi dosli da vladaju njima.
salik79

#13915 Re: Irak

Post by salik79 »

:roll: :roll: :roll: :-) :-) :-)

Let's try again:

Iraq scholars hail parliament vote to legalize Hashd al-Sha’abi

Image

The association of Iraq’s Sunni Muslim scholars has hailed the parliament’s recent recognition of the Shia-majority Popular Mobilization Units (PMU), known as Hashd al-Sha’abi, as a subdivision of the country’s armed forces.
http://presstv.ir/Detail/2016/11/27/495 ... osul-Daesh

Image
Image
Image

Iraqi parliament passes law legalizing Popular Mobilization Units

The Iraqi parliament has approved a law to give full legal status to fighters from Popular Mobilization Units, who have joined forces with government forces in counter-terrorism operations against Daesh Takfiri militants across the country.

A total of 208 members of the Council of Representatives on Saturday voted in support of the legislation, which recognizes Hashd al-Shaabi as part of the national armed forces, places the volunteer fighters under the command of Prime Minister Haider al-Abadi, and grants them the right to receive salaries and pensions just like the regular army and police.

Vise na http://presstv.ir/Detail/2016/11/26/495 ... i-Tal-Afar

IRACKI MINISTAR ODBRANE JE SUNIT!
Kikibombona

#13916 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Grean wrote:Za mene za razliku od tebe nema razlike medju jednim i drugim, kako nevinim zrtvama tako i zaludjenim sektasima.

Ubi te patetika jarane!

Zasto Turke ne stavis u istu ravan sa siitskim milicijama, mada cinjenice govore da su Turci puno gori!?? Vise zla su Turci pocinili i cine od sija Iracana, neuporedivo, neuporedivo vise. To je lako dokazati, materijala gomila.

Ipak, nikad mi ne bi palo na pamet izjednaciti AKP sa ISILom. ISIL je puno puno gori, uprkos svemu.

Ne mozes izjednaciti ISIL koji je pocinio masovne, planske i organizovane zlocine, koji se ponosi genocidom (prvi genocidasi u historiji koji se time ZVANICNO ponose i hvale), sa Hashd al-Shabijem koji cini pojedinacne zlocine.

Ne mozes izjednaciti pojedinacne zlocine Hashd al-Shabija sa genocidom ISILa. To je isto da neko stavi znak jednakosti izmedju Kazana i Srebrenice. Pa ne moze tako jarane.

Lijepo je sto pises o zlocinima sija fanatika i bolesnika, ali na kraju sve pokvaris stavljanjem znaka jednakosti tamo gdje se nikako ne moze staviti. Niko ziv to ne radi, niko ozbiljan.

Puno bi prikladnije bilo da sija Iracane poredis sa Turcima ili Izraelcima. ISIL je kategorija za sebe, najveci monstrum danasnjice. Po sadizmu su nadmasili SVE. I Hitlera.

Samo u proteklih mjesec dana je otkriveno 29 masovnih grobnica u koje su pobacali ubijene Jezide. Razmjeri zlocina su strahoviti.
Grean

#13917 Re: Irak

Post by Grean »

Ti si prijatelju patetican. Stavljati Tursku u istu ravan sa ovim sektasima, Tursku u kojoj Kurdi nemaju nikakvih problema ukoliko ne rade protiv drzave i nisu uzeli oruzje u ruke da je ruse.

Ja samo kazem da je razumljivo da se suniti bore protiv ovakvog Iraka kao sto je bilo razumljivo sto su se siiti borili protiv Sadamovog Iraka. Mada, u poredjenju sa danasnjim stanjem siiti su imali puno bolji polozaj u vrijeme Sadama nego je slucaj sa sunitima danas.
DaysleepeR

#13918 Re: Irak

Post by DaysleepeR »

Grean wrote:
DaysleepeR wrote:ti izgleda ne razumiješ razliku između masovnih i pojedinačnih zločina

Ovo je iracka regularna vojska kojoj taj narod treba da vjeruje a ne neki jebeni prokret fanatika tipa ISIS. Ali eto, nadje ti opravdanje, pojedinacni zlocin.

Da te napomenem da je diskusija krenula povodom ozvanicenja siitskih milicija od strane irackog parlamenta (dakle ovakvih likova kao sa postavljenog videa) i pitanjem koliko je takav Irak drzava sunita. Pitanjem koliko ih mozemo kriviti sto je IS nasao plodno tlo tamo i jesu li bas vi suniti najednom postali selefije i sektasi.

Kao sto rekoh ne ostavlja im se puno izbora. Mislim sta treba ocekivati od njih, da se dignu protiv IS-a da bi im ovakvi dosli da vladaju njima.
vidi ne mogu čitati šuplju, ništa ne znače ti tvoji pasusi, i dalje čekam na konkratan dokaz o nekom masovnom ugnjetavanju, protjerivanju, egzekucijama, genocidu striktno sunita jer su suniti jer se to tvrdi
Kikibombona

#13919 Re: Irak

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:

Ja, za razliku od tebe, slusam najeminentnije sunitske alime (a i politicke predstavnike) Iraka i Sirije i njima, a ne tebi i tvojim izvorima, vjerujem...

Ti da si iole neutralan, kao sto se predstavljas, danonocno bi visio na temi o Jemenu...

Pitanje za tebe i bracu ti - navedite mi jednu "sunitsku" formaciju, koja nije na strani vladinih snaga, kako u Siriji - tako i u Iraku, a da u svojim redovima ima jednog siita, alevita,...kao sto su u vladinim snagama prisutni suniti u desetinama i stotinama hiljada!? Sama ova Sabi jedinica , koja je vecinski siitska, u svojim redovima ima 30-tak hiljada sunita (od 120 000 vojnika koliko ukupno broji). Toliko o tome.
Sah - mat! :thumbup:

Sunitski ekstremizam je puno veci problem od siitskog...

Suni Arapi se trebaju mijenjati, narocito oni na Arabijskom poluotoku. Oni su izvor zla i mrznje.

Pratim tviter nalog Hashd al-Shabi. Stalno govore kako su braca sa sunitima, krscanima, jezidima, Kurdima itd. To je mozda deklerativno, ali kod Ahrar Shama i slicnih nema te price uopste. Samo mrznja. I Hezbolah makar govori o bratstvu. Sunitske skupine samo raspiruju mrznju. Razlika evidentna.
Kikibombona

#13920 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Grean wrote:Ti si prijatelju patetican. Stavljati Tursku u istu ravan sa ovim sektasima, Tursku u kojoj Kurdi nemaju nikakvih problema ukoliko ne rade protiv drzave i nisu uzeli oruzje u ruke da je ruse.

Ja samo kazem da je razumljivo da se suniti bore protiv ovakvog Iraka kao sto je bilo razumljivo sto su se siiti borili protiv Sadamovog Iraka. Mada, u poredjenju sa danasnjim stanjem siiti su imali puno bolji polozaj u vrijeme Sadama nego je slucaj sa sunitima danas.
Ne stavljam u istu ravan. Turci su gori od Iracana.

Zabranili su jedini djeciji TV kanal koji program emituje na kurdskom jeziku. Sada kada su ih nacepile zapadnjacke drzave i organizacije, zahtjevaju da TV kanal prikazuje 40% programa na turskom jeziku. Dakle, djeca su im problem. Mozes li zamisliti ista bolesnije? Desetine tv kanala je ugaseno, desetine printanih medija itd. Smijenili su skoro sve kurdske predstavnike vlasti. Sve sto ima predznak 'kurdski' njima je problem. O tome ti sada pisu svi mediji. Sto godina borbe protiv kurdskog naroda, kurdske kulture i kurdskog identiteta.

Kurdi 100 godina trpe turske fasiste. Ne moze se to porediti sa sija Iracanima. Oni tek dosli na vlast. Ne brane sunitima ni jezik, ni kulturu, ne dovode sije u sunitske gradove da budu nacelnici, ma nista slicno..

Suniti se zale da su zapostavljeni, da raspodjela love nije adekvatna... a sta bi onda Kurdi trebali reci?

Image
Kikibombona

#13921 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Zestoke borbe iracke armije/Hashd sa ISILom. Dobro rece Cool, nece se ovi lako predati.

Civile koriste kao zivi stit sto veoma usporava napredovanje. Ide se kuca po kuca, zgrada po zgrada. Tezak posao. Nema razranja ni priblizno kao sto rade Asad i Rusi. Avijacija skoro da ne djeluje, kao ni artiljerija. Vecinu stete pricinjavaju samoubilacki napadi ISILa koji su mnogobrojni i raznose stambene blokove.

Iracani i Amerikanci ne zele izgraditi losu reputaciju, zato idu veoma polako i oprezno. Civilne zrtve su minimalne iako se u gradu nalazi stotine hiljada civila.

Danas je iracka amija zauzela cetiri sela i ostvarila mali napredak u gradu. Operacije su zaustavljene radi loseg vremena. Sutra ponovo akcija.

Radi nevremena izbjeglice iz Mosula se suocavaju sa pravom katastrofom. Kisa ne prestaje padati. Izbjeglicki kampovi su poplavljeni. Iracani i Kurdi kazu da su izbjeglice u ocajnoj, katastrofalnoj situaciji i mole za pomoc...

Image
sunceKOtepsija

#13922 Re: Irak

Post by sunceKOtepsija »

https://www.washingtonpost.com/world/is ... afc0af54c2
The general provided his update on the 45th day of an operation that has proved deadly for civilians, tens of thousands of whom have already fled the city. Those who remain risk being caught in the crossfire or being struck by mortar shells that militants are firing at recently recaptured neighborhoods.
Zgoljo

#13923 Re: Irak

Post by Zgoljo »

Rizikujuci da me ovdje proglasite isilovcem ja bih ipak morao postaviti jedno pitanje.
Mozemo li konstatovati da je operacija oslobadjanja Mosula propala,tj.neuspjela,tj.dozivjela fijasko?
haos1

#13924 Re: Irak

Post by haos1 »

Kikibombona wrote: Ne stavljam u istu ravan. Turci su gori od Iracana.

Zabranili su jedini djeciji TV kanal koji program emituje na kurdskom jeziku. Sada kada su ih nacepile zapadnjacke drzave i organizacije, zahtjevaju da TV kanal prikazuje 40% programa na turskom jeziku. Dakle, djeca su im problem. Mozes li zamisliti ista bolesnije? Desetine tv kanala je ugaseno, desetine printanih medija itd. Smijenili su skoro sve kurdske predstavnike vlasti. Sve sto ima predznak 'kurdski' njima je problem. O tome ti sada pisu svi mediji. Sto godina borbe protiv kurdskog naroda, kurdske kulture i kurdskog identiteta.

Kurdi 100 godina trpe turske fasiste. Ne moze se to porediti sa sija Iracanima. Oni tek dosli na vlast. Ne brane sunitima ni jezik, ni kulturu, ne dovode sije u sunitske gradove da budu nacelnici, ma nista slicno..

Suniti se zale da su zapostavljeni, da raspodjela love nije adekvatna... a sta bi onda Kurdi trebali reci?

Image
Ajd turci su tek nedavno živnuli. Prethodnih sto godina su ionako bili sirotinja. Kako su počeli biće ponovo. Okreću leđa hraniteljima, onima koji su ih stvorili SAD & EU.
shin

#13925 Re: Irak

Post by shin »

Post Reply