Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#13876 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

pustopoljina wrote:Jasta, vise od dva spricera na pacikletu ne riskiraj. Guraj. Po trotoaru :lol:
muha_sa

#13877 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:
uglavnomja wrote:znam da se 'vamo placa kazna za biciklanje sa promilima, visina kazne zavisi od promila i od posljedica

ali evo sad gledam, fakat - covjek moze izgubiti vozacku (ako je ima) ako bicikla pijan :shock:
bicikl (cak i kosilica za travu :D ) spadaju u prevozna sredstva i potpadaju pod isti zakon
Jah. Onda ne smijes ni kositi bez vozacke
512MB

#13879 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

uglavnomja wrote:znam da se 'vamo placa kazna za biciklanje sa promilima, visina kazne zavisi od promila i od posljedica

ali evo sad gledam, fakat - covjek moze izgubiti vozacku (ako je ima) ako bicikla pijan :shock:
bicikl (cak i kosilica za travu :D ) spadaju u prevozna sredstva i potpadaju pod isti zakon
Nisam ni ja znao tad :mrgreen:
amidzazeher

#13880 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

Ja mislim da je ovo samo u slucaju da napravis neki prekrsaj (prodjes kroz crveno, udaris covjeka i sl.) inace ako te zaustavi i samo izmjeri promile cisto sumnjam da ti uzmu vozacku kao da si vozio auto.
insomnia78

#13881 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa nista. Onda bolje i sigurnije ici autom kad si pjan
espn

#13882 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Konobari zarađuju duplo ili trostruko veće plate u Hrvatskoj u odnosu na primanja u BiH

Odlazak bh. radnika koji rade u sektoru ugostiteljstva u inozemstvo postaje sve veći problem u BiH. Sve je manje iskusnih konobara i kuhara koji žele raditi za plaću 700-800 KM u BiH kada u regiji ili EU mogu zaraditi duplo ili trostruko više.

Prema podacima Agencija za statistiku u BiH prosječna plata u ugostiteljstvu je 536 KM. Podaci platforme plata.ba kažu da je prosječna plata konobara 607 KM, kuhara 734 KM, a spremačice oko 900 KM.

Visina plate varira u ovisnosti od veličine objekta, lokacije, iskustva konobara i sl. Najniže plate su za konobare oko 350 KM, a negdje primaju i 900 KM. Treba istaći da svi radnici ne budu prijavljeni, iako je to zakonska obaveza koja donosi sankcije ukoliko se ne poštuje.

Zbog toga ne čudi da se sve više radnika iz ovog sektora odluči otići najprije u susjednu Hrvatsku gdje za jednu sezonu koja u prosjeku traje 4-5 mjeseci zarade mnogo više i uspiju uštedjeti. Hrvatska zbog nedostatka radne snage u ovom sektoru, jer je veliki broj njihovih državljana otišao da radi u zemlje EU, nudi povoljnije uslove za bh. državljane.

Osim minimalno duplo većih plata, susjedna zemlja nudi smještaj i hranu svojim radnicima. Plate konobara u ugostiteljskim objektima koji su na primorju ili otocima kreće se čak između 1800 KM i 2.000 KM. U centralnim kopnenim dijelovima ta cifra je dosta niža i kreće se u prosjeku od 1.100 KM do 1.200 KM.

Prema podacima paltforme naposlu.hr, plata sezonskih konobara u kreću se od 1.630 KM, kuharima od 2.250 KM, čistačicama od 1.200 KM, a sobarice mogu zaraditi i 1.300 KM.

Konobari u Dubrovniku (Foto: Shutterstock)Konobari u Dubrovniku (Foto: Shutterstock)

U oglasima koje objavljuju hrvatski hoteli, lanci restorana i drugih vrsta ugostiteljskih objekata, navodi se kako nude 27 posto veću platu od prosječne u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se na sve moguće načine privući radnike pa nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Neki čak daju i nagradu nakon isteka ugovora koji su bili duži od pet mjeseci. U većini slučajeva troškovi prijevoza do mjesta prebivališta.

Unazad dvije godine i Crna Gora je u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, ali plate nisu toliko visoke kako u Hrvatskoj. Raspon plate za konobara kreće se od 1.000 KM do 2.000 KM. Neki također nude smještaj i hranu za svoje radnike.

U Njemačkoj se plate konobare kreću od 1.800 KM pa naviše, kuhari zarađuju u prosjeku 2.130 KM, sobarice 1.583 KM, a čistačice 1.660 KM.

Bitno je naglasiti da svi radnici koji apliciraju za posao ili dogovore radni angažman potpisuju ugovor nakon provjera i budu prijavljeni. Naravno, svima se savjetuje da budu oprezni jer kao i svugdje i u zemljama okruženja postoje poslodavci koji krše zakone o čemu je svjedočio određeni broj radnika koji su se vratili s neugodnim iskustvima koja su uključivala naplatu smještaja i hrane, iako im je rečeno da je to uključeno, isplaćivanje plate manje od dogovorene te neprijavljivanje radnika.

Prema riječima Tomislava Majića, predsjednika Udruženja za preduzetništvo i posao Link iz Mostara, da to više nisu samo sezonski odlasci te da ljudi koji odu da rade ove poslove u zemlje EU nerijetko ostaju.

https://www.klix.ba/biznis/konobari-zar ... /190507078
Last edited by espn on 11/05/2019 11:52, edited 1 time in total.
amidzazeher

#13883 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

insomnia78 wrote:Pa nista. Onda bolje i sigurnije ici autom kad si pjan
:lol:
Barem znas na cemu si!
HAVANA

#13884 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Cuj pjan na biciklo.Za sta sluzi taxi,zovnes i ciko te odveze,bacis malo suplje...Mi smo ga i neku noc u 3 ujutro na hamburger odveli.Kod trovaca. :D Kae e kud nisu svi vaki... :lol:
insomnia78

#13885 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

amidzazeher wrote:
insomnia78 wrote:Pa nista. Onda bolje i sigurnije ici autom kad si pjan
:lol:
Barem znas na cemu si!
Pa ja. I ne mozes se razbiti
insomnia78

#13886 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Bgm evo gledam sad u Fr isto tako. Doduse ne nozes izgubiti bodove na vozackoj za neke prekrsaje koji su kaznjivi kad vozis auto. Sa biciklom samo platis kaznu sli ako vozis pijan ili ugrozis nekog ode dozvola
insomnia78

#13887 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Cuj pjan na biciklo.Za sta sluzi taxi,zovnes i ciko te odveze,bacis malo suplje...Mi smo ga i neku noc u 3 ujutro na hamburger odveli.Kod trovaca. :D Kae e kud nisu svi vaki... :lol:
Image
:D
Nivelacija

#13888 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

HAVANA wrote:Cuj pjan na biciklo.Za sta sluzi taxi,zovnes i ciko te odveze,bacis malo suplje...Mi smo ga i neku noc u 3 ujutro na hamburger odveli.Kod trovaca. :D Kae e kud nisu svi vaki... :lol:
Ja znam momka koji u kafanu biciklom dolazi i vraca se kuci biciklom pod jakim gasom :mrgreen:
Zivi u Crkvicama u Zenici a ova kafana na autobuskoj stanici otprilike 4 kilometra udaljena
Znaci frajer popije minimalno 15 komada 0.33 piva i biciklom se ciku ispali..
Napuhao bi sigurno minimalno 3.0 %
insomnia78

#13889 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Hajde makar samo sebe moze ubiti
cassius

#13890 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Nivelacija wrote:
Ja znam momka koji u kafanu biciklom dolazi i vraca se kuci biciklom pod jakim gasom :mrgreen:
Zivi u Crkvicama u Zenici a ova kafana na autobuskoj stanici otprilike 4 kilometra udaljena
Znaci frajer popije minimalno 15 komada 0.33 piva i biciklom se ciku ispali..
Napuhao bi sigurno minimalno 3.0 %
ak je u formi, nije mu 15 piva nista :D
pustopoljina

#13891 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Aha, a onda ne znas sutradan gdje si ga ostavio :lol: ili jos gore, treba ti na sabahu.
espn

#13892 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Štrajk ljekara u Sarajevu: Nikada se nećemo predati, to nam je u krvi

https://www.klix.ba/vijesti/bih/strajk- ... /190511053
mirsek

#13893 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:Bgm evo gledam sad u Fr isto tako. Doduse ne nozes izgubiti bodove na vozackoj za neke prekrsaje koji su kaznjivi kad vozis auto. Sa biciklom samo platis kaznu sli ako vozis pijan ili ugrozis nekog ode dozvola
A poceo si da citas jel :-D ? Samo tako nastavi, citaj i usavrsavaj se u kuhanju, lakse ces novu mladu uhvatiti.
Na dobrom si putu, samo jos da priznas da je tvoje iskustvo ograniceno i da ne negiras tudje informacije da bi se bolje osjecao i otvorit ce ti skroz novi svijet. :thumbup:
SD7

#13894 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

HAVANA wrote: Pa realno, i znamo svojoj guzici. A ko zna sebi,zna i drugom.De i ti.Ko ti brani? U moru postova i ozbiljne price,i zajebancije...ja rado citam ljude koji pisu i navode stvari iz svog zivota i iskustva.Radilo se o dobrim ili losim stvarima tu se ima sta procitati.Postovi koji se svode na pljuvanje i ismijavanje necega,nisu nista drugo nego odraz nemoci i nesposobnosti.De i ti sta napisi konkretno za bilo gdje,ovde ili tamo...Mozda nam da neku ideju,pravac,mozda sta i naucimo.Citav zivot se uci,treba slusati ljude,pitati...Ja rado pitam.Ima dosta stvari koje ne znam.Ima jako puno koje znam.I siguran sam u sebe.Bio ovde ili vani.Ucio i gledao od ljudi sa dobrom pricom,pozitivnim stavom i tvrdoglavom glavom.
Obzirom da si korektno odreagovao duzan sam ti odgovoriti.
Prije par godina prijatelj, inace lik iz Sarajeva, izgubio posao i odluci se vratiti u svoj grad da radi i doprinese drustvu. Lik je LEED konsultant, sa iskustvom iz napredne zemlje i diplomom priznatog stranog univerziteta. Vraca se nakon mozda 8 ili 9 mjeseci...nije ni godinu progur'o. Nema ni jedne lijepe rijeci da kaze za grad, za zemlju, za drustvo. Ja ga kritikovao, nisam mu naravno vjerovao jer ja odem jedan mjesec godisnje i meni sve super. Kazem liku, to je do tebe...ti nisi ok.
Eh, dodje vrijeme i ja bih kuci nakon 20-ak godina izbivanja...obezbjedilo se za ostatak zivota...ne treba mi nesto posebo...proputovao svijeta, sto poslom, sto iz zabave, vidio i dozivio mnoge interesantne stvari, sreo mnogo interesantnih ljudi, poznatih i inih, itd. Nakon nepunih godinu dana sam se uhvatio za glavu...drug mi je milion puta pao ba pamet, stidio sam se sto liku nisam vjerovao. Nigdje nije idealno, niti moze biti, ali sta je ono...Sta su ljudi napravili od grada, od drustva, od sistema. Kakva je ono nakarada nastala od onakvog grada. Ali ne cudi kada vidis ko organizuje i vodi zivot tamo. Opskurni likovi sa sumnjivim diplomama koji uzor vide u Zagrebu, koji je inace samo nesto svijetlija nijansa tamnog vilajeta koji je, cini se poklopio cijeli Zapadni Balkan. Iskreno zalim i suosjecam sa svima koji su primorani ostati tamo zivjeti, a posebno djecu koja se tamo odgajaju, skoluju i rastu.
To je, uvazeni Havana moj osvrt.
Ne trebam naglasavati da sam ja razgulio...nisam dugo bio tamo, a evo dolazim uskoro u kratku posjetu. Iskreno me zanima koliki je korak unazad napravljen za vrijeme mog odsustva, ako uopste moze jos unazad.
HAVANA

#13895 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

SD7 wrote:
HAVANA wrote: Pa realno, i znamo svojoj guzici. A ko zna sebi,zna i drugom.De i ti.Ko ti brani? U moru postova i ozbiljne price,i zajebancije...ja rado citam ljude koji pisu i navode stvari iz svog zivota i iskustva.Radilo se o dobrim ili losim stvarima tu se ima sta procitati.Postovi koji se svode na pljuvanje i ismijavanje necega,nisu nista drugo nego odraz nemoci i nesposobnosti.De i ti sta napisi konkretno za bilo gdje,ovde ili tamo...Mozda nam da neku ideju,pravac,mozda sta i naucimo.Citav zivot se uci,treba slusati ljude,pitati...Ja rado pitam.Ima dosta stvari koje ne znam.Ima jako puno koje znam.I siguran sam u sebe.Bio ovde ili vani.Ucio i gledao od ljudi sa dobrom pricom,pozitivnim stavom i tvrdoglavom glavom.
Prije par godina prijatelj, inace lik iz Sarajeva, izgubio posao i odluci se vratiti u svoj grad da radi i doprinese drustvu. Lik je LEED konsultant, sa iskustvom iz napredne zemlje i diplomom priznatog stranog univerziteta. Vraca se nakon mozda 8 ili 9 mjeseci...nije ni godinu progur'o. Nema ni jedne lijepe rijeci da kaze za grad, za zemlju, za drustvo. Ja ga kritikovao, nisam mu naravno vjerovao jer ja odem jedan mjesec godisnje i meni sve super. Kazem liku, to je do tebe...ti nisi ok.
Eh, dodje vrijeme i ja bih kuci nakon 20-ak godina izbivanja...obezbjedilo se za ostatak zivota...ne treba mi nesto posebo...proputovao svijeta, sto poslom, sto iz zabave, vidio i dozivio mnoge interesantne stvari, sreo mnogo interesantnih ljudi, poznatih i inih, itd. Nakon nepunih godinu dana sam se uhvatio za glavu...drug mi je milion puta pao ba pamet, stidio sam se sto liku nisam vjerovao. Nigdje nije idealno, niti moze biti, ali sta je ono...Sta su ljudi napravili od grada, od drustva, od sistema. Kakva je ono nakarada nastala od onakvog grada. Ali ne cudi kada vidis ko organizuje i vodi zivot tamo. Opskurni likovi sa sumnjivim diplomama koji uzor vide u Zagrebu, koji je inace samo nesto svijetlija nijansa tamnog vilajeta koji je, cini se poklopio cijeli Zapadni Balkan. Iskreno zalim i suosjecam sa svima koji su primorani ostati tamo zivjeti, a posebno djecu koja se tamo odgajaju, skoluju i rastu.
Ne trebam naglasavati da sam ja razgulio...nisam dugo bio tamo, a evo dolazim uskoro u kratku posjetu. Iskreno me zanima koliki je korak unazad napravljen za vrijeme mog odsustva, ako uopste moze jos unazad.
Ne znam ja jarane sta si ti radio dok si bio ovde.Ja nemam puno vremena i dosta vremena provodim na poslu.Kad sam slobodan imam svoj krug ljudi,komsiluka,familije,bezbroj mjesta za dobro opustanje.Ne pratim novine,politiku,ne trpim suplje price,izbjegavam negativne i problematicne ljude...I na poslu i oko posla sam srecom okruzen ljudima koji rade za sebe,bore se,nikakve guzonje i politicki podobni...Ja znam da ne valja situacija ali ja jednostavno biram put i krug neopterecenih ljudi,i ima ih jako puno.Super funkcionisem a biram poslove gdje se ne srecem sa stranackim ljudima,ne zavisim od njih,krcim sebi kako znam i kako mi pase.Sretan i zadovoljan.Sabrao ,oduzeo i u ovim godinama nam pase da smo tu.Lijepo nam je.Jednostavno.Djeca su vec velika,16 i 21 godina.Nikakvih problema srecom nisam imao,sve ide po planu,skoluju se,studiraju,pomalo radi starija,zivi,zdravi,familija i prijatelji nam tu,imamo sve sto nam treba.I sta trebam napisati? Da lazem? Ne kazem da je svima i da ce biti ali ima ih dosta kojim jeste.Neka se svako bori za sebe.Mora.Jeben vakat.Svuda.Negdje vise,negdje manje...
uglavnomja

#13896 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

vezano za voznju pod gasom

'vamo gore postoji policija koja uredno citavu sezonu kontorlise i hvata pijane vozace brodova, brodica, camaca :D

ja sta ih je bilo tito dragi, ono naci trijeznog lika :lol:
dok nisu uveli stalne patrole i poceli kazne da pucaju

od tad kao u autu, pojedine budale koje misle da ce se provuci
madner

#13897 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Diktatura cista. Srecom oko 7 ujutru se moze proci. :D
insomnia78

#13898 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ja sam neku noc, bio na degustaciji viskija, proso torba pijan kroz citavu teritoriju zandarmerije. Sreca nigdje nikog
insomnia78

#13899 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:
SD7 wrote:
Ne znam ja jarane sta si ti radio dok si bio ovde.Ja nemam puno vremena i dosta vremena provodim na poslu.Kad sam slobodan imam svoj krug ljudi,komsiluka,familije,bezbroj mjesta za dobro opustanje.Ne pratim novine,politiku,ne trpim suplje price,izbjegavam negativne i problematicne ljude...I na poslu i oko posla sam srecom okruzen ljudima koji rade za sebe,bore se,nikakve guzonje i politicki podobni...Ja znam da ne valja situacija ali ja jednostavno biram put i krug neopterecenih ljudi,i ima ih jako puno.Super funkcionisem a biram poslove gdje se ne srecem sa stranackim ljudima,ne zavisim od njih,krcim sebi kako znam i kako mi pase.Sretan i zadovoljan.Sabrao ,oduzeo i u ovim godinama nam pase da smo tu.Lijepo nam je.Jednostavno.Djeca su vec velika,16 i 21 godina.Nikakvih problema srecom nisam imao,sve ide po planu,skoluju se,studiraju,pomalo radi starija,zivi,zdravi,familija i prijatelji nam tu,imamo sve sto nam treba.I sta trebam napisati? Da lazem? Ne kazem da je svima i da ce biti ali ima ih dosta kojim jeste.Neka se svako bori za sebe.Mora.Jeben vakat.Svuda.Negdje vise,negdje manje...
Evo ja bih se sad iz ovih stopa vratio :D
Doduse kad bih otklonio neke zakonske prepreke. Znam da BiH ne izrucuje svoje drzavljane al ne znam kako bi bas reagovali na “otmicu” djeteta :D
Znam da ga ga Harap odvede da je to gotova prica
512MB

#13900 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nego Insomnia zbaril se stogod drugo u Francuskoj? Single a jos i ispec kajganu umijes kolko cujem, dje zapelo?
Post Reply