Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#13876 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

hadzinicasa wrote:
cini se da je jedina koja bi se trebala izvinjavati za pisanje na ovoj temi uopce, obzirom da nisam nasa nego njihova, pa samim tim tacuovdje - sam ja :)
Nema potrebe da izokretanjem rečenog, ali nije problem. :mrgreen:
Dvije grupacije - pro i contra grupe o diskusiji da post ne utiče na kognitivne sposobnosti i motoriku.
S obzirom da se diskusija razvila u pravcu gdje osobe koje poste, a istovremeno su i muslimani, nude subjektivni doživljaj istog (koji nije neutralan niti općenit, već subjektivni/islamski jer se dotičete specifične vrste posta - islamskog), te se ubacuje element religijske dogme/propisa -citiram: Bog ne opterećuje nikoga mimo njegovih mogućnosti. Ljudi koji rade pokraj visokih peći ili na niskogradnji u ljetnim mjesecima i sl. ne moraju postiti i postit će onda kada budu mogli, napostiti će ramazanske dane. /Putovanje je, kao razlog zbog kojeg se ne posti, istaknut i u Kur'anu, iako se diskusija doticala generalne teme da li postaci imaju umanjenu radnu sposobnost, pogotovo kod izuzetno zahtjevnih profesija (hirurg),logično je da se diskusija preseli na neku temu koja se tiče posta u islamu. To nije bila nikakva uvreda niti je traženo izvinjenje, jer te niko nije ni prozivao.
O ostalim navodima se neću ni izjašnjavati, već rekog - ti se polu-šalila, ja se neutralno izrazila.

:kakoste:
John Cleese

#13877 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

Connaisseur Karlin wrote:JC, ok, ali ne znam , o kakvom, konkretno medicinskom postu pises konkretno :)

licno, jedem laganu hranu i pijem puno tekucine, tako da ne znam, sto bi konkretno trebalo obuhvatiti "medicnnsiki post" za moj nacin ishrane :)
Pa napisao sam vec da je rijec o visednevnom potpunom postu - ne jedes nista, samo pijes vodu da ne bi dehidrirala, a i da bi pospjesila detoksikaciju.
Nebitno je kako se inace hranis, bitno je da si zdrava - u protivnom ne smijes ovo raditi.
A rekao bih i da bi bilo pametno trajanje posta uskladiti i sa raspolozivim zalihama masnog tkiva te prije svega uraditi sistematski pregled i potraziti strucno misljenje za konkretan slucaj kao i upute (ima tu jos tehikalija, spomenuh vec prije).
arzuhal

#13878 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Inače, kad smo kod ramazana i posta, da li (ikako) i kako mjesec ramazana utiče na ateiste, ima li empatije prema vjernicima, jeste li razdražljivi zbog (nekog oblika) ramazanske atmosfere, da li vam pada koncentracija zbog posta vjernika u mjestu kojem živite zajedno s njima :mrgreen:, idete li na iftare ili pripravljate li iftare za članove porodice i prijatelje koji su vjernici, itd?
hadzinicasa

#13879 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by hadzinicasa »

Bloo wrote:
Nema potrebe da izokretanjem rečenog, ali nije problem. :mrgreen:
Dvije grupacije - pro i contra grupe o diskusiji da post ne utiče na kognitivne sposobnosti i motoriku.
S obzirom da se diskusija razvila u pravcu gdje osobe koje poste, a istovremeno su i muslimani, nude subjektivni doživljaj istog (koji nije neutralan niti općenit, već subjektivni/islamski jer se dotičete specifične vrste posta - islamskog), te se ubacuje element religijske dogme/propisa -citiram: Bog ne opterećuje nikoga mimo njegovih mogućnosti. Ljudi koji rade pokraj visokih peći ili na niskogradnji u ljetnim mjesecima i sl. ne moraju postiti i postit će onda kada budu mogli, napostiti će ramazanske dane. /Putovanje je, kao razlog zbog kojeg se ne posti, istaknut i u Kur'anu, iako se diskusija doticala generalne teme da li postaci imaju umanjenu radnu sposobnost, pogotovo kod izuzetno zahtjevnih profesija (hirurg),logično je da se diskusija preseli na neku temu koja se tiče posta u islamu. To nije bila nikakva uvreda niti je traženo izvinjenje, jer te niko nije ni prozivao.
O ostalim navodima se neću ni izjašnjavati, već rekog - ti se polu-šalila, ja se neutralno izrazila.

:kakoste:
Nije to bas tako, malo si preletjela, a reci cu ti i zasto:
Ono u sta ja vjerujem je moja i samo moja privatna stvat i ove svijesti i pameti ne dozvoljavam nikome da se mijesa u to, niti da to propituje. Kao ni ono sto ja radim u tom smislu, u komkretnom slucaju - post.
Dalje, moja i samo moja odgovornost je da se pobrinem da ono sto ja radim iz privatnih ubjedjenja ili vjerovanja ne ostecuje nikoga drugoga, odnosno da ne utice negativno na druge, jer moje pravo prestaje tamo gdje nanosi stetu drugome. U tom smislu - ukoliko moj eventualni post negativno utice na moje radne obaveze, ako sam nervozna, ne obavljam posao na vrijeme, donosim lose poslovne odluke koje imaju negativne posljedice po preduzece ili podredjene i sl, tek onda je eventualno podlozan diskusiji. Sve dok to nije slucaj, dok uspijevam odrzati zaista, a znam i kako, to u sferi privatnog i licnog, nema tu ko sta da preispituje. Kako u mom slucaju, tako i u slucaju bilo koga drugog.
A ako me pitas kako, onda razgovaramo. Ako me pitas kako ocjenjujem uspjesnost u postizanju ovakvog balansa, takodjer mozemo razgovarati. Ali ako apriori tvrdis nesto jer ti se cini nemogucim, na osnovu vlastitog primjera (navela si sastankei adrenalin) dok moj na istom nivou odbacujes, onda tu nesto nije ok. Pri tome optuzujes za ofanzivnost.
Odrasli smo ljudi, volim vjerovati razumni i savjesni, progesionalni i eticni, pa eto neka ostane na tome.
Sto se mene tice, tema apsolvirana.
Last edited by hadzinicasa on 22/05/2018 00:24, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13880 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by _BataZiv_0809 »

arzuhal wrote:Inače, kad smo kod ramazana i posta, da li (ikako) i kako mjesec ramazana utiče na ateiste, ima li empatije prema vjernicima, jeste li razdražljivi zbog (nekog oblika) ramazanske atmosfere, da li vam pada koncentracija zbog posta vjernika u mjestu kojem živite zajedno s njima :mrgreen:, idete li na iftare ili pripravljate li iftare za članove porodice i prijatelje koji su vjernici, itd?
Najteze mi pada sto dosta koka koje pratim na instagramu ne objavljuje provokativne slike ovo mjesec dana :(
arzuhal

#13881 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

_BataZiv_0809 wrote:
arzuhal wrote:Inače, kad smo kod ramazana i posta, da li (ikako) i kako mjesec ramazana utiče na ateiste, ima li empatije prema vjernicima, jeste li razdražljivi zbog (nekog oblika) ramazanske atmosfere, da li vam pada koncentracija zbog posta vjernika u mjestu kojem živite zajedno s njima :mrgreen:, idete li na iftare ili pripravljate li iftare za članove porodice i prijatelje koji su vjernici, itd?
Najteze mi pada sto dosta koka koje pratim na instagramu ne objavljuje provokativne slike ovo mjesec dana :(
Šta stavljaju, slike iftara? Korice mushafa i tespih?
Connaisseur Karlin

#13882 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Connaisseur Karlin »

John Cleese wrote:
Connaisseur Karlin wrote:JC, ok, ali ne znam , o kakvom, konkretno medicinskom postu pises konkretno :)

licno, jedem laganu hranu i pijem puno tekucine, tako da ne znam, sto bi konkretno trebalo obuhvatiti "medicnnsiki post" za moj nacin ishrane :)
Pa napisao sam vec da je rijec o visednevnom potpunom postu - ne jedes nista, samo pijes vodu da ne bi dehidrirala, a i da bi pospjesila detoksikaciju.
Nebitno je kako se inace hranis, bitno je da si zdrava - u protivnom ne smijes ovo raditi.
A rekao bih i da bi bilo pametno trajanje posta uskladiti i sa raspolozivim zalihama masnog tkiva te prije svega uraditi sistematski pregled i potraziti strucno misljenje za konkretan slucaj kao i upute (ima tu jos tehikalija, spomenuh vec prije).
to je potpuno nepotrebno ako jedes u malilm kolicinama i pijes dovoljno tekucine :)

svako pretjerivanje sa organizmom je nezdravo :)
Connaisseur Karlin

#13883 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

:lol:

uh iftarska rana ove godine je prekasno, nema nista od cejfa , to je ogorman minus :D zato sma radrzavljiva :oops:

ramazanka atmosfera, eh, ja nisam odrastala uz ramaznku atmosferu, zato mi je taj dio prilicno nepoznat, ali to je iskljucivo prsutno kod vjernika u kucama ili u gradovima poput Sarajeva , i ta atmosfera u gradu bi mi se dopala :-D to je nesto specificno za pojedine gradove :)

nemam empatije prema vjernicima , jer ste sami izbarali da se patite tokom posta , od zedji, vrtoglavica, i slinih fizickih tegoba :)
arzuhal

#13884 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:

uh iftarska rana ove godine je prekasno, nema nista od cejfa , to je ogorman minus :D zato sma radrzavljiva :oops:

ramazanka atmosfera, eh, ja nisam odrastala uz ramaznku atmosferu, zato mi je taj dio prilicno nepoznat, ali to je iskljucivo prsutno kod vjernika u kucama ili u gradovima poput Sarajeva , i ta atmosfera u gradu bi mi se dopala :-D to je nesto specificno za pojedine gradove :)

nemam empatije prema vjernicima , jer ste sami izbarali da se patite tokom posta , od zedji, vrtoglavica, i slinih fizickih tegoba :)
iskreno mi je drago što su iftari sada kasno pa ne možeš da jedeš u to doba :mrgreen: jer time mislim na tvoje zdravlje i liniju :mrgreen:
Hakiz

#13885 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Da ne idemo tim putem. Mislim, putem empatije. Jer, mogli bismo pitati i o empatiji vjernika prema nevjernicima.
Connaisseur Karlin

#13886 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

arzuhal wrote:

iskreno mi je drago što su iftari sada kasno pa ne možeš da jedeš u to doba :mrgreen: jer time mislim na tvoje zdravlje i liniju :mrgreen:
:lol: :kiss:
Hakiz

#13887 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

ozbiljno , a to ne mozes prakticirati povremeno tokom cijele godine :D
Nekada i ti pogodiš.

Svi ljudi, sve grupacije imaju isti obrazac ponašanja. Svima nam je zajedničko da imamo posebne prilike, posebne datume, kada smo uglavnom bolji, humaniji, srdačniji, manje sebični, spremniji pomoći itd.

Te prilike nam uglavnom služe da umirimo savjest, nema od toga druge koristi. Nekim danima, nekim prilikama, posebnim datumima ili prigodama imamo kolektivno okajanje grijehova, da bismo ostatak godine po starom.
Connaisseur Karlin

#13888 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Hakiz wrote:
Da ne idemo tim putem. Mislim, putem empatije. Jer, mogli bismo pitati i o empatiji vjernika prema nevjernicima.
sto Hakize, sto nam to rade ne-empaticni vjernici , dze zapelo :-) :lol:
Connaisseur Karlin

#13889 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Hakiz wrote:
ozbiljno , a to ne mozes prakticirati povremeno tokom cijele godine :D
Nekada i ti pogodiš.

Svi ljudi, sve grupacije imaju isti obrazac ponašanja. Svima nam je zajedničko da imamo posebne prilike, posebne datume, kada smo uglavnom bolji, humaniji, srdačniji, manje sebični, spremniji pomoći itd.

Te prilike nam uglavnom služe da umirimo savjest, nema od toga druge koristi. Nekim danima, nekim prilikama, posebnim datumima ili prigodama imamo kolektivno okajanje grijehova, da bismo ostatak godine po starom.
ne vjerujem i znam da ne psotoji pozitvan efekat kolektivnog okajanja grijehova , jer tako nesto je izvjestaceno , isforsirano :)
arzuhal

#13890 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:
Ma to sam samo onako naveo, mada veoma namjerno jer je riječ empatija u ovom kontekstu provokativna što najbolje vidimo iz samo jedne Karlinkine rečenice (koja nije ni ateista doduše a ja pitao ateiste, al' da ne idemo sad u sitna crevca :lol:). Zato se uopće ne mora ići tamo gdje i ukoliko to tamo ustvari i ne postoji.
Dakle, općenito onako, neki dojam, pozitivni/negativni osjećaji...Neko skoro napisa kako ga nerviraju javni, organizirani iftari, njih se povezuje s previše javnom manifestacijom vjere, potiranjem sekularnosti države na način da država stoji iza organizacije iftara, itd. To je samo jedan način, od mnogo više njih, kako neki ateista može vidjeti i "doživjeti" ramazan...
Hakiz

#13891 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:
Dok se još moglo, uvjerio sam se da je Baščaršijska džamija najljepša u gradu, pa i šire. Mislim daje nakon rekonstrukcije još ljepša. Ali to ne mogu sigurno znati jer se ne može slobodno ući ni u dvorište, a kamoli u džamiju.

Gdje je empatija vjernika prema mojoj ateističkoj želji i potrebi za ljepotom?

Ako mi se nešto svidjelo u Istanbulu, to je da pod uslovom da poštuješ neka pravila (primjereno oblačenje, skidanje cipela, tišina i diskrecija da ne ometaš one koji mole u tom trenutku itd) možeš ući u svaki vjerski objekat. Jedino sinagoge imaju posebno stroge uslove, ali crkve i džamije su maltene slobodne za vršljati po njima.

Da nije tako ostao bih uskraćen za ljepote Bugarske crkve, džamije Ortakoy kada kroz prozore ulazi svjetlost sunca odbijena od talase Bosfora, čistoće oblika i dizajna Shakirin džamije kao i mističnosti Rustempašine. Kao i već pomalo sterotipnog, ali ipak fascinantnog, svjetla kroz prozore Plave džamije.
Connaisseur Karlin

#13892 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Hakiz wrote:
Hakiz wrote:
Dok se još moglo, uvjerio sam se da je Baščaršijska džamija najljepša u gradu, pa i šire. Mislim daje nakon rekonstrukcije još ljepša. Ali to ne mogu sigurno znati jer se ne može slobodno ući ni u dvorište, a kamoli u džamiju.

Gdje je empatija vjernika prema mojoj ateističkoj želji i potrebi za ljepotom?

Ako mi se nešto svidjelo u Istanbulu, to je da pod uslovom da poštuješ neka pravila (primjereno oblačenje, skidanje cipela, tišina i diskrecija da ne ometaš one koji mole u tom trenutku itd) možeš ući u svaki vjerski objekat. Jedino sinagoge imaju posebno stroge uslove, ali crkve i džamije su maltene slobodne za vršljati po njima.

Da nije tako ostao bih uskraćen za ljepote Bugarske crkve, džamije Ortakoy kada kroz prozore ulazi svjetlost sunca odbijena od talase Bosfora, čistoće oblika i dizajna Shakirin džamije kao i mističnosti Rustempašine. Kao i već pomalo sterotipnog, ali ipak fascinantnog, svjetla kroz prozore Plave džamije.
ne mozes se uci u Bascarsijksu dzamiju :shock: :? zasto ? ne znam odgovor, pitaj arzonju :)

Istanbul je predivan :thumbup:
Hakiz

#13893 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:
Hakiz wrote:
Ma to sam samo onako naveo, mada veoma namjerno jer je riječ empatija u ovom kontekstu provokativna što najbolje vidimo iz samo jedne Karlinkine rečenice (koja nije ni ateista doduše a ja pitao ateiste, al' da ne idemo sad u sitna crevca :lol:). Zato se uopće ne mora ići tamo gdje i ukoliko to tamo ustvari i ne postoji.
Dakle, općenito onako, neki dojam, pozitivni/negativni osjećaji...Neko skoro napisa kako ga nerviraju javni, organizirani iftari, njih se povezuje s previše javnom manifestacijom vjere, potiranjem sekularnosti države na način da država stoji iza organizacije iftara, itd. To je samo jedan način, od mnogo više njih, kako neki ateista može vidjeti i "doživjeti" ramazan...
Razumio sam te.

Kada si već spomenuo, meni je kolektivan iftar, ali spontan, to jeste tamo gdje je to tradicija i običaj već stotinama godina, ne tamo gdje se pokušava uvesti kao novotarija (vidjela žaba da se konji potkivaju pa hoće i ona), dakle kolektivni iftari na takvim mjestima su mi neki od najljepših i najupečatljivijih prizora i iskustava. Imao sam sreću da sam uspio doživjeti takve iftare na nekim mjestima i iako me nisu dozvali tobe, zahvalan sam na tom iskustvu. Da se ne kunem, ali imao sam osjećaj da se mjesto gdje se takav iftar odvija u jednom trenutku promijeni fizički, osjećaj transcendencije.
asurbanipal

#13894 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by asurbanipal »

Iftar i Ramazan u Sarajevu osjetiti, to je nešto posebno.

Kod nas južnije i nije baš neka atmosfera, tu i tamo.

Poznato je da su Hercegovci slabog imana i dosta kolebljivi. :mrgreen:
Hakiz

#13895 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Vidio sam i po meni ljepše gradove, iskreno.

Moj utisak o Istanbulu nije da je lijep nego da je fascinantan grad. Daleko od toga da je ružan, ali nije mi lijep, vjerovatno megapolisi moraju biti takvi. Ali da opija, to sigurno.

Ali nije to tema da nas ne ruže.
Hakiz

#13896 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

.
Last edited by Hakiz on 22/05/2018 01:38, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#13897 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

asurbanipal wrote:

Iftar i Ramazan u Sarajevu osjetiti, to je nešto posebno.

Kod nas južnije i nije baš neka atmosfera, tu i tamo.

Poznato je da su Hercegovci slabog imana i dosta kolebljivi. :mrgreen:
eh , to :thumbup:

to je kao kad neko ode u drugi grad ili drzavu i dozivi neko drustvno okupljanje, specificnog i tradicionnalnog karaktera :-D

jesma jednom bila u SA za Bajram :)
Connaisseur Karlin

#13898 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Hakiz wrote:
Vidio sam i po meni ljepše gradove, iskreno.

Moj utisak o Istanbulu nije da je lijep nego da je fascinantan grad. Daleko od toga da je ružan, ali nije mi lijep, vjerovatno megapolisi moraju biti takvi. Ali da opija, to sigurno.

Ali nije to tema da nas ne ruže.
Turksa ima izuzetno bogatu povijest vzanu za povijest starih civilizacija ,meni je Turksa jedna od najprivlacnijih drzava :-D
Connaisseur Karlin

#13899 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

arzuhal wrote: Dakle, općenito onako, neki dojam, pozitivni/negativni osjećaji...Neko skoro napisa kako ga nerviraju javni, organizirani iftari, njih se povezuje s previše javnom manifestacijom vjere, potiranjem sekularnosti države na način da država stoji iza organizacije iftara, itd. To je samo jedan način, od mnogo više njih, kako neki ateista može vidjeti i "doživjeti" ramazan...
to je vjerovatno vezano za BiH , zahvaljujuci Bakiru SDA politici, jer javni ifatri sirom sijeta ne smetaju nikome normlanom :)
belfy

#13900 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by belfy »

arzuhal wrote:
Hakiz wrote:
jako je zadovoljavajuce kada vjernici tokom Ramazana ne idu u sitna crevca (sto ti ovo treba?).

kada vec pitas evo ti jedno licno i subjektivno misljenje jednog ateiste (a nije da nisi mogao ljepse pitati): ja licno nemam nekih osjecaja, ali sve starije od sebe itekako postujem u istim, bas kao sto sam radio dok sam bio u vjeri, ali ne na licemjeran nacin (znam da ces ovo shvatiti pogresno).

provedem sehur pricajuci sa osobama koje sehure (mos mislit!), ne jedem pred istim i samo pokusam popiti kafu dok me ne vide, iako znam da miris iste osjete na 50 metara. no, kao pravi ateista isto uradim i sa pivom (bez zajebancije).

uopste me ne nerviraju javni iftari, bas kao ni Oktoberfest. samo mi je draze ucestvovati na ovom potonjem. i, ne postoji "prevelika manifestacija vjere" (biranje sredstava je kljucno). postoji samo premalo medijske promocije. sa korakom unazad - ni Oktoberfest nije postao samo zato sto su bavarci vjerovali u isti.

jedan ateista (iz moje perspektive) je dozivljavao Ramazan sve manje i manje, dok to nije prebrodio. da, ne prodje za dan.

sta uopste znaci ovaj zadnji dio "kako neki ateista moze vidjeti i dozivjeti ramazan?" mislim da ovdje ciljas samo na bivse muslimane, jer, pitanje "kako ce bivsi krscanin vidjeti i dozivjeti ramzan" nema smisla, jel tako?

jedan "ateista" dozivi ramazan bas isto kao i ti. jedina razlika je sto on tada ne posti, a ti postis. nista vise i nista manje.

i evo, ide ezan u Zenici za sehur u mojoj kuci dok svira RSG.
Post Reply