GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
saraf_osmica

#13851 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by saraf_osmica »

trambusek88 wrote:Vozio je 300 tako malo i manji dio 1995. I on je bio adaptiran za jednosmjernu vožnju. Nije imao farove na drugoj strani, bili su mu samo jedan brisač dodali dok je dvostrano radio. Na kraju krajeva radili su i obični K2 na naprijed i u rikverc.

I sad pozadi svi instrumenti rade fali samo stolica, a za druge tehničke detalje nisam siguran.

Međutim problem je kako prebaciti tramvaj u remizu ukoliko dođe do većeg kvara, pogotovo onog koji se ne može za par dana otkloniti.
Ima servisni kolosijek na Ilidži tako da to ne bi trebao biti problem. Problem je tehnička strana tramvaja 300 koji više nema pantografa iznad druge kabine (a imao je ranije) tako da sumnjam da bi mogao voziti u rikverc sa pantografom iznad prve kabine. Također, ti su tramvaji proizvedeni sa dva elektromotora, po jedan za svaki smjer i mislim da je drugi motor izvađen kada se vršila konverzija u jednosmjerno vozilo.
dresdener78

#13852 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

saraf_osmica wrote: Ima servisni kolosijek na Ilidži tako da to ne bi trebao biti problem. Problem je tehnička strana tramvaja 300 koji više nema pantografa iznad druge kabine (a imao je ranije) tako da sumnjam da bi mogao voziti u rikverc sa pantografom iznad prve kabine. Također, ti su tramvaji proizvedeni sa dva elektromotora, po jedan za svaki smjer i mislim da je drugi motor izvađen kada se vršila konverzija u jednosmjerno vozilo.
Problem je da servisni kolosijek na Ilidži je više manje inspekcijska šahta dakle da majstor sa lampom u ruci pogleda tramvaj odozgo ili koristi ručni alat... za kompliciranije popravke je neupotrebljivo.

Inače tramvaji imaju naravno puno više motora:
Dvodijelni stariji tramvaj K2YU ima ukupno četiri motora, za svaku osovinu na prvom i trećem postolju dakle 4 motora po 40 kW, trodijelni "kockasti" tramvaj tipa KT8D5 ima po jedan motor na svakoj osovini dakle 8 motora po 45 kW.

Motor je ono crveno na svakoj strani
Image
trambusek88

#13853 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Ja koliko sam upoznat imaju 8 elektromotora sa po 45kw, (ukupno 360kw) EDIT: vidjeh da je dresdener već objasnio.

A što se tiče pantografa, mislim da su bila dva više iz praktičnih razloga tamo gdje se skretnice aktiviraju preko Pantografa, a kod nas su skretnice automatske.
vješalica

#13854 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

dresdener78 wrote:pa prekinuta kontaktna mreža nebi trebala biti problem, uostalom kontaktna mreža je podijeljena na izolirane dionice koje imaju svaka svoje napajanje... ne sjećam se sada tačno ali mislim da ima i negdje između Stupa i Ilidže tačke za napajanje jer dionica je jako dugačka...

Svakako stvarno najveći problem predstavlja to što su ti tramvaji odavno adaptirani za vožnju samo u jednom pravcu. Prvi i zadnji put je u linijskom saobraćaju vozio tramvaj broj 300 od Bitumenke prema remizi tamo i rikverc davne 1994. godine prije Božiča.

A eto vidite, moglo je Sarajevo kupiti preko desetak ovih vozila, potpuno funkcionalnih u dvosmjernosti, jako dobro održavanih. Oni su mogli biti veoma korisni tokom budućih remonta tramvajske pruge.

Osnovni problem je bio u riječi KUPITI. Jer trenutni vlasnik je odbio da ih daje kao donaciju jer ni on nije ko zna kakav bogataš.

kontaktna mreza je zakacena za betonsku konstrukciju nadvoznjaka
i sad kako bi neko se vozao tih par stotina metara tramvajem do stupske stanice,kad je logicnije imati prostor za okretanje autobusa i prihvat putnika ko sto je slucaj sa nedzaicima?
koja je logika sa tog mjesta slati autobuse,gdje ce se okretati u onom krsu,gdje ce ljudi prelaziti?
od govana se pita ne pravi
vješalica

#13855 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

munevera44 wrote:Prljavi rukohvati u tramvajima izazivaju zarazne bolesti....................naslov na avazovoj stranici................

rukohvati ................. a šta reći za ostatke rizle /posipni materijal u vrijeme snijega i leda/ ............... ma higijena na nivou nema dalje :skoljka:
prljavi ljudi izazivaju bolesti,manjak higijene lične pravi ozbiljne probleme svugdje...čovjek je sa svim stvarima u dodiru,a ne samo u tramvajima....

a rizle,koliko ljudi porđe dnevno,logicno je i da se unosi an cipelama,pogotvo ovi provincijalci kad oru nogama po gradskim livadama pa otresu blato gje stignu
vješalica

#13856 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

r3d3 wrote:
vješalica wrote:
munevera44 wrote:Prljavi rukohvati u tramvajima izazivaju zarazne bolesti....................naslov na avazovoj stranici................

rukohvati ................. a šta reći za ostatke rizle /posipni materijal u vrijeme snijega i leda/ ............... ma higijena na nivou nema dalje :skoljka:
prljavi ljudi izazivaju bolesti,manjak higijene lične pravi ozbiljne probleme svugdje...čovjek je sa svim stvarima u dodiru,a ne samo u tramvajima....

a rizle,koliko ljudi porđe dnevno,logicno je i da se unosi an cipelama,pogotvo ovi provincijalci kad oru nogama po gradskim livadama pa otresu blato gje stignu
mani se šuplje nego se ufati metle i pometi to, zaradi ministarstku platu. :roll:
mani se šuplje,nađi sebi posao,da ne ludiš od frustracija :lol:
vješalica

#13857 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

r3d3 wrote:reci mi kako si se ti zaposlila, možda iz tvog primjera nešto naučim. Samo molim te dio na leđima preskoči. :D
Image
Cyrax

#13858 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Cyrax »

Kako znas da je bio na ledjima?
saraf_osmica

#13859 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by saraf_osmica »

Ovaj forum se zaista pretvorio u skup frustrirane i bijesne balavurdije
mayab

#13860 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mayab »

Radnici GRAS-a za septembar najavljuju generalni štrajk

Sindikalni odbor GRAS-a jučer je postavio ultimatum Upravi i Vladi KS da do septembra ispune nekoliko zahtijeva. Sindikat radnika komunalne privrede GRAS-a od Uprave je zatražilo hitnu nabavku vozila, za koje je Vlada osigurala 1,4 miliona KM, dajući rok do 10. septembra.

- Raspisani tender za trolejbuse će vjerovatno proći, međutim, Upravi nećemo dozvoliti da 850.000 KM potroši na deset autobusa, jer smo uvjereni da se za taj novac može kupiti i 30 polovnih autobusa - kaže Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede preduzeća.

Prema njegovim riječima, u cilju poboljšanja prijevoza, jer se bliži početak nove školske godine, od Uprave zahtijevaju da osigura vozila na vrijeme, kao i da nabave rezervne dijelove za ona koja nisu u funkciji.

- Zahtijevamo da u roku od sedam dana nadležni zabrane rad "Centrotransu" na gradskim linijama. Također, da se konačno uradi sistematizacija radnih mjesta, jer svaki mjesec preduzeće košta 750.000 KM po osnovu tužbi radnika. Da bi preduzeće poslovalo ekonomski moraju se ukinuti i subvencije zbog kojih smo na velikom gubitku, a rok za to je, također, 10. septembar - kaže Himzanija.

U ime radnika zahtijevaju i isplatu bruto plaće do 15. septembra, a tri zaostale do kraja godine, penzioniranje radnika koji su stekli pravo do 20. septembra.

- Radnici su svjesni da bez ispunjenja navedenih zahtjeva nema ni opstanka firme, a samim tim ni njihove egzistencije. Istrajat ćemo u našim zahtjevima te ukoliko ne bude ispunjen neki, radnici će stupiti u generalni štrajk i blokirati gradske ulice - navodi Himzanija.

Radnici su najviše ogorčeni na ignorantski odnos Vlade KS, koja se maćehinski odnosi prema GRAS-u, dok se na ulicama najnormalnije odvija javni prijevoz divljih prijevoznika te općina koje na svoju ruku prodaju linije privatnicima.

Muhamed Šaćiragić, predsjednik Nadzornog odbora "Centrotransa", kazao je da će istrajati u namjeri da se u KS osigura red i disciplina u javnom prijevozu.

- Nemamo ništa protiv da se zabrani rad nelegalnom prijevozniku i za to postoje institucije. GRAS godinama održava prijevoz na 12 linija za koje nema odobrenja. Prema tome, apeliramo na nadležne da se konačno riješi taj problem, jer bi moglo doći do eskalacije problema početkom školske godine. Mi ćemo nastojati da radimo po zakonu - ističe Šaćiragić.

Prema riječima ministra saobraćaja Jusufa Bubice (BPS), radnici GRAS-a neće morati stupiti u štrajk zbog njegovog ministarstva jer će do zadatih rokova uraditi sve što bude u njegovoj nadležnosti.

- "Centrotransu" nismo dali nikakva trajna rješenja izuzev privremenih za 4,5 gradske linije. Kantonalna inspekcija bi trebala raditi svoj dio posla na linijama na kojima prijevoznici ne posjeduju odobrenja. Ja ću svoje uraditi odmah, neću čekati septembar - kaže Bubica.
Znači opet, i opet prijete cijelom gradu , svim stanovnicima blokadom!
Dajte da im neko otvori oči, da blokiraju one koje trebaju, a ne nedužne ljude, samo navlače bijes na sebe, i ništa ne dobijaju time!
dresdener78

#13861 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

r3d3 wrote:ja mislim da je vrijeme da se i građani organizuju i blokiraju gras. sa banditima moraš na njihov način.
Prvo bi se građani morali organizovati, početi da koriste mozgove i istjerati lopove i kriminalce sa vlasti. Tamo počinje problem. Sve kantonalne vlade su podržavale nerad i kriminal u GRAS-u, političke stranke su ga tretirale kao plijen, političari su imenovali podobna rukovodstva i u njihovom je bilo interesu zaposliti stotine neradnika-glasača i članova partija.

Sa javnim saobraćajem je situacija takva da RIBA SMRDI OD GLAVE. I GRAS je rep.
Adriatic

#13862 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

dresdener78 wrote:
r3d3 wrote:ja mislim da je vrijeme da se i građani organizuju i blokiraju gras. sa banditima moraš na njihov način.
Prvo bi se građani morali organizovati, početi da koriste mozgove i istjerati lopove i kriminalce sa vlasti. Tamo počinje problem. Sve kantonalne vlade su podržavale nerad i kriminal u GRAS-u, političke stranke su ga tretirale kao plijen, političari su imenovali podobna rukovodstva i u njihovom je bilo interesu zaposliti stotine neradnika-glasača i članova partija.

Ili ti u prevodu: ništa ne diraj :izet:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13863 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

ajd recimo 2000 radnika x 4 = 8000
od toga je barem 5000 glasača + babe dede i ostala nejač
ajd recimo da ima oko 7000 potencijalnih glasača koji su podijeljeni na 3-4 stranke
eh sad koliko je jednoj stranci važna ta firma GRAS kad se to sve utopi u desetine hiljada drugih glasača... još kad je po općinama pa se to fino iscjepka

prije će biti javašluk nesposobnost i KRAĐA para od brige za izborne rezultate
Cyrax

#13864 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Cyrax »

Gras ce propasti kad i drzava. Zasto novac raspodijeliti na druga javna preduzeca kad je isplativije bacati novac u tu crnu rupu zvanu GRAS - nasa logika.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13865 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

dobro
šta biste s djecom, školarcima i penzionerima da nije grasa
StupskaBitanga

#13866 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Danas je zvanicno objavljeno da je KS pred bankrotom
Dernek tek počinje
neki

#13867 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

StupskaBitanga wrote:Danas je zvanicno objavljeno da je KS pred bankrotom
Dernek tek počinje
Sto prije se to desi bolje za sve nas...ova situacija je samo produzavanje agonije i odgadjanje neminovnog...
StupskaBitanga

#13868 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Naravno možda nam svima dođe iz guzice u glavu
dresdener78

#13869 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Adriatic wrote:
dresdener78 wrote:

Ili ti u prevodu: ništa ne diraj :izet:
E opet tvoja paranoja s time što sam GRAS-ovac.

Naravno da sam ZA da se promijeni sve u odnosu na današnje stanje, ali za to treba da:
1. postoji pravna država, ne da zakoni važe samo za raju ali ne za samozvane vladare i (poslije)ratne profitere,
2. pravosuđe radi kako treba bez obzira je li krivično gonjen neki čuvar ovaca iz Gornje Donje ili kleptomanski VIP član stranke u skupom odjelu sa Poljina ili Kovačića,
3. vlasti nisu na rubu bankrota i imaju pare za ulaganje i subvencije za javni prijevoz.

Pošto ne važi nijedno ni drugo ni treće sve krene samo u anarhiju, haos i raspad. Uključujući javni prijevoz. Ako sanjaš neki jaranski Centrotrans koji će voziti u sistemu komercijala i mjesečno ćeš plaćati preko sto maraka u PRIVATNOM saobraćaju umjesto današnjih 53 KM u JAVNOM saobraćaju i smatraš to najvećim postignućem, onda bujrum i aferim.
Adriatic

#13870 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

dresdener78 wrote:
E opet tvoja paranoja s time što sam GRAS-ovac.

Naravno da sam ZA da se promijeni sve u odnosu na današnje stanje, ali za to treba da:
1. postoji pravna država, ne da zakoni važe samo za raju ali ne za samozvane vladare i (poslije)ratne profitere,
2. pravosuđe radi kako treba bez obzira je li krivično gonjen neki čuvar ovaca iz Gornje Donje ili kleptomanski VIP član stranke u skupom odjelu sa Poljina ili Kovačića,
3. vlasti nisu na rubu bankrota i imaju pare za ulaganje i subvencije za javni prijevoz.

Pošto ne važi nijedno ni drugo ni treće sve krene samo u anarhiju, haos i raspad. Uključujući javni prijevoz. Ako sanjaš neki jaranski Centrotrans koji će voziti u sistemu komercijala i mjesečno ćeš plaćati preko sto maraka u PRIVATNOM saobraćaju umjesto današnjih 53 KM u JAVNOM saobraćaju i smatraš to najvećim postignućem, onda bujrum i aferim.
Ja bi tebe samo doveo u Sarajevo da plaćaš prevoz Grasu i da zavisiš od njih da dođeš na posao.
dresdener78

#13871 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Adriatic wrote: Ja bi tebe samo doveo u Sarajevo da plaćaš prevoz Grasu i da zavisiš od njih da dođeš na posao.
Imaćeš priliku od subote poslije podneva.
Adriatic

#13872 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

dresdener78 wrote:
Adriatic wrote: Ja bi tebe samo doveo u Sarajevo da plaćaš prevoz Grasu i da zavisiš od njih da dođeš na posao.
Imaćeš priliku od subote poslije podneva.
Nisam mislio samo kad je SFF, nego da nabereš par godinica kao korisnik grasovih usluga, pa da i ti uživaš kao i ja. :izet:
Cyrax

#13873 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Cyrax »

Jel' to svega ti na svijetu ne zivis ovdje a pricas nam o GRAS-u?
Adriatic

#13874 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

Cyrax wrote:Jel' to svega ti na svijetu ne zivis ovdje a pricas nam o GRAS-u?
Naravno. Ali on nema veze sa grasom, on je samo jedan "zabrinuti građanin Europe" :D
Cyrax

#13875 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Cyrax »

Image
Post Reply