Pedja Kojovic wrote:maystor
Nas stav o pitanjima koja postavljate vam je ocigledno promakao iako sam i na SKS, i u medijima, i na ovom forumu, i na mom blogu dosta govorio/pisao o tome.
Ja se ne sjecam, ali ukoliko vi mozete navesti barem jedan -od mnogih koje spominjete - primjer u kojem sam afirmativno govorio o kolektivnim ugovorima, podsjetite me.
Nas generalni stav, o kojem govorim skoro na svakoj sjednici, je neophodnost drasticnog smanjenja javne potrosnje, sto ukljucuje i smanjenje broja zaposlenih i visine placa u administraciji.
(Prosvjetne radnike ja ne smatram drzavnom administracijom nego ljude koji rade na jednom od najvaznijih segmenata naseg drustva i od cijeg rada zavisi buducnost i BiH ekonomije i njena buducnost kao demokratske drzave).
Pravosnazne sudske presude po nepostivanju odredbi kolektivnog ugovora moraju biti izvrsene.
Odgovornost za stetu koja je nanijeta budzetu tim odredbama, odnosno, presudama treba da snose one politicke stranke koje su ih potpisale, kao i one koje ih nisu primjenjivale.
(To, nazalost, nisu jedini takvi slucajevi...KS ce zbog nezakonskog i aljkavog ugovora o koncesiji za garazu kod Narodnog Pozorista morati za raskid ugovora platiti, mozda i 10 miliona km - ugovor je potpisan u periodu tehnickog mandata SDA-SBiH Vlade nakon izbora 2010.)
Kao sto smo mnogo puta do sada govorili, moralna pretpostavka za korekciju kolektivnih ugovora koji su finansijski neodrzivi je smanjenje plata izvrsne i zakonodavne vlasti i uvodjenje drasticnih mjera stednje u oblasti drugih troskova administracije.
Meni je shvatljivo da su ljudi koji rade u realnom sektoru i stvaraju vrijednost frustrirani bahatoscu s kojom administracija trosi njihov novac i stvara prepreke boljem poslovanju, ali to treba usmjeriti na politicke stranke koje takvom politikom kupuju glasove i socijalni mir, a ne prema mozda i jedinoj, stranci koja svoje stavove o ovom pitanju zasniva iskljucivo na kriteriju neophodne ekonomicnosti, socijalne pravednosti i dugorocne drustvene korisnosti, a ne, finansijski neutemeljene, popularnosti.
(Kao primjer, procitajte na mom blogu - ili na ovom forumu - nas stav o mogucim negativnim finansijskim efektima Zakona o nacionalnim manjinama u KS, koji je izglasan uprkos nasim upozorenjima da stvara objektivnu mogucnost za pokretanje tuzbi koje ce izvrsiti dodatna opterecenja budzeta).
p.k.
Gospodine Peđa, hvala vam na odgovoru. Iskreno, razočaran sam vašim stavom, a objasniću i zašto.
1.
Pedja Kojovic wrote:Bezbroj sam puta u Skupštini i u Domu naroda govorio da dok ljudi u vlasti imaju tolike novčane I druge beneficije nije moralno od učitelja, policajaca ili bilo koga ko zarađuje 800-900km tražiti da se odrekne naknade za topli obrok ili nekog drugog prava iz kolektivnog ugovora.
http://www.klix.ba/forum/nasa-stranka-s ... 28690.html
2. Za one koji nisu upućeni u problematiku, pojasniću o čemu se radi (iako sam se nadao da nakon vašeg odgovora to neće biti neophodno). Federalnim zakonom o uštedama koji je donešen prije nekoliko godina zbog ekonomske krize precizirano je smanjenje toplog obroka i nekih drugih naknada svih zaposlenika u državnom sektoru. U stvari slične uštede su primijenjene i na državnom nivou. Dakle, svima, počev od članova predsjedništva pa do portira i čistačica u školama je smanjen topli obrok. Kantonalni sindikati su potom tužili svoje firme (škole, državne ustanove) i presude su došle na naplatu preko budžeta Kantona Sarajevo. Uporište za njihovu tužbu su kolektivni ugovori koji su im garantovali nezamisliva prava i koji nisu modificirani nakon usvajanja zakona o uštedama. Epilog su presude koje pustoše kantonalni budžet, a u prosjeku budžetlije naplaćaju ovim putem po desetak hiljada KM (koje im ne pripadaju). Te novce sada uglavnom koriste za obnovu voznog parka, ili egzotična putovanja, dok kanton SA propada.
3. Ako vi smatrate da je ovo što sam naveo u redu, ostaje pitanje kako objasniti zaposlenima u visokom obrazovanju (gdje i sam pripadam) da oni nemaju to pravo, koje imaju srednjoškolski profesori ili učiteljice u osnovnim školama (kantonalne vlasti nikada nisu pristale na potpisivanje kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje, za razliku od nižih nivoa obrazovanja). Da se razumijemo, ja sam protiv ovakvih kolektivnoh ugovora, ali još gore od toga je da se nekima daju ekskluzivna prava, a drugima ne daju. No percepcija toga je druga priča, ipak smo mi svi iz akademske zajednice korumpirani, zar ne?
4. Zašto ova pitanje adresiram vama a ne stvarnim krivcima za ovo stanje (stranke koje ste spomenuli + neke koje niste)? Zato što ste vi prepoznati kao slamka spasa na ovoj jadnoj političkoj sceni. Jedan repsektabilan sloj stanovništva je povjerovao da je vaša stranka šansa za izlazak iz ovog beznađa. I upravo to je, iz mog ugla gledanja, najveće razočarenje na domaćoj političkoj sceni (jer o SDA, SBiH i SDP-u se manje-više sve zna).
5. Da zaključim, vi ste jako dobro dijagnosticirali ključne probleme u našem kantonu i veoma hrabro to javno rekli. Ali nemate čak ni prijedlog mjera kako riješiti te probleme. Naravno, vi ćete reći da imate, ali (barem meni) je jasno da mjere koje vi predlažete ne mogu riješiti ništa od problema koje ste ispravno dijagnosticirali.
Hvala na vremenu koje ste odvojili za ovu prepisku!
Maystor