Jel ono prije par mjeseci glasanje u Vijeću sigurnosti bilo 14-1 po pitanju statusa Jerusalema, što je ispizdilo Izrael i SAD?IdrizDomagojSpisic wrote:cyprus wrote:Ako nastupaš sa stanovništva Netanjahuovih interesa i interesa trenutne elite, onda si vjerovatno upravu... On na ovaj način može sigurno uzet još nekoliko mandata... I nikakva promjena situacije mu sigurno ne ide na ruku...Chmoljo wrote:ne mogu reći da sam upućen u sva ta zbivanja da dajem svoje sudove, ali čisto pragmatično, da sam dio izraelske političke elite, nikada ne bih riješio pitanje palestine jednom za svagda.
zašto rješavati problem koji u suštini vrlo dobro kontrolišeš, i na kojem možeš uvijek generisati probleme kao distrakciju biračkom tijelu ako se zaljulja politička stolica?
baš kao što nisam siguran da je neko, iko, spreman riješiti našu patnju iz čisto ili bar preteženo državničkih motiva, a ne da sebe učini nedodirljim.
Međutim, dugoročni interesi Izraela i izraelskog naroda su nešto drugo... Neće Izrael vječno moći ovako, niti će vječno imati podršku sila koja mu je potrebna, a još je manje izvjesno da će nagodnost Egipta, Jordana, pa realno i Saudijske Arabije vječno potrajat... To sve se u trenu može okrenuti... Ako se ne pronađe modus za dvodržavno rješenje i mirnu koegzistenciju najdalje u narednih par decenija, budućnost Izraela nije nimalo svijetla...
Podrska sila koja mu je potrebna je, naprotiv, vise izvjesna nego ikad prije.
OK, ti ćeš sad reći - dok imaju Ameriku iza sebe - boli ih briga i za UN i za Vijeće sigurnosti... Međutim, još u Obaminom periodu je bilo jasno da ta podrška više nije tek tako bezuslovna, a čak je i ova budaletina Trump imao par izjava prijekora za Izrael... Mislim, evidentno je da Amerika neće u skoroj budućnosti pustit Izrael niz vodu, ali će izraelsko bahaćenje u budućnosti prolaziti sve teže i teže... Zasad im je sreća što imaju Hamas na drugoj strani kao pokriće za bahatost, ali opet kažem - ničija nije do zore... Po mom mišljenju, Izrael ima par decenija da pronađe održivo rješenje, u suprotnom će im se ovo sve obit o glavu...