Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
cyprus

#13851 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by cyprus »

IdrizDomagojSpisic wrote:
cyprus wrote:
Chmoljo wrote:ne mogu reći da sam upućen u sva ta zbivanja da dajem svoje sudove, ali čisto pragmatično, da sam dio izraelske političke elite, nikada ne bih riješio pitanje palestine jednom za svagda.

zašto rješavati problem koji u suštini vrlo dobro kontrolišeš, i na kojem možeš uvijek generisati probleme kao distrakciju biračkom tijelu ako se zaljulja politička stolica?

baš kao što nisam siguran da je neko, iko, spreman riješiti našu patnju iz čisto ili bar preteženo državničkih motiva, a ne da sebe učini nedodirljim.
Ako nastupaš sa stanovništva Netanjahuovih interesa i interesa trenutne elite, onda si vjerovatno upravu... On na ovaj način može sigurno uzet još nekoliko mandata... I nikakva promjena situacije mu sigurno ne ide na ruku...

Međutim, dugoročni interesi Izraela i izraelskog naroda su nešto drugo... Neće Izrael vječno moći ovako, niti će vječno imati podršku sila koja mu je potrebna, a još je manje izvjesno da će nagodnost Egipta, Jordana, pa realno i Saudijske Arabije vječno potrajat... To sve se u trenu može okrenuti... Ako se ne pronađe modus za dvodržavno rješenje i mirnu koegzistenciju najdalje u narednih par decenija, budućnost Izraela nije nimalo svijetla...

Podrska sila koja mu je potrebna je, naprotiv, vise izvjesna nego ikad prije.
Jel ono prije par mjeseci glasanje u Vijeću sigurnosti bilo 14-1 po pitanju statusa Jerusalema, što je ispizdilo Izrael i SAD? :oops:

OK, ti ćeš sad reći - dok imaju Ameriku iza sebe - boli ih briga i za UN i za Vijeće sigurnosti... Međutim, još u Obaminom periodu je bilo jasno da ta podrška više nije tek tako bezuslovna, a čak je i ova budaletina Trump imao par izjava prijekora za Izrael... Mislim, evidentno je da Amerika neće u skoroj budućnosti pustit Izrael niz vodu, ali će izraelsko bahaćenje u budućnosti prolaziti sve teže i teže... Zasad im je sreća što imaju Hamas na drugoj strani kao pokriće za bahatost, ali opet kažem - ničija nije do zore... Po mom mišljenju, Izrael ima par decenija da pronađe održivo rješenje, u suprotnom će im se ovo sve obit o glavu...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#13852 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

cyprus wrote:Međutim, još u Obaminom periodu je bilo jasno da ta podrška više nije tek tako bezuslovna, a čak je i ova budaletina Trump imao par izjava prijekora za Izrael...
30 godina života i dobro obrazovanje su previše za ovako naivne teze.
cyprus

#13853 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by cyprus »

Postovi tipa "nisi valjda toliko naivan da stvarno vjeruješ da je Zemlja okrugla" su mi omiljeni :-D
Challenger_

#13854 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

Jah.

Image

Kontekst:
Next question to Kurtzer: Obama's assertion that he needn't have a "Likud view" -- that of Israel's right-wing party -- to be pro-Israel. Kurtzer explained that Obama wanted to see a "plurality of views." Silence in the room.

To that, Lewis retorted: "The role of the president of the United States is to support the decisions that are made by the people of Israel. It is not up to us to pick and choose from among the political parties." The audience members applauded.
:arrow: LINK

Ne postoji nikakva naznaka da će biti drugačije. Ni u tragovima.
Kikibombona

#13855 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:
cyprus wrote:budućnost Izraela nije nimalo svijetla...
izrael je sila, boga strah. pitanje je samo koji su njihovi krajnji ciljevi. vrijeme ide njima na ruku, a ne protiv njih. nije pitanje sta ce biti sa izraelom za par decenija vec sta ce biti sa susjedima jer ce za par decenija razvijeni svijet vec postepeno prelazit sa fosilnih goriva na neku alternitvnu sta god da to bude.
Prosle godine sam gledao emisiju na kuvajtskoj televiziji, u kojoj su ucesce uzeli arapski intelektualci. Ljudi proklinju naftu i nadaju se da ce sto prije ispasti iz upotrebe. Smatraju da je nafta glavni razlog arapske nazadonosti i inferiornosti u odnosu na zapadni svijet. Pare dolaze iz zemlje i oni ne smatraju da je potrebno marljivo raditi i uciti. Kupuje se socijalni mir i odgajaju generacije nehljeba koje nece nista da rade.

Ja sam misljenja da je preduslov za arapsko budjenje reforma islama. Vjeru treba modernizovati u skladu sa vremenom i svesti na folklor, slicno kao sto je uradio zapadni svijet. To ce se neminovno desiti, za 50, 100 ili 200 godina, zavisi od raznih faktora. Nesto ili neko ce pokrenuti lavinu. Krscanstvo je prije 200 godina bilo zadrto i rigidno, pa je sada sasvim modernizovano i prilagodjeno vremenu, makar na zapadu. Arapi trose veliku energiju na obimno islamsko gradivo. Umjesto da se bave naukom, inteligentni Arapi uce stotitne tomove islamske literature napamet. I onda se neko pita zasto su nazadni!?

Arapi imaju strasan natalitet. Irak trenutno ima 35 miliona stanovnika, za 100 godina ce imati 160 miliona. Egipat ce imati 200 miliona. Sve druge arapske zemlje ce najmanje uduplati populaciju u narednih 100 godina. Ogromna enrgija koja mora dati neke rezultate.

Izrael od pocetka sve radi pogresno. Da sutra postignu mir na zadovoljstvo Palestinaca, ko moze garantovati da sutra neki arapski lider nece pokrenuti osvetnicku kampanju unistenja Izraela radi grijeha iz proslosti? Izrael je zapecatio svoju sudbinu. Bojim se da je tago. Bojim se da je samo pitanje vremena kada ce kazna doci, za 100, 200 ili 500 godina. I za to nije kriv niko drugi nego izraelska politicka elita. Sada su jaki i demonstriraju silu. Sta kada sutra Arapi budu jaki, milijardu Arapa ili tri milijarde muslimana protiv 20 miliona Izraelaca? Novi genocid?

Gajim velike simpatije i pijetet prema zidovskom narodu, ali ovo sto rade izraelski nacionalisti u proteklih 60-80 godina je veoma lose za buducnost zidovskog naroda. Za buducnost zidovskog naroda nuzna je bratska saradnja sa Arapima a ne konfrontacija.

Svi misle od danas do sutra, niko ne uci iz historije.
aratet

#13856 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by aratet »

.
aratet

#13857 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by aratet »

cyprus wrote:
Chmoljo wrote:ne mogu reći da sam upućen u sva ta zbivanja da dajem svoje sudove, ali čisto pragmatično, da sam dio izraelske političke elite, nikada ne bih riješio pitanje palestine jednom za svagda.

zašto rješavati problem koji u suštini vrlo dobro kontrolišeš, i na kojem možeš uvijek generisati probleme kao distrakciju biračkom tijelu ako se zaljulja politička stolica?

baš kao što nisam siguran da je neko, iko, spreman riješiti našu patnju iz čisto ili bar preteženo državničkih motiva, a ne da sebe učini nedodirljim.
Ako nastupaš sa stanovništva Netanjahuovih interesa i interesa trenutne elite, onda si vjerovatno upravu... On na ovaj način može sigurno uzet još nekoliko mandata... I nikakva promjena situacije mu sigurno ne ide na ruku...

Međutim, dugoročni interesi Izraela i izraelskog naroda su nešto drugo... Neće Izrael vječno moći ovako, niti će vječno imati podršku sila koja mu je potrebna, a još je manje izvjesno da će nagodnost Egipta, Jordana, pa realno i Saudijske Arabije vječno potrajat... To sve se u trenu može okrenuti... Ako se ne pronađe modus za dvodržavno rješenje i mirnu koegzistenciju najdalje u narednih par decenija, budućnost Izraela nije nimalo svijetla...
Rat ne voli niko, pogotovo ne narod u Izraelu.
Cak i bolidi poput Netanyahua i Trumpa pricaju o miru, kako nece biti rata i na taj nacin dobiju dobar dio glasova.
aratet

#13858 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by aratet »

bh.tornjak wrote:
Maraschino wrote:Je li vrijedan i jedan komad zemlje na planeti na kojem se radja vec treca generacija u ratu i napetostima.
Radi buducih generacija koje bi trebale zivjeti u nekom ''miru'' ovo treba presjeci inace ce se to odvuci u nedogled.
Izrael se prosirio u proslom vijeku i jos uvijek se siri ali sta se moze desiti u ovom vijeku, nemaju garanciju jer su mnogi kivni na njih.
na njih moze biti kivan ko god hoce i koliko hoce....
Jevrei drze sve najvaznije korporacije....najvaznije novcane institucije ove planete u svojim rukama....
na njihov mig ce za interes Izraela i njihov interes Amerikanc ratovati do poslednjeg amerikanca....englezi do poslednjeg engleza ...francuz do poslednjeg francuza...itd....itd...
ako si primijetio ....na zapadu se pojavljuje poneki glas protiv Izraela tj. politike koju vodi...npr. Island...i R. Irska.....a i jedni i drugi su "sutnuli" MMF iz svojih drzava.
Zanimljivo,zar ne.....????
:D
vivaldi

#13859 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by vivaldi »

Black swan wrote:imaju taj famozni samson projekta lik koji je 30 puta bio u izraelu kaže da će radije pokrenuti nuklearni rat nego vratiti/predati jeruzalem
nemam pojma sta je samson projekat, pretpostvljam nesto vojno, ali iako je tako mozda zvucalo kad sam napisao, nisam uospte mislio na vojni kontekst (iako to stoji bez ikakve sumnje) nego na nauku. izraleci su strasna naucna sila.
As of 2017, Nobel Prizes have been awarded to 892 individuals, of whom 201 or 22.5% were Jews, although the total Jewish population comprises less than 0.2% of the world's population. This means the percentage of Jewish Nobel laureates is at least 112.5 times or 11,250% above average. Various theories have been made to explain this phenomenon, which has received considerable attention.
prije godinu dvije sam negdje procitao da su prstigli juznu koreju po izdvajanju bdp-a u istrazivanje i da su sada prvi na svijetu (bili su drugi). njihova start up scena je takodje medju najjacim na svijetu. njima je obicaj da salju djecu na razlicite strane svijeta, na najbolje univerzitete...ne znam sta im pise u svetim knjigama, ali imam osjecaj da je njima najkavlitetnije obrazovanje necim propisano ko obaveza, a od od obrazovanja ne postoji vaznija stvar na svijetu.

mala digresija. prije 10-15 dana je danima cijeli svijet brujao o sankcijama i protjerovanju ruskih diplomata zbog onog trovanja. iako se cijeli svijet time bavio nadugo i nasiroko poptuno je neopazeno prosla vijest da izrael nece protjerivat. jedini razlog zasto je to proslo ispod radara, je sto ni amerikncima ni rusima ni bilo kome drugome, nije bilo u interesu da tu odluku izraela koriste u propagande svrhe. meni je fascninantno kako jedna mala zemlja, jedna mali narod ucini sam sebe toliko bitnim najvecim silama. i ne samo samo sa amerima i rusima, vec su dobri i sa kinom i indijom. to nije splet okolnosti vec samo pamet, znanje i mudrost.

dobar dio svijeta njih gleda kroz prizmu cionizma, zlocina i sl, i to naravno razumijem, ali jbg, od te price nema hljeba. svijet ne funkcionise na principima helisnkog komiteta za ljudska prava. ni izralecima nije bilo strano da eksploatisu vlastitu tragediju u II svjetskom ratu, ali to samosazaljavanje nikada nije bilo cilj sam po sebi vec kao prilog glavnom jelu. to je bio samo paravan za ostvarivanje sadasnjih i buducih nacionalnih ciljeva.

elem da sam ja neki kurton, ko sto nisam, pokusavao bih stalno organizvat neke posjete njihovim skolama, faxovima, insitutima...zvao bih sto je csce moguce da drze ovdje predavanja, pokusao bih ukrasti te njihove obrazovne i poduzetnicke prakse koliko god je to moguce
breuer

#13860 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by breuer »

Piše i muslimanima

Ikre

:P

đeš ba sa Jevrejima u nauci i kulturi, biser čovječanstva

dobra ideja za posjete njihovim institutima i univerzitetima, al BiH realnost je ipak malo više arapskija
vivaldi

#13861 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by vivaldi »

Kikibombona wrote:Svi misle od danas do sutra, niko ne uci iz historije.
da ne kopiram cijeli post, samo cu ovaj dio.

kiki jebes istoriju, osim u onom segmentu gdje se od nje kroz turizam moze cvaknut koji dinar. fraza da je istorija je uciteljica zivota se koristi samo zato sto ne postoji neka kratka i lako pamtljiva izreka za svari koje se ne ponavljaju.

ameri i australijanci su svoju istoriju strpali u rezervate, ali im to nije nimalo smetalo da postanu giganti.

sto se tice ovoga sta moze biti za 30, 50 ili 100 godina, to niko ne zna niti to moze bilo ko garantovati. neka vjerska homogenizaciju pod spletom odredjenih okolnosti moze imati smisla na nivou jednog naroda, jedne drzave ili eventualno u nekom bilateralnom odnosu. ali te neke golbalne homogenizacije niti su moguce niti imaju sanse za bilo kakav uspjeh cak i da se dese. pakistan, bangades i indonezija zbirno imau cirka pola milijarde ljudi, ali njihov glavni prioritet u narednih 50 godina ne bi trebao biti izrael vec kako da vecini vlastitog stanovnistva obezbjede bar 1000 kalorija dnevno.
bh.tornjak

#13862 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by bh.tornjak »

vivaldi wrote:
elem da sam ja neki kurton, ko sto nisam, pokusavao bih stalno organizvat neke posjete njihovim skolama, faxovima, insitutima...zvao bih sto je csce moguce da drze ovdje predavanja, pokusao bih ukrasti te njihove obrazovne i poduzetnicke prakse koliko god je to moguce
nema od tog nista.....njihove skole cuva policija... :D

istina....da su njihove skole pod prismotrom policije tj. pod zastitom...

ono sto ih cini uspjesnijim od drugih je sam odgoj. oni su s jedne strane otvorenei za sve dok su s druge strane jako zatvoreni.
recimo....njihovu djecu neces vidjeti kako planduju i vise po kladionicama ...kako bulje u mobitel....ili nesto tome slicnom. njihova djeca se obrazuju sto im u startu daje vece i bolje mogucnosti za buducnost.
neces ih vidjeti u Mc Donald´s-u (a njihov je).
imaju svoja pravila...ponasanja...zivljenja...poslovanja....odnosa prema sebi i prema drugima....

mnogi iz Europe idu i sluze vojsku u Izraelu ( a drzavljani su drugih zemalja tj. onih iz kojih dolaze) i noko im to ne smije ni prigovoriti a kamo li de daj Boze da zabranis....
ima dosta toga sto su na racun velikog stradanja svog naroda "kapitalizirali" i to koriste (na zalost) za "obracunavanje" sa drugima.

sjecam se da je Michel Friedman moderator Talk show-a na njemackoj ARD televiziji bio upetljan u iliegalni "transport" prostitutki iz Ukrajine...i da je optuzen za to i za sexualno iskoristavanje istih...i za konzumiranje kokaina...
kad je bio pritisnut od zakona i javnosti...poceo je na sav glas da govori kako se sve urotilo protiv njega jer je on Jevrej i da kao takvom njegov uspjeh smeta......kao se u njemackoj budi antisemitizam...kako ovo...kako ono....

i na kraju je sve to je "pojela maca"....malo se poslije usutio...i nakon par mjeseci opet on na TV i drzi pridike o moralnim i ljudskim vrijednostima....
vivaldi

#13863 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by vivaldi »

a jebes ga. ne znam sta je razlog, ali iz nekog razloga vole skolu :D

a sto se tice tog sa svapske televizije, ma naravno da toga ima. nisu ni oni roboti. imaju i oni crnu hroniku. i pedofila i ubica i gangestra i onih koji su iz raznoraznih razloga promjenili cak i vjeru, ali to opet ne mijenja generalnu sliku. ustvari ne sliku jer to moze biti subjektivna percpecija. prava rijec su rezultati, a oni ih imaju. ljudi imaju znanje, a kad imas znanje onda znas i pravit pare
Challenger_

#13864 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

breuer wrote:đeš ba sa Jevrejima u nauci i kulturi, biser čovječanstva
Treba razdvojiti jevrejsko od izraelskog. Izraelski doprinos je vrlo, vrlo skorman; oskudan; dok Bor, Ajnštajn, Kafka i drugi velikani su izdanci i svojih evropskih i američkih društava, a ne izdanci Izraela.
aratet

#13865 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by aratet »

Ne provaljivati se, izrael je u samom vrhu ako nisu prvi po broju dobitnika nobelove nagrade po glavi stanovnika.
Daleko je to od skromnog.
bh.tornjak

#13866 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by bh.tornjak »

vivaldi wrote:a jebes ga. ne znam sta je razlog, ali iz nekog razloga vole skolu :D

a sto se tice tog sa svapske televizije, ma naravno da toga ima. nisu ni oni roboti. imaju i oni crnu hroniku. i pedofila i ubica i gangestra i onih koji su iz raznoraznih razloga promjenili cak i vjeru, ali to opet ne mijenja generalnu sliku. ustvari ne sliku jer to moze biti subjektivna percpecija. prava rijec su rezultati, a oni ih imaju. ljudi imaju znanje, a kad imas znanje onda znas i pravit pare
sve je to Ok....ali je hinjski kad te uhvate u "kriminalu" ili necem drugom da se pozivas na to da si dijete onih koji su prezivjeli Holokaust.....i da su oni koje te sada optuzuju za "neke radnje" antisemiti :-)
bh.tornjak

#13867 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by bh.tornjak »

aratet wrote:Ne provaljivati se, izrael je u samom vrhu ako nisu prvi po broju dobitnika nobelove nagrade po glavi stanovnika.
moze biti...u sta mogu i povjerovati bez da provjeravam.....
ali isto tako sam siguran da su mnogi ti dobitnici doseljenici u Izrael......
Challenger_

#13868 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

aratet wrote:Ne provaljivati se, izrael je u samom vrhu ako nisu prvi po broju dobitnika nobelove nagrade po glavi stanovnika.
Kvotati, ne biti kukavica. Neću vidjeti pa će ispasti da si mi "suknuo". Tema. Od Nobelovaca, njih trojica su političari. Ostali, u odnosu na sveukupni jevrejski doprinos - M-I-Z-E-R-N-O.

Mizerija.
vivaldi

#13869 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by vivaldi »

bh.tornjak wrote:sve je to Ok....ali je hinjski kad te uhvate u "kriminalu" ili necem drugom da se pozivas na to da si dijete onih koji su prezivjeli Holokaust.....i da su oni koje te sada optuzuju za "neke radnje" antisemiti
ma ne sporim ja to uospte, pa i napisao sam da cak i na kolektivnom nivou holokaust su eksploatisali. ali o pojedinacnim slucajevima jednostavo ne vrijedi polemisati. u tom slucaju bi se onda moglo i svabama diksutovati i to ne mislim na ratna desavanja vec mirodopska. u pojedinacne slucajeve kada se udje tu onda nema kraja
bh.tornjak

#13870 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by bh.tornjak »

Challenger_ wrote:
Kvotati, ne biti kukavica. Neću vidjeti pa će ispasti da si mi "suknuo". Tema. Od Nobelovaca, njih trojica su političari. Ostali, u odnosu na sveukupni jevrejski doprinos - M-I-Z-E-R-N-O.

Mizerija.
pretpostavljam da su ti politicari dobili Nobela za MIR :D
Challenger_

#13871 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

bh.tornjak wrote:pretpostavljam da su ti politicari dobili Nobela za MIR :D
Naravno.

Za "mir".
Challenger_

#13872 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:izrael je sila, boga strah.
Razumijem da je uzrečica, ali Boga da bude strah...

:lol:
Kikibombona

#13873 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:
Kikibombona wrote:Svi misle od danas do sutra, niko ne uci iz historije.
da ne kopiram cijeli post, samo cu ovaj dio.

kiki jebes istoriju, osim u onom segmentu gdje se od nje kroz turizam moze cvaknut koji dinar. fraza da je istorija je uciteljica zivota se koristi samo zato sto ne postoji neka kratka i lako pamtljiva izreka za svari koje se ne ponavljaju.

ameri i australijanci su svoju istoriju strpali u rezervate, ali im to nije nimalo smetalo da postanu giganti.

sto se tice ovoga sta moze biti za 30, 50 ili 100 godina, to niko ne zna niti to moze bilo ko garantovati. neka vjerska homogenizaciju pod spletom odredjenih okolnosti moze imati smisla na nivou jednog naroda, jedne drzave ili eventualno u nekom bilateralnom odnosu. ali te neke golbalne homogenizacije niti su moguce niti imaju sanse za bilo kakav uspjeh cak i da se dese. pakistan, bangades i indonezija zbirno imau cirka pola milijarde ljudi, ali njihov glavni prioritet u narednih 50 godina ne bi trebao biti izrael vec kako da vecini vlastitog stanovnistva obezbjede bar 1000 kalorija dnevno.
Svako carstvo, koje je ikada postojalo, je propalo. Empirijski dokazana cinjenica. Isto tako ce propasti evrpsko-americki blok koji pruza zastitu drzavi Izrael. Nije pitanje hoce li se desiti, pitanje je kada ce se desiti.

Arapi su vec vladali svijetom. Ko kaze da nece opet? Tebi je sada nezamisliva takva mogucnost, kao sto je bila nezamisliva Rimljanima ili nekim drugim svjetskim silama koje su prethodile 'arapskom carstvu'. Arapa danas ima 300 miliona, za 100 godina ce biti 600 miliona, za 200 ce biti milijarda. Samo Arapi, da ne racunam druge islamske narode.

To je ogromna energija. Arapi su izrazito temperamentan narod. Sutra se mogu okupiti oko nekog vodje i pokrenuti lavinu.

Arapi mogu izgubiti 1 000 bitaka protiv jevreja, ako dobiju samo jednu, Izraela nece biti. A to ce se desiti, sutra ili za 300 godina, za 500 ili 1 000 ako treba. Zidovi koji nisu ni u najdaljim planovima da dodju na svijet ce platiti cijenu radi cionistickog rezima. Vidis da se Srbi sjecaju kosovskog boja, kako nece Arapi Palestine i svetog Kudsa, za 1 000 godina ako treba!??

Za 100-200 godina na svjetski tron moze doci Kina, koja mozda nece imati senzibiliteta za Izrael, pa sta onda!??

Jarane, Izrael je suvise mali, a oko njega su stotine miliona Arapa i drugih muslimana. To se nece promijeniti. Arapi i muslimani imaju luksuz da izgube 1 000 bitaka, Izrael ne smije izgubiti nijednu. :idea:

Ne razumijem ovu izraelsku taktiku mrcvarenja. Vise bi imalo logike da kao Turci pocine genocid, da sve pobiju i protjeraju, silom asimiliraju, da se prosire na ogroman teritorij i drasticno povecaju populaciju. Ono, Izrael od Nila do Tigrisa, sve sa 200 miliona hibridnih Zidova. Ovako, Izrael je duplo manji od BiH, sa malom populacijom, totalno okruzen neprijateljima. Pitanje je trenutka kada ce Zidovi ponovo bjezati preko mora.

Ne zelim da se to desi, ali sami su krivi...

Image
Kikibombona

#13874 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:prije godinu dvije sam negdje procitao da su prstigli juznu koreju po izdvajanju bdp-a u istrazivanje i da su sada prvi na svijetu (bili su drugi). njihova start up scena je takodje medju najjacim na svijetu. njima je obicaj da salju djecu na razlicite strane svijeta, na najbolje univerzitete...ne znam sta im pise u svetim knjigama, ali imam osjecaj da je njima najkavlitetnije obrazovanje necim propisano ko obaveza, a od od obrazovanja ne postoji vaznija stvar na svijetu.
Moj rodjak je dugo bio sef u gradjevinskoj firmi u vlasnistvu americkog jevreja. Kaze, lik je maksimalno korektan, sve do kraja ispostuje, nema sanse da plati manje ili vise. :D

Rodjak je poslije osnovao vlastitu firmu i upoznao nekoliko zidovskih bogatasa. Kaze, jedan njegov poznanik, Talijan, je opasno nafuran na Zidove. Lik je bogatas i oduvijek tezi da zivi u zidovskom okruzenju. To je ostvario, kupio kucu gdje zive zidovski bogatasi, ali ga uprkos pro-zidovskim stavovima, nikada nisu prihvatili kao sto bi on htio, imaju distancu prema njemu. :D

Jednom je bio na rodjendanu djeteta jednog zidovskog milionera. Iznenadilo ga da je zabva izrazito skromna. Skromna torta, nesto malo slatkisa itd. On se odvazio da pita zasto je tako. Stari Zidov kaze, moja je obaveza da mu osiguram najbolje moguce obrazovanje, da ucinim sve da bude siguran, ostalo sve mora sam napraviti. :D S druge strane, djeca americkih bogatasa sa 15 godina vozaju Ferarije. :D On kaze da su jevreji zaista poseban narod i da ih ne mozes porediti sa bilo kojim narodom... Nevjerovatno je da su opstali, da su sacuvali identitet nakon svega sto im se desilo. I ne samo da su opstali, s obzirom na brojnost, nema vaznijeg naroda na svijetu. Vrijedno svakog divljenja i postovanja.

Samo, cionisti su zlo i dugorocno cine stetu velikom jevrejskom narodu.
vivaldi

#13875 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by vivaldi »

kiki, kakva je pouka svega ovog sto si napisao? da ce propasti americko-evropsko carstvo koje brani izrael? pa onda amerika i evropa imaju veci problem od izraela. druga stvar izraelci i sada pored zivih rusa samaraju siriju, i tu opet dolazimo do onoga sto sam maloprije napisao da su dobri odnosi sa izraelom interes cak i najvecih sila. ti isti rusi od izraelaca su kupovali dronove. sirotinjske glave nikad nisu bile na cijeni, ali znanje jeste.

masa ovih zemalja koje su na ovoj mapi nemaju sta da jedu i neozbiljno je s njima hipoteticki prijetiti zemlji koja ih je djuture expresno natamburala simultano u periodu kada je tehnologija imala daleko manji znacaj nego danas. ta disproporcija ce s vremenom samo rasti jos vise jer zivimo u digitalnom dobu.

ovo ostalo je puko nagadjanje. mozda kina bude glavna pa napadne izrael, a mozda napadnu srilanku. mozda sri lanka napadne kinu.
Locked