jeza u ledja wrote:madner wrote:
Sto je nemoguce izbjeci. Bolje je biti bogat nego siromasan.
I da sve resetujes na 0, opet bi neki otisli dalje od drugih. Sto bi kod sljedece generacije dovelo do nejednakih startnih pozicija, osim ako opet resetujes sve.
Govorimo o sistemu, ne mozes nista drugo promjeniti bez da kocis druge.
Ima li neki sistemska diskriminacija protiv koje se treba boriti?
Ali neko je na nuli zbog boje koze. Ne zato sto je nesposoban, vec zato sto je crn. On je na nuli zato sto su njegovi roditelji bili na nuli jer su crnci i jer su bili zakonski diskriminirani.
To je jedno.
Drugo, kao sto navedoh gore primjere, diskriminacija postoji u drustvu. Ti ako si obojen, vece su ti sanse da ce te neko zaustaviti u radnji, na ulici, u prometu i maltretirati, ako ne i sta gore. Vece su ti sanse da te neko nece zaposliti jer si obojen. Vece su ti sanse da ces zavrsiti su duzom zatvorskom kaznom jer si obojen. Ti mislis da je to zajebancija ili da to ne igra potencijalno znacajnu ulogu u tvojim sansama za uspjeh?
Trece, i institucionalizirana diskriminacija i dalje postoji. Ona je na papiru protivzakonita, ali u praksi itekako postoji, pogotovo kao sto ti je naveo jeff na Jugu. Zakoni su takvi da se oko njih uvijek mogu naci loopholes. Tako je kad su u pitanju skole, tako je kad je u pitanju odabir naselja i mjesta stanovanja, tako je kad su u pitanju prava glasanja, tako je kad su u pitanju sudske kazne, itd.
Ti ako si bijelac, sanse su...da o tome ne razmisljas puno. Zasto bi? Ti mozes odluciti da ne slusas kad ti neko to spomene, ili jednostavno nikad ne doci u kontakt s nekim ko ima takvih problema. Kad izadjes na ulicu ne razmisljas o tome. Isto kao sto kad izadjes na ulicu po noci ne razmisljas o tome sto si izasao sam, jer si muskarac, a ne zena. Ali i o tome mozes izabrati da ne razmisljas, zasto bi?
Otprilike kao kad si dijete pa napravis djumbus u sobi, dodjes za sto da jedes, odes ponovo da se igras...ne razmisljas kako se sutra taj nered u sobi magicno pospremi, a sudje u kuhinji magicno opere. Opere mama.

I tako ti mozes do svoje 20-e godine da nisi mrdno u kuci nesto da pospremis, operes, skuhas, a kod nas bogami neki i do 30-e, ili nikad to ne nauce. Opere mama, pospremi zena.

Iako recimo radi isto kao i ti.
I tako neko moze citav zivot provesti ziveci u zabludi da
nije privilegovan. Tebe tako odgoje, upoznas zenu koja je isto tako odgojena, i djecu tako odgajate. Ti ceses muda, zena u kuci radi. Na poslu isto tako, tebe zaposle (ili uopste skoluju), za zene ipak nije tako lako. Valja stic ici u skolu i raditi od svih silnih kucnih poslova.
U jednom trenutku zivota mozda i shvatis, donekle, da su stvari postavljene tako da si ti - gornji, ali, jebiga, tesko se odreci starih navika i tesko se odreci privilegije koju imas. A jos je teze prihvatiti to ako si svakako nezadovoljan svojim zivotom. Ako i tebe neko maltretira na poslu, ili u drustvu, ako i tebi nesto nije poslo za rukom....pa ti tesko shvatiti da ima jos gore. Ili jednostavno si okupiran toliko svojim problemima da nemas vremena jos o tudjoj muci razmisljati.
Helem, namjerno skrecem temu na ovo jer si i taj patrijarhat spomenuo, pa smo ga preskocili. A privilegija koja u njemu postoji je vrlo slicna rasnoj privilegiji. Jako je to tesko skontati ako si u zabljoj perspektivi, ako si i sam na dnu neke ljestvice (a mi, samim tim odakle smo - smo na dnu barem jedne bitne ljestvice). Treba biti mentalno jak da bi dosao dotle da o tome razmisljas, jebiga.
Recimo, ja sam primjetio da sto je drustvo patrijarhalnije, sto su odnosi muskarci-zene, kako da kazem, cudniji, recimo Bliski Istok ili Indija, ali i donekle Mediteran, Istocna Evropa, to su muskarci, kako da se izrazim, vece pickurine. Kad si ti odrastao u porodici u kojoj si privilegovan, kao musko dijete, gdje te mama mazi i pazi dok tvoja sestra vec po kuci radi, ti ces odrasti bez tog cipa u glavi da razumijes svoju privilegiju. I onda ces kontati da sve to treba tako, da su zene za po kuci i za kreveta, onda odrastes emocionalno zakrzljalo.
Ja upravo ovu zakrzljalost vidim u Trumpu. On je odrastao bez trunka empatije prema drugima, manje privilegovanim od njega. Mislim, shvatam da on
misli da je veliki dobrocinitelj i da njegovi sljedbenici
misle da je on njihov spasioc, ali mislim da to nije tako. On sve sto radi, radi radi vlastite dobiti, ili materijalne, ili psiholoske. Njegovo ponasanje prema zenama, prema manjinama, njegova zelja za prihvacanjem od strane medija, njegovo kukanje kako ga bezrazlozno napadaju, njegovi mitinzi van politicke kampanje na kojim se skuplja hiljade ljudi, njegova konstanta zelja da bude u fokusu, sve je to odraz emocionalno zakrzljalog covjeka. Negdje na nivou tinejdzera. Plus je intelektualno zakrzljao, mislim po nedostatku elementarnog obrazovanja, poznavanja svijeta, ekonomije, ili elementarnog engleskog jezika. U nekim stvarima on je jako pametan i sposoban, no u mnogim je na nivou djeteta. On je mozda i najbolji primjer kako mentalno zdrava osoba moze provesti citav zivot bez nekih osnovnih cipova u glavi. Oni nikad nisu upaljeni, i nikad nisu imali potrebu da se pale.
On je primjer bijele muske privilegije, a njegov zivotni opus je primjer koristenja te, rodjenjem dane privilegije. Njegovi sljedbenici su pak primjer zelje za odrzavanjem svoje, bogom dane, bijele, muske, americke privilegije, u ovisnosti o kojem kontekstu se radi.
I sad i ti mozes, kao mentalno zdrava, relativno pametna osoba, upaliti sebi taj cip ili nastaviti zivjeti bez pokusavanja shvatanja problema drukcijih od sebe. I nije to nesto sto se tice samo rasa ili polova, moze se primjeniti i na ovu pricu o imigrantima, ratovima, globalnoj ekonomiji, itd. I nije to nesto sto se mora deklarisati na forumu nekom drugom ili nesto sto se jednom nauci i onda si kao lafo svjestan i prosvjetljen. To je nesto sto ucis cijeli zivot radi sebe i radi onih oko tebe.
Uglavnom cesto ovako kad pricam s nekim na forumu frapiram se koliko ispada da druge ljude boli kurac za nekim trecim. Vjerovatno isto tako se neki frapiraju kad ja napisem nesto o spoljnoj politici ili nekom ratu, pa kao dzesh na neduzni narod, i tako. I svako ima ponekad pravo, tako da niko nije imun na dijagnozu
bolikurca, kao sto i svako voli ispadat humanista, sebe malo potapsat po ledjima.
Tako da, od svega uzmes pomalo sto valja, ako si pametan.
No ako si konj i ako si bezobrazan onda ces udariti u jos goru pricu i podebljati svoj suplji argument, cak i onda kad znas da nisi u pravu. No dobro, u tvom slucaju shvaticu to samo kao zeljom za debatom. Forum nije zanimljiv ako se svi slazu s tobom.
Edit: Ubacio citat na koji sam se javio. Dok ja napisem kilometarski post naravno drugi se ljudi jave.