Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

Point.

#13826 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

ioannes wrote:pišete svašta a ništa suštinski.

-USA nije super-sila, nego imperij
-USA nije demokratija, nego oligarhija
-Obama je ekstreman jer je okorjeli ratni zločinac i ništa drugo
Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#13827 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

ioannes wrote:pišete svašta a ništa suštinski.

-USA nije super-sila, nego imperij
-USA nije demokratija, nego oligarhija
-Obama je ekstreman jer je okorjeli ratni zločinac i ništa drugo
Image
Fudo387

#13828 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

GandalfSivi wrote:Ovako kad @jefferson naleti, ja samo kokice u ruke i jos naucim ponesto...
Ma sve ok, ima dobrih stvari, samo je meni tesko povjerovati da postoje skole bez prozora, pa makar to bila jebena Alabama.
madner

#13829 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Pljuc, nisam spasio duzi odgovor.

Ima i na jednom drugom mjestu privatnih skola koja su nedostizna za obicnu buraniju, samo nema bijelih i crnih. Recimo Sarajevo. :D
Rasno klasna stratifikacija nije dokaz za priviligije ili diskriminaciju drugih. Kao sto ni postojanje klasa nije razlog za ukidanje kapitalizma.
Bitno je da svako ima sansu da napreduje, a do svakog je dokle ce.

Sto se tice INF, 1983 je NATO organizovao Archer 83, tu je svijet bio blizi ratu nego na Kubi. Nakon toga je INF potpisan.
To sto Kina nije ukljucena i sto neki admirali malo kmece ne mjenja jednacinu. Ono sto se mjenja izlaskom iz INF je jednacina za Evropu. Rusija sada moze za 10-12 milijardi stvoriti kapacitet da unisti Evropsku borbenu avijaciju unutar 30 minuta. Tjeraju ih da se ne mogu oslanjati na americki kisobran.

To sto restoran zatvori jer cijena rada raste je znak zdrave ekonomije, koliko god to bilo bolno za tu familiju. Suprotni slucaj, kada opstaju jer imaju nelegalnu radnu snagu koja radi za kikiriki je u duhovni nasljednik Manchestera iz 1800.
jeza u ledja

#13830 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

madner wrote: Bitno je da svako ima sansu da napreduje, a do svakog je dokle ce.
Jest, samo sto neko napreduje od nule, a neko od desetke. U sistemu u kojem u dobroj mjeri ovisis upravo od toga koliko imas.

A nit je tacno da svako ima jednaku sansu da napreduje.
seln

#13831 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by seln »

madner wrote: Rasno klasna stratifikacija nije dokaz za priviligije ili diskriminaciju drugih. Kao sto ni postojanje klasa nije razlog za ukidanje kapitalizma.
Bogami, madneru, tebe je neka desnica opasno dokacila po glavi....
madner

#13832 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

jeza u ledja wrote:
madner wrote: Bitno je da svako ima sansu da napreduje, a do svakog je dokle ce.
Jest, samo sto neko napreduje od nule, a neko od desetke. U sistemu u kojem u dobroj mjeri ovisis upravo od toga koliko imas.

A nit je tacno da svako ima jednaku sansu da napreduje.
Sto je nemoguce izbjeci. Bolje je biti bogat nego siromasan.

I da sve resetujes na 0, opet bi neki otisli dalje od drugih. Sto bi kod sljedece generacije dovelo do nejednakih startnih pozicija, osim ako opet resetujes sve. :D
Govorimo o sistemu, ne mozes nista drugo promjeniti bez da kocis druge.

Ima li neki sistemska diskriminacija protiv koje se treba boriti?
madner

#13833 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

seln wrote:
madner wrote: Rasno klasna stratifikacija nije dokaz za priviligije ili diskriminaciju drugih. Kao sto ni postojanje klasa nije razlog za ukidanje kapitalizma.
Bogami, madneru, tebe je neka desnica opasno dokacila po glavi....
Jah jah.
muzicar_iz_parka

#13834 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by muzicar_iz_parka »

Kad je u Americi tolika nepravda, zašto se naši ljudi ne vraćaju nazad?
sinuhe

#13835 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sinuhe »

"Uslovi su podnosljivi dok se ne izadje sa pricom koja ih cini nepodnosljivim" -Slavoj Zizek.
Fudo387

#13836 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

muzicar_iz_parka wrote:Kad je u Americi tolika nepravda, zašto se naši ljudi ne vraćaju nazad?
Kakva nepravda?
jeza u ledja

#13837 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

madner wrote: Sto je nemoguce izbjeci. Bolje je biti bogat nego siromasan.

I da sve resetujes na 0, opet bi neki otisli dalje od drugih. Sto bi kod sljedece generacije dovelo do nejednakih startnih pozicija, osim ako opet resetujes sve. :D
Govorimo o sistemu, ne mozes nista drugo promjeniti bez da kocis druge.

Ima li neki sistemska diskriminacija protiv koje se treba boriti?
Ali neko je na nuli zbog boje koze. Ne zato sto je nesposoban, vec zato sto je crn. On je na nuli zato sto su njegovi roditelji bili na nuli jer su crnci i jer su bili zakonski diskriminirani.

To je jedno.

Drugo, kao sto navedoh gore primjere, diskriminacija postoji u drustvu. Ti ako si obojen, vece su ti sanse da ce te neko zaustaviti u radnji, na ulici, u prometu i maltretirati, ako ne i sta gore. Vece su ti sanse da te neko nece zaposliti jer si obojen. Vece su ti sanse da ces zavrsiti su duzom zatvorskom kaznom jer si obojen. Ti mislis da je to zajebancija ili da to ne igra potencijalno znacajnu ulogu u tvojim sansama za uspjeh?

Trece, i institucionalizirana diskriminacija i dalje postoji. Ona je na papiru protivzakonita, ali u praksi itekako postoji, pogotovo kao sto ti je naveo jeff na Jugu. Zakoni su takvi da se oko njih uvijek mogu naci loopholes. Tako je kad su u pitanju skole, tako je kad je u pitanju odabir naselja i mjesta stanovanja, tako je kad su u pitanju prava glasanja, tako je kad su u pitanju sudske kazne, itd.

Ti ako si bijelac, sanse su...da o tome ne razmisljas puno. Zasto bi? Ti mozes odluciti da ne slusas kad ti neko to spomene, ili jednostavno nikad ne doci u kontakt s nekim ko ima takvih problema. Kad izadjes na ulicu ne razmisljas o tome. Isto kao sto kad izadjes na ulicu po noci ne razmisljas o tome sto si izasao sam, jer si muskarac, a ne zena. Ali i o tome mozes izabrati da ne razmisljas, zasto bi?

Otprilike kao kad si dijete pa napravis djumbus u sobi, dodjes za sto da jedes, odes ponovo da se igras...ne razmisljas kako se sutra taj nered u sobi magicno pospremi, a sudje u kuhinji magicno opere. Opere mama. :wink: I tako ti mozes do svoje 20-e godine da nisi mrdno u kuci nesto da pospremis, operes, skuhas, a kod nas bogami neki i do 30-e, ili nikad to ne nauce. Opere mama, pospremi zena. :wink: Iako recimo radi isto kao i ti.

I tako neko moze citav zivot provesti ziveci u zabludi da nije privilegovan. Tebe tako odgoje, upoznas zenu koja je isto tako odgojena, i djecu tako odgajate. Ti ceses muda, zena u kuci radi. Na poslu isto tako, tebe zaposle (ili uopste skoluju), za zene ipak nije tako lako. Valja stic ici u skolu i raditi od svih silnih kucnih poslova.
U jednom trenutku zivota mozda i shvatis, donekle, da su stvari postavljene tako da si ti - gornji, ali, jebiga, tesko se odreci starih navika i tesko se odreci privilegije koju imas. A jos je teze prihvatiti to ako si svakako nezadovoljan svojim zivotom. Ako i tebe neko maltretira na poslu, ili u drustvu, ako i tebi nesto nije poslo za rukom....pa ti tesko shvatiti da ima jos gore. Ili jednostavno si okupiran toliko svojim problemima da nemas vremena jos o tudjoj muci razmisljati.

Helem, namjerno skrecem temu na ovo jer si i taj patrijarhat spomenuo, pa smo ga preskocili. A privilegija koja u njemu postoji je vrlo slicna rasnoj privilegiji. Jako je to tesko skontati ako si u zabljoj perspektivi, ako si i sam na dnu neke ljestvice (a mi, samim tim odakle smo - smo na dnu barem jedne bitne ljestvice). Treba biti mentalno jak da bi dosao dotle da o tome razmisljas, jebiga.
Recimo, ja sam primjetio da sto je drustvo patrijarhalnije, sto su odnosi muskarci-zene, kako da kazem, cudniji, recimo Bliski Istok ili Indija, ali i donekle Mediteran, Istocna Evropa, to su muskarci, kako da se izrazim, vece pickurine. Kad si ti odrastao u porodici u kojoj si privilegovan, kao musko dijete, gdje te mama mazi i pazi dok tvoja sestra vec po kuci radi, ti ces odrasti bez tog cipa u glavi da razumijes svoju privilegiju. I onda ces kontati da sve to treba tako, da su zene za po kuci i za kreveta, onda odrastes emocionalno zakrzljalo.

Ja upravo ovu zakrzljalost vidim u Trumpu. On je odrastao bez trunka empatije prema drugima, manje privilegovanim od njega. Mislim, shvatam da on misli da je veliki dobrocinitelj i da njegovi sljedbenici misle da je on njihov spasioc, ali mislim da to nije tako. On sve sto radi, radi radi vlastite dobiti, ili materijalne, ili psiholoske. Njegovo ponasanje prema zenama, prema manjinama, njegova zelja za prihvacanjem od strane medija, njegovo kukanje kako ga bezrazlozno napadaju, njegovi mitinzi van politicke kampanje na kojim se skuplja hiljade ljudi, njegova konstanta zelja da bude u fokusu, sve je to odraz emocionalno zakrzljalog covjeka. Negdje na nivou tinejdzera. Plus je intelektualno zakrzljao, mislim po nedostatku elementarnog obrazovanja, poznavanja svijeta, ekonomije, ili elementarnog engleskog jezika. U nekim stvarima on je jako pametan i sposoban, no u mnogim je na nivou djeteta. On je mozda i najbolji primjer kako mentalno zdrava osoba moze provesti citav zivot bez nekih osnovnih cipova u glavi. Oni nikad nisu upaljeni, i nikad nisu imali potrebu da se pale.
On je primjer bijele muske privilegije, a njegov zivotni opus je primjer koristenja te, rodjenjem dane privilegije. Njegovi sljedbenici su pak primjer zelje za odrzavanjem svoje, bogom dane, bijele, muske, americke privilegije, u ovisnosti o kojem kontekstu se radi.

I sad i ti mozes, kao mentalno zdrava, relativno pametna osoba, upaliti sebi taj cip ili nastaviti zivjeti bez pokusavanja shvatanja problema drukcijih od sebe. I nije to nesto sto se tice samo rasa ili polova, moze se primjeniti i na ovu pricu o imigrantima, ratovima, globalnoj ekonomiji, itd. I nije to nesto sto se mora deklarisati na forumu nekom drugom ili nesto sto se jednom nauci i onda si kao lafo svjestan i prosvjetljen. To je nesto sto ucis cijeli zivot radi sebe i radi onih oko tebe.

Uglavnom cesto ovako kad pricam s nekim na forumu frapiram se koliko ispada da druge ljude boli kurac za nekim trecim. Vjerovatno isto tako se neki frapiraju kad ja napisem nesto o spoljnoj politici ili nekom ratu, pa kao dzesh na neduzni narod, i tako. I svako ima ponekad pravo, tako da niko nije imun na dijagnozu bolikurca, kao sto i svako voli ispadat humanista, sebe malo potapsat po ledjima.
Tako da, od svega uzmes pomalo sto valja, ako si pametan.

No ako si konj i ako si bezobrazan onda ces udariti u jos goru pricu i podebljati svoj suplji argument, cak i onda kad znas da nisi u pravu. No dobro, u tvom slucaju shvaticu to samo kao zeljom za debatom. Forum nije zanimljiv ako se svi slazu s tobom. :D

Edit: Ubacio citat na koji sam se javio. Dok ja napisem kilometarski post naravno drugi se ljudi jave. :-)
Last edited by jeza u ledja on 30/10/2018 16:57, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#13838 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

muzicar_iz_parka wrote:Kad je u Americi tolika nepravda, zašto se naši ljudi ne vraćaju nazad?
Mozda zato sto dolaze iz zemlje u kojoj je nepravda mnogo veca?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#13839 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Je l' LeBronov sin na nuli? Jesam li ja na nuli u Americi iako sam bijel?

Znači došlo je doba da se izvinjavam jer sam bijel iako nemam nikakav benefit od toga :mrgreen:

Sve je to više-manje relativno i zavisi od još brojnih faktora koji prevazilaze boju kože. Živimo u doba kada je bitno biti sposoban, sve ostalo su ekzkjuzes.

A Trump je uspješan troll.
jeza u ledja

#13840 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Cuj LeBronov sin. :-) Pa nije svako na nuli, ima izuzetaka.

Svejedno, i taj LeBronov sin mora da se pazi kad ga drot zaustavi na ulici. :wink:

A ti u Americi....si u startu privilegovan jer si bijel. Finansijski si mozda na nuli, ali u drustvenom kapitalu startas par stepenica iznad.
Ja sam to osjetio u roku prvih par mjeseci, i to finansijski i doslovno, pricao sam o tome vec, kad sam radio sa sefom bijelcom i ostalim radnicima crncima. U njegovim ocima bio sam privilegovan (to mi je manje-vise rekao) iako je mislio da dolazim iz zemlje gdje ne znaju sta je wc.

A to da se nekome izvinjavas....sto ces se nekome izvinjavati majke ti? :-)
Odakle ta prica uopste da se neko nekom mora izvinjavati? :-)

Cuj ja nekom da se izvinjavam jer sam rodjen kako sam rodjen... :-) ...mrs, kuci pa se izvinjaji. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#13841 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Ok, nisan doživio i tu ti vjerujem 100%.

A za izvinjavanje se stiče takav dojam kad gledaš sa strane, vjeruj mi :mrgreen:
ioannes

#13842 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ioannes »

jeza u ledja wrote:
pogrešno.

veći nered sigurno... veća nepravda ne
jeza u ledja

#13843 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

ioannes wrote:
jeza u ledja wrote:
pogrešno.

veći nered sigurno... veća nepravda ne
Jeste, u BiH je bolje nego u Americi.
Objasni ljudima, ti se razumijes. :D
Fudo387

#13844 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:Cuj LeBronov sin. :-) Pa nije svako na nuli, ima izuzetaka.

Svejedno, i taj LeBronov sin mora da se pazi kad ga drot zaustavi na ulici. :wink:

A ti u Americi....si u startu privilegovan jer si bijel. Finansijski si mozda na nuli, ali u drustvenom kapitalu startas par stepenica iznad.
Ja sam to osjetio u roku prvih par mjeseci, i to finansijski i doslovno, pricao sam o tome vec, kad sam radio sa sefom bijelcom i ostalim radnicima crncima. U njegovim ocima bio sam privilegovan (to mi je manje-vise rekao) iako je mislio da dolazim iz zemlje gdje ne znaju sta je wc.

A to da se nekome izvinjavas....sto ces se nekome izvinjavati majke ti? :-)
Odakle ta prica uopste da se neko nekom mora izvinjavati? :-)

Cuj ja nekom da se izvinjavam jer sam rodjen kako sam rodjen... :-) ...mrs, kuci pa se izvinjaji. :D
Gotivio te zato sto si radio i za te crnce. :lol:
Nece oni kile.
jeza u ledja

#13845 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

ma bukvalno me zagrlio prvi dan i rekao drzi se ti mene, nemoj s njima. u roku par mjeseci promoviran. a bezveze radio part time ko student. bilo je i tih crnaca isto studenata. crash course in racial privilege in america, 101.
proveo vrijeme objasnjavajuci mi kako funkcionisu stvari. kako se pale uticnice, kako se koristi slavina, kako se pali radio i tako. :-)
daddy-kool

#13846 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by daddy-kool »

+1 jež.

Moja iskustva u USA su bila slična. Bukvalno su mi (bijelci, respectable srednja klasa) u povjerenju pričali i objašnjavali svoje (rasističke) poglede na društvo, sve ovo što pokušavam da prenesem na forumu. Nije ni taj rasizam crno-bijeli naravno, ima svega i svačega, ali to bi bio bitan subtext.

Uz sve to mislim da je Amerika sada manje rasističko društvo od svih ex yu društava, oni su dosta radili na tome da se to umanji.

Pravi problemi su prevelika privilegovanost superbogatih, bogatstvo se netaknuto prenosi sa generacije na generaciju.
Social mobility je pao na vrlo niske grane i sada je dosta bolji u EU.
Da nema affirmative action (ili ti white privilige) 50% studenata na Harvardu bi bili azijati, a braon manjina skoro da ne bi ni bilo.
Itd..
Fudo387

#13847 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:ma bukvalno me zagrlio prvi dan i rekao drzi se ti mene, nemoj s njima. u roku par mjeseci promoviran. a bezveze radio part time ko student. bilo je i tih crnaca isto studenata. crash course in racial privilege in america, 101.
proveo vrijeme objasnjavajuci mi kako funkcionisu stvari. kako se pale uticnice, kako se koristi slavina, kako se pali radio i tako. :-)
Zagrlio te i rekao da se drzis njega?
Pajdo, meni je to malo sumnjivo. :D
TAFKAP

#13848 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by TAFKAP »

jes Krampu ovaj talas "izbjeglica(TM)" iz južne Amerike naletio ko kec na desetku, zli jezici bi rekli da je "namješteno" taman pred midterm elections :mrgreen:
jeza u ledja

#13849 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

A fakat, nisam jos cuo takve teorije zavjere. :-)
Da je obratno internet bi ih bio pun. :roll:

Mada, siguran sam da je vec to neko plasirao. :D
jeza u ledja

#13850 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:ma bukvalno me zagrlio prvi dan i rekao drzi se ti mene, nemoj s njima. u roku par mjeseci promoviran. a bezveze radio part time ko student. bilo je i tih crnaca isto studenata. crash course in racial privilege in america, 101.
Zagrlio te i rekao da se drzis njega?
Pajdo, meni je to malo sumnjivo. :D
Mrs! :-x

Not that there's anything wrong with that. :D
Post Reply